Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-01-31

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Με στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και συλλαλητήριο τη Δευτέρα έξω απο τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται η επίμαχη διάταξη για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων. Μεθαύριο η Αθήνα θα είναι χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο απο τις 3 μμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Ακινητοποιημένα θα μείνουν επίσης τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία απο τις 5 μμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Προβλήματα αναμένονται και στις πτήσεις της Ολυμπιακής, λόγω της στάσης εργασίας απο τις 5 εως τις 9 το πρωί.

Τα τρακτέρ βγαίνουν και πάλι στους δρόμους απο τη Δευτέρα ανοίγοντας το νεο κύκλο των αγροτικών κινητοποιήσεων. Χωρίς να αποκλείσουν σε αυτή τη φάση του αγώνα τους την εθνική οδό οι αγρότες θα παρατάξουν εκατέρωθεν του δρόμου τα τρακτέρ τους απο τη Λαμία μέχρι και τα Τέμπη. Επίσης, συγκεντρώσεις αγροτών θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και στη Βοιωτία, και στη Σάμο, την Τρίτη στην Πρέβεζα και στην Κεφαλλονιά, την Τετάρτη στη Ζάκυνθο και την Πεμπτη στα Χανιά και στο Ηράκλειο. Αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας για να καθορίσει το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στο νομό. Οι αγρότες, που ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό διεκδικούν ελάχιστη τιμή για το βαμβάκι 314,6 δρχ το κιλό, επιστροφή του ΦΠΑ απο το 1990 εως 1996 που παρακρατήθηκε λόγω της συνυπευθυνότητας, εξόφληση των χρημάτων που οφείλουν οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις κ.α.

Συνέχισαν και χθες το βράδυ τη δράση τους οι εμπρηστές των αυτοκινήτων. Στόχος τους αυτή τη φορά τρεις Μπε-Εμ-Βε στο Καματερό, το Αιγάλεω και τη Νέα Σμύρνη. Επίσης, είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ομως δεν πυροδοτήθηκε, σε δυο φορτηγά στον Κολωνό. Τα αυτοκίνητα, που έχουν γίνει στόχος την τελευταία περίοδο των άγνωστων δραστών έφτασαν τα 54. Την ευθύνη έχει αναλάβει η οργάνωση "Εμπρηστές Συνείδησης".

Ακαρπη ηταν η χθεσινή συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Νεολαίας του Κινήματος για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η συμβιβαστική πρόταση, που διατύπωσαν ο Απόστολος Κακλαμάνης και ο Κώστας Λαλιώτης το συνέδριο αυτό να είναι έκτακτο, να διεξαχθεί με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων του προηγούμενου συνεδρίου και η ηγεσία που θα εκλεγεί να προετοιμάσει το επόμενο τακτικό συνέδριο που θα γίνει σε ένα χρόνο δεν έγινε αποδεκτή απο τους νεολαίους.

Εννέα νέα πανεπιστημιακά τμήματα και τρία των ΤΕΙ συμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό δελτίο, που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι των γενικών εξετάσεων του Ιουνίου 1998. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας τα εννέα τμήματα των ΑΕΙ κατανέμονται από δύο στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου και τρία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τρία νέα τμήματα των ΤΕΙ είναι ενα στο Τεχνολογικό Ιδρυμα Λαμίας και δύο στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταφέρθηκε η "μάχη" για τα παρκόμετρα, τις κλήσεις και γενικότερα την ανάθεση του έργου της ελεγχόμενης στάθμευσης μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, αλλά και για τη συνταγματικότητα ή όχι της δυνατότητας να αναθέτουν οι δήμοι και οι κοινότητες ανάλογα έργα σε ιδιωτικές εταιρίες (ΝΠΙΔ).

Συνεχίζονται οι έντονες τουρκικές αντιδράσεις για τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου της Πάφου. Σε διάβημα προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του αεροδρομίου της Πάφου προέβη ο αντιπροσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ και ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου, καθώς η εν λόγω εξέλιξη, ισχυρίστηκε, θέτει ευρύτερα σε κίνδυνο την περιοχή. Σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, προειδοποιεί ότι οι Ελληνοκύπριοι θα ευθύνονται για οποιεσδήποτε εξελίξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες επιπτώσεις.

Παγκόσμια εκστρατεία αναλαμβάνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Η επίσημη έναρξη των κινητοποιήσεων θα γίνει στις 12 Μαρτίου με εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, στην οποία θα προσκληθούν μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης, της Γερουσίας, του Κογκρέσου και διεθνείς προσωπικότητες. Η ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1973 ύστερα απο απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

Ρύπανση απο πηχτό μαζούτ προκάλεσε σε έκταση 1000 τ.μ. στη θαλάσσια περιοχή του αγκυροβολίου του πειραϊκού λιμανιού, το με σημαία Τουρκίας φορτηγό πλοίο "Μουζεγέν Ανά", το οποίο περνούσε τράνζιτ και ανεφοδιαζόταν με καύσιμα. Απαγορεύθηκε ο απόπλους του πλοίου, ενω συνελήφθη ο Α' μηχανικός Ozanalr Ersun, 56 χρονών, ο οποίος θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα ενω αναμένεται να επιβληθεί και πρόστιμο για τη ρύπανση.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από σήμερα αναμένονται στη Βαγδάτη ειδικοί της διεθνούς κοινότητας για την έναρξη των συναντήσεων επανεκτίμησης του εξοπλιστικού προγράμματος του Ιράκ. Στις συναντήσεις αυτές που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της Βαγδάτης θα συμμετάσχουν τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ (UNSCOM) για τον Αφοπλισμό του Ιράκ, καθώς και ειδήμονες από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και από τη Γερμανία. Στο μεταξύ, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Βίκτορ Ποσουβαλιούκ, επιστρέφει στη Βαγδάτη για να προωθήσει τη ρωσική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης.

Τριάντα μουσουλμάνους εξτρεμιστές σκότωσαν οι αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας στο Αλγέρι και δύο γειτονικές επαρχίες, κατά τις μαζικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσαν, ύστερα από τις δολοφονίες και άλλων αμάχων πολιτών.

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία του εξωτερικού "δεν πρόκειται να ανγνωρίσει ποτέ" ως αυθεντικά τα οστά που βρέθηκαν το 1991 στο Εκατερίνμπουργκ, των Ουραλίων Ορέων, και αποδίδονται στον τελευταίο Τσάρο της Ρωσίας, Νικόλαο Β!, ανακοίνωσε ο μητροπολίτης Νέας Υόρκης, Βιτάλι. Η ρωσική εκκλησία του εξωτερικού, η οποία έχει από το 1981 ανακηρύξει τον Τσάρο και την οικογένειά του αγίους, θεωρεί πως η πραγματική σορός του Νικολάου και της οικογενείας του, περίπου 80 οστά και τμήματα αυτών, φυγαδεύθηκαν από αξιωματικό του Λευκού Στρατού, ύστερα από έρευνές του το 1918 και έκτοτε φυλάσσονται στις Βρυξέλλες.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του λιβανικού στρατού και σιίτες Μουσουλμάνους που αποσκίρτησαν από τη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολλάχ, συνεχίζονταν και σήμερα το πρωί στο Μπααλμπέκ, έπειτα από τα αιματηρά γεγονότα που χθες στοίχισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων. Ο αρχηγός των σκληροπυρηνικών ανταρτών σεϊχης Τουφαϊλί, σύμφωνα με πληροφορίες κατέφυγε στη γενέτειρα πόλη του, στην κοιλάδα της Μπεκάα, που φρουρείται στενά από τα συριακά στρατεύματα.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις υπάρχουν σήμερα σ' όλη τη χώρα, αλλά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια αναμένεται να αυξηθούν και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια φθάνει τους 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 14 και στο Αιγαίο τους 13 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία που φθάνει τους 12 και 6 βαθμούς αντίστοιχα, εχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 31 January 1998 - 18:53:54 UTC