Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΧΡΗΜΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εκρηκτική άνοδο σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με το γενικό δείκτη τιμών να καταγράφει το 11ο ιστορικό ρεκόρ, στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις. Εκλεισε στις 2255,81 μονάδες ενισχυμένος κατά 4,53%. Το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον πυροδότησε η επιτυχημένη διαδικασία πώλησης πακέτου μετοχών της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στην Πειραιώς. Με μεγάλη άνοδο 5,88% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών αναπαύεται από το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε στις 10 το πρωί, όπου τελέσθηκε η εξόδειος λειτουργεία, χοροστατούντος του τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυστόστομου, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και εκπροσώπων εκκλησιών και δογμάτων από άλλες χώρες. Επικήδειους εκφώνησαν εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Πατρών, Νικόδημος, ιεράρχες και πολιτικά πρόσωπα. Ολοι τους εξήραν την τεράστια προσφορά του Αρχιεπισκόπου στην ομαλή λειτουργία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και τη λεβεντιά του, για τον αντάρτη που έκρυβε μέσα του, όπως είπαν πολλοί. Νωρίτερα ερρίφθησαν από το Λυκαβητό 21 κανονιοβολισμοί, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν χαμηλή πτήση, ενώ οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα. Μετά τον ενταφιασμό του Αρχιεπισκόπου αρχίζει πλέον και τυπικά η διαδικασία διαδοχής του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο. Οπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ο νέος αρχηγός της Εκκλησίας θα εκλεχθεί στις 28 Απριλίου σε ειδική συνεδρίαση που θα γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών.

Δύσκολες ώρες περνά στο θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του τα ξημερώματα της Κυριακής. Παρά τα εμφανή σημάδια βελτίωσης που εμφάνισε το τελευταίο 24ωρο, οι γιατροί δεν κατάφεραν τελικά να τον αποσυνδέσουν από το μηχάνημα τεχνητής αναπνοής. Το εγχείρημα αποσύνδεσης που έκαναν οι θεράποντες γιατροί αργά το μεσημέρι είχε αρνητικά αποτελέσματα, καθώς διαπιστώθηκε αμέσως ότι το οξυγόνο έπεσε κάτω από τα όρια ασφαλείας, ενώ οι πνεύμονες του κ. Καραμανλή δεν ανταποκρίθηκαν και έτσι οι γιατροί αναγκάσθηκαν να τον διασωληνώσουν. Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε το πρωί χαρακτηριζόταν η υγεία του κ. Καραμανλή σταθερή, αλλά οι γιατροί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις ενός γηρασμένου οργανισμού είναι απρόβλεπτες. Πάντως, ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην καρδιά βρισκόταν σε ύφεση και ότι η εγκεφαλική λειτουργία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ικανοποιητική, αλλά η λοίμωξη δεν έχει ακόμη υποχωρήσει. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς εάν δεν καταστεί δυνατή η αποσύνδεση από το μηχάνημα τεχνητής αναπνοής θα αναγκασθούν να προχωρήσουν σε τραχειοστομία, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Και στην Μεγάλη Εβδομάδα συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους επιβάτες της Ολυμπιακής Αεροπορίας, καθώς εξακολουθούν τα προβλήματα με τις πτήσεις, παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της εταιρίας. Ηδη σήμερα ακυρώθηκαν εννέα πτήσεις και άλλες δύο συγχωνεύθηκαν, λόγω έλλειψης ιπτάμενου προσωπικού, ενώ η διοίκηση της εταιρίας προχωρά σε ενοικίαση αεροσκαφών με ξένα πληρώματα για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, δεδομένου ότι πέντε αεροσκάφη βρίσκονται για επισκευή. Η διοίκηση της Ολυμπιακής σε μια τελευταία προσπάθεια πρόκειται να συναντηθεί με το ΑΣΕΠ και να ζητήσει την πρόσληψη τεχνικών αεροσκαφών και συνοδών φροντιστών, για την κάλυψη των αναγκών. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό εντός της εβδομάδας φθάνουν στην Αθήνα ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να εξετάσουν την πορεία εξυγίανσης της εταιρίας.

Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά από την αγορονομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει του Πάσχα, καθώς απο σήμερα μπήκαμε στην Μεγάλη Εβδομάδα. Ηδη απο το πρωί στην Αθήνα καταφθάνουν μεγάλα φορτία με κατσίκια και αρνιά. Οι μεγάλοι έμποροι της αγοράς αναφέρουν ότι ο καλός καιρός θα ωθήσει πολλούς καταναλωτές σε φυγή από την πρωτεύουσα, ενώ φοβούνται πτώση της κατανάλωσης. Στην αγορά επισημαίνουν, θα υπάρχει επάρκεια, ενώ εκτιμάται ότι οι τιμές των αμνοεριφίων δεν θα ξεπεράσουν τις 2. 000 δραχμές. Στα οπωροκηπευτικά οι τιμές παραμένουν σταθερές, με πτωτικές τάσεις.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές απο την ασθενή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα, με επίκεντρο 50 χιλιόμετρα δυτικά της Κοζάνης και προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαζάχος, δήλωσε ότι η δόνηση δεν εμπνέει ανησυχία και εντάσσεται στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Η οργάνωση "Εμπρηστές συνείδησης" με τηλεφωνημά τους στο ραδιοσταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του διπλωμάτη Παναγιώτη Ζωγράφου, 44 χρόνων, που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του, στη Φιλοθέη. Μαζί με το διπλωματικό αυτοκίνητο ζημιές υπέστη και το διπλανό αυτοκίνητο της Σμαράγδας Τόλια. Επίσης, άγνωστοι έκαψαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το αυτοκίνητο του Χάρη Αντωνακάκη, 42 χρόνων, στην Κυψέλη. Η αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται για αντεκδίκηση.

Με διαταγή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας διακόπτεται η χορήγηση αδειών εισαγωγής, αγοράς, εμπορίας και μεταφοράς φωτοβολίδων και βεγγαλικών λόγω των ατυχημάτων, αλλά και των θανάτων που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τη χρήση τους. Εκτεταμένοι έλεγχοι της αστυνομίας θα γίνουν στους πάγκους των πλανόδιων μικροπωλητών, ενώ ιδιαίτερα μέτρα θα ληφθούν έξω από τους ιερούς ναούς κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση.

Τραγικό θάνατο βρήκαν σήμερα το πρωί δύο ανήλικα παιδιά και ένας 26χρονος όταν το αυτοκινητό τους στο οποίο επέβαιναν συνεθλίβη από αμαξοστοιχία σε αφύλακτη ισόπεδη διάβαση, στο 22ο χλμ της σιδηροδρομικής γραμμής Αμυνταίου- Κοζάνης. Νεκροί είναι ο οδηγός Σωτήρης Πολύζος και τα ανίψια του Θωμάς Φουντούνας, 12 χρόνων και ο αδελφός του Απόστολος, 16 χρόνων. Εξάλλου, χθες το βράδυ, σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε στο 66ο χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας σκοτώθηκαν οι Ιωάννης Ζορμπάς, 27 χρόνων, Γεώργιος Ευσταθίου, 24 χρόνων και Κωνσταντίνος Σαμαρτζής, 29 χρόνων, όταν το αυτοκινητό τους συγκρούσθηκε με φορτηγό, που οδηγούσε Βασίλειος Καλαϊτζίδης, 42 χρόνων. Τα θύματα ήταν όλα κάτοικοι Λιβαδειάς.

Εναν 96χρονο σκότωσαν κλέφτες μέσα στο σπίτι του, στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον Χρήστο Μπέλιο, το πτώμα του οποίου βρέθηκε το πρωί, τυλιγμένο μέσα σε κουβέρτες, από γείτονες, ενώ ο ιατροδικαστής είπε ότι ο θάνατος προήλθε από ασφυξία. Η αστυνομία διαξάγει έρευνες για τη σύλληψη των δραστών, οι οποίοι εικάζεται ότι μπορεί να είναι γνωστοί του θύματος. Στην Αθήνα, εξάλλου, δύο κουκουλοφόροι το πρωί εισέβαλαν στο σπίτι της 50χρονης Μέρι Κριστίν στην 3η Σεπτεμβρίου και τη λήστεψαν, αφού πρώτα την έδεσαν και τη φίμωσαν. Στο μεταξύ, η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα που έκλεβε μοτοσυκλέτες και στη συνέχεια τις πουλούσαν, αφού παραποιούσαν τον αριθμό πλαισίου τους. Τη σπείρα αποτελούσαν οι Γιώργος Μαρδακιούπης, 23 χρόνων, Μιχαήλ Μαθιουδάκης, 45 χρόνων, Κώστας Μαθιουδάκης, 21 χρόνων και Νεοκλής Παπαδόπουλος, 35 χρόνων.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα με μικρή πιθανότητα ασθενούς βροχής στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και μετά το μεσημέρι πιθανώς στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 7 με 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 24 και στα νησιά με 12 με 22 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 22 και 9 με 19 αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιτυχής ήταν η πρώτη δοκιμασία της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Βορειοϊρλανδικό, καθώς η πρώτη μεγάλη παρέλαση της χρονιάς που πραγματοποίησαν οι προτεστάντες, στους δρόμους του Μπέλφαστ, ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια. Ωστόσο, ο Αμερικανός μεσολαβητής Τζορτζ Μίτσελ, που προήδρευσε των μαραθώνιων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων προειδοποίησε πως η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει στο επόμενο 18μηνο, αν δεν καταβληθούν προσπάθειες απ'όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ο αμερικανός μεσολαβητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταθούν οι επιθέσεις από εξτρεμιστικά στοιχεία, ενόψει των δημοψηφισμάτων που θα διεξαχθούν στις 22 Μαϊου για την επικύρωση της ιστορικής συμφωνίας. Τη συμφωνία ειρήνης επικρότησε και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', υπογραμμίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζεται ένα λαμπρό μέλλον για τους πολίτες της χώρας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν απέκλεισε οποιεσδήποτε αλλαγές στο Σύνταγμα που θα καθιστούσαν τον πρόεδρο της Δούμα αντί του πρωθυπουργού, δεύτερο στην ιεραρχία της χώρας. Ο Μπόρις Γιέλτσιν προειδοποίησε τη Δούμα ότι δεν πρόκειται να προτείνει άλλο υποψήφιο εκτός του Σεργκέι Κιριγένκο για το πρωθυπουργικό αξίωμα, ενώ σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την ελεγχόμενη από τους κομμουνιστές Δούμα, δήλωσε ότι θα αναθέσει υπουργικά χαρτοφυλάκια σε πρόσωπα που θα προτείνει η βουλή.

Περίπου 8. 000 Αλβανοί πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην κεντρική λεωφόρο της Πρίστινα, πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, συνεχίζοντας την τακτική των καθημερινών συγκεντρώσεων που καθιέρωσαν από την περασμένη Πέμπτη. Η πορεία πάντως πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια και χωρίς την παρουσία αστυνομικής δύναμης. Ωστόσο, χθες βράδυ ομάδα Σέρβων γιατρών δέχθηκε επίθεση ενόπλων σε χωριό του Κοσσυφοπεδίου.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές του Παρισιού μετά το θάνατο από μηνιγγίτιδα, τύπου C, ενός πρωτοετή φοιτητή της Ανώτατης Σχολής Εμπορίου της Ρεν. Η Νομαρχία κάλεσε τους συμφοιτητές και καθηγητές του θύματος, καθώς και κάθε άτομο που ήρθε σε επαφή μαζί του, να επισκεφθούν αμέσως τους οικογενειακούς τους γιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν.

Τουλάχιστον 30 μουσουλμάνοι αντάρτες και τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια εκκαθαριστικής επιχείρησης του αλγερινού στρατού εναντίον ανταρτών, 230 χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Αλγέρι. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους αντάρτες ως υπεύθυνους για τις σφαγές, ενώ σύμφωνα με τον Τύπο οι αρχές συνέλαβαν τοπικούς αξιωματούχους, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες αρκετών ατόμων.

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα για την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, το οποίο θα μεταφέρει στο διάστημα την αποστολή του προγράμματος για τη μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Στο Κολούμπια θα γίνουν συνολικά 26 πειράματα για την επίδραση που έχουν τα διαστημικά ταξίδια στη συμπεριφορά του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του ανθρώπου. Το συνολικό κόστος του προγράμματος φθάνει τα 99 εκατ. δολάρια.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 14 April 1998 - 3:23:59 UTC