Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ελπιδες για την αποκομιδη των χιλιαδων τοννων απορριμματων, που βρισκονται διασκορπισμενα στους δρομους της Αθηνας, με αμεσο κινδυνο για τη δημοσια υγεια, διαφαινονται μετα τη συναντηση που ειχαν το απογευμα ο υπουργος Εσωτερικων, Αλεκος Παπαδοπουλος και ο δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος. Στη συναντηση συμφωνηθηκε να κινητοποιηθει το μονιμο προσωπικο των δημων, που δεν απεργει και με τη βοηθεια αστυνομιας και την παρεμβαση εισαγγελεα να βγουν στους δρομους τα απορριμματοφορα και να αρχισει η αποκομιδη των σκουπιδιων απο τις οχτω το βραδυ. Παραλληλα, ο δημος Αθηναιων θα καταθεσει αιτηση ασφαλιστικων μετρων, ζητωντας να κηρυχθει παρανομη και καταχρηστικη η απεργια των εκτακτων υπαλληλων καθαριοτητας στους δημους, οι οποιοι μετα τη σημερινη ακαρπη συναντηση με στελεχη του υπουργειου Εσωτερικων ανακοινωσαν οτι θα συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους με τη μορφη 48ωρων επαναλαμβανομενων απεργιων. Το μεσημερι, η εκρηκτικη κατασταση που εχει δημιουργηθει με τα σκουπιδια, προκαλεσε την παρεμβαση της δικαιοσυνης η οποια ασκησε ποινικη διωξη κατα του δημαρχου Αθηναιων, Δημητρη Αβραμοπουλου και παντος αλλου υπευθυνου. Ο κ. Αβραμοπουλος, πριν τη συναντηση του με τον υπουργο Εσωτερικων, ειχε καλεσει την κυβερνηση να ασκησει το δικαιωμα που της παρεχει το Συνταγμα και να προχωρησει σε πολιτικη επιστρατευση των απεργων.

Στα ιχνη κυκλωματος εμποριας βρεφων, με εδρα τη Θεσσαλονικη και η δραστηριοτητα του ξεπερνα τα ελληνικα συνορα, βρισκεται η Ασφαλεια μετα τη συλληψη τριων τσιγγανων και του δικηγορου Αλεξανδρου Χατζηαλεξανδρου, στο γραφειο και το σπιτι του οποιου στη Θεσσαλονικη, κατασχεθηκαν 273 φακελλοι και δυο δισκετες, που αφορουν υποθεσεις υιοθεσιων. Οι περισσοτερες απο τις υιοθεσιες αυτες, που αναφερονται στους φακελλους, εχουν ηδη γινει, ενω ενας μεγαλος αριθμος επροκειτο να γινει συντομα. Τα βρεφη ειναι τσιγγανακια απο την Ελλαδα, ενω αλλα προερχονται απο χωρες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης, την Αλβανια, τη Βουλγαρια και τη Ρουμανια. Τα βρεφη διοχετευονταν σε οικογενειες απο την Ελλαδα, τη Γερμανια, τις Ηνωμενες Πολιτειες και τη Σουηδια. Τοσο ο δικηγορος, οσο και οι τρεις τσιγγανοι οδηγηθηκαν σημερα στον 23-ο ανακριτη να απολογηθουν, μετα τη διωξη σε βαθμο κακουργηματος, που ασκησε εναντιον τους ο εισαγγελεας. Μετα την απολογια της κριθηκε προφυλακιστεα η Παρασκευη Λατιφη, μητερα του βρεφους, ο δικηγορος Αλεξανδρος Χατζηαλεξανδρου αφεθηκε ελευθερος με χρηματικη εγγυηση ενος εκατ. δρχ. ενω το ζευγαρι Δημητρης και Ειρηνη Λατιφη ζητησαν προθεσμια και θ'απολογηθουν τη Δευτερα.

Δυο ουσιαστικες διαφορες, αλλα και αρκετες συμπτωσεις αποψεων, διαπιστωνονται στις προτασεις του ΠΑΣΟΚ και της Νεας Δημοκρατιας, για την αναθεωρηση του Συνταγματος, που κατατεθηκαν ηδη στη βουλη. Η σημαντικοτερη διαφορα εχει σχεση με την εκλογη του προεδρου της Δημοκρατιας, καθως το ΠΑΣΟΚ προτεινει μειωμενη πλειοψηφια 151 βουλευτων, στην τριτη ψηφοφορια, ωστε να αποφευγεται το ενδεχομενο προωρης προσφυγης στις καλπες σε περιπτωση αδυναμιας της βουλης να εκλεξει προεδρο της Δημοκρατιας. Αντιθετα, η αξιωματικη αντιπολιτευση επιμενει στην ενισχυμενη πλειοψηφια των 180 ψηφων και προτεινει ενισχυση των αρμοδιοτητων του προεδρου της Δημοκρατιας. Η δευτερη διαφορα εχει σχεση με το αρθρο 16 του Συνταγματος, οπου το ΠΑΣΟΚ επιμενει στο δημοσιο και δωρεαν χαρακτηρα της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης, ενω η Νεα Δημοκρατια προτεινει την ιδρυση μη κρατικων Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων μη κερδοσκοπικου χαρακτηρα. Κατα τα αλλα και τα δυο κομματα συμφωνουν στην προστασια του πολιτη απο το ηλεκτρονικο φακελλωμα, στην καταργηση της θανατικης ποινης, στη διαφανεια στις δαπανες κομματων και βουλευτων, στην αλλαγη του τροπου επιλογης της ηγεσιας της δικαιοσυνης, στο δικαιωμα στους δημοσιους υπαλληλους να συνεταιριζονται, στην ανεξαρτησια της λειτουργιας του ραδιοτηλεοπτικου συμβουλιου και στην αναμορφωση του καθεστωτος αστικης και ποινικης ευθυνης της κυβερνησης και των υπουργων. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος την προσεχη Τεταρτη θα συζητηθει στη βουλη η προταση των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ για αναθεωρηση του Συνταγματος, η οποια, οπως ειπε, εχει στοχο να εξασφαλισει την πολιτικη σταθεροτητα και ομαλοτητα, ενω η κυβερνηση επιδιωκει τη συναινεση ολων των κομματων στην προτεινομενη αναθεωρηση.

Διαδοχικες συναντησεις με τους ομολογους του της Βρετανιας, Τονι Μπλερ και της Γαλλιας, Λιονελ Ζοσπεν, ειχε ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, στο περιθωριο των εργασιων της συνοδου του Ευρωπαικου Σοσιαλιστικου Κομματος, στο Μαλμε της Σουηδιας. Ο κ. Σημιτης ειχε επισης ιδιαιτερη συναντηση με τον πρωην προεδρο της Κομισιον, Ζακ Ντελορ, καθως και με τον προεδρο του γερμανικου σοσιαλιστικου κομματος, Οσκαρ Λαφοντεν. Αντικειμενο των συναντησεων ηταν θεματα που αφορουν τη Διακυβερνητικη Διασκεψη, την πορεια της ευρωπαικης ενοποιησης, καθως και τη διευρυνση της Ευρωπαικης Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σημιτης δηλωσε οτι οι σοσιαλιστες πρεπει να προωθησουν μια πολλαπλη δραστηριοτητα για τη δημιουργια μιας νεας Ευρωπης και χαρακτηρισε ευνοικη τη συγκυρια μετα τις νικες των σοσιαλιστων στη Γαλλια και των Εργατικων στη Βρετανια. Στην παρεμβαση του στη συνοδο ο Ελληνας πρωθυπουργος εδωσε ιδιαιτερη εμφαση στην αναγκη εξευρεσης βιωσιμων και μακροπροθεσμων λυσεων για την εμπεδωση της ειρηνης στην Ευρωπη λεγοντας χαρακτηριστικα οτι η Ελλαδα βρισκεται στο επικεντρο μιας πολυ ταραγμενης περιοχης.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την αποχωρηση του κομματος της απο τον κυβερνητικο συνασπισμο προανηγγειλε η υπουργος Εξωτερικων Τανσου Τσιλερ εαν ο πρωθυπουργος Νετσμετιν Ερμπακαν δεν της παραχωρησει τη θεση του εως τις 18 Ιουνιου. Η Τσιλερ μιλωντας σε συσκεψη στελεχων του Κομματος του Ορθου Δρομου προειδοποιησε τον Ερμπακαν πως η θα παραχωρησει τη πρωθυπουργια η θα αποσυρει την υποστηριξη της απο την κυβερνηση. Η Τσιλερ και ο Ερμπακαν, ανακοινωσαν την περασμενη Κυριακη οτι κατεληξαν σε συμφωνια για την προκηρυξη προωρων εκλογων, σε ημερομηνια που δεν εχει προσδιορισθει ακομα, και για την παραχωρηση της πρωθυπουργιας στην νυν υπουργο Εξωτερικων εντος του Ιουνιου. Εξαλλου, ο Τουρκος στρατιωτικος εκπροσωπος δηλωσε σημερα οτι οι Κουρδοι ανταρτες χρησιμοποιησαν εξελιγμενους αντιαεροπορικους πυραυλους για να καταρριψουν δυο ελικοπτερα του στρατου, που πραγματοποιουσαν αποστολη στο βορειο Ιρακ.

Συνεχιζεται το μπαραζ των βομβιστικων επιθεσεων στην Αλβανια, περιπου 20 μερες πριν τις εκλογες. Βομβα εξερραγη το πρωι σε σχολειο του Δυρραχιου, χωρις να προκαλεσει τραυματιες, παρα μονο υλικες ζημιες. Οι εκρηξεις, οι φαρσες για βομβες, τα ενοπλα επεισοδια εχουν πολλαπλασιασθει τις τελευταιες ημερες στην Αλβανια, οπου εχει αρχισει η προεκλογικη εκστρατεια. Στο μεταξυ, αισθηση προκαλεσε στους Μονιμους Αντιπροσωπους του Συμβουλιου Ευρωπης η επιστολη του υπουργου Εξωτερικων Θοδωρου Παγκαλου οτι η ελληνικη κυβερνηση θα εγγυηθει την ελευθερη μεταβαση στην Αλβανια και επιστροφη στην Ελλαδα των Αλβανων μεταναστων που βρισκονται νομιμα και μη στη χωρα μας, ωστε να μπορεσουν να ασκησουν το εκλογικο τους δικαιωμα.

Οι εκλογες τελειωσαν με την ανακοινωση των αποτελεσματων στην Αλγερια, αλλα η αντιπαραθεση αναμεσα στον κοσμικο προεδρο της χωρας και τους Ισλαμιστες φαινεται οτι θα συνεχιστει για πολυ ακομα. Συμφωνα με τα αποτελεσματα το συντηρητικο κομμα του Εθνικου Δημοκρατικου Συναγερμου, που προσκειται στον προεδρο της χωρας και το Εθνικοαπελευθερωτικο Μετωπο απεσπασαν την απολυτη πλειοψηφια στην αλγερινη εθνοσυνελευση με 219 απο τις 380 εδρες, ενω η συμετοχη εφτασε στο 65%. Ωστοσο, ο μετριοπαθης ισλαμιστης ηγετης Μαχφουντ Ναχνα δηλωσε οτι θα προσφυγει στο Συνταγματικο Συμβουλιο, διαμαρτυρομενος, οτι η ηττα του κομματος του οφειλεται σε νοθεια. Παντως, ο ιδιος τονισε πως θα συνεχισει την ειρηνικη πολιτικη του. Στο μεταξυ, το κομμα του Εθνικου Δημοκρατικου Συναγερμου, που προσκειται στον προεδρο Ζερουαλ, ανακοινωσε οτι η νικη του κομματος του ηταν πληγμα για τους ισλαμιστες ανταρτες.

Με ανακουφιση εγινε δεκτη απο τα κομματα της αντιπολιτευσης η επισημη ανακοινωση της υποψηφιοτητας του Σλομπονταν Μιλοσεβιτς για το αξιωμα του προεδρου της Ομοσπονδιακης Δημοκρατιας της Γιουγκοσλαβιας. Και αυτο διοτι τα περισσοτερα κομματα εκτιμουν οτι ο υποψηφιος του κυβερνωντος Σοσιαλιστικου Κομματος για την προεδρια της Σερβιας θα ειναι πιο ευκολος αντιπαλος στις επικειμενες προεδρικες εκλογες.

Επτα ατομα σκοτωθηκαν και τουλαχιστον δωδεκα τραυματιστηκαν, μετα απο εκρηξη βομβας που τοποθετησαν, σημερα, σε λεωφορειο στη βορεια Ινδια αυτονομιστες, οπως εκτιμουν οι αρχες. Η εκρηξη σημειωθηκε την ωρα που το λεωφορειο διεσχιζε αγορα στην πολη Παθανκοτ, στο κρατιδιο Παντζαμπ και κατευθυνοταν στην πολη Τζαμου, του κρατιδιου Τζαμου και Κασμιρ. Κανενας δεν εχει αναλαβει μεχρι στιγμης την ευθυνη για την εκρηξη, αλλα η αστυνομια πιστευει οτι ειναι εργο Σιχ η αυτονομιστων απο το Κασμιρ που μαχονται για ανεξαρτητα κρατη στο Παντζαμπ και το Κασμιρ. Περισσοτερα απο 20. 000 ατομα εχουν σκοτωθει τα δεκα τελευταια χρονια απο την δραση των αυτονομιστων Σιχ στο κρατιδιο Παντζαμπ.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποινη φυλακισης τριων ετων με αναστολη, επεβαλε το αυτοφωρο δικαστηριο των Ιωαννινων στο διευθυντη της νευροχειρουργικης κλινικης του πανεπιστημιακου νοσοκομειου της πολης, Σωτηρη Τσεμετζη, που κατηγορειται οτι πηρε φακελλακι 300. 000 δρχ απο Αλβανο, για να χειρουργησει συγγενικο του προσωπο. Ο ιδιος δηλωσε στο δικαστηριο οτι προκειται για σκευωρια, ενω ασκησε εφεση και αφεθηκε ελευθερος.

Επιβεβαιωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος την υπαρξη επιστολης της Δημητρας Λιανη - Παπανδρεου, προς τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, σχετικα με τα αρχεια του Ανδρεα Παπανδρεου. Ο κ. Ρεππας δηλωσε οτι η επιστολη επιδοθηκε στο γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Κωστα Σκανδαλιδη, ο οποιος θα τη διαβιβασει στον πρωθυπουργο. Συμφωνα με πληροφοριες η κυρια Παπανδρεου ανακοινωνει την προθεση της να διαθεσει τα αρχεια του Ανδρεα Παπανδρεου, σε ιδρυμα που θα φερει το ονομα του, χωρις η ιδια να κανει λογο για συμμετοχη της στο διοικητικο συμβουλιο του ιδρυματος.

Την αποκαλυψη οτι εχει δεχθει κρουσεις απο παλαιους συναδελφους του, να επιστρεψει στη Νεα Δημοκρατια, κανει ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, σε συνεντευξη του στο περιοδικο ΤΕΜΠΟ - ΝΙΟΥΣ ΓΟΥΙΚ, που κυκλοφορει αυριο. Ο κ. Σαμαρας σημειωνει οτι εχει φιλικες σχεσεις με τον Κωστα Καραμανλη, αλλα, οπως τονιζει, δεν μπερδευει ποτε τη φιλια με τις πολιτικες του αποφασεις. Επαναλαμβανει οτι το πολιτικο σκηνικο της χωρας βρισκεται σε πληρη συγχυση, αποδιδει στον πρωθυπουργο αλαζονεια και δογματισμο αναφορικα με την οικονομικη πολιτικη που ακολουθει, κατηγορει τον κ. Παγκαλο για ελλειψη πολιτικης ευαισθησιας σε εθνικες επιλογες και επικρινει τον Κωνσταντινο Μητσοτακη οτι κατοικει στη χωρα του χθες.

Πολεμος εχει ξεσπασει μεταξυ της κυβερνησης και των ιδιοκτητων ιδιωτικων σχολειων και ΙΕΚ, αναφορικα με τις αυξησεις στα διδακτρα για τη νεα σχολικη χρονια. Η κυβερνηση αποφασισε να βαλει πλαφον 4% στις αυξησεις, ενω οι ιδιοκτητες ζητουν αυξηση της ταξης του 10%. Η σταση που θα τηρησουν οι ιδιοκτητες, καθως και ο τροπος αντιδρασης τους θα καθορισθει αυριο, ενω οι ιδιοκτητες δεν αποκλειουν το ενδεχομενο να προσφυγουν στα ελληνικα και ευρωπαικα δικαστηρια.

Τον προεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημητρη Τσοβολα, ενημερωσε ο υπουργος εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος για ολα τα θεματα της εξωτερικης πολιτικης και κυριως για τα ελληνοτουρκικα. Μετα τη συναντηση ο κ. Τσοβολας εξεφρασε τις ανησυχιες του για το ενδεχομενο διολισθησης σε διαλογο με την Τουρκια, που μπορει να μετατρεψει τις απαραδεκτες τουρκικες διεκδικησεις σε ελληνοτουρκικες διαφορες. Ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ δηλωσε αντιθετος και με την ελληνικη θεση για προσφυγη στη Χαγη, προκειμενου να ρυθμιστει το καθεστως των Ιμιων - η για οποιοδηποτε αλλο θεμα εκτος απο την οριοθετιση της υφαλοκρηπιδας του Αιγαιου.

Με τον προεδρο του κομματος της Μητερας Πατριδος και πρωην υπουργο Εξωτερικων, Μεσουτ Γιλμαζ, συναντηθηκε το μεσημερι στην Αγκυρα ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης, που βρισκεται στην Τουρκια, με την ευκαιρια της παραλαβης του βραβειου ΙΠΕΚΤΣΙ. Στη συνεχεια ο κ. Μητσοτακης εγινε δεκτος απο τον προεδρο της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ. Ο κ. Μητσοτακης δηλωσε πως εχουν δημιουργηθει οι καταλληλες συνθηκες για την προσεγγιση των δυο χωρων.

Ελευθεροι αφεθηκαν οι δυο κτηνοτροφοι απο τη Θεσπρωτια που ειχαν απαχθει απο οχτω ενοπλους Αλβανους, αφου προηγουμενως οι συγγενεις τους κατεβαλαν τα λυτρα των 30 εκατομμυριων δραχμων, που ζητουσαν οι απαγωγεις. Η απελευθερωση των κτηνοτροφων Λεωνιδα Τσεπα 41 ετων και Γεωργιου Προκοπιου, 23 ετων, απο τη Σαγιαδα, εγινε στα ελληνοαλβανικα συνορα στην περιοχη Σαγιαδα Θεσπρωτιας. Οι δυο κτηνοτροφοι ειχαν απαχθει στις 20 Μαιου στον ορμο Φτελια, κοντα στη Σαγιαδα, απο τους ενοπλους, οι οποιοι τους οδηγησαν στους Αγιους Σαραντα, οπου τους κρατουσαν μεχρι χθες.

Για πολλες περιπτωσεις καρκινου του μαστου δεν χρειαζεται πλεον η ολικη αφαιρεση του στηθους, υποστηριξαν επιστημονες στο 7ο Πανευρωπαικο Συνεδριο Χειρουργικης, που πραγματοποιειται στην Αθηνα. Το ελπιδοφορο αυτο μηνυμα ειναι αποτελεσμα τελευταιων επιστημονικων ερευνων, αν και ο αριθμος των νεων κρουσματων καρκινου του μαστου αυξανεται στις περισσοτερες χωρες και κυριως στις χωρες με δυτικο τροπο ζωης, καθως ακομα ειναι αγνωστο τι προκαλει την ασθενεια. Για την αντιμετωπιση του καρκινου του μαστου χρειαζεται η εγκαιρη διαγνωση, γι' αυτο σε αρκετες χωρες εχει αρχισει σε εθνικη κλιμακα ο προληπτικος μαστογραφικος ελεγχος των γυναικων, που εχουν αυξημενο κινδυνο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Αμερικανοισπανος μπασκετμπολιστας της Βαλενθια, Τζονι Ροτζερς, ειναι η πρωτη μεταγραφη του Ολυμπιακου για τη νεα σεζον. Την αποκτηση του ανακοινωσε επισημα σημερα το ερυθρολευκο ΤΑΚ. Ο 34χρονος φοργουορντ υπεγραψε συμβολαιο διετους συνεργασιας με τους Πρωταθλητες Ευρωπης, ενω ο Ολυμπιακος εσπασε το συμβολαιο του με τη Βαλενθια, καταβαλοντας 700. 000 δολλαρια.

Με προστιμο 1. 2 εκατομμυριων δραχμων, τιμωρηθηκε απο τον αθλητικο δικαστη του μπασκετ, το ΤΑΚ ΑΕΚ. Αιτια, τα επεισοδια που δημιουργησαν οπαδοι της κιτρινομαυρης ομαδας στο παιχνιδι με τον Ολυμπιακο για τον τεταρτο τελικο του πρωταθληματος μπασκετ της Α1 Εθνικης κατηγοριας.

Εντυπωσιασε η πρωταθλητρια μας του μηκους Νικη Ξανθου με την εμφανιση της στο διεθνες μιτινγκ της Ρωμης, οπου κατεκτησε ως γνωστον το χρυσο μεταλλιο. Η Ελληνιδα πρωταθλητρια, που ηταν τεταρτη στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα, πρωτευσε με αλμα 6 μετρων και 84 εκατοστων και απεδειξε για μια ακομη φορα οτι θα ειναι απο τα φαβορι για την κατακτηση του χρυσου μεταλλιου και στο παγκοσμιο πρωταθλημα που θα γινει τον Αυγουστο στην Αθηνα.

Ο Βρετανος Ολυμπιονικης των δρομων ημιαντοχης, Σεμπαστιαν Κοου, ο οποιος διετελεσε υφυπουργος περιβαλλοντος στην Κυβερνηση του Τζον Μειτζορ, εκφραστηκε υπερ της υποψηφιοτητας της Αθηνας για τους Ολυμπιακους Αγωνες του 2004.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρους κραδασμους δεχθηκε σημερα η χρηματιστηριακη αγορα λογω εκτεταμενων πωλησεων απο μεγαλα θεσμικα χαρτοφυλακια. Ο γενικος δεικτης τιμων υποχωρησε κατω απο το φραγμα των 1600 μοναδων κλεινοντας στις 1592,35 μοναδες με μεγαλη πτωση σε ποσοστο 3,18%. Χρηματιστηριακοι πραγοντες αποδιδουν τη σημαντικη υποχωρηση των τιμων των μετοχων στις ρευστοποιησεις μεγαλων χαρτοφυλακιων με σκοπο να αποκτησουν ρευστοτητα για να εγγραφουν στην εκδοση του ΟΤΕ. Η αξια των συναλλαγων κυμανθηκε στα 22,2 δις. δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 3,30%, Ληζινγκ πτωση 3,39%, Ασφαλειες πτωση 0,20%, Επενδυσεις πτωση 3,08%, Βιομηχανιες πτωση 3,47%, Κατασκευων πτωση 3,54%, Συμμετοχων πτωση 2,68%, Διαφορες πτωση 3,20%. Με σημαντικη υποχωρηση 1,71% εκλεισε ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα ειναι και αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα, με λιγες νεφωσεις στο Ιονιο, αλλα βροχες και σποραδικες καταιγιδες στο Αιγαιο και την ηπειρωτικη χωρα. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι ασθενεις και τοπικα μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 26 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 15 με 28 και στα νησια 17 με 27 βαθμους Κελσιου. Αστατο καιρο με βροχη η καταιγιδα αλλα και διαστηματα με ηλιοφανεια, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 17 με 28 και 15 με 25 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 7 June 1997 - 2:07:25 UTC