Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-06-16

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαφεις ενδειξεις οτι οι "15" της Ευρωπαικης Ενωσης θα καταληξουν εστω και σε μια συμβιβαστικη συμφωνια, για ολα σχεδον τα καυτα προβληματα που αφορουν την Κοινοτητα, διαφαινονται μετα την πρωτη φαση του ευρωπαικου Συμβουλιου Κορυφης στο Αμστερνταμ. Ηδη βρεθηκε συμβιβαστικη λυση για το Συμφωνο Σταθεροτητας, στο οποιο επισημαινεται η αναγκαιοτητα ενισχυσης των προσπαθειων για τη μειωση της ανεργιας στην Ενωση. Συμφωνια επετευχθη επισης και στο θεμα του πολιτικου ελεγχου της Κεντρικης Τραπεζας της Ευρωπης, αποψη η οποια μεχρι τωρα συναντουσε την εντονη αντιδραση της γερμανικης πλευρας. Οι εργασιες του Ευρωπαικου Συμβουλιου συνεχιζονται απο νωρις το απογευμα και τα θεματα που συζητουν οι "15" αφορουν στην κοινη εξωτερικη πολιτικη και την πολιτικη της ασφαλειας, ζητηματα που ενδιαφερουν αμεσα την ελληνικη πλευρα, καθως στο τελικο κειμενο επιδιωκεται να περιληφθει ειδικη διαταξη για την προστασια των εξωτερικων συνορων της Ευρωπαικης Ενωσης.

Κρισιμη συσκεψη θα εχουν αυριο οι υπαλληλοι του υπουργειου παιδειας, καθως αναμενεται να παρουν οριστικες αποφασεις για την πορεια των κινητοποιησεων τους. Οι υπαλληλοι που διεκδικουν επιδομα γενικων εξετασεων της ταξης των 420. 000 δρχ, απειλουν με απεργια κατα τη διαρκεια των εξετασεων, που αρχιζουν στις 25 του μηνος. Ο υφυπουργος παιδειας επανελαβε οτι οι εξετασεις θα γινουν στον προβλεπομενο χρονο και με απολυτη ομαλοτητα, ακομη και σε περιπτωση απεργιας των υπαλληλων του υπουργειου, καθως οπως ειπε υπαρχει ο καταλληλος μηχανισμος.

Ποινικη διωξη για αποπλανηση ανηλικου ασκησε ο εισαγελεας Θεσσαλονικης κατα του 55χρονου ιδιοκτητη καντινας Στεφανου Μπαρμπαγιαννου, ο οποιος συνεληφθη απο την αστυνομια γιατι παρεσυρε στην καντινα του τεσσερα ανηλικα κοριτσια ηλικιας απο πεντε μεχρι 12 ετων και ασελγησε εις βαρος τους.

Στις 6. 600 δραχμες διαμορφωθηκε τελικα η τιμη για τις νεες μετοχες του ΟΤΕ, που θα παρουν οι θεσμικοι επενδυτες, ενω η τιμη για τους ιδιωτες ειναι 200 δραχμες χαμηλοτερη, δηλαδη 6. 400 δρχ. Οπως ανακοινωθηκε η συνολικη ζητηση ξεπερασε κατα τρεις φορες τον αριθμο διαθεσης των 45 εκατομμυριων μετοχων, καθως εγιναν 244. 897 αιτησεις. Ο καθε ιδιωτης επενδυτης θα παρει μεχρι 80 μετοχες ανα αιτηση. Λογω της σημαντικης ζητησης, θα διατεθουν περιπου αλλα 6,5 εκατομμυρια μετοχες.

Αυξημενη αλλα χωρις ουσιαστικα προβληματα ειναι η κινηση απο νωρις το απογευμα στις δυο εθνικες οδους, καθως επιστρεφουν κατα χιλιαδες οι Αθηναιοι που εγκατελειψαν την πρωτευουσα με την ευκαιρια του τριημερου του Αγιου Πνευματος. Η τροχαια εχει θεσει σε εφαρμογη απο το απογευμα εκτακτα μετρα, ενω τροχονομοι βρισκονται σε διασταυρωσεις και ρυθμιζουν την κινηση. Αυξημενη ηταν και η κινηση στα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας, στους σταθμους των ΚΤΕΛ, του ΟΣΕ και στο αεροδρομιο. Ομως και αυτη η εξοδος δεν ηταν αναιμακτη, καθως σε 243 τροχαια δυστυχηματα που σημειωθηκαν απο την Παρασκευη, 20 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 320 τραυματιστηκαν, εκ των οποιων οι 17 σοβαρα.

Σε τραγωδια παρ' ολιγο να καταληξει ο καυγας για οικονομικους λογους δυο συνεταιρων στεγνοκαθαριστηριου στην πλατεια Κουμουνδουρου. Κατα τη διαρκεια του καυγα ο Νικος Λεακος 60 ετων, τραυματισε αρκετες φορες με μαχαιρι το συνεταιρο του Διονυση Ανδρικοπουλο 48 ετων και στη συνεχεια επεσε απο τον εκτο οροφο για να αυτοκτονησει. Ο Λεακος επεσε ομως επανω σε τεντα που του εκοψε τη φορα και ετσι τη γλιτωσε με ελαφρα τραυματα. Και οι δυο διακομισθηκαν και νοσηλευονται στο νοσοκομειο.

Ενα μακαβριο ευρημα αντικρυσαν οι αστυνομικοι σε καδο απορριμματων, στην Καλλιθεα, οταν βρηκαν ενα ανθρωπινο κρανιο με σημαδια απο κερι. Οι αστυνομικοι εκτιμουν οτι προκειται για υποθεση μαυρης μαγειας και εικαζουν οτι το κρανιο, που ανηκει σε γυναικα, αφαιρεθηκε απο ταφο του νεκροταφειου της περιοχης.

Δεν θα πραγματοποιηθουν αυτη την εβδομαδα εξετασεις για τη χορηγηση αδειας οδηγησης αυτοκινητου, καθως οι αρμοδιοι υπαλληλοι του υπουργειου μεταφορων απεχουν απο τα καθηκοντα τους, διεκδικωντας την ικανοποιηση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων του κλαδου.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σαρωσαν οι ελληνες αθλητες στην δευτερη ημερα των Μεσογειακων Αγωνων, που διεξαγονται στο Μπαρι της Ιταλιας, αφου κατεκτησαν συνολικα ενδεκα μεταλλια, εκ των οποιων τρια χρυσα, πεντε ασημενια και τρια χαλκινα. Στην Ελληνορωμαικη παλη, χρυσα μεταλλια πηραν ο Σταθης Θεοδοσιαδης στα 58 και ο Νικος Σοφιανιδης στα 125 κιλα. Το ασημενιο κατεκτησε ο Δημητρης Αβραμης στην κατηγορια των 76 κιλων και τα χαλκινα ο Αριστειδης Ρουμπινιαν στα 63 κιλα και ο Κωστας Θανος στα 97.

Ιδιαιτερα αποδοτικη ηταν η δευτερη ημερα των Μεσογειακων Αγωνων και για την αρση βαρων. Χρυσο κατεκτησε στο ζετε των 76 κιλων ο Βικτωρας Μητρου που κατεκτησε και το χαλκινο μεταλλιο στο αρασε. Ασημενια μεταλλια πηραν ο Αλεξανδρος Πολιτιδης στο αρασε των 70 κιλων και ο Χρηστος Σπυρου στο αρασε των 76 κιλων. Ασημενιο πηρε και ο πρωταθλητης μας της κολυμβησης Δημητρης Μαγγανας στα 200 μετρα ελευθερο με επιδοση ενα λεπτο 52 δευτερα και 89 εκατοστα.

Σημερα ξεκινανε στο Μπαρι και τα αγωνισματα του Στιβου και οι ελληνες αθλητες και αθλητριες διεκδικουν αρκετα μεταλλια, με σπουδαιοτερους υποψηφιους για το βαθρο την Κατερινα Θανου και την Κατερινα Κοφφα στα 100 μετρα των γυναικων και τον Αγγελο Παυλακακη στο αντιστοιχο αγωνισμα των ανδρων, τον Αλεξανδρο Παπαδημητριου στην Σφυροβολια, την Αναστασια Κελεσιδου στην Δισκοβολια, την Χρυσα Ιακωβου στα 5000 μετρα, της Νικης Ξανθου στο μηκος και του Κωστα Γκατζιουδη στο Ακοντιο.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εννεα τουρκικα πολεμικα σκαφη, που συμμετεχουν στην ασκηση "Θαλασσολυκος", κατεπλευσαν στα κατεχομενα λιμανια της Αμμοχωστου και της Κερυνειας, οπου θα παραμεινουν μεχρι την Παρασκευη. Σε συναντηση με αξιωματικους των πολεμικων σκαφων, ο Ραουφ Ντενκτας ειπε οτι η Τουρκια δεν προκειται να επιτρεψειν ποτε η Κυπρος να γινει ελληνικη.

Στη Μοσχα βρισκεται ο υπουργος Εξωτερικων της Κυπρου Γιαννακης Κασσουλιδης οπου συναντηθηκε με τον ρωσο ομολογο του Γεβγενι Πριμακοφ. Αναφερομενος στις τουρκικες απειλες με αφρομη την προμηθεια των πυραυλων Σ-300, ο κ. Πριμακωφ ειπε οτι υπαρχει μεγαλη διαφορα αναμεσα στην απειλη και την υλοποιηση της, ενω ο κ. Κασσουλιδης τονισε οτι η Κυπρος θελει τους πυραυλους για καθαρα αμυντικους λογους. Το Κυπριακο βρισκεται εξαλλου στο επικεντρο των συζητησεων του υφυπουργου Εξωτερικων Γιαννου Κρανιδιωτη με αμερικανους αξιωματουχους, κατα τη διαρκεια επισκεψης του στις ΗΠΑ.

Ο προεδρος της Τουρκιας Νετσμετιν Ερμπακαν αρνηθηκε να επιβεβαιωσει οτι θα παραιτηθει στις 18 Ιουνιου προκειμενου να αναλαβει τη θεση του η Τανσου Τσιλερ, λεγοντας οτι η εναλλαγη στην πρωθυπουργια "ειναι λεπτομερεια που δεν εχει σημασια". Επισης, ζητησε απο την ηγεσια του Στρατου να ασχοληθει με τα καθηκοντα του και μονον. Στο μεταξυ, αγνωστοι εκτοξευσαν ρουκετα εναντιον του αρχηγειου της αστυνομιας στην Κωνσταντινουπολη, προκαλωντας ζημιες αλλα οχι θυματα.

Συντριπτικη νικη με μεγαλη διαφορα επι των αντιπαλων του κατηγαγε ο Κροατης Προεδρος Φρανιο Τουτζμαν στις προεδρικες εκλογες, καθως με καταμετρημενο το 9Ο% των ψηφων συγκεντρωνει το 61,2% εναντι 21,1% του υποψηφιου του Σοσιαλδημοκρατικου Κομματος, και 17,6% του υποψηφιου του Κοινωνικου Φιλελευθερου Κομματος.

Ο Ιρλανδικος Δημοκρατικος Στρατος ανελαβε με τηλεφωνημα αγνωστου σε ραδιοφωνικο σταθμο του Μπελφαστ την ευθυνη για την δολοφονια δυο αστυνομικων στο κεντρο της πολης Λιουργκαν. Οι δυο αστυνομικοι εκτελουσαν πεζη περιπολια, οταν δεχθηκαν καταιγισμο πυρων και υπεκυψαν ακαριαια.

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σ'ολοκληρη τη χωρα, με ανεμους ασθενεις και στο Αιγαιο βορειους μετριους. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 17 με 33 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα 18 με 35 και στο Αιγαιο 20 με 30 βαθμους Κελσιου. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 21 με 33 και 19 με 32 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 17 June 1997 - 0:30:40 UTC