Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 97-12-21

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ολοκληρώθηκε η περισυλλογή των νεκρών του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, που συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης, σε υψόμετρο 4. 000 ποδιών στα Πιέρια Ορη και ο εντοπισμός του κατέστη δυνατός μόλις χθες, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Στον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας βρίσκονται δυνάμεις ΛΟΚ και ΕΜΑΚ, και πολυμελής ουκρανική αντιπροσωπεία ειδικών και εμπειρογνωμόνων προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος. Χθες το απόγευμα, βρέθηκε το ένα από τα δύο ``μαύρα`` κουτιά του "Γιακοβλεφ 42 "και τώρα αναζητείται το δεύτερο, προκειμένου να αναλυθούν τα γραμμένα στοιχεία της πτήσης και να δοθούν απαντήσεις σχετικά με τα αίτια της αεροπορικής αυτής τραγωδίας.

Όπως έγινε γνωστό οι δύο πιλότοι του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους, θα υποβληθούν σε ιατροδικαστικές αναλύσεις για να διαπιστωθεί η κατάστασή τους, τη στιγμή του δυστυχήματος. Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής, Δημήτρης Ψαρούλης, που ρωτήθηκε αν θα γίνουν αναλύσεις και για το ενδεχόμενο πιθανής μέθης, είπε χαρακτηριστικά ότι "θα γίνουν τα πάντα, ό, τι γίνεται και σ 'έναν οδηγό αυτοκινήτου. `` Στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" της Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζεται η μεταφορά για αναγνώριση των πτωμάτων, έχει εγκατασταθεί ουκρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Παιδείας, κ. Καρτίς, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει με τις ελληνικές αρχές.

Μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" έχουν μεταφερθεί οι σοροί πέντε απο τα 71 θύματα της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους. Σύμφωνα με δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Κώστα Παπαδόπουλου, με τις οποίες διευκρινίζονται οι αρχικές πληροφορίες για την ταυτότητα των πέντε επιβατών, έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής μόνο η σορός του υπαλλήλου της εταιρείας ``Μηχανική``, Σταύρου Ματζιρτζή. Όσον αφορά τις σορούς των τεσσάρων άλλων επιβατών, που μεταφέρθηκαν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρόκειται για μία γυναίκα και τρία παιδιά, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν αναγνωρίστηκαν, αλλά εκτιμάται ότι είναι Ουκρανοί. Στο μεταξύ το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι από τους συγγενείς των θυμάτων, περιμένοντας να αναγνωρίσουν τα πτώματα των δικών τους ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δήλωσε ότι η ανεύρεση του ουκρανικού αεροσκάφους με ελληνικά μέσα διάσωσης αποδεικνύει ότι υπήρχε σχέδιο και ότι το κράτος λειτουργεί. Επίσης εξήρε την κινητοποίηση των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε άψογη και αποτελεσματική τη συνεργασία των συναρμοδίων φορέων του κράτους για την ανεύρεση του ουκρανικού αεροσκάφους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού και ζήτησαν την παραίτηση των συναρμοδίων υπουργών.

Παρά τη φόρτιση των τελευταίων ημερών από την πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους, αλλά και του C-130, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Αλικαρνασσού, αρνήθηκε και πάλι την εγκατάσταση ραντάρ προσέγγισης, στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου. Μετά από μία μαραθώνια και θυελλώδεις συνεδρίαση, στην οποία ο δήμαρχος Αλικαρνασσού, Γιάννης Πατεράκης, κάλεσε το σώμα να εγκρίνει την εγκατάσταση των ραντάρ με το "χέρι στην καρδιά", όπως χαρακτηριστικά είπε, το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την πρόταση με ψήφους 11 κατά, 4 υπέρ και 3 λευκά, προβάλλοντας και πάλι περιβαλλοντικούς όρους. Τα ραντάρ βρίσκονται στις αποθήκες του αεροδρομίου "Ν. Καζατζάκης", εδώ και ενάμισι χρόνο και αν δεν εγκατασταθούν άμεσα, το υπουργείο Μεταφορών θα κληθεί να πληρώσει -όπως έχει δηλώσει ο αερολιμενάρχης, κ. Γεωργακάκης- το ποσό των 2,5 δισ. δρχ. επειδή η αγορά των ραντάρ έγινε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο σημείο, κοντά στο Λιανοκλάδι, όπου χθες εκτροχιάστηκε επιβατική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ, με 198 επιβάτες. Από τον εκτροχιασμό τραυματίστηκαν ελαφρά μόνο δύο υπάλληλοι του ΟΣΕ. Τα δρομολόγια των τραίνων γίνονται μέχρι σε ένα σημείο, απ' όπου οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται σε λεωφορεία του ΟΣΕ που τους μεταφέρουν στη Λαμία και από εκεί, με άλλο τραίνο για τον προορισμό τους.

Σε βαρύ πένθος βυθίστηκε από χθες η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με την συντριβή του στρατιωτικού αεροπλάνου C-130 που συνετρίβη στο όρος Πάστρα. Ο τραγικός επίλογος της αεροπορικής αυτής τραγωδίας "γράφτηκε" στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Πολεμικής Αεροπορίας, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των πέντε άτυχων ιπτάμενων, που αποτελούσαν το πλήρωμα του C-130. Η συντριβή του οφείλεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και εκτιμήσεις, σε ανθρώπινο λάθος. Το μεταγωγικό αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με κατεύθυνση την Βάση της Τανάγρας, απ'όπου θα παραλάμβανε λόχο στρατιωτών για να τους μεταφέρει στο σημείο όπου διεξάγοντο οι έρευνες για το ``Γιάκοβλεφ``. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, αξιωματικός της Αεροπορίας, που κατέφθασε στο χώρο όπου συνετρίβη το C-130, "μόλις για 50 μέτρα το μεταγωγικό θα είχε γλυτώσει την συντριβή" . Την ώρα που το C-130 εκτελούσε την πτήση του σε 1050 υψόμετρο επικρατούσαν συνθήκες ομίχλης. Το αεροσκάφος προσέκρουσε στη Βόρεια πλευρά του όρους και αμέσως σημειώθηκε έκρηξη. Ίσως γι΄ αυτό και τα συντρίμμια του αεροσκάφους να βρίσκονται διασκορπισμένα σε ακτίνα 800 μέτρων.

Οι πέντε αξιωματικοί του C-130 ήταν από τους πλέον έμπειρους στην ειδικότητά τους. Ο κυβερνήτης αντισμήναρχος Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος ήταν μοίραρχος στα P-3 ORION. Ο σμηναγός Παναγιώτης Γκολφινόπουλος ήταν έμπειρος πιλότος με πολλές ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του. Ο αντισμήναρχος Θεόφιλος Γεωργακόπουλος ήταν ο αρχηγός των Loadmaster. Ο Σαράντος Μουτσάτσος ήταν διοικητής της σχολής ραδιοναυτίλων. Επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει ξεκινήσει ήδη το έργο της διερεύνησης των αιτίων του ατυχήματος.

Με τις ομιλίες των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και ονομαστική φανερή ψηφοφορία που ενέχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκατομμύρια σέρβοι ψηφοφόροι ψηφίζουν από το πρωί για τέταρτη φορά, προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας. Στις υπόλοιπες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι σήμερα, κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε ποσοστό συμμετοχής πάνω από 50%. Αντίπαλοι των εκλογών είναι ο Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υποψήφιος των Σοσιαλιστών και ο ακροδεξιός εθνικιστής Βόγισλαβ Σέσελι.

Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το πρόγραμμα " πετρέλαιο αντί τροφίμων", είχαν επιτυχή κατάληξη". Ο ιρακινός υπουργός εμπορίου, δήλωσε ότι η Βαγδάτη θα αρχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου για την κάλυψη των αναγκών της σε τρόφιμα και φάρμακα, μόλις ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Κόφι Αναν, εγκρίνει το νέο σχέδιο διανομής της βοήθειας.

Αναστατωμένοι είναι οι ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών στην Αυστραλία, μετά από απόφαση δικαστηρίου της Μελβούρνης, που έκρινε ότι μια μπυραρία ήταν ένοχη που μέθυσε ένας πελάτης. Το δικαστήριο καταδίκασε το συγκεκριμένο μαγαζί, να αποζημιώσει με 25 εκατομμύρια δραχμές περίπου τον πελάτη, ο οποίος καθώς επέστρεφε σπίτι του, τραυματίστηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Τα ισχυρά ρεύματα και τα μεγάλα κύματα έχουν παρασύρει ένα μεγάλο τμήμα της ατράκτου του αεροσκάφους Μπόινγκ της εταιρίας SilkAir, που συνετρίβη στη Σουμάτρα την Παρασκευή, με αποτέλεσμα τα ειδικά συνεργεία να μην μπορούν να ανασύρουν από τη θάλασσα το αεροπλάνο. Το Μπόινγκ συνετρίβη καθώς πετούσε από τη Τζακάρτα στη Σιγκαπούρη, αφήνοντας νεκρούς 104 επιβάτες.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά επικρατεί σήμερα σ' όλη τη χώρα, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 15 και στα νησιά του Αιγαίου τους 16 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με πιθανή παροδική βροχή επικρατούν σήμερα στην Αττική. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη επικρατεί συννεφιά με τοπικές βροχές και πιθανόν παροδική καταιγίδα. Η θερμοκρασία φθάνει στην πόλη τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο προβλέπεται Άστατος καιρός σε όλη τη χώρα, με νεφώσεις, τοπικές βροχές, καταιγίδες, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Sunday, 21 December 1997 - 16:22:03 UTC