Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-05-29

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


  • Τη 17 Νοεμβρη φωτογραφιζουν το οπλο και η μεθοδολογια της δολοφονιας του Κωστα Περατικου. Το Σαββατο το μεσημερι η κηδεια του εφοπλιστη.
  • Στο εδωλιο του κατηγορουμενου η Ελλαδα, ενωπιον του Ευρωπαικου Δικαστηριου για την υπερβολικη φορολογια που επιβαλλει στα μεταχειρισμενα αυτοκινητα.
  • Ευνοικες ρυθμισεις για τους αντιρρησιες και τους ομογενεις απο χωρες του πρωην ανατολικου μπλοκ, προβλεπουν τροπολογιες για τη στρατιωτικη θητεια.
  • Την ανακληση του νομου για τη φορολογηση της εκκλησιαστικης περιουσιας, ζητησε απο τον πρωθυπουργο η Ιερα Συνοδος.
  • Πιστοποιητικα και ληξιαρχικες πραξεις θα εκδιδουν δημοι και κοινοτητες με τηλεφωνικη αιτηση του ενδιαφερομενου σε ειδικη υπηρεσια του ΟΤΕ.
  • Προωρη η συζητηση για μειωση της φορολογιας σε ποτα, τσιγαρα και καυσιμα, δηλωσε ο Γιαννος Παπαντωνιου.
  • Αλλαγες στη συνθεση του Κοινοβουλιου. Ηδη ορκιστηκαν δυο νεοι βουλευτες, αναμενονται αλλοι δυο που κερδιζουν τις εδρες με αποφαση του Εκλογοδικειου.
  • Υπο τη σκια της εκλογικης ηττας και των σεναριων περι Κεντροαριστερας και Κεντροαριστερας αρχιζει αυριο το κρισιμο συνεδριο της Πολιτικης Ανοιξης.
  • Το πρασινο φως για την αναληψη της πρωθυπουργιας απο την Τανσου Τσιλερ, εδωσαν οι βουλευτες του κυβερνητικου ισλαμιστικου κομματος.
  • Τον Απριλιο του 1999, οι προεδρικες και βουλευτικες εκλογες στη Λαικη Δημοκρατια του Κονγκο, δηλωσε ο νεος προεδρος Λοραν Καμπιλα.
  • Συμφωνια για τις μελλοντικες τους σχεσεις, μονογραψαν στη Σιντρα της Πορτογαλιας η Ουκρανια με το ΝΑΤΟ.
  • Πτωση 1,92% στο Χρηματιστηριο.
  • Αιθριος αυριο ο καιρος εκτος απο Μακεδονια και Θρακη, οπου θα εκδηλωθουν βροχες. Μεχρι ισχυροι οι βοριαδες, πτωση της θερμοκρασιας που δεν θα ξεπερασει τους 25 βαθμους. Στους 24 το θερμομετρο στην Αθηνα, στους 20 στη Θεσσαλονικη.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καμια οργανωση δεν εχει αναλαβει μεχρι στιγμης την ευθυνη για τη δολοφονικη επιθεση με θυμα τον εφοπλιστη Κωστα Περατικο, στο κεντρο του Πειραια. Οι ερευνες της αστυνομιας συνεχιζονται χωρις ομως να υπαρχουν συγκεκριμενα στοιχεια, εκτος απο τους καλυκες, οι οποιοι, απο το βαλλιστικο ελεγχο που εγινε, προκυπτει οτι ανηκουν στο ιδιο 45αρι οπλο, με το οποιο η οργανωση 17 Νοεμβρη εχει κανει αλλες δεκα εκτελεσεις στη διαρκεια της 22χρονης δρασης της. Το γεγονος οτι δεν εχει σταλει προκηρυξη προβληματιζει τους αξιωματικους της Αντιτρομοκρατικης Υπηρεσιας, καθως δεν αποκλειουν νεο χτυπημα απο την οργανωση-φαντασμα, η οποια στο παρελθον εχει στειλει προκηρυξη μετα απο δυο επιθεσεις. Ενα αλλο στοιχειο που προβληματιζει τους αστυνομικους ειναι τα χαρακτηριστικα των τριων εκτελεστων, οπως διατυπωθηκαν απο τους περιπου 20 αυτοπτες μαρτυρες. Απο τις περιγραφες προκυπτει οτι τα χαρακτηριστικα των δραστων δεν μοιαζουν με τα σκιτσα που εχει στη διαθεση της η αστυνομια. Οι αστυνομικοι εξεταζουν σοβαρα το ενδεχομενο στην οργανωση να εχουν μπει νεα ατομα και μαλιστα νεαρας ηλικιας και οτι με τη δολοφονια Περατικου θελησαν να δειξουν οτι δεν εκλεισε ο κυκλος αιματος και πως η 17Ν δεν εχει παροπλιστει, οπως εκτιμουσε μεχρι τωρα η αστυνομια. Ενα στοιχειο που προβληματιζει σοβαρα την ηγεσια της ΕΛΑΣ ειναι και η ευκολια με την οποια διευφυγαν οι τρεις εκτελεστες, οι οποιοι επελεξαν να δολοφονησουν τον Περατικο, μολις 50 μετρα απο το Τμημα Μεταγωγων, τα δικαστηρια και το κεντρικο Λιμεναρχειο. Ο ιατροδικαστης Δημοσθενης Μπουκης, που εκανε τη νεκροψια, διαπιστωσε δυο διαμπερη και δυο τυφλα τραυματα ανα ενα στο θωρακα και τη λεκανη. Οι δυο σφηνωμενες βολιδες παραδοθηκαν στην Αντιτρομοκρατικη Υπηρεσια. Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της εξεφρασε αποτροπιασμο και αποδοκιμασια για τη δολοφονια του εφοπλιστη και τονισε οτι ειναι αποφασισμενη να διαφυλαξει με καθε τροπο την ομαλη δημοκρατικη πορεια της χωρας. Τη δολοφονικη επιθεση καταδικασαν ακομη η Νεα Δημοκρατια, το ΚΚΕ, ο Συνασπισμος και η Πολιτικη Ανοιξη. Η κηδεια του Κωστα Περατικου θα γινει το Σαββατο το μεσημερι απο το Α'Νεκροταφειο Αθηνων.

Στο εδωλιο του κατηγορουμενου καθεται σημερα το ελληνικο κρατος ενωπιον του Ευρωπαικου Δικαστηριου, στο οποιο εχει προσφυγει η Κομισιον για την υπερογκη φορολογια που επιβαλλει η χωρα μας στα μεταχειρισμενα καταλυτικα αυτοκινητα, που εισαγονται απο χωρες - μελη της Ευρωπαικης Ενωσης. Συμφωνα με πληροφοριες η ελληνικη κυβερνηση ειχε ζητησει πριν απο μια εβδομαδα την αναβολη της δικης, γεγονος που απερριψε σιωπηρα το Ευρωπαικο Δικαστηριο. Η αποφαση, που θα εκδοθει το Σεπτεμβριο, αναμενεται να ειναι καταδικαστικη για την Ελλαδα, καθως ηδη υπαρχει δεδικασμενο για την Πορτογαλια, η οποια ειχε καταδικαστει για το ιδιο θεμα. Ετσι, η κυβερνηση ειναι υποχρεωμενη να συμμορφωθει με τις κοινοτικες οδηγιες και αναζητει τροπους ωστε να μη χασει το κρατος τα εσοδα απο τη φορολογια που επιβαλλει.

Ευνοικες ρυθμισεις για οσους δεν εχουν εκπληρωσει τη στρατιωτικη τους θητεια για διαφορους λογους, προβλεπει τροπολογια που κατεθεσε ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Ακης Τσοχατζοπουλος, στο νομοσχεδιο για τη στρατιωτικη θητεια, η συζητηση του οποιου ολοκληρωθηκε στην αρμοδια Κοινοβουλευτικη Επιτροπη. Συμφωνα με την τροπολογια οι προερχομενοι απο τις χωρες του πρωην ανατολικου μπλοκ η απο την Τουρκια θα μπορουν να υπηρετησουν μειωμενη θητεια εξαμηνης διαρκειας. Με αλλη τροπολογια οσοι εκτιουν η εχουν εκτισει ποινες για ανυπακοη η ανυποταξια λογω ιδεολογικων και θρησκευτικων σκοπιμοτητων, μπορουν τρεις μηνες απο την ψηφιση του νομου να υποβαλλουν αιτηση, προκειμενου να εξετασθει αν συντρεχουν λογοι για εναλλακτικη θητεια.

Την αντιθεση της για την φορολογηση της εκκλησιαστικης περιουσιας εξεφρασε η Επιτροπη της Ιερας Συνοδου σε σημερινη συναντηση που ειχε με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Η εκκλησια εχει ηδη αντιδρασει εντονα και ζητει να ανακληθει ο νομος με τον οποιο επιβαλλεται, οπως υποστηριζουν οι αρχιερεις, επιπλεον φορολογηση της εκκλησιαστικης περιουσιας. Την ιδια ωρα ο υπουργος Αμυνης Ακης Τσοχατζοπουλος, συζητουσε με τον Αρχιεπισκοπο Σεραφειμ τις σχεσεις Εκκλησιας και Ενοπλων Δυναμεων. Νωριτερα, εκπροσωπος του Προεδρου της Δημοκρατιας απενειμε στον Αρχιεπισκοπο το μεταλλιο του μεγαλοσταυρου της τιμης, για την προσφορα του στην Εκκλησια και το Εθνος.

Την εκτιμηση οτι μεσα στο 1997 θα δοθει νεα ωθηση στο Κυπριακο και θα ενταθουν οι αμερικανικες προσπαθειες για την επιλυση του προβληματος, διατυπωσε ο εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρμεντ, Νικολας Μπερνς, σε αποκλειστικες δηλωσεις του στο Αθηναικο Πρακτορειο Ειδησεων. Στο περιθωριο της Συνοδου του ΝΑΤΟ, που γινεται στην Πορτογαλια, ο κ. Μπερνς αποσυνδεσε την επιλυση του Κυπριακου με τις ελληνοτουρκικες σχεσεις και χαιρετισε τις προσπαθειες που καταβαλλουν Αθηνα και Αγκυρα για διευθετηση των διαφορων τους στο Αιγαιο. Ο κ. Μπερνς δεν επιβεβαιωσε ουτε διεψευσε τις πληροφοριες οτι ενδεχεται να τοποθετηθει ως πρεσβης των ΗΠΑ στην Αθηνα, λεγοντας οτι το θεμα αυτο ειναι αρμοδιοτητα του προεδρου Κλιντον.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελος στις ουρες και στις μετακινησεις των πολιτων που ζητουν πιστοποιητικα και ληξιαρχικες πραξεις απο τους δημους και τις κοινοτητες φιλοδοξει να βαλει το υπουργειο Εσωτερικων, με την εφαρμογη μετρου των τηλεφωνικων αιτησεων. Ο υφυπουργος Εσωτερικων, Τασος Μαντελης, με επιστολη στις αρμοδιες υπηρεσιες ζητα τη συμμετοχη τους στο συστημα αυτο, συμφωνα με το οποιο, οι πολιτες θα μπορουν να ζητουν διαφορα πιστοποιητικα απο τις δημοτικες υπηρεσιες καταθετοντας τη σχετικη "αιτηση" τηλεφωνικως, απο ειδικη υπηρεσια του ΟΤΕ.

Ενα κρισιμο συνεδριο για το μελλον της Πολιτικης Ανοιξης αρχιζει αυριο στο Ολυμπιακο Σταδιο, στο οποιο θα συμμετασχουν 1800 εκλεγμενοι συνεδροι. Το συνεδριο διεξαγεται καθως το κομμα του Αντωνη Σαμαρα δεν κατορθωσε στις προσφατες εκλογες να εχει κοινοβουλευτικη εκπροσωπηση. Με αυτο το δεδομενο αυτο, σε συνδυασμο με τις εξελιξεις και στο πολιτικο σκηνικο ( αλλαγη ηγεσιας στη ΝΔ - ανανεωση της κυβερνητικης εξουσιας απο το ΠΑΣΟΚ ) τροφοδοτησε ποικιλα σεναρια για το μελλον της Πολιτικης Ανοιξης. Δεν ηταν λιγοι εκεινοι που υποστηριξαν και υποστηριζουν οτι απεναντι στην κεντροαριστερα που προωθειται απο το κυβερνων κομμα, θα μπορουσε να αντιταχθει το μετωπο της κεντροδεξιας με πιθανη συνεργασια η ενδεχομενως προσχωρηση της Πολιτικης Ανοιξης στη ΝΔ. Ωστοσο στο αμεσο μελλον με τετοια εξελιξη δεν ειναι ορατη. Αλλωστε, ο ιδιος ο προεδρος του κομματος εσπευσε τρεις ημερες πριν απο την εναρξη του Συνεδριου να ξεκαθαρισει τις προθεσεις του λεγοντας πως ``κατεβαινουμε στο Συνεδριο με την αυτονομη Ανοιξη, για αυτονομη πορεια``.

Νομοσχεδιο για τη θεσμικη ανεξαρτησια της Τραπεζης της Ελλαδος καταθετει η κυβερνηση στη βουλη, οπως δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, ανακοινωνοντας παραλληλα οτι ανανεωνεται για αλλα εξι χρονια η θητεια του διοικητη της Τραπεζας, Λουκα Παπαδημου. Ο κ. Παπαντωνιου αφησε να εννοηθει οτι και το 1998 θα ειναι σφιχτη η εισοδηματικη πολιτικη και χαρακτηρισε προωρη μια συζητηση για μειωση των φορολογικων συντελεστων σε ποτα, τσιγαρα και καυσιμα. Μια τετοια προοπτικη μπορει να συζητηθει αφου μειωθει πολυ ο πληθωρισμος και τα ελλειμματα και φθασει η οικονομια σ'ενα ικανοποιητικο επιπεδο, οποτε θα μπορουμε να μιλαμε ακομη και για μειωση της φορολογιας στις επιχειρησεις, δηλωσε ο κ. Παπαντωνιου.

Αλλαγες στη συνθεση των μελων του Κοινοβουλιου επερχονται μετα τους προσφατους θανατους, παραιτησεις και αποφασεις του Εκλογοδικειου. Ο κ. Λεωνιδας Κουρης καταλαμβανει τη θεση του αποθανοντος βουλευτη της ΝΔ, Χρηστου Κατσιγιαννη και ο Χαραλαμπος Αγγουρακης τη θεση του βουλευτη του ΚΚΕ, Λεοντα Αυδη, που παραιτηθηκε χθες. Οι κυριοι Κουρης και Αγγουρακης ορκιστηκαν ηδη στη βουλη. Επισης, με αποφαση του Εκλογοδικειου χανουν τις εδρες τους οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, Βερελης και Γεωργιαδης, υπερ των κυριων Χρηστου Ροκοφυλλου και Βασιλη Χατζηιωαννιδη, επισης στελεχων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βερελης, ο οποιος ειναι υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ, υπεβαλε την παραιτηση του, η οποια δεν εγινε δεκτη απο τον πρωθυπουργο. Ο κ. Σημιτης του ζητησε να παραμεινει στη θεση του.

Τα σεναρια περι προωθησης του διαλογου για την Κεντροαριστερα, αλλα και οι προτασεις του ΠΑΣΟΚ για αναθεωρηση του Συνταγματος, ηταν συμφωνα με πληροφοριες στο επικεντρο της συναντησης που ειχε ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, με το γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη. Συζητησαμε για ολα τα θεματα και για την Κεντροαριστερα, δηλωσε ο κ. Σκανδαλιδης, ο οποιος διεψευσε οτι εχει λαβει σχετικη επιστολη για το θεμα αυτο απο τον πρωθυπουργο.

Για τον τροπο λειτουργιας της ΔΕΗ, ενοψει της απελευθερωσης της αγορας ηλεκτρισμου, ενημερωσε σημερα η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου τον προεδρο του Συνασπισμου Νικο Κωνσταντοπουλο. Μετα τη συναντηση η Βασω Παπανδρεου δηλωσε οτι ενημερωσε τον κ. Κωσταντοπουλο για το θεμα του ανοιγματος της εσωτερικης αγορας ηλεκτρικης ενεργειας και την αναγκη να προχωρησει η χωρα μας στην προσαρμογη της ΔΕΗ στις νεες απαιτησεις, με ενα νομοσχεδιο που θα ψηφισθει μεχρι το τελος του χρονου. Ο προεδρος του Συνασπισμου τονισε οτι χρειαζεται να υπαρξουν καινουργιοι θεσμοι που θα αντιμετωπιζουν τα κρισιμα προβληματα διαφανειας και αξιοπιστιας.

Οι μπουλντοζες της Νομαρχιας αναμενεται να πιασουν και παλι δουλεια, καθως πανω απο 900 τελεσιδικες δικαστικες αποφασεις εχουν εκδοθει για την κατεδαφιση ισαριθμων αυθαιρετων κτισματων στη Λουτσα, τη Νεα Μακρη, την Ανθουσα, τα Γλυκα Νερα και αλλες περιοχες της Ανατολικης Αττικης. Οι αποφασεις αυτες βρισκονται στα χερια του νομαρχη της περιοχης, Δημητρη Φραγκου και αναμενεται η εγκριση του περιφερειαρχη Αττικης κ. Μιχαλοπουλου για να προχωρησει η διαδικασια κατεδαφισης. Απο τα αυθαιρετα αυτα, τα περισσοτερα βρισκονται στη Λουτσα (περιπου 240).

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Η νεα προεδρος του Ευρωπαικου Πολιτιστικου Κεντρου Δελφων Ελενη Γλυκατζη- Αρβελερ μαζι με το Δ.Σ. του Κεντρου, επιστρατευσαν δυναμεις να ανασυρουν απο τη ληθη τον Αγγελο Σικελιανο φετος στις εκδηλωσεις στους Δελφους απο 16-20/7. Το Κεντρο Δελφων επιδιωκει να ξαναδιαβαστει ο Αγγελος Σικελιανος απο το ευρυτερο κοινο και οχι μονο απο τους ειδικους γι αυτο και το κυριο βαρος των εκδηλωσεων φετος 70 χρονια απο τις "Δελφικες Εορτες" επικεντρωνεται στο μεγαλο ποιητη αλλα και στα 20 χρονια λειτουργιας του Κεντρου, με εμφαση στο αρχαιο δραμα

Στο Ζεφυρι με συναυλια του Μανωλη Ρασουλη ξεκινουν την Κυριακη 1 Ιουνιου οι εκδηλωσεις "Μνημη Αλωσεως" που διοργανωνει η Νομαρχια Δυτικης Αττικης. Τη σκυταλη θα παρει την Δευτερα στα Μεγαρα ο Πετρος Γαιτανος, στη εκκλησια της Αγ. Παρασκευης με βυζαντινους υμνους και ο κυκλος θα κλεισει την Κυριακη 8/6 στο λιμανακι του Μ. Πευκου με Κωστα Μακεδονα, Αναστασια Μουτσατσου και Παντελη Θαλασσινο. Οι εκδηλωσεις "Μνημη Αλωσεως" ξεκινησαν το 1995 με εναν κυκλο συναυλιων του Ν. Ξυδακη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα νεο προβλημα εχει να αντιμετωπισει ο προπονητης της εθνικης μας ομαδας μπασκετ των ανδρων, Παναγιωτης Γιαννακης, αφου μετα τον τραυματισμο του Ντινου Αγγελιδη και ο Νικος Μπουντουρης μπηκε στον καταλογο των τραυματιων. Ο νεαρος ασος του ΠΑΟΚ τραυματισθηκε ελαφρα στο ποδι, αλλα απο αυριο αναμενεται να ξεκινησει προπονησεις.

Αυριο το απογευμα θα κριθει συμφωνα με ολες τις ενδειξεις το μελλον του Αγγελου Αναστασιαδη στην τεχνικη ηγεσια του ΠΑΟΚ. Τα παντα θα εξαρτηθουν απο το αποτελεσμα που θα εχει η συναντηση του προεδρου της ΠΑΕ, Γιωργου Μπατατουδη με τον Θεσσαλονικεα τεχνικο.

Στην Αθηνα βρισκεται, απο το μεσημερι, ο προεδρος της ΙΑΑΦ, Πριμο Νεμπιολο, προκειμενου να προεδρευσει στο συμβουλιο της διεθνους ομοσπονδιας, που θα διεξαχθει στην ελληνικη πρωτευουσα. Ο κ Νεμπιολο εξεφρασε την ικανοποιηση του για την αφιξη του στη χωρα μας και προσθεσε οτι ειναι σιγουρος πως οι αγωνες στιβου ''Αθηνα '97'' θα στεφθει με απολυτη επιτυχια. Απο την πλευρα του, ο κ. Φουρας διαβεβαιωσε τον κ. Νεμπιολο για την επιτυχια του παγκοσμιου πρωταθληματος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 1. 682,88 μοναδες σημειωνοντας απωλειες 1,92%,

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πρασινο φως για την αναληψη της πρωθυπουργιας απο την Τανσου Τσιλερ, δινουν συμφωνα με πληροφοριες, οι βουλευτες του κυβερνητικου ισλαμικου κομματος της Ευημεριας, σε μια υστατη προσπαθεια να σωθει ο υπο καταρρευση κυβερνητικος συνασπισμος. Η υπουργος εξωτερικων, Τανσου Τσιλερ, το κομμα της οποιας συνεδριαζει απο το πρωι για την σταση που θα τηρησει, ειχε ζητησει απο τον ισλαμιστη πρωθυπουργο Νετζμετιν Ερμπακαν, να αναλαβει η ιδια την πρωθυπουργια σε μια υπηρεσιακη κυβερνηση, η οποια θα οδηγησει τη χωρα σε προωρες εκλογες. Η τουρκικη τηλεοραση μετεδωσε οτι τα δυο κομματα του κυβερνητικου συνασπισμου, συμφωνησαν να αναλαβει πρωθυπουργος η Τσιλερ τον Ιουλιο και να γινουν εκλογες τον Οκτωβριο, αλλα αυτο δεν εχει ακομα επιβεβαιωθει απο ανεξαρτητη πηγη. Η μεταδοση της ειδησης για προωρες εκλογες, προκαλεσε καθετη πτωση των μετοχων στο χρηματιστηριο της Κωνσταντινουπολης.

Σωοι και ασφαλεις ειναι οι 12 ελληνες ναυτικοι καθως και η γυναικα του καπετανιου, οι οποιοι επεβαιναν στο ελληνικο φορτηγο πλοιο, ΑΤΗΕΝΑ, στο οποιο εκδηλωθηκε ισχυρη εκρηξη απο βομβιστικη ενεργεια, ενω αυτο ηταν αγκυροβολημενο εξω απο το λιμανι Τρινκομαλεε της Σρι Λανκα για εκφορτωση σιτηρων. Απο την εκρηξη σημειωθηκε γενικο μπλακ αουτ, ενω απο ρηγμα που δημιουργηθηκε στο μηχανοστασιο, υπηρξε μεγαλη εισροη υδατων.

Ο νεος ηγετης της Λαικης Δημοκρατιας του Κονγκο, πρωην Ζαιρ, Λοραν Καμπιλα, ορκισθηκε σημερα προεδρος της χωρας, κατα την διαρκεια επισημης τελετης που εγινε σε σταδιο στην πρωτευουσα Κινσασα. Ο πρωην αρχηγος των ανταρτων, οι δυναμεις του οποιου εισηλθαν στην πρωτευουσα στις 17 Μαιου, εκδιωκοντας τον απο 30ετιας δικτατορα Μομπουτου Σεσε Σεκο, υστερα απο εναν εμφυλιο που κρατησε επτα μηνες και στοιχισε τη ζωη εκατονταδων χιλιαδων ατομων, ορκιστηκε ενωπιον του επικεφαλης του Ανωτατου Δικαστηριου και δεκαδων χιλιαδων κοσμου. Οπως δηλωσε ο ιδιος λιγο αργοτερα, οι προεδρικες και βουλευτικες εκλογες θα διεξαχθουν τον Απριλιο του 1999.

Το γοργον και χαριν εχει! Πριν καλα-καλα στεγνωσει το μελανι απο την υπογραφη της συμφωνιας Ρωσιας-ΝΑΤΟ, οι υπουργοι εξωτερικων της βορειοατλαντικης συμμαχιας, αρχισαν σημερα στη Σιντρα της Πορτογαλιας τις εργασιες, κατα της οποιες θα κινηθει η διαδικασια επιλογης των πρωην κομμουνιστικων χωρων της ανατολικης Ευρωπης, που θα κληθουν να ενταχθουν στους κολπους της, κατα την προσεχη διασκεψη κορυφης της Μαδριτης, τον Ιουλιο. Οπως αναμενεται, οι πρωτες χωρες που θα κληθουν να ενταχθουν πρωτες στο ΝΑΤΟ, ειναι η Πολωνια, η Ουγγαρια και η Τσεχια, ενω αποκλειεται η εισοδος στο αμεσο μελλον της Ρουμανιας και της Σλοβενιας. Μια συμφωνια που μονογραφηκε σημερα ειναι εκεινη μεταξυ ΝΑΤΟ και Ουκρανιας, η οποια καθοριζει τις μελλοντικες τους σχεσεις.

Την πεποιθηση οτι ειναι πολυ πιθανον να νικησει στον δευτερο γυρο των βουλευτικων εκλογων την Κυριακη, ο κεντροαριστερος συνασπισμος, εξεφρασε ο απερχομενος πρωθυπουργος της Γαλλιας, Αλεν Ζιπε. Την ιδια ωρα, ο ηγετης των σοσιαλιστων, Λιονελ Ζοσπεν, σε συνεντευξη του στην εφημεριδα, Λε Μοντ, δηλωνε οτι το κομμα του ειναι υπερ της εφαρμογης της νομισματικης ενοποιησης και οτι αυτη θα ειναι η θεση μιας αριστερης κυβερνησης. Σχολιαζοντας την εμφανιση στο προσκηνιο απο τον προεδρο Σιρακ, του διδυμου Σενγκεν-Μαντλεν, η πολιτικη των οποιων ειναι εκ διαμετρως αντιθετη, τονισε οτι το απιθανο αυτο ντουετο, οπως το χαρακτηρισε, εντασσεται στο θεατρο της συγχυσης και του παραλογου.

Ο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς δεν θα διεκδικησει, για τριτη φορα, το χρισμα του Προεδρου της Σερβιας, συμφωνα με διαβεβαιωσεις της συζυγου του Μιλιανα Μαρκοβιτς, που βρισκεται στη Θεσσαλονικη. Ωστοσο, η κ. Μαρκοβιτς αρνηθηκε να απαντησει για το αν θα συμβει το ιδιο και για τη θεση του προεδρου της Νεας Γιουγκοσλαβιας, λεγοντας πως ειναι προωρο να συζηττηθει κατι τετοιο.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι βοριαδες και οι χαμηλες για την εποχη θερμοκρασιες θα ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του αυριανου καιρου, ο οποιος σ'ολη τη χωρα θα ειναι σχεδον αιθριος εκτος απο τη Μακεδονια και τη Θρακη, οπου ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις μεχρι μετριοι και προσκαιρα στα πελαγη ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 8 με 20 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 12 με 25 και στο Αιγαιο 14 με 24 βαθμους Κελσιου. Λιγες νεφωσεις, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 14 με 24 και 13 με 20 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 30 May 1997 - 4:26:38 UTC