Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-04

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε κρίσιμο τεστ θα υποβληθεί για άλλη μια φορά, το προσεχές 18μηνο, η ελληνική οικονομία, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους για συμμετοχή της Ελλάδας στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ το 2001. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε δύο μέτωπα, αυτό του πληθωρισμού και της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος, γεγονός που πρακτικά σημαίνει προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, αυστηρή εισοδηματική πολιτική, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, μείωση των δαπανών του δημοσίου και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. Ηδη, για τα δύο αυτά τελευταία θέματα προωθούνται νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη βουλή μέχρι τέλος Ιουνίου. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση θα υποβάλει νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης, ώστε η ελληνική οικονομία να διανύσει τη μεγάλη απόσταση που τη χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και να εξασφαλίσει την είσοδό της στην ΟΝΕ. Ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ για την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας, ανακοίνωσε επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Αναφερόμενος στα θετικά στοιχεία που θα προκύψουν για τους έλληνες καταναλωτές από την εισαγωγή του Ευρώ, το 2002, τόνισε ότι πρώτον θα σταματήσουν οι κερδοσκοπικές πιέσεις στη δραχμή, οι Ελληνες θα συναλλάσσονται με ένα από τα δύο μεγάλα παγκόσμια νομίσματα, γεγονός που σημαίνει σταθερότητα, θα υπάρξει σημαντική πτώση των επιτοκίων, περίπου στο μισό απ'ότι είναι σήμερα, θα αυξηθούν οι επενδύσεις, με παράλληλη μείωση της ανεργίας και τέλος, θα υπάρχει διαφάνεια στις τιμές.

Ως αναγνώριση της αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση, και ταυτόχρονα ως ενθάρρυνση να προχωρήσει στο πρόγραμμά της ώστε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ, χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ρέππας είπε πως η κυβέρνηση ούτε είναι ενθουσιασμένη, ούτε θριαμβολογεί, αλλά βρίσκεται σε προσέγγιση με τους στόχους που έχει θέσει, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα πετύχει, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή και ενότητα. Ο κ. Ρέππας απέδωσε σε καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και την Τετάρτη τους πολιτικούς αρχηγούς, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή. Την Πέμπτη ο κ. Σημίτης θα δώσει συνάντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Για εθνική αποτυχία κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, ενώ ο πρόεδρός της Κώστας Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη αύριο στο Ζάππειο. Για διπλή αποτυχία μιλάει και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαία η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να φέρει η κυβέρνηση στη βουλή το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης.

Οι σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας οριοθετούνται από το Σύνταγμα και τους νόμους και ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους αντιμετωπίζεται με απόλυτα ικανοποιητικό τρόπο από το Σύνταγμα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και το νέο ρόλο της Ευρώπης. Ο καθένας ασκεί τις αρμοδιότητές του στο δικό του χώρο, τόνισε ο κ. Ρέππας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις εμφανίσεις του Αρχιεπισκόπου είπε ότι το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά τον ίδιο τον κ. Χριστόδουλο και τα μέσα ενημέρωσης.

Ευθύνες στον Ραούφ Ντενκτάς για τη μη επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου στην Κύπρο, επέρριψε εμμέσως ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού. Ο αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι οι αξιώσεις του Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους και η αναστολή της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την επανέναρξη του διακοινοτικού διαλόγου, αλλά σημείωσε πως η επίσκεψή του δεν απέτυχε. Ο κ. Χόλμπρουκ έκανε λόγο για προσωρινό, αλλά σοβαρό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τις αξιώσεις του Ντενκτάς, αποφεύγοντας όμως να επιρρίψει ευθέως την ευθύνη στον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων και κάλεσε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ειδικός συντονιστής Τόμας Μίλερ θα επιστρέψει στην Κύπρο στο τέλος Μαϊου, προκειμένου να συνεχίσει το διάλογο με τις δύο πλευρές.

Στην αμερικανική επικαιρότητα τώρα, συνέντευξη εφ'όλης της ύλης για την οικονομία, έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, στην εφημερίδα Ουόλ Στριτ, στην οποία μεταξύ άλλων υποστηρίζει οτι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ανοίξουν τις οικονομίες τους, παράλληλα με την απόφαση να ενοποιήσουν το νόμισμά τους. Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε οτι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν κατά τις συναλλαγές τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν τις κατάλληλες ενδείξεις οτι ανοίγουν τις οικονομίες τους, οτι ενοποιούνται, αλλά δεν κλείνουν τους άλλους απ'έξω. Οσον αφορά την αμερικανική οικονομία, ανέφερε οτι φέτος περιμένει δημοσιονομικό πλεόνασμα, για πρώτη φορά επί τρεις δεκαετίες, ύψους 50 δις δολαρίων.

Ομόφωνα ψηφίστηκε το μεσημέρι απο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας το πρακτικό συμφωνίας που είχε υπογραφεί την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας Θόδωρου Τσακιρίδη και των εκπροσώπων των πιλότων. Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμεί μια επαναδιατύπωση όσον αφορά την προσφορά των πιλότων και τη συμμετοχή τους στις "Μακεδονικές Αερογραμμές". Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται η διατύπωση και η τελική υπογραφή του σχετικού πρακτικού από τις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται οτι την προηγούμενη Πέμπτη τέσσερα απο τα μέλη του ΔΣ είχαν αρνηθεί την ψήφιση του πρακτικού με το επιχείρημα οτι αντίκειται στην εξυγίανση της "Ολυμπιακής".

Κανονικά και χωρίς περικοπές θα λήξουν τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, το διδακτικό έτος στα γυμνάσια και τα λύκεια θα λήξει στις 29 Μαϊου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα αρχίσουν την 1η Ιουνίου, ενώ το διδακτικό έτος για τα δημοτικά θα λήξει στις 15 Ιουνίου. Ο κ. Ανθόπουλος απέδωσε σε κάποιους κύκλους που έχουν στόχο να πλήξουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τις διαδόσεις ότι πρόκειται να συντομευθεί ο χρόνος λήξης των μαθημάτων.

Μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν το πρωί στη Νομαρχία Αττικής, από αδιόριστους καθηγητές, οι οποίοι αντιτίθενται στον Πανελλαδικό διαγωνισμό που έχει εξαγγείλει το ΑΣΕΠ στις 12 Ιουνίου για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Καθηγητές εμπόδισαν συναδέλφους τους να υποβάλουν τα δικαιολογητικά συμμετοχής στο διαγωνισμό, καθώς σήμερα λήγει η σχετική προθεσμία και έσκισαν και έκαψαν αιτήσεις μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας. Οι καθηγητές ζητούν τη ματαίωση του διαγωνισμού και απείλησαν με απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των εξετάσεων, κρατώντας για άλλη μια χρονιά αιχμάλωτους μαθητές και γονείς. Εξαιτίας του προβλήματος που δημιουργήθηκε, η Νομαρχία ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα για την παραλαβή των δικαιολογητικών.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δέχθηκε σήμερα τον υπουργό των Εξωτερικών θόδωρο Πάγκαλο. Εκτιμάται ότι ο υπουργός των Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σχετικά με το Ευρώ και για τα αποτελέσματα της μεσολαβητικής προσπάθειας του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

Προφυλακιστέα κρίθηκε με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, η 27χρονη Ευαγγελία Βλαχιώτη, από το Ελατοχώρι Ιωαννίνων, η οποία κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το μόλις 20 μηνών αγοράκι της, Γιάννη, επειδή δεν άντεχε το κλάμα του. Η Βλαχιώτη, που όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, είναι έγκυος δυο μηνών, θα οδηγηθεί στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Στην τετράωρη απολογία της σήμερα στον ανακριτή, η 27χρονη έδειχνε να έχει συνειδητοποιήσει το κακό που έκανε και έκλαιγε ασταμάτητα, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα ο 59χρονος Στάθης Σπυρόπουλος, ο οποίος σκότωσε με καραμπίνα, την 70χρονη αδελφή του Γεωργία, στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, για κτηματικές διαφορές. Εναντίον του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή. Στο μεταξύ, τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν, ζήτησαν και πήραν από τον ανακριτή τα τέσσερα από τα εννέα μέλη της σπείρας των πλαστογράφων και παραχαρακτών, η δραστηριότητα της οποίας αποκαλύφθηκε προ ημερών. Οι τέσσερις και οι άλλοι πέντε που διαφεύγουν τη σύλληψη και καταζητούνται, κατηγορούνται για συρροή κακουργηματικών και πλημμελειμματικών πράξεων, όπως πλαστογραφία μετά χρήσεως, παραχάραξη χαρτονομισμάτων, ψευδείς βεβαιώσεις, παράνομη είσοδο στη χώρα, δωροδοκία, δωροληψία, σύσταση και συμμορία κ.α.

Χωρίς μπλέ λεωφορεία θα μείνει άυριο για τέσσερις ώρες η Αθήνα και συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, προκειμένου οι εργαζόμενοι σε αυτά να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση με στόχο να προγραμματίσουν τη δράση για το μήνα Μάιο.

Ενας 24χρονος σερβιτόρος από τη Θεσσαλονίκη είναι το νέο θύμα των ναρκωτικών. Πρόκειται για τον Βιτάλη Πατουλίδη, το πτώμα του οποίου βρέθηκε σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή και ο θάνατός του αποδίδεται στη λήψη ισχυρής δόσης ναρκωτικής ουσίας, καθώς στην τσέπη του βρέθηκε μια χρησιμοποιημένη σύριγγα με ίχνη από ναρκωτικά.

Υπό έλεγχο τέθηκε τελικά η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται από χθες το απόγευμα στη βόρεια Ικαρία. Εχει κάψει εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης, τρεις αγροικίες και μία αποθήκη. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Συνεχίζεται το απαγορευτικό απόπλου που εξέδωσε το Λιμεναρχείο του Πειραιά, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, η ένταση των οποίων φτάνει στο Αιγαίο τα εννέα μποφόρ. Ετσι, δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο από και προς τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Στη Μαδρίτη μετέβη σήμερα ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, θα συναντηθεί με τον Ισπανό ομόλογό του, ενώ θα επισκεφθεί ισπανικές αμυντικές βιομηχανίες.

Χωρίς ταξί έμεινε για πέντε ώρες η Αθήνα, από τις 4 μέχρι τις 9 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση, στην οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και κυρίως αύξηση του κομίστρου και τη λήψη μέτρων προστασίας τους, μετά τις επιθέσεις που δέχονται από κακοποιούς τις νυχτερινές ώρες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O ΠΑΟΚ νίκησε με 56 - 50 τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο των πλέι-οφς της Α1 κατηγορίας στο μπάσκετ. Ο τρίτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού Α. Φούρας κόβοντας πλέον οποιαδήποτε σχέση της ΕΠΑΕ με τις ΠΑΕ, όσον αφορά στο ποσοστό που παίρνουν από το ΠΡΟ-ΠΟ. Ετσι, σύμφωνα με τη υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο κ. Φούρας, το ποσοστό από τις εισπράξεις του ΠΡΟ-ΠΟ, το οποίο παίρνουν οι ομάδες Α', Β' και Γ' εθνικής, θ' αποδίδεται εφεξής απ' ευθείας από τον ΟΠΑΠ στις ΠΑΕ, ενώ στην ΕΠΑΕ μόνο το ποσοστό της, που είναι 0,5%.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ιδιαίτερα νευρική παρουσιάστηκε η χρηματιστηριακή αγορά την επομένη της ιστορικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αρχικά ο δείκτης σημείωσε άνοδο που προσέγγιζε το 4%, αλλά στη συνέχεια, εγινανν σημαντικές ρευστοποιήσεις απο επενδυτές και ο δείκτης στο μέσο των συναλλαγών κατέγραφε απώλειες μέχρι και 2,5% οι οποίες όμως στο τέλος μειώθηκαν σημαντικά. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2602,82 μονάδες με πτώση 0, 71%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 80,4 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 1,16%, Ασφάλειες πτώση 1,72%, Επενδύσεις πτώση 0,45%, Λήζινγκ άνοδος 3,40%, Βιομηχανικές πτώση 0,66%, Κατασκευές άνοδος 0,42%, Διάφορες άνοδος 1,01%, Συμμετοχών άνοδος 1,59%. Με μικρή άνοδο 0,30% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχιστεί και αύριο ο άστατος καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη βορειοδυτική και νοτιοανατολική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στα πελάγη πολύ ισχυροί, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 25 και στο Αιγαίο 18 με 27 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 23 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή, οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 14 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρίσιμης σημασίας συνομιλίες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, διεξάγονται στο Λονδίνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, η οποία θα έχει χωριστές συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε σήμερα οτι εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει τις συνομιλίες της, προκειμένου να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή φόρμουλα. Τα νέα όμως που φθάνουν από τη βρετανική πρωτεύουσα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, καθώς ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές οτι δεν πρόκειται να δεχθεί την αμερικανική πρόταση για την περαιτέρω παραχώρηση του 13% των εδαφών της Δυτικής Οχθης στην Παλαιστινική Αρχή. Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε έτοιμος να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, προειδοποιώντας παράλληλα, οτι ο Νετανιάχου θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το χάος που θα προκληθεί, σε περίπτωση που αποτύχει και αυτή η ειρηνευτική προσπάθεια.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, συνεχίζονται κανονικά οι συγκρούσεις μεταξύ της σερβικής αστυνομίας και των αλβανών αυτονομιστών στη μεθόριο με την Αλβανία. Η σερβική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι περικύκλωσε στον τομέα του Πονόσεβατς, γύρω στους 200 αλβανούς τρομοκράτες, όπως τους χαρακτηρίζει, οπλισμένους με εκτοξευτές βομβίδων, όλμους και αυτόματα όπλα, ενώ όπως μαρτυρούν δημοσιογράφοι, οι δρόμοι της περιοχής και τα χωριά έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Αλβανίας διέψευσε δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, οτι έχει επιστρατεύσει έφεδρους του στρατού για να ενισχύσει την προστασία της μεθορίου της με τη Γιουγκοσλαβία.

Στο προσκήνιο έρχονται καθημερινά στην Τουρκία υποθέσεις σκανδάλων και δωροδοκιών υψηλά ιστάμενων προσώπων, τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα το κύρος της πολιτικής. Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας θα δικασθεί ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών κατηγορούμενος για διασυνδέσεις με συμμορίες του εγκλήματος, μία κατηγορία που επιφέρει ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. Το σκάνδαλο ξέσπασε πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας κυβερνητικός βουλευτής, ένας ακροδεξιός γκάνγκστερ και ένας ανώτατος αστυνομικός συγκρούσθηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο γκάνγκστερ και ο αστυνομικός. Ο πρώην υπουργός που ανήκει στο κόμμα του Ορθού Δρόμου, της Τανσού Τσιλέρ, αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Στο πάρα πέντε απεφέυχθη μία νέα πολύνεκρη επίθεση έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στο Μπέλφαστ της βόρειας Ιρλανδίας, καθώς η αστυνομία κατάφερε να εξουδετερώσει έναν όλμο, λίγες μόλις ώρες πριν από την έναρξη του ετήσιου Μαραθώνιου στο κέντρο της πόλης. Την περασμένη Πέμπτη, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ματαιώσει βομβιστική απόπειρα, την πρώτη μετά την ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη στις 10 Απριλίου, εξουδετερώνοντας εκρηκτικό μηχανισμό βάρους 315 κιλών.

Στη δεύτερη εβδομάδα της εισήλθε στη Δανία η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων 13 χρόνων και όλα δείχνουν οτι η διένεξη ανάμεσα στα εργατικά συνδικάτα και τους εργοδότες, δύσκολα θα γεφυρωθεί. Στην απεργία μετέχουν 450. 000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με συνέπεια να έχει παραλύσει κάθε διακίνηση εμπορευμάτων, να κλείσουν πολλές βιομηχανικές μονάδες και να ακυρωθούν οι περισσότερε εσωτερικές και διεθνείς αεροπορικές πτήσεις. Η απεργία κηρύχθηκε μετά την απόφαση των συνδικάτων στην βιομηχανία, τις κατασκευές και τις αεροπορικές μεταφορές να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας για τη νέα διετή σύμβαση εργασίας.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Tuesday, 5 May 1998 - 0:52:08 UTC