Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 15)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας, για το φοβο προκλησης επεισοδιων, αρχισαν σημερα οι τριημερες εορταστικες εκδηλωσεις για την επετειο του Πολυτεχνειου, που θα ολοκληρωθουν την Κυριακη το βραδυ με την πορεια προς την αμερικανικη πρεσβεια. Στη διαφωνια που προεκυψε μεταξυ του πρυτανη, Νικου Μαρκατου και της ΕΦΕΕ, αναφορικα με τον τροπο και τον τοπο διεξαγωγης των εκδηλωσεων, βρεθηκε τελικα η χρυση τομη κι ετσι ο προαυλιος χωρος του Πολυτεχνειου θα παραμεινει ανοιχτος, αλλα ολα τα κτιρια θα ειναι κλειστα εκτος απο δυο στα οποια γινονται εκδηλωσεις με περιφρουρηση της ΕΦΕΕ. Εκατονταδες Αθηναιοι καθε ηλικιας προσερχονται για ν'αφησουν ενα λουλουδι στο μνημειο, που βρισκεται στην εισοδο του ιδρυματος, ενω εκπροσωποι συνδικαλιστικων οργανωσεων και ο υπουργος Εργασιας ηταν απο τους πρωτους κατεθεσαν στεφανι. Η βουλη τιμησε την εξεγερση του Πολυτεχνειου με ενος λεπτου σιγη και συντομες ομιλιες απο τον προεδρο του σωματος, Αποστολο Κακλαμανη και εκπροσωπους των κομματων. Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, Γιωργος Ρωμαιος, απαντωντας σε ερωτηση του αντιπροεδρου της Νεας Δημοκρατιας, Γιαννη Βαρβιτσιωτη, δεν απεκλεισε το ενδεχομενο προκλησης μικροεπεισοδιων, λεγοντας χαρακτηριστικα οτι οι βομβες μολοτοφ κατασκευαζονται και μεσα στο Πολυτεχνειο, στο οποιο δεν μπορει να μπει η αστυνομια. Ξεκιναμε ηδη με μια δυσαρεστη κι επικινδυνη κατασταση, τονισε ο κ. Ρωμαιος, προσθετοντας οτι εχουν γινει ηδη πεντε συσκεψεις για την οργανωση περιφρουρησης του χωρου του Πολυτεχνειου και της πορειας κι εχουν ληφθει ολα τα απαραιτητα μετρα για την αποφυγη επεισοδιων. Ο υπουργος Δημοσιας Ταξης τονισε οτι το συνολο σχεδον της αστυνομικης δυναμης της Αττικης βρισκεται σε επιφυλακη, 5. 000 αστυνομικοι θα κινητοποιηθουν για την περιφρουρηση του Πολυτεχνειου και των γυρω χωρων, ενω αλλες 13. 000 θα βρισκονται σε ετοιμοτητα. Ειναι χαρακτηριστικο οτι αναβληθηκε για τη Δευτερα ο αγωνας μπασκετ ΑΕΚ - Ολυμπιακου, προκειμενου να μην απασχοληθουν εκει αστυνομικοι.

Παγωνουν ουσιαστικα μεχρι το τελος του 1999 οι προσληψεις στο δημοσιο, καθως οπως προβλεπει νομοσχεδιο που κατατεθηκε στη βουλη, την επομενη τριετια θα διοριζεται μονο ενας για καθε πεντε που θ'αποχωρουν με συνταξιοδοτηση στο συνολο του δημοσιου τομεα. Απο το γενικο κανονα εξαιρουνται το εκπαιδευτικο ολων των βαθμιδων, τα Σωματα Ασφαλειας, το Λιμενικο Σωμα και το ιατρικο και νοσηλευτικο προσωπικο. Οι περιορισμοι στις πρσληψεις επεκτεινονται και στις τραπεζες, τις ΔΕΚΟ και τις δημοτικες επιχειρησεις, ενω τιθενται περιορισμοι στις αποσπασεις εκπαιδευτικων σε θεσεις εκτος εκπαιδευσης.

Με πραξη νομοθετικου περιεχομενου θα αντιμετωπισει η κυβερνηση την υποθεση της χρηματιστηριακης εταιριας ``ΔΕΛΤΑ`` και του ελλειμματος 2,6 δις. δρχ. που αφησε , δηλωσε στη Βουλη ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης, απαντωντας σε επικαιρη ερωτηση του βουλευτη Ντινου Βρετου. Ο κ. Σημιτης ανηγγειλε τρια αμεσα μετρα για την εξασφαλιση της υγιους λειτουργιας του Χρηματιστηριου. Πρωτον ο αυστηρος ελεγχος των συναλλαγων δευτερον η καταθεση στη βουλη νομοσχεδιου για την αναμορφωση του αποθεματικου και του συνεγγυητικου κεφαλαιου και τριτον η διενεργεια ελεγχων στα βιβλια των χρηματιστηριακων εταιριων, απο ελεγκτες διεθνους κυρους.

Η Ελλαδα δεν προκειται να απεμπολησει ποτε το δικαιωμα που της παρεχει η διεθνης νομοθεσια για το Δικαιο της Θαλασσης, να επεκτεινει στα 12 μιλλια τα χωρικα της υδατα, δηλωσε στη βουλη ο πρωθυπουργος απαντωντας σε ερωτηση του κ. Εβερτ. Το δικαιωμα αυτο θα το πραξει οταν το θεωρησει σκοπιμο και ωφελιμο, τονισε ο πρωθυπουργος και χαρακτηρισε δημαγωγικες τις επικρισεις του κ. Εβερτ περι συμφωνιας με τους Αμερικανους να μην επεκτεινει η Ελλαδα τα χωρικα της υδατα. Τωρα, φαινεται ποιος ανελαβε δεσμευσεις στις Ηνωμενες Πολιτειες, δηλωσε απο την πλευρα του ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, ενω απαντωντας ο πρωθυπουργος τονισε πως οι λογοι που ισχυαν επι των προηγουμενων κυβερνησεων και δεν προχωρησαν στην ασκηση του δικαιωματος αυτου, εξακολουθουν να ισχυουν. Απαντωντας σε αλλη ερωτηση της Μαριας Δαμανακη ο κ. Σημιτης τονισε οτι η Ελλαδα μπορει να διαδραματισει σημαντικο ρολο στα Βαλκανια και προς την κατευθυνση αυτη εχει αναλαβει πολλες πρωτοβουλιες στην Ευρωπαικη Ενωση. Στο μεταξυ, ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημητρης Τσοβολας, κατεθεσε ερωτηση προς τον πρωθυπουργο και ερωτα αν αληθευουν οι πληροφοριες περι υπαρξης σχεδιου της ιρλανδικης προεδριας που προβλεπει την προσφυγη στη Χαγη καθε τουρκικης διεκδικησης στο Αιγαιο.

Ευρεια συσκεψη πραγματοποιηθηκε το πρωι υπο την προεδρια του υπουργου Δικαιοσυνης Ευαγγελου Γιαννοπουλου και τη συμμετοχη των Εισαγγελεων-Εφετων απο ολη τη χωρα. Εξεταστηκαν τα κρουσματα αποφυλακισης εμπορων ναρκωτικων λογω παραγραφης των αδικηματων. Εμπορος ηρωινης πετυχε υστερα απο 11 αναβολες της δικης του την παραγραφη των αδικηματων, ενω τοξικομανης με εναμισι γραμμαριο ηρωινης καταδικαστηκε σε τετραετη καθειρξη και οδηγηθηκε στη φυλακη. Παντως στα ανωτατα κλιμακια της δικαιοσυνης εχουν προκαλεσει εντονο προβληματισμο και ανησυχια οι αντιφατικες αποφασεις που εχουν εκδοθει τις τελευταιες ημερες απο το Εφετειο της Αθηνας για υποθεσεις ναρκωτικων. Στο μεταξυ το μεσημερι στη Βουλη ο υφυπουργος Προνοιας Μανωλης Σκουλακης τονισε οτι δεν τιθεται θεμα διαχωρισμου μαλακων και σκληρων ναρκωτικων και αποποινικοποιησης. Παγια θεση της κυβερνησης ειναι η αποποινικοποιηση του χρηστη.

Κορυφωνονται σημερα στην Κυπρο οι εκδηλωσεις με αφορμη την 13-η επετειο απο την ανακηρυξη του ψευδοκρατους. Στη Λευκωσια πραγματοποιηθηκε το πρωι πορεια φοιτητων και μαθητων, ενω εκδηλωσεις καταδικης πραγματοποιουν τα πολιτικα κομματα. Την ανακηρυξη του ψευδοκρατους καταδικασε η ελληνικη κυβερνηση και τα κομματα. Στην Αθηνα εγινε το απογευμα πορεια προς την Τουρκικη Πρεσβεια της Συντονιστικης Επιτροπης Κυπριακου Αγωνα. Προηγηθηκε συγκεντρωση στα Προπυλαια. Επισης, στο Πανεπιστημιο Αθηνων πραγματοποιειται εκδηλωση μνημης και τιμης για τους δυο Ελληνοκυπριους που δολοφονηθηκαν προσφατα απο τα τουρκικα στρατευματα κατοχης.

Δυο ληστειες, μια στην Αθηνα και μια στην Κατερινη, με συνολικη λεια περιπου 40 εκ. δρχ. , σημειωθηκαν σημερα. Πεντε εκατομμυρια δραχμες αρπαξαν δυο ενοπλοι που εισεβαλαν το πρωι στο υποκαταστημα της Τραπεζας Εργασιας στην Αγια Σοφια Πειραια. Οι δραστες ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους, αρπαξαν τα χρηματα και εξαφανιστηκαν με μοτοσυκλετα μεγαλου κυβισμου. Στην Κατερινη, δυο ενοπλοι πηραν απο υπαλληλο βιοτεχνιας εναν χαρτοφυλακα, που περιειχε περιπου 35 εκ. δρχ. και προοριζονταν για μισθοδοσια εργαζομενων της βιοτεχνιας ετοιμων ενδυματων Κατερινα.

Η οργανωση Επαναστατικο Μετωπο ανελαβε την ευθυνη με τηλεφωνημα στο Σκαι για την εκρηξη που σημειωθηκε το μεσημερι σε αυτοκινητο της ολλανδικης πρεσβειας που ηταν σταθμευμενο στη Βασιλεως Κωνσταντινου, κοντα στην πρεσβεια. Αγνωστοι ειχαν τοποθετησει αυτοσχεδιο μηχανισμο αποτελουμενο απο εκρηκτικη υλη και τρια γκαζακια. Απο την εκρηξη πυροδοτηθηκε μονο το ενα γκαζακι, ενω τα δυο αλλα δεν εξερραγησαν και ετσι οι ζημιες που προκληθηκαν στο αυτοκινητο τυπου τζιπ της πρεσβειας ηταν μικρες και προξενηθηκαν κυριως στο μπροστινο τμημα του.

Τεσσερις προτασεις για το εξοπλιστικο προγραμμα των Ενοπλων Δυναμεων, διετυπωσε ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, κατα τη διαρκεια συνεντευξης Τυπου. Συγκεκριμενα ο κ. Κωνσταντοπουλος, ζητησε να υπαρξει κοινοβουλευτικος ελεγχος των προμηθειων στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας, να ενισχυθει η Ελληνικη Πολεμικη Βιομηχανια και να συμμετασχει η χωρα μας σε επιλεγμενα ευρωπαικα προγραμματα συμπαραγωγης οπλικων συστηματων, να υπαρξει μακροχρονιος σχεδιασμος και προγραμματισμος στην αμυνα και να γινει συζητηση με τα κομματα, σχετικα με τους εξοπλισμους. Ακομη, ο προεδρος του Συνασπισμου ζητησε την καλυτερη διαχειριση των αμυντικων δαπανων και μεγιστοποιηση της αποδοσης των ηδη επενδυομενων ανθρωπινων και υλικων πορων. Το εξοπλιστικο προγραμμα δεν αφορα την αμυνα της Ελλαδας, αλλα εξυπηρετει τις αναγκες του ΝΑΤΟ, υποστηριξε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον δρομο της επιστροφης εχουν παρει γυρω στους 300. 000 προσφυγες Χουτου του ανατολικου Ζαιρ, κατευθυνομενοι προς την Ρουαντα.Η ανθρωποθαλασσα αυτη ξεκινησε απο το στρατοπεδο Μουγκουνγκα και οπως δηλωσε ανωτατος αξιωματουχος, μεχρι αργα το βραδι τουλαχιστον 100. 000 ατομα θα εχουν διασχισει τα συνορα Ζαιρ-Ρουαντας. Πηγες στη Ρουαντα αναφερουν οτι κυβερνητικο κλιμακιο εχει μεταβει στο συνοριακο περασμα του Γκισενι, για να υποδεχθει και να ενθαρρυνει τους προσφυγες που επιστρεφουν.

Αρχισε στην Αγκυρα ο δευτερος γυρος των ειρηνευτικων συνομιλιων μεταξυ των δυο αντιπαλων κουρδικων παραταξεων. Οι συνομιλιες διεξαγονται υπο την αιγιδα των Ηνωμενων Πολιτειων, με τη συμμετοχη βρετανων και τουρκων διπλωματων και εχουν στοχο την εδραιωση της ευθραστης εκεχειριας στο βορειο Ιρακ. Την ιδια ωρα στην νοτιοανατολικη Τουρκια, τουρκοι αξιωματουχοι ανακοινωσαν οτι σκοτωσαν 85 κουρδους ανταρτες σε συγκρουσεις των τελευταιων ημερων. Δεν εγινε ωστοσο γνωστο, εαν οι τουρκοι στρατιωτες καταδιωξαν τους Κουρδους μεσα στο ιρακινο εδαφος.

Στις 24 Δεκεμβριου θα αρχισει η δικη του προεδρου της συλλογικης προεδριας της Βοσνιας, Αλια Ιζετμπεκοβιτς. Η δικη θα γινει σε σερβικο δικαστηριο της Μπανια Λουκα, καθως ο Ιζετμπεκοβιτς κατηγορειται απο τους Σερβους της Βοσνιας οτι διεταξε υπο την ιδιοτητα του αρχηγου του βοσνιακου στρατου, συστηματικες εκτελεσεις των Σερβων.

Εικοσι ατομα, εκ των οποιων 14 παραθεριστες, αγνοουνται, και αλλα 65 τραυματισθηκαν, μετα την προσαραξη κρουαζιεροπλοιου στον Νειλο, στην περιοχη της Ανω Αιγυπτου, εξαιτιας των ισχυρων ανεμων. Η σφοδρη κακοκαιρια αναγκασε επισης ενα νορβηγικο οχηματαγωγο να προσαραξει κοντα στο λιμανι Στρομσταντ της δυτικης Σουηδιας, ενω οι 33 επιβατες του μεταφερθηκαν στην ξηρα με ελικοπτερο.

Μια εβδομαδα μετα την εκτοξευση απο τις ΗΠΑ του πρωτου μη επανδρωμενου διαστημοπλοιου προς τον Αρη και ενα χρονο μετα την ανακαλυψη ιχνων προηγουμενης ζωης, σειρα τωρα εχει η Ρωσια να στειλει αποστολη στον κοκκινο πλανητη. Απο το κοσμοδρομιο Μπαικονουρ, στο Καζαχσταν, θα εκτοξευθει αυριο το μεσημερι το διαστημοπλοιο Μαρς-96. Το διαστημοπλοιο ζυγιζει 6,7 τοννους, ειναι εφοδιασμενο με ρωσικα, αμερικανικα και ευρωπαικα μηχανηματα που ζυγιζουν συνολικα 1,2 τοννους και αναμενεται να τεθει σε τροχια γυρω απο τον Αρη σε δεκα μηνες, αφου πρωτα θα εχει διανυσει αποσταση 100 εκατ. χιλιομετρων.

Η μεγαλυτερη εως τωρα επιστημονικη ερευνα για τις επιδρασεις των κινητων τηλεφωνων στην υγεια των ανθρωπων, αρχισε αυτες τις ημερες στη Σουηδια και τη Νορβηγια. Δεκαεπτα χιλιαδες ατομα θα απαντησουν σε ερωτησεις σχετικα με το συνολικο χρονο χρησης του κινητου τηλεφωνου και την κατασταση της υγειας τους. Στοχος της ερευνας ειναι να διαπιστωθει κατα ποσο αληθευουν οι υποψιες οτι τα ηλεκτρομαγνητικα κυματα που εκπεμπουν οι τηλεφωνικες συσκευες, επηρεαζουν την υγεια του ανθρωπου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεα τροποποιηση στο προγραμμα της 9ης ημερας για το πρωταθλημα μπασκετ της Α1 Εθνικης κατηγοριας ανδρων, εγινε σημερα απο την ΕΣΑΚ. Ετσι θα διεξαχθει σε δυο και οχι σε τρεις δοσεις, οπως ειχε ανακοινωθει αρχικα χθες. Αυριο θα γινουν οι αγωνες Απολλων Πατρ. -ΒΑΟ, Ηρακλης-ΠΑΟΚ, Αρης-Σπορτιγκ, ενω την προσεχη Δευτερα οι συναντησεις Ολυμπιακος-ΑΕΚ, Παναθηναικος-Λαρισα, Περιστερι-Πειραικος και Παπαγου-Πανιωνιος.

ΚΑΙΡΟΣ

Αραιες νεφωσεις που κατα τοπους στα δυτικα, κεντρικα και βορεια θα ειναι πυκνες, προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια, ενω το πρωι τοπικα θα σημειωθουν ομιχλες. Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 3 με 18 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 6 με 21 και στο Αιγαιο 12 με 22 βαθμους Κελσιου. Αραιες νεφωσεις, κατα τοπους αυξημενες, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 11 με 20 και 9 με 17 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html cv1.00 run on Friday, 15 November 1996 - 23:01:23