Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 26)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε ηπιας μορφη προεκλογικη εκστρατεια προσανατολιζονται οι ηγεσιες των κομματων και ολα δειχνουν οτι θα ζησουμε ενα εντελως διαφορετικο κλιμα απο αυτο που γνωριζαμε. Ο πρωθυπουργος, παρουσιαζοντας τους βασικους αξονες της προεκλογικης εκστρατειας του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρισε οτι το κυβερνων κομμα δεν θα προσφυγει στην αρνητικη διαφημιση, τη μαυρη προπαγανδα και τη στειρα αντιπαραθεση, αλλα θα ενημερωσει το λαο με προτασεις, επιχειρηματα και συγκεκριμενα προγραμματα για την επιλυση των προβληματων. Ο κ. Σημιτης, δεν απεκλεισε το ενδεχομενο τηλεοπτικης συνεντευξης μαζι με τον κ. Εβερτ, αρκει οπως ειπε, αυτη να μη μεταβληθει σε μονομαχια και κοκκορομαχια. Παρουσιαζοντας, τους στοχους της προεκλογικης εκστρατειας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημιτης ειπε οτι θα γινει μια μονο συγκεντρωση στην Αθηνα, στις 20 Σεπτεμβριου, οπου θα παρουσιαστει το προγραμμα που θα εφαρμοσει η κυβερνηση μετα τις εκλογες, στον κοινωνικο τομεα. Για την οικονομικη πολιτικη ο κ. Σημιτης, θα παρουσιασει τις προτασεις του ΠΑΣΟΚ απο του βηματος της διεθνους εκθεσης της Θεσσαλονικης, στο διαστημα μεταξυ 6 και 8 Σεπτεμβριου. Ο Πρωθυπουργος, ανακοινωσε επισης, πορεια προς το λαο και εξηγγειλε τα λεωφορεια Εξπρες της νικης του ΠΑΣΟΚ, με τα οποια στελεχη του κομματος θα οργωσουν ολοκληρη τη χωρα.

Η Νεα Δημοκρατια παντως επιμενει στη διεξαγωγη τριων τηλεοπτικων αναμετρησεων των κυριων Σημιτη και Εβερτ, για τα εξωτερικα θεματα, την οικονομικη κοινωνικη πολιτικη και το κεφαλαιο των θεσμικων μεταρρυθμισεων αντιστοιχα. Αυριο πραγματοποιειται η κοινη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης και της Κοινοβουλευτικης ομαδας της Νεας Δημοκρατιας, ενω μεχρι την Πεμπτη θα εχουν υποβληθει οι προτασεις των νομαρχιακων επιτροπων για τους υποψηφιους του κομματος. Ο κ. Εβερτ ειχε σημερα διαδοχικες συναντησεις με συνεργατες και συνεργατες του για την καταρτιση των ψηφοδελτιων του κομματος.

Στην Πολιτικη Ανοιξη συνεδριασε σημερα η Πολιτικη Επιτροπη, ενω ο προεδρος του κομματος Αντωνης Σαμαρας, εξαπελυσε διμετωπη επιθεση κατα των κυριων Σημιτη και Εβερτ, τονιζοντας οτι βλεπουν τη δημοκρατια σαν προσωπικη τους ιδιοκτησια, μονοπωλωντας τα μεσα ενημερωσης. Ο κ. Σαμαρας εκανε λογο για προσκηνοθετημενο διαλογο, προκειμενου και οι δυο να κρυψουν την πραγματικοτητα απο τον ελληνικο λαο. Ο κ. Σαμαρας, αρχιζει απο την Κυριακη περιοδεια ανα την Ελλαδα, με πρωτο σταθμο τα Δωδεκανησα και θα δωσει βαρος στα εθνικα θεματα και την οικονομια.

Η Αλεκα Παπαρηγα παρουσιαζοντας το εκλογικο μανιφεστο του ΚΚΕ, χαρακτηρισε προσχημα την επικληση των εθνικων μας θεματων για τη διεξαγωγη προωρων εκλογων και υποστηριξε οτι οι εκλογες υπαγορευτηκαν απο Ουασιγκτον, Βρυξελλες και ΝΑΤΟ, προκειμενου να κλεισουν τα εθνικα μας θεματα. Ισχυριστηκε επισης, οτι η κυβερνηση θα παρει νεα οικονομικα μετρα μετα τις εκλογες. Βασικο συνθημα του Κομμουνιστικου Κομματος θα ειναι ``αντεπιθεση``, για την επιλυση των προβληματων του λαου. Η κυρια Παπαρηγα ανακοινωσε οτι ο Χαριλαος Φλωρακης θα ειναι επικεφαλης του ψηφοδελτιου Επικρατειας και ο Μητσος Κωστοπουλος υποψηφιος στη Β' Αθηνων.

Συναντηση με τη Μαρια Δαμανακη ειχε ο Νικος Κωνσταντοπουλος και οπως εγινε γνωστο η κ. Δαμανακη θα ειναι υποψηφια στη Β'Αθηνων. Ο προεδρος του Συνασπισμου ειχε επισης διαδοχικες συναντησεις με τους Λεωνιδα Κυρκο, ο οποιος συμφωνα με πληροφοριες, θα ηγηθει του ψηφοδελτιου Επικρατειας και τους Γρηγορη Φαρακο και Κωστα Φηλινη. Την Τεταρτη, ο κ. Κωνσταντοπουλος θα δωσει συνεντευξη Τυπου στο Ζαππειο Μεγαρο. Τελος, ο Δημητρης Τσοβολας, ο οποιος αρχιζει περιοδειες στην επαρχια εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι κανενα κομμα δεν θα εξασφαλισει αυτοδυναμια και πως το ΔΗΚΚΙ θα παιξει καταλυτικο ρολο στις μετεκλογικες εξελιξεις.

Παντως, η πρωτη κοντρα μεταξυ των δυο μεγαλων κομματων σημειωθηκε με αφορμη την επιθεση που εξαπελυσε ο Θεοδωρος Παγκαλος κατα του Μιλτιαδη Εβερτ, τον οποιο κατηγορησε για παλαιοκομματισμο στην πιο ξεπερασμενη και ωμη μορφη του. Παραλληλα τον επεκρινε για τη δηλωση του, συμφωνα με την οποια τασσεται υπερ του διαλογου με την Τουρκια, υπο τον ορο να γινει καταγραφη των προβληματων, γεγονος που αποτελει παγιο αιτημα της τουρκικης εξωτερικης πολιτικης εδω και δεκαετιες, το οποιο καμια ελληνικη κυβερνηση, συμπεριλαμβανομενης και της χουντας, δεν δεχθηκε να ικανοποιησει. Ο υπουργος Εξωτερικων ειπε οτι οι λογοι που του εξεθεσε ο Πρωθυπουργος για την προωρη προσφυγη στις καλπες, τον καλυπτουν πληρως. Ο κ. Παγκαλος συνηθιζει να επιτιθεται και στη συνεχεια να ζητα συγνωμη. Η συμπεριφορα και το υφος που επεδειξε σημερα δεν αξιζει να απαντηθουν, απαντησε η Νεα Δημοκρατια.

Το πρωι ο πρωθυπουργος προηδρευσε συσκεψης του οικονομικου επιτελειου, στη διαρκεια της οποιας συζητηθηκε η πορεια και προοπτικες της οικονομιας ενοψει της ομιλιας του κ. Σημιτη στη διεθνη εκθεση Θεσσαλονικης. Ο πρωθυπουργος ανακοινωσε επισης και τους τεσσερις υπηρεσιακους υπουργους, οι οποιοι θα ορκιστουν την Παρασκευη. Συγκεκριμενα, υπουργος Εσωτερικων θα τοποθετηθει ο Βασιλης Σκουρης, Δικαιοσυνης ο Αργυρης Φατουρος, Δημοσιας Ταξης ο Κωστας Μπεης, ολοι τους καθηγητες Πανεπιστημιου και Τυπου ο Δημητρης Κωνστας, πρωην Πρυτανης του Παντειου Πανεπιστημιου.

Συσκεψη με τους νομαρχες της χωρας, ειχε ο υπουργος Εσωτερικων Ακης Τσοχατζοπουλος, με αντικειμενο τη διεξαγωγη των εκλογων. Ο κ. Τσοχατζοπουλος τους ενημερωσε για το περιεχομενο του προσφατου νομου που θεσπιζει περιορισμους στις δαπανες των κομματων και των υποψηφιων, καθως και για τις διαδικασιες ελεγχου και τηρησης των προβλεπομενων κανονων και την αμεση μεταδοση των αποτελεσματων. Απο την πλευρα τους οι νομαρχες ζητησαν να χορηγηθουν εγκαιρα τα κονδυλια που χρειαζονται για τη διεξαγωγη των εκλογων.

Η κυπριακη κυβερνηση γνωριζει τα ονοματα των δολοφονων του Τασου Ισαακ και Σολωμον Σολωμου. Αυτο αποκαλυψε ο Προεδρος του Παγκυπριου Δικηγορικου Συλλογου, Ξενιος Ξενοπουλος, ο οποιος προσθεσε οτι τα στοιχεια, που υπαρχουν αναφορικα με τα επεισοδια στη Δερυνεια και τις εν ψυχρω δολοφονιες, επιτρεπουν διακρατικη αλλα και ατομικες προσφυγες πολιτων της Κυπριακης Δημοκρατιας εναντιον της Τουρκιας.

Ηρεμια επικρατει στις φυλακες Κορυδαλλου μετα τα χθεσινα επεισοδια των κρατουμενων, που εληξαν τα ξημρωμετα με την αμεση επεμβαση της αστυνομιας. Η εισαγγελεας Πειραια διενεργει προκαταρκτικη εξεταση για να εντοπιστουν οι πρωτεργατες των επεισοδιων, ενω ο υπουργος Δικαιοσυνης, Ευαγγελος Βενιζελος, δηλωσε οτι τα επεισοδια εληξαν χαρις στην εγκαιρη επεμβαση της εισαγγελικης αρχης, της αστυνομιας και των σωφρονιστικων υπαλληλων. Προσθεσε ακομα, οτι διαψευσθηκαν οσοι νομιζαν οτι λογω προεκλογικου αγωνα θα χαλαρωσει η ετοιμοτητα των αρμοδιων αρχων.

Η αναμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος θα ειναι μια απο τις βασικες προτεραιοτητες της Κυβερνησης, που θα προκυψει απο τις προσεχεις εκλογες, δηλωσε ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπουλος, κατα τη συναντηση του με τους διευθυντες των ταμειων. Παραλληλα τους καλεσε να μη σταματησουν τη λειτουργια τους λογω του προεκλογικου κλιματος, αλλα να ετοιμασουν τις προτασεις τους για διαλογο με την κυβερνηση, την επαυριο των εκλογων. Απο την πλευρα του, ο υφυπουργος Εργασιας, Λαμπρος Κανελλοπουλος, προχωρα σε συγκληση τριμερους επιτροπης για τις απολυσεις στα εργοταξια του Ολυμπιακου Μετρο, πιθανον την Τεταρτη.

Επτακοσιοι σαραντα τεσσερις Αλβανοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν το τριημερο στην Ηπειρο και μεσω Κακαβιας επαναπροωθηθηκαν στη χωρα τους. Οι συλληψεις σημειωθηκαν στο 8ο χλμ του εθνικου δρομου Καλπακιου-Κονιτσας, καθως και στη γεφυρα Καλογηρου, στη Φιλιππιαδα Πρεβεζας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται στο Βελγιο οι συλληψεις υποπτων για το σκανδαλο παιδεραστιας που εχει συγκλονισει τη χωρα. Σημερα συνεληφθη και δεκατος υποπτος, ενω ελευθερος αφεθηκε ενας 74χρονος Ολλανδος που εφερετο ως υποπτος για τη ιδια υποθεση, καθως απο τις ανακρισεις δεν προεκυψε κανεναν επιβαρυντικο στοιχειο.

Με τη συμμετοχη 4000 μελων αρχισε στο Σικαγο το συνεδριο του Αμερικανικου Δημοκρατικου Κομματος. Οι συνεδροι θα ορισουν τον Μπιλ Κλιντον και τον αντιπροεδρο Αλ Γκορ, ως υποψηφιους του κομματος στις προεδρικες εκλογες της 5ης Νοεμβριου. Χθες, ο Μπιλ Κλιντον εγκαινιασε την προεκλογικη του εκστρατεια σε πολεις της δυτικης Βιρτζινια, του Κεντακι και του Οχαιο.

Στην Τουρκια, τουλαχιστον 40 στελεχη του φιλοκουρδικου Λαικου Δημοκρατικου Κομματος, προσαγονται σε δικη με την κατηγορια συστασης ενοπλης αυτονομιστικης οργανωσης. Αναμεσα στα στελεχη αυτα ειναι και ο ηγετης του κομματος καθως και αλλα πεντε ηγετικα στελεχη, τα οποια θα δικασθουν συμφωνα με το αρθρο 168 του αντιτρομοκρατικου νομου. Εικοσι οκτω μελη του κομματος βρισκονται ηδη στη φυλακη απο τον Ιουνιο, οταν μασκοφοροι κατεβασαν την τουρκικη σημαια κατα τη διαρκεια συνεδριου του κομματος και την αντικατεστησαν με τη δικη τους.

Σε θανατο καταδικασε δικαστηριο της Νοτιας Κορεας τον πρωην προεδρο της χωρας, Τσουν Ντιου Χουαν, κρινοντας τον ενοχο για τον ρολο του στο πραξικοπημα του 1979, καθως και για αποπειρα δολοφονιας των τοτε ανωτερων του στο στρατευμα. Ο Τσουν ηταν τοτε στρατηγος ενω ο Ρο Ταε Βου που τον διαδεχθηκε στην εξουσια καταδικαστηκε σε καθειρξη 22 χρονων και εξι μηνων.

Μετα τον Μπορις Γιελτσιν τωρα και ο αντιπροεδρος της φιλορωσικης κυβερνησης της Τσετσενιας αποδοκιμαζει την πολιτικη του στρατηγου, Αλεξαντερ Λεμπεντ στην περιοχη, χαρακτηριζοντας ως πραξικοπημα τις διαπραγματευσεις που εκανε με τον ηγετη των τσετσενων ανταρτων για την ειρηνευση στην περιοχη.

Με την αποκηρυξη του μαρξιστικου δογματος και την καταδικη του προηγουμενου σταλινικου καθεστωτος του Εμβερ Χοτζα, εληξαν οι εργασιες του δευτερου συνεδριου του σοσιαλιστικου κομματος της Αλβανιας. Προεδρος του κομματος εκλεχθηκε για δευτερη τετραετια με 450 ψηφους υπερ και 230 κατα, ο Φατος Νανο ο οποιος βρισκεται στη φυλακη με την κατηγορια της προδοσιας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχιζει σημερα η εβδομαδα ελληνικου κινηματογραφου που διοργανωνεται στο πλαισιο των εκδηλωσεων του 25ου Φεστιβαλ Ολυμπου. Οι προβολες θα γινονται στο Δημοτικο Κινηματοθεατρο Κατερινης καθε βραδυ στις 8. 30μμ. Στη Δραμα, η ημερομηνια εναρξης και ληξης του Φεστιβαλ ταινιων μικρου μηκους, μετατιθεται κατα δυο μερες και θα διαγωνιστουν 96 ταινιες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φθανει αυριο στην Αθηνα η ελληνικη αποστολη των ατομων με ειδικες αναγκες που πηρε μερος στην Παραλυμπιαδα, της Ατλαντα. Η Αθλητικη πολιτικη ηγεσια θα βρισκεται στο αεροδρομιο του ελληνικου για την υποδοχη των αθλητων μας, οι οποιοι κατεκτησαν συνολικα στους αγωνες πεντε μεταλλια.

Η Μαργαριτα Λυμπερακου ηταν η μεγαλη πρωταγωνιστρια του Πανελληνιου πρωταθληματος ποδηλασιας γυναικων - νεανιδων - κορασιδων που διαξηχθη στην Τριπολη. 22χρονη ποδηλατρια της Νεας Ιωνιας κερδισε την πρωτη θεση σε ολα τα αγωνισματα και απεδειξε οτι αποτελει μια απο τις ελπιδες της γυναικειας ποδηλασιας για διακριση στο εξωτερικο.

Ο Αλεκος Ραντος ηταν ο μεγαλος ατυχος του χθεσινου φιλικου αγωνα που εδωσε ο Ολυμπιακος στην Ιταλια με την Ναπολι αφου σε μια προσπαθεια που εκανε να αποκρουσει την μπαλα υπεστη καταγμα στον δεξιο καρπο.

Η γυναικεια ομαδα μπασκετ του Σπορτιγκ, σε αγωνα για το διεθνες τουρνουα που διεξαγεται στην Τουλουζ της Γαλλιας, κερδισε 77-72 την γαλλικη Εξ-Εν-Προβενς πετυχαινοντας ετσι την τριτη νικη της σε ισαριθμα παιχνιδια.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 948,58 μοναδες, καταγραφοντας ανοδο 0,82%. Η αξια των συναλλαγων διατηρηθηκε σε υψηλα επιπεδα και εφτασε τα 9,8 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 1,13%, Ασφαλειες πτωση 1,74%, Επενδυσεις ανοδος 1,64%, Ληζινγκ ανοδος 1,96%, Βιομηχανιες ανοδος 0,52%, Κατασκευες ανοδος 3,92%, Διαφορες πτωση 2,03%, Συμμετοχων ανοδος 1,28%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας παρεμεινε αμεταβλητος.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι ο καιρος αυριο σε ολοκληρη τη χωρα και μονο στα βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις και τοπικα στο Αιγαιο μετριοι. Η θερμοκρασια που θα σημειωσει μικρη ανοδο, θα κυμανθει στα βορεια 16 με 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 18 με 33 και στα νησια 20 με 31. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 20 με 33 και 17 με 32 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Monday, 26 August 1996 - 21:06:24