Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-28

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Ανθρωποκυνηγητο της αστυνομιας για τον εντοπισμο των τριων ενοπλων, που σκοτωσαν εν ψυχρω το γιο του εφοπλιστη Περατικου, Κωστα, 42 χρονων, στον Πειραια.
  • Τα ελληνοτουρκικα στο επικεντρο της συσκεψης του πρωθυπουργου με τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, που μετεχουν στην επιτροπη εξωτερικων της βουλης. Σε καλο κλιμα η συναντηση, διαφωνιες απο τους Παπαθεμελη, Βερυβακη, Χαραλαμποπουλο.
  • Διαφωνια κυβερνησης και ιδιοκτητων ιδιωτικων σχολειων για τις αυξησεις στα διδακτρα. 10% ζητουν οι ιδιοκτητες, 6% αντιπροτεινει το υπουργειο Αναπτυξης.
  • Προσκληση του πρωθυπουργου στους βιομηχανους να προχωρησουν σε επενδυσεις. Γρηγοροτερους ρυθμους στις αποκρατικοποιησεις ζητησαν οι επιχειρηματιες.
  • Το τυφλο ερωτικο παθος η αιτια οικογενειακης τραγωδιας στη Νεα Σμυρνη, με τρεις νεκρους και μια τραυματια.
  • Την Παρασκευη θα συζητηθει για πρωτη φορα στο υπουργικο συμβουλιο το θεμα αναθεωρησης του Συνταγματος.
  • Ποικιλες αντιδρασεις για την αυτοκριτικη Μητσοτακη, σχετικα με τα γεγονοτα του '89 και την παραπομπη του Ανδρεα Παπανδρεου στο ειδικο δικαστηριο.
  • Στην αντεπιθεση περνα ο Χαρης Καστανιδης, σχετικα με τα εκβιαστικα οικονομικα διλημματα που προβαλουν συνδικαλιστες της Ολυμπιακης.
  • Το χαρτι της κινδυνολογιας παιζει τωρα ο Γαλλος προεδρος Ζακ Σιρακ
  • Την προωρη προσφυγη στις καλπες βρισκει ως μονη λυση η Τσιλερ για την αρση του πολιτικου αδιεξοδου στην Τουρκια.
  • Αμηχανια και σκεπτικισμος στη Μοσχα για τις δηλωσεις του Γιελτσιν περι αφοπλισμου των ρωσικων πυρηνικων πυραυλων που στοχευουν τα κρατη - μελη του ΝΑΤΟ.
  • Οριακη ανοδος 0,10% στο Χρηματιστηριο.
  • Βροχες και τοπικες καταιγιδες στα κεντρικα, βορεια και ανατολικα. Μεχρι πολυ ισχυροι οι ανεμοι, πτωση της θερμοκρασιας που δεν θα ξεπερασει τους 28 βαθμους. Στους 25 το θερμομετρο στην Αθηνα, στους 21 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τον εφοπλιστη Κωστα Περατικο σκοτωσαν τρεις αγνωστοι στο κεντρο του Πειραια, στη συμβολη των οδων Φιλωνος 86 και Φιλελληνων. Μετα την πραξη τους οι δραστες προσπαθησαν να διαφυγουν με κλειστο φορτηγακι, το οποιο δεν επαιρνε μπροστα. Εκεινη τη στιγμη τους αντεληφθη αστυνομικος, ο οποιος ανοιξε πυρ εναντιον τους και οι δραστες ανταπεδωσαν. Στη συνεχεια με την απειλη οπλου σταματησαν διερχομενο ταξι, κατεβασαν τον οδηγο του και αναπτυσσοντας ταχυτητα διεφυγαν. Ο Περατικος μεταφερθηκε αμεσως στο Τζανειο Νοσοκομειο, οπου ηταν ηδη αργα και οι γιατροι περιορισθηκαν στο να διαπιστωσουν το θανατο του. Συμφωνα με πληροφοριες η σφαιρα που σκοτωσε τον Περατικο προερχεται απο 45αρι περιστροφο. Οι καλυκες που βρεθηκαν θα μεταφερθουν στα εργαστηρια της εγκληματολογικης υπηρεσιας της αστυνομιας για βαλλιστικο ελεγχο, προκειμενου να διαπιστωθει αν τα οπλα των δραστων εχουν χρησιμοποιηθει ξανα. Συμφωνα με πληροφοριες βρεθηκε προκηρυξη, στην οποια οι δραστες αναλυουν τους λογους της ενεργειας τους.

Προωρη καθε προβλεψη θεωρει ο αρχηγος της αστυνομιας Αθανασιος Βασιλοπουλος με δηλωσεις του τη συμμετοχη τρομοκρατικης οργανωσης στο φονο του Κωστα Περατικου. Περισυνελεγησαν ολα τα ιχνη του εγκληματος και εξεταζονται ολες οι εκδοχες τονισε ο κ. Βασιλοπουλος. Οπως ανεφερε οι καλυκες ηταν απο σαρανταπενταρι οπλο αλλα καθε φημη περι υπαρξης προκηρυξης της 17ης Νοεμβρη ειναι ψευδης.

Στο σημειο μηδεν βρισκονται και παλι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, μετα τα οσα υποστηριχθηκαν απο τουρκικα χειλη, τοσο δια του προεδρου Σουλειμαν Ντεμιρελ, οσο και δια του υφυπουργου Εξωτερικων, Ονουρ Οιμεν, δηλωσεις οι οποιες εχουν κοινο σημειο και στοχο την αμφισβητηση της ελληνικης κυριαρχιας στο Αιγαιο και την ανατροπη του στατους κβο. Η ελληνικη κυβερνηση παντως δεν εχει αποκλεισει το ενδεχομενο συμφωνου μη επιθεσης με την Τουρκια, που προτεινε ο Σουλειμαν Ντεμιρελ, αρκει, οπως ειπε ο κυβερνητικος εκπροσωπος να αναπτυξει την προταση αυτη και η Αθηνα θα την αξιολογησει. Ο κ. Ρεππας διευκρινησε οτι στη χθεσινη ολιγολεπτη συναντηση Ντεμιρελ - Σημιτη στο Παρισι, ο πρωθυπουργος ζητησε διευκρινησεις τοσο για τη συνεντευξη του κ. Ντεμιρελ οσο και για τις δηλωσεις του Ονουρ Οιμεν. Συμφωνα με τον κ. Ρεππα ο Τουρκος ηγετης καλεσε τον κ. Σημιτη να συζητησουν τα οποια προβληματα, αλλα ο πρωθυπουργος ανταπαντησε οτι καθε διαλογος εχει τους κανονες του, τους οποιους πρωτα πρεπει να συμφωνησουμε. Ο πρωθυπουργος ειχε το μεσημερι συναντηση στο Μεγαρο Μαξιμου με τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που μετεχουν στην επιτροπη εξωτερικων και αμυνας της βουλης. Στη συναντηση συζητηθηκαν ολα τα θεματα της εξωτερικης πολιτικης, με ιδιαιτερη εμφαση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Συμφωνα με πληροφοριες, στη συναντηση που εγινε σε καλο κλιμα, ο πρωθυπουργος επανελαβε πως η Ελλαδα δεν τρεφει ψευδαισθησεις για τις προθεσεις της Τουρκιας και οτι στοχος της ελληνικης διπλωματιας ειναι να αναδειξει στη διεθνη κοινοτητα τον αποσταθεροποιητικο ρολο της Αγκυρας στην περιοχη. Τη διαφωνια τους για τη συγκροτηση των επιτροπων εμπειρογνωμονων για τα ελληνοτουρκικα διατυπωσαν οι Στελιος Παπαθεμελης, Λευτερης Βερυβακης και Γιαννης Χαραλαμποπουλος.

Σε πληρες αδιεξοδο κατεληξε η συναντηση εκπροσωπων των ιδιωτικων εκπαιδευτηριων και της ηγεσιας του υπουργειου Αναπτυξης, αναφορικα με τις αυξησεις στα διδακτρα για τη νεα σχολικη χρονια. Οι ιδιοκτητες των ιδιωτικων εκπαιδευτηριων ζητουν αυξησεις της ταξης του 10%, προβαλλοντας το αιτιολογικο οτι εχουν αυξηθει τα λειτουργκικα εξοδα. Ο υφυπουργος Αναπτυξης, Μιχαλης Χρυσοχοιδης, κατεστησε σαφες οτι η κυβερνηση δεν θα επιτρεψει αυξησεις πανω απο 6% αν και την τελικη αποφαση θα παρει η αρμοδια κυβερνητικη επιτροπη. Ο κ. Χρυσοχοιδης δηλωσε επισης οτι οσοι ιδιοκτητες επιβαλουν αυξησεις περα απο αυτες που θα καθορισει η κυβερνηση θα τους επιβληθουν προστιμα που κυμαινονται απο 50 μεχρι 500. 000 δρχ ανα μαθητη.

Την ιδια ωρα επανερχεται στην επικαιροτητα το θεμα της ιδρυσης και λειτουργιας ιδιωτικων πανεπιστημιων στη χωρα μας. Σχετικη προταση εκανε χθες ο Κωστας Καραμανλης παρουσιαζοντας το προγραμμα της Νεας Δημοκρατιας για την παιδεια και ταχθηκε υπερ της καταργησης της επετηριδας στους εκπαιδευτικους. Με το θεμα αυτο ασχοληθηκε, συμφωνα με πληροφοριες, και το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, αν και ο κυβερνητικος εκπροσωπος επανελαβε σημερα την επιμονη της κυβερνησης στη δημοσια και δωρεαν παιδεια.

Παραιτηθηκε σημερα απο το βουλευτικο αξιωμα ο βουλευτης του ΚΚΕ στην Α' Αθηνων Λεων Αυδης. Με ολιγολογη επιστολη του προς τον Προεδρο της Βουλης Αποστολο Κακλαμανη, ο κ. Αυδης αναφερει οτι αναγκαζεται να παραιτηθει διοτι δεν μπορει να ανταποκριθει ικανοποιητικα στα καθηκοντα του βουλευτη και του επικεφαλης της Δημοτικης Παραταξης που ηγειται στο Δημο Αθηναιων. Τη θεση του κ. Αυδη καταλαμβανει ο πρωτος επιλαχων απο το ψηφοδελτιο του ΚΚΕ Μπαμπης Αγγουρακης.

Η πορεια και οι προοπτικες της ελληνικης οικονομιας θα τεθουν και παλι επι ταπητος στη διαρκεις της ετησιας γενικης συνελευσης του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων, οι εργασιες της οποιας αρχιζουν σημερα. Στη συνελευση θα μιλησει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, καθως και ο προεδρος του ΣΕΒ, Ιασων Στρατος, ομιλιες οι οποιες αναμενονται με μεγαλο ενδιαφερον. Ο πρωθυπουργος θα καλεσει τους βιομηχανους να προχωρησουν σε επενδυσεις, παραθετοντας τη θετικη εξελιξη της οικονομιας και το καταλληλο επενδυτικο κλιμα που εχει δημιουργηθει, ενω οι επιχειρηματιες θα δωσουν ιδιαιτερη εμφαση στις ιδιωτικοποιησεις και στις εργασιακες σχεσεις. Σε γραπτη δηλωση του ο επιτιμος προεδρος της ΝΔ, Κωνσταντινος Μητσοτακης, εκτιμα οτι η συμμετοχη της χωρας μας στην ευρωπαικη ενοποιηση αποτελει απιαστο ονειρο και κατηγορει την κυβερνηση οτι με την πολιτικη που ακολουθει οδηγει σε αυξηση του δημοσιου χρεους, διογκωση των δαπανων και μειωση της ανταγωνιστικοτητας.

Σε ερωτικη αντιζηλια αποδιδει η αστυνομια την οικογενειακη τραγωδια στην περιοχη της Νεας Σμυρνης. Δυο αδελφια δολοφονηθηκαν εν ψυχρω απο τον εραστη της μητερας τους οταν προσπαθησαν να τον εμποδισουν να την πυροβολησει. Η μητερα διεσωθη πηδωντας στο κενο απο μπαλκονι υψους 10 μετρων ενω ο δολοφονος συνειδητοποιωντας το διπλο εγκλημα που ειχε διαπραξει εβαλε το πιστολι στον κροταφο και αυτοπυροβοληθηκε. Δρατης ειναι ο Δημητρος Κιτσος, 45 ετων που πηγε στο διαμερισμα της Στελας Σπυριδακη , με την οποια ειχε ερωτικη σχεση. Ο Κιτσος πυροβολησε η Σπυριδακη στο γοφο, η οποια για να γλιτεσει πηδηξε απο το μπαλκονι, στη συνεχεια σκοτωσε τα δυο παιδια Λευτερη και Ιωαννα 18 και 22 ετων αντιστοιχα και εδωσε τελος στη ζωη του με το ιδιο οπλο. Η Σπυριδακη νοσηλευεται εκτος κινδυνου στον Ερυθρο Σταυρο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Παρασκευη θα συζητηθει για πρωτη φορα στο υπουργικο συμβουλιο το θεμα της αναθεωρησης ορισμενων διαταξεων του Συνταγματος. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος το ζητημα αυτο εχει απασχολησει τα οργανα του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης, αλλα δεν εχει γινει συζητηση με οποιονδηποτε πολιτικο η πολιτειακο παραγοντα. Προσθεσε επισης οτι η προταση του ΠΑΣΟΚ θ'αποτελεσει τη βαση για συζητηση, εκφραζοντας την ελπιδα οτι θα υπαρξει συμφωνια ολων των πλευρων. Ο πρωην υπουργος Αναστασιος Πεπονης δηλωσε οτι η κοινοβουλευτικη ομαδα του ΠΑΣΟΚ ειναι η μονη αρμοδια να συζητησει και ν'αποφασισει για την αναθεωρηση του Συνταγματος. Απο την πλευρα του ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης εκφραζει την πληρη αντιθεση του στις προθεσεις του ΠΑΣΟΚ να προωθησει αλλαγες που αφορουν στην εκλογη του προεδρου της Δημοκρατιας, με διαδικασια απλου πλειοψηφικου συστηματος, ωστε ο προεδρος να εχει τη δυνατοτητα να εκλεγεται απο τη βουλη με την ψηφο 151 βουλευτων. Ο κ. Βαρβιτσιωτης εκανε λογο για κυβερνητικες μεθοδευσεις που εχουν στοχο την περαιτερω αποδυναμωση των εξουσιων του προεδρου της Δημοκρατιας, μετατρεποντας τον ετσι σε διακοσμητικο κομματικο προσωπο.

Ποικιλες αντιδρασεις προκαλεσε η χθεσινη αυτοκριτικη του Κωνσταντινου Μητσοτακη για τα γεγονοτα του '89, που αφορουσαν στην παραπομπη του Ανδρεα Παπανδρεου στο ειδικο δικαστηριο. Ο κ. Μητσοτακης, απο του βηματος της βουλης, παραδεχθηκε οτι ηταν λαθος η παραπομπη, αναγνωρισε πως τα γεγονοτα εκεινης της εποχης ηταν προιοντα πολιτικων παθων και αντεκδικησης και δηλωσε οτι θα ηθελε να γραψει ενα βιβλιο με τιτλο Το Χρονικο της Ντροπης, αλλα δεν θα το κανει γιατι θα ειναι σε βαρος του πολιτικου κοσμου της χωρας. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε την περιοδο αυτη θλιβερη και προσθεσε οτι το τιμημα του βρωμικου '89, οπως το αποκαλεσε, ηταν πολιτικο και θεσμικο και οτι δεν εχει υπαρξει προηγουμενο. Βουλευτες χαιρετησαν την αυτοκριτικη Μητσοτακη, παρα το γεγονος οτι εγινε μετα απο 8 χρονια, ενω αλλοι δηλωναν οτι αυτα, ο πρωην πρωθυπουργος θα επρεπε να τα σκεφτει το '89.

Αποφασισμενος να μην υποκυψει σε συνδικαλιστικες συντεχνιες, δηλωσε ο υπουργος Μεταφορων Χαρης Καστανιδης, μετα τα εκβιαστικα οικονομικα αιτηματα που προεβαλαν οι συνδικαλιστες, αναγκαζοντας την Ολυμπιακη να ενοικιασει τρια αεροσκαφη προκειμενου να πραγματοποιησει προγραμματισμενα δρομολογια της. Ο κ. Καστανιδης θεωρει οτι η κινηση εγινε με σκοπο την αποκτηση νεων κεκτημενων εν οψει της εκθεσης για την αναδιοργανωση της Ολυμπιακης, η οποια συμφωνα με τους συνδικαλιστες επιφερει δραματικες αλλαγες σε βαρος τους. Ο υπουργος ανακοινωσε οτι οκτω μεγαλα αεροδρομια, που αποτελουν τις τουριστικες πυλες της χωρας, ανακαινιστηκαν η αναπλαστηκαν και δοθηκαν η θα δοθουν το αργοτερο εντος του Ιουνιου προς χρηση.

Να αποσυρθουν αμεσα τα επικινδυνα παιδικα ειδη της εταιριας ``Ψηιψψο`` και ολα τα ομοειδη προιοντα απο πλαστικα ΠΩΨ, ζητει με ανακοινωση της η "Γκρινπις", μετα τις σοβαρες καταγγελιες για υπαρξη επικινδυνων ουσιων στα προιοντα αυτα. Οπως αναφερει η "Γκρινπις", ηδη παρομοια προιοντα εχουν αποσυρθει απο τις αγορες της Δανιας, της Ισπανιας και της Ιταλιας. Οι αναλυσεις εδειξαν οτι καποιες φθαλικες ενωσεις που χρησιμοποιουνταιως προσθετα σε πλαστικα ΠΩΨ, βρισκονται σε επιπεδα 40 φορες πανω απο τα ορια της Ευρωπαικης Ενωσης για τα τροφιμα. Τα προιοντα αυτα, που θα μπορουσαν να χαρακτηριστουν ως ενα ειδος πιπιλας, εχουν σχημα που μοιαζει με μπισκοτο, παγωτο, χερι κλπ και τα χρησιμοποιουν τα μωρα οταν αρχιζουν να βγαζουν τα πρωτα τους δοντια. Ετσι, οι φθαλικες ενωσεις περνουν στον οργανισμο των παιδιων με σοβαρες συνεπειες για την υγεια τους.

Αναπροσαρμοζονται, απο αυριο και για μια εβδομαδα, οι λιανικες τιμες πωλησης των καυσιμων, λογω μεταβολης των διεθνων τιμων. Ετσι, οπως ανακοινωθηκε απο τη ΔΕΠ και το υπουργειο Αναπτυξης οι λιανικες τιμες πωλησης των βενζινων αυξανονται κατα 1,10 δρχ το λιτρο ενω του πετρελαιου κινησης μειωνονται κατα 0,30 δρχ το λιτρο.

Εκτακτη οικονομικη ενισχυση υψους 1,2 δισεκ. δρχ. χορηγειται στο υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας, μετα απο εντολη του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη, για εξοπλισμο του Λιμενικου Σωματος, οπως προμηθεια διαφορων τυπων σκαφων και αλλων μεσων που εχει αναγκη, προκειμενου να ανταποκριθει στην αποστολη του. Επισης, το ποσο των 18 δις. δρχ. θα χορηγηθει μεσω της Συνθηκης Σενγκεν, σε διαστημα τριων ετων, στο ιδιο υπουργειο για τον εξοπλισμο του.

Επιασε δουλεια και παλι ο μετροποντικας στην Αγιου Κωνσταντινου με κατευθυνση την Ομονοια, οπου θα φτασει στα μεσα Αυγουστου. Οπως ανακοινωσαν σημερα οι υπευθυνοι της Αττικο-Μετρο, το μηχανημα διανοιξης σηραγγων αρχισε να σκαβει και παλι στην Αγιου Κωνσταντινου, καθως ενισχυθηκε με πασαλους το εδαφος, με αποτελεσμα να καθισταται εφικτη η λειτουργια του μηχανηματος. Επισης, οπως τονισαν οι υπευθυνοι της εταιριας, το εργο και στα υπολοιπα μετωπα εξελισσεται ικανοποιητικα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με τις "Φοινισσες" του Ευριπιδη γινεται πρεμιερα για τα φετινα Επιδαυρια στις 4 και 5 Ιουλιου, στο αργολικο θεατρο της Επιδαυρου. Η Αννα Συνοδινου θα ερμηνευσει το ρολο της Ιοκαστης, ενα ρολο που το 1960, ειχε υποδυθει με επιτυχια η Κατινα Παξινου. Τη μουσικη υπεγραφε το 1960 ο Μικης Θεοδωρακης, που τωρα επανερχεται στην Επιδαυρο, με την ιδια μουσικη. Στο εργο αυτο ο Ευριπιδης συνθετει αριστοτεχνικα το μυθο τριων τραγωδιων "Οιδιπους Τυρανος", "Επτα επι Θηβας" και "Αντιγονη". Ο παραγωγος και μεταφραστης Περικλης Νεαρχου εδωσε συνεντευξη Τυπου στην οποια και παρουσιασε την κυρια κ. Συνοδινου και τους αλλους ηθοποιους: Χρηστος Καλαβρουζος (Οιδιπους), Στελιος Κλαυκαριδης (Κρεων), Λεωνιδας Κακουρης (Ετεοκλης), Κατερινα Μανωλεα (Αντιγονη). Τη σκηνοθεσια υπογραφει ο Γιαννης Καραλισαριδης και τις χορογραφιες η Σοφια Σπυρατου.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με απολυτη μυστικοτητα ο προεδρος του Παναθηναικου Γιωργος Βαρδινογιαννης αναζητα νεο προπονητη για την ομαδα, ενω προχωρα και στην αποκτηση καποιων ποδοσφαιριστων, που θα ανακοινωσει τις επομενες μερες. Στο μεταξυ, ο Νορβηγος διεθνης Φρανκ Στραντλι, που ηρθε χθες στην Αθηνα, επεστρεψε σημερα στην πατριδα του και αφησε να εννοηθει οτι ειναι πολυ πιθανη η ενταξη του στους πρασινους.

Μια μοναδικη ευκαιρια παρουσιαζεται σημερα στο Μοναχο στον τελικο του Ευρωπαικου Πρωταθληματος κοντρα στη Ντορτμουντ για το μεγαλο φαβορι, τη Γιουβεντους. Η Μεγαλη Κυρια του παγκοσμιου ποδοσφαιρου, θελει να γιορτασει τα 100 χρονια της ιστοριας της κατακτωντας ακομα ενα μεγαλο τροπαιο - το τεταρτο, κατι που δεν εχει πραγματοποιησει καμια αλλη ομαδα - αφου για τη φετινη σεζον εχει ηδη βαλει στην αιθουσα τροπαιων της, στη Πιατσα Κριμαια, το Διηπειρωτικο Κυπελο, το Ευρωπαικο Σουπερ Καπ, καθως και το πρωταθλημα Ιταλιας! Οι παιχτες του Μαρτσελο Λιπι κατα γενικη ομολογια παιζουν ποδοσφαιρο απο αλλον.. . πλανητη, αλλα ενας τελικος κρυβει παντα δυσκολιες και ιδιως οταν ο αντιπαλος ειναι μια γερμανικη ομαδα, στην οποια μαλιστα υπαρχουν εξι ποδοσφαιριστες που επαιζαν πριν λιγο καιρο στην σημερινη αντιπαλο τους...

Περισσοτερο κοντα απο καθε αλλη φορα στην αποκτηση του Σερβου μεσοεπιθετικου της Αστον Βιλα, Σασα Τσουρτσιτς, βρισκεται πλεον ο Ολυμπιακος, αφου μετα τη συναντηση του διευθυνοντα συμβουλου της ερυθρολευκης ΠΑΕ, Γιωργου Λουβαρη με τους ιθυνοντες της αγγλικης ομαδας, προεκυψε μικρη μονο οικονομικη διαφορα, που αναμενεται να ξεπεραστει.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης αν και αρχικα επεκρατησαν σημαντικες πτωτικες τασεις. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 1715,82 μοναδες σημειωνοντας οριακη ανοδο 0,10%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το τελευταιο του χαρτι, αυτο της κινδυνολογιας, αποφασισε να παιξει ο προεδρος της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ, τρεις μολις μερες πριν απο τον δευτερο γυρο των βουλευτικων εκλογων. Με τις ενδειξεις να λενε οτι δεν επεισε σχεδον κανενα, οπως επεσημαναν οι περισσοτερες σημερινες εφημεριδες, στο χθεσινο τηλεοπτικο του διαγγελμα, ο Σιρακ προειδοποιησε σημερα οτι εαν η χωρα αλλαξει πολιτικη, θα επικρατησει συγχυση και αδυναμια. Παραλληλα, φερνει στο προσκηνιο το παραδοξο διδυμο πολιτικων, Σεγκεν και Μαντλεν, οι οποιοι ακολουθουν τελειως διαφορετικες προσεγγισεις απεναντι στην οικονομικη και κοινωνικη πολιτικη. Απο την πλευρα του, ο ηγετης των σοσιαλιστων, Λιονελ Ζοσπεν, ταχθηκε σημερα μαζι με τον γερμανο σοσιαλδημοκρατη ομολογο του, Οσκαρ Λαφοντεν, υπερ της συναψης ενος ευρωπαικου συμφωνου απασχολησης για την αντιμετωπιση της ανεργιας, υποστηριζοντας οτι η Ευρωπαικη Νομισματικη Ενωση μπορει να ωφελησει τους ευρωπαιους πολιτες, μονο εαν συνοδευτει με συγκεκριμενα μετρα για την μειωση του αριθμου των 18 εκατ. ανεργων που υπαρχουν στην Γηραια Ηπειρο.

Στην Τουρκια τωρα οπου συνεχιζεται η κριση στον κυβερνητικο συνασπισμο. Η υπουργος εξωτερικων και εταιρος του συνασπισμου, Τανσου Τσιλερ, μετα την εκτακτη συσκεψη των στελεχων του κομματος της, δηλωσε οτι η μονη λυση για την αρση του αδιεξοδου, ειναι η προωρη προσφυγη στις καλπες. Αυριο θα πραγματοποιηθει νεα συσκεψη κατα την οποια, οπως εκτιμουν πολιτικοι αναλυτες, τα στελεχη του Ορθου Δρομου θα αποφασισουν εαν θα μεινουν η θα αποχωρησουν απο τον κυβερνητικο συνασπισμο. Ο ηγετης του μεγαλυτερου κομματος της αντιπολιτευσης, της Μητερας Πατριδας, Μεσουτ Γιλμαζ, παρομοιασε σημερα την οικογενεια της Τανσου Τσιλερ με την οικογενεια Μαρκος των Φιλιππινων, κανονας σαφη αναφορα στις κατηγοριες για διαφθορα που εχουν διατυπωθει εναντιον της ιδιας και του συζυγου της, Οζερ Τσιλερ.

Μια μολις ημερα μετα την υπογραφη της ιστορικης, οπως την χαρακτηρισαν, Ιδρυτικης Πραξης των σχεσεων Ρωσιας-ΝΑΤΟ, στο Παρισι, απορια και σκεπτικισμος επικρατουν στην Μοσχα, σχετικα με τις εξαγγελιες του Μπορις Γιελτσιν, οτι εφεξης οι ρωσικοι πυρηνικοι πυραυλοι δεν θα στοχευουν εναντιον κρατων-μελων της Συμμαχιας. Παροτι η ρωσικη τηλεοραση παρουσιασε με θριαμβευτικους τονους το γεγονος, οι εφημεριδες τηρησαν ουδετερη και σε μερικες μαλιστα περιπτωσεις, αρνητικη σταση στις εξαγγελιες αυτες. Το επισημο οργανο των Ενοπλων Δυναμεων, τις χαρακτηρισε ασαφεις, ενω αρκετες αλλες υποστηριξαν οτι αποτελει σοβαρο κινδυνο, το γεγονος οτι ο Μπορις Γιελτσιν δεν καταλαβαινει απο στρατιωτικα θεματα. Μεσα σε αυτο το κλιμα, αρχιζει αυριο στη Σιντρα της Πορτογαλιας, η συνοδος των υπουργων εξωτερικων των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ, με σκοπο να προετοιμασουν το εδαφος για την περαιτερω διευρυνση της Συμμαχιας, σε χωρες που καποτε ανηκαν στην πρωην ΕΣΣΔ. Το ενδεχομενο αυτο θα προκαλεσει την εντονη δυσφορια της Μοσχας, η οποια εχει αντιταχθει κατηγορηματικα και δεν ειναι τυχαιο αλλωστε το γεγονος οτι σημερα, ο ρωσος πρωθυπουργος μετεβη στην Λευκορωσια για συνομιλιες διμερους ενδιαφεροντος.

Αναγνωριστικη αποστολη στην Αλβανια, αρχισαν σημερα 28 παρατηρητες του ΟΑΣΕ, ενοψει των βουλευτικων εκλογων της 28ης Ιουνιου. Οι παρατηρητες θα αναπτυχθουν στις πολεις Καβαγια και Κουγια, στο βορειο τμημα της χωρας, καθως επισης στο Δυρραχιο και το Ελμπασαν στην κεντρικη Αλβανια. Τα περισσοτερα κομματα, παρα τις απειλες που εχουν εκτοξευσει οτι θα αποσχουν απο τις εκλογες, εχουν αρχισει ηδη την προεκλογικη τους εκστρατεια. Σημερα μαλιστα, ο προεδρος της Βουλης σε ομιλια του σε ραδιοφωνικο σταθμο, δηλωσε οτι για να ικανοποιησει το αιτημα της αντιπολιτευσης και κυριως του σοσιαλιστικου κομματος, να αρθει η κατασταση εκτακτης αναγκης που εχει επιβληθει στη χωρα απο τον περασμενο Μαρτιο που ξεσπασε η κριση, θα πρεπει να διαλυθουν οι επιτροπες λαικης σωτηριας.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια με βροχες και σποραδικες καταιγιδες θα εχει αυριο η κεντρικη, βορεια και ανατολικη Ελλαδα. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι στα δυτικα, κεντρικα και βορεια θα ειναι βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι. Στην υπολοιπη χωρα θα ειναι νοτιοδυτικοι μετριοι, που θα στραφουν σε βορειους και θα ενισχυθουν. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση και στα βορεια θα κυμανθει 10 με 21 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 13 με 26 και στο Αιγαιο 16 με 28 βαθμους Κελσιου. Λιγες νεφωσεις, προσκαιρα αυξημενες, μετριους μεχρι ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 15 με 25 βαθμους θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει παροδικη βροχη το πρωι, οι ανεμοι θα ειναι ισχυροι και το θερμομετρο θα δειξει απο 14 μεχρι 21 βαθμους Κελσιου.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 29 May 1997 - 2:21:23 UTC