Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-13

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων 11 ΔΕΚΟ, που μαζί με την πώληση κρατικών τραπεζών συνθέτουν το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση τους επόμενους 18 μήνες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά από ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου θα διατεθεί μέσω Χρηματιστηρίου το 80% των μετοχών των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών, νέο πακέτο 10 έως 15% μετοχών του ΟΤΕ, μέχρι το Σεπτέμβριο, 25% της ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ και μετοχοποίηση μέχρι ποσοστού 49% της ΕΥΔΑΠ, των Οργανισμών Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και των Οργανισμών Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα ενοποιηθούν. Επίσης θα παραχωρηθεί το δικαίωμα διοργάνωσης εκθέσεων στις εγκαταστάσεις της HELEXPO σε εξειδικευμένους φορείς, θα ιδιωτικοποιηθεί η διώρυγα της Κορίνθου, ενώ θα προχωρήσει και η μετοχοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου για την οποία ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες το υπουργείο Ανάπτυξης. Τέλος, θα ανατεθεί η κατασκευή των Ιπποδρομιών σε κατασκευαστική εταιρία που θ'αναλάβει την εκμετάλλευση με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι με την εισαγωγή των ΔΕΚΟ στο Χρηματιστήριο θα αντλήσουν φθηνό χρήμα και έτσι οι αυξήσεις στα τιμολόγια τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένες και οριακές, ενώ σε αρκετές θα είναι μηδενικές. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε τέλος, ότι το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση ή συγχώνευση 170 φορέων του δημοσίου, στο πλαίσιο της πολιτικής για τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικών αναλυτών του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού οίκου ΜΟΡΓΚΑΝ ΣΤΑΝΛΕ`Ι` δήλωσε στο Ρόιτερ ότι οι δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και γενικότερα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και η εμμονή της στο πρόγραμμα σύγκλισης. Πρόκειται, είπε, για μια πολύ θετική εξέλιξη που δείχνει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής με το πρόγραμμα διαρθρωτικών μέτρων που δεσμεύτηκε έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια γνώμη όμως δεν έχει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Για ατολμία και σκόπιμη τροφοδότηση προσδοκιών στο Χρηματιστήριο κάνει λόγο η ΝΔ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και πως αντί των γενναίων αποκρατικοποιήσεων επέλεξε τη μετοχοποίηση, η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει σε εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Για αφελληνισμό των μέσων παραγωγής και απαράδεκτο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, με σημαντική επιβάρυνση για τους πολίτες, κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας και κατηγορεί την κυβέρνηση για οικονομικά ανάλγητη και αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι κατέλαβαν σήμερα τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, ενώ η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει κυλιόμενες 24ωρες απεργίες σε όλες τις τράπεζες από την Παρασκευή μέχρι τις 12 Ιουνίου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα πώλησης της Ιονικής και αναφερόμενος στις αντιδράσεις είπε ότι σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και να θυσιάσει τους στόχους που έχει χαράξει για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Χαρακτήρισε επίσης καταστροφική τη λύση που προτείνουν οι συνδικαλιστές για συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική, καθώς, όπως είπε, θα οδηγούσε σε 3. 100 απολύσεις. Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι εργαζόμενοι στην Ιονική με τη στάση τους δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι διασφαλίζεται και το δικό τους συμφέρον με την προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση. Αύριο δημοσιοποιείται η περίληψη της προκήρυξης του τρίτου διαγωνισμού για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών την 29η Ιουνίου.

Με αφορμή τις νέες απειλές που εκτοξεύουν οι καθηγητές για απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των εξετάσεων, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά γονείς και μαθητές ως ομήρους για την ικανοποίηση των συνδικαλιστικών τους στόχων το υπουργείο Παιδείας θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο εξεταστικό πρόγραμμα των μαθητών, τόνισε ο υπουργός παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα πρυτανεύσει το αίσθημα ευθύνης στους καθηγητές και παραδέχθηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα στις εξετάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ έχει προτείνει στις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών απεργιακό πρόγραμμα στη διάρκεια των εξετάσεων και τους κάλεσε να μην παραδόσουν βαθμολογία του τρίτου τριμήνου, αντιδρώντας έτσι στην κατάργηση της επετηρίδας.

Και νέα συνάντηση, την πέμπτη κατά σειρά, θα έχουν αύριο η ηγεσία η ΓΣΕΕ με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων για τη σύναψη της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία, η οποία θα προβλέπει αυξήσεις 4,5% για το 1998 σε δύο δόσεις, συν διορθωτικό ποσό σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κλείσει στο τέλος του έτους πάνω από 3,5% Για το 1999 θα προβλέπεται αύξηση 0,5% πάνω από τον πληθωρισμό συν διορθωτικό ποσό στο τέλος του έτους.

Στο άρθρο του Συντάγματος που αναφέρεται στη δωρεάν και δημόσια Παιδεία αφιερώθηκε μεγάλο μέρος της σημερινής συζήτησης στη βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου, ώστε να αφήνεται ανοιχτό παράθυρο για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Πανεπιστημίων. Υποστήριξαν ότι το άρθρο 16 θα πρέπει να χαρακτηριστεί αναθεωρητέο και να παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης πανεπιστημίων από μη κερδοσκοπικούς φορείς με τον απόλυτο έλεγχο από το κράτος. Υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων τάχθηκε χθες ανοιχτά ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. Στη σημερινή συζήτηση βουλευτές της ΝΔ επέμειναν στην πρότασή τους για την εφαρμογή της θανατικής ποινής για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Από 12 μέχρι 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί τελικά η επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απεδέχθη το αίτημα του προκαθήμενου της ελληνικής εκκλησίας. Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης αυτής συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Τα θέματα που θα συζητήσουν οι αρχηγοί των δύο εκκλησιών στο Φανάρι είναι πολλά και σημαντικά και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η ίδρυση γραφείου του Οικουμενικού Θρόνου στην Αθήνα, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και οι ενέργειες των δύο εκκλησιών στους ομόδοξους λαούς των Βαλκανίων, στο πλαίσιο του πνευματικού τους ρόλου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής προτίθεται να φέρει η ΝΔ τη σύμβαση για το ΞΥΣΤΟ, όπου θα κληθούν να καταθέσουν κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες. Η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρά στην κίνηση αυτή, καθώς δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές οι απαντήσεις της κυβέρνησης στη βουλή και έχουν μείνει αναπάντητα ερωτηματικά, τόσο για την εφαρμογή και τον έλεγχο της προηγούμενης σύμβασης, όσο και για τη συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί.

Νέα στοιχεία στέλνει η Ελληνική Αστυνομία μέσω της Ιντερπόλ στις αστυνομίες διαφόρων χωρών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Παναγιώτη Κράμπη, που με τα μέχρι τώρα στοιχεία φέρεται ως δολοφόνος του ζεύγους Νικολαϊδη-Καλαθάκη. Ενα νέο επιβαρυντικό στοιχείο για τον Κράμπη είναι οι δύο κάλυκες των εννέα χιλιοστών, που βρέθηκαν κοντά στα πτώματα του ζεύγους, οι οποίοι έχουν βληθεί από όπλο του καταζητούμενου. Πάντως, κλειδί για τον εντοπισμό του Κράμπη είναι ο Θόδωρος Κράλης, νονός σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έλθει ήδη σε επαφή με την αστυνομία, δηλώνοντας πως είναι διατεθειμένος να τους βοηθήσει στις ερευνές τους. Ο Κράλης, υποστηρίζει πως βοήθησε τον Κράμπη να φύγει στο εξωτερικό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία του ζεύγους.

Αποθήκη με εκατό τόνους αλλοιωμένα τρόφιμα, ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία, στα οποία περιλαμβάνονταν και παιδικές τροφές, αποκάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ύστερα από δίμηνη παρακολούθηση. Η αποθήκη βρίσκεται στο Περιστέρι και τα τρόφιμα κατασχέθηκαν μαζί με άλλους πέντε τόννους από τα ίδια είδη που βρέθηκαν επίσης αλλοιωμένα, σε άλλο έλεγχο που έγινε στο σούπερ μάρκετ ``Ντισκάουντ Ιντερ`` στη Μεταμόρφωση.

Μειώνονται από αύριο και για μια εβδομάδα οι λιανικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Ετσι, η τιμή της βανζίνης μειώνεται κατά 0,40 δρχ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 0,20 δρχ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 1,60 δρχ το λίτρο.

Τέσσερα άτομα εκ των οποίων τρεις πρώην κατάδικοι αποκαλύφθηκε ότι συμμετείχαν στη ληστεία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Αγιά της Λάρισας με λεία τρία εκατ. δρχ. Ηδη από την αστυνομία συνελήφθησαν οι Κωνσταντίνος Βλάχος και Κανάρης Παναγιώτης, ενώ, ενώ αναζητούνται ο Δημήτρης Ρήγας και ένα τέταρτο άτομο με το όνομα Νίκος, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Πτώμα άγνωστης γυναίκας ηλικίας 35-40 χρονών περίπου, εντοπίσθηκε και ανασύρθηκε χθες απο τη θαλάσσια περιοχή της Διώρυγας Κορίνθου. Η σορός της μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών για νεκροψία, ενώ προανάκριση διενεργούν άνδρες του Λιμεναρχείου Ισθμίας.

Μεγάλης έκτασης φωτιά εκδηλώθηκε σε κτίριο στην οδό Κριτίου 22 στο Νέο Κόσμο, όπου στεγάζεται αποθήκη ανταλλακτικών και αξεσουάρ αυτοκινήτων. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και επεκτάθηκε και σε άλλους ορόφους της πολυκατοικίας με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ένα άτομο στον τρίτο όροφο, το οποίο για να ξεφύγει απ'τις φλόγες πήδησε στο κενό και τραυματίσθηκε ελαφρά. Στον τόπο της πυρκαγιάς κατέφθασαν 45 πυροσβέστες και 13 οχήματα, για να δώσουν τέλος στον πύρινο εφιάλτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΑΟΚ συνέτριψε 73-58 τον Παναθηναϊκό στο Αλεξάνδρειο, στον δεύτερο τελικό της σειράς που θα αναδείξει τον φετινό πρωταθλητή της Α1 κατηγορίας μπάσκετ, ισοφάρισε σε 1-1 νίκες και κράτησε ακέραιες τις ελπίδες του για τίτλο.

Σε αγώνες για την 33η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καλαμάτα-Παναθηναϊκός 0-2, Πανηλειακός-Ιωνικός 0-1, Ξάνθη-Αθηναϊκός 3-0, Πανιώνιος-Ηρακλής 3-1, ΠΑΟΚ-Εθνικός 0-1, Απόλλων-Καβάλα 1-2, Προοδευτική-Βέροια 3-0 και Ολυμπιακός- Παναχαϊκή 3-1.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με νέα σημαντική άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ενώ αυξημένος παρουσιάστηκε και ο όγκος των συναλλαγών σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 2. 494,66 μονάδες, με άνοδο 2,31%. Η μετοχή της Ιονικής έκλεισε με πτώση 290 δρχ. στις 11. 400 δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,35%, Ασφάλειες άνοδος 3,72%, Επενδύσεις άνοδος 2,77%, Λήζινγκ άνοδος 4,87%, Βιομηχανίες άνοδος 2,76%, Κατασκευές άνοδος 0,83%, Διάφορες άνοδος 5,17%, Συμμετοχών άνοδος 4,86%. Με μικρή πτώση 0,55% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει για σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 314,12 δραχμές.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές τη χώρας, αλλά στα κεντρικά και βόρεια ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 27 και στα νησιά 15 με 24 βαθμούς Κελσίου. Αρχικά αίθριο καιρό, αλλά με συννεφιά το απόγευμα και πιθανότητα βροχής, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 26 και 13 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σοκαρισμένη άκουσε η διεθνής κοινότητα την είδηση οτι η Ινδία πραγματοποίησε σήμερα άλλες δύο υπόγειες πυρηνικές δοκιμές, στο κρατίδιο του Ραζανστάν, μία μόλις ημέρα μετά την γενική κατακραυγή που προκάλεσαν οι τρεις δοκιμές που πραγματοποίησε χθες. Ο σμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, προχώρησε στην άμεση επιβολή οικονομικών κυρώσεων, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιαπωνίας. Πανικόβλητη η κυβέρνηση του Πακιστάν, ανακοίνωσε οτι θα λάβει όλα τα μέτρα για την εθνική της ασφάλεια στο πλαίσιο των κυρίαρχων δικαιωμάτων για την αυτοάμυνά της. Στον αντίποδα η Ρωσία, η οποία όπως και χθες έτσι και σήμερα ανακοίνωσε οτι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων και τάσσεται υπέρ των διπλωματικών πιέσεων.

Αρχισαν ήδη να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων του αμερικανού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Την Παρασκευή πρόκειται να συναντηθούν στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, προκειμένου να συνομιλήσουν χωρίς προϋποθέσεις, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χόλμπρουκ. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, για την συνάντηση αυτή, τονίζοντας οτι αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίλυση μίας επικίνδυνης διένεξης, η οποία ενδέχεται να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.

Μία μόλις ημέρα μετά την προειδοποίηση του ηγέτη της φανατικής ισλαμικής οργάνωσης, ΧΑΜΑΣ, οτι θα συνεχίσει τον πόλεμο κατά του Ισραήλ, εάν αυτό δεν αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη, σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές, στον ανατολικό Λίβανο, βομβαρδίζοντας θέσεις τη φιλοσυριακής οργάνωσης Φατάχ-Ιντιφάντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα παλαιστίνιοι, μέλη της οργάνωσης και άλλοι 26 να τραυματισθούν. Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της οργάνωσης, πιθανόν οι απώλειες να αυξηθούν, καθώς η κατάσταση της υγείας αρκετών τραυματιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Την επίθεση αυτή καταδίκασε δριμύτατα η Γαλλία.

Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η διεθνής κοινή γνώμη για την δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ακίν Μπιρντάλ, μέσα στο γραφείο του στην Αγκυρα. Ο Μπιρντάλ που δέχθηκε έξι σφαίρες από δύο αγνώστους, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και σήμερα μπόρεσε να δώσει για λίγα λεπτά κατάθεση στους αστυνομικούς. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η πληροφορία οτι την ευθύνη ανέλαβε η Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης. Η ίδια ακροδεξιά οργάνωση, που ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1970, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές δολοφονίες το 1994 στην νοτιοανατολική Τουρκία. Στίγμα για την εποχή μας, χαρακτήρισε την δολοφονική απόπειρα κατά του Μπιρντάλ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Στη θέση του Γενικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, εξελέγη σήμερα κατά την διάρκεια μυστικής ψηφοφορίας η πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ. Πρώτο της καθήκον να κηρύξει τον πόλεμο στις βιομηχανίες καπνού, υποστηρίζοντας οτι σαν γιατρός που είναι οφείλει να πει οτι ο καπνός σκοτώνει. Σε μακρά ομιλία της με την οποία εξέθεσε τους στόχους της θητείας της, η νέα διευθύντρια της ΠΟΥ κατηγόρησε τις καπνοβιομηχανίες ότι επιδιώκουν να κάνουν τους νέους καπνιστές, καθώς τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα και βρίσκονται στη νεαρή ηλικία κατά την οποία διαμορφώνονται οι προτιμήσεις των ανθρώπων.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Thursday, 14 May 1998 - 2:12:10 UTC