Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-07-25

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ανοιγει ο δρομος για τον διορισμο 2. 500 ατομων στο δημοσιο, τους δημους και τις νομαρχιες, καθως η κυβερνηση προωθει νομοσχεδιο για προσληψεις στο Δημοσιο, το οποιο αναμενεται να συζητηθει στη Βουλη τον Αυγουστο, ενω ο διαγωνισμος θα πραγματοποιηθει τον Οκτωβριο η το αργοτερο τον Νοεμβριο. Συμφωνα με δηλωσεις του υπουργου Εσωτερικων, Αλεκου Παπαδοπουλου, με τον διαγωνισμο αυτο θα πληρωθουν περι τις 2. 500 θεσεις στο δημοσιο, τους δημους και τις νομαρχιες, ενω συντομα θα εκδοθουν προεδρικα διαταγματα για την προσληψη 375 ειδικων επιστημονων στις 13 περιφερειες. Επισης αλλοι 3. 500 ειδικοι επιστημονες θα τοποθετηθουν για συγκεκριμενο χρονικο διαστημα στους δημους που θα προκυψουν απο τις συνενωσεις, χωρις ωστοσο να μονιμοποιηθουν.

Το ερωτικο παθος ηταν τελικα το κινητρο της Κατερινας Γιαννακοπουλου, η οποια ομολογησε οτι σκοτωσε τον αρχιμανδριτη, Ανθιμο Ελευθεριαδη, στη Νεα Σμυρνη. Η Γιαννακοπουλου συνεληφθη χθες εξω απο μοναστηρι Παλαιοημερολογιτων, στη Μανδρα Αττικης, μετα απο τηλεφωνημα μοναχης στην Αστυνομια. Η Γιαννακοπουλου απεδωσε την πραξη της στο γεγονος οτι το θυμα αποφασισε να διακοψει πολυχρονη σχεση που ειχε μαζι της. Αποκαλυψε μαλιστα, οτι ειχε επιτεθει εναντιον του και στο παρελθον, αλλα χωρις αποτελεσμα.

Στην ομοφωνη αποφαση να προσαρμοστει η νομοθεσια στο πλαισιο της Κοινοτικης Οδηγιας για την απελευθερωση της αγορας της ηλεκτρικης ενεργειας, κατεληξε σημερα η Κυβερνητικη Επιτροπη. Οπως δηλωσε αμεσως μετα ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Δημητρης Ρεππας, μεχρι το Φεβρουαριο του 1999 πρεπει να ολοκληρωθει το θεσμικο, οργανωτικο και διοικητικο πλαισιο που θα διεπει την αγορα ηλεκτρικης ενεργειας. Προσθεσε ακομα οτι η κυβερνηση κατεληξε στο συστημα του ενιαιου διαχειριστη, γεγονος που σημαινει οτι θα παρεχεται η δυνατοτητα σε ιδιωτες να παραγουν ηλεκτρικη ενεργεια. Διευκρινισε ωστοσο, οτι η ΔΕΗ διατηρει το δημοσιο ελεγχο και οτι θα θεσπιστει ανεξαρτητη αρχη για την επιβλεψη των ορων του ανταγωνισμου. Οσον αφορα την αμυντικη βιομηχανια, ο κ. Ρεππας τονισε οτι χρειαζεται ριζικη αναδιαρθρωση και για τον λογο αυτο συστηνεται διυπουργικο οργανο, απο τα υπουργεια Εθνικης Οικονομιας, Εθνικης Αμυνας και Αναπτυξης για το συντονισμο της πολιτικης στον τομεα αυτο, τα επομενα χρονια.

Η Ελλαδα θα χρησιμοποιησει ολα τα μεσα που διαθετει στο πλαισιο της Ευρωπαικης Ενωσης, για να επιτυχει αυτο που θεωρει δικαιο, δηλωσε σε συνεντευξη του στους Φαινανσιαλ Ταιμς, ο πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, αφηνοντας ανοιχτο το ενδεχομενο, η Ελλαδα να ασκησει βετο στη διευρυνση της κοινοτητας με κεντροευρωπαικες χωρες, εαν αυτη δεν περιλαμβανει την Κυπρο. Συνεχιζοντας, ο κ. Σημιτης επανελαβε οτι η Ελλαδα δεν προκειται να απελευθερωσει τα κοινοτικα κονδυλια προς την Τουρκια, στο πλαισιο της τελωνειακης της συνδεσης, η να προχωρησει σε διαλογο μαζι της, εαν η Αγκυρα δε σταματησει να αμφισβητει μερος της κυριαρχιας μας η δεν προσφυγει στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης. Την ιδια ωρα, η Τουρκια συνεχιζει τις προκλησεις της. Στα κατεχομενα φθανει αποψε ο υπουργος Προεδριας της Τουρκιας, υπευθυνος για κυπριακες υποθεσεις Γιουκρου Γκιουρελ, για συνομιλιες με τον Ραουφ Ντενκτας, σχετικα με την μερικη ενσωματωση των κατεχομενων στην Τουρκια.

Το πρασινο φως, για να αρχισει η κατασκευη ενος απο τα μεγαλυτερα εργα, αυτου της ζευξης Ριου - Αντιρριου, δοθηκε σημερα με την υπογραφη της δανειακης συμβασης μεταξυ της Ευρωπαικης Τραπεζας Επενδυσεων και των εκπροσωπων της κοινοπραξιας ``Γεφυρα Α. Ε``, που εχει αναλαβει την εκτελεση, αλλα και εκμεταλλευση του εργου. Το δανειο, που ειναι με εγγυηση του ελληνικου δημοσιου, ανερχεται σε 115 δις. δρχ. , ποσο που καλυπτει, περιπου, το 50% του προυπολογισμου του εργου, που φτανει τα 226 δις. δρχ. Εργο-κλειδι για την αναπτυξη της βορειοδυτικης Ελλαδας, το χαρακτηρισε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, ενω ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης, τονισε οτι με το εργο δημιουργουνται 3. 000 νεες θεσεις εργασιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη συνθεση της νεας κυβερνησης, παρουσιασε σημερα ο εντολοδοχος πρωθυπουργος και ηγετης του Σοσιαλιστικου Κομματος, Φατος Νανο, στο νεο προεδρο της Αλβανιας Ρετζιπ Μειντανι. Η κυβερνηση εχει 21 μελη, μεταξυ των οποιων ενα υφυπουργο και τρεις υπουργους προεδριας. Οπως δηλωσε ο νεος υπουργος εξωτερικων, Πασχαλης Μηλιος, η νεα κυβερνηση θα επιδιωξει νεες σχεσεις με τις γειτονικες χωρες, την Ελλαδα, την Ιταλια, την ΠΓΔΜ και την Γιουγκοσλαβια. Την ιδια ωρα, ισχυρη εκρηξη σημειωθηκε σε πενταοροφη πολυκατοικια στην πολη Πευκοπια, της βορειοανατολοκης Αλβανιας, με αποτελεσμα να σκοτωθουν τρια ατομα και να τραυματιστουν δεκαεξι. Αγνωστος παραμενει ο αριθμος των αγνοουμενων κατω απο τα ερειπια.

Γερμανοι στρατιωτες αρχισαν να απομακρυνουν χιλιαδες κατοικους δυο ανατολικογερμανικων χωριων, που βρισκονται στις οχθες του Οντερ, καθως τα νερα του ποταμου προκαλεσαν την καταρρευση και δευτερου φραγματος και απειλουν πλεον κατοικημενες περιοχες. Συμφωνα με τις αρχες, λογω της καταστροφης του δευτερου φραγματος τουλαχιστον 3. 000 κατοικοι δυο χωριων θα πρεπει να εγκαταλειψουν τις εστιες τους.

Τουλαχιστον 29 ατομα, στην πλειοψηφια τους γυναικες και παιδια, σφαγιασθησαν χθες απο φανατικους ισλαμιστες, στο Χαντζουτ, 50 χιλιομετρα δυτικα του Αλγεριου, συμφωνα με μαρτυριες Αλγερινων που γλιτωσαν απο τη σφαγη. Το Χαντζουτ βρισκεται κοντα στην περιοχη στην οποια ο στρατος εχει εξαπολυσει τεραστια επιχειρηση εναντιον της οργανωσης "Ενοπλη Ισλαμικη Ομαδα" ΓΙΑ, η οποια διεψευσε σημερα οτι ο αρχηγος της Ανταρ Ζουαμπρι σκοτωθηκε απο τις δυναμεις ασφαλειας.

Τρια ατομα σκοτωθηκαν απο στρατιωτες στην Κινσασα, σημερα, κατα την διαρκεια διαδηλωσης χιλιων υποστηρικτων της αντιπολιτευσης που διαμαρτυρονταν κατα της απαγορευσης της πολιτικης δραστηριοτητας απο τον προεδρο Λοραν Καμπιλα. Οπως ανεφεραν αυτοπτες, οι στρατιωτες ανοιξαν πυρ εναντιον των διαδηλωτων και εκτος απο τους νεκρους υπαρχουν και πεντε τραυματιες.

Την προσωρινη αναστολη των εργασιων ανεγερσης του οικισμου στο Αμπου Γνειμ, στην αραβοκρατουμενη ανατολικη Ιερουσαλημ, ανακοινωσε η ισραηλινη κυβερνηση στον παλαιστινιο ηγετη Γιασερ Αραφατ. Αυτο ανεφερε καλα πληροφορημενη ισραηλινη πηγη.

Στις 21 Σεπτεμβριου θα πραγματοποιηθουν οι εκλογες για την αναδειξη του νεου προεδρου της Σερβιας, ανακοινωσε σημερα ο προεδρος της Βουλης, Ντραγκαν Τομιτς, ο οποιος εκτελει και χρεη προεδρου της χωρας, μετα τη μεταπηδηση του Μιλοσεβιτς στην προεδρια της Γιουγκοσλαβιας. Ο Μιλοσεβιτς, απο τη μερια του, υποσχεθηκε να σταματησει τις διωξεις και τους περιορισμους στα μεσα μαζικης ενημερωσης, ενω συναντηθηκε με τον ηγετη της αντιπολιτευσης Βουκ Ντρασκοβιτς.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελευθερος υπο τον ορο τη μη εξοδου απο τη χωρα, αφεθηκε το πρωι ο ομοιοπαθητικος γιατρος, Σπυρος Διαμαντιδης, αφου το Τριμελες Εφετειο Αθηνας εκανε δεκτη την αιτηση αναστολης εκτελεσης της ποινης του. Ο Διαμαντιδης εχει καταδικασθει τον περασμενο Μαιο σε φυλακιση τριων χρονων, χωρις αναστολη, για την κακοποιηση παιδιου ηλικιας δυο χρονων, κατηγορια που ο ιδιος αρνειται.

Στον τριτο ανακριτη Πειραια οδηγηθηκαν σημερα τα οκτω μελη του κυκλωματος λαθρεμποριας πετρελαιου, που εξαρθρωθηκε χθες απο την αστυνομια. Εγκεφαλος της σπειρας, φερεται ο Ιωαννης Αναστασιαδης, ιδιοκτητης της εταιριας "Πολυπετρολ". Μεταξυ των συλληφθεντων ειναι και ενας υπαλληλος του υπουργειου Οικονομικων. Το ελληνικο δημοσιο ζημιωθηκε απο την παρανομη δραση της εταιριας με περισσοτερα απο 250 εκατομμυρια δραχμες.

Συναντησεις με τους ηγετες του ΚΚΕ, της ΠΟΛΑΝ, του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ, ειχε διαδοχικα το πρωι σε ξενοδοχειο της Αθηνας, ο πρωθυπουργος του Λιβανου Ραφικ Χαριρι, ο οποιος πραγματοποιει επισημη επισκεψη στη χωρα μας. Η Αλεκα Παπαρηγα, ζητησε, μετα τη συναντηση απο την ελληνικη κυβερνηση να διεκδικησει και να αγωνιστει για την αποχωρηση των ισραηλινων στρατευματων απο το Λιβανο και την εφαρμογη των συμφωνιων για το Παλαιστινιακο. Επισης ο Αντωνης Σαμαρας, ταχθηκε υπερ μιας συνολικης αποχωρησης ολων των ξενων στρατευματων απο το Λιβανο. Να γινουν πιο στενες οι σχεσεις της Ελλαδας και του Λιβανου για το καλο και των δυο χωρων, προτεινε ο Δημητρης Τσοβολας, ενω Νικος Κωνσταντοπουλος, υποστηριξε οτι "οι ιστορικοι και πολιτιστικοι δεσμοι αναμεσα στην Ελλαδα και το Λιβανο, μπορουν και σημερα να επιβεβαιωθουν σε ολους τους τομεις.

Εντατικους ελεγχους σ'ολη τη χωρα πραγματοποιουν οι αγορανομικες υπηρεσιες, για να διαπιστωσουν την εφαρμογη των προσφατων ρυθμισεων του υπουργειου Αναπτυξης, που αφορουν τις ανωτατες τιμες πωλησης των εμφιαλωμενων νερων και αναψυκτικων και αν εναρμονιζονται αυτες με τις ενδεικτικες τιμες που αναγραφονται στις φιαλες. Μεχρι σημερα, εχουν γινει ελεγχοι σε 500 σημεια πωλησης και διαπιστωθηκαν οχτω παραβασεις. Οι εφτα αφορουσαν πωληση εμφιαλωμενων νερων σε τιμη υψηλοτερη της ενδεικτικης και μια παραβαση για αποκρυψη προιοντος. Για τις παραβασεις αυτες υποβληθηκαν μηνυσεις.

Σε υφεση βρισκεται η φωτια στην περιοχη Σκρα του Κιλκις, κοντα στα ελληνοσκοπιανα συνορα, ενω υπο μερικο ελεγχο τεθηκε η φωτια στο Γραμματικο Εδεσσας.

Αρχισαν το πρωι οι εργασιες του διημερου επιμορφωτικου σεμιναριου του Οργανισμου Καταπολεμησης Ναρκωτικων, στο πλαισιο της εκπαιδευσης προσωπικου για την στελεχωση των κεντρων προληψης σε ολοκληρη τη χωρα.

Την ερχομενη εβδομαδα το διοικητικο συμβουλιο του ΟΤΕ, θα αποφασισει σε δυο εκτακτες συνεδριασεις του για την προμηθεια των νεων ψηφιακων παροχων. Η προμηθεια αυτη 1. 366. 000 ψηφιακων παροχων και κοστους 70 δισεκατομμυριων δραχμων, εντασσεται στο πλαισιο του επειγοντος επενδυτικου προγραμματος του οργανισμου για τη διετια 1997-98. Η αναθεση θα γινει απευθειας στις εταιριες Ζημενς και Ιντρακομ, καθως δεν υπαρχει απαραιτητος χρονος για την υλοποιηση του προγραμματος με βαση τις προγραμματικες συμφωνιες η διεθνη διαγωνισμο.

Δυο ληστειες σημειωθηκαν σημερα το πρωι στη Θεσσαλονικη. Στις 6. 30, αγνωστος ανδρας πηγε στο κρεοπωλειο της Αναστασιας Κοριζη, στην οδο Εγνατια 284 και με την απειλη οπλου της απεσπασε 2,5 εκατομμυρια δραχμες. Ο ληστης πριν φυγει απο το καταστημα πυροβολησε και τραυματισε στο ποδι την Κοριζη, η οποια νοσηλευεται εκτος κινδυνου. Νωριτερα στις 4. 45 τα ξημερωματα, δυο αγνωστοι ληστεψαν τον υπαλληλο πρατηριου υγρων καυσιμων, στην αερογεφυρα της Σταυρουπολης. Οι δραστες χτυπησαν στο κεφαλι τον Κωνσταντινο Δαμασκο με ενα ξυλο, πηραν ολα τα χρηματα που υπηρχαν στο ταμειο και εξαφανιστηκαν. Ο Δαμασκος νοσηλευεται στο "Ιπποκρατειο" νοσοκομειο.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με τη Λυσιστρατη του Αριστοφανη κανει πρεμιερα το Εθνικο Θεατρο στις 9 το βραδυ του Σαββατου, στο πλαισιο του 40ου Φεστιβαλ Φιλιππων - Θασου. Τη σκηνοθεσια στην παρασταση, που θα δοθει στο αρχαιο θεατρο Φιλιππων Καβαλας, εχει κανει ο Διαγορας Χρονοπουλος και στους βασικους ρολους παιζουν οι Κατια Δανδουλακη, Ελενη Γερασιμιδου, Χρυσα Ρωπα, Γιαννης Μορτζος, Μιραντα Ζαφειροπουλου και Γιαννης Καρατζογιανης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το χαλκινο μεταλλιο κατεκτησε τελικα στο παγκοσμιο πρωταθλημα εφηβων, που διεξηχθη στην Αβανα της Κουβας, η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης, καθως νικησε στον μικρο τελικο την αντιστοιχη της Αυστραλιας με 9-6.

Φουντωνει ο πολεμος που εχει ξεσπασει, μεταξυ ΕΠΑΕ και ΑΕΚ, με αφορμη την μη εγκριση της υποψηφιοτητας του Αλεξη Κουγια για το νεο Δ. Σ της ΕΠΑΕ, το οποιο θα προελθει μετα τις εκλογες της 30ης Ιουλιου. Ειναι καταπτυστη η αποφαση αυτη, γιατι εχει σκοπιμοτητα. Η ΕΠΑΕ ειναι ενα μαγαζι ορισμενων που πλουτιζουν. Ειναι προκληση οι μεθοδευσεις ορισμενων. Πρεπει καποια στιγμη να μαθουμε να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους", τονισε ο Αλεξης Κουγιας, σε σημερινη συνεντευξη Τυπου. Εγω δεν ειμαι ο Αγιος Τροχανας, προσθεσε ο Κουγιας. Εγω, εχω τον δικο μου τροπο για να πολεμω. Και ειναι χειροτερος απο τον δικο τους. Ε, να γνωριζετε, οτι θα τους πολεμησω με τον τροπο αυτο. Η ΑΕΚ, λοιπον, που εκπροσωπει το 17% των Ελληνων φιλαθλων, να μην εχει εκπροσωπο στην ΕΠΑΕ και να 'χουν ο Αθηναικος των 110 εισιτηριων, ο Απολλων των 20 εισιτηριων και αλλες ομαδες, κατεληξε ο Κουγιας.

Η Διοικηση του ΤΑΚ Ολυμπιακος εξακολουθει να τηρει σκληρη γραμμη απεναντι στον νεαρο διεθνη μπασκετμπολιστα, Δημητρη Παπανικολαου και σημερα του εστειλε εξωδικο, με το οποιο τον καλει να παρουσιαστει τη Δευτερα στην πρωτη συγκεντρωση της ομαδας για τη νεα περιοδο, διαφορετικα θα υποστει τις συνεπειες, οπως χαρακτηριστικα υποστηριζει το ΤΑΚ. Ωστοσο, αμετακινητος στη θεση του παραμενει και ο Παπανικολαου, που ειναι αποφασισμενος να φτασει στα ακρα.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ιδιαιτερα θερμο κλιμα πραγματοποιηθηκαν οι συναλλαγες στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με το γενικο δεικτη τιμων να ξεπερνα και παλι το φραγμα των 1600 μοναδων μετα απο εννεα συνεδριασεις. Εκλεισε στις 1601,39 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 2,05% ενω σε εβδομαδιαια βαση κατεγραψε υψηλα κερδη 4,18%. Αυξημενος παρουσιαστηκε σημερα και ο ογκος των συναλλαγων η αξια των οποιων εφθασε τα 15,3 δισεκ. δρχ. Τον τονο στη σημερινη συνεδριαση εδωσαν οι τραπεζικες μετοχες και ιδιαιτερα η μετοχη της Εθνικης Τραπεζας η τιμη της οποιας σημειωσε ανοδο 1685 δραχμων και εκλεισε στις 37. 810 δρχ. Οι επιμερους δεικτες εκλεισαν ως εξης: Τραπεζες ανοδος 2,91%, Ληζινγκ ανοδος 0,43%, Ασφαλειες ανοδος 2,48%, Επενδυσεις πτωση 0,02%, Βιομηχανιες ανοδος 2,17%, Κατασκευων πτωση 0,01%, Συμμετοχων ανοδος 1,57%, Διαφορες ανοδος 2,02%. Ο δεικτης Παραλληλης Αγορας ενισχυθηκε σε ποσοστο 0,96%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφια προβλεπεται αυριο σ'ολη τη χωρα, ενω ειναι πιθανο να σημειωθουν βροχες και καταιγιδες που κατα τοπους στα κεντρικα και βορεια θα ειναι ισχυρες. Οι ανεμοι στα δυτικα θα πνεουν βορειοδυτικοι μεχρι ισχυροι και απο το απογευμα πολυ ισχυροι, ενω στην υπολοιπη χωρα αρχικα θα ειναι νοτιοδυτικοι μεχρι μετριοι αλλα μετα το μεσημερι στα κεντρικα και βορεια θα στραφουν σε βορειους και θα ενισχυθουν. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια ηπειρωτικα 18 με 28 βαθμους, στα δυτικα 20 με 31 και στην υπολοιπη χωρα 22 με 34 βαθμους Κελσιου. Συννεφια με βροχη και πιθανη καταιγιδα, μετριους ως ισχυρους ανεμους και θερμοκρασια 24 με 34 και 20 με 28 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 25 July 1997 - 23:49:24 UTC