Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-09

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Αναταραχη επικρατει στο χωρο της παιδειας, λιγες μερες πριν απο την εναρξη των γενικων εξετασεων για την εισαγωγη των υποψηφιων στην τριτοβαθμια εκπαιδευση. Οι υπαλληλοι του υπουργειου Παιδειας εξηγγειλαν το προγραμμα των κινητοποιησεων, διεκδικωντας το επιδομα γενικων εξετασεων, που ανερχεται σε 35. 000 δρχ το μηνα. Οι υπαλληλοι διεκδικουν το επιδομα αυτο να το παρουν ακομη και εκεινοι που δεν εμπλεκονται στη διαδικασια των γενικων εξετασεων. Ετσι, για αυριο εχει προγραμματιστει συμβολικη καταληψη των Πανεπιστημιων και των Τεχνολογικων Ιδρυματων, ενω την Πεμπτη θα πραγματοποιησουν τριωρες στασεις εργασιας και την Παρασκευη θ' αποφασισουν αν τελικα θα προχωρησουν σε κινητοποιησεις την περιοδο των εξετασεων. Ο υπουργος Παιδειας διαβεβαιωσε τους υποψηφιους οτι οι γενικες εξετασεις θα διεξαχθουν κανονικα και ομαλα και παρεπεμψε τους υπαλληλους στο υπουργειο Οικονομικων.

Αντιδρασεις εχει προκαλεσει το νομοσχεδιο που προωθει το υπουργειο Γεωργιας και μεχρι το τελος του μηνος θα κατατεθει στη βουλη, το οποιο ανοιγει το δρομο για τη νομιμοποιηση δεκαδων χιλιαδων αυθαιρετων, τα οποια εχουν κτισθει σε δασικες περιοχες, που εχουν καει, πριν απο το 1975, χρονολογια κατα την οποια τεθηκε σε ισχυ το παρων συνταγμα που προβλεπει οτι οι καμενες δασικες εκτασεις κηρυσσονται αυτοματα αναδασωτεες. Συμφωνα με τον κ. Τζουμακα το νομοσχεδιο αυτο θα επιλυσει οριστικα τη διαφορα μεταξυ της δασικης και ιδιωτικης εκτασης, με στοχο να σταματησουν περαιτερω καταπατησεις. Συμφωνα με πληροφοριες το νομοσχεδιο προβλεπει οτι οι ιδιοκτητες των αυθαιρετων κτισματων μπορουν να αποκτησουν επισημα τιτλους, αφου καταβαλλουν εισφορες σε γη και χρημα. Εκτιμαται οτι το κρατος απο τη νομιμοποιηση των αυθαιρετων θα εισπραξει απο δυο τρισεκατομμυρια δρχ. Η Νεα Δημοκρατια σε ανακοινωση της κανει λογο για νομιμοποιηση των προ δεκαετιων αυθαιρετων, ενω για εγκληματικη και αντιδασικη πολιτικη κανει λογο το ΚΚΕ, σημειωνοντας οτι στην ουσια το νομοσχεδιο Τζουμακα νομιμοποιει μεγαλοκαταπατητες και οικοπεδοφαγους. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι στοχος της κυβερνησης ειναι να καθορισθουν νεοι και σαφεις οροι περιβαλλοντικης πολιτικης και διευκρινισε οτι δεν υπαρχει κατευθυνση νομιμοποιησης αυθαιρετων, αφου οι δεσμευσεις Λαλιωτη ισχυουν.

Ανοιχτη προσκληση στους ομολογους του της νοτιοανατολικης Ευρωπης για την καθιερωση μιας ευρειας και πολυπλευρης συνεργασιας, που θα κατοχυρωνει την πολιτικη σταθεροτητα και την οικονομικη αναπτυξη στην περιοχη, απηυθυνε ο υπουργος Εξωτερικων, Θεοδωρος Παγκαλος, κηρυσσοντας την εναρξη των διαδικασιων της διαβαλκανικης διασκεψης που πραγματοποιειται στη Θεσσαλονικη. Αναφερομενος στους αξονες στους οποιους θα πρεπει να οικοδομηθει αυτη η συνεργασια ο κ. Παγκαλος σημειωσε τις αρχες της διεθνους συμπεριφορας δηλαδη την ισοτητα μεταξυ των κρατων, την αποχη απο τη χρηση η την απειλη χρησης βιας, το απαραβιαστο των συνορων, το σεβασμο της εδαφικης ακεραιοτητας και των ανθρωπινων δικαιωματων και την ειρηνικη διευθετηση των διαφορων. Ιδιαιτερη αναφορα εκανε ο κ. Παγκαλος στην αναγκη ενισχυσης των οικονομικων δεσμων των χωρων της περιοχης σε διμερες, πολυμερες και περιφερειακο επιπεδο, αλλα και στην υλοποιηση συγκεκριμενων προγραμματων για την αναπτυξη των υποδομων. Σε μηνυμα του ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης αναφερει οτι η διασκεψη αποδεικνυει την προθεση της Ελλαδας να εγκαινιασει μια νεα εποχη στη συνεργασια μεταξυ των βαλκανικων χωρων, που θα προωθησει ενα καλυτερο μελλον για τους λαους της περιοχης. Στη διασκεψη δεν παιρνει μερος η υπουργος Εξωτερικων της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, η οποια δικαιολογησε τη μη συμμετοχη της, λεγοντας οτι η εσωτερικη κατασταση στην Τουρκια δεν της επιτρεπει να απουσιασει απο τη χωρα. Εντονο ενδιαφερον παρουσιαζει και η συναντηση επιχειρηματιων των βαλκανικων χωρων, οπου συζητουν θεματα συνεργασιας σε διαφορους τομεις.

Υπογραφηκε σημερα στο Βελιγραδι η συμφωνια μεταξυ του ΟΤΕ, της ιταλικης ΣΤΕΤ και της σερβικης κυβερνησης, για την αγορα απο τις δυο εταιριες, των μετοχων του Οργανισμου Τηλεπικοινωνιων της Σερβιας. Ο ΟΤΕ αγορασε το 20% των μετοχων και η ιταλικη ΣΤΕΤ το 29%.

Προταση για διαλογο προσωπο με προσωπο, με στοχο την επιτευξη προγραμματικων δεσμευσεων για την αντιμετωπιση των μεγαλων προβληματων της χωρας, απευθυνει ο προεδρος του Συνασπισμου προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ. Σε συνεντευξη του ο κ. Κωνσταντοπουλος επικαλειται το προτυπο συνεργασιας της κεντροαριστερας στη Γαλλια, τονιζοντας οτι εκει δεν μιλησαν με ιδεολογηματα και συνθηματα, αλλα προσωπο με προσωπο. Η κυβερνηση, δια του εκπροσωπου της, δηλωσε πως ειναι ανοιχτη στο διαλογο, εφοσον υπαρξει αιτημα απο πολιτικους αρχηγους. Ως προς την ουσια της προτασης ο κ. Ρεππας ειπε πως η προσκληση παραβιαζει ανοιχτες θυρες, αφου η κυβερνηση εχει τοποθετηθει υπερ του διαλογου, χαρακτηριζοντας απτη αποδειξη τον κοινωνικο διαλογο.

Με ιδιαιτερα αργους ρυθμους γινεται η αποκομιδη των απορριμματων, μετα την αναστολη της πολυημερης απεργιας των εκτακτων υπαλληλων καθαριοτητας στους δημους και τις κοινοτητες. Και ενω δεν εχει ολοκληρωθει η αποκομιδη των σκουπιδιων οι εκτακτοι υπαλληλοι ζητουν να τους καταβληθουν σε υπερωριες τα χρηματα που εχασαν στη διαρκεια της απεργιας. Μαλιστα, απειλουν και με απεργια στο δημο της Αθηνας. Αναλογη ειναι η κατασταση και στον Πειραια, καθως οι εκτακτοι υπαλληλοι σχεδιαζουν να κλεισουν το σταθμο μεταφορτωσης στο Σχιστο, ζητωντας τη μονιμοποιηση τους.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο πληγμα δεχθηκε σημερα ο ηδη φυλλοροων κυβερνητικος συνασπισμος των Ερμπακαν-Τσιλερ στην Τουρκια. Το ακροδεξιο Κομμα της Μεγαλης Ενωσης απεσυρε την υποστηριξη του, καθιστωντας τον ετσι κυβερνηση μειοψηφιας στο κοινοβουλιο, με αποτελεσμα να διακυβευονται τα σχεδια της κυβερνητικης συμμαχιας για προωρες εκλογες. Την ερχομενη εβδομαδα, το τουρκικο κοινοβουλιο θα συζητησει την τροποποιηση του υπαρχοντος νομου για την λειτουργια των πολιτικων κομματων, με στοχο να αποτραπει ενδεχομενη απαγορευση της λειτουργιας του ισλαμικου κομματος της Ευημεριας, του πρωθυπουργου Νετζμετιν Ερμπακαν, οπως ειχε ζητησει πριν απο μερες η ηγεσια του στρατου. Σε μια υστατη προσπαθεια να εκτονωθει το ηδη βεβαρημενο κλιμα που επικρατει στις σχεσεις στρατου-ισλαμιστων, ο πρωθυπουργος ανακοινωσε σημερα οτι θα συνεχισθει η στρατιωτικη εκκαθαριστικη επιχειρηση της Τουρκιας κατα των κουρδων στο βορειο Ιρακ. Η επιχειρηση αυτη εχει προκαλεσει εντονες αντιδρασεις απο την πλευρα του Αραβικου Συνδεσμου που αξιωσε την αμεση αποχωρηση των τουρκικων δυναμεων απο την περιοχη, καθως και απο ορισμενα κρατη-μελη του ΝΑΤΟ.

Την διεξαγωγη ερευνας για τυχον αποδοση ευθυνων, ζητησαν οι βουλευτες του κυβερνητικου συνασπισμου του Ρομανο Προντι στην Ιταλια, σχετικα με τον ρολο του ιταλου πρεσβη Παολο Φορεστι οχι μονο στην αλβανικη κριση, αλλα και σε λαθρεμποριο οπλων με τη Βοσνια. Οι κομμουνιστες επισης, παροτι υποστηριζουν την κυβερνηση Προντι, αφηνουν αιχμες και για καλυψη του σκανδαλου απο τον ιδιο τον υπουργο Εξωτερικων, Λαμπερτο Ντινι. Την ιδια ωρα στην Αλβανια, δυο εβδομαδες υπολειπονται απο την διεξαγωγη των εκλογων και οπως εκτιμουν οι παρατηρητες του ΟΑΣΕ, υπαρχουν πολλα προβληματα προς επιλυση, κυριως τεχνικα, οπως το κακο οδικο δικτυο και η μεγαλη ελλειψη σε συμβατικα μεσα μεταφορας, με αποτελεσμα να δυσκολευει η επιχειρηση μεταφορας εκλογικου υλικου σε ολη τη χωρα. Την καταψηφιση του κομματος του προεδρου Σαλι Μπερισα, ζητησε σημερα ο ηγετης του Σοσιαλιστικου Κομματος, Φατος Νανο, κατα την διαρκεια της πρωτης του προεκλογικης επισκεψης στον Αυλωνα.

Συνεχιζονται οι σφοδρες συγκρουσεις στο πρωην γαλλικο Κονγκο, μεταξυ των δυναμεων του πρωην προεδρου Νγκουεσο και εκεινων του νυν προεδρου Λισουμπα. Σημερα εκατον πενηντα Γαλλοι στρατιωτες εφθασαν στην πρωτευουσα Μπραζαβιλ, για να ενωθουν με την γαλλικη δυναμη απο περιπου 300 ανδρες που βρισκεται ηδη στην περιοχη.

Αρχισαν να εμφανιζονται οι πρωτες τριβες μεταξυ Γερμανιας-Γαλλιας σχετικα με την πολιτικη των δυο χωρων για την ευρωπαικη νομισματικη ενοποιηση. Κατα την διαρκεια της συνοδου των υπουργων οικονομικων των χωρων-μελων της Ενωσης που πραγματοποιηθηκε σημερα στο Λουξεμβουργο, ο γερμανος αξιωματουχος Τεο Βαιγκελ δηλωσε οτι δεν τιθεται θεμα επαναδιαπραγματευσης του συμφωνου σταθεροτητας, το οποιο εχει ως στοχο την επιβολη δημοσιονομικης πειθαρχιας και τιμαριθμικης σταθεροτητας ως βαση για την ευρωπαικη νομισματικη ενοποιηση. Η Γαλλια απο την πλευρα της, ζητησε να να υπαρξει μια περιοδος περισυλλογης, πριν απο την οριστικη υιοθετηση του συμφωνου σταθεροτητας. Η ειδηση αυτη προκαλεσε πτωση του γαλλικου φραγκου και των αξιων στο χρηματιστηριο του Παρισιου.

Αναιμακτα τερματιστηκε το πρωι στο διεθνες αεροδρομιο της Βοννης, στη Γερμανια, η αεροπειρατεια του Μποινγκ 737 των αερογραμμων της Μαλτας, οταν οι δυο αεροπειρατες παραδοθηκαν στις αρχες, αφηνοντας ελευθερους τους 74 επιβατες και τα εξι μελη του πληρωματος. Οι δυο δραστες, τα στοιχεια των οποιων δεν εχουν γινει ακομα γνωστα, ειχαν καταλαβει το αεροσκαφος λιγο μετα την απογειωση απο το αεροδρομιο της Βαλετα με προορισμο την Κωνσταντινουπολη, και υποχρεωσαν τον πιλοτο να προσγειωθει στο διεθνες αεροδρομιο της Βονης, ζητωντας απο τις αρχες την απελευθερωση του τουρκου ακροδεξιου Μεχμετ Αλι Αγκτσα, που εκτιει ποινη ισοβιας καθειρξης, μετα την αποπειρα δολοφονιας του Παπα Ιωαννη Παυλου, στην πλατεια του Αγιου Πετρου στη Ρωμη το 1981.

Νεα συναντηση, αυτη τη φορα επι του ισραηλινου εδαφους, παρουσια αιγυπτιου αξιωματουχου, θα πραγματοποιησουν την ερχομενη Πεμπτη οι αντιπροσωπειες του Ισραηλ και των Παλαιστινιων, μετα τις χθεσινες συνομιλιες που ειχαν στο Καιρο, με στοχο την αποτελματωση των ειρηνευτικων διαδικασιων. Στο μεταξυ σημερινο δημοσιευμα μεγαλης ισραηλινης εφημεριδας, αναφερει οτι το Ισραηλ εχει εκπονησει σχεδιο για την ανεγερση 100. 000 κατοικιων εβραιων εποικων στη Δυτικη Οχθη, σε περιπτωση που ναυαγησει η ειρηνευτικη διαδικασια.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετα την οικονομια ο πρωθυπουργος και ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης θα εχουν αυριο τη δευτερη κοινοβουλευτικη κοντρα, για το θεμα του κοινωνικου διαλογου, στην προ ημερησιας διαταξεως συζητηση που θα διεξαχθει με πρωτοβουλια του Συνασπισμου. Την Τεταρτη θα γινει στη Βουλη η πρωτη συζητηση επι της προτασης των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ για την αναθεωρηση του συνταγματος. Σημειο τριβης αποτελει η προταση του ΠΑΣΟΚ για την εκλογη προεδρου της Δημοκρατιας με 151 και οχι 180 ψηφους, ωστε να αποφευγεται το ενδεχομενο προωρων εκλογων σε περιπτωση που η βουλη αδυνατει να εκλεξει το ρυθμιστη του πολιτευματος. Στο μεταξυ, ποικιλα σχολια και αντιδρασεις εχει προκαλεσει στο εσωτερικο της ΝΔ, η δηλωση του πρωην πρωθυπουργου, Κ. Μητσοτακη, οτι θα επιθυμουσε ο προεδρος της Δημοκρατιας να εκλεγεται απο το λαο και οτι σε μια τετοια περιπτωση ο ιδιος θα εθετε υποψηφιοτητα για το αξιωμα. Βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας εκτιμουσαν οτι δεν ειναι δυνατη η εκλογη προεδρου Δημοκρατιας απο το λαο, καθως, εκτος των αλλων, θα αλλαξει και το πολιτευμα και απο προεδρευομενη θα γινει προεδρικη δημοκρατια.

Συναντηση με τον πρωθυπουργο και υπουργο Εξωτερικων της Ολλανδιας, Βιμ Κοχ και Βαν Μιρλο αντιστοιχα, θα εχει στις εννεα το βραδυ ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης. Ο Ολλανδος πρωθυπουργος εφθασε το απογευμα στην Αθηνα, στο πλαισιο περιοδειας του σε ευρωπαικες πρωτευουσες, ενοψει του συμβουλιου κορυφης της Ευρωπαικης Ενωσης, που θα πραγματοποιηθει στο τελος της εβδομαδας στο Αμστερνταμ. Βασικο αντικειμενο του συμβουλιου θα ειναι η αναθεωρηση της Συνθηκης του Μααστριχτ.

Απο την Τεταρτη μεχρι και την Παρασκευη 13 του μηνος, θα γινουν οι εγγραφες για την πωληση, μεσω του χρηματιστηριου, του δευτερου πακετου των μετοχων του ΟΤΕ. Οπως ανακοινωσε η Εθνικη Τραπεζα οι ενδιαφερομενοι θα μπορουν, στο διαστημα αυτο να υποβαλλουν αιτησεις για αγορα μετοχων μεσω των αναδοχων τραπεζων και χρηματιστηριακων εταιριων. Στο σχημα των αναδοχων συμμετεχουν σχεδον ολες οι τραπεζες που λειτουργουν στην Ελλαδα, καθως και οι μεγαλυτερες χρηματιστηριακες εταιριες. Η τιμη της μετοχης θα ανακοινωθει αυριο.

Στον 23ο ανακριτη απολογηθηκε σημερα το ζευγος των τσιγγανων Δημητριου και Ειρηνης Λιατιφη, που κατηγορουνται για μεσολαβηση σε παρανομη υιοθεσια βρεφους 45 μολις ημερων. Μετα την απολογια τους η Ειρηνη Λιατιφη κριθηκε προφυλακιστεα και οδηγηθηκε στις φυλακες Κορυδαλλου, ενω ο συζυγος της αφεθηκε προσωρινα ελευθερος με περιοριστικους ορους, δηλαδη χρηματικη εγγυηση 700. 000 δρχ και εμφανιση τρεις φορες το μηνα στο αστυνομικο τμημα της περιοχης του.

Τρια ατομα εχασαν τη ζωη τους το τελευταιο 24ωρο απο ναρκωτικα. Τελευταιο θυμα ηταν η 36χρονη Αικατερινη Ταμουριδου, που βρεθηκε νεκρη σε ξενοδοχειο της Ομονοιας και διπλα της υπηρχε μια συριγγα με ιχνη ηρωινης. Σε υπερβολικη χρηση ηρωινης αποδιδονται και οι θανατοι του Παντελη Δημακοπουλου, 40 ετων, που βρεθηκε νεκρος στην πυλωτη πολυκατοικιας στον Αγιο Στεφανο Αττικης, καθως και του Παναγιωτη Παναγοπουλου, 34 ετων, που αφησε την τελευταια του πνοη στο σπιτι του στο Ωραιοκαστρο Θεσσαλονικης.

Με τις κατηγοριες για αποπειρα ανθρωποκτονιας κατα συρροη, εκρηξεις σε βαθμο κακουργηματος, παρανομη κατοχη εκρηκτικων υλων, οπλοφοριας και πλαστογραφιας αρχισε σημερα η δικη των Βαγγελη Ρωχαμη και Γιωργου Σταθοπουλου στο Μικτο Ορκωτο εφετειο της Αθηνας. Η υποθεση αφορα το επεισοδιο που εγινε στις 27/4/1995, οταν αστυνομικοι εντοπισαν το αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν οι κατηγορουμενοι και μετα απο καταδιωξη ο Ρωχαμης φερεται οτι αρχισε να πεταει προς το περιπολικο χειροβομβιδες, ενω παραλληλα πυροβολησε και με το οπλο του. Ο Σταθοπουλος παραδεχθηκε μονο το αδικημα της πλαστης αδειας οδηγου, ενω ο Ρωχαμης αρνηθηκε οποιαδηποτε κατηγορια, υποστηριζοντας οτι δεν εχει καμμια σχεση με οσα του αποδιδονται.

Στα δικαστηρια οδηγειται η διαμαχη του ελληνικου δημοσιου με την κατασκευαστρια κοινοπραξια "Ολυμπιακο Μετρο Αθηνων". Η κοινοπραξια παροτι κηρυχθηκε εκπτωτη για το τμημα του εργου απο το Συνταγμα μεχρι τον Κεραμεικο αρνειται να το εγκαταλειψει και να παραδωσει τους χωρους των εργοταξιων. Ετσι, το ελληνικο δημοσιο, αναγκαζεται να καταθεσει αιτηση ασφαλιστικων μετρων στο Πρωτοδικειο Αθηνων. Σημειωνεται οτι το τμημα εκεινο του Μετρο εχει περικοπει απο το συνολο της εργολαβιας μετα τις υπερβολικες οικονομικες απαιτησεις που προβαλλει η Κοινοπραξια.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Στεφανοπουλος θα επιδωσει σε ειδικη τελετη, που θα γινει στις 16 Σεπτεμβριου, στο Μεγαρο Μουσικης, τα τρια Διεθνη Βραβεια Ωναση για τη συγγραφη πρωτοτυπων θεατρικων εργων, καθως και τα μη διαγωνιστικα Διεθνη Βραβεια. Τα τρια πρωτα που θα επιλεξει η επιτροπη Διεθνων Βραβειων Ωναση για τη συγγραφη πρωτοτυπων θεατρικων εργων θα ανακοινωθουν μαζι με τα μη διαγωνιστικα βραβεια Ωναση Διεθνους Συνεννοησης, Πολιτισμου και Περιβαλλοντος. Σημειωνεται οτι το πρωτο διαγωνιστικο Βραβειο συγγραφης πρωτοτυπου θεατρικου εργου συνοδευεται απο χρηματικο επαθλο 250. 000 δολ. ΗΠΑ (οπως και καθες μη διαγωνιστικο Διεθνες Βραβειο), το δευτερο 200. 000 δολ. ΗΠΑ και το τριτο 150. 000 δολ. ΗΠΑ.

Περισσοτερες απο εξηντα εκδηλωσεις συγχρονης και κλασικης μουσικης, θεατρου και κινηματογραφου, ποιητικες βραδιες και εκθεσεις ζωγραφικης, περιλαμβανονται στο 3ο Φεστιβαλ Συμης που αρχιζει στις 25 Ιουνιου και θα διαρκεσει μεχρι τις 30 Σεπτεμβριου. Η επισημη πρεμιερα του Φεστιβαλ, στις 9 Αυγουστου, ειναι αφιερωμενη σε οσους συνεβαλαν στη διατηρηση των 2. 500 νεοκλασικων του νησιου. Θα τραγουδησει η Νανα Μουσχουρη με τη συνοδεια γαλλικης ορχηστρας. Μερικα απο τα σημαντικοτερα ονοματα στο χωρο του τραγουδιου και της μουσικης που θα εμφανιστουν στις εκδηλωσεις ειναι ο Γιαννης Σπανος, ο Γιαννης Μαρκοπουλος, η Αλκηστις Πρωτοψαλτη, ο Μαριος Τοκας κα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την αποκτηση του διεθνους Λιθουανου μπασκετμπολιστα, Αρτουρας Καρνισιοβας, ανακοινωσε επισημα η διοικηση του ΤΑΚ Ολυμπιακος. Ο Λιθουανος φοργουορντ, που την περασμενη περιοδο αγωνισθηκε στην Μπαρτσελονα συμφωνησε με τους ερυθρολευκους για διετες συμβολαιο συνεργασιας (μονοετες αρχικα και δικαιωμα μονομερους ανανεωσης απο τον Ολυμπιακο), ενω το οικονομικο μερος της μεταγραφης δεν εγινε γνωστο.

Χωρις το μεγαλο παιχνιδι θα διεξαχθει στις 27 Σεπτεμβριου η πρωτη αγωνιστικη του πρωταθληματος μπασκετ στην Α1 εθνικη κατηγορια των ανδρων. Μετα τη σχετικη κληρωση, που εγινε στην Λαρισα, τα ζευγαρια της πρεμιερας, ειναι: Περιστερι- Ηρακλειο, ΠΑΟΚ- Σπορτιγκ, Παναθηναικος- Ηρακλης, Ολυμπιακος- Απολλων Π. , Παπαγου- ΑΕΚ, Λαρισα- Αρης και Πανιωνιος-Δαφνη.

Στη δεκατη θεση της γενικης καταταξης του 44-ου Ραλι Ακροπολις, μετα την ολοκληρωση και της 12-ης ειδικης διαδρομης υποχωρησε ο Αρης Βωβος, αφου στην 11-η ειδικη, που εγινε στο Διλοφο αντιμετωπισε προβληματα με το αυτοκινητο του (Σουμπαρου Ιμπρεζα). Ο Βωβος εχει συνολικο χρονο ποινης τρεις ωρες 4 λεπτα και 18 δευτερα, ενω προηγειται παντα ο Φινλανδος Γιουχα Κανκουνεν (Φορντ Εσκορτ) με 2:51. 15.

Στην αποκτηση ενος σεντερ φορ και ενος επιτελικου μεσου εχει επικεντρωσει το ενδιαφερον του, ο προπονητης του Ολυμπιακου Ντουσαν Μπαγεβιτς, ο οποιος επεστρεψε απο το Βελιγραδι, οπου παρακολουθησε τον αγωνα Γιουγκοσλαβια-Σλοβακια, για τα προκριματικα του Μουντιαλ '98. Πρωτος στοχος του Μπαγεβιτς παραμενει ο Σασα Τσουρτσιτς και παρα τα οσα γραφονται και ακουγονται, οι ερυθρολευκοι βρισκονται πολυ κοντα στην αποκτηση του Σερβου μεσοεπιθετικου της Αστον Βιλα. Στο μεταξυ, ο προεδρος της ΠΑΕ Σ. Κοκκαλης, επισκεφθηκε τον υφυπουργο Αθλητισμου Ανδρεα Φουρα, καθως τον ενημερωσε για την προταση του Ολυμπιακου για την επισκευη και ανακαινιση του σταδιου Καραισκακη. Ο κ. Κοκκαλης τονισε οτι το κοστος του εργου θα ανελθει στα πεντε δις δραχμες, ενω ο υφυπουργος, απο την πλευρα του, του απαντησε, οτι θα μελετησει την προταση.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε η αγορα του Χρηματιστηριου στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης, ενω στη διαρκεια των συναλλαγων οι τιμες των μετοχων παρουσιασαν εντονες διακυμανσεις. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 1. 589,79 μοναδες, σημειωνοντας οριακη υποχωρηση, σε ποσοστο 0,16%. Η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 16,2 δις. δραχμες. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 0,47%, Ληζινγκ πτωση 0,44%, Ασφαλειες πτωση 0,68%, Επενδυσεις πτωση 0,48%, Βιομηχανιες πτωση 0,82%, Κατασκευων ανοδος 0,07%, Συμμετοχων ανοδος 0,35%, Διαφορες πτωση 0,63%. Ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας σημειωσε μικρη υποχωρηση 0,28%.

ΔΟΛΑΡΙΟ (πωληση) 277. 77 δρχ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα και μονο στα βορεια ηπειρωτικα ενδεχεται να σημειωθουν σποραδικες βροχες η καταιγιδες μικρης διαρκειας. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοι στα δυτικα ασθενεις μεχρι μετριοι και στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι και τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 28 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 14 με 30 και στο Αιγαιο 17 με 27 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με λιγες προσκαιρες νεφωσεις, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 16 με 29 και 15 με 27 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 10 June 1997 - 3:11:56 UTC