Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-16

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, εναποθέτονται σε αυτό το σημείο οι ελπίδες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στον Περσικό και την πιθανολογούμενη επίσκεψή του στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ανάν ενδέχεται να συναντηθεί την Τετάρτη στο Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ για την εξεύρεση μία διπλωματικής φόρμουλας και καλώς εχόντων των πραγμάτων, να μεταβεί την Πέμπτη στη Βαγδάτη. Στο χορό των διαβουλεύσεων εμπλέκεται και ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, προς τον οποίο ο ιρακινός υπουργός εξωτερικών κομίζει προσωπικό μήνυμα του Σαντάμ Χουσείν. Ως πρώτο ενθαρρυντικό βήμα για την εκτόνωση της κρίσης, χαρακτήρισε το ταξίδι του Αναν στη Βαγδάτη, ο ρώσος υπουργός εξωτερικών, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα. Αίσθηση όμως προκάλεσε και η έκκληση που απηύθυνε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, να παρέμβει για την αποτροπή ενός πολέμου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του Βατικανού, μία απευθείας δηλαδή παρέμβαση στον ΟΗΕ.

Τα συγχαρητήρια του στον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Κληρίδης επικράτησε με ποσοστό 50,8%, έναντι 49,2% του αντιπάλου του Γιώργου Ιακώβου. Τα συγχαρητήρια της απέστειλε και η Ελληνική κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, καθώς και η κυβέρνηση της Βρετανίας. Χθες βράδι, ο κ. Κληρίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, όπου επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν την συνεργασία τους.

Το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνορωσικές σχέσεις επαναβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, στη διάρκεια της συνάντησής τους στην Αθήνα. Οι κύριοι Πάγκαλος και Πριμακόφ χαρακτήρισαν χρήσιμες και εποικοδομητικές τις συνομιλίες τους, οι οποίες επικεντρώθηκαν στα μεγάλα διεθνή προβλήματα, στις διμερείς σχέσεις και στη συνεργασία των δύο χωρών στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Ο κ. Πριμακόφ επανέλαβε ότι οι πύραυλοι S300 θα παραδοθούν στην Κύπρο, εκτός και αν γίνει πλήρης αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, καθώς και με παράγοντες της οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Σημάδια σύγχυσης του εκλογικού σώματος, διαπιστώνει δημοσκόπηση της εταιρίας ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ, για λογαριασμό της εφημερίδας το ΕΘΝΟΣ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 29,7% έναντι 27,5% του ΠΑΣΟΚ, αλλά το 58,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών και μόνο το 23,1% ότι νικητής θα είναι η ΝΔ. Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει τους ψηφοφόρους της ΝΔ να έχουν αντίθετες απόψεις, καθώς το 43% επιθυμεί νεοφιλελεύθερη φυσιογνωμία στο κόμμα και το 43,4% φυσιογνωμία της λαϊκής δεξιάς.

Σε αποφόρτιση φαίνεται να οδηγείται η ένταση στον αγροτικό τομέα, καθώς γίνονται αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις. Μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, είχαν σήμερα στην Αθήνα διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους ζήτησαν διακομματική σύσκεψη προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων τους. Οι Θεσσαλοί αγρότες, δήλωσαν ότι δεν είναι της λογικής του όλα ή τίποτα και κάλεσαν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει όποια από τα αιτήματά τους αυτή κρίνει. Παράλληλα έδωσαν στην κυκλοφορία την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που είχε διακοπεί στο ύψος των Τεμπών. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, απέρριψε το αίτημα για διακομματική σύσκεψη, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο, γεγονός όμως, που προϋποθέτει, όπως είπε, και ανοιχτούς δρόμους. Οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας προσανατολίζονται σε αναστολή των κινητοποιήσεων, καθώς, όπως τονίζουν, τους ικανοποίησαν οι δεσμεύσεις του υπουργού Γεωργίας για το πετρέλαιο και το ρύζι. Ήδη ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και οι αγρότες της Θράκης, ενώ αύριο μεταβαίνει στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο όπου θα ανακοινώσει τα μέτρα της κυβέρνησης για αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες στο νομό Έβρου.

Απέρριψε κατηγορηματικά ο Θεόδωρος Πάγκαλος την τουρκική πρόταση για εφ’ όλης της ύλης διάλογο και συνολικής διαπραγμάτευσης για τα ελληνοτουρκικά και κάλεσε τη γειτονική χώρα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι μόνο για ένα θέμα είναι δυνατόν να γίνει διμερής συζήτηση και αυτό αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για το φιλικό ύφος της τουρκικής πρότασης αλλά και της συνέντευξης που έδωσε στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο τούρκος ομόλογός του, Ισμαήλ Τζεμ.

Η Ολυμπιακή εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις επισπεύδονται οι διαδικασίες εξυγίανσής της. Τις προσεχείς μέρες φθάνουν στην Αθήνα ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του πρωθυπουργού βρίσκεται απόρρητη έκθεση, στην οποία περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα η κατάσταση στον εθνικό αερομεταφορέα. Η έκθεση αποκαλύπτει ότι παρά το γεγονός πως ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρίας, δεν εκπληρώθηκε κανένας όρος που είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του μηνός τα προβλήματα με τις πτήσεις, εξαιτίας της άρνησης του ιπτάμενου προσωπικού να εργαστεί υπερωριακώς.

Μετά τις τομές στο εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε ανάλογα βήματα και στον ιδιωτικό τομέα, αποκαλύπτει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Στόχος θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, να γίνει πιο ευέλικτη και η ιδιωτική αγορά εργασίας, κυρίως όσον αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ο υπουργός αποκλείει κατηγορηματικά να θιγεί ο κατώτατος μισθός, ενώ αφήνει ανοιχτό παράθυρο συζήτησης για το 35ωρο, όχι όμως στην παρούσα φάση. Τέλος, προαναγγέλλει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα παρουσιάσει ένα πρώτο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθαρά διαχειριστικού χαρακτήρα και μέχρι το 2000 θα γίνει εκ βάθρων αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες η εθνική λίστα για τις μεταμοσχεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Με τον τρόπο αυτό θα επιλέγεται ο καταλληλότερος λήπτης από όλη τη χώρα, με κριτήρια που δεν θα αφήνουν κανένα περιθώριο σε γιατρούς, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο να παραβιάσει τη λίστα ή να εκμεταλλευθεί οικονομικά τη διαδικασία της μεταμόσχευσης. Σε ένα κεντρικό σύστημα μηχανοργάνωσης θα καταγράφονται τα μόρια που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος λήπτης και θα γίνεται η καλύτερη δυνατή επιλογή, όταν βρίσκεται το κατάλληλο μόσχευμα. Προτεραιότητα θα δίνεται στα παιδιά που υπάρχουν στη λίστα, εφόσον βεβαίως είναι συμβατά για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

Προάγγελο της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, αποτελεί η σημερινή δημοπρασία διάθεσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου τρίμηνης διάρκειας, όπου παρατηρήθηκε μείωση του επιτοκίου στο 13,1% από 13,9 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, χαρακτήρισε καλό σημάδι την εξέλιξη αυτή, γεγονός, που, όπως είπε, αποδεικνύει τη βελτίωση των βασικών μεγεθών της οικονομίας και αποτελεί ένδειξη περαιτέρω αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση στα σενάρια περί κλίματος πολέμου μεταξύ των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, για το θέμα της Ολυμπιάδας του 2004, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα, έδωσαν οι κύριοι Λαλιώτης και Βενιζέλος. Είναι καιρός να γίνει αντιληπτό και στη χώρα μας ότι η συζήτηση μεταξύ συναρμοδίων υπουργών για την άρτια επεξεργασία ενός νομοσχεδίου όταν μάλιστα αυτό αφορά θέμα εθνικής σημασίας όπως το 2004, δεν είναι ούτε προσωπική αντίθεση ούτε πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ουσιαστικός διάλογος για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι κύριοι Λαλιώτης και Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι απόλυτη διαφάνεια και μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι στάσεις εργασίας των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία του νομού Αττικής, οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Έτσι, θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και τα χειρουργεία.

Παλιά ελληνική κωμωδία θύμισαν οι σκηνές που έδειξαν τα κανάλια από τις συμπλοκές ανάμεσα στους κατοίκους δύο γειτονικών χωριών του νομού Φλώρινας για μία έκταση 3. 500 στρεμμάτων, αλλά μέχρι ενός ορισμένου σημείου, καθώς η κατάσταση ξέφυγε σε κάποια στιγμή με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένα επεισόδια, παρουσία μάλιστα πολλών αστυνομικών. Ένταση, ωστόσο, επικρατεί και σήμερα στην περιοχή της Βεγορίτιδας, όπου χθες σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα στους κατοίκους των κοινοτήτων Βεγόρα και Άγιος Παντελεήμων, με μήλον της έριδος την έκταση που έχει αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, από την υποχώρηση των νερών της λίμνης. Από το πρωί, κάτοικοι της Βεγόρας έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους δημιουργώντας μία οριογραμμή, η οποία, όπως υποστηρίζουν, χωρίζει τις εκτάσεις ανάμεσα στα δύο χωριά.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην κορυφή της βαθμολογίας της Β' εθνικής ποδοσφαίρου παρέμεινε η ομάδα του Άρη μετά την ισοπαλία που απέσπασε μέσα στη Λιβαδειά από τον τοπικό Λεβαδειακό με 0-0, σε ένα μέτριο αγώνα για την 20η αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος.

Άτυχος στάθηκε ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Νικοπολίδης, που τραυματίστηκε στο χθεσινό ματς με τον Εθνικό. Ο Νικοπολίδης έπαθε ρωγμώδες κάταγμα και άρχισε ήδη θεραπεία, με την προοπτική να τελεί στη διάθεση του προπονητή του στον αγώνα του Σαββάτο με τον Αθηναϊκό.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε χαμηλούς τόνους πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε μικρή υποχώρηση 0,69% και έκλεισε στις 1482,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 12,5 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,05%, Ασφάλειες πτώση 0,05%, Λήζινγκ άνοδος 0,99%, Επενδύσεις πτώση 0,02%, Κατασκευές πτώση 1,63%, Βιομηχανίες πτώση 0,26%, Διάφορες άνοδος 0,47%, Συμμετοχών πτώση 1,10%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,34%.

Η τιμή πώλησης του Αμερικανικού δολαρίου ορίστηκε στις 291,4 δραχμές.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα αλλά από το απόγευμα θα πυκνώσουν στη βόρεια και ανατολική Ελλάδα όπου ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι αλλά το βράδυ στα βόρεια θα γίνουν βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 3 με 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 20 και στο Αιγαίο 10 με 19 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 8 με 19 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, ενδέχεται να βρέξει το απόγευμα, οι άνεμοι από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους μέτριους μέχρι ισχυρούς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάτω από πυκνή ομίχλη και μέσα στο σκοτάδι, προσπαθούν απεγνωσμένα τα σωστικά συνεργεία να συλλέξουν τα πτώματα και των επιβατών που επέβαιναν στο αεροσκάφος των κινεζικών αερογραμμών, το οποίο συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Ταϊβάν, Ταϊπέι. Το δυστύχημα συνέβη όταν εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε στο αεροδρόμιο της Ταϊπέι, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους στην προσπάθεια του να προσγειωθεί, έχασε τον προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα να κτυπήσει το αεροσκάφος σε τρεις τουλάχιστον πολυκατοικίες, πριν συντριβεί στο έδαφος και πάρει φωτιά.

Αθώος από κάθε κατηγορία, βγαίνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με το πόρισμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σχετικά με την αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα σε βάρος ηγετικού στελέχους της ΧΑΜΑΣ, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν, πέρυσι τον Σεπτέμβριο από την μυστική αστυνομία Μοσάντ και είχε ως αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών, αναγκάζοντας το Ισραήλ να απελευθερώσει τον ιδρυτή της ΧΑΜΑΣ, μαζί με άλλους 70 κρατούμενους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των δύο ισραηλινών πρακτόρων. Σύμφωνα με το πόρισμα, η απόφαση για την επίθεση στην Ιορδανία βασίστηκε στην αρχή ότι κανένα μέρος στο κόσμο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ασφαλές καταφύγιο για αυτούς που σχεδιάζουν δολοφονικές ή τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος του Ισραήλ. Το μήνυμα όμως που στέλνεται προς τα έξω, είναι ότι η Μοσάντ δεν είναι πια αυτή που ήταν στο παρελθόν, γεγονός που μάλλον θα δυσαρεστήσει τους σκληροπυρηνικούς ισραηλινούς.

Κάτω από -20 βαθμούς Κελσίου κυμαίνεται η θερμοκρασία στη Μόσχα την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 29 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άστεγοι.

Με τον τραγικό απολογισμό των 15 νεκρών και των περίπου 200 τραυματιών, παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που είχαν επιβληθεί, ολοκληρώθηκε σήμερα η προσέλευση στις κάλπες περίπου 100 εκατ. ινδών ψηφοφόρων για την εκλογή του νέου κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 22 και στις 28 Φεβρουαρίου, καθώς και στις 7 Μαρτίου για την εκλογή των 543 μελών του κοινοβουλίου, επί συνόλου 545 εδρών. Τις δύο υπόλοιπες έδρες καταλαμβάνουν μέλη της αγγλο-ινδικής κοινότητας.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 17 February 1998 - 3:12:09 UTC