Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-02-26

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κρίσιμα χαρακτηρίζουν οι γιατροί του Λαϊκού Νοσοκομείου, τα επόμενα 24ωρα για την πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οποίος παρουσίασε λοίμωξη, που αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή, αλλά ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει εντοποσθεί το μικρόβιο. Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αναφέρεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος υποστηρίζεται περιοδικά από τεχνητό νεφρό και η κατάσταση της υγείας του, είναι στάσιμη και υπό έλεγχο. Το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, επισκέφθηκε τον Προκαθήμενο της Ελληνικής Εκκλησίας στο Λαϊκο Νοσοκομείο και ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας του. Ο κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι είδε τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος, όπως είπε ήταν καλά στην υγεία του. Συνομίλησε για λίγο μαζί του και διαπίστωσε ότι έχει διαύγεια. Τον κ. Σεραφείμ επισκέφθηκαν το μεσημέρι, οι υπουργοί Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και Υγείας, Κώστας Γείτονας και του μετέφεραν τις ευχές του πρωθυπουργού για ταχεία ανάρρωση.

Ιδιαίτερα βαρύ εξακολουθεί να είναι το κλίμα στη Ρηγίλλης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κόντρας Καραμανλή και Μητσοτάκη, ενώ την ίδια ώρα επανέρχονται με ιδιαίτερη ένταση τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος. Ο Κώστας Καραμανλής έκανε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι τιμά και σέβεται τον κ. Μητσοτάκη, θα τον συμπεριλάβει στη λίστα του κόμματος, ενώ εμμέσως πλην σαφώς τον προέτρεψε να θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το θέμα της λίστας ούτε απασχόλησε ούτε απασχολεί τον κ. Μητσοτάκη και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το μέλλον της παράταξης, απάντησαν κύκλοι προσκείμενοι στην πρώην πρωθυπουργό. Στην εσωκομματική αντιπαράθεση παρενέβη σήμερα και ο διαγραφείς Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος σε δηλώσεις του εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή, κάνοντας λόγο για ιδιοκτησιακή αντίληψη μιας μικρής ομάδας, που οδηγεί σε συρρίκνωση το κόμμα. Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι το πρόβλημα "το έχουν πολλοί απ'όσους απέμειναν στη Νέα Δημοκρατία και ότι ο κύκλος δεν έκλεισε με τις διαγραφές". Ο διαγραφείς βουλευτής τόνισε ακόμη ότι το κόμμα όπως έμεινε ή θα απομείνει, από το αμόκ της ιδιοκτησίας, είναι ένα άλλο κόμμα, που δεν αντιστοιχεί στην πολιτική, το εύρος και την προοπτική της παράταξης. Ο κ. Σουφλιάς άφησε να εννοηθεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία νέου φορέα, λέγοντας ότι μετά απ'όλα αυτά τίθεται επιτακτικά η ανάγκη ανασυγκρότησης της παράταξης. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να δημιουργηθεί νέο κόμμα, δεν έκανε καμμία δήλωση, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες από βουλευτές που συνομίλησαν μαζί του, φαίνεται πως αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές του κινήσεις. Πολλοί βουλευτές του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις, ενώ ο επίσης διαγραφείς Αναστάσης Παπαληγούρας τόνισε την ανάγκη να σταματήσει ο αυτοκαταστροφικός δρόμος των διαγραφών της διάσπασης και της συρρίκνωσης του κόμματος.

Η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα μιας συνολικής πολιτικής διαπραγμάτευσης και δεν συζητά καθ'οιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διεμήνυσε στην Αγκυρα, από του βήματος της βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στη βήμα προς βήμα προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βασικό στοιχείο της οποίας, όπως είπε, είναι η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, γεγονός που θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ομαλοποίηση της κατάστασης. Παράλληλα, κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου της Χάγης, για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Ο πρωθυπουργός, κάλεσε τέλος την Τουρκία να μην προβάλει εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την προειδοποίησε ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση.

Για πολιτική υποχωρήσεων προς την Τουρκία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ και ότι συντηρεί το ψευτοδίλημμα ειρήνη ή πόλεμος με την Τουρκία για να αποπροσανατολίζει το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα. Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση ότι στηρίζει την εξωτερική της πολιτική σε αυτοσχεδιασμό, ότι δεν έχει στρατηγική και εμφανίζεται την τελευταία στιγμή ασθμαίνοντας να προλάβει τις καταστάσεις. Για ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου διχοτόμησης του Αιγαίου, έκανε λόγο η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι έχουν υπονομευθεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και για διχοτόμηση της Κύπρου. Αδυναμία λήψης σοβαρών αποφάσεων στην εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένες από μικροκομματικούς υπολογισμούς, απέδωσε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε από το βασικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να εξασφαλίσει την είσοδο της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Για διγλωσσία, τέλος, κατηγορεί τον πρωθυπουργό η Πολιτική Ανοιξη.

Απαράδεκτη απειλή κατά της Ελλάδας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την παραλαβή της ελληνικής απάντησης στην πρόταση Τζεμ των πέντε σημείων. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε πολιτική διαπραγμάτευση με βάση μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει επικοινωνία χωρίς κανόνες και αντικείμενο.

Δεν θα υποβληθούν οι δηλώσεις φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ταυτόχρονα με τις φορολογικές δηλώσεις, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Για τα νομικά πρόσωπα οι δηλώσεις αυτές θα υποβληθούν μέχρι τις 15 Μαϊου, ενώ η υποβολή των δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα θα αρχίσει στις 26 Μαϊου και θα λήξει στις 5 Ιουνίου, ανάλογα με το πρώτο γράμμα στο επώνυμο του φορολογουμένου. Για όλους τους άλλους φορολογούμενους οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 15 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας για το 1998, πάνω από τα οποία θα επιβληθεί φόρος είναι 69 εκατομμύρια για τον άγαμο και 138 εκατομμύρια για τον έγγαμο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απαγορεύτηκε από τα Λιμεναρχεία του Πειραιά και της Ραφήνας ο απόπλους όλων των επιβατικών - οχηματαγωγών πλοίων, λόγω των θυελλωδών ανέμων, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ που πνέουν τοπικά στο Αιγαίο. Ετσι, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Ακαρπη απέβη και η σημερινή, τρίτη κατά σειρά, συνάντηση της ΓΣΕΕ με την εργοδοτική πλευρά για την υπογραφή της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 1998. Οι εργοδότες υπέβαλαν διαμορφωμένη πρόταση που προβλέπει αυξήσεις 3,5%. Την πρόταση αυτή χαρακτήρισε απαράδεκτη η ΓΣΕΕ και άφησε να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει αυξήσεις της τάξης του 6%, αφού όπως υποστηρίζει, ο πληθωρισμός υπολογίζεται σε 3,7% για το 1998, ενώ θα υπάρξει και διορθωτικό ποσό 2% λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Για τα θεσμικά αιτήματα οι εργοδότες δέχονται να συζητήσουν το ενδεχόμενο πέμπτης εβδομάδας αδείας άνευ αποδοχών, την εξίσωση αποζημίωσης απόλυσης μεταξύ εργάτη και υπαλλήλου και τη θεσμοθέτηση άδειας σπουδών για τους εργαζόμενους. Αντίθετα, αρνούνται κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για το 35ωρο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ξαναλειτουργεί το πολυκατάστημα Μινιόν, ξεπερνώντας προσωρινά τουλάχιστον τα γνωστά προβληματά του. Ο εισηγητής του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Τζανερίκος συνέταξε έκθεση, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται προσωρινά η λειτουργία του πολυκαταστήματος, μέχρι να εκδοθεί απόφαση του πολιτικού εφετείου στην αίτηση συμβιβασμού μεταξύ πιστωτών και επιχείρησης. Η υπόθεση θα συζητηθεί στις 17 Μαρτίου.

Δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική δόση ηρωίνης το τελευταίο 24ωρο στην Αθήνα. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Ντάβαρη, 23 ετών, που βρέθηκε σε κομματώδη κατάσταση, στον Κολωνό και την Αννα Μοίρου, 29 ετών, που βρέθηκε νεκρή στο διαμερισμά της, στην Καισαριανή. Στο μεταξύ, συνελήφθησαν δύο νεαρά άτομα τα μεσάνυχτα στην περιοχή της Πλατείας Δημοκρατίας της Θεσσαλονίκης, γιατί είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικές ουσίες.

Πατέρας απήγαγε τον εκτός γάμου γιο του, ένα βρέφος 18 μηνών και εξαφανίστηκε. Το αγοράκι εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές στη Γαστούνη Ηλείας και θα παραδοθεί στη μητέρα του, η οποία έχει και την επιμέλειά του, με δικαστική απόφαση. Ο δράστης της παράξενης αυτής απαγωγής με τη βοήθεια όλης της οικογενείας του, απήγαγε το παιδί από το σπίτι της μητέρας του, η οποία υπέβαλε μήνυση, όπως άλλωστε είχε κάνει και παλαιότερα για τον ίδιο λόγο. Ο πατέρας και η αδελφή του δράστη συνελήφθησαν, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του "στοργικού" πατέρα.

Ο τρόμος και ο φόβος των ταξιτζήδων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό νεαροί αλλοδαποί που τους κτυπούν, αφού τους οδηγήσουν σε ερημικές τοποθεσίες τους κλέβουν και μετά εξαφανίζονται με το αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα τελευταία χρόνια, έξι οδηγοί έχουν χάσει τη ζωή τους από ληστές. Η Ομοσπονδία Ταξί έχει ζητήσει από τις αρχές να τους επιτραπεί να τοποθετήσουν μεταξύ των μπροστινών και πίσω καθισμάτων αλεξίσφαιρο τζάμι, ώστε να προστατεύονται από ληστές. Τελευταίο θύμα ληστείας έπεσε ο οδηγός Ταξί Αριστείδης Μπαραμπότος, που δέχθηκε την επίθεση δύο Αλβανών, αργά χθες το βράδυ στην περιοχή της Παλλήνης.

Τα δρομολογιά του ενισχύει ο ΟΣΕ για το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός ανακοινώνει ότι από την Παρασκευή έως και την Τρίτη, θα αυξήσει για την Πελοπόνησο τα δρομολόγια σε ποσοστό 80% ενώ για τις αμαξοστοιχίες Ιντερσίτυ που εκτελούν το δρομολόγιο Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Αθηνών σε ποσοστό 10%.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηρακλής-Παναθηναϊκός και Πανιώνιος-ΠΑΟΚ είναι τα δύο ζευγάρια που κληρώθηκαν το μεσημέρι για την επόμενη φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο. Ο διεθνής αμυντικός των "πρασίνων" Αποστολάκης, τόνισε πως ο Ηρακλής είναι δύσκολος αντίπαλος, αλλά η ομάδα του θα περάσει τελικά στον τελικό της διοργάνωσης. Από την πλευρά του ο προπονητής του Ηρακλή Παράσχος, δήλωσε πως δεν ήθελε τον Παναθηναϊκό ως αντίπαλο, αλλά δεν βλέπει το λόγο να μην επαναλάβει η ομάδα του το αποτέλεσμα που είχε με τον Ολυμπιακό στην ίδια διοργάνωση πριν ένα μήνα. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αναστασιάδης, είδε με καλό μάτι την κλήρωση, αλλά δήλωσε ότι πρέπει η ομάδα του να είναι σοβαρή και στα δύο παιχνίδια αν θέλει να παίξει στον τελικό. Από την πλευρά τους οι παίχτες στον Πανιώνιο δήλωσαν αποφασισμένοι να παλέψουν κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Το σήριαλ ο Ντουμιτρίου στην εθνική Ρουμανίας τέλειωσε, με την πρόσληψη του Πιτούρκα, που θα αντικαταστήσει τον Ιορντανέσκου, ο οποίος θα αναλάβει ως γνωστόν τις τύχες της εθνικής μας ομάδας, μετά το τέλος του Μουντιάλ στη Γαλλία το καλοκαίρι. Πάντως, ο Ντουμιτρίου δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με την ΑΕΚ για το αν θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα.

Αλλος ένας προπονητής ποδοσφαίρου στην Α' εθνική έχασε τη δουλειά του. Ετσι ο Σταθόπουλος αποτελεί παρελθόν για τον Αθηναϊκό. Η συνεργασία λύθηκε κοινή συναινέσει, όπως ανακοινώθηκε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψήφιος για τον πάγκο της ομάδας του Βύρωνα είναι ο Αναστόπουλος, που έφυγε πριν λίγες ημέρες από τον Παναιτωλικό.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να υποχωρήσει στις 1402,44 μονάδες μειωμένος κατά 1,47%. Η πτώση της αγοράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες για πωλήσεις ομολόγων απο ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η αξία των συναλλαγών εφθασε τα 18,1 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 2,31%, Ασφάλειες πτώση 1,67%, Λήζινγκ άνοδος 3,25%, Επενδύσεις πτώση 0,56%, Κατασκευές πτώση 1,20%, Βιομηχανίες πτώση 1,16%, Διάφορες πτώση 2,51%, Συμμετοχών πτώση 0, 78%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,64%.

ΚΑΙΡΟΣ

Αραιή συννεφιά θα επικρατήσει αύριο σ'όλη σχεδόν τη χώρα, εκτός από τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές αλλά και εκεί ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις με γρήγορη εξασθενήση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από -2 μέχρι 14 βαθμούς, στα δυτικά από 9 μέχρι 17 και στην υπόλοιπη χώρα 6 με 15 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 15 θα έχει αύριο η Αθήνα. Λίγες νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, όπου οι αστυνομικές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας, καθώς κλιμακώνονται επικίνδυνα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος, του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα, οι οποίες τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε αιματηρά επεισόδια. Την κρίσιμη αυτή στιγμή πραγματοποιεί επίσκεψη στα Τίρανα αντιπροσωπεία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο να ενημερωθεί για την κατάσταση στη χώρα, αλλά και να επιβλέψει την αναδιοργάνωση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας. Το μέλλον όμως διαγράφεται δυσοίωνο για την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φάτος Νάνο, παρότι έχει την πλήρη υποστήριξη όλων των διεθνών οργανισμών, καθώς οι περισσότεροι Αλβανοί φέρονται δυσαρεστημένοι από την παρατεινόμενη ανεργία και από το γεγονός οτι κανείς τους δεν πήρε πίσω τα χρήματα που χάθηκαν στις παρατράπεζες. Η αστυνομία το πρωί κατάφερε να σταματήσει την μαζική απόδραση 100 κρατουμένων σε φυλακές των Τιράνων, οι οποίοι είχαν στασιάσει και κρατούσαν ως όμηρους τρεις δεσμοφύλακες.

Σταματημό δεν έχει το μακελειό στην Αλγερία, όπου καθημερινά σημειώνεται και νέο λουτρό αίματος. Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν και δεκατρία τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας, στην περιοχή Μπουαϊσούν της επαρχίς Μεντέα, 80 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Αλγέρι. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει χτυπηθεί αλύπητα από τους φανατικούς ισλαμιστές, ενώ από το 1993 που έχει ξεσπάσει ο άτυπος εμφύλιος μεταξύ της κυβέρνησης και των ισλαμιστών, τα θύματα ξεπερνούν τις 63. 000, στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες.

Κρίσιμη συνεδρίαση έκανε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στην Άγκυρα, με αντικείμενο την επανεξέταση αντι-ισλαμικών μέτρων που είχαν ληφθεί πριν από ένα χρόνο, για την καταστολή του ισλαμικού κινήματος, τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης του ισλαμιστή Νετζμετίν Ερμπακάν, τον περασμένο Ιούνιο. Σήμερα, είκοσι κρατούμενοι οι οποίοι πραγματοποιούσαν απεργία πείνας περίπου 50 ημέρες, ήλθαν σε συμφωνία σήμερα με τις αρχές της φυλακής και δέχθηκαν να λάβουν τροφή, καθώς είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν εσωτερική αιμορραγία.

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι με το οποίο υπεγράφη η συμφωνία, άρχισαν οι διαφωνίες. Το Ιράκ κατήγγειλε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, ότι προσπαθούν να συμπεριλάβουν στην επίμαχη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον ΟΗΕ, μία παράγραφο σύμφωνα με την οποία νομιμοποιείται ένα πιθανό στρατιωτικό χτύπημα κατά του Ιράκ, σε περίπτωση που αυτό δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ ενθαρρυμένος από τη διπλωματική λύση που δόθηκε στην ιρακινή κρίση, απηύθυνε σήμερα έκκληση για μία άμεση και τολμηρή πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή. Πιστεύω, τόνισε ο Σιράκ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει γρήγορα να αναλάβουν μία ισχυρή πρωτοβουλία για να αναθερμάνουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, στη Γάζα παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε στους Παλαιστίνιους ότι θα άρει το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.

Σε 28 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Ισπανίας τον πρώην αρχηγό της πολιτοφυλακής, κρίνοντάς τον ένοχο για διαφθορά. Ο Λουίς Ρολντάν και άλλα επτά άτομα κατηγορούντο για δωροληψία και σφετερισμό δημοσίου χρήματος, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς την εποχή που την χώρα κυβερνούσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φελίπε Γκονζάλες.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 27 February 1998 - 3:12:13 UTC