Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 22)

Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Προυπολογισμος και οικονομικη πολιτικη για το 1997 στο επικεντρο της συναντησης Σημιτη-Παπαντωνιου.
  • Το εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων συζητησε ο πρωθυπουργος με την ηγεσια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας.
  • Την αναστολη εφαρμογης του εθνικου απολυτηριου ανακοινωσε επισημα ο υφυπουργος Παιδειας.
  • Φοροδιαφυγη που πλησιαζει το ενα τρις δρχ, απο παρανομη διακινηση τρανζιτ πετρελαιου, την τελευταια τριετια, αποκαλυψε ο Γιωργος Δρυς.
  • Το ιδεολογικο στιγμα και ο χρονος διεξαγωγης του συνεδριου στο επικεντρο της αυριανης κρισιμης συνεδριασης της Κεντρικης Επιτροπης της Νεας Δημοκρατιας.
  • Διαψευδει η Πανδροσου τα σεναρια περι προσεγγισης Νεας Δημοκρατιας - Πολιτικη Ανοιξης. Τη νεα δομη των οργανων του κομματος του ανακοινωσε ο Αντωνης Σαμαρας και εξηγγειλε συνεδριο για το 1997.
  • Απο το μικροσκοπιο του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου θα περνουν ολα τα κονδυλια του προγραμματος ΜΕΔΑ που προοριζονται για την Τουρκια.
  • Δρακοντεια μετρα ασφαλειας παιρνουν οι αρχες της Κυπρου για το ενδεχομενο νεων επεισοδιων στη γραμμη Δεκελειας - Αμμοχωστου.
  • Κατηγορουμενος για υποθαλψη εγκληματια οδηγηθηκε στον εισαγγελεα ο συνεργος του Παυλου Κερεμιδη, Θεοδωρος Κουτσομπινας.
  • Η Τραπεζα Πιστεως στο Μπραχαμι ηταν ο στοχος των ληστων, οι οποιοι αφαιρεσαν απο τα ταμεια 4 εκατ. δρχ.
  • Με δονηση 4,8 Ριχτερ εκανε και παλι την εμφανιση του ο εγκελαδος στην περιοχη της Πυλου.
  • Τη διενεργεια προωρων προεδρικων εκλογων ζητα ο πρωην προσωπαρχης του Κρεμλινου.
  • Δικαιες χαρακτηρισε το Συμβουλιο της Ευρωπης τις δημοτικες εκλογες στην Αλβανια.
  • Την ανοιξη του 1997 θα διεξαχθουν οι δημοτικες εκλογες στη Βοσνια.
  • Μικρη ανοδος 0,49% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Για τις προτασεις του οικονομικου επιτελειου της κυβερνησης σχετικα με την οικονομικη πολιτικη που θα πρεπει να ακολουθηθει το 1997, ενημερωθηκε ο πρωθυπουργος απο τον υπουργο εθνικης οικονομιας. Οι οριστικες αποφασεις για την καταρτιση του προυπολογισμου και την οικονομικη πολιτικη, θα ληφθουν απο το υπουργικο συμβουλιο, αφου προηγουμενως το θεμα συζητηθει και στα κομματικα οργανα του ΠΑΣΟΚ, σε κοινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και της Κεντρικης Επιτροπης, μεχρι τις 20 Νεοεμβριου. Το μεσημερι συνεδριασε υπο την προεδρια του κ. Σημιτη η κυβερνητικη επιτροπη και ασχοληθηκε με τον καθορισμος των κυβερνητικων προτεραιοτητων, καθως και την παρουσια και την πολιτικη της Ελλαδας στα Βαλκανια.

Το πρωι ο πρωθυπουργος προηδρευσε συσκεψης στο Μεγαρο Μαξιμου, με τη συμμετοχη της πολιτικης ηγεσιας του υπουργειου Εθνικης Αμυνας, οπου εξετασθηκε το εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος θα υπαρξουν ακομη δυο συναντησεις για το ιδιο θεμα και αμεσως μετα θα συνεδριασει το Κυβερνητικο Συμβουλιο Εθνικης Αμυνας για να παρει τις οριστικες αποφασεις, χωρις ομως να προσδιορισει το χρονο συγκλησης του οργανου. Οι συσκεψεις αυτες γινονται σε μια περιοδο κατα την οποια η Αγκυρα φαινεται να κλιμακωνει τις προκλησεις της στο Αιγαιο, με πυκνωση της στρατιωτικης της παρουσιας στην περιοχη. Χαρακτηριστικη ειναι και η δηλωση του υπουργου Εθνικης Αμυνας, ο οποιος δεν απεκλεισε το ενδεχομενο η Τουρκια να προκαλεσει ενα νεο θερμο επεισοδιο, με απωτερο στοχο να εξαναγκασει την Ελλαδα σε διαπραγματευσεις. Ο κ. Τσοχατζοπουλος προειδοποιησε την Αγκυρα οτι η Ελλαδα θα απαντησει με αμεσο και ισχυρο πληγμα ωστε, οπως ειπε, να υπαρξει ισοδυναμο τετελεσμενο.

Αναστελλεται και επισημα η εφαρμογη του εθνικου απολυτηριου, που επροκειτο να αρχισει φετος απο τους μαθητες της πρωτης ταξης του Λυκειου. Οπως διευκρινισε ο υφυπουργος Παιδειας Γιαννης Ανθοπουλος, οι μαθητες της πρωτης λυκειου θα συνεχισουν με το αναλυτικο προγραμμα που ισχυε πριν απο την εξαγγελια των μετρων, δεν θα διαγωνιστουν στο τελος του τριμηνου με το νεο συστημα των τεστ γνωσεων, ουτε και θα προαχθουν στην επομενη ταξη, τον Ιουνιο του 1997 με πανελλαδικες εξετασεις. Ωστοσο, θα συνεχιστει η διδασκαλια της δευτερης ξενης γλωσσας και της φυσικης απο το νεο βιβλιο, με εξαιρεση ορισμενα κεφαλαια. Ο κ. Ανθοπουλος διευκρινισε οτι οι μαθητες που πηγαινουν φετος στην πρωτη ταξη λυκειου θα εισαχθουν το 1999 στα πανεπιστημια και τα Τεχνολογικα Ιδρυματα με το ισχυον συστημα των δεσμων. Το πρωι, ο υπουργος Παιδειας Γερασιμος Αρσενης, συναντηθηκε με τον πρωην Πρωθυπουργο Γεωργιο Ραλλη, ο οποιος επεσημανε οτι τα προβληματα της παιδειας πρεπει να παραμεινουν μακρια απο φανατισμους και αντιπαραθεσεις.

Σοβαρες καταγγελιες για τα κυκλωματα που δρουν γυρω απο τη διακινηση και εμπορια των τρανζιτ καυσιμων στα πλοια, εκανε ο υφυπουργος οικονομικων. Ο κ. Δρυς δηλωσε οτι την τελευταια τριετια εχουν καταγραφει τουλαχιστον πεντεμισι χιλιαδες παραβασεις, ενω οι δασμοι που διαφευγουν ανερχονται σε ενα τρισεκατομμυριο δρχ. Ο υφυπουργος δηλωσε οτι θα συνεχισθουν οι ελεγχοι και δεν παρελειψε να αναφερει οτι τα κυκλωματα αυτα εχουν διαφθειρει ακομη και κρατικους λειτουργους, λεγοντας οτι τα τελευταια χρονια τουλαχιστον 30 τελωνειακοι εχουν οδηγηθει στη φυλακη. Στο μεταξυ ποινικη διωξη κατα εξι τελωνειακων υπαλληλων και τριων εταιριων πετρελαιοειδων ασκησε η εισαγγελια Πειραια για νεα υποθεση λαθρεμποριας πετρελαιου. Προκεται για διακινηση περιπου εννεα χιλιαδων τοννων τρανζιτ πετρελαιου, απο το οποιο το δημοσιο ζημιωθηκε απο διαφυγοντες δασμους με το ποσο των οκτω δις δραχμων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιγες μολις μερες μετα την αποπομπη του στρατηγου Αλεξαντερ Λεμπεντ, την προσφυγη στις καλπες για την διεξαγωγη προωρων προεδρικων εκλογων, ζητησε ο πρωην προσωπαρχης του Κρεμλινου, Νικολαι Γεγκοροφ, αμφισβητωντας ανοικτα τις ικανοτητες του Μπορις Γιελτσιν να κυβερνησει. Ο πρωην αξιωματουχος υποστηριζει οτι ο Γιελτσιν, εξαιτιας της καταστασης της υγειας του, ειναι πολυ μακρια απο την πραγματικοτητα και δεν ξερει τι ακριβως συμβαινει. Τελος, τονιζει οτι η κατασταση στη χωρα ειναι χειροτερη απο εκεινη πριν απο την επανασταση του 1917. Ο ρωσος προεδρος θα υποβληθει στα τελη Νοεμβριου σε εγχειρηση καρδιας, και οπως υποστηριζουν οι θεραποντες ιατροι, η κατασταση της υγειας του βελτιωνεται σταθερα.

Δικαιες, παροτι αναφερθηκαν ορισμενες παρατυπιες, χαρακτηρισε τις δημοτικες εκλογες που πραγματοποιηθηκαν την Κυριακη στην Αλβανια, αντιπροσωπεια παρατηρητων του Συμβουλιου της Ευρωπης που τις παρακολουθησε. Τα επισημα αποτελεσματα αναμενονται σε λιγες μερες, ωστοσο το Δημοκρατικο Κομμα του Σαλι Μπερισα ανακοινωσε οτι κατηγαγε νικη, εξασφαλιζοντας το 61% των δημων και το 58% των κοινοτητων. Το Σοσιαλιστικο Κομμα που ηλθε δευτερο κατηγγειλε οτι οι εκλογες δεν ηταν δικαιες, καθως οπως υποστηριζουν, ενοπλοι εκφοβιζαν τους ψηφοφορους.

Ανεβαλε τελικα την αναχωρηση του για την Ουασιγκτον ο αμερικανος μεσολαβητης, Ντενις Ρος, καθως πληροφορηθηκε οτι σημειωθηκε σημαντικη προοδος στις ισραηλο-παλαιστινιακες συνομιλιες για τη μεταβιβαση των διοικητικων εξουσιων στους Παλαιστινιους, κατα την αναδιαταξη των ισραηλινων δυναμεων. Στην Ιερουσαλημ, ο ισραηλινος πρωθυπουργος Μπεντζαμιν Νετανιαχου απολογηθηκε στον γαλλο προεδρο Ζακ Σιρακ που πραγματοποιει τριημερη περιοδεια στο Ισραηλ, για τα αυστηρα μετρα ασφαλειας που εφηρμοσαν οι ισραηλινες αρχες κατα την διαρκεια επισκεψης του στην παλια πολη της Ιερουσαλημ.

Την ανοιξη του 1997 θα διενεργηθουν τελικα οι προγραμματιζομενες για το τελος Νοεμβριου, δημοτικες εκλογες στη Βοσνια. Η αποφαση αυτη εληφθη εξαιτιας των πολιτικων δυσκολιων στις οποιες προσεκρουσε η διοργανωση τους, δηλωσε δυτικος αξιωματουχος χωρις να δωσει περαιτερω πληροφοριες. Την Αθηνα θα επισκεφθει αυριο ο προεδρος της Νεας Γιουγκοσλαβιας, Ζοραν Λιλιτς, οπου θα συζητησει με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη διμερη θεματα. Η ελληνικη παρουσια στα Βαλκανια, απασχολησε σημερα την κυβερνητικη επιτροπη και συζητηθηκαν προτασεις για διμερεις και πολυμερεις συνεργασιες της χωρας μας με εκεινες της Βαλκανικης.

Στην Αγκυρα βρισκεται ο ηγετης της Πατριωτικης Ενωσης του Κουρδισταν, Τζαλαλ Ταλαμπανι, για συνομιλιες με τον αμερικανο αξιωματουχο, Ρομπερτ Πελετρο, γυρω απο τους τροπους τερματισμου της ενδοκουρδικης συρραξης στο βορειο Ιρακ. Χθες ο Πελετρο ειχε συνομιλιες για το ιδιο θεμα με τον αντιπαλο του Ταλαμπανι, ηγετη του Δημοκρατικου Κομματος του Κουρδισταν, Μασουντ Μπαρζανι.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγωγη κατα της αεροπορικης εταιρειας ΤΩΑ και της Μποινγκ για αμελεια, κατεθεσε νεουρκεζος δικηγορος που εκπροσωπει τις οικογενειες 25 θυματων απο την πτωση του Τζαμπο της αμερικανικης εταιρειας, τον περασμενο Ιουλιο ανοικτα του Λονγκ Αιλαντ, μετα απο εκρηξη στην δεξαμενη καυσιμων. Ο δικηγορος Λι Κραιντλερ αναφερει στην αγωγη του οτι η συντριβη του αεροσκαφους, λιγο μετα την απογειωση του απο το αεροδρομιο Κενεντι της Νεας Υορκης, προηλθε απο μηχανικη βλαβη που προκαλεσε την εκρηξη στην δεξαμενη καυσιμων. Αν αποδειχτει οτι η πτωση του αεροσκαφους οφειλεται σε μηχανικη βλαβη, οι οικογενειες των θυματων θα εισπραξουν αποζημιωσεις υψους εκατονταδων εκατ. δολαριων.

Ο χρονος διεξαγωγης του συνεδριου, αλλα και το ιδεολογικο στιγμα της Νεας Δημοκρατιας θα απασχολησουν την αυριανη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος. Συμφωνα με πληροφοριες ο κ. Εβερτ θα εμφανισθει ενωτικος και μαλιστα ενδεχεται να κανει ανοιγμα στους διαφωνουντες εντος και εκτος κομματος. Παραλληλα θα ξεκαθαρισει οτι το συνεδριο θα γινει τον προσεχη Ιουνιο, χωρις να γινουν εσωκομματικες εκλογες, καθως αυτες διεξηχθησαν πριν απο δυο χρονια. Απο την πλευρα της η ομαδα των τριων θα προτεινει να γινει το συνεδριο το Μαρτιο η τον Απριλιο, με ταυτοχρονες εσωκομματικες εκλογες ωστε να διασφαλισθει η γνησια και αντιπροσωπευτικη εκφραση των συνεδρων. Το μεσημερι συνεδριασε υπο την προεδρια του κ. Εβερτ το πολιτικο συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, χωρις τη συμμετοχη των πρωην πρωθυπουργων κυριων Μητσοτακη, Ραλλη και Τζαννετακη.

Στο μεταξυ, εμμεση αλλα σαφη απαντηση στα σεναρια περι προσεγγισης της Νεας Δημοκρατιας με την Πολιτικη Ανοιξη, εδωσε ο Αντωνης Σαμαρας, ανακοινωνοντας τη νεα δομη και στελεχωση του κομματος του. Ο κ. Σαμαρας ανακοινωσε οτι το πολιτικο συμβουλιο θα ειναι 15μελες και θα εχει μονο εισηγητικο και γνωμοδοτικο χαρακτηρα προς τον προεδρο, ενω το αποφασιστικο οργανο θα ειναι η Εκτελεστικη Επιτροπη, που θ'αποτελειται απο δεκα μελη, τρια εκ των οποιων θα προερχονται απο τη νεολαια του κομματος. Ο κ. Σαμαρας προανηγγειλε επισης τη διεξαγωγη του πρωτου συνεδριου της Πολιτικης Ανοιξης, το οποιο προσδιοριζεται στο πρωτο εξαμηνο του 1997.

Σε πονοκεφαλο για την Ευρωπαικη Ενωση εχει εξελιχθει η χρηματοδοτηση της Τουρκιας μεσω του προγραμματος ΜΕΔΑ, καθως παρατηρειται διασταση αποψεων μεταξυ του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου και της Ευρωπαικης Επιτροπης. Η επιτροπη προυπολογισμων του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, μετα απο μια μαραθωνια συνεδριαση αποφασισε να τεθει υπο τον πολιτικο ελεγχο του σωματος η εκτελεση των κονδυλιων ΜΕΔΑ προς οφελος της Τουρκιας. Συγκεκριμενα ζητειται η ασκηση ενος εκ των προτερων ελεγχου στα προγραμματα που αφορουν την Τουρκια, ουτως ωστε το Ευρωπαικο Κοινοβουλιο να δινει την εγκριση του προκειμενου να προχωρησει η εκτελεση. Ο επιτροπος Βαν Ντεν Μπρουκ εξεφρασε τη δυσφορια του απεναντι στη διαδικασια αυτη λεγοντας οτι αγγιζει τα ορια των καλων σχεσεων Ευρωπαικης Επιτροπης και Ευρωκοινοβουλιου. Οι ευρωβουλευτες που συμμετειχαν στη συνεδριαση τονισαν την αναντιστοιχια λογων και πραξεων της Τουρκιας και συμφωνησαν οτι πρεπει να σταλει ενα σαφες πολιτικο μηνυμα στην Αγκυρα, προκειμενου να αποθαρρυνθει η διαιωνιση της σημερινης καταστασης.

Φοβους για νεα επεισοδια, στη γραμμη Δεκελειας-Αμμοχωστου, εκφραζουν οι αρχες ασφαλειας της Κυπρου. Ηδη σε συνεργασια με τις αρχες των βρετανικων βασεων λαμβανουν δραστικα μετρα ασφαλειας. Μαλιστα οι βρετανικες αρχες αρχισαν την οριοθετηση της περιοχης που ελεγχουν ενω επανδρωσαν φυλακια σε σημεια ελεγχου με πανοπλους στρατιωτες. Στο μεταξυ, μεχρι το τελος του μηνα αναμενεται ο Γενικος Εισαγγελεας της Κυπρου να προχωρησει στην εκδοση των ενταλματων συλληψης των Τουρκων δολοφονων του Τασου Ισαακ και του Σολωμωντα Σολωμου. Πρωτη θα προχωρησει σε διεθνες επιπεδο η υποθεση του Σολωμου, καθως εχει αναγνωρισθει η ταυτοτητα των δολοφονων. Για την υποθεση του Ισαακ εχει αναγνωρισθει μονο ο αρχηγος των "Γκριζων Λυκων". Για τους υπολοιπους που φαινεται να τον κακοποιουν εχουν ετοιμασθει δεκα σκιτσα που θα διαβιβασθουν στην Ιντερπολ.

Θετικα χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τα αποτελεσματα της συναντησης κυβερνητικου κλιμακιου με τοπικους φορεις της Χαλκιδικης σχετικα με τα μεταλλεια χρυσου. Ο κ. Ρεππας ανακοινωσε οτι περιχαρακωθηκε ο χωρος των μεταλλειων κι οτι συντομα ξεκινα επιστημονικη ερευνα για τη χωροθετηση των αποθεματων του μεταλλειου. Προσθεσε επισης οτι η κυβερνηση θα τηρησει τη δεσμευση της για την προστασια του περιβαλλοντος.

Αρνητικη ηταν η απαντηση του υπουργου Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Μιλτιαδη Παπαιωαννου, στο αιτημα για παραταση της ρυθμισης χρεων προς τους ασφαλιστικους μηχανισμους και κυρια το ΙΚΑ, που εθεσε η Κεντρικη Ενωση Επιμελητηριων στη σημερινη τους συναντηση. Ο κ. Παπαιωαννου καλεσε τους επιχειρηματιες να εκπληρωσουν τις υποχρεωσεις τους, συμφωνα με το νομο. Ο προεδρος της Ενωσης, Ανδρεας Κυριαζης, δηλωσε οτι υπαρχει αντικειμενικη αδυναμια της αγορας να ανταποκριθει στα υψηλα προσθετα τελη, που συσσωρευονται πανω στα χρεη των εργοδοτων. Ο κ. Κυριαζης δηλωσε οτι συζητηθηκαν ακομα τα προβληματα εκπαιδευσης και καταρτισης. Ακομα ταχθηκε εμμεσως, πλην σαφως, υπερ της φορολογησης των ομολογων και εντοκων γραμματιων του Δημοσιου.

Σε φυλακιση 8 ετων και χρηματικη ποινη 4. 100. 000 δρχ καταδικαστηκε απο το Αυτοφωρο Τριμελες Πλημμελειοδικειο Ιωαννινων, ο αρχιφυλακας της ΕΛ. ΑΣ. Θεοφανης Μακρης. Η ιδια ποινη επεβληθη και στο λαθρομεταναστη συνεργατη του, Αλβανο Αγκιμ Πατρικο, 22 χρονων. Ο αρχιφυλακας, που υπηρετει στην Αστυνομικη Διευθυνση Αθηνων, το περασμενο Σαββατο συνεληφθη στην κεντρικη πλατεια των Ιωαννινων, να μεταφερει με κλειστο φορτηγακι 19 Αλβανους λαθρομεταναστες, που ειχε παραλαβει απο αγροτικη περιοχη της Κονιτσας, κοντα στα συνορα, με προορισμο την Αθηνα. Απο τον καθε λαθρομεταναστη, ο αρχιφυλακας και ο Αλβανος συνεργατης του θα ελαμβαναν 35. 000 δρχ.

Ισχυρη σεισμικη δονηση μεγεθους 4,8 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, σημειωθηκε στις 10 παρα δεκα το πρωι στο θαλασσιο χωρο 40 χιλιομετρα νοτιοδυτικα της Πυλου. Η δονηση εγινε αισθητη σε πολλες περιοχες της Πελοποννησου, ενω δεν εχουν αναφερθει ζημιες.

Μια σημαντικη αποφαση ελαβε το Μονομελες Πρωτοδικειο της Ροδου, με την οποια υποχρεωνει ιδιοκτητη νυχτερινου κεντρου της πολης να καταβαλει το ποσο των 1. 068. 000 δραχμων με το νομιμο τοκο, διοτι μια πελατισσα την ωρα που χορευε πανω στην πιστα, εχασε την ισορροπια της και επεσε, με αποτελεσμα να υποστει καταγμα του δεξιου ποδιου.Η κυριαΕυαγγελια Παναγιωτοπουλου, στην αγωγη της ανεφερε οτι ενω βρισκοταν και χορευε στην πιστα η οποια δεν καθαριζοταν συχνα απο τα λουλουδια και τις σαμπανιες, εχασε την ισορροπια της και επεσε.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ανακοινωθηκαν οι ταινιες που θα συμμετασχουν στο 37-ο Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης, το οποιο θα διεξαχθει απο 8 μεχρι 17 Νοεμβριου. Στο ελληνικο διαγωνιστικο τμημα προκριθηκαν συνολικα 14 ταινιες και στο πληροφοριακο επτα ταινιες μυθοπλασιας. Στο διεθνες διαγωνιστικο τμημα, η προκριματικη επιτροπη αποφασισε να συμμετασχουν οι δυο ελληνικες ταινιες Η σφαγη του κοκορα, του Ανδρεα Παντζη και Ο Αδης, του Στελιου Χαραλαμποπουλου. Στο διεθνες διαγωνιστικο τμημα θα συμμετασχει η ταινια του Πετρου Σεβαστικογλου Ανεμος στην πολη, αφου το υπουργειο Πολιτισμου δεν της εδωσε ελληνικο διαβατηριο , γιατι οι περισσοτεροι συντελεστες της και ολοι οι ηθοποιοι ειναι αλλοδαποι, και οι διαλογοι, βασει του νομου, επρεπε να μεταγλωττιστουν απο την ρωσικη, στην ελληνικη γλωσσα. Με μεγαλη απογοητευση, ο Πετρος Σεβαστικογλου, δηλωσε οτι πριν απο τεσσερις μηνες και συμφωνα με τη γνωμη του Γιαννη Μπακογιαννοπουλου, συμβουλου στο τμημα Κινηματογραφιας του υπουργειου Πολιτισμου, μεταγλωττιστηκε το 1/3 των διαλογων, το μινιμουμ, δηλαδη, που οριζει ο νομος σε αυτες τις περιπτωσεις, αλλα τελικα ο κ. Μπακογιαννοπουλος την περασμενη εβδομαδα απερριψε την ελληνικη ιθαγενεια και ετσι ο Ανεμος στην πολη, δεν μπορει να συμμετασχει στο ελληνικο τμημα του Φεστιβαλ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε εξελιξη ειναι αυτη την ωρα η συναντηση Παναθηναικου-ΠΑΟΚ στο μπασκετ για τη δευτερη φαση του Κυπελλου Ελλαδος. Η συναντηση θα αρχισει στις 7 παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ. Οι υπολοιπες συναντησεις για τη δευτερη φαση του Κυπελλου Ελλαδος θα διεξαχθουν αυριο με σημαντικοτερη την αναμετρηση του Αρη με τον Ολυμπιακο που θα γινει στο Αλεξανδρειο Μελαθρο της Θεσσαλονικης. Ακομη, η πρωτοπορος του πρωταθληματος ΑΕΚ υποδεχεται τον Πανιωνιο, το Περιστερι φιλοξενει την ομαδα του Σπορτινγκ και ο Απολλων Πατρων την Λαρισα. Τα υπολοιπα αυριανα παιχνιδια ειναι: Νεστορας-Παπαγου, Ηλυσιακος-ΒΑΟ και Αμυντας-Αμπελοκηποι.

Ο Ρουμανος προπονητης ποδοσφαιρου, Ανχελ Ιορντανεσκου, αποκαλυψε σημερα, κατα την διαρκεια του συμποσιου των Ευρωπαιων προπονητων, οτι ειχε συναντηση με τον προεδρο του Παναθηναικου Γιωργο Βαρδινογιαννη με τον οποιο συμφωνησαν σε ολα αλλα εξελιξεις αναμενονται αυριο. Ο προεδρος της ΠΑΕ ειχε συναντηση και με τον Κροατη Βελιμιρ Ζαετς, ο οποιος αγωνιστηκε παλιοτερα στην αθηναικη ομαδα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη ανακαμψη παρουσιασαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου, μετα τη σημαντικη χθεσινη υποχωρηση. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 918,46 μοναδες, ενισχυμενος σε ποσοστο 0,49%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 8,3 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,88%, Ασφαλειες πτωση 0,68%, Ληζινγκ ανοδος 0,31%, Επενδυσεις ανοδος 0,57%, Κατασκευες ανοδος 0,59%, Βιομηχανιες ανοδος 0,39%, Διαφορες ανοδος 0,24%, Συμμετοχων ανοδος 0,37%. Με μικρη ανοδο 0,11% εκλεισε ο δεικτης της παραλληλης αγορας.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθουν και αυριο οι χαμηλες θερμοκρασιες και οι βοριαδες σ'ολοκληρη τη χωρα, ενω ο καιρος θα ειναι αστατος με συννεφια, σποραδικες βροχες αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι μετριοι και απο το απογευμα στα πελαγη ισχυροι.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 5 με 14 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 10 με 18 και στο Αιγαιο 14 με 20 βαθμους Κελσιου. Λιγες νεφωσεις παροδικα αυξημενες, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 13 με 18 και 10 με 14 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και
Cosmos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Tuesday, 22 October 1996 - 23:32:49