Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 02)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Παραιτηθηκε για λογους υγειας, ο υφυπουργος Εξωτερικων, Χρηστος Ροζακης.
  • Βυθιστηκε το πρωι το "Δυστος". Συνεχιζονται οι ερευνες για τον εντοπισμο των τριων αγνοουμενων.
  • Στον εισαγγελεα οδηγουνται εξι ατομα γιατι εκαναν χρηση ναρκωτικων σε ρειβ παρτυ, στα Πετραλωνα.
  • Αλλο ενα θυμα ασυνειδητου οδηγου. Μοτοσυκλετιστης παρασυρθηκε στη λεωφορο Κηφισιας απο ΙΧ και εγκαταλειφθηκε.
  • Αγνωστοι, αρπαξαν απο το χρηματοκιβωτιο της οικονομικης υπηρεσιας του υπουργειου Εργασιας, 15 εκατομμυρια δραχμες.
  • Συνεδριαζει αυριο η κυβερνητικη επιτροπη, και θα ασχοληθει με την ιεραρχηση των προτεραιοτητων.
  • Ο Δημητρης Αβραμοπουλος, παρεμβαινει στις εσωκομματικες εξελιξεις στη Νεα Δημοκρατια.
  • Νεα συναντηση σημερα Αραφατ-Νετανιαχου για το θεμα της Χεβρωνας.
  • Αλλους επτα ομηρους απελευθερωσαν οι ανταρτες στο Περου.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο υφυπουργος Εξωτερικων καθηγητης Χρηστος Ροζακης υπεβαλε την παραιτηση του στον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Οπως ανακοινωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, ο κ. Ροζακης ζητησε απο τον Πρωθυπουργο να τον απαλλαξει απο τα καθηκοντα του, πραγμα που εγινε αποδεκτο επειδη στις 18 Δεκεμβριου υπεστη καρδιακο επεισοδιο και οι γιατροι του συνεστησαν ξεκουραση. Ο κ. Ρεππας χαρακτηρισε ως θετικοτατο το εργο που προσεφερε ο κ. Ροζακης ο οποιος οπως ειπε θα παραμεινει στη θεση του μεχρι τις 15 του μηνος, προκειμενου να συμμετασχει στις συσκεψεις που θα γινουν για τη χαραξη της εξωτερικης πολιτικης. Ο κ. Ρεππας, απαντωντας σε ερωτηση αν υπηρχαν διαφωνιες με την εξωτερικη πολιτικη, ειπε πως αυτη ηταν ενιαια. Προσθεσε πως ο κ. Ροζακης θα αξιοποιηθει σε αποστολες για την προωθηση θεματων της εξωτερικης πολιτικης και διευκρινισε οτι δεν θα υπαρξει αντικαταστατης του. Στη γραπτη του δηλωσε ο κ. Ροζακης αναφερει οτι κατα τη θητεια του, ειχε συνεργαστει με τις αρμοδιες υπηρεσιε, δεχθηκε ομως κατα το διαστημα αυτο, οπως σημειωνει, αδικες επιθεσεις.

Βυθιστηκε το πρωι, το φορτηγο πλοιο "Δυστος", ενα μιλι απο τις ακτες της Κυμης, σε βαθος 32 μετρων. Τα συνεργεια των βατραχανθρωπων, συνεχιζουν τις ερευνες για τον εντοπισμο των αλλων τριων μελων του πληρωματος, ενω μεχρι τωρα ανασυρθηκαν τα πτωματα 14 ναυτικων και των τριων στενων συγγενων τους. Σημειωνεται οτι το πλοιο κρατειτο επι εξι συνεχεις ημερες στην επιφανεια της θαλασσας με τον αερα που του διοχετευαν τα ρυμουλκα. Το απογευμα γινεται στο Βολο η κηδεια του πλοιαρχου Ιωαννη Τσιτσιρικη, το πτωμα του οποιου βρεθηκε χθες στο "Δυστος". Οπως διαπιστωθηκε ο θανατος του, οφειλεται σε πνιγμο, οπως και των υπολοιπων ναυτικων.

Στο μεταξυ εντος των προσεχων ημερων αναμενεται να παραδοθει στον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας, το πορισμα της ενορκης διοικητικης εξετασης, προκειμενου να διαπιστωθει αν προκυπτουν ευθυνες για τους αξιωματικους που βρισκονταν στο θαλαμο επιχειρησεων κατα τη διαρκεια του συμβαντος. Τελος, συνεχιζονται οι καταθεσεις στο λιμεναρχειο Κυμης για τη συνταξη του πορισματος που αναφερεται στις συνθηκες του ναυαγιου. Αυριο αναμενεται να δωσει και νεα καταθεση ο διασωθεις δοκιμος πλοιαρχος Χρηστος Αναγνωστου.

Στον εισαγγελεα οδηγουνται το απογευμα εξι απο τα 32 ατομα που συνεληφθησαν χθες σε εγκαταλειμενη μονοκατοικια στα Πετραλωνα, γιατι σε Ρειβ παρτυ, εκαναν χρηση ναρκωτικων ουσιων και χαπιων "εκσταση". Μεταξυ των ατομων που θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα ειναι και ο αποτακτος αστυνομικος Δημητρης Γεωργακοπουλος και ο Οδυσσεας Κοκκινακης, ο οποιος ειχε νοικιασει το χωρο απο τον περασμενο Οκτωβριο. Οι αλλοι 26 νεαροι αφεθηκαν ελευθεροι γιατι δεν προεκυψαν συγκεκριμενα στοιχεια σε βαρος τους.

Τραγικο θανατο βρηκε τις πρωινες ωρες οδηγος μοτοσυκλετας οταν παρασυρθηκε στη λεωφορο Κηφισιας, στο υψος της Φιλοθεης, διαδοχικα απο δυο αυτοκινητα. Προκειται για τον Χρηστο Κωστοπουλο, 31 ετων, ο οποιος αρχικα παρασυρθηκε απο αυτοκινητο μαρκας "Ρενο" τυπου μαλλον "Κλιο", που οδηγουσε γυναικα η οποια εξαφανιστηκε αφηνοντας το θυμα αβοηθητο. Λιγα λεπτα αργοτερα και ενω το θυμα βρισκοταν αιμοφυρτο στο οδοστρωμα, παρασυρθηκε απο δευτερο αυτοκινητο που οδηγουσε ο Γιωργος Μπαμπατσικος, 26 ετων στρατιωτικος. Απο την αστυνομια γινονται ερευνες για τον εντοπισμο και τη συλληψη της αγνωστης οδηγου.

Συνεδριαζει αυριο η κυβερνητικη επιτροπη υπο την προεδρια του Πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη, η οποια θα ασχοληθει με την ιεραρχηση των προτεραιοτητων για το α`εξαμηνο του νεου ετους. Μεσα στο μηνα θα συνεδριασουν και τα υπολοιπα κυβερνητικα και κομματικα οργανα στα οποια θα γινει απολογισμος του κυβερνητικου εργου ενω θα επισημανθουν οι αδυναμιες και θα σχεδιαστει η περαιτερω πορεια.

Στη Νεα Δημοκρατια αναμενεται να συναντηθουν εντος των προσεχων ημερων, οι κυριοι Εβερτ, Σουφλιας και Βαρβιτσιωτης, ενοψει της κοινης συνεδριασης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος οπου θα συζητηθουν οι οροι διεξαγωγης του συνεδριου.

Ο Δημαρχος Αθηναιων Δημητρης Αβραμοπουλος, με συνεντευξη του στο σημερινο Εθνος παρεμβαινει στις εσωκομματικες εξελιξεις στη Νεα Δημοκρατια. Αμφισβητει εμμεσως πλην σαφως τη διαδικασια για το συνεδριο και επισημαινει πως οι ηγετες δεν βγαινουν μεσα απο αυτα αλλα τους αναδεικνυει ο λαος. Υποστηριζει οτι τα συνεδρια, δεν ερχονται να λυσουν προβληματα, αλλα να τα επιβεβαιωσουν. Διευκρινιζει οτι δεν ανηκει στην κατηγορια των δελφινων. Απαντωντας σε ερωτηση ο κ. Αβραμοπουλος, αν σκεπτεται τη δημιουργια νεου κομματος, δηλωσε οτι τα κομματα δεν τα φτιαχουν ανθρωποι υποκινουμενοι απο φιλοδοξια αλλα ξεπηδανε μεσα απο τις κοινωνικες αναγκες.

Την ερχομενη Δευτερα θα υπογραφουν, συμφωνα με εγκυρες πηγες στη Λευκωσια, τα συμβολαια για την αγορα του ρωσικου συστηματος αεραμυνας "Σ-300". Πριν την υπογραφη θα συνεδριασει το υπουργικο συμβουλιο της Κυπρου, για να λαβει τη σχετικη αποφαση. Το συστημα, που συμφωνα με τους ειδικους ειναι καλυτερο απο το συστημα "Πατριοτ" των ΗΠΑ, θα χρησιμοποιηθει κυριως για την προστασια της ναυτικης και της αεροπορικης βασης. Σημειωνεται οτι τις τελευταιες ημερες παρατηρειται εντονη δραστηριοτητα τουρκικων μαχητικων αεροσκαφων, ανατολικα του ΦΙΡ Λευκωσιας. Την πορεια τους παρακολουθουν συνεχως οι αρμοδιες Κυπριακες υπηρεσιες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιθανοτατα σημερα θα συναντηθουν ο ισραηλινος πρωθυπουργος Βενιαμιν Νετανιαχου και ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ για να μονογραψουν τη συμφωνια αποχωρησης των ισραηλινων στρατευματων απο τη Χεβρωνα. Οπως ανεφεραν επισημες πηγες οι δυο πλευρες εχουν καταληξει σε συμφωνια επι των περισσοτερων προβληματων. Την ταχυτερη συναψη της συμφωνιας ζητησε ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον, ενω η Συρια υποστηριζει οτι η χθεσινη επιθεση ισραηλινου στρατιωτη εναντιον παλαιστινιων στη Χεβρωνα δειχνει πως ειναι αδυνατο να υπαρξει ειρηνη οσο το Ισραηλ κατεχει αραβικα εδαφη.

Επτα ακομη ομηρους απελευθερωσαν χθες το απογευμα σε ενδειξη καλης θελησης, οι περουβιανοι ακροαριστεροι ανταρτες που εξακολουθουν να κρατουν 74 ατομα στην κατοικια του Ιαπωνα πρεσβευτη στη Λιμα. Σημερα ο πρωθυπουργος της Ιαπωνιας, εξεφρασε την ικανοποιηση του για τη νεα απελευθερωση, αλλα εξεφρασε την αποψη οτι η κριση των ομηρων ειναι πιθανο να ενταθει.

Επτα ατομα εχασαν τη ζωη τους, μεταξυ των οποιων και δυο παιδια, απο πυρκαγια που εκδηλωθηκε τα μεσανυχτα, σε διοροφη κατοικια στην περιοχη του Σααρ της δυτικης Γερμανιας. Συμφωνα με την αστυνομια η πυρκαγια προκληθηκε απο εκρηξη στον καυστηρα κεντρικης θερμανσης και επεκταθηκε μεσα σε λιγα λεπτα στους δυο οροφους.

Συνερχεται σημερα στο Βελιγραδι, η Ιερα Συνοδος της ορθοδοξης εκκλησιας της Σερβιας για να συζητησει την πολιτικη κριση που συγκλονιζει εδω και 45 ημερες τη χωρα. Σχετικο ανακοινωθεν αναμενεται να εκδοθει αυριο. Η ορθοδοξη εκκλησια της Σερβιας, που θεωρειται οτι προσκειται στο σερβικο καθεστως, εχει τελευταια παρει τις αποστασεις της απο την πολιτικη ηγεσια κλινοντας προς την πλευρα της αντιπολιτευσης.

Θανατικες ποινες εναντιον δυο συνταγματαρχων, τριων κυβερνητων και δυο πολιτων, επεβαλε το Ανωτατο Στρατοδικειο της Λιβυης, με την κατηγορια της κατασκοπειας υπερ των ΗΠΑ. Αλλοι εξι στρατιωτικοι και δυο πολιτες απαλλαχθηκαν λογω ελλειψης αποδεικτικων στοιχειων.

Σαραντα πεντε ολοκληρα χρονια εζησε μια 56χρονη, σημερα, βρετανιδα φεροντας καταγμα στον αυχενα, το οποιο θα μπορουσε να προκαλεσει το θανατο της ανα πασα στιγμη. Οπως αναφερει σημερινο δημοσιευμα των "Ταιμς" του Λονδινου, η Τζοι Κονορ επαθε το καταγμα χωρις να το αντιληφθει, σε ηλικια 11 ετων. Ωστοσο, παντρευτηκε, εκανε τρια παιδια και εργαστηκε ως πωλητρια σε υπαιθρια αγορα. Οι ακτινογραφιες που εκανε προσφατα, εδειξαν το καταγμα και τωρα οι γιατροι θα την υποβαλουν σε μεταμοσχευση σπονδυλου.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγνωστοι διερρηξαν την αργια της Πρωτοχρονιας το χρηματοκιβωτιο της οικονομικης υπηρεσιας του υπουργειου Εργασιας και απεσπασαν περιπου 15 εκατομμυρια δραχμες. Η υπηρεσια αυτη στεγαζεται σε κτιριο το οποιο βρισκεται στο Μεταξουργειο. Η σχετικη καταγγελια εγινε το πρωι απο τους αρμοδιους υπαλληλους, οι οποιοι, πηγαινοντας στη δουλεια τους, διαπιστωσαν οτι απο το χρηματοκιβωτιο, ελειπαν τα χρηματα. Σημειωνεται οτι το χρηματοκιβωτιο, δεν ειχε παραβιαστει, αλλα το ειχαν ανοιξει με αντικλειδι. Ως πιθανοτερη εκδοχη εξεταζεται το ενδεχομενο στη διαρρηξη να ενεχονται υπαλληλοι της οικονομικης διευθυνσης η οι δραστες να γνωριζαν καποιον απο αυτους.

Ενα υγιεστατο κοριτσακι γεννησε το πρωι η 23χρονη Βικτωρια Γεωργοπουλου επανω στο επιβατηγο-οχηματαγωγο πλοιο "Θεοφιλος" που εκτελουσε το δρομολογιο Λεσβου-Πειραια. Ηδη, η μητερα και το νεογεννητο εχουν μεταφερθει στο μαιευτηριο Αλεξανδρα και ειναι καλα στην υγεια τους.

Στην πρωτη εκδοση κρατικων τιτλων που φορολογουνται, προχωρησε σημερα το υπουργειο Οικονομικων, το οποιο εξεδωσε εντοκα γραμματια με επιτοκιο 11,2%. Φορολογουνται οι τοκοι με συντελεστη 7,5% . Ετσι, η καθαρη αποδοση των εντοκων γραμματιων φθανει το 10,3%.

Κατα 4% αυξηθηκαν απο χθες, οι μισθωσεις των κατοικιων που εχουν συμπληρωσει τεσσερα χρονια. Μεσα στο 1997 ολοκληρωνεται και η απελευθερωση ολων των μισθωσεων τοσο των κατοικιων οσο και της επαγγελματικης στεγης και οι ιδιοκτητες μπορουν να ζητησουν την αποχωρηση των ενοικιαστων. Αν οι τελευταιοι το αρνηθουν τοτε οι ιδιοκτητες θα μπορουν να προσφυγουν σε εξωσεις, οι οποιες ομως δεν ειναι δυνατον να εκτελεστουν πριν απο την 1η Ιουλιου.

Δεκα πεντε Ιρακινοι λαθρομεταναστες κουρδικης καταγωγης μεταξυ των οποιων και 2 παιδια εντοπιστηκαν τα ξημερωματα απο σκαφος του Λιμενικου Σωματος, στη νησιδα Διαβατων της Συμης. Οπως δηλωσαν πληρωσαν 1000 δολαρια ο καθενας στους Τουρκους δουλεμπορους, οι οποιοι τους μετεφεραν στο νησι. Κρατουνται στο Αστυνομικο Τμημα Συμης και αναμενεται να οδηγηθουν στον εισαγγελεα.

ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρια επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα, με λιγες νεφωσεις στην ανατολικη Μακεδονια, τη Θρακη και το βορειο Αιγαιο. Συννεφια αναμενεται αργοτερα και στα δυτικα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι και απο το απογευμα στο Ιονιο ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 16 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 21 και στα νησια του Αιγαιου τους 22 βαθμους Κελσιου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 2 January 1997 - 22:13:53 UTC