Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-04-24

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στον περίβολο του ιδρύματος με το όνομά του, στη Φιλοθέη, αναπαύεται πλέον ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η νεκρώσιμη τελετή ήταν λιτή και απέριττη, χωρίς επικήδειους, επισημότητες και πρωτόκολλο, όπως επιθυμούσε ο ίδιος. Παρούσα ήταν σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, ξένοι επίσημοι, η οικογένεια του εκλιπόντος, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες, αντιπροσωπεία από την την Πρώτη Σερρών, και πλήθος κόσμου. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, έξω από τους Δελφούς, όταν λεωφορείου των ΚΤΕΛ, στην προσπάθεια να αποφύγει σύγκρουση με ΙΧ, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε χαράδρα 40 μέτρων. Νεκροί είναι ο οδηγός του λεωφορείου Μάνθος Πέτσας, 60 ετών, ο εισπράκτορας Θεόδωρος Ράπτης, 57 ετών, ο 28χρονος Αγκουστίν Ντικολάι και ο Ηλίας Κοκκαλιάς 68 χρόνων. Σε άλλο τροχαίο που σημειώθηκε στις Θερμοπύλες, έχασε τη ζωή του ένα ζευγάρι μεσήλικων, ο Γιώργος Μακρής, 55 χρόνων και η σύζυγός του Παναγιώτα, όταν το φορτηγάκι στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε από μεγάλο φορτηγό με αποτέλεσμα και τα δύο να πέσουν στον Σπερχειό ποταμό.

Θύμα του καθήκοντος έπεσε ένας 28χρονος πυροσβέστης, που υπηρετούσε μόλις ένα χρόνο στο σώμα. Πρόκειται για τον Πέτρο Σπυρόπουλο, ο οποίος τραυματίσθηκε θανάσιμα, όταν καταπλακώθηκε από τμήμα της στέγης, στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε κτίριο που στεγάζεται το εργοστάσιο επίπλων SATO. Ο άτυχος πυροσβέστης, μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραυματά του.

Τελεσίγραφο στο προσωπικό να συμβάλει στην ομαλοποίηση των δρομολογίων και τη σωτηρία της Ολυμπιακής, απέστειλε η διοίκηση της εταιρίας, κάνοντας λόγο για τελευταία ευκαιρία. Η διοίκηση κατηγορεί μερίδα των συνδικαλιστών για ακροβατισμούς και συντεχνιακούς πειραματισμούς και τακτικές, που πλήττουν την εικόνα και αξιοπιστία της Ολυμπιακής εξυπηρετώντας τους ανταγωνιστές εντός και εκτός Ελλάδας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εξετάσθηκαν σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η χάραξη κοινής γραμμής Αθήνας- Λευκωσίας, ενόψει της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας, με την επίσκεψη Χόλμπρουκ στην περιοχή.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Παιδείας, πραγματοποίησαν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας στον Πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό που θα γίνει στις 12 Ιουνίου για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, μετά τη σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας.

Η οργάνωση "Αυτόνομοι Πυρήνες Εξεγερτικής Δράσης" ανέλαβε την ευθύνη, για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού με γκαζάκια, στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας. Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο πάρα πέντε απεφεύχθη η πολιτική κρίση στη Ρωσία, καθώς στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, η Δούμα επικύρωσε τελικά την υποψηφιότητα του Σεργκέι Κιριένκο στο πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο εκλεκτός του Μπόρις Γιέλτσιν επί συνόλου 276 ψηφισάντων βουλευτών, συγκέντρωσε 252 ψήφους. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Γιέλτσιν, δηλώνοντας οτι τελικά πρυτάνευσε η λογική για το κοινό συμφέρον της χώρας.

Για άλλη μία φορά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Αγκυρα για την καταστροφή κατοικιών κούρδων χωρικών από τούρκους στρατιώτες, στην διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, το 1993. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έχει καταδικάσει επανειλημμένα την Τουρκία για παρόμοια περιστατικά, απέρριψε το επιχείρημα της Αγκυρας οτι οι ενάγοντες θα έπρεπε να έχουν εξαντλήσει τις νομικές διαδικασίες στην χώρα τους, πριν προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ενα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 27 τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της προσευχής σε τέμενος της Σαναά, στην Υεμένη, στο οποίο έχει αναπτύξει σημαντική δράση μια ισλαμιστική ομάδα, η οποία απορρίπτει κάθε δυτική ή σύγχρονη άποψη για την καθημερινή ζωή. Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη.

Κυβερνητική κρίση κοντεύει να προκαλέσει στο Βέλγιο η θεαματική, προκλητική σχεδόν, απόδραση του γνωστού παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού, από το Δικαστικό Μέγαρο του Νεφσατό, αφού πρώτα αφόπλισε τον αστυνομικό της συνοδείας του. Παρότι λίγο μετά την σύλληψή του παραιτήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, σύσσωμος ο βελγικός Τύπος χαρακτηρίζει ντροπή για τη χώρα την απόδραση του Ντιτρού, ενώ η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα είναι νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 8 με 19 βαθμούς, στα δυτικά 10 με 23 και στην υπόλοιπη χώρα 12 με 21 βαθμούς Κελσίου. Βροχές και πιθανές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στην Αθήνα, οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι πολύ ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 13 με 19 βαθμούς. Συννεφιά με παροδική βροχή, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 18 βαθμούς, θα έχει η Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Saturday, 25 April 1998 - 2:12:09 UTC