Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Jan. 06)

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σεισμικη δονηση μεγεθους 4 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, ανησυχησε αποψε τους κατοικους της Βορειας Χαλκιδικης. Ο σεισμος σημειωθηκε στις 4 και 17 το απογευμα και το επικεντρο του ηταν στην περιοχη της Αρναιας. Οπως δηλωσαν επιστημονες του εργαστηριου Γεωφυσικης και Σεισμολογιας του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, η δονηση δεν εμπνεει ανησυχιες. Προθεσαν οτι στην περιοχη της Αρναιας εχουν σημειωθει αναλογες σεισμικες δονησεις, πολλες φορες στο παρελθον. Στις αστυνομικες αρχες της Χαλκιδικης δεν αναφερθηκαν ζημιες.

Τουρκικες απειλες εναντιον της Κυπρου προκαλεσε η συμφωνια αγορας του ρωσικου αντιαεροπορικου συστηματος Σ-300. Απαντοντας σε τουρκικες δηλωσεις ο ελληνας υπουργος Εθνικης Αμυνας, Ακης Τσοχατζοπουλος, ειπε οτι η Ελλαδα ως εγγυητρια δυναμη ειναι διπλα στην Κυπρο και εγγυαται την ελευθερια και την προστασια της. Ο κ. Τσοχατζοπουλος καλεσε τη διεθνη κοινοτητα να καταγγειλει τις απειλες της Τουρκιας και χαρακτηρισε στοιχειωδες δικαιωμα της Κυπρου να υπερασπιστει και να αμυνθει απεναντι στον εισβολεα.

Εκτος απο την Τουρκια στην αγορα του ρωσικου αντιαεροπορικου συστηματος αντεδρασαν με διαβημα και οι Ηνωμενες Πολιτειες. Απαντωντας σε οσους αντεδρασαν, ο προεδρος της Κυπρου, Γλαυκος Κληριδης, υπογραμμισε οτι η Κυπριακη Δημοκρατια διατηρει το δικαιωμα να εξοπλιζεται οσο συνεχιζεται η κατοχη. Ο υπουργος Εξωτερικων της Κυπρου, Αλεκος Μιχαηλιδης, σε συνεντευξη του στο ΒΒΨ, τονισε οτι το εξοπλιστικο προγραμμα της Κυπρου ειναι αμυντικο και οχι επιθετικο και θα συνεχιστει οσο συνεχιζεται και η κατοχη. Ο κ. Μιχαηλιδης προσθεσε οτι μεχρι σημερα δεν εχουν ασκηθει πιεσεις προς την Τουρκια για να αποχωρησει απ' το νησι. Σε ανακοινωση του βρετανικου υπουργειου Εξωτερικων αναφερεται οτι η συμφωνια αγορας των ρωσικων πυραυλων ενδεχεται να αποσταθεροποιησει την περιοχη.

Ο εκπροσωπος της ΝΔ Προκοπης Παυλοπουλος κατηγορησε την Τουρκια οτι με τις νεες απειλες της κατα της Κυπρου αποδεικνυει την παντελη ελλειψη σεβασμου στο διεθνες δικαιο και στις αποφασεις των διεθνων οργανισμων. Ο κ. Παυλοπουλος καλεσε την κυβερνηση να αντιμετωπισει τη σταση της Τουρκιας με τη χαραξη μιας μακροπροθεσμης εθνικης εξωτερικης και αμυντικης πολιτικης και προσθεσε οτι η ΝΔ ειναι ετοιμη να συμπραξει προς την κατευθυνση αυτη.

Η Τουρκια με ανακοινωση του υπουργειου των Εξωτερικων της εκτοξευσε και σημερα νεες απειλες εναντιον της Κυπρου ζητωντας να μην προχωρησει σε καποια ενεργεια που θα την παρεσυρε σε περιπετεια. Στην ανακοινωση τονιζεται οτι η Αγκυρα θα λαβει ολα τα αναγκαια μετρα.

Την Πεμπτη στο Μεγαρο Μαξιμου θα πραγματοποιηθει υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη συσκεψη για τα εθνικα θεματα με την πολιτικη ηγεσια του υπουργειου Εξωτερικων. Το δευτερο 15νθημερο του Ιανουαριου αναμενεται στην Αθηνα ο προεδρος της Κυπρου Γλαυκος Κληριδης. Κατα την επισκεψη του θα συζητηθουν οι τελευταιες εξελιξεις στο Κυπριακο και θα καθοριστει η σταση ενοψει των αναμενομενων πρωτοβουλιων για την επιλυση του Κυπριακου.

Καθοριστικη για το μελλον της Νεας Δημοκρατιας θεωρειται η αυριανη συναντηση κορυφης αναμεσα στους κυριους Εβερτ, Σουφλια και Βαρβιτσιωτη. Την Πεμπτη εχει ορισθει η κοινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος στην οποια οπως εχει ανακοινωθει θα ληφθουν οι οριστικες αποφασεις για τους ορους διεξαγωγης του συνεδριου.

Τα ευρηματα που εχουν ανασυρει οι δυτες απο το ναυαγιο του φορτηγου πλοιου ΔΥΣΤΟΣ εξεταζουν εμπειρογνωμονες του Λιμενικου προκειμενου να εξακριβωσουν τα αιτια της βυθισης του. Εντος της εβδομαδας αναμενεται να παραδοθει στον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας το πορισμα της ενορκης διοικητικης εξετασης για τυχον ευθυνες των αξιωματικων του θαλαμου επιχειρησεων του Λιμενικου. Στο μεταξυ, συνεχιζονται οι ερευνες των δυτων στο βυθισμενο πλοιο για τον εντοπισμο των αλλων τριων ναυτικων που εξακολουθουν να αγνοουνται οκτω ημερες μετα το ναυαγιο.

Με ιδιαιτερη λαμπροτητα εορτασθηκαν τα Θεοφανια σε ολοκληρη τη Ελλαδα. Στον Πειραια παρουσια του προεδρου της Δημοκρατιας Κωστη Στεφανοπουλου εγινε ο αγιασμος των υδατων απο τον Μητροπολιτη κ. Καλλινικο. Μετα τη ληξη της τελετης ο προεδρος της Δημοκρατιας ευχηθηκε ο νεος χρονος να βρει το λαο με υγεια, χαρα και ευτυχια. Στην τελετη παρεστησαν ο πρωην προεδρος της Δημοκρατιας Χρηστος Σαρτζετακης, ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης, ο αρχηγος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβολας, υπουργοι, βουλευτες, εκπροσωποι του διπλωματικου σωματος και πληθος κοσμου. Στην Αθηνα, εγινε αγιασμος στη Δεξαμενη, οπου παρεστησαν εκ μερους της κυβερνησης ο υπουργος Υγειας, Κωστας Γειτονας, ο δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος και αλλοι επισημοι.

Στη Θεσσαλονικη, ενας τριανταπενταχρονος γιατρος, ο Βασιλης Ζερβας, ηταν αυτος, που εβγαλε το σταυρο απο τα κρυα νερα του Θερμαικου κολπου, τηρωντας το πατροπαραδοτο εθιμο. Ηταν η δευτερη και τυχερη του φορα που επεσε για να βγαλει το σταυρο και μαζι μ' αυτον τηρησαν το εθιμο αψηφωντας το κρυο αλλοι επτα. Στην τελετη οπου χοροστατησε ο μητροπολιτης Θεσσαλονικης κ. Παντελεημων παρεστησαν υπουργοι και πληθος κοσμου

Τα Θεοφανια γιορτασε και ο Ελληνισμος της Κωνσταντινουπολης. Παρουσια πληθους κοσμου εγινε απο τους μητροπολιτες η τελετη καθαγιασμου των υδατων του Βοσπορου και της θαλασσας του Μαρμαρα.

``Δεμενα`` στα λιμανια ολης της χωρας θα παραμεινουν, απο τα ξημερωματα της 13-ης Ιανουαριου και για 48 ωρες, ολα τα υπο ελληνικη σημαια πλοια. Την αποφαση για νεες απεργιακες κινητοποιησεις ελαβε η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια μετα την ακαρπη συναντηση, της διοικησης της με την κυβερνηση για τον τροπο φορολογησης των ναυτικων.

Απο αυριο αρχιζουν οι εκπτωσεις οι οποιες θα διαρκεσουν εως τις 28 Φεβρουαριου.

Μειωνει απο αυριο τα επιτοκια της η Εθνικη Τραπεζα. Κατα μιση εκατοστιαια μοναδα μειωνονται τα επιτοκια καταθεσεων ταμιευτηριου και τρεχουμενων λογαριασμων. Κατα μια μοναδα μειωνονται τα επιτοκια των καταναλωτικων δανειων ενω απο 0. 50% εως και 1,25% μειωνονται τα επιτοκια χορηγησεων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νεα υποθεση παιδεραστιας απασχολει την διεθνη επικαιροτητα. Βουλευτης του κυβερνητικου συνασπισμου στις Φιλιππινες κατηγορειται για το βιασμο ενος 11χρονου κοριτσιου . Ο βουλευτης συναντουσε το κοριτσακι στο διαμερισμα του στην Μανιλα πληρωνοντας καθε φορα 10. 000 πεσος περιπου 400 δολαρια. Το ποσο εισεπραττε ο πατερας της μικρης, ο οποιος αντιμετωπιζει κατηγοριες για εκμεταλλευση. Τη συλληψη του βουλευτη διεταξε ο προεδρος των Φιλιππινων Φιντελ Ραμος

Νεα παρεμβαση του στρατου στην πολιτικη κριση που μαστιζει τη Γιουγκοσλαβια. Ο αρχηγος του Γενικου Επιτελειου δηλωσε μετα απο συναντηση με αντιπροσωπεια φοιτητων οτι ο γιουγκοσλαβικος στρατος επιθυμει να ξεπερασθει, το συντομοτερο δυνατον, η πολιτικη κριση μεσα απο τα θεσμικα οργανα της χωρας, χωρις να προκληθει διχασμος στο λαο, και να επιταχυνθει η διαδικασια επανενταξης στη διεθνη κοινοτητα. Οι φοιτητες δηλωσαν οτι ελαβαν διαβεβαιωσεις απο τη στρατιωτικη ηγεσια οτι δεν θα υπαρξει βια. Σημερα, οι κινητοποιησεις της αντιπολιτευσης εχουν εορταστικο χαρακτηρα, διοτι ειναι παραμονη Χριστουγεννων με βαση το παλαιο ημερολογιο.

Αυριο θα ασχοληθει ο Οργανισμος για την Ασφαλεια και Συνεργασια στην Ευρωπη, ΟΑΣΕ, συμφωνα με δημοσιευματα του γιουγκοσλαβικου Τυπου, με την απαντητικη επιστολη του Γιουγκοσλαβου υπουργου Εξωτερικων, Μιλαν Μιλουτινοβιτς, για τις δημοτικες εκλογες. Στη συνεδριαση αυτη αναμενεται ν' αποφασισθει αν θα σταλουν στη Γιουγκοσλαβια τα στοιχεια που ζητησε ο κ. Μιλουτινοβιτς για τους Δημους και τις Κοινοτητες, οπου, συμφωνα με το πορισμα του Φελιπε Γκονζαλεθ, νικησαν οι υποψηφιοι του συνασπισμου ``Ζαγιεντνο`` της αντιπολιτευσης, αλλα τα δικαστηρια της Σερβιας ακυρωσαν τις εκλογες.

Οι καταρρακτωδεις βροχες που επληξαν τις τελευταιες ημερες πολλες περιοχες της Βραζιλιας ειχαν ως συνεπεια να χασουν τη ζωη τους τουλαχιστον 70 ατομα και 40. 000 ανθρωποι να μεινουν αστεγοι. Η πολιτεια που υπεστη το πιο ισχυρο πληγμα της κακοκαιριας ειναι η Μινας Γκεραις, οπου εξαιτιας των βροχοπτωσεων, των καταιγιδων και των πλημμυρων προκληθηκε χαωδης κατασταση σε 125 πολεις. Η κρατικη τηλεοραση μετεδωσε οτι μεγαλες πλημμυρες εχουν γινει και στην πολιτεια του Ριο ντε Τζανειρο, οπου κατερρευσαν γεφυρες και πολλα σπιτια καταπλακωθηκαν απο τοννους λασπης υστερα απο κατολισθησεις.

Φανατικοι μουσουλμανοι στην Αλγερια δολοφονησαν 18 ατομα και τραυματισαν αλλα 18 στην πολη Νταουαντα που απεχει 60 χιλιομετρα απο το Αλγερι.

Ρουκετα εναντιον αστυνομικου του Μπελφαστ εκτοξευσαν αγνωστοι. Συμφωνα με την αστυνομια η ρουκετα εκτοξευτηκε απο διερχομενο οχημα στο οποιο επεβαιναν δυο ατομα, που κατορθωσαν στη συνεχεια να διαφυγουν. Απο την εκρηξη τραυματιστηκε ελαφρα μια γυναικα που εβγαινε απο το δικαστικο μεγαρο. Η αστυνομια υποπτευεται οτι η επιθεση ειναι εργο του Ιρλανδικου Δημοκρατικου Στρατου.

Νεα αιτηματα διατυπωσε ο ρωσος προεδρος Μπορις Γελτσιν σχετικα με την προθεση του ΝΑΤΟ για επεκταση του προς Ανατολας, κατα τη συναντηση που ειχε το Σαββατοκυριακο με τον γερμανο καγκελαριο Χελμουτ Κολ. Συμφωνα με πληροφοριες ο Γελτσιν αξιωσε να μετεχει η Ρωσια σε ολες τις επισημες διαβουλευσεις με το ΝΑΤΟ σε θεματα που απτονται της επεκτασης προς Ανατολας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βαθμιαια μεταβολη του καιρου θα εχουμε αυριο απο τα δυτικα με βροχες και τοπικες καταιγιδες. Βαθμιαια τα φαινομενα αυτα θα επεκταθουν σε ολη σχεδον τη χωρα ενω χιονια θα πεσουν στα κεντρικα και βορεια ορεινα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι και προσκαιρα στο Ιονιο πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει απο 2 μεχρι 13 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα απο 6 μεχρι 16 και στα νησια του Αιγαιου απο 10 μεχρι 18 βαθμους Κελσιου. Στην Αθηνα δεν θα ξεπερασει τους 16 βαθμους και στη Θεσσαλονικη τους 13 βαθμους Κελσιου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 7 January 1997 - 1:00:06 UTC