Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-03-20

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αισιόδοξος για την έκβαση της μάχης της δραχμής, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής διάσκεψης του Λονδίνου. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ως αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας την ένταξη της δραχμής στο σύστημα των ευρωπαϊκών ισοτιμιών και πρόσθεσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, ενόψει της συμμετοχής της στην Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση.

Σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης με υπαινιγμούς για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση, χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στη συνεδρίαση της Κ. Ε του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η υποτίμηση θα έχει βαρύτατο κόστος για τους πολίτες, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται, τόνισε ότι κατέρρευσαν τα γυάλινα πόδια της οικονομίας και απέδωσε ατολμία στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κ Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της αποκρατικοποίησης των μεγάλων κρατικών τραπεζών και εναντίον των μετοχοποιήσεων. Πολιτικό των λόγων, χωρίς ιδέες, θέσεις και προτάσεις χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας ότι παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και κατά καιρούς τις σχολιάζει.

Στο μέτωπο της δραχμής τώρα, οι εξελίξεις ήταν και σήμερα θετικές, καθώς σημειώθηκε νέα αθρόα εισροή συναλλάγματος 600 εκατ. δολαρίων, ενώ αυτή την εβδομάδα οι συνολικές εισροές ξεπέρασαν τα 2 δις δολάρια. Χρυσή εβδομάδα, αποδείχθηκε το πενθήμερο που πέρασε για τη Σοφοκλέους, καθώς καταρρίπτονταν το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στο Χρηματιστήριο, το οποίο στην κυριολεξία πλημμύρισε από ξένα κεφάλαια. Ο γενικός δείκτης τιμών ξεπέρασε το φράγμα των 1900 μονάδων, κλείνοντας στις 1919,91, ενισχυμένος σήμερα κατά 3,13%. Σε εβδομαδιαία βάση η άνοδος στο Χρηματιστήριο ήταν πρωτοφανής και έφτασε το 24,88%, ενώ έσπασε κάθε ρεκόρ ο όγκος των συναλλαγών, καθώς μέσω της Σοφοκλέους διακινήθηκαν στις πέντε αυτές συνεδριάσεις, περίπου 500 δις δρχ. Η δραχμή σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 2,14% έναντι της Εκιού και κατά 2,24% έναντι του μάρκου, σε σχέση πάντα με τις ισοτιμίες που προέκυψαν μετά την υποτίμηση. Οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες, η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα.

Στη συνάντηση που θα έχουν τα σωματεία των εργαζομένων με την διοίκηση της Ολυμπιακής, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εξελίξεων στον εθνικό αερομεταφορέα, μετά το έμμεσο τελεσίγραφο που απηύθυνε η κυβέρνηση, εξυγίανση ή κλείσιμο. Οι κυβερνητικές προτάσεις προβλέπουν μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 50 δις το χρόνο και διάθεση στους εργαζόμενους του 10% των μετοχών της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι πάντως κάνουν λόγο για καθαρά εισπρακτικά μέτρα.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές, μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα μέσα σε δύο εβδομάδες, τέσσερα παιδιά να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σε επείγον έγγραφό του το υπουργείο Υγείας ζητά από τους γιατρούς των νοσοκομείων, των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας, να χορηγούν άμεσα θεραπεία στα περιστατικά, ακόμη και με την υποψία εμφάνισης της ασθένειας. Το τελευταίο θύμα της μηνιγγίτιδας είναι ένα 11μηνο κοριτσάκι από το Κρανίδι, ενώ χθες πέθανε ένας 16χρονος μαθητής από τη Μεγαλόπολη. Σε νοσοκομεία της Αθήνας νοσηλεύονται ένας 16χρονος από τη Ρόδο και ένας 27χρονος από την Καλαμάτα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, συνεχίζουν τις έρευνες για ταυτοποίηση του μηνιγγιτιδόκοκκου, ώστε να καταστεί δυνατή η παρασκευή εμβολίου.

Την ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στις ραγδαίες εξελίξεις που σημειώνονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που οφείλει να διαδραματίσει το συνεταιριστικό κίνημα και οι οργανώσεις του στην επίτευξη του στόχου ανάπτυξης της υπαίθρου, τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε ο αγροτικός τομέας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις σημαντικές αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν στο πλαίσιο της Ευρώπης, ενόψει της "Ατζέντας 2000". Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε κατά περίπτωση διεξοδικά και με ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει πιστά την αγροτική πολιτική που έχει χαράξει με στόχο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, την ανάπτυξη της υπαίθρου και την κοινωνική προστασία των αγροτών. Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Σημίτης, είναι η προσέλκυση νέων ενεργών ατόμων στην ύπαιθρο, η εξασφάλιση απασχόλησης και εισοδήματος από διαφορετικές πηγές για τους κατοίκους της υπαίθρου με τη δημιουργία αυτόνομης οικονομικής βάσης, η μείωση των αντιθέσεων και των ανισοτήτων στην κατανομή του εισοδήματος και η προστασία, αποκατάσταση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.

Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, εάν η Αγκυρα δεν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και δεν υπάρξει σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Την απάντηση αυτή έδωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν ντερ Μπρουκ, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ρουμπάτη. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, επέδωσε χθες στον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα την ελληνική απάντηση στη νέα επιστολή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. Στην απάντηση επαναλαμβάνονται οι πάγιες ελληνικές θέσεις, ουσιαστικά απορρίπτονται οι προτάσεις Τζεμ, ενώ ο κ. Πάγκαλος προσκαλεί τον τούρκο ομόλογό του να συναντηθούν στη Ρόδο, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η στρατηγική της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές και ο τρόπος επιλογής των υποψηφίων που θα στηρίξει το κόμμα, απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του είπε ότι από τις εκλογές αυτές θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και πρόσθεσε ότι στόχος του κόμματος είναι η ανάδειξη των αρίστων, απορρίπτοντας την λογική των χρισμάτων και δίνοντας το στίγμα των προθεσεών του, τόνισε ότι τον πρώτο λόγο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες. Πολλά στελέχη έκαναν προτάσεις και κριτικές επισημάνσεις στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και συνέδεσαν το θεμα με τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και την πορεία της ΝΔ.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους κυρίους Κακλαμάνη, Τσοχατζόπουλο και Κρανιδιώτη είχε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, που βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη. Οι δύο υπουργοί Αμύνης συζήτησαν θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει μάλιστα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επαναβεβαίωσαν τη σταθερή απόφαση Αθήνας και Λευκωσίας για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ενιαίου αμυντικού χώρου και σταθερή προώθηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με την αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράϊτ συναντήθηκε στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για δεκαήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί επίσης με αμερικανούς αξιωματούχους και θα έχει επαφές με στελέχη της ομογένειας, ενώ θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην εθνική παρέλαση της ομογένειας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κεντρική απεργιακή κινητοποίηση, την πρώτη βδομάδα του Απρίλη, προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της στο θέμα της συγχώνευσης, κατάργησης και μετατροπής δημοσίων υπηρεσιών σε ανώνυμες εταιρίες, αλλά και διεκδικώντας επαναδιαπραγμάτευση της εισοδηματικής πολιτικής του 2,5% μετά την υποτίμηση της δραχμής. Ο πρόεδος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των υπηρεσιών, χωρίς προηγούμενο διάλογο με τα συνδικάτα.

Την ενοχή του Άκη Πάνου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς ελαφρυντικά, ζήτησε ο εισαγγελέας έδρας του κακουργιοδικείου Καβάλας, όπου εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση. Ο μουσικοσυνθέτης στην απολογία του τόνισε ότι ήταν εκτός εαυτού, την ώρα που σκότωσε τον φίλο της κόρης του Σωτήρη Γιαλαμά. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα.

Ένας αστυφύλακας σκοτώθηκε από αλβανούς κακοποιούς κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, στην περιοχή της Καστοριάς. Νεκρός είναι ο 30χρονος αστυφύλακας Δημήτριος Ζαρομύτης, πατέρας δύο παιδιών, οδηγός του περιπολικού που καταδίωκε φορτηγό αυτοκίνητο με υπόπτους. Οι δράστες εγκατέλειψαν το φορτηγό, το οποίο είχε κλαπεί πριν δύο ημέρες από το χωριό Μανιάκια Καστοριάς, και μέσα σ' αυτό βρέθηκαν 16 κιλά χασίς. Η είδηση του θανάτου του Ζαρομύτη έχει θορυβήσει τους αστυνομικούς της περιοχής, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού ζήτησε την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους λαθρέμπορους όπλων, που προέρχονται από την Αλβανία.

Στην Αθήνα τώρα, και νέο κρούσμα ληστείας ηλικιωμένου σημειώθηκε στο Νέα Σμύρνη, με θέμα έναν 80χρονο, στο σπίτι του οποίου μπήκαν δύο νεαροί και αφού τον κακοποίησαν και τον φίμωσαν, του πήραν όσα χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα είχε και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν. Στο Περιστέρι άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια σε μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής, στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Εκδηλώθηκε πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωσε ότι από τη Δευτέρα θα βγούν στους δρόμους για περιπολίες άλλοι χίλιοι αστυνομικοί, στο πλαίσιο της προσπάθειας για πάταξη της εγκληματικότητας. Χθές τη νύχτα έγιναν 504 εποχούμενες περιπολίες και 23 πεζές, ενώ 1. 140 αστυνομικοί ενήργησαν περιπολίες-μπλόκα, έλεγξαν 2. 213 άτομα, προσήγαγαν 543 άτομα και συνέλαβαν 49.

Σύμφωνα με το ετήσιο Ευροστάτ, το οποίο δημοσιεύει τα στατιστικά στοιχεία για τη ζωή των Ευρωπαίων οι έλληνες άνδρες έχουν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής με 75 χρόνια, κατά πόδας ακολουθούν οι Ιταλοί με 74,9 χρόνια, οι Ολλανδοί με 74,7 χρόνια, ενώ πιό χαμηλά απ'όλους, οι Λουξεμβουριανοί με 73 χρόνια. Οι Ελληνίδες είναι στην πέμπτη θέση με 80,3 χρόνια μαζί με τις Ολλανδέζες. Τα χαμηλότερα ποσοστά κατέχει επίσης η Ελλάδα όσον αφορά τα κρούσματα του Εϊτζ και τις αυτοκτονίες, ενώ η Ελλάδα έχασε μία άλλη μακάβρια πρωτιά, αυτή των τροχαίων δυστυχημάτων, την οποία κατέχει τώρα η Πορτογαλία.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσπάθεια ανόρθωσης του ηθικού στους παίχτες της ΑΕΚ έχουν αναλάβει οι παράγοντες της ομάδας μετά το χθεσινό σοκ.. . του 93ου λεπτού, που στοίχισε στην Ένωση την είσοδο της στους "4" του κυπέλλου Κυπελλούχων. Πάντως, προς το παρόν, ο Ντουμιτρίου παραμένει στην ομάδα, παρά τις φήμες για απόλυση του που είχαν ακουστεί πριν και μετά τον αγώνα, καθώς αυτή τη στιγμή θεωρείται ως η καλύτερη λύση ως το τέλος του πρωταθλήματος...

Στο στάδιο Καραϊσκάκη θα γίνει ο τελικός κυπέλλου ποδοσφαίρου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την έκπληξη της διοργάνωσης, Πανιώνιο. Η γιορτή του ποδοσφαίρου, όπως είναι ένας τελικός κυπέλλου, θα πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου.

Την τρίτη νίκη σε διάστημα μίας εβδομάδας στοχεύει ο Παναθηναϊκός, την Κυριακή στο ΟΑΚΑ κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 27ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Οι επιτυχίες με την Ξάνθη και τον Ηρακλή, έχουν ανεβάσει το ηθικό των "πρασίνων" που ελπίζουν να τριτώσει το καλό, ώστε να μπουν για τα καλά στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με έντονα ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκε και σήμερα η αγορά του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας και το φράγμα των 1900 μονάδων. Συγκεκριμένα έκλεισε στις 1919,91 με κέρδη 3,13%. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 108,7 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 6,28%, Ασφάλειες άνοδος 3%, Επενδύσεις άνοδος 5,28%, Λήζινγκ άνοδος 6,12%, Βιομηχανικές άνοδος 1,87%, Κατασκευές άνοδος 5,48%, Διάφορες άνοδος 0,94%, Συμμετοχών άνοδος 0,91%. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σήμερα βρέθηκαν οι Τραπεζικές μετοχές ενώ με άνοδο 8% έκλεισαν η Εθνική, η Εμπορική, η Ιονική και ο κοινός και προνομιούχος τίτλος της ΕΤΕΒΑ. Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 200 δρχ. διακινώντας 1. 520. 870 τεμάχια.

ΚΑΙΡΟΣ

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με βροχές, καταιγίδες, κατά τόπους έντονες, χιόνια στα ορεινά, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο και χιονόνερο στις παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, με τάση ενίσχυσης από τη νύχτα. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Κυριακή, αλλά οι έντονες χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα όμως οι άνεμοι θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -2 με 6 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 3 με 10 και στο Αιγαίο 8 με 13 βαθμούς Κελσίου. Βροχές αλλά και χιόνια στα γύρω ορεινά, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 10 και 2 με 6 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στάση αναμονής κρατά η Δύση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μέχρι την επόμενη εβδομάδα για το εάν θα επιβάλει νέες κυρώσεις στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ύστερα από τις δηλώσεις των υπουργών εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ότι Στο Βελιγράδι εκπλήρωσε τους περισσότερους από τους βασικούς όρους για την κατάσταση στην περιοχή. Οι δύο υπουργοί όμως απέτυχαν να πείσουν τον Μιλόσεβιτς να δεχθεί ξένη διαμεσολάβηση στις συνομιλίες, αίτημα-κλειδί των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας ότι το θέμα αποτελεί εσωτερικό πρόβλημα της Σερβίας. Η Ομάδα Επαφής διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να πιέζει και τις δύο πλευρές για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Αλβανών, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Μιλόσεβιτς, επιμένει όμως στον διορισμό ξένου διαμεσολαβητή στις συνομιλίες που θα αρχίσουν τις προσεχείς ημέρες, μεταξύ της σερβικής ηγεσίας και των ηγετών των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Κρίσιμες ώρες περνάει στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, καθώς πληθαίνουν οι τριγμοί στους κόλπους της κυβέρνησής του. Το πρωί ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ντενίζ Μπαϊκάλ, προκάλεσε πολιτική αναταραχή με τη δήλωση του ότι ήλθε η ώρα να πέσει η κυβέρνηση, καθώς δεν διαθέτει πλέον την λαϊκή υποστήριξη. Λίγο αργότερα και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, την ανασκεύασε λίγο τονίζοντας οτι δεν θα προσπαθήσει ο ίδιος να την ρίξει, είτε αποσύροντας τους βουλευτές του, είτε καταθέτοντας πρόταση μομφής, υποστήριξε όμως οτι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση αποσυντίθεται και καταρέει. Οι δηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά ευχάριστες είναι για τον Μεσούτ Γιλμάζ, καθώς οι 55 βουλευτές του Μπαϊκάλ αποτελούσαν μέχρι τώρα εγγύηση για την θητεία της κυβέρνησης. Την Κυριακή, οι ηγέτες των τριών κομμάτων της συμπολίτευσης θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με θέμα την πορεία της κυβέρνησης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει μάλιστα της συνεδρίασης που θα πραγματοποιήσει στις 27 Μαρτίου το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, συνεδρίαση η οποία έχει αποκτήσει χαρακτήρα σημείου αναφοράς, αφού αναμένεται να θέσουν οι στρατιωτικοί στην κυβέρνηση θέμα καταπολέμησης του ισλαμισμού.

Στο γραφείο του στο Κρεμλίνο επέστρεψε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, μετά από θεραπεία δύο εβδομάδων εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού. Ο Γιέλτσιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος βρίσκεται στην Οδησσό, καθώς και με τον υπουργό εξωτερικών, Γεβγένι Πριμακόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Κροατία. Όπως δήλωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος εργάσθηκε κανονικά, με ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία της προγραμματισμένης για τις 26 Μαρτίου συνόδου κορυφής στη Μόσχα, με τον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ.

Την Δημιουργία Διεθνούς Ακαδημίας για το Νερό, ζήτησε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Νερό, οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται στο Παρίσι, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι η μείωση των αποθεμάτων νερού, αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. Σύμφωνα με στοιχεία, πολλές χώρες στην Αφρική και την Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την σωστή διάθεση και διαχείριση του νερού και όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, εάν το πρόβλημα δεν λυθεί ριζικά είναι πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον να ξεσπάσουν ένοπλες συρράξεις, με τις γειτονικές χώρες.

Έκκληση προς τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να κάνουν συμβιβασμούς για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, μετά τις συνομιλίες που είχε στη Βηρυτό με τον Λιβανέζο υπουργό εξωτερικών. Υποστήριξε ωστόσο, ότι ο καλύτερος τρόπος για να αρθεί οριστικά το αδιέξοδο είναι να παραμείνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως ο μοναδικός μεσολαβητής. Στο μεταξύ, η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε σήμερα την Ουάσιγκτον να αποκαλύψει την από καιρό αναμενόμενη νέα πρωτοβουλία της για την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 21 March 1998 - 1:12:11 UTC