Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 09)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Τουλαχιστον 20 τραυματιες και υλικες ζημιες στην Κυπρο απο το ισχυροτατο χτυπημε του Εγκελαδου με 6,4 Ριχτερ. Η δονηση εγινε αισθητη απο τα Δωδεκανησα μεχρι τη Μεση Ανατολη και την Αιγυπτο.
  • Δεν υπαρχει θεμα διαλογου με την Τουρκια δηλωνει κατηγορηματικα η ελληνικη πολιτειακη και πολιτικη ηγεσια.
  • Στη Σμυρνη μεταφερθηκε ο διασωθεις Τουρκος πιλοτος, ακαρπες οι ερευνες για την ανευρεση του συγκυβερνητη του τουρκικου Φ-16.
  • Βαθαινει το ρηγμα Εβερτ-Σουφλια. Για μεταβατικη περιοδο εκανε λογο ο Γιωργος Σουφλιας, ζητησε συνεδριο και εσωκομματικες εκλογες και απερριψε τις προτασεις Εβερτ για κοινοβουλευτικος εκπροσωπος και παραμονη στο πολιτικο συμβουλιο.
  • Πονοκεφαλος για την κυβερνηση η ανοδικη ταση των καυσιμων που απειλει να παρασυρει τον πληθωρισμο. Κατα 2,80 δρχ το λιτρο αυξανεται η τιμη του ντιζελ, κατα 1,60 της βενζινης.
  • Νεες ψηφοφοριες στη βουλη για την εκλογη των αντιπροεδρων και νεο τεστ για τη συνοχη των Κοινοβουλευτικων Ομαδων ΠΑΣΟΚ και Νεας Δημοκρατιας.
  • Επανηλθε ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος στις καταγγελιες του για το ΣΚΑ`Ι` χρησιμοποιωντας οξεις χαρακτηρισμους. Δεν ειναι στις προθεσεις της κυβερνησης να επιβαλλει ελεγχους στους δημοσιογραφους δηλωνει ο κυβερνητικος εκπροσωπος.
  • Θα απελαθουν τελικα οι δυο Τουρκοι στρατιωτες που λιποτακτησαν και περασαν στο ελληνικο εδαφος.
  • Δυο λοχιες κατηγορουνται για εμπορια ναρκωτικων και σωρεια κλοπων. Ο ενας συνεληφθη, ο αλλος καταζητειται.
  • Απαραδεκτες χαρακτηρισε η τουρκικη διπλωματια τις δηλωσεις του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ για το ταξιδι του Ερμπακαν στη Λιβυη.
  • Αρχισε η υποχωρηση απο τη Βοσνια των πρωτων αμερικανικων μοναδων της διεθνους ειρηνευτικης δυναμης.
  • Σε τρεις Αμερικανους το Νομπελ Φυσικης 1996.
  • Δυσκολο ματς με αντιπαλο τη Δανια δινει στην Κοπεγχαγη η Εθνικη Ομαδα μπασκετ για τους προκριματικους του Παγκοσμιου Κυπελλου 1998.
  • Στη μαχη των ευρωπαικων κυπελλων μπασκετ αποψε ο Παναθηναικος, το Σπορτινγκ, ο ΠΑΟΚ, το Περιστερι και ο Αρης.
  • Πτωση 0,17% στο Χρηματιστηριο.
  • Αστατος και αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα με συννεφια, βροχες και καταιγιδες. Μετριοι μεχρι ισχυροι οι ανεμοι, το θερμομετρο θα δειξει απο 11 μεχρι 25 βαθμους.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ισχυροτατη σεισμικη δονηση μεγεθους 6,4 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στις 16. 11 και προερχοταν απο αποσταση 800 χλμ νοτιοανατοκικα της Αθηνας. Το επικεντρο της εντοπιζεται στη θαλασσια περιοχη δυτικα της Κυπρου. Ο σεισμος εγινε ιδιαιτερα αισθητος στην Κυπρο, οπου οι κατοικοι του νησιου βγηκαν εντρομοι στους δρομους. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες δυο κατοικιες στη Λευκωσια κατερρευσαν ενω υπεστησαν σημαντικες ζημιες πολλα σπιτια στην περιοχη της Παφου και της Λεμεσσου. Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες τουλαχιστον 20 ατομα εχουν τραυματισθει και μεταφερθηκαν στα νοσοκομεια. Η δονηση που κρατησε περιπου ενα λεπτο εγινε επισης αισθητη στα Δωδεκανησα, τα τουρκικα παραλια, το Ισραηλ, τη Μεση Ανατολη μεχρι και την Αιγυπτο. Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 5,1 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ σημειωθηκε στις 12. 46 με επικεντρο το θαλασσιο χωρο ανοιχτα της Πυλου, οπου χθες σημειωθηκε σεισμος 4,9 Ριχτερ.

Δεν υπαρχει θεμα διαλογου με την Τουρκια, δηλωσε τοσο ο υπουργος Αμυνας Ακης Τσοχατζοπουλος, μετα τη συναντηση με τον πρωθυπουργο, οσο και ο κυβερνητικος εκπροσωπος, προσθετοντας οτι δεν πρεπει να δινονται πολιτικες προεκτασεις σε ανθρωπιστικες ενεργειες, οπως αυτη της διασωσης του Τουρκου πιλοτου. Ο μονος τροπος για να αποφευχθουν στο μελλον προβληματα στο Αιγαιο ειναι να σταματησουν οι παραβιασεις εκ μερους της Τουρκιας, δηλωσε ο Θεοδωρος Παγκαλος απο το Ελσινκι που βρισκεται, συνοδευοντας τον προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο. Η Ελλαδα, προσθεσε ο κ. Παγκαλος, αντιμετωπιζει την κατασταση με μετριοπαθεια, ψυχραιμια και αποφασιστικοτητα. Το απογευμα αεροσκαφος Ψ-130 της Πολεμικης μας Αεροποριας παρελαβε απο το αεροδρομιο της Χιου τον διασωθεντα Τουρκο πιλοτο και τον μετεφερε στο Τσιλι της Σμυρνης. Παραλληλα, συνεχιζονται οι ερευνες στη θαλασσια περιοχη που κατεπεσε χθες το τουρκικο Φ-16 για την ανευρεση του συγκυβερνητη. Μεχρι στιγμης οι ερευνες εχουν αποβει ακαρπες και εξανεμιζονται πλεον οι ελπιδες να βρεθει σωος ο Τουρκος πιλοτος. Στις ερευνες πηραν μερος σημερα και τουρκικα αεροσκαφη, υπο τις διαταγες ομως του κυβερνητη της φρεγατας ΕΛΛΗ που βρισκεται στην περιοχη.

Ικανοποιημενος απο τα αποτελεσματα των συνομιλιων με την ηγεσια της Φινλανδιας δηλωσε ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος πραγματοποιει επισημη επισκεψη στο Ελσινκι. Το πρωι ο κ. Στεφανοπουλος δεχθηκε τον Φινλανδο πρωθυπουργο Πααβο Λιπονεν. Ο Προεδρος δηλωσε οτι τοσο κατα τη σημερινη συναντηση του οσο και κατα τη χθεσινη με τον Φινλανδο ομολογο του ανεπτυξε τις ελληνικες θεσεις για την Κυπρο και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις τις οποιες ακουσαν με μεγαλο ενδιαφερον οι συνομιλητες του. Για τις ελληνοτουρκικες σχεσεις ο κ. Στεφανοπουλος ειπε οτι η Ελλαδα θελει το διαλογο με την Τουρκια, αλλα υπο την προυποθεση οτι δεν θα θιγουν ελληνικα κυριαρχικα δικαιωματα. Η φινλανδικη ηγεσια , προσθεσε ο κ. Στεφανοπουλος, εχει αντιληφθει οτι δεν μπορει να γινει διαλογος με την Τουρκια οσο η Αγκυρα συνεχιζει να αμφισβητει κυριαρχικα μας δικαιωματα. Σχετικα με το Κυπριακο ο Προεδρος της Δημοκρατιας ειπε οτι η Φινλανδια καταννοει τα πλεονεκτηματα που θα προκυψουν απο την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπαικη Ενωση και η θεση της ειναι ευνοικη για το νησι.

Παραμενει η ενταση στο χωρο της Νεας Δημοκρατιας, καθως ο Γιωργος Σουφλιας πηρε σημερα σαφεις αποστασεις απο την ηγεσια του κομματος. Μετα την πρωτη συναντηση που ειχαν οι κυριοι Εβερτ και Σουφλιας, ο Θεσσαλος πολιτικος απερριψε την προταση του προεδρου του κομματος να παραμεινει κοινοβουλευτικος εκπροσωπος και να μετεχει στο Πολιτικο Συμβουλιο, ενω αμφισβητησε ευθεως τη μονιμοτητα του κ. Εβερτ κανοντας λογο για μεταβατικη περιοδο και για οριστικη λυση που θα δοθει στο συνεδριο. Ο κ. Σουφλιας ζητησε να πραγματοποιηθει κανονικα το συνεδριο του κομματος τον προσεχη Μαρτη, αφου προηγουμενως γινουν εσωκομματικες εκλογες, ωστε να υπαρξει γνησια αντιπροσωπευτικη δημοκρατικη εκφραση της λαικης βασης. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Εβερτ απερριψε την προταση Σουφλια για εσωκομματικες εκλογες με το αιτιολογικο οτι αυτες εγιναν το 1996 και συμφωνα με το καταστατικο διεξαγονται καθε δυο χρονια. Αναφορικα με το συνεδριο τονισε οτι αυτο θα πραγματοποιηθει τον Ιουνιο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλα δεινα προκαλεσε τελικα η επισκεψη του τουρκου πρωθυπουργου, Νετζμετιν Ερμπακαν, στη Λιβυη. Απο τη μια η επιθεση που υπεστη απο τον λιβυο ηγετη, Μουαμαρ Κανταφι και απο την αλλη οι εντονες επικρισεις του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ, Νικολας Μπερνς, για την περιεργη, οπως την χαρακτηρισε, πολιτικη που εξασκει η Τουρκια.Η τουρκικη διπλωματια χαρακτηρισε απαραδεκτες τις δηλωσεις αυτες, ενω ο ιδιος ο Ερμπακαν αμεσως μολις επεστρεψε στην Αγκυρα, περασε στην αντεπιθεση κατηγορωντας τις Ηνωμενες Πολιτειες οτι βοηθησαν το Κουρδικο Εργατικο Κομμα στη λειτουργια δορυφορικου τηλεοπτικου δικτυου, του ΜΕΔ-ΤΩ, μεσω μιας αμερικανικης εταιριας. Εκτος ομως απο τις Ηνωμενες Πολιτειες, ο τουρκος πρωθυπουργος εχει τωρα να αντιμετωπισει και την αντιπολιτευση, καθως χθες δυο κομματα υπεβαλαν προταση μομφης κατα του κυβερνητικου συνασπισμου.

Αρχισε η αποχωρηση απο τη Βοσνια των πρωτων αμερικανικων μοναδων της ειρηνευτικης δυναμης που εποπτευε για την εφαρμογη των ορων της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον. Οι δυναμεις αυτες θα αποσταλουν σε αλλες περιοχες της κεντρικης Ευρωπης. Νωριτερα, εκπροσωπος του ΝΑΤΟ δηλωσε οτι ανδρες της ειρηνευτικης δυναμης κατεσχεσαν στη Βοσνια απαγορευμενα οπλα απο σερβικες και κροατικες δυναμεις.

Να ξεκαθαρισει τη θεση μετα το ταξιδι του στο αρχηγειο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξελλες, ζητησαν απο τον στρατηγο Αλεξαντερ Λεμπεντ οι βουλευτες της Δουμα. Η πρωτη επισημη επισκεψη του ρωσου στρατηγου στα αδυτα του ΝΑΤΟ για συνομιλιες σχετικα με τη διευρυνση της συμμαχιας προς ανατολας, εχει προκαλεσει ποικιλες αντιδρασεις με αποτελεσμα οι βουλευτες να ψηφισουν κατα πλειοψηφια προταση του υπερεθνικιστη Βλαντιμιρ Ζιρινοφσκι, οπου του ζητουν να ελθει στη Δουμα και να εξηγησει τη θεση του, καθως οπως τονιζεται, δεν εξεφρασε με τη δεουσα κατηγορηματικοτητα την αντιθεση της Ρωσιας στα σχεδια του ΝΑΤΟ.

Σε τρεις αμερικανους επιστημονες απονεμηθηκε το Νομπελ Φυσικης 1996 για την ανακαλυψη της υπερ-ρευστοτητας του Ηλιου-3, ενω το Νομπελ Χημειας 1996 μοιρασθηκαν ενας βρετανος και δυο αμερικανοι για την ανακαλυψη, το 1985, νεων μορφων του στοιχειου του ανθρακα. Οσον αφορα το Νομπελ Ειρηνης επικρατεστερος φερεται ο αρχιτεκτονας της ειρηνευτικης συμφωνιας της Βοσνιας, αμερικανος Ριτσαρντ Χολμπρουκ.

Τουλαχιστον 150 δις δολαρια σκοπευει να δαπανησει η Τουρκια μεσα στα επομενα 30 χρονια για τον εκσυγχρονισμο των ενοπλων δυναμεων της. Οπως δηλωσε ανωτερος αξιωματουχος, η κυβερνηση θα δαπανα ετησιως για τον εκσυγχρονισμο των ενοπλων δυναμεων πεντε δις δολαρια. Το προγραμμα περιλαμβανει τον εξοπλισμο του στρατου με συγχρονα οπλα, την αποκτηση μαχητικων αεροσκαφων και ηλεκτρονικου πολεμικου εξοπλισμου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντονος προβληματισμος επικρατει στο οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης για την ανοδικη ταση που εχουν παρει τους δυο τελευταιους μηνες οι τιμες των υγρων καυσιμων εξαιτιας της ανοδου των διεθνων τιμων πετρελαιου. Απο τα μεσανυχτα η τιμη της βενζινης σουπερ θα ειναι αυξημενη κατα 1,60 δρχ το λιτρο και του ντιζελ κατα 2,80 δρχ το λιτρο. Προκειται για την εκτη κατα σειρα αυξηση της τιμης του ντιζελ, η τιμη του οποιου τον τελευταιο εναμισι μηνα εχει αυξηθει κατα 15 δρχ το λιτρο. Η κυβερνηση εκφραζει φοβους οτι η ανοδος αυτη θα εχει αρνητικες επιπτωσεις και στον πληθωρισμο, ενω ηδη υποβαλλονται αιτησεις απο διαφορους κλαδους για αυξηση της τιμης των παρεχομενων υπηρεσιων. Το προβλημα αναμενεται να ενταθει προς το τελος του μηνος, οποτε θα αρχισει και η χορηγηση του πετρελαιου θερμανσης.

Στο δευτερο κατα σειρα τεστ συνοχης τους υποβαλλονται σημερα οι Κοινοβουλευτικες Ομαδες του ΠΑΣΟΚ και της Νεας Δημοκρατιας στη διαρκεια των ψηφοφοριων που θα γινουν στη βουλη για την εκλογη των πεντε αντιπροεδρων του σωματος, των γραμματεων και των κοσμητορων. Απο πλευρας ΠΑΣΟΚ θα προταθουν οι κυριοι Κρητικος, Σγουριδης και Αποστολιδης, απο τη Νεα Δημοκρατια ο κ. Κατσαρος και απο το ΚΚΕ ο Μητσος Κωστοπουλος.

Οξεις χαρακτηρισμους χρησιμοποιησε ο υπουργος Δικαιοσυνης, Ευαγγελος Γιαννοπουλος, κατα των τριων δημοσιογραφων του ΣΚΑ`Ι` για την πληροφορια που μετεδωσαν οτι ηταν ενας απο τους δεκα βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που δεν στηριξαν την υποψηφιοτητα Κακλαμανη για την προεδρια της βουλης. Ο κ. Γιαννοπουλος τονισε οτι δεν εχει καμια αναμιξη στην κινηση της διαδικασιας του αυτοφωρου, χαρακτηρισε δολοφονικη την ενεργεια μεταδοσης της επιμαχης πληροφοριας και την απεδωσε σε εμπορικους λογους. Αποκαλυψε επισης οτι ειχε επικοινωνια με τον πρωθυπουργο, ο οποιος του ζητησε αν μπορει να μη γινουν συλληψεις δημοσιογραφων. Το θεμα απασχολησε και την ενημερωση του κυβερνητικου εκπροσωπου, ο οποιος δηλωσε οτι δεν ειναι ευχαριστη η εικονα απο την εφοδο στο ΣΚΑ`Ι` των αστυνομικων οργανων, τα οποια καλυψε αναφεροντας οτι εκτελουσαν εισαγγελικο ενταλμα. Ο κ. Ρεππας υπογραμμισε επισης οτι ειναι μακρια απο την κυβερνηση καθε προθεση να επιβαλλει ελεγχους και περιορισμους στους δημοσιογραφους και καλεσε τους υπευθυνους των Μεσων Ενημερωσης να διαμορφωσουν οι ιδιοι δεσμευτικη δεοντολογια για τη λειτουργια τους.

Τα βασικα προβληματα που απασχολουν σημερα τον εμπορικο κοσμο της χωρας, εθεσε στην υπουργο Αναπτυξης, Βασω Παπανδρεου το Προεδρειο της Εθνικης Συνοσμοπονδιας Ελληνικου Εμποριου. Επισης, μετεφερε την πικρια του εμπορικου κοσμου για το γεγονος οτι δεν αντιμετωπιζονται με τη δεουσα προσοχη πρακτικες και πρωτοβουλιες της Ευρωπαικης Ενωσης. Οι εκπροσωποι των εμπορων ανεφεραν στην υπουργο οτι, το εμποριο σημερα απασχολει το 16% των εργαζομενων και πρεπει να αναγνωρισθει οτι ειναι ατμομηχανη της αναπτυξης και ο τομεας που δημιουργει τις περισσοτερες νεες θεσεις εργασιας.

Την υποσχεση για νομοθετικη ρυθμιση που θα καθοριζει οτι οι αναδρομικες αυξησεις που πετυχαν οι δικαστες, δεν αποτελουν συνταξιμες αποδοχες, δηλωσαν οτι πηραν οι συνδικαλιστες της ΑΔΕΔΥ μετα την συναντηση του με τον υφυπουργο Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων, Ν. Φαρμακη. Κατα την ΑΔΕΔΥ, αλλα και τις διοικησεις των ταμειων, οι αυξησεις αυτες - που δεν υποβληθηκαν σε κρατησεις - αν αναγνωρισθουν ως συνταξιμες θα οδηγησουν σε αιμορραγια τα ταμεια προς οφελος ενος και μονο κλαδου, των δικαστων.

Τεραστιο κοινωνικο προβλημα με παραλληλη μειωση των φορολογικων εσοδων θα δημιουργησει η πιθανη καταργηση της φορολογικης απαλλαγης για τα ασφαλιστρα ζωης, δηλωσε σε συνεντευξη τυπου ο προεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικων Εταιριων Ελλαδας Δουκας Παλαιολογος. Παραλληλα, επισημανε οτι το προβλημα αφορα 4. 000. 000 ασφαλισμενους, οι οποιοι ανηκουν σε ολες τις εισοδηματικες ταξεις και καλυπτονται με 1,7 εκατ. συμβολαια ζωης.

Να βρεθει λυση που να ξεμπλοκαρει την προμηθεια των ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ απο τις καθυστερησεις που προκαλει η δικαστικη διερευνηση της υποθεσης, ζητησε ο Προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πολυζωγοπουλος, μετα τη σημερινη συναντηση του Προεδρειου της συνομοσποδνιας με την ηγεσια του ΟΤΕ. Οι συνδικαλιστες σημειωσαν οτι η δικαιοσυνη πρεπει μεν να αφεθει ανεπηρεαστη, αλλα δεν ειναι δυνατον να συνεχιζεται μια εκκρεμοτητα που φρεναρει τη δραστηριοτητα ενος τοσο μεγαλου Οργανισμου, με κινδυνο να τον θεσει εκτος ανταγωνισμου.

Την εναρξη ενος φιλοδοξου προγραμματος προληψης του παιδικου ασθματος, ανακοινωσαν παιδιατροι πνευμονολογοι που συνεργαζονται με τη Γενικη Γραμματεια Νεας Γενιας. Σε συνεντευξη τυπου τονισθηκε οτι τα τελευταια δεκα χρονια, αυξηθηκαν κατα 50% τα περιστατικα παιδικου ασθματος στις περισσοτερες ευρωπαικες χωρες, αλλα και στην Ελλαδα, οπου εκτιμαται οτι το 15% των παιδιων πασχει απο βρογχικο ασθμα. Προσφατες μελετες εδειξαν οτι οκτω στα δεκα παιδια που πασχουν απο ασθμα, ανεπτυξαν τα συμπτωματα της νοσου πριν συμπληρωσουν το πεμπτο ετος της ηλικιας τους. Ομως σε πολλα απο αυτα δεν εγινε η καταλληλη διαγνωση γιατι, οπως διευκρινισε ο επικουρος καθηγητης πνευμονολογος κ. Κατσαρδης, οι γονεις δεν εκριναν ως ιδιαιτερα σημαντικα ορισμενα συμπτωματα της ασθενειας, οπως ο βηχας κατα τη διαρκεια της νυχτας, η μετα απο τρεξιμο και εντονο γελιο. Οπως τονισαν οι επιστημονες, το νεφος, η κληρονομικοτητα, το καπνισμα των γονεων, ο καπνος απο ξυλοσομπες και υγραεριο, τα οικιακα ζωα και η σκονη που βρισκεται στο χωρο του σπιτιου, αποτελουν τις σημαντικοτερες αιτιες για την εμφανιση ασθματος στα παιδια.

Απεχουν απο τα μαθηματα τους εως και την Παρασκευη, τα μελη του Διδακτικου Επιστημονικου Προσωπικου του Τμηματος Επιστημης Φυσικης Αγωγης και Αθλητισμου του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης. Η αποχη απο τα μαθηματα αποφασιστηκε, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τη μη αποσπαση στο Τμημα του συνολου των καθηγητων που ειχε ζητησει το ΤΕΦΑΑ απο το υπουργειο Παιδειας. Επισης, διαμαρτυρονται γιατι, οπως υποστηριζουν, η επιλογη των υπολοιπων καθηγητων απο το υπουργειο Παιδειας εγινε χωρις να ληφθει υποψη η αξιολογικη σειρα καταταξης που υπεβαλε το Τμημα, με αποτελεσμα να μην αποσπαθουν καθηγητες με 10ετη και πλεον εκπαιδευτικη πειρα στο ΤΕΦΑΑ.

Συμβολικη καταληψη της ιχθυοσκαλας της Αλεξανδρουπολης πραγματοποιουν οι παρακτιοι αλιεις της περιοχης, με αιτημα την εφαρμογη του μετρου απαγορευσης της αλιειας στις μηχανοτρατες, σ'αποσταση μικροτερη των τριων ναυτικων μιλιων απο τις ακτες. Ο προεδρος του συνεταιρισμου παρακτιων αλιεων Αλεξανδρουπολης, Ο ΦΑΡΟΣ, Δημητρης Σαρικας, η καταληψη της ιχθυοσκαλας ειναι προειδοποιητικου χαρακτηρα και θα διαρκεσει 48 ωρες. Αυριο αντιπροσωπεια των αλιεων θα συναντηθει με το Νομαρχη Εβρου και θα του παραδωσει συμβολικα και ως ενδειξη διαμαρτυριας τις αλιευτικες αδειες.

Σταση πραγματοποιουν οι ιδιοκτητες και οδηγοι φορτηγων αυτοκινητων ΔΧ της Καβαλας, σ'ενδειξη διαμαρτυριας, γιατι υποκλεπτουν το μεταφορικο τους εργο ιδιωτες. Ο εκπροσωπος τους κ. Μωυσιαδης δηλωσε οτι οργιαζει η πειρατεια στις μεταφορες, απο ιδιοκτητες ΙΧ φορτηγων, οι οποιοι πηραν αδειες για να εκτελουν ενα συγκεκριμενο μεταφορικο εργο και επεξετειναν τις δραστηριοτητες τους στις δημοσιες μεταφορες, κοβοντας το ψωμι των επαγγελματιων ιδιοκτητων και οδηγων δημοσιας χρησεως φορτηγων. Οι ιδιοκτητες θα συνεδριασουν αυριο προκειμενου να λαβουν δυναμικες αποφασεις, οπως δηλωσαν.

Θα εκτελεστει η αποφαση του δικαστηριου της Αλεξανδρουπολης για την εκδοση στις τουρκικες αρχες των δυο Κουρδων στρατιωτων που λιποτακτησαν απο ταξεις του τουρκικου στρατου, δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημητρης Ρεππας, απαντωντας σε σχετικη ερωτηση. Ο εκπροσωπος προσθεσε οτι αυτη την ωρα η κυβερνηση δεν αντιμετωπιζει θεμα κινησης της διαδικασιας για να οδηγηθει η υποθεση σε δευτεροβαθμια κριση.

Προστιμα, συνολικου υψους 130 εκ. δρχ. , επιβληθηκαν με αποφασεις του υπουργου Εμπορικης Ναυτιλιας Σταυρου Σουμακη, για μη αποδοση στο Λιμενικο Ταμειο Δωδεκανησου τελων επιβατων για πλοες που εγιναν απο πλοια σε λιμανια του εξωτερικου κατα το χρονικο διαστημα του Ιουνιου. Τα προστιμα επιβληθηκαν στους ναυτικους πρακτορες Αναστασιο και Αντωνη Χαραλαμπη, Νικολαο Σαρλη, Βασιλειο Δημητροπουλο, Δημητριο Κατιδενιο, Μιχαλη Φαρμακιδη, Σταυρο Γεωργιου-Λεμονη, Νικολαο Σολουνια και Μιχαλη Φαρμακιδη.

Ως υποπτοι εμποριας ναρκωτικων συνεληφθησαν στο Λιτοχωρο Πιεριας δυο λοχιες που υπηρετουν σε στρατιωτικη μοναδα της περιοχης. Ειναι οι Ευαγγελος Κολοβος, 20 χρονων απο τη Φθιωτιδα και Παναγιωτης Σκλιβανιτης, 19 χρονων απο την Αρτα, οι οποιοι φερονται οτι διακινουσαν στο Λιτοχωρο ναρκωτικα, ενω παραλληλα εκαναν κλοπες σε διαμερισματα ακομη και σε βαρος συναδελφων τους. Ο Ευαγγελος Κολοβος συνεληφθη, ενω ο Σκλιβανιτης καταζητειται.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Κοπεγχαγη ειναι στραμμενα σημερα τα βλεμματα ολων των Ελληνων φιλαθλων, αφου στο σταδιο Παρκεν της πρωτευουσας της Δανιας η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου των ανδρων αγωνιζεται με το αντιστοιχο συγκροτημα της βορειοευρωπαικης χωρας με στοχο ενα θετικο αποτελεσμα, που θα διατηρησει ακεραιες τις ελπιδες της για προκριση στα τελικα του Παγκοσμιου Κυπελλου 1998. Η Ελληνικη ομαδα, που εχει μεχρι στιγμης δυο νικες στην διοργανωση, αναμενεται να ξεκινησει τον αγωνα με καθαρα αμυντικο σχημα. Η συναντηση θα αρχισει στις 8. 15 και θα καλυφθει μονο ραδιοφωνικα.

Σημερα, εκτος απο τον αγωνα της εθνικης μας στην Δανια, γινονται αλλες 13 συναντησεις για τα προκριματικα του Μουντιαλ. Οι Ελληνες τηλεθεατες θα εχουν την ευκαιρια να παρακολουθησουν σε απ' ευθειας μεταδοση απο το συνδρομητικο καναλι Σουπερ Σπορ τον αγωνα Αγγλιας-Πολωνιας, που αρχιζει στις 10. 00 το βραδυ.

Πανδαισια θεαματος εχουμε ομως και στο μπασκετ, αφου αρκετες Ελληνικες ομαδες αγωνιζονται αποψε στις Ευρωπαικες διοργανωσεις.Ο Παναθηναικος, που υποδεχεται στο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων εγκαταστασεων την Κροασια Ζαγκρεμπ στον 4ο αγωνα του για την Ευρωλιγκα. Η συναντηση θα αρχισε στις 7 παρα τεταρτο και μεταδιδεται απο το συνδρομητικο καναλι Σουπερ Σπορ.

Για τη δευτερη αγωνιστικη του Κυπελλου Κορατς, η ομαδα του Σπορτινγκ υποδεχεται στα Πατησια τη Σλοβακικη Μπανικ, σε ενα παιχνιδι που αρχιζει στις 7. 30 και θα μεταδοθει απ'ευθειας απο την ΕΤ-2. Στις 11. 00 το βραδυ στο Οβαρ της Πορτογαλιας ο ΠΑΟΚ αντιμετωπιζει την τοπικη Οβαρενσε. Η συναντηση αυτη θα καλυφθει απ'ευθειας απο την ΕΤ-3. Για την ιδια διοργανωση, το Περιστερι αντιμετωπιζει αυτη την ωρα τη Γιουγκοσλαβικη Ζορκα Φαρμα. Τελος, ο Αρης αγωνιζεται στις 9. 00 το βραδυ στο Μαριμπορ της Σλοβενιας με την τοπικη ομαδα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρη υποχωρηση σε ποσοστο 0,17% εκλεισε ο Γενικος Δεικτης Τιμων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου και διαμορφωθηκε στις 953,68 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε σε μετρια επιπεδα, φθανοντας στα 6 δις δραχμες. Συνολικα διακινηθηκαν 237 μετοχες εκ των οποιων 109 εκλεισαν με ανοδο, 102 με πτωση και 26 παρεμειναν αμεταβλητες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,64% Ασφαλειες ανοδος 0,05% Ληζινγκ ανοδος 0,06%, Επενδυσεις ανοδος 0,50% Κατασκευες ανοδος 0,15%, Βιομηχανιες ανοδος 0,07%, Διαφορες πτωση 0,65%, Συμμετοχων ανοδος 0,98%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,73%.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθει και αυριο ο αστατος καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα με νεφωσεις, βροχες και καταιγιδες που κατα τοπους θα ειναι εντονες. Απο το βραδυ τα φαινομενα θα εξασθενησουν στη δυτικη Ελλαδα. Οι ανεμοι στα δυτικα, κεντρικα και βορεια θα ειναι βορειοανατολικοι μετριοι και τοπικα ισχυροι και στην υπολοιπη χωρα νοτιοι μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση και στα βορεια θα κυμανθει 11 με 18 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 16 με 22 και στο Αιγαιο 18 με 23. Βροχη με πιθανη καταιγιδα μετριους ανεμους και θερμοκρασια 15 με 21
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Wednesday, 9 October 1996 - 19:29:30