Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Dec. 05)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Εκκληση του πρωθυπουργου στους αγροτες να απελευθερωσουν τους δρομους. Η κυβερνηση δεν θα υποκυψει σε αντιδημοκρατικες και αντικοινωνικες νοοτροπιες.
  • Ποινικη διωξη απο την εισαγγελια Λαρισας για παρακωλυση συγκοινωνιων. Επιθεση των βιομηχανων στους αγροτες, επικρισεις της αντιπολιτευσης στην κυβερνηση.
  • Να αποσυρθει το νομοσχεδιο για μετατροπη του ΟΓΑ σε ταμειο κυριας ασφαλισης ζητησε η αντιπολιτευση.
  • Απερριψε ο πρωθυπουργος τα αιτηματα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για διορθωτικες κινησεις στην οικονομικη πολιτικη.
  • Δυσκολο για ολους το 1997 δηλωνει ο Γιαννος Παπαντωνιου και χαρακτηριζει αναπτυξιακο τον προυπολογισμο. Αντιθετη γνωμη εξεφρασε ο Γιωργος Σουφλιας.
  • Απερριψε κατηγορηματικα η Αθηνα τη δηλωση του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ για μειωση του ελληνικου εναεριου χωρου απο δεκα σε εξι μιλια.
  • Να αναπληρωσει το εισοδημα των συνταξιουχων καλεσε την κυβερνηση ο Μιλτιαδης Εβερτ και προεβλεψε αδιεξοδο στα ασφαλιστικα ταμεια.
  • Σε επιφυλακη οι αρχες του Εβρου, καθως ανεβαινει επικινδυνα η σταθμη των νερων του ποταμου.
  • Η Μαντλιν Ολμπραιτ, η νεα υπουργος Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων.
  • Βηματα υπαναχωρησης κανει ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς υπο το βαρος των κινητοποιησεων της αντιπολιτευσης.
  • Επιδεινωθηκε η καταστασης της υγειας Βατσλαβ Χαβελ μετα την εγχειρηση στο δεξιο πνευμονα.
  • Κρισιμο αγωνα με την ισχυρη Τσιμπονα δινει στο Ζαγκρεμπ η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου.
  • Πτωση 0,58% στο Χρηματιστηριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκκληση προς τους αγροτες ν'απελευθερωσουν αμεσως το εθνικο και περιφερειακο δικτυο της χωρας, απηυθυνε ο πρωθυπουργος, ξεκαθαριζοντας παραλληλα οτι η κυβερνηση, στο πλαισιο αντοχης της οικονομιας, δεν μπορει να ικανοποιησει οικονομικα αιτηματα. Ταυτοχρονα καλεσε ολους ν'αναλαβουν τις ευθυνες τους. Ο κ. Σημιτης χαρακτηρισε υπερβολικα τα αιτηματα που προβαλονται απο ορισμενους αγροτες, και τα οποια, οπως ειπε, ανατρεπουν την οικονομικη πολιτικη. Χαρακτηρισε αντιδημοκρατικη νοοτροπια τις καταληψεις των εθνικων οδων που επιφερουν παραλυση των συγκοινωνιων και δυσβασταχτο κοστος στην οικονομια, θιγουν ζωτικα συμφεροντα αλλων κλαδων και καταπατουν δικαιωματα πολιτων. Αυτος ο τροπος δρασης θα εχει αλυσιδωτες αντιδρασεις που θα πληρωσει ο λαος, τονισε ο πρωθυπουργος για να προσθεσει οτι η κυβερνηση εχει τη νομιμοποιηση του ελληνικου λαου και κανεις δεν μπορει να την υποκαταστησει, γιατι ετσι αμφισβητειται η λειτουργια του δημοκρατικου πολιτευματος. Ο πρωθυπουργος σημειωσε ακομη πως αν η κυβερνηση υπεκυπτε στη νοοτροπια των ολιγων που μπορουν να εκβιαζουν με καταληψεις και αντικοινωνικες ενεργειες, τοτε θα εδινε λαθος μηνυμα, οτι δηλαδη αποδεχεται την αυθαιρεσια.

Στα μετωπα των κινητοποιησεων τωρα η κατασταση παραμενει εκρηκτικη, καθως απο τα δεκαδες μπλοκα που εχουν στηθει σε τουλαχιστον 17 νομους, εχουν δημιουργηθει σοβαροτατα προβληματα τοσο στην ελευθερη διακινηση επιβατων κι εμπορευματων οσο και στην ομαλη λειτουργια των μεγαλων αστικων κεντρων ενοψει των εορτων. Η εισαγγελια πρωτοδικων Λαρισης ασκησε ποινικη διωξη κατα παντος υπευθυνου για παρακωλυση συγκοινωνιων απο προθεση και κατα συναυτουργια. Πολλες εταιριες, κυριως στη βορειο Ελλαδα, με εξωδικα τους προειδοποιουν οτι δεν μπορουν να καλυψουν μισθοδοσιες και δωρα, ενω επιχειρησεις και υπηρεσιες του δημοσιου, οπως τα ΚΤΕΛ και ο ΟΣΕ τονιζουν τη ζημια που εχουν απο τους αποκλεισμους των δρομων. Δριμυτατη επιθεση κατα αγροτων, για τις μορφες της κινητοποιησης τους εξαπελυσαν ολες οι παραγωγικες ταξεις της χωρας και σε ανακοινωση που εξεδωσαν καταγγελουν τη λανθασμενη τακτικη των αγροτων, σημειωνουν οτι η ελληνικη οικονομια δεν επιτρεπεται να χρησιμοποιειται ως ομηρος απο ομαδες που αποφασιζουν να ασκησουν πιεση στο κρατος παραβαινοντας τους νομους. Παραλληλα καλουν κυβερνηση και αγροτες σε ουσιαστικο διαλογο που θα δωσει μακροχρονιες λυσεις στα προβληματα του αγροτικου κλαδου και της οικονομιας. Μεχρι στιγμης δεν εχει υπαρξει επισημη αντιδραση των αγροτων, στην εκκληση του πρωθυπουργου, καθως πραγματοποιουνται νεες γενικες συνελευσεις προκειμενου να ληφθουν αποφασεις. Η Αλεκα Παπαρηγα χαρακτηρισε δικαια τα αιτηματα των αγροτων και καλεσε την κυβερνηση να τα ικανοποιησει, ενω ο Δημητρης Τσοβολας χαρακτηρισε ανικανο και επικινδυνο τον πρωθυπουργο επισημαινοντας οτι οι δηλωσεις του ηταν ενα μηνυμα αδιαλλαξιας, αλαζονειας και δραπετευσης απο την πραγματικοτητα. Για ελλειψη πολιτικου θαρρους κατηγορει τον κ. Σημιτη ο Αντωνης Σαμαρας.

Στη βουλη αρχισε στην αρμοδια επιτροπη η συζητηση του νομοσχεδιου, με το οποιο μετατρεπεται ο ΟΓΑ σε ταμειο κυριας ασφαλισης των αγροτων. Τα κομματα της αντιπολιτευσης ζητησαν την αποσυρση του νομοσχεδιου, εκτιμωντας οτι οι αγροτες καλουνται σε δυσβαστακτες εισφορες για να απολαυσουν κακιστες υπηρεσιες υγειας. Ο υπουργος Εργασιας Μιλτιαδης Παπαιωαννου αντετεινε οτι το νομοσχεδιο επιχειρει να βγαλει τον αγροτικο κοσμο απο την ασφαλιστικη απομονωση και κατηγορησε την αντιπολιτευση οτι ασκει κριτικη στο πλαισιο πολιτικου και κομματικου παιχνιδιου.

Απερριψε ο πρωθυπουργος τα αιτηματα που του εθεσαν τα προεδρεια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για διορθωτικες κινησεις, σχετικα με την οικονομικη πολιτικη και ειδικοτερα με την τιμαριθμικη αναπροσαρμογη των φορολογικων κλιμακιων και την αυξηση του αφορολογητου εισοδηματος, μεχρι τα δυο εκατ. δρχ. Ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πολυζωγοπουλος, δηλωσε πως οσο υπαρχουν προβληματα θα συνεχισθουν οι αγωνες και ανακοινωσε οτι την Τριτη θα συγκληθει το γενικο συμβουλιο της ΓΣΕΕ για να παρει οριστικες αποφασεις. Καποιο περιθωριο βελτιωσης των κυβερνητικων θεσεων για το ενιαιο μισθολογιο των δημοσιων υπαλληλων, διαπιστωσε απο τη συζητηση ο προεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιαννης Κουτσουκος, ο οποιος αυριο συνανταται με τον υφυπουργο Οικονομικων, Νικο Χριστοδουλακη. Σημειωνεται οτι η ΑΔΕΔΥ εχει εξαγγειλει 24ωρη απεργια για τις 17 του μηνος.

Δυσκολο για ολους θα ειναι το 1997, δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας μιλωντας στην αρμοδια επιτροπη της βουλης, οπου συζητειται ο νεος κρατικος προυπολογισμος. Κατα τον κ. Παπαντωνιου ο προυπολογισμος ειναι αναπτυξιακος, στοχευει στην ευρωπαικη συγκλιση και μεσω αυτου επιδιωχθηκε το καλυτερο για τη διασφαλιση του εισοδηματος των εργαζομενων. Ειπε ακομη οτι μεχρι στιγμης οι στοχοι της οικονομικης πολιτικης εχουν επιτευχθει κατα 100% αναφορικα με τη μειωση των ελλειμματων, κατα 80% για την πτωση του πληθωρισμου και κατα 140% για την αναπτυξη. Ο Γιωργος Σουφλιας χαρακτηρισε τον προυπολογισμο αναξιοπιστο, που αρχιζει και τελειωνει με φοροεισπρακτικα μετρα, αναπαραγει και εντεινει την κοινωνικη αδικια και οδηγει στην υφεση.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρεσβειρα των Ηνωμενων Πολιτειων στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπραιτ, ειναι η νεα υπουργος εξωτερικων της κυβερνησης Μπιλ Κλιντον. Αυτο δηλωσε αμερικανος αξιωματουχος, τονιζοντας οτι η επισημη ανακοινωση θα γινει αργοτερα.

Συνεχιζονται με αμειωτη ενταση για 17η ημερα οι κινητοποιησεις των οπαδων της αντιπολιτευσης στη Σερβια. Πανω απο 30. 000 φοιτητες διαδηλωσαν και σημερα στους δρομους του Βελιγραδιου. Η παρουσια της αστυνομιας ηταν ανυπαρκτη, ενω στο πλευρο των διαδηλωτων για πρωτη φορα ηταν και αρκετοι βουλευτες. Ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς υπο το βαρος των διαδηλωσεων και των πιεσεων που του ασκει η Δυση, εκανε καποια βηματα υποχωρησης. Πρωτον, αρχισε να επαναλειτουργει ο φοιτητικος ραδιοφωνικος σταθμος, Ραδιο-Ιντεξ, ενω παραιτηθηκαν ο υπουργος Τυπου της Σερβιας, καθως και ο γραμματεας του κυβερνωντος σοσιαλιστικου κομματος της πολης Νις. Επισης, η Εκλογικη Επιτροπη του Βελιγραδιου ζητησε απο το Ανωτατο Δικαστηριο και την Εισαγγελια, να επανεξετασουν την αποφαση δικαστηριου με την οποια ακυρωθηκαν τα αποτελεσματα των δημοτικων εκλογων σε περιοχες της πρωτευουσας.

Επιδεινωθηκε η κατασταση της υγειας του προεδρου της Τσεχιας, Βατσλαβ Χαβελ, που βρισκεται στην εντατικη μοναδα νοσοκομειου της Πραγας, μετα την εγχειρηση στους πνευμονες στην οποια υποβληθηκε πριν απο 4 μερες. Συμφωνα με δηλωσεις του προσωπικου του γιατρου, ο Χαβελ παρουσιασε φλεγμονη στον αριστερο πνευμονα και δεν δυναται να χειρουργηθει, αλλα τα επομενα 24ωρα θα ειναι κρισιμα για την εκβαση της καταστασης του.

Διατεθειμενος να συναντηθει με τον ισραηλινο πρωθυπουργο, Μπεντζαμιν Νετανιαχου, δηλωσε οτι ειναι ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ, προκειμενου να συζητησουν σχετικα με την εφαρμογη της συμφωνιας για την αποσυρση των ισραηλινων δυναμεων απο τη Χεβρωνα. Μεχρι στιγμης, αξιωματουχοι απο το γραφειο του Νετανιαχου δεν εχουν σχολιασει τη δηλωση αυτη.

Με την προειδοποιηση προς τους βοσνιους ηγετες να συμμορφωθουν με τους ορους της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον, εληξαν οι εργασιες της διημερης Διεθνους Διασκεψης που πραγματοποιηθηκε στη Βρετανια, με αντικειμενο την εφαρμογη των δεσμευσεων για την εδραιωση της ειρηνης στη Βοσνια. Συμφωνηθηκε επισης να δοθει μεγαλυτερη υποστηριξη στο Διεθνες Ποινικο Δικαστηριο της Χαγης για τα εγκληματα πολεμου, περιλαμβανομενων και επιπλεον πορων. Το θεμα-αγκαθι της Διασκεψης, ηταν η τυχη των εγκληματιων πολεμου, η μεγαλη πλειοψηφια των οποιων παραμενουν ελευθεροι, παρα τα στοιχεια που υπαρχουν για την γενοκτονια που εχουν διαπραξει. Απο την πλευρα της, η Ευρωπαικη Ενωση, υπεγραψε συμφωνια οπου παραχωρει επιπλεον 190 εκατ. δολαρια.

Αισθηση εχει προκαλεσει στη γαλλικη κοινη γνωμη δημοσιευμα της Λιμπερασιον, συμφωνα με το οποιο η φανατικη αλγερινη ισλαμικη οργανωση, Ενοπλη Ισλαμικη Ομαδα, ειχε διατυπωσει απειλες εναντιον της Γαλλιας εδω και τρεις μηνες, πριν απο τη χθεσινη βομβιστικη επιθεση σε σταθμο του μετρο, που στοιχισε τη ζωη δυο ατομων και τραυματισε αλλα 88. Την ιδια ωρα στην Αλγερια, οπαδοι της ιδια ομαδας συνεχιζουν να πετσοκοβουν απλους πολιτες, αυτη τη φορα θυματα υπηρξαν 10 αγροτες σε φαρμα της επαρχιας Μπλιντα.

Την αποσυρση της υποψηφιοτητας του για δευτερη θητεια στη θεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αποφασισε ο Μπουτρος Γαλι. Την δηλωση εκανε μετα το περας των εργασιων του Συμβουλιου Ασφαλειας, υποστηριζοντας οτι θελει να ανοιξει το δρομο για την υποβολη υποψηφιοτητων απο αλλους αφρικανους.

Το αργοτερο μεχρι το τελος του μηνα, πρεπει να εχουν επιστρεψει στις εστιες τους οι 500. 000 προσφυγες της Ρουαντα που ζουν στην Τανζανια. Αυτο ανακοινωσαν η Υπατη Αρμοστεια των Ηνωμενων Εθνων για τους Προσφυγες και η κυβερνηση της Τανζανιας, η οποια διαβεβαιωσε οτι δεν θα καταφυγει στη χρηση βιας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ελληνικη κυβερνηση απερριψε κατηγορηματικα τη θεση που διατυπωσε ο εκπροσωπος του αμερικανικου υπουργειου Εξωτερικων για μειωση απο δεκα σε εξι μιλια του ελληνικου εναεριου χωρου. Η διαφωνια της Αθηνας ειναι πληρης με τη θεση αυτη, τονισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, επαναλαμβανοντας οτι η ελληνικη θεση στο ζητημα ειναι αναλοιωτη κι εχει στοχο την υπερασπιση των κυριαρχικων δικαιωματων της χωρας. Απαραδεκτες και ανθελληνικες χαρακτηρισε τις δηλωσεις Μπερνς το ΔΗΚΚΙ, ενω η Πολιτικη Ανοιξη χρεωνει την αμερικανικη αυτη σταση, στην πολιτικη ευχαριστιων του πρωθυπουργου, οπως αναφερει χαρακτηριστικα.

Στη σκληρη εσωτερικη πολιτικη κριση αποδιδει την ελλειψη προοδου για ουσιαστικο εκδημοκρατισμο της Τουρκιας, η οργανωση "Χιουμαν Ραιτς Γουοτς", στην εκθεση της για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα ανα τον κοσμο. Η εκθεση επικρινει εντονοτατα τη συνεχιση της απαραδεκτης καταστασης στις τουρκικες φυλακες, τα βασανιστηρια κρατουμενων, τις συστηματικες κακοιποιησεις αμαχων και την οργανωση δολοφονιων πολιτικων αντιπαλων της κυβερνησης απο παρακρατικες ομαδες. Για την Αλβανια, η εκθεση τονιζει οτι ο σεβασμος της αλβανικης κυβερνησης για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα εξακολουθησε να διολισθαινει ενω για την ΠΓΔΜ τονιζεται οτι τα κυριοτερα προβληματα , που παρατηρουνται, αφορουν στα δικαιωματα των μειονοτητων. Για την Ελλαδα τελος, η οργανωση σημειωνει οτι συνεχιστηκαν οι παραβιασεις των δικαιωματων των μειονοτητων, η κακομεταχειριση μεταναστων και οι περιορισμοι στην ελευθερια εκφρασης.

Τη συσταση διακομματικης επιτροπης που θα μελετησει τις θεσμικες αλλαγες για τη διασφαλιση του εισοδηματος των συνταξιουχων, προτεινε ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, κατα τη συναντηση του με εκπροσωπους των συνταξιουχων. Ο κ. Εβερτ ζητησε την αναπληρωση του χαμενου εισοδηματος των συνταξιουχων την τελευταια τριετια και προεβλεψε αδιεξοδο στ'ασφαλιστικα ταμεια, καθως, οπως ειπε, τα εγγεγραμμενα κονδυλια στον προυπολογισμο φθανουν μεχρι τον Αυγουστο.

Σε επιφυλακη για το φοβο πλημμυρων εχουν τεθει οι αρχες στον Εβρο καθως η σταθμη των νερων του ποταμου ανεβηκε επικινδυνα και εσπασαν δυο αναχωματα. Οι κατοικοι λαμβανουν μετρα, ενω σε ετοιμοτητα βρισκονται και δυναμεις του στρατου. Απο τα νερα εχουν πλημμυρισει περιπου οκτω χιλιαδες καλλιεργησιμα στρεμματα ενω δεν υπαρχει κινδυνος για κατοικημενες περιοχες. Στην Ξανθη η κατασταση παραμενει απελπιστικη. Πεντε χωρια δεν εχουν ακομη ποσιμο νερο και σε αλλα τη διανομη τροφιμων στους αστεγους εχουν αναλαβει οι στρατιωτικες δυναμεις της περιοχης.

Την αποφαση της κυβερνησης για δημιουργια σωματος επιθεωρητων δημοσιας διοικησης, ανακοινωσε ο υπουργος Εσωτερικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, ο οποιος εξηγγειλε επισης οτι συντομα θ'αρχισει ο διαλογος με την ΑΔΕΔΥ, πανω στο προσχεδιο νομου για το συνηγορο του πολιτη πριν αυτο κατατεθει στη βουλη. Ο κ. Παπαδοπουλος διατυπωσε και την προθεση του να βελτιωσει την αποτελεσματικοτητα του νομου 2190 για τις προσληψεις στο δημοσιο τομεα.

Ελευθερο για λογους υγειας αφησε η αιγυπτιακη κυβερνηση τον ναυτικο, Νικολαο Ζαγκελιδη, που κρατουνταν χρονια σε φυλακες της χωρας. Ο Ζαγκελιδης αποτελουσε μαζι με τους συναδελφους του, Κωστα Καστανια και Αναστασιο Κοντογιαννη το πληρωμα του μοτορ σιπ ΘΑΝΑΣΗΣ και ειχαν συλληφθει το 1989, ενω διεπλεαν τη διωρυγα του Σουεζ κατηγορουμενοι για τη μεταφορα 12,5 τονων χασις στα αμπαρια του πλοιου. Οι αλλοι δυο ναυτικοι, εξακολουθουν να κρατουνται στις φυλακες της Αιγυπτου, ενω ο πλοιοκτητης, Αχιλλεας Παντουνας εχει καταδικαστει σε ισοβια καθειρξη και κρατειται στις φυλακες Κορυδαλλου.

Καθοριστικη συναντηση με την κοινοπραξια του Μετρο της Αθηνας θα εχει το προσεχες δεκαημερο ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης. Στη συναντηση, που θα ειναι η τριτη κατα σειρα, θα συζητηθουν οι τεχνικες λυσεις για να επαναλειτουργησουν οι δυο μετροποντικες που εχουν σταματησει τη διανοιξη σηραγγων στην πλατεια Καραισκακη αλλα και το Συνταγμα. Η σχετικη ανακοινωση εγινε μετα τη συναντηση που ειχαν ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ και ο Προεδρος της Αττικο Μετρο, Λεωνιδας Κικηρας, με αντιπροσωπεια εργαζομενων στα εργα, οι οποιοι εκαναν πορεια στο υπουργειο, ζητωντας να ανακληθουν 250 απολυσεις. Οπως δηλωσε ο κ. Κικιρας, δεν μπορει να γινει παρεμβαση προς την Κοινοπραξια, καθως οι απολυσεις δεν οφειλονται σε διακοπη του εργου, αλλα στην ολοκληρωση των συγκεκριμενων εργασιων. Η Κοινοπραξια υποστηριζει οτι εχουν ολοκληρωσει τις εργασιες της ειδικοτητας τους και τα επομενα σταδια του εργου απαιτουν την προσληψη ατομων αλλων ειδικοτητων.

Τη διαβεβαιωση του πρωθυπουργου οτι θα λαβουν το πριμ παραγωγικοτητας, μετεφερε στη διοικηση της Ομοσπονδιας Υπαλληλων Λιμενων Ελλαδας, ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Σταυρος Σουμακης, ο οποιος προσθεσε οτι το σχετικο νομοσχεδιο, που εχει συμπεριλαβει και τη διαταξη για το πριμ, κατατεθηκε ηδη σημερα στη Βουλη. Συμφωνα με πληροφοριες, οι εργαζομενοι, που απεχουν απο την εργασια τους για ογδοη συνεχη μερα, δεχθηκαν θετικα τη διαβεβαιωση, αλλα απεφυγαν να δεσμευθουν, λεγοντας οτι ληξη της απεργιας τους θα αποφασισθει απο τη διοικηση της Ομοσπονδιας που θα συνεδριασει εντος της ημερας.

Μαθητες απο δεκα λυκεια της Αθηνας, πραγματοποιησαν πορεια προς το υπουργειο Παιδειας, ζητωντας αυξηση των δαπανων για την παιδεια. Εκπροσωποι τους συναντηθηκαν με το γενικο γραμματεα του υπουργειου κ. Ζησιμοπουλο, απο τον οποιο ζητησαν να ενισχυθει ο δημοσιος και δωρεαν χαρακτηρας της εκπαιδευσης, να ενισχυθουν τα δημοσια ινστιτουτα επαγγελματικης καταρτισης και να καταργηθουν τα ιδιωτικα, και να μην εφαρμοστει ο θεσμος του εθνικου απολυτηριου.

Συγκεντρωση στη Γεωπονικη Σχολη Θεσσαλονικης και πορεια προς το υπουργειο Μακεδονιας - Θρακης, εκαναν το μεσημερι γεωπονοι απο τη Βορεια Ελλαδα, στο πλαισιο της σημερινης πανελλαδικης στασης εργασιας του κλαδου, με οικονομικα και θεσμικα αιτηματα. Εκπροσωποι των συγκεντρωθεντων επεδωσαν ψηφισμα με το οποιο διαμαρτυρονται για την οικονομικη αντιμετωπιση και προοπτικη των γεωπονων.

Ευθυνες στις κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ και στον υπουργο ΠΕΧΩΔΕ Κωστα Λαλιωτη απεδωσε ο πρωην υπουργος της ΝΔ Στεφανος Μανος για την υποθεση του καζινο στο Φλοισβο, καταθετωντας στην εξεταστικη επιτροπη της βουλης. Κατα τον πρωην υπουργο της Νεας Δημοκρατιας, πλην του κ. Λιβανου, ευθυνες πρεπει να αποδοθουν και στον κ. Λαλιωτη, διοτι, υπεγραψε πολεοδομικη αποφαση σχετικα με τους ορους δομησης στην περιοχη του Φλοισβου, ειναι κατα παρεκλιση των ισχυοντων ρυθμισεων.

Δεν εχουν αναφερθει ζημιες απο τη σεισμικη δονηση μεγεθους 4,1 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκε στις 09. 40 το πρωι και εγινε αισθητη στην Πατρα, την ευρυτερη περιοχη της Αχαιας και την Αιτωλοακαρνανια. Το επικεντρο του σεισμου ηταν στη θαλασσια περιοχη Αντιρριου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωνεται αποψε μια ακομη Ευρωμπασκετικη εβδομαδα, που επεφυλαξε ικανοποιηση στους Ελληνες φιλαθλους με τα μεχρι στιγμης αποτελεσματα. Ο Ολυμπιακος αντιμετωπιζουν στις 9. 30 το βραδυ στο Ζαγκρεμπ της Κροατιας την ισχυρη Τσιμπονα με στοχο τη νικη η οποια κατα πασα πιθανοτητα θα τους εξασφαλισει την δευτερη θεση του ομιλου. Νωριτερα, στις 9 παρα 15 ο Πανιωνιος αντιμετωπιζει στο Ισραηλ την Μακαμπι Τελ Αβιβ, απο την οποια ειχε χασει με 74-69 στην Γλυφαδα. Αν παρουν την ρεβανς τοτε θα αποφυγουν την τελευταια θεση του ομιλου τους και υπο προυποθεσεις αποτελεσματων μπορει να διεκδικησουν ακομη και την τριτη. Και τα δυο παιχνιδια θα μεταδοθουν απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το συνδρομητικο καναλι Σουπερ Σπορ.

Σοβαρος κινδυνος να μη διεξαχθουν τα πρωταθληματα σε ολα τα ομαδικα αθληματα το ερχομενο και το μεταπροσεχες Σαββατοκυριακο, προεκυψε σημερα μετα την ακαρπη συναντηση που ειχαν σημερα ο Γ.Γ.Α. Γιαννης Σγουρος και οι εκπροσωποι των εργαζομενων στα εθνικα σταδια της χωρας. Οι υπαλληλοι των εθνικων σταδιων, εμμενουν στην αποφαση τους για απεργια στις 7, 8, 14 και 15 Δεκεμβριου, αφου δεν βρεθηκε λυση στα προβληματα τους.

Την αποψη οτι θα ακολουθησουν συγκλονιστικες εξελιξεις στις καταγγελιες του για στημενους αγωνες στο πρωταθλημα της τεταρτης εθνικης κατηγοριας, εξεφρασε σημερα στην Εξεταστικη Επιτροπη της ΕΠΟ, ο γνωστος δικηγορος και προεδρος του Αρη Πετρουπολης, Αλεξης Κουγιας, ο οποιος κατεθεσε επι τετραωρο στην Επιτροπη. Παντως ο κ. Κουγιας δεν αποκαλυψε ονοματα διεθνων διαιτητων που ενεχονται σε `στημενα` ματς, οπως υποστηριζε τις τελευταιες ημερες.

Αναβαλλονται τα παιχνιδια της 4-ης ημερας του πρωταθληματος υδατοσφαιρισης της Α1 εθνικης κατηγοριας ανδρων τα οποια ητανν προγραμματισμενα να διεξαχθουν το Σαββατο, λογω των απεργιακων κινητοποιησεων των εργαζομενων στα εθνικα κολυμβητηρια. Αντιθετα κανονικα θα διεξαχθει για την 4-η ημερα μονο το παιχνιδι της Χαλκιδας με τον Εθνικο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πτωτικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να υποχωρησει στις 911,69 μοναδες μειωμενος σε ποσοστο 0,58%. Τις μεγαλυτερες πιεσεις δεχθηκαν οι μετοχες των Κατασκευαστικων Εταιριων και ο δεικτης τους εκλεισε στα χαμηλοτερα επιπεδα για το 1996. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε για μια ακομη συνεδριαση σε χαμηλα επιπεδα φθανοντας τα 4 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες πτωση 0,45%, Ασφαλειες ανοδος 0,17%, Ληζινγκ ανοδος 0,10%, Επενδυσεις ανοδος 0,08%, Κατασκευες πτωση 2,81%, Βιομηχανιες πτωση 0,70%, Διαφορες πτωση 0,08%, Συμμετοχων 0,83%, ο δεικτης Παραλληλης Αγορας υποχωρησε σε ποσοστο 0,84%.

ΚΑΙΡΟΣ

Η ηλιοφανεια και η μικρη ανοδος της θερμοκρασιας θα ειναι τα κυρια χαρακτηστικα του αυριανου καιρου, που θα ειναι αιθριος σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα και μονο κατα τοπους θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι ανατολικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και στ'ανατολικα βορειοι με την ιδια ενταση. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 1 με 14 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 4 με 18 και στο Αιγαιο 11 με 17 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 9 με 17 και 4 με 13 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Monday, 9 December 1996 - 23:06:44 UTC