Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-12

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Καθοριστικής σημασίας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις η σημερινή συνάντηση του υπουργού Γεωργίας με εκπροσώπους των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε οτι θα εξεταστούν κάποια ειδικά αιτήματα των αγροτών αλλά η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε πιέσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση με ψυχραιμία αντιμετώπισε την κρίση στα Ιμια δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Αποφασισμένη να εκκαθαρίσει την κατάσταση στην Ο.Α. είναι η κυβέρνηση.

Χορηγείται επίδομα αλληλεγγύης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Από τον Ιούνιο και μετά αναμένεται η πτώση των επιτοκίων των τραπεζών.

Μέχρι την Τρίτη θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για τα "πανωτόκια".

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις στη ΝΔ.

Ρήγμα στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Αποχώρησε η "εκσυγχρονιστική" ομάδα καταγγέλοντας ως παρωδία τις προσυνεδριακές διαδικασίες.

Τον Απρίλιο ο διαγωνισμός για την πρόσληψη στα σχολεία αδιόριστων εκπαιδευτικών.

Δεν αφορά αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις η πολιτική ανασυγκρότησης των ΔΕΚΟ, τόνισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Απεργούν για 48 ώρες οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών Ρίχτερ στις κεντρικές Φιλιππίνες.

Προσπάθειες Κόφι Ανάν για διπλωματική επίλυση της κρίσης στο Ιράκ.

Εννιάδυμα περιμένει 28χρονη Μεξικανή.

Μια νίκη και τρείς ηττες ο απολογισμός στους προημιτελικούς για το κύπελο κόρατς.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Καθοριστικής σημασίας για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή συνάντηση του κυβερνητικού κλιμακίου, επικεφαλής του οποίου θα είναι ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, με εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι συνέχισαν χθες τους δίωρους αποκλεισμούς σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κινητοποιήσεις αγροτων γίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο μετέχουν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, οι υφυπουργοί Γεωργίας, κ.κ. Σωτηρλής και Γερανίδης και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Λάμπρου. Σύμφωνα με αποφαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών, με τον υπουργό Γεωργίας θα συναντηθεί δεκαμελής επιτροπή, που θα αντιπροσωπεύει και τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, ενω θα μετάσχουν και τρεις αντιπρόσωποι των μπλόκων της εθνικής οδού. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσουν οι αγρότες στη μείωση της τιμής των καυσίμων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την Αγροτική Τράπεζα, το διπλασιασμό των συντελεστών επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και η αναστολή των διώξεων για τους αγρότες που συμμετείχαν σε κινητοποίησεις.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας χθες στη Βουλή, χαρακτήρισε αδικαιολόγητα και εξωπραγματικά τα αιτήματα, που τίθενται στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ανεβάζοντας το κόστος των αιτημάτων αυτών, στο ύψος των 920 δις δραχμών. Ο κ. Σημίτης δήλωσε οτι θα εξεταστούν κάποια ειδικά αιτήματα των αγροτών, προσθέτοντας ομως οτι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την αγροτική της πολιτική και επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται το διάλογο, αλλά τάχθηκε κατά των αποκλεισμών των εθνικών οδών. Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε οτι "μόνο με λοβοτομή" θα πειστούν οι αγρότες για την κυβερνητική πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε οτι ο Ελληνας αγρότης ειναι ο φτωχότερος στην Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση με την ψύχραιμη αντιμετώπιση της κρίσης στα Ιμια το 1996 ματαίωσε τις τουρκικές επιδιώξεις, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, συσσώρευσαν επιπλέον προβλήματα στη γειτονική μας χώρα. Τη δήλωση αυτή έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κώστας Μπίκας, σε απάντηση του Τούρκου ναυάρχου την περίοδο εκείνη, Γκιουβέν Ερκαγιά, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε οτι οι Τούρκοι κομμάντος που κατέλαβαν τη μικρή Ιμια, το βράδυ της κρίσης, έφτασαν κολυμπώντας. Ο Τούρκος ναύαρχος τόνισε επίσης ότι το σχέδιο αυτό ήταν του τότε υφυπουργού Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού, της Τανσού Τσιλέρ και του Ντενίζ Μπαϊκάλ, που είχαν ταχθεί υπέρ της πολεμικής αναμέτρησης. Ο κ. Μπίκας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου ως μεθοδευμένη προσπάθεια της Αγκυρας, η οποία χρησιμοποιεί τα τουρκικά ΜΜΕ σε αποτυχημένες επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου.

Την αναγκη δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας, με τη βοήθεια μη κυβερνητικών φορέων, αναμεσα στον ελληνικό και στον τουρκικό λαό με στόχο να προωθηθουν οι αλλαγές, που απαιτούνται από τους όρους, που έθεσε η ΕΕ για να ενταχθεί η γειτονικη χώρα στην Κοινότητα επισήμανε μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΝ στη Θεσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, αυτό μπορεί να γίνει μεσα από πρωτοβουλίες, όπως αυτές της Τοπικης Αυτοδιοίκησης και των επιχειρηματιών, που "έγιναν στη Θεσσαλονίκη, με επιτυχία αλλα και πολιτικό κόστος", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση ειναι αποφασισμένη να εκκαθαρίσει την κατάσταση στην Ολυμπιακή Αεροπορία, επανέλαβε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα. Πεποίθηση της κυβέρνησης, πρόσθεσε, ειναι οτι και οι εργαζόμενοι επιθυμούν την εξυγίανση της εταιρίας. Ο υπουργός Μεταφορών, Τάσος Μαντέλης, χαρακτήρισε αβέβαιο το μέλλον της Ολυμπιακής, εάν στο δίμηνο, που έχει καθορίσει η κυβέρνηση, δεν έχουν βρεθεί τρόποι εξυγίανσης της Ο.Α. . Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα όσα συμβαίνουν στην Ολυμπιακή, πρότεινε να ζητήσει η ΝΔ ο Μιλτιάδης Εβερτ.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση υλοποιεί την εξαγγελία της για τη χορήγηση μηνιαίου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Με την τροπολογία μειώνονται τα όρια ηλικίας των συνταξιούχων που μπορούν να λαμβάνουν το επίδομα από 1ης Ιανουαρίου 1998 και έτσι το επίδομα θα λαμβάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους αντί του 65ου. Ειδικότερα για συνολικά εισοδήματα από συντάξεις μέχρι του ποσού του 1. 530. 000 δρχ. , το επίδομα ανέρχεται στις 11. 900 δρχ. μηνιαίως. Για εισοδήματα από 1. 530. 001 έως 1. 590. 000 δρχ. το επίδομα φθάνει σε 8. 930 δρχ. μηνιαίως. Για εισοδήματα από 1. 590. 001 έως 1. 630. 000 δρχ. το επίδομα φθάνει στις 5. 960 δρχ. μηνιαίως. Τέλος για συνολικό εισόδημα από 1. 630. 001 έως 1. 680. 000 δρχ. το μηνιαίο επίδομα ανέρχεται στις 2. 980 δρχ..

Μετά το πρώτο εξαμήνο του 1998 θα αρχίσει πάλι η πτώση των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Με βάση την εκτίμηση του υπουργού τα επιτόκια κατά το πρώτο εξάμηνο θα παραμείνουν στα επίπεδα που είναι τώρα, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που έχει προκληθεί, ενόψει των ανακοινώσεων του Μαϊου για τις χώρες που θα συμμετάσχουν από την αρχή στο Ευρώ, καθώς και λόγω των τελευταίων νομισματικών αναταραχών.

Μέχρι την Τρίτη η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει νομοθετική ρύθμιση για τα "πανωτόκια". Ο υπουργός Εθικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε χθεσινές του δηλώσεις προανήγγειλε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει εξάμηνο ανατοκισμό και για τα παλαιότερα δάνεια χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε 20, το πολύ, ημέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τις συνταξιουχικές οργανώσεις και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το αίτημά τους για βελτίωση των συντάξεών τους. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιούχων με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργο Πασχαλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι βασική ιδέα της παρέμβασης της κυβέρνησης θα είναι να επιδειχθεί αλληλεγγύη προς όσους έχουν πραγματική ανάγκη. Οι συνταξιούχοι δήλωσαν οτι η κυβέρνηση απέρριψε τα βασικά αιτήματα που είναι η αύξηση στα 20 ημερομίσθια και η επανασύνδεση των συντάξεων με τους μισθούς και ότι θα περιμένουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και θα αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Τις τελευταίες μέρες του Απριλίου ή στις αρχές του Μαϊου οι αδιόριστοι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές θα κληθούν από το υπουργείο Παιδείας σε εξετάσεις προκειμένου να προσληφθούν στα δημόσια σχολεία. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χθες την εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα απορροφηθεί στα δημόσια σχολεία δεν έχει ακόμη επακριβώς καθοριστεί. Πάντως, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από το υπουργείο Παιδείας, για το σχολικό έτος 1998-1999 θα διοριστούν 80% των αδιορίστων εκπαιδευτικών με το σύστημα της επετηρίδας και 20% με τον σχετικό διαγωνισμό. Για το σχολικό έτος 1999-2000 θα διοριστούν 60% με το σύστημα της επετηρίδας και 40% με διαγωνισμό.

Το Δημήτρη Αβραμόπουλο φωτογράφισε ως νέο ηγέτη της ΝΔ ο διαγραφείς βουλευτής Νίκος Κάκαλος, λέγοντας πως η παράταξη και όχι το κόμμα, θα αναδείξει το νέο ηγέτη της. Πρόωρη χαρακτήρισε ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος, λέγοντας πως από τις διαγραφές δημιουργήθηκε μια δυναμική που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξή της. Την αποχώρησή του απο τη ΝΔ ανακοίνωσε χθες το μέλος της ΚΕ του κόμματος και πρώην βουλευτής Ηρακλείου, Στέλιος Ματζαπετάκης. Στο μεταξύ, ο βουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Ψωμιάδης, έκανε γνωστό οτι αποσύρει την υποψηφιότητά του για το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Δεν αποφεύχτηκε τελικά η ρήξη στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στη λεγόμενη "εκσυγχρονιστική" ομάδα και τις δυνάμεις που εκφράζει η πλειοψηφία του απερχόμενου κεντρικού συμβουλίου της Οργάνωσης. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, από τις διαδικασίες του Συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ο επικεφαλής της "εκσυγχρονιστικής" ομάδας Γιάννης Παπαδημητρίου, ανακοίνωσε την αποχώρησή τους από τις διαδικασίες του συνεδρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου κατήγγειλε την ηγεσία της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ότι απεργάζεται ένα "συνεδρίο - παρωδία" και ότι αρνήθηκε να κάνει δεκτές οκτώ περίπου χιλιάδες αιτήσεις εγγραφής νέων μελών, παρά τη σχετική συνεννόηση που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες.

Γέφυρα σωτηρίας για εκατό λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και 45 γυναικόπαιδα, έστησε χθες το μεσημέρι ο στρατός στη περιοχή Πυθίου Εβρου. Οι ιρακινοί λαθρομετανάστες είχαν "εγκλωβιστεί" σε τμήμα του αναχώματος ανάμεσα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις του Πυθίου και στον "φουσκωμένο" ποταμό Εβρο. Στο σημείο εκείνο τους είχαν εγκαταλείψει με βάρκες τέσσερις τουρκοι δουλέμποροι, αφού προηγουμένως είχαν εισπράξει ως αμοιβή χιλιάδες δολάρια. Οι λαθρομετανάστες έγιναν αντιληπτοί όταν ένας απο την ομάδα μπόρεσε και έφθασε κολυμπόντας στο χωριό. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι στρατιωτικές αρχές και στήθηκε η επιχείρηση του απεγλωβισμού τους. Ανδρες του στρατού με μια βάρκα πραγματοποιώντας αλεπάλληλα δρομολόγια, παρέλαβαν τους λαθρομετανάστες απο το ανάχωμα και στη συνεχεια με στρατιωτικά οχήματα τους μετέφεραν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Εκεί πέραν της περίθαλψης που έτυχαν, τους δόθηκε τροφή και έγιναν εξετάσεις σε όλα τα παιδιά που είχαν ιδιαίτερα ταλαιπωρηθεί.

Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν από σήμερα στα δικαστήρια, λόγω της 48ωρης απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων των εμμίσθων υποθηκοφυλακείων. Διεκδικούν την επανασύνδεση του επιδόματος ειδικών συνθηκων με εκείνο των δικαστικών λειτουργών, καθώς επίσης και την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.

Συμβιβαστικά έληξε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αντιδικία του λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη με τη δισκογραφική εταιρία ``Μίνως Α. Ε``. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος πρωτοδικών είχε κάνει δεκτό προ ημερών το αίτημα του Καζαντζίδη, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύθηκε μέχρι να συζητηθεί η αίτηση στο δικαστήριο η κυκλοφορία του γνωστού άλμπουμ με έξι CD και με γενικό κύκλο ``Καζαντζίδης τα τραγούδια της ζωής μου``. Ο τραγουδιστής υποστηρίζει ότι αν και στα τέσσερα από τα τραγούδια του άλμπουμ και συγκεκριμένα τα ``νυχτερίδες και αράχνες``, ``το αγριολούλουδο``, ``γυρίζω τη νύχτα`` και ``μια γυναίκα έφυγε``, είναι ο ίδιος συνδημιουργός τους με το μουσικοσυνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο, το όνομά του δεν αναφέρεται καθόλου στην ταυτότητα του δίσκου. Στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος της ``Μίνως`` δήλωσε εγγράφως ότι σε όσα άλμπουμ δεν έχουν διατεθεί αλλά και σε όσα θα εκδοθούν στο μέλλον, θα καταχωρείται με τα ίδια στοιχεία το όνομα του Στέλιου Καζαντζίδη ως συνδημιουργού των επίμαχων τραγουδιών.

Εγχρωμες φωτοτυπίες χρησιμοποιούσαν αντί για ένσημα, αξίας 65 εκατομμυρίων δραχμών, οι υπέυθυνοι φινιριστηρίου- βαφείου της Θεσσαλονίκης, οι υπέυθυνοι του οποίου παραπεμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης. Στο εδώλιο θα καθήσουν ο διευθύνων σύμβουλος και ο λογιστής της "Κάστωρ ΑΕ", Αντώνιος Στεφανίδης και Πέτρος Χρυσοστομίδης. Η "κομπίνα" αποκαλύφθηκε πέρυσι μετά από έλεγχο υπαλλήλων του ΙΚΑ. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν οτι δεν υπήρχαν αποδεικτικά αγοράς για τα "ένσημα", ενώ ούτε οι Τράπεζες διέθεταν στοιχεία αγοράς τους. Στη συνέχεια αποδείχθηκε οτι επρόκειτο για έγχρωμες φωτοτυπίες ενσήμων, που χρησιμοποιήθηκαν από την εταιρία από τον Σεπτέμβριο του 1993 ως τον Φεβρουάριο του 1995.

Με δυο αυτοκίνητα, σπείρα Ελλήνων, Αλβανών και μιας Αργεντινής, προσπάθησαν χθες να μεταφέρουν στην Ελλάδα απο την Αλβανία 115 κιλά αποξηραμένης ινδικής κάνναβης σε φούντα. Εντοπίστηκαν απο αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας και συνελήφθησαν οι Ευστράτιος Κώστας, 38 ετών απο την Αθήνα, Αργκίλ Μεχμέτ 19 χρόνων απο την Αλβανία και Γκρατσιέλλα - Λιλιάνα Γκαλίγκιου 39 χρόνων απο την Αργεντινή κάτοικος Αθηνών. Ενας Ελληνας αγνώστων στοιχείων μαζί και ένας 17χρονος Αλβανός κατάφεραν να διαφύγουν προς την Αλβανία εγκαταλείποντας το αυτοκίνητό τους μετά απο καταδίωξη, κοντά στα σύνορα. Την υπόθεση ερευνά η Αστυνομία Θεσπρωτίας.

Μειώνονται από σήμερα και για μια εβδομάδα οι λιανικές τιμές πώλησης της βενζίνης, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Οπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠ και το υπουργείο Ανάπτυξης οι λιανικές τιμές πώλησης της βενζίνης μειώνονται κατά 0,90 δρχ. το λίτρο, του πετρέλαιου κίνησης κατά 1,80 δρχ το λίτρο και του πετρέλαιου θέρμανσης κατά 1,40 δρχ το λίτρο. Ετσι, η λιανική τιμή πώλησης του πετρέλαιου θέρμανσης διαμορφώνεται στις 86 δρχ το λίτρο.

Σε ολόκληρο το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας επεκτείνεται από σήμερα η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος με τις ηλεκτρονικές μπάρες. Ετσι, μόνο όσοι είναι κάτοχοι της ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση με το αυτοκίνητό τους στις οδούς Θησέως, Πραξιτέλους, Φωκίωνος, Περικλέους, Βουλής και Καραγιώργη Σερβίας. Τροχονόμοι και Δημοτική Αστυνομία θα βρίσκονται στα σημεία εισόδου προκειμένου να ενημερώνουν τους οδηγούς για την επέκταση του συστήματος.

Δεν αφορά αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά τον τρόπο λειτουργίας και απόδοσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η πολιτική συνολικής ανασυγκρότησης των ΔΕΚΟ, που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε λανθασμένη την εντύπωση που δημιουργείται περί του αντιθέτου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνησε ότι θα ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα κάθε τομέα ξεχωριστά και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα συναρμόδια υπουργεία μεσα στο διάλογο με τους εργαζόμενους.

Απαρχαιωμένες, που δεν εξασφαλίζουν αυξημένη ασφάλεια, χαρακτηρίζονται οι τριψήφιες τηλεφωνικές συνδέσεις (τα λεγόμενα "πορτοκαλί" τηλέφωνα), σε έκθεση της εθνικής επιτροπής προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Στην έκθεση, που κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "καμία επικοινωνία που γίνεται μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής συσκευής δεν είναι απολύτως ασφαλής". Επίσης υπογράμμισε ότι πολλά από τα υπάρχοντα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ είναι πεπαλαιωμένα, σκουριασμένα, με αποτέλεσμα να μην είναι ασφαλή.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε το νησί Λέιτε των Κεντρικών Φιλιππίνων, προκαλώντας πανικό στον πληθυσμό, που εγκατέλειψε τα σπίτια του και ζήτησε καταφύγιο στην ύπαιθρο. " Ερευνούμε την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ένα κτίριο κατέρρευσε στο Σογκότ", δήλωσε στο Ρόιτερ ο λοχίας Τορίμπιο Σαλέντες. Το Σογκότ είναι μια ορεινή πόλη στο νότιο άκρο της νήσου Λέιτε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συμφώνησαν ότι θα πρέπει να καταβληθεί "κάθε προσπάθεια" για να επιτευχθεί διπλωματική λύση στην κρίση του Ιράκ. Στο μεταξύ όπως γράφουν η Τάιμς του Λονδίνου, ανώτατοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν και του Ιράκ συναντήθηκαν πρόσφατα για να συγκροτήσουν συμμαχία ενάντια στην απειλή αμερικανικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Βαγδάτης.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες του Τύπου ότι έχει εκδηλωθεί τουρκική επίθεση εναντίον θέσεων των Κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, αλλά επανέλαβαν ότι αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Αγκυρας να αμυνθεί έναντι των ανταρτών. Αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι Τούρκοι στρατιώτες και αεροσκάφη έπληξαν θέσεις των ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, ενώ το Ιράν ζήτησε την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από την περιοχή.

Σαρανταοκτώ άτομα δολοφόνησε μια παραστρατιωτική ακροδεξιά οργάνωση, τις τελευταίες ημέρες στην πόλη Πουέρτο Ασίς της Κολομβίας, κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό, όπως καταγγέλει ο δήμαρχος της κοινότητας. Ο δήμαρχος, που μετέβη στην πρωτεύουσα Μπογκοτά για να ενημερώσει τις αρχές, δήλωσε ότι η παραστρατιωτική ομάδα θεωρούσε τα θύματα συνεργάτες των ανταρτών των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, που είναι η αρχαιότερη αριστερή αντάρτικη ομάδα της Λατινικής Αμερικής.

Μια 28-χρονη Μεξικανή εργάτρια ίσως να γίνει σύντομα, με τη βοήθεια της τύχης και της επιστήμης, μια απο τις ελάχιστες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν φέρει στον κόσμο εννιάδυμα! Η Κριστίνα Χερνάντες διανύει την 24-η εβδομάδα της κύησης, η κατάσταση της υγείας της είναι πολύ καλή και κυοφορεί περισσότερα απο 9 έμβρυα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Μαιευτικής Κλινικής της πόλης Τσιχουαχούα του βόρειου Μεξικού.

Μια 36-χρονη δασκάλα, που εκτίει ποινή κάθειρξης 7 ετών για το βιασμό ενός μαθητή της, δήλωσε χθές οτι σκοπεύει να παντρευτεί το αγόρι, που είναι τώρα 14-ων ετών. Η δασκάλα τόνισε οτι θα παντρευτεί το αγόρι, που είναι πρώην μαθητής της και πατέρας του παιδιού που γέννησε τον περασμένο Μάιο. Η 36-χρονη δασκάλα, παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών, είχε ερωτική σχέση με το αγόρι απο το 1996, όταν ο μικρός ήταν 13 ετών.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μόνο ικανοποιητικός δεν είναι ο απολογισμός των ελληνικών ομάδων μπάσκετ στους αγώνες τους για τα κύπελλα Ευρώπης. Μία νίκη και τρείς ήττες είναι ο απολογισμός καθώς στούς πρώτους προημιτελικούς για το κύπελλο Κόρατς το Περιστέρι νίκησε με 72-68 την ιταλική Βερόνα, ενώ ο Αρης έχασε στη Θεσσαλονίκη από την Ρόμα με 80-79. Στο πλαίσιο της ευρωλίγκα ο ΠΑΟΚ έχασε στην Γαλλία από τη Λιμόζ με 77-75 στην παράταση. Στο μεταξύ η γυναικεία ομάδα του Παναθηναϊκού, στα προημιτελικά του Ρονκέτι έχασε με 75-63 από την Σοπρόν στην Ουγγαρία.

Κάτω από μία συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα στην Τούμπα, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-0 της Ξάνθης στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων γιά τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος, σε ένα παιχνίδι που ήταν αφιερωμένο στον αδικοχαμένο ποδοσφαιριστή του ``Δικεφάλου του Βορρά`` Παναγιώτη Κατσούρη. Σε άλλα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε σε ισοπαλία με 1-1 στο γήπεδο Χαριλάου από τον Αρη, ο Ηρακλής συνέτριψε με 4-0 στο Καυτραντζόγλειο τον Απόλλωνα Λάρισας και στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος επεβλήθη με 4-2 του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα γίνουν στις 25 Φεβρουαρίου.

Με απόλυτη επιτυχία εγχειρίστηκε ο Αρτούρας Καρνισόβας. Ο Λιθουανός παίκτης υπέστη κάκωση του έξω μηνίσκου στον αγώνα με την Πόρτο και έτσι υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση προκειμένου να καθαριστεί το αριστερό του γόνατο. Ο πρώτος σκόρερ των ``ερυθρολεύκων`` θα μείνει εκτός δράσης για 20 περίπου ημέρες και ελπίζεται πως θα μπορέσει να προλάβει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Με νίκες συνέχισαν τις υποχρεώσεις τους στο κύπελλο πρωταθλητριών και το κυπελλούχων βόλεϊ αντίστοιχα, ο Αρης και ο Ολυμπιακός. Οι Θεσσαλονικείς νίκησαν εντός έδρας την τουρκική Νέτας με 3-1, ενώ οι ``ερυθρόλευκοι`` κέρδισαν άνετα την γερμανική Νταχάου με 3-0. Στο μεταξύ, η ομάδα των Βριλησσίων, σε αγώνα για το κύπελλο πρωταθλητριών γυναικών που έγινε στην έδρα της, νίκησε την Πολωνική Αουγκούστο με 3-1 σέτ, ενώ η ομάδα του Παναθηναϊκού επικράτησε στην Γιουγκοσλαβία την Σουμπότιτσα με 3-0, σε αγώνα που έγινε για τον πρώτο όμιλο του κυπέλλου κυπελλούχων γυναικών.

Ο Ολυμπιακός σε αγώνα που έγινε στο Ιλίσιο κολυμβητήριο με τον όποιο έπεσε η ``αυλαία`` της πρεμιέρας του πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης της Α1 Εθνικής κατηγορίς ανδρών, επικράτησε με 12-7 του Ηλυσιακού. Στους υπόλοιπους αγώνες της 1ης ημέρας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Χαλκίδα- Χίος 13-8, Κέρκυρα-Χανιά 10-12, Πάτρα-Γλυφάδα 9-5, Εθνικός-Βουλιαγμένη 6-9 και ΟΦΗ-Πανιώνιος 16-6.

Μάχη για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα ΦΙΝΝ δίνει ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, μετά τις δύο ακόμη ιστιοδρομίες που έγιναν χθές στο Σαρωνικό στο πλαίσιο του ιστιοπλοϊκού Γιουρολίμπ της Αθήνας. Ο Ελληνας πρωταθλητής βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί όμως με τον Κροάτη Κούρεϊ, αφού έχουν από 9 βαθμούς ποινής. Ο Κροάτης έχει καλύτερα πλασσαρίσματα, αλλά όλα θα ξεκαθαρίσουν στις δύο αυριανές τελευταίες ιστιοδρομίες. Στα 470 γυναικών οι Μπεκατώρου-Τσουλφά (6,2) έχουν εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο, όπως και οι Μπουντούρης-Μπούκης στα ΣΤΑΡ (5,2). Στα Λέιζερ ο Μπουγιούρης είναι πάντα πρώτος (7,2), ενώ στην ιστιοσανίδα Μιστράλ ο Κακλαμανάκης είναι το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 291,56 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 160,41, γαλλικό φράγκο προς 47,84, λίρα Αγγλίας προς 475,77, ελβετικό φράγκο προς 198,90, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,32, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 235,12, τη λίρα Κύπρου προς 548,10 και την ECU προς 316,51 δραχμές.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι σήμερα ο καιρός σ'όλη τη χώρα, ενώ οι βοριάδες θα εξασθενήσουν και θα είναι μέτριοι και τοπικά στα νότια ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί μηδέν με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 2 με 17 και στο Αιγαίο 7 με 16 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 6 με 16 και 2 με 15 αντίστοιχα, θα έχουν σήμερα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 12 February 1998 - 17:12:13 UTC