Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 02)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ο αμερικανος καρδιοχειρουργος Μαικλ Ντιμπεικι φτανει αυριο στη Μοσχα για να συμμετασχει την Δευτερα σε ιατρικο συμβουλιο, κατα την διαρκεια του οποιου θα αποφασιστει ποτε ακριβως θα πραγματοποιηθει η χειρουργικη επεμβαση στο ρωσο Προεδρο, Μπορις Γιελτσιν, μετεδωσε σημερα το πρακτορειο Ιταρ-Τας.

Συμφωνα με το ιδιο πρακτορειο ο Ντιμπεικι θα βρισκεται στη ρωσικη πρωτευουσα το απογευμα αυριο. Ο ιδιος δηλωσε πως, μετα απο εκκληση των ρωσων γιατρων, στο ιατρικο συμβουλιο θα συμμετασχουν και δυο ειδικοι στις μεταγγισεις αιματος.

Η επεμβαση αναμενεται να οριστει μεσα στις επομενες ημερες, γιατι οπως τονισε ο διασημος καρδιοχειρουργος θα παραμεινει στην Μοσχα μονο για μια εβδομαδα.

Την συγκροτηση εξεταστικης επιτροπης για την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο, αποφασισε κατα πλειοψηφια η Βουλη με τις ψηφους μονο των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ. Παραλληλα, στη δευτερη ψηφοφορια, απορριφθηκε για τρεις ψηφους, η προταση της Νεας Δημοκρατιας για συσταση προανακριτικης επιτροπης προκειμενου να διερευνησει τυχον ποινικες ευθυνες του πρωην υπουργου Τουρισμου Διονυση Λιβανου. Στην ψηφοφορια αυτη σημειωθηκαν 13 διαρροες βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, οι οποιοι υπερψηφισαν την προταση της Νεας Δημοκρατιας κατα τη μυστικη ψηφοφορια.

Μεσα σ'ενα χρονο η κυβερνηση εκτιμα οτι θα εχουν εφαρμοστει τα μετρα που αφορουν τον εκσυγχρονισμο της δημοσιας διοικησης και την αναβαθμιση της Τοπικης και Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης που εξηγγειλε χθες ο Πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης. Παραλληλα, ανακοινωσε οτι επεκτεινεται ο νομος Πεπονη για τις προσληψεις σε ολοκληρο το δημοσιο τομεα, ενω συνενωνονται χιλιαδες δημοι και κοινοτητες. Επισης θα συνταχθει νεος δημοσιουπαλληλικος κωδικας, ενω θα υπαρξει ρυθμιση συμφωνα με την οποια οι ετεροδημοτες πλεον θα ψηφιζουν στον τοπο διαμονης τους. Επισης για την προστασια και την εξυπηρετηση του κοινου καθιερωνεται ο "Συνηγορος του Πολιτη" που θα ειναι μια ανεξαρτητη διοικητικη αρχη απο κομματα και κυβερνηση. Σ`αυτην θα προστρεχει ο πολιτης, σε περιπτωση παραβιασης των δικαιωματων του, απο το κρατος. Η Νεα Δημοκρατια, χαρακτηρισε τις εξαγγελιες αυτες, μεγαλοστομες αοριστιες χωρις αντικρυσμα.

Περιεργη αποπειρα δολιοφθορας εγινε το πρωι στο επιβατηγο-οχηματαγωγο πλοιο "Παναγια Παξων" ιδιοκτησιας Γιωργου Βεντουρη του Δημητριου, που βρισκεται αγκυροβολημενο στα Αμπελακια Σαλαμινας και εχει κατασχεθει απο την Εθνικη Τραπεζα. Αγνωστοι ανεβηκαν στο πλοιο και αφου εδεσαν τους τρεις φυλακες του πλοιου ανοιξαν τις βανες με σκοπο να βυθισουν το πλοιο το οποιο πηρε επικινδυνη κλιση δεκαπεντε μοιρων. Στη θαλασσια αυτη περιοχη εσπευσαν ρυμουλκα και δυναμεις του λιμενικου και μετα απο προσπαθειες εγινε εξωτερικη στεγανοποιηση των βανων εβγαλαν τα νερα και το πλοιο επανηλθε στην κανονικη του θεση. Απο το Λιμεναρχειο διεξαγονται ερευνες προκειμενου να διαπιστωθουν τα αιτια της ενεργειας αυτης. Υπενθυμιζεται οτι την περασμενη Δευτερα, αγνωστοι ειχαν επιχειρησει και παλι με τον ιδιο τροπο να βυθισουν το πλοιο αυτο.

Την ερχομενη εβδομαδα αναμενεται να ληφθουν οι οριστικες αποφασεις για την οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης. Την Τριτη θα πραγματοποιηθει ευρεια συσκεψη υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου και τη συμμετοχη των συναρμοδιων υπουργων, με αντικειμενο τον υπο καταρτιση προυπολογισμο.

Σε σημαντικη δηλωση για το κυπριακο και τα ελληνοτουρκικα αναμενεται να προβει ο Προεδρος Κλιντον αμεσως μετα την αναμενομενη επανεκλογη του, στις αμερικανικες προεδρικες εκλογες που θα διεξαχθουν την ερχομενη Τριτη. Οπως μεταδοθηκε απο τη Λευκωσια, συμφωνα με αμερικανικες πηγες, η δηλωση θα αποτελεσει και την απαρχη των αμερικανικων πρωτοβουλιων στα δυο αυτα θεματα. Στο πλαισιο των διεργασιων για αναληψη των αμερικανικων πρωτοβουλιων, μεταβαινει αυριο στην Ουασιγκτον για διαβουλευσεις, ο πρεσβης των Ηνωμενων Πολιτειων, στη Λευκωσια, ενω διαβουλευσεις για το Κυπριακο εχει στη Νεα Υορκη και ο Γκουσταβ Φεισελ με αξιωματουχους των Ηνωμενων Εθνων.

Ανδρογυνο ηλικιωμενων σκοτωθηκε το πρωι στα Διαβατα Θεσσαλονικης οταν το ΙΧ επιβατικο αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν παρασυρθηκε απο διερχομενη αμαξοστοιχια. Το δυστυχημα εγινε σε φυλασσομενη διαβαση της σιδηροδρομικης γραμμης εξω απο τις φυλακες Διαβατων. Νεκροι ειναι ο Κυριακος Πετσας 72 χρονων και η συνομηλικος συζυγος του Κρυσταλλω. Τα πτωματα των ατυχων ηλικιωμενων, εγκλωβιστηκαν στα συντριμμια του αυτοκινητου και χρειαστηκαν προσπαθειες δυο ωρων για να τα ανασυρουν οι ανδρες της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας.

Παρα τις υπερανθρωπες προσπαθειες των γιατρων του ΚΑΤ, εχασε το αριστερο της ποδι η 11χρονη μαθητρια Σταυρουλα Ρεντουμη η οποια παρασυρθηκε χθες το πρωι απο φορτηγο στη Μανδρα Αττικης ενω πηγαινε στο σχολειο. Τη Δευτερα, θα οδηγηθει τελικα στο αυτοφωρο ο οδηγος της νταλικας, Δημητρης Μουστογιαννης, 30 ετων ο οποιος κατηγορειται οτι προκαλεσε απο αμελεια, βαριες σωματικες βλαβες. Στην οικογενεια της μικρης θα δοθει συμφωνα με αποφαση του υπουργου Δημοσιας Ταξης, Γιωργου Ρωμαιου, ενα εκατομμυριο δραχμες για την αντιμετωπιση των πρωτων εξοδων. Ο κ. Ρωμαιος υποσχεθηκε οτι το υπουργειο θα ειναι και στο μελλον αρωγος της οικογενειας για την αποκατασταση της υγειας της μαθητριας.

Απο τις αστυνομικες ερευνες διαπιστωθηκε οτι ο νεαρος που ειχε βρεθει νεκρος μεσα σε τηλεφωνικο θαλαμο στην οδο Μαρνης στην Ομονοια ειναι ο Χρηστος Μπουλουμπασης 18 ετων. Απο τη νεκροψια διαπιστωθηκε οτι θανατος του 18χρονου οφειλετο σε υπερβολικη χρηση ναρκωτικων.

Πρεμιερα σημερα του απελευθερωμενου ωραριου στα πολυκαταστηματα, που βρισκονται στο Κολωνακι, την Κηφισια και τη Γλυφαδα και θα κλεισουν στις 8. 30 το βραδυ. Οι εμπορουπαλληλοι και οι ιδιοκτητες των μικρων καταστηματων διαμαρτυρονται για το νεο ωραριο. Εχουν προγραμματισει σταση εργασιας απο τις 3 και συγκεντρωσεις διαμαρτυριας εξω απο τα καταστηματα στις τρεις αυτες περιοχες. Οι επαγγελματοβιοτεχνες προτεινουν να κλεινουν τα καταστηματα στις 4.

Στο δημαρχειο Καισαριανης εισεβαλε το πρωι ο πλημμυροπαθης Νικος Μαρτινης, ο οποιος ειχε απασχολησει αλλες δυο φορες την κοινη γνωμη με αναλογες ενεργειες του. Ο Μαρτινης βρισκεται στο μπαλκονι του κτιριου και απειλει οτι εχει επανω του εκρηκτικα και πιστολι. Διαμαρτυρεται οτι δεν εχει παρει αποζημιωση για το σπιτι του που επαθε ζημιες απο τις πλημμυρες. Στην περιοχη εχουν μεταβει αστυνομικοι των ειδικων δυναμεων οι οποιοι τον καλουν να παραδοθει.

Τιθεται απο μεθαυριο Δευτερα σε κυκλοφορια το νεο χαρτονομισμα των διακοσιων δραχμων. Ειναι χρωματος πορτοκαλι με κυριες παραστασεις στη μια πλευρα την προσωπογραφια του Ρηγα Φεραιου και στην αλλη το Κρυφο Σχολειο. Η ποιοτητα του νεου χαρτονομισματος ειναι υψηλη και τα χαρακτηριστικα ασφαλειας του εφαμιλλα αλλων ευρωπαικων τραπεζογραμματιων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξι αστυνομικοι σκοτωθηκαν και πολλοι τραυματιστηκαν απο επιθεσεις αριστερων ανταρτων τις τελευταιες μερες σε τρεις πολιτειες του Μεξικου. Αναλαμβανοντας την ευθυνη για την επιθεση στην πολη Οατσακα, ο Λαικος Επαναστατικος Στρατος, ανακοινωσε οτι οι ανταρτες μοιραζαν προπαγανδιστικο υλικο, οταν αστυνομικη περιπολος ανοιξε πυρ εναντιον τους. Ανταποδιδοντας τα πυρα, σκοτωσαν η τραυματισαν επτα ατομα, προσθετει η ανακοινωση.

Σε ανταποκριση του απο το ανατολικο Ζαιρ, το Ροιτερ μετεδωσε οτι τα στρατευματα της Ρουαντα εισεβαλαν σημερα στην πολη Γκομα, για να ενωσουν τις δυναμεις τους με αυτες των συναδελφων τους που πολεμουν κατα των κυβερνητικων δυναμεων και της πολιτοφυλακης του Ζαιρ". Εξαλλου, σφοδρες μαχες συνεχιζουν να μαινονται στο κεντρο και στα βορεια περιχωρα της πολης, η οποια υπηρξε το διοικητικο κεντρο των ανθρωπιστικων επιχειρησεων για τουλαχιστον ενα εκατομμυριο προσφυγες της φυλης Χουτου απο τη Ρουαντα.

Στο Αφγανισταν, το καθεστως των φανατικων ισλαμιστων Ταλεμπαν ανακοινωσε σημερα οτι οι αντιαεροπορικες δυναμεις του κατερριψαν το μαχητικο αεροσκαφος που βομβαρδισε την αφγανικη πρωτευουσα προχθες Πεμπτη, με αποτελεσμα να σκοτωθουν τρια παιδια.

Οι Ηνωμενες Πολιτειες αξιωσαν χθες δημοσιως, την αποπομπη του αναπληρωτη υπουργου Αμυνας της Βοσνιας, Χασαν Τσενγκιτς, ως προυποθεση για την παραδοση στην κυβερνηση του Σαραγεβο στρατιωτικου υλικου αξιας 100 εκατομμυριων δολλαριων. Οι ΗΠΑ εκτιμουν, ο Τσενγκιτς διατηρει προσωπικες σχεσεις με το Ιραν και οτι ``παρεμποδιζει την αναπτυξη της αμυντικης δομης της Ομοσπονδιας σε δυτικη κατευθυνση``.

Ο Λιβυος ηγετης Μουαμαρ Κανταφι δηλωσε χθες οτι η χωρα του συμμορφωνεται με την αποφαση του Συμβουλιου Ασφαλειας που αξιωνει απο τη Λιβυη να συνεργαστει με τις γαλλικες αρχες για τη διερευνηση της βομβιστικης επιθεσης που εγινε το 1989 σε γαλλικο αεροσκαφος και στοιχισε τη ζωη 170 επιβατων. ``Εκτιμω οτι το προβλημα βρισκεται κοντα στην επιλυση του εαν δεν επεμβουν οι Ηνωμενες Πολιτειες και η Βρετανια``, προσθεσε ο Μουαμαρ Κανταφι.

Στο Περου, τουλαχιστον 39 ανθρωποι σκοτωθηκαν και 15 τραυματιστηκαν χθες το βραδυ, οταν το λεωφορειο του οποιου επεβαιναν παρεξεκκλινε της πορειας του και επεσε σε χαραδρα στον κεντρικο αυτοκινητοδρομο που συνδεει την πρωτευουσα Λιμα και την πολη Ταρμα των Ανδεων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυλαια σημερα των αγωνων της 1ης Εθνικης κατηγοριας στο ποδοσφαιρο με τον αγωνα Βεροιας-Αρη. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 3 και θα μεταδοθει απο το συνδρομητικο καναλι Σουπερ Σπορ. Εξαλλου, αυριο θα διεξαχθουν τα παιχνιδια Ολυμπιακου-Παναχαικης, Παναθηναικου-Ιωνικου, Πανηλειακου-ΟΦΗ, Καλαματας-Καβαλας, Ηρακλη-Καστοριας, Απολλωνα-Σκοντα Ξανθης και ΠΑΟΚ-Εδεσσαικου. Τη Δευτερα θα γινει η συναντηση Αθηναικου-ΑΕΚ.

Με το παιχνιδι Περιστερι-Πανιωνιος αρχιζει η αγωνιστικη για το πρωταθλημα της Α1 κατηγοριας στο Μπασκετ. Το παιχνιδι θα αρχισει στις 7 παρα τεταρτο και θα μεταδοθει απο την τηλεοραση του ΑΝΤΕΝΝΑ. Στην αγωνιστικη αυτη κυριαρχει το ντερμπι Παναθηναικου-ΑΕΚ που θα γινει αυριο στις 6. 30 και θα μεταδοθει απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ. Εξαλλου σημερα θα γινουν τα εξης παιχνιδια:Ηρακλης-Λαρισα, ΠΑΟΚ-Πειραικος, Απολλωνας Πατρων- Αρης, Παπαγου-Σπορτινγκ και Ολυμπιακος-ΒΑΟ.

Η ομαδα Πολο του Ολυμπιακου για τη δευτερη φαση του Ευρωπαικου Πρωταθληματος, αντιμετωπιζει το απογευμα στην Ολλανδια την Πολλαρ Μπερς. Χθες οι "ερυθρολευκοι" εχασαν απο την κροατικη Μλαντοστ με 9-8.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα. Στα νοτιοδυτικα επικρατουν τοπικες νεφωσεις, ενω δεν αποκλειεται να βρεξει μετα το μεσημερι στην Κρητη. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι. Για αυριο, προβλεπονται λιγες νεφωσεις στην ανατολικη και νοτια χωρα, οπου υπαρχει πιθανοτητα να βρεξει στην Κρητη και τα Δωδεκαννησα. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια απο 5 εως 19 βαθμους, στα δυτικα απο 7 εως 22 και στην υπολοιπη χωρα απο 9 εως 21 βαθμους Κελσιου. Στην Αττικη επικρατει αιθριος καιρος ενω ο ιδιος καιρος αναμενεται να επικρατησει και αυριο. Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει και στη Θεσσαλονικη, ενω για αυριο προβλεπονται οι ιδιες καιρικες συνθηκες.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Saturday, 2 November 1996 - 13:46:54