Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο Λονδίνο βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της δεύτερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ασιατικών χωρών. Στη Σύνοδο, θα συζητηθούν η πολιτική συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας, θέματα περιβάλλοντος, η απασχόληση και η αντιμετώπιση της παιδικής πορνείας. Ο κ. Σημίτης θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη στη βρετανική πρωτεύουσα, προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα ο διάλογος εργαζομένων και διοίκησης της Ολυμπιακής που πραγματοποιήθηκε σε δύο ξεχωριστές ομάδες, σε μία ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, τόσο για την εξυγίανση του εθνικού μας αερομεταφορέα, όσο και για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, σημείο αιχμής των συνομιλιών ήταν η εφαρμογή κανονισμών εργασίας, όπως σε ξένες αεροπορικές εταιρίες, τα νέα δεδομένα στις συλλογικές συμβάσεις και η κατάργηση των επιδομάτων τροφής για το προσωπικό, προκειμένου να συρρικνωθούν οι δαπάνες. Την αισιοδοξία του οτι μέχρι την προσεχή Πέμπτη, όποτε και το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφισθεί στη Βουλή, θα προχωρήσουν παραπέρα οι συγκλίσεις μεταξύ εργαζομένων και κυβέρνησης, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, τονίζοντας οτι εκείνο που πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει είναι το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής. Ο διάλογος θα επαναληφθεί αύριο.

Στο μεταξύ, σε τρίωρη στάση εργασίας συμμετείχαν σήμερα όλες οι ΔΕΚΟ, και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός από τα μπλε λεωφορεία, τα οποία απέχουν, αν και ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ Χρήστος Σταμούλος κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη στάση. Στη στάση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος. Το πρωί, κατά τη διάρκεια σύσκεψης της ΓΣΕΕ, δημιουργήθηκε ένταση στους κόλπους των συνδικάτων, με θέμα την προετοιμασία της απεργίας της 9ης Απριλίου, η οποία κορυφώθηκε με την αποχώρηση της ΕΣΑΚ, καθώς και από την ανακοίνωση του προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, Ανδρέα Κολλά, να μην συμμετάσχει η συνδικαλιστική του η οργάνωση στην τρίωρη στάση, για να μην ανέβει, όπως υποστήριξε, το κλίμα αντιπαράθεσης. Σκηνές απείρου κάλλους όμως, εκτυλίχθηκαν το πρωί και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά την διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου, όπου εκτοξεύθηκαν φραστικά κομπλιμέντα μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης.

Οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα, εκτός από εκείνη της Μαρίας Δαμανάκη, την οποία έχουμε ανακοινώσει οτι θα στηρίξουμε, αποδοκιμάζεται κατηγορηματικά. Με την ανακοίνωση αυτή, απάντησε το ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Μπέη για την δημαρχία της Αθήνας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σχετικά άφησε ανοικτό το θέμα να κινηθούν διαδικασίες διαγραφής του, τονίζοντας οτι με το θέμα θα ασχοληθεί η Κεντρική Επιτροπή. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Μπέης ανακοινώνοντας σήμερα επισήμως την υποψηφιότητά του, κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οτι προσπαθεί να φιμώσει μία ανεξάρτητη φωνή.

Φθίνουσα είναι η πορεία της κατάστασης της υγείας του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και καιρό στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, η υγεία του εμφανίζει στασιμότητα στη βραδεία ανάρρωση των προηγουμένων ημερών, ενώ το προχωρημένο της ηλικίας του, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η αιμοκάθαρση καθώς και η πρόσφατη βαρύτατη λοίμωξη και σηψαιμία, καθιστούν κάθε πρόβλεψη για πιθανή ημερομηνία εξόδου του δυσχερή. Την παραίτηση του κ. Σεραφείμ ζήτησε σήμερα ο σύνδεσμος κληρικών, κάνοντας λόγο για κενό εξουσίας. Για την υγεία του Αρχιεπισκόπου ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Βάρβαρη ενέργεια χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη σύληση ελληνικού νεκροταφείου στην Κωνσταντινούπολη τα ξημερώματα της Τρίτης 31 Μαρτίου. Τέτοια θλιβερά γεγονότα, προσθέτει ο κ. Ρέππας, πρέπει να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά, γιατί αποτελούν στίγματα για τον πολιτισμό και τους θεσμούς και δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη τη Διεθνή Κοινότητα. Η αποτρόπαια ενέργεια σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο ελληνικό νεκροταφείο της συνοικίας Κουρτουλούς, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, όπου άγνωστοι εσύλησαν 50 τάφους. Στο Φανάρι συνεδρίασε εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα.

Την ικανοποιησή του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για την απόφαση του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου να θέσει στο αρχείο τη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση της Πόλα Τζόουνς, προσθέτοντας ότι τώρα θέλει να συνεχίσει τα καθήκοντα του. Η Χίλαρι Κλίντον, από τη Σενεγάλη όπου βρίσκεται, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση, τονίζοντας πως θα αποτύχουν αυτοί που πυροδοτούν το σεξουαλικό σκάνδαλο που πλήττει το Λευκό Οίκο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λίγες μόλις ημέρες πριν από το Πάσχα και η κυβέρνηση εντείνει τους ελέγχους στην αγορά για τυχόν αποφυγή κρουσμάτων κερδοσκοπίας. Το υπουργείο Ανάπτυξης κατέληξε σε συμφωνία με τους εμπόρους για συγκράτηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά και σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης. Αύριο συνεδριάζει εκ νέου το κυβερνητικό όργανο για την παρακολούθηση της αγοράς μετά την αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου και τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας, Μεταφορών και των υφυπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Σε φυλάκιση τριών μηνών για αυτοδικία καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο το δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Παναγιώτη Μπουρδούκα, γιατί μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προχώρησε στη δεντροφύτευση 5. 000 στρεμμάτων στο κτήμα Βεϊκου. Ιδιοκτήτες κτισμάτων που υπήρχαν στην εν λόγω περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί δημόσια έκταση, όταν άρχιζαν να γκρεμίζονται τα κτίσματά τους προσέφυγαν στον εισαγγελέα, ο οποίος αποφάσισε όχι μόνο να διακοπεί η δεντροφύτευση αλλά να ξεριζωθούν και τα δέντρα. Το δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος δεν πειθάρχησαν με αποτέλεσμα να ασκηθούν ποινικές διώξεις και μία απο τις αυτές, που βαρύνει το δήμαρχο, να εκδικαστεί σήμερα. Σημειώνεται οτι μετά την απόφαση ο δήμαρχος δεν άσκησε έφεση, ούτε εξαγόρασε την ποινή του ζητώντας να οδηγηθεί στις φυλακές να την εκτίσει.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση του νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, τη διατήρηση της επετηρίδας και την κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους. Για αύριο οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί και για τη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε το πρωί στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, ο διαγωνισμός για την πρόσληψη εκπαιδευτικών θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η μετάθεση αυτή κρίθηκε αναγκαία, τόνισε ο υφυπουργός, προκειμένου να λήξουν πρώτα οι συμβάσεις των αναπληρωτών, καθώς και το σχολικό έτος.

Ούτε και φέτος, όπως φαίνεται θα εκδοθούν κοινά αποτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές από την ΕΦΕΕ, καθώς μέχρι το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων στο Κεντρικό Συμβούλιο της Ενωσης, δεν είχαν συνεδριάσει προκειμένου να συνεχίσουν τη διασταύρωση των στοιχείων τους. Σύμφωνα πάντως με τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα που η καθεμία παράταξη κοινοποιεί αυτόνομα, δεν αλλάζει η ιεράρχηση των παρατάξεων στις προτιμήσεις των φοιτητών. Η αποχή εξακολουθεί να είναι ο κυρίαρχος παράγων, φθάνοντας το 55%, η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ, διατηρεί την πρώτη θέση ακολουθούμενη από την προσκείμενη στη νεολαία ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΠ και τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, που πρόσκεινται στην ΚΝΕ, ενώ άνοδο εμφανίζουν τα αριστερά και αυτόνομα σχήματα.

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη, εξέφρασε ο Τιερί Ρουσέλ, πρώην σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση και πατέρας της Αθηνάς, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Αθήνα, προκειμένου να παραστεί αύριο στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όπου δικάζεται μετά από μήνυση των μελών του προεδρείου του Ιδρύματος Ωνάση για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση.

Σε απόσταση χιλίων μέτρων από τέσσερα ναρκαλιευτικά του στόλου μας, που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχη της βόρειου Εύβοιας, στο πλαίσιο της άσκησης Καταιγίς, διήλθε τουρκική φρεγάτα η οποία παρακολουθεί τη διεξαγωγή της άσκησης. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά την Λευκωσία, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα, δήλωσε οτι δεν έχει προγραμματισθεί κάτι τέτοιο. Οσον αφορά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, για την πιθανότητα εγκατάστασης στην Ελλάδα ρωσικών πυραύλων S- 300, ανέφερε ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί τέτοιο θέμα από την κυβέρνηση.

Προφυλακίστηκαν σήμερα, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη γνώμη της 9ης τακτικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα, ο 25χρονος Χρήστος Γκίλης, γνωστός ως "ληστής των ασανσέρ" και ο φερόμενος ως συνεργάτης του, Σωτήρης Τσερκεζής. Ο Γκίλης, στην απολογία του αρνήθηκε τους βιασμούς και την οπλοφορία, αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και παράδεχθηκε μόνο τη ληστεία. Επίσης ισχυρίστηκε ότι είχε ψυχολογικά προβλήματα και ζήτησε να εξεταστεί από ειδικούς ψυχιάτρους, ενώ επανέλαβε ότι έχει μετανιώσει για τις πράξεις του. Ο Τσερκεζής, ο οποίος σύμφωνα με την κατηγορία, μετέφερε με το αυτοκίνητό του τον Γκίλη στους χώρους που θα διέπρατε τις ληστείες, αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στις πράξεις αυτές.

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της στην 11η ανακρίτρια η 37χρονη αεροσυνοδός, Μαρία Ευαγγελινίδη, η οποία κατηγορείται για ληστεία σε βάρος ταξιτζή. Σύμφωνα με την καταγγελία του φερόμενου ως παθόντος, η Ευαγγελινίδη τον απείλησε με όπλο όταν μπήκε στο ταξί του και στη συνέχεια έκλεψε το αυτοκίνητό του και εξαφανίστηκε. Στην απολογία της ωστόσο, έδωσε μια καινούργια διάσταση στις κατηγορίες που της αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι εκείνος τη χτύπησε όταν διαφώνησε μαζί του για τα κόμιστρα, κατέβηκε απο το αυτοκίνητό του και πάνω στην απόγνωσή της πήδηξε στη θέση του οδηγού, έβαλε μπρός και έφυγε.

Με την παρουσία αρχηγών κομμάτων, βουλευτών και στελεχών από όλα τα κόμματα και πολλών προσωπικοτήτων έγινε σήμερα στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, για τη συνταγματική αναθεώρηση με τίτλο ``η Ελλάδα μπροστά στο 2000``. Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος της ΠΟΛ. ΑΝ Αντώνης Σαμαράς.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η σημερινή και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τη γιόρτασε στην Καλλιθέα, στο Φάρο Τυφλών με τα παιδιά του σχολείου που με άλλα συνομήλικά τους παιδιά, διάβασαν ελληνικά και ξένα παραμύθια της "Γαλάζιας Γραμμής", της τηλεφωνικής γραμμής δηλαδή, από την οποία ακούγονται παραμύθια. Παρόντες στην εκδήλωση πολλοί καλλιτέχνες, αλλά και οι "παραμυθάδες" συγγραφείς βιβλίων, αποσπάσματα των οποίων διαβάστηκαν, όπως η Ζωή Βαλάση, η Αγγελική Βαρελά, η Σοφία Ζαραμπούκα, ο Μάνος Κοντολέων, καθώς και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρελθόν αποτελεί ουσιαστικά για την ΑΕΚ ο Ντουμιτρίου, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα ως το Σάββατο. Ο Ρουμάνος προπονητής τέλειωσε για την ΑΕΚ, από τη στιγμή που καταφέρθηκε, χθες, εναντίον παραγόντων της ΠΑΕ, υποστηρίζοντας, ότι άλλους παίκτες είχε προτείνει για ν' αποκτηθούν στις μεταγραφές και άλλους πήραν εκείνοι.

Πανδαιμόνιο επικράτησε για αρκετή ώρα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, κατά την άφιξη της αποστολής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού από το Μιλάνο, με αφορμή τη χθεσινή οδυνηρή ήττα από τη Στεφανέλ και τον αποκλεισμό του από τον τελικό του Ευρωκυπέλλου. Οπαδοί του Παναθηναϊκού, αποδοκίμασαν και στη συνέχεια δημιούργησαν σοβαρά επεισόδια σε βάρος των παικτών αλλά και του προπονητή του "τριφυλιού" Σούμποτιτς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με μικρές διακυμάνσεις κινήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση με το γενικό δείκτη τιμών να κλείνει στις 1995 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 0,31%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε στα 55 δισ. δρχ. Το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές των Διαφόρων Επιχειρήσεων και της Παράλληλης Αγοράς οι δείκτες των οποίων έκλεισαν με κέρδη 4,65% και 3,77% αντιστοίχως. Οι υπολοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,94%, Ασφαλειες άνοδος 0,98%, Λήζινγκ πτώση 0,59%, Επενδύσεις άνοδος 0,99%, Κατασκευές πτώση 0,71%, Βιομηχανίες πτώση 0,47%, Συμμετοχών άνοδος 1%. Και νέα υποχώρηση σημείωσε σήμερα η ισοτιμία της δραχμής έναντι της ECU και του μάρκου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, παροδικά αυξημένες στα δυτικά και νότια. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 2 με 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 20 και στα νησιά του Αιγαίου 8 με 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 7 με 19 και 4 με 18 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποχώρησε τελικά ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν στις πιέσεις που δέχθηκε από το κοινοβούλιο και συμφώνησε τελικά με τους ηγέτες της Δούμας, στη διεξαγωγή ευρύτερου στρογγυλού τραπεζιού με τη συμμετοχή των κυριότερων πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση στη Ρωσία. Η συνάντηση κορυφής θα διεξαχθεί την Τρίτη και η Δούμα θα κληθεί να εγκρίνει τον Κιριγένκο για την πρωθυπουργία την επομένη. Από την πλευρά του ο Κιριγένκο υποσχέθηκε να κάνει έναν έντιμο απολογισμό της ρωσικής οικονομίας, ενώπιον της Δούμας.

Σε απόσταση αναπνοής από την κατοικία του καταζητούμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Κάρατζιτς, έφτασε η στρατιωτική Ειρηνευτική Δύναμη του ΝΑΤΟ στο Πάλε. Πάντως, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσε πως η ανάπτυξη αρμάτων μάχης έγινε στο πλαίσιο συνηθισμένης επιθεώρησης, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το εντυπωσιακό χαρακτήρα της σημερινής ανάπτυξης των δυνάμεων. Συνολικά, 100 οχήματα της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στο Πάλε, φέουδο των Σέρβων υπερεθνικιστών, ενώ πάνω από την πόλη πετούν υπερσύγχρονα ελικόπτερα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε σήμερα, μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων της συμπολίτευσης, ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα τον προσδιορισμό ημερομηνίας για πρόωρες εκλογές εντός του 1999. Ο Γιλμάζ είπε ότι οι κυβερνητικοί του εταίροι προτείνουν να μειωθεί ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας από πέντε σε τέσσερα χρόνια.

Περίπου 30 Ιρανοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο, το οποίο τους μετέφερε στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας για το ετήσιο μουσουλμανικό προσκύνημα, συγκρούστηκε με βυτιοφόρο σήμερα στη νότια Τουρκία. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο ακριβής αριθμός των Ιρανών που επέβαιναν στο λεωφορείο, καθώς και οι συνθήκες του δυστυχήματος.

Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Σερβίας να ζητήσει από τον σερβικό λαό την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σχετικά με το εάν θα είναι αποδεκτή ξένη μεσολάβηση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Μέχρι τώρα το Βελιγράδι αρνείται κάθε ξένη διαμεσολάβηση στο Κοσσυφοπέδιο, όπως προτείνει η διεθνής κοινότητα, θεωρώντας το πρόβλημα ως αποκλειστική εσωτερική υπόθεση της Σερβίας.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 3 April 1998 - 3:12:16 UTC