Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-18

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στην υλοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει, μετά την υποτίμηση, ρίχνει το κύριο βάρος της η κυβέρνηση, με ιδιαίτερη έμφαση τη συγκράτηση του πληθωρισμού και την προώθηση της διαδικασίας εξυγίανσης των ΔΕΚΟ και ιδιωτικοποίησης ορισμένων από αυτών. Στις προτεραιότητες εξακολουθεί να βρίσκεται η Ολυμπιακή, θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί αύριο η κυβερνητική επιτροπή, όπου αναμένονται αποφάσεις για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με αύξηση των ωρών εργασίας και περικοπή προνομίων. Με το θέμα αυτό ασχολείται και η διοίκηση της εταιρίας, στους στόχους της οποίας είναι η μείωση των λειτουργικών δαπανών της Ολυμπιακής κατά περίπου 35 δις δρχ, ώστε όχι μόνο να καταστεί βιώσιμος ο εθνικός μας αερομεταφορέας, αλλά να έχει τη δυνατότητα να προβεί και σε νέες επενδύσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 1998 θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου το τρίτο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του οργανισμού. Στο μέτωπο του πληθωρισμού η κυβέρνηση εκτιμά ότι η άνοδος του τιμαρίθμου θα είναι βραχυπρόθεσμη, ενώ οι ράμπο της εφορίας συνεχίζουν τους ελέγχους στην αγορά, στην οποία όμως ήδη έχουν εμφανιστεί ανατιμήσεις σε πολλά εισαγόμενα προϊόντα, ακόμη και σε εγχώρια, όπως η ζάχαρη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτή, η ετησία επιβάρυνση μιας μέσης τετραμελούς οικογένειας, λόγω της υποτίμησης θα είναι τουλάχιστον 218. 662 δρχ.

Στο μέτωπο της δραχμής και της αγοράς συναλλάγματος, θετικά ήταν και σήμερα τα μηνύματα. Στο χρηματιστήριο ο όγκος των συναλλαγών έφθασε σε ιστορικά επίπεδα ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ και άγγιξε τα 162 δις δρχ. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μεγάλη εισροή συναλλάγματος γεγονός που επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των ξένων αγορών προς το εθνικό νόμισμα, η ισοτιμία του οποίου σήμερα ενισχύθηκε κατά 0,25% και 0,17% αντίστοιχα, σε σχέση με το μάρκο και την ECU. Συγκεκριμένα στο fixing υπήρξαν εισροές 200 εκατ. δολαρίων, 360 εκατ. ECU και 870 εκατ. μάρκων.

Οι επόμενες κινήσεις της ΝΔ και η τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα με φόντο την υποτίμηση της δραχμής, συζητήθηκαν σε σύσκεψη που είχε το πρωί στο σπίτι του, ο Κώστας Καραμανλής με τους προέδρους των ΟΚΕ και τους τομεάρχες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η υποτίμηση θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο πολιτικής, αλλά η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και η ατολμία της, ακυρώνουν την οποιαδήποτε πιθανή θετική εξέλιξη και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει στο έργο της. Ο πρωθυπουργός απαντά αυτή την ώρα στη Βουλή σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, για την υποτίμηση της δραχμής. Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου χαρακτήρισε απαράδεκτα τα υπονοούμενα που άφησε ο Μιλτιάδης Εβερτ κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, σημειώνοντας ότι η τακτική αυτή παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράϊτ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό με αφορμή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η κατάσταση στα Βαλκάνια, με αιχμή την ένταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Στο μεταξύ, στη Λευκωσία βρίσκεται από χθες ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Άγκυρα.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, είχε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Γκιούλα Χορν, που πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

Δημοσίως συγχαρητήρια έδωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης στον πλοίαρχο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου ΡΟΜΙΛΝΤΑ, Γιώργο Λιόλιο, που τόλμησε χθες να αγνοήσει τα δέκα μποφώρ που έπνεαν στο Αιγαίο για να μεταφέρει ένα 19χρονο κορίτσι, που κινδύνευε, από την Πάτμο στη Σάμο. Ετσι, μετά την περιπέτεια του καπετάνιου, αλλά και του πληρώματος του πλοίου, που δάμασε τα κύματα, η Αντωνία Βογιατζή βρίσκεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο "Σωτηρία", όπου νοσηλεύεται.

Ύφεση παρουσίασε σήμερα η κακοκαιρία στην Ελλάδα, αλλά τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις παραμένουν και εντοπίζονται κυρίως στον παγετό που επικρατεί εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της κεντρικής και νότιας Ελλάδος, η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες. Χιόνι έπεφτε μέχρι το πρωί και στα βόρεια προάστια της Αθήνας, ενώ η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία προς Πάρνηθα και Πεντέλη. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κρήτη και κυρίως ο νομός Ηρακλείου, όπου έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων σε ορεινούς επαρχιακούς δρόμους, ενώ συνεργεία της Νομαρχίας προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο εξασθένησαν και από το πρωί εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από και πρός τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Πάντως η βελτίωση του καιρού θα είναι πρόσκαιρη, καθώς σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το Σάββατο, με χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και τσουχτερό κρύο.

Ένα ολόκληρο εργαστήριο παραχάραξης χαρτονομισμάτων βρέθηκε, μετά από έρευνα της αστυνομίας, στο γραφείο του εκτιμητή πολύτιμων λίθων Διονύση Βαλέν, 45 χρόνων, στην λεωφόρο Συγγρού. Από την αστυνομία εκτιμάται πως ο Βαλέν είναι εγκέφαλος σπείρας παραχάραξης χαρτονομισμάτων που δρα την τελευταία, τουλάχιστον, τριετία. Η αξία των πλαστών πεντοχίλιαρων, δεκαχίλιαρων και εκατονταδόλαρων υπερβαίνει τα 180 εκατομμύρια δρχ, εκ των οποίων τα 33 εκατομμύρια έχουν ήδη διατεθεί στην αγορά. Στο εργαστήριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, εκτός από τα χαρτονομίσματα, ένας σύγχρονος ηλεκτρονικός υπολογιστής και άλλα μηχανήματα χρήσιμα για τους πλαστογράφους. Πάντως, οι έρευνες συνεχίζονται για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος και με τη συμμετοχή της Ιντερπόλ, γιατί εκτιμάται ότι ο Βαλέν έχει σχέσεις με διεθνείς σπείρες.

Ένα ληστή που επιχείρησε να κλέψει μαζί με δύο συνεργάτες του οδηγό ταξί, έπιασαν διερχόμενοι πολίτες, που ευαισθητοποιήθηκαν από τις φωνές του θύματος. Ο 31χρονος δράστης Ιωάννης Κιρτσιάν, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ενώ οι δύο συνεργοί του καταζητούνται. Οι τρεις δράστες, τα ξημερώματα λήστεψαν, στην περιοχή της Νίκαιας, τον οδηγό ταξί Μιχάλη Μαρινόπουλο 35 ετών, από τον οποίο πήραν 8. 000 δρχ με απειλή μαχαιριών. Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη, δυνάμεις της αστυνομίας δεν μπόρεσαν να συλλάβουν διαρρήκτες στο κέντρο της πόλης, παρά την ανταλλαγή πυροβολισμών, καθώς οι κακοποιοί κατάφεραν να διαφύγουν εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας διαφορετικός Μαραθώνιος δρόμος με διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αθήνα μετ'επιστροφής, άρχισε στις 9 το πρωί από το Λευκό Πύργο. Πρόκειται για ένα "Μαραθώνιο αγάπης" στο οποίο τρέχουν ο Ισαάκ Κετσακίδης και ο Χριστόδουλος Αρόγλου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για τη θεραπεία των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο.

Με την εξέταση μαρτύρων συνεχίστηκε και σήμερα για τρίτη ημέρα στο Κακουργιοδικείο της Καβάλας η δίκη του μουσικοσυνθέτη Ακη Πάνου. Η δίκη πήρε νέα τρόπη, μετά χθεσινή εξέταση της κόρης του Ελευθερίας, η οποία αναίρεσε εν μέρει την αρχική της κατάθεση, δηλώνοντας ότι ο πατέρας της δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το φίλο της Σωτήρη Γιαλαμά, 35 χρόνων.

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατήλθαν σήμερα οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα δύο αυτά μεγάλα λιμάνια της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα θα υπαχθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην Αθήνα, οι απεργοί πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη λόγω της απεργίας το λιμάνι ουσιαστικά νέκρωσε.

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής στην οδό Ερμού, έκαναν το μεσημέρι σπουδαστές από σχολές των ΤΕΙ. Ισχυρή αστυνομική δύναμη εμπόδισε τους διαδηλωτές -που είναι αντίθετοι στη δημιουργία των νέων προγραμμάτων, που θα ιδρυθούν και θα φοιτήσουν χωρίς εξετάσεις όσοι επιθυμούν, με αποτέλεσμα, όπως ισχυρίζονται, να υποβαθμιστούν τα πτυχία τους- οι οποίοι προσπάθησαν να μπουν στα γραφεία.

Σε πνιγμό από εισρόφηση στους πνεύμονες γαστρικού υγρού και τροφής, οφείλεται, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του βρέφους Δημήτρη Κεχαγιά, 13 μηνών, από το Σκαλοχώρι Λέσβου. Κατά τη νεκροψία διαπιστώθηκαν σημάδια τραυματισμού του βρέφους, στο μέτωπο, τη μύτη και το αυτί του παιδιού, τα οποία όμως ήταν παλιά και δεν έχουν καμιά σχέση με το θάνατο του άτυχου βρέφους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πανιώνιος στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας, μετά την ισοπαλία 1-1 που πήρε μέσα στη φλεγόμενη Τούμπα, από τον ΠΑΟΚ, ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, μετά τον αποκλεισμό της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Ο Πανιώνιος ξάφνιασε τους γηπεδούχους και προηγήθηκε στο σκορ με τέρμα του Ναλιτζή στο 23', ενώ το μόνο που κατάφεραν οι παίχτες του ΠΑΟΚ ήταν να ισοφαρίσουν στο 78'. Ο δεύτερος ημιτελικός ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Ηρακλή με 3-0.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα, για τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς και έκλεισε στις 1754,93 μονάδες, αυξημένος κατά 1,01% αν και αρχικά είχε ξεπεράσει και τις 1800 μονάδες οταν σημείωνε άνοδο 4,30%. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,92%, Ασφάλειες πτώση 1,01%, Επενδύσεις πτώση 3,35%, Λήζινγκ πτώση 1,07%, Βιομηχανικές πτώση 0,82%, Κατασκευτές πτώση 2,55%, Διάφορες πτώση 2,28%, Συμμετοχών πτώση 1,40%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 1,72%.

ΚΑΙΡΟΣ

Βελτιωμένος θα είναι αύριο ο καιρός σ' όλη τη χώρα, αν και από το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν νεφώσεις και τη νύχτα πιθανόν να χιονίσει. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -7 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -3 με 14 και στο Αιγαίο 2 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 2 με 13 και -4 με 11 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, η Σερβία επιμένει ότι το θέμα είναι εσωτερικό της πρόβλημα, ενώ δεν κάνει καθόλου λόγο για την παραχώρηση αυτονομίας. Σήμερα ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, σε μία ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατηγόρησε το Βελιγράδι για συνοπτικές εκτελέσεις και εθνικές εκκαθαρίσεις στο Κοσσυφοπέδιο, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η βιωσιμότητα του γιουγκοσλαβικού κράτους εξαρτάται από την ικανότητα του να επιλύσει την κρίση αυτή. Στο διπλωματικό επίπεδο καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της ένταση. Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ, συνεχίζει από χθες την επίσκεψή του στην Γιουγκοσλαβία, στην Πρίστινα έφθασε σήμερα για συνομιλίες με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ο αμερικανός απεσταλμένος, Ρόμπερτ Γκέλμπαρντ, ενώ αύριο αναμένονται στο Βελιγράδι οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στο μεταξύ, προβλήματα φαίνεται να υπάρχουν και στους κόλπους των αλβανικών κομμάτων. Η προετοιμασία για τις επικείμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, τις οποίες η Σερβία έχει κηρύξει παράνομες, έχει διχάσει τα αλβανικά πολιτικά κόμματα και το μόνο που επιμένει στη διεξαγωγή τους είναι ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος Κοσσυφοπεδίου. Από την πλευρά του, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ζητά με ανακοίνωσή του την αναβολή των εκλογών, και την διεξαγωγή τους όταν το Κοσσυφοπέδιο θα γίνει ανεξάρτητο.

Στην επικύρωση της νέας κυβέρνησης, προχώρησε σήμερα η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας, μία ημέρα μετά την εκλογή του οικονομικού μεταρρυθμιστή Ζου Ρονγκζί στην πρωθυπουργία. Η νέα αυτή κυβέρνηση, η οποία αποτελείται από 24 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέα, φιλοδοξεί να φέρει εις πέρας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος τον τελευταίο καιρό δέχεται απανωτά πυρά τόσο από το πανίσχυρο στρατιωτικό κατεστημένο, ότι δεν χειρίζεται καλά τον λεγόμενο ισλαμικό κίνδυνο, όσο και από την αντιπολίτευση η οποία τον κατηγορεί ότι κυβερνά με τις πλάτες των στρατιωτικών! Ο στρατός πρέπει να ασχολείται με τις δικές του υποθέσεις, τόνισε ο Γιλμάζ, υποστηρίζοντας ότι δεν θεωρεί ενδεδειγμένα τα μέτρα που έχει εισηγηθεί το γενικό επιτελείο στρατού, κατά των ισλαμιστών, όπως το κλείσιμο όλων των θρησκευτικών σχολείων, καθώς και την απαγόρευση της μαντήλας στα κορίτσια και την γενειάδα στους άνδρες. Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια της νύκτας οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δεκάδες άτομα, που συνδέονται με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει του κουρδικού φεστιβάλ Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου.

Στη θάλασσα, πιστεύουν οι αρχές της Ταϊβάν ότι κατέπεσε το αεροπλάνο των ταϊβανέζικών αερογραμμών, το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ ενώ εκτελούσε εσωτερική πτήση. Το 36θέσιο αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε πιθανότατα 13 άτομα, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ δύο λεπτά μετά την απογείωσή του από το Χσιντσού, με προορισμό την Καοσιούνγκ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ταϊβάν, νότια της χώρας.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 19 March 1998 - 3:05:49 UTC