Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 15)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Σε κλιμα οργης και αγανακτησης κηδευτηκε στην Αμμοχωστο το νεο θυμα της θηριωδιας του Αττιλα, Πετρος Κακουλης. Σε διαβημα διαμαρτυριας προς τα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας προχωρησε η ελληνικη κυβερνηση. Απερριψε η Λευκωσια προταση του Βρετανου αντιπροσωπου για εκ περιτροπης προεδρια στην Κυπρο.
  • Πιστωση χρονου για την εφαρμογη του εθνικου απολυτηριου, της αυξησης του αριθμου των εισακτεων στα ΑΕΙ και του ανοιχτο Πανεπιστημιου ζητησε απο τον πρωθυπουργο ο Γερασιμος Αρσενης.
  • Στον Εθνικο Οργανισμο Προνοιας θα φιλοξενηθουν ο 8χρονος Λευτερης Ζωγραφος και τ'αδελφια του, μετα το οικογενειακο δραμα που ηρθε στο φως της δημοσιοτητας.
  • Αλλαγη φρουρας σε εντεκα απο τις δεκατρεις περιφερειες της χωρας, αποφασισε ομοφωνα το υπουργικο συμβουλιο.
  • Αυριο κατα πασα πιθανοτητα η αποφαση του Εφετειου της Λαρισας για τον Γιαννη Καλαμποκα. Αντιδρασεις απο την ΟΛΜΕ που κανει λογο για μεθοδευσεις.
  • Ενσταση κατα της ανακηρυξης του Μιλτιαδη Εβερτ ως βουλευτη Θεσσαλονικης υπεβαλλε στο Εκλογοδικειο ο Σωτηρης Κουβελας.
  • Σε διαθεσιμοτητα ο τροχονομος που ξυλοκοπησε γυναικα οδηγο, η οποια τον χτυπησε με τον καθρεπτη του αυτοκινητου της.
  • Συνεχιζονται με αμειωτη σφοδροτητα οι ενδοκουρδικες συγκρουσεις στο βορειο Ιρακ.
  • Δεκα νεκροι στη Γκαμπον απο ιο παρομοιο μ'εκεινο του εμπολα. Αλλοι 158 στην Ινδια απο δαγγειο πυρετο.
  • Την πρωτη του επισκεψη στη Δυτικη Οχθη τα τελευταια 30 χρονια πραγματοποιησε ο βασιλιας της Ιορδανιας.
  • Βομβα στα θεμελια του αθλητισμου θετει ο ΣΕΓΑΣ με την αποφαση του να απεχει απο καθε δραστηριοτητα για το παγκοσμιο πρωταθλημα ανοιχτου στιβου που θα γινει το καλοκαιρι στην Ελλαδα.
  • Πτωση 1,30% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεσα σε εθνικο πενθος, αλλα και αισθηματα οργης και αγανακτησης, κηδευθηκε στις 4 το απογευμα, δημοσια δαπανη, στο χωριο Αυγουρου της Αμμοχωστου, ο 58χρονος Ελληνοκυπριος Πετρος Κακουλης, το τεταρτο κατα σειρα θυμα της τουρκικης θηριωδιας στην Κυπρο. Την ελληνικη κυβερνηση εκπροσωπησε στην κηδεια η υπουργος Αιγαιου Ελισαβετ Παπαζωη και διακομματικη αντιπροσωπεια της βουλης, υπο τον αντιπροεδρο του σωματος Λουκα Αποστολιδη. Η βαρβαροτητα του Αττιλα εφτασε σε τετοιο σημειο, ωστε οι Τουρκοκυπριοι αντι νεκροψιας, κατακρεουργησαν το πτωμα του Κακουλη, προκειμενου να αποκρυψουν το τραυμα απο την χαριστικη βολη, που διαπιστωθηκε και απο τη νεκροψια που εκαναν οι ελληνοκυπριακες αρχες. Στις μποτες του νεκρου βρεθηκαν ενα μεγαλο μαχαιρι και ενα συρμα τα οποια η κυπριακη πλευρα πιστευει οτι τοποθετησαν οι τουρκοκυπριοι σε μια προσπαθεια να συνδεσουν την εισοδο του Κακουλη στα κατεχομενα με παρανομους σκοπους. Οι κυπριακες αρχες βρισκονται σε επιφυλακη και η κυβερνηση της Λευκωσιας συνιστα ψυχραιμια καθως αναμενονται εκδηλωσεις διαμαρτυριας απο μαθητες, οργανωσεις και φορεις. Οι κυβερνησεις Αθηνας και Λευκωσιας συντονιζουν τις ενεργειες τους, με στοχο να καταγγειλουν στη διεθνη κοινοτητα τη βαρβαροτητα των κατοχικων στρατευματων κατοχης. Η ελληνικη κυβερνηση προχωρησε σε διαβημα διαμαρτυριας προς τα μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ, κανοντας λογο για διατεταγμενη πολιτικη δολοφονιων και βιας, με σκοπο να καταδειχθει η αδυναμια των δυο κοινοτητων να συμβιωσουν και να τορπιλισθει η οποια πρωτοβουλια για λυση του Κυπριακου. Απο την πλευρα της η κυβερνηση Λευκωσιας θα θεσει το θεμα επισημως στο Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ. Στο μεταξυ, ο Βρετανος αντιπροσωπος για το Κυπριακο σερ Ντειβιντ Χανι, βολιδοσκοπει τις δυο πλευρες για αλλαγη του πολιτειακου συστηματος, με στοχο την εκ περιτροπης προεδρια της κυπριακης δημοκρατιας. Τις πληροφοριες επιβεβαιωσε ο προεδρος της βουλης, Σπυρος Κυπριανου, μετα τη συναντηση του με τον κ. Χανι, στον οποιο επισημανε οτι η ελληνοκυπριακη πλευρα δεν προκειται να δεχτει τετοιο θεμα, αντιπροτεινοντας να παραμεινει το προεδρικο συστημα, οπως προνοουσε η Συνθηκη της Ζυριχης, δηλαδη με Τουρκο αντιπροεδρο και την ιδια συνθεση του υπουργικου συμβουλιου.

Σαφεις αποστασεις απο την πολιτικη που προσπαθει να προωθησει ο Τουρκος πρεσβης στην Αθηνα, που επισκεπτεται την περιοχη της Κομοτηνης, πηραν οι δυο μουσουλμανοι βουλευτες Γκαλιπ Γκαλιπ του ΠΑΣΟΚ και Μπιρολ Ακιφογλου της Νεας Δημοκρατιας. Οι δυο βουλευτες που συναντηθηκαν με τον Τουρκο πρεσβη τονισαν οτι τα προβληματα της μειονοτητας στη δυτικη Θρακη τα συζητουν μονο με τα κομματα τους κι οχι με τον Τουρκο πρεσβευτη. Μαλιστα, ο κ. Γκαλιπ δηλωσε οτι ειναι Ελληνας και οχι Τουρκος, οπως αποκαλεσε ο πρεσβευτης τους μουσουλμανους της περιοχης.

Τη δικη του σφραγιδα ειναι διατεθιμενος να βαλει στο υπουργειο Παιδειας ο Γερασιμος Αρσενης, καθως, οπως αποκαλυψε ο ιδιος μετα τη συναντηση του με τον πρωθυπουργο, αναβαλλεται, χωρις να απορριπτεται, η εφαρμογη των προτασεων του προκατοχου του Γιωργου Παπανδρεου για τα θεματα της Παιδειας. Μετα την αναβολη για περιπου ενα χρονο της εφαρμογης του θεσμου του εθνικου απολυτηριου, ο κ. Αρσενης αφησε να εννοηθει οτι θα επανεκτιμηθει και η προταση για αυξηση κατα 7% του αριθμου των εισακτεων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση, καθως και η λειτουργια του ανοιχτου πανεπιστημιου, που επροκειτο να τεθει σε εφαρμογη απο τον προσεχη Δεκεμβριο. Σχετικα με τον αριθμο των εισακτεων ο κ. Αρσενης τονισε οτι η κυβερνηση κινειται προς την κατευθυνση αυξησης, μεσοπροθεσμα ομως και κατοπιν συνεννοησεως με τους πρυτανεις. Ο υπουργος Παιδειας δηλωσε επισης οτι δεν ειναι σε θεση να κανει δεσμευτικη δηλωση για τη λειτουργια του ανοιχτου πανεπιστημιου και διευκρινησε οτι προθεση του δεν ειναι να ξηλωσει το εργο του προκατοχου του, ουτε να ελθει σε προσωπικη αντιπαραθεση, λεγοντας οτι θα κτισει πανω στο εργο που ειχε αρχισει ο κ. Παπανδρεου, στο οποιο θα δωσει και το δικο του στιγμα και κατευθυνση. Η συναντηση του κ. Αρσενη με τον πρωθυπουργο κρατησε μιαμισι ωρα και εντασσεται στο πλαισιο των επαφων του κ. Σημιτη με τους υπουργους, ενοψει της καταρτισης του προυπολογισμου για το 1997. Ο πρωθυπουργος συναντηθηκε επισης με τον υπουργο Πολιτισμου, Ευαγγελο Βενιζελο. Στη συναντηση εγινε εκτενης αναφορα στην πολιτιστικη πρωτευουσα της Θεσσαλονικης, την οποια ο κ. Βενιζελος χαρακτηρισε ως μια απο τις πιο σημαντικες και επειγουσες δρασεις του υπουργειου του.

Στις εγκαταστασεις του Εθνικου Οργανισμου Προνοιας θα φιλοξενηθει ο 8χρονος Λευτερης Ζωγραφος, που βρεθηκε σε κωματωδη κατασταση σε παγκακι στην οδο Αχαρνων, λογω ασιτιας. Στις ιδιες εγκαταστασεις θα φιλοξενηθουν και τ'αλλα τρια ανηλικα αδελφια του, μετα το οικογενειακο δραμα που ηλθε στο φως της δημοσιοτητας, αφου προκειται για χωρισμενους γονεις και η μητερα τους, που ειναι καθαριστρια δεν μπορει να αντεπεξελθει στην επιμελεια των τεσσαρων παιδιων. Στο δραμα του 8χρονου Λευτερη παρενεβη η εισαγγελεας ανηλικων, που καλεσε στο γραφειο της τη μητερα και τα τεσσερα παιδια της. Ο υφυπουργος Προνοιας, Θεοδωρος Κοτσωνης, δηλωσε οτι τα τεσσερα αδελφια θα φιλοξενηθουν στον Εθνικο Οργανισμο Προνοιας και παρακολουθουνται απο κοινωνικη λειτουργο με στοχο την παροχη της καλυτερης δυνατης υποστηριξης.

Σαρωτικες αλλαγες στους περιφερειαρχες ολης της χωρας αποφασισε το υπουργικο συμβουλιο. Συγκεκριμενα, απο τους 13 γενικους γραμματεις των περιφερειων αλλαζουν οι εντεκα και παραμενουν στη θεση τους οι περιφερειαρχες Αττικης και Κρητης. Στην περιφερεια Θρακης τοποθετειται ο Αθανασιος Λαγος, στην κεντρικη Μακεδονια ο Χαραλαμπος Σοφιανος, στη Δυτικη Μακεδονια ο Αρης Παπαδοπουλος, στην Ηπειρο ο Γιαννης Κιτης, στη Θεσσαλια ο Παναγιωτης Βασιλειου, στην περιφερεια Ιονιων ο Κωστας Παπαδημητριου, στη Δυτικη Ελλαδα ο Γιωργος Μουτσοπουλος, στην κεντρικη Ελλαδα ο Πολυχρονης Πολυχρονιου, στην περιφερεια Αττικης παραμενει ο Νικος Μιχαλοπουλος, στην Πελοπονησο ο Αντωνης Ματσιγκος, στο βορειο Αιγαιο ο Τριανταφυλλος Παπαδοπουλος, στο νοτιο Αιγαιο ο Δημητρης Καλουδιωτης και στην Κρητη παραμενει ο Σταυρος Καμπελης. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος οι νεοι περιφερειαρχες επελεγησαν με ομοφωνη αποφαση του υπουργικου συμβουλιου, υστερα απο σχετικη εισηγηση του υπουργου Εσωτερικων, Αλεκου Παπαδοπουλου. Ο κ. Ρεππας υπενθυμισε οτι οι νεοι περιφερειαρχες, συμφωνα με τις εξαγγελιες του πρωθυπουργου, δεν θα ειναι υποψηφιοι βουλευτες στις επομενες εκλογες. Διευκρινησε επισης οτι δεν βρεθηκε γυναικα που να πληρει τα απαραιτητα προσοντα και να ειναι προθυμη να μετακινηθει μακρια απο το σπιτι της, καθως υπαρχει η δεσμευση της μη εντοπιοτητας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται με αμειωτη σφοδροτητα οι ενδοκουρδικες συγκρουσεις στο βορειο Ιρακ, μεταξυ του φιλοιρακινου Δημοκρατικου Κομματος του Μασουντ Μπαρζανι και της αντιπαλης Πατριωτικης Ενωσης του Τζαλαλ Ταλαμπανι. Οι δυναμεις του Μπαρζανι εξαπελυσαν ευρειας κλιμακας αντεπιθεση προκειμενου να ανακαταλαβουν την στρατηγικης σημασιας πολη, Κοι Σαντζακ και παραλληλα σφυροκοπουν ανελεητα την γειτονικη πολη Ντεγκαλα. Την ιδια ωρα χιλιαδες Κουρδοι, συμμαχοι της Βαγδατης, ετοιμαζονται να προστατευσουν την πολη Ερμπιλ απο την προελαση των αντιπαλων τους του Τζαλαλ Ταλαμπανι.

Εναμισι περιπου χρονο μετα την εκδηλωση του θανατηφορου ιου Εμπολα στο Ζαιρ που ειχε στοιχισει τη ζωη 245 ατομων, ενας αλλος ιος που εχει πολλα κοινα με τον Εμπολα εχει προκαλεσει τον θανατο δεκα ατομων στην Γκαμπον, στην δυτικη Αφρικη. Συμφωνα με την Παγκοσμια Οργανωση Υγειας, τεσσερα ατομα εχουν προσβληθει απο τον ιο αυτο, ενω αλλα επτα εχουν χασει τη ζωη τους στο Μαροκο. Στην Ινδια, αλλη μια επιδημια, αυτη του δαγγειου πυρετου που προκαλειται απο τα κουνουπια, εχει σκοτωσει μεσα σε ενα μηνα 158 ατομα, ενω στο νοτιο Βιετναμ που πληττεται τις δυο τελευταιες εβδομαδες απο πλημμυρες, η επιδημια εχει σκοτωσει 31 ατομα και εχει προσβαλει γυρω στα 7. 000.

Ο ρωσος προεδρος Μπορις Γιελτσιν θα εγχειριστει κανονικα οπως εχει ηδη προγραμματισθει και οι προεγχειρητικες εξετασεις βαινουν κανονικα. Αυτο δηλωσε ο επικεφαλης του γραφειου Τυπου του Κρεμλινου, διαψευδοντας ετσι κατηγορηματικα τις φημες που διεδωσε ο ραδιοσταθμος, Ηχω της Μοσχας, οτι η κατασταση του ρωσου προεδρου ειναι πολυ ασχημη και καθισταται δυσκολη η επεμβαση.

Ο αμερικανος υπουργος Αμυνας, Ουιλιαμ Περι, απερριψε την εκκληση του παλαιστινιου ηγετη, Γιασερ Αραφατ, στειλουν οι Ηνωμενες Πολιτειες στρατευματα στη Χεβρωνα, στο πλαιστιο μιας δυναμης διατηρησης της ειρηνης, μετα την αποχωρηση των Ισραηλινων. Νωριτερα, ο Αραφατ ειχε συναντηση στην Ιεριχω με τον βασιλια της Ιορδανιας, Χουσειν, ο οποιος πραγματοποιησε την πρωτη επισκεψη στη Δυτικη Οχθη τα τελευταια τριαντα χρονια.

Χωρις ενημερωση ειναι σημερα ολη η Γαλλια, καθως οι δημοσιογραφοι στα ραδιοτηλεοπτικα μεσα και στις εφημεριδες πραγματοποιουν 24ωρη απεργια, διαμαρτυρομενοι για τα σχεδια της κυβερνησης να καταργησει τις ισχυουσες εδω και 62 χρονια φοροαπαλλαγες των εργαζομενων στον Τυπο. Απο την πλευρα του, ο πρωθυπουργος Αλαν Ζιπε προειδοποιησε οτι η κυβερνηση δεν θα υποχωρησει και θα καταργησει το αφορολογητο ποσοστο του 30% στο εισοδημα των δημοσιογραφων, στο πλαισιο της καταργησης αναλογων προνομιων σε 100 επαγγελματα.

Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στο συμπλεγμα των νησων του Σολομωντος, στο αρχιπελαγος της Μελανησιας, στον δυτικο Ειρηνικο Ωκεανο. Μεχρι στιγμης δεν υπαρχει πληροφοριες για θυματα η ζημιες.

Την παραιτηση της υπεβαλε στον Λιβανο η κυβερνηση του πρωθυπουργου Ραφικ Αλ Χαριρι προκειμενου να σχηματιστει νεα κυβερνηση, συμφωνα με τα αποτελεσματα των προσφατων εκλογων. Ο Χαριρι ενας μεγιστανας στον τομεα των κατασκευων, βρισκεται στην εξουσια απο το 1992 και προσδοκει να ξαναπαρει την εντολη για να ηγηθει της νεας κυβερνησης.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυριο μαλλον θα εκδοθει η αποφαση του Μικτου Ορκωτου Εφετειου Λαρισας για τον Γιαννη Καλαμποκα. Το δικαστηριο μετα την αναιρεση που εγινε δεκτη απο τον Αρειο Παγο καλειται να αποφασισει αν η δολοφονια του Νικου Τεμπονερα εγινε εν βρασμω ψυχης. Αν το δικαστηριο αποφασισει οτι εγινε σε ηρεμη ψυχικη κατασταση, η ποινη θα παραμεινει στα 17 χρονια και 3 μηνες καθειρξη. Σε αντιθετη ομως περιπτωση η ποινη θα κυμανθει απο 7 εως 12 χρονια οποτε ο Καλαμποκας αναμενεται να αποφυλακιστει συντομα, αφου ηδη εχει εκτισει εξι χρονια φυλακισης.

Υπο την προεδρια του Κωστα Σημιτη συνεδριαζει αυριο η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, με αντικειμενο την εκλογη προεδρειου και κοινοβουλευτικων εκπροσωπων. Την ιδια ωρα προχωρουν και οι αλλαγες στο κομματικο επιτελειο της Νεας Δημοκρατιας και συμφωνα με πληροφοριες την Πεμπτη αναμενεται ν'ανακοινωθει η συνθεση του πολιτικου συμβουλιου του κομματος.

Στο μεταξυ, ενσταση κατα της ανακηρυξης του Μιλτιαδη Εβερτ ως βουλευτη Θεσσαλονικης, υπεβαλε στο εκλογοδικειο ο Σωτηρης Κουβελας, υποστηριζοντας οτι ειναι αντισυνταγματικη η διαταξη που δινει το δικαιωμα στους αρχηγους των κομματων να εκλεγονται χωρις σταυρο σε δυο περιφερειες, απο τις οποιες επιλεγουν τη μια.

Ενορκη διοικητικη εξεταση διεταξε ο αρχηγος της ΕΛ. ΑΣ. σε βαρος του αρχιφυλακα της Τροχαιας Παναγιωτη Βασιλοπουλου που χαστουκισε την οδηγο Μπριτζιτ Παπασταυρου, με την οποια ειχε διενεξη για τροχονομικη παραβαση. Ο Βασιλοπουλος τεθηκε ηδη σε διαθεσιμοτητα. Ο διοικητης της Τροχαιας, αναφερομενος στον τροπο αντιδρασης του αρχιφυλακα, ειπε οτι προκειται για μια κακη στιγμη και οτι σε καμια περιπτωση δεν θα γινει προσπαθεια συγκαλυψης του περιστατικου.

Σε 24ωρη καταληψη των γραφειων και του τυπογραφειου των εφημεριδων Μακεδονια και Θεσσαλονικη, στη συμπρωτευουσα προχωρησαν απο το μεσημερι οι εργαζομενοι στις δυο εφημεριδες, προκειμενου να αποτρεψουν τον προγραμματιζομενο για αυριο πλειστηριασμο των γραφειων των δυο εφημεριδων, που ανηκουν στην εκδοτρια Κατερινα Βελλιδη. Οι εργαζομενοι στις δυο εφημεριδες, που δεν κυκλοφορουν απο τις αρχες του καλοκαιριου, τασσονται κατα του τμηματικου πλειστηριασμου των περιουσιακων στοιχειων του οργανισμου Βελλιδη και αυτο γιατι φοβουνται κατακερματισμο της επιχειρησης και ευκολη αλωση του απο συμφεροντα ξενα προς τις προσπαθειες εξυγιανσης της επιχειρησης αλλα και των δυνατοτητων επανεκδοσης των δυο εφημεριδων.

Σε δυο εβδομαδες επαναλαμβανονται στη Νεα Υορκη οι ελληνοσκοπιανες διαβουλευσεις για το θεμα της ονομασιας του γειτονικου κρατους. Ο αξιωματουχος των Ηνωμενων Εθνων Σαιρους Βανς κατα τη χθεσινη συναντηση των δυο πλευρων στη Γενευη, ασκησε πιεσεις στη σκοπιανη πλευρα να προχωρησει σε συγκεκριμενη προταση ενω αφησε σαφως να εννοηθει οτι θα θεσει μια καταληκτικη ημερομηνια στη διαπραγματευτικη διαδικασια. Ο κ. Βανς δηλωσε οτι κατα τη συναντηση υπηρξαν βηματα προοδου χωρις ομως να υπαρξει συγκεκριμενο αποτελεσμα. Παντως οι διαπραγματευτες Ελλαδας και Σκοπιων, αφησαν να εννοηθει οτι οι συνομιλιες βρισκονται σε καλο δρομο.

Τριημερη επισημη επισκεψη σε χωρες της πρωην Γιουγκοσλαβιας πραγματοποιει απο σημερα ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, με πρωτο σταθμο των Σεραγεβο. Στη συνεχεια ο κ. Παγκαλος θα επισκεφθει το Βελιγραδι και το Ζαγκρεμπ.

Ευρεια συσκεψη πραγματοποιηθηκε το πρωι στο υπουργειο Γεωργιας υπο την προεδρια του υπουργου Στεφανου Τζουμακα και τη συμμετοχη εκπροσωπων των αγροτων. Συζητηθηκαν τα προβληματα που απασχολουν τον αγροτικο κοσμο, ο οποιος ζητα στηριξη του εισοδηματος του.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την αποφαση του να αποσυρει ο ΣΕΓΑΣ το σημα του και να απεχει απο καθε δραστηριοτητα για το Παγκοσμιο πρωταθλημα ανοικτου στιβου που θα γινει στην Ελλαδα το καλκαιρι του 1997, εκανε σημερα γνωστη ο προεδρος της Ομοσπονδιας, Στρατος Μολυβας. Η Ομοσπονδια αποφασισε λογω της τρομοκρατιας και της λασπης που ριχνει η Πολιτεια στον ΣΕΓΑΣ, να αποσυρει το σημα της και να απεχει απο καθε δραστηριοτητα για την σπουδαια αυτη διοργανωση του επομενου καλοκαιριου, ειπε ο κ Μολυβας και αιτιολογησε την αποφαση αυτη, λεγοντας δεν μας εκπροσωπει πλεον το σχετικο συμβολαιο που μονομερως αθετηθηκε στις συμβατικες υποχρεωσεις της Πολιτειας με την Διεθνη Ομοσπονδια.

Δυο ελληνικες ομαδες μπασκετ, αγωνιζονται σημερα για την 4-η ημερα του Ευρωπαικου Κυπελλου. Ο Ηρακλης αντιμετωπιζες απο τις 6. 15 στη Θεσσαλονικη την Κροατικη Ζανταρ. Στην Πατρα ο Απολλωνας υποδεχεται, στις 9. 00 τη Ρωσικη Ακουαριους Βολγογκραντ. Το παιγνιδι του Ηρακλη μεταδιδεται απο την ΕΤ-1, ενω ο αγωνας του Απολλωνα απο το Σουπερ Σπορ. Για το Κυπελλο Κορατς, ο ΠΑΟΚ, υποδεχεται στο Αλεξανδρειο Μελαθρο τη Σουηδικη Αστρα Σοντερνταλιε. Το παιχνιδι αρχιζει στις 9. 30 το βραδυ και θα μεταδοθει απο την ΕΤ-3.

Το κλειστο γηπεδο του ΠΑΟΚ θα προχωρησει με γρηγορους ρυθμους, ωστε να ολοκληρωθει το ταχυτερο δυνατο, οπως αποφασιστηκε στην σημερινη συναντηση του υπουργου Πολιτισμου, Ευαγγελου Βενιζελου με τον υφυπουργο Αθλητισμου, Ανδρεα Φουρα, τον γενικο γραμματεα Αθλητισμου, Γιωργο Λυσσαριδη και εκπροσωπους της εργοληπτικης εταιριας. Ο κ. Φουρας δηλωσε μετα απο την συναντηση οτι η υπηρεσια θ' ανακοινωσει την συμφωνια της με την αναδοχο εταιρια, η οποια θα συνεχισει το εργο, που δεν θα ειναι ομως, 6. 000 θεσεων, αλλα 8. 000. Κατι, που σημαινει, οτι θα προχωρησει με νεες μελετες. Η εκπτωση που συμφωνηθηκε, υπερβαινει τον μεσο ορο εκπτωσεων, που εχουν δοθει για αντιστοιχα εργα, οπως το κλειστο του ΟΑΚΑ.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρες πιεσεις δεχτηκαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, με αποτελεσμα ο Γενικος Δεικτης Τιμων να υποχωρησει κατω απο το φραγμα των 950 μοναδων. Εκλεισε στις 941,70 μοναδες, μειωμενος σε ποσοστο 1,30%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 6,7 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 1,15%, Ασφαλειες πτωση 2,09%, Ληζινγκ ανοδος 1,49%, Επενδυσεις πτωση 0,68%, Κατασκευες πτωση 1,27%, Βιομηχανιες πτωση 2,02%, Διαφορες πτωση 1,73%, Συμμετοχων πτωση 0,60%. Ο δεικτης της παραλληλης αγορας εκλεισε με σημαντικες απωλειες 1,60%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο με νεφωσεις, τοπικες βροχες στα κεντρικα και βορεια και καταιγιδες στα δυτικα, αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Στο Ιονιο θα διατηρηθουν οι πολυ ισχυροι εως θυελλωδεις νοτιαδες, ενω στο Αιγαιο οι ανεμοι θα ειναι ανατολικοι ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 11 με 21 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 15 με 24 και στο Αιγαιο 17 με 25. Αραιες νεφωσεις, ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 15 με 23 θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει ασθενης βροχη και το θερμομετρο θα δειξει απο 13 μεχρι 20 βαθμους Κελσιου.
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 15 October 1996 - 23:09:29