Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-14

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ιδιαίτερα θερμό αναμένεται το καλοκαίρι στο κοινωνικό πεδίο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών με ρυθμό μια επιχείρηση κάθε μήνα, προσδοκώντας στο τέλος του 1999 να εισπράξει περί τα 900 δις δρχ. Η αντιπολίτευση ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, ενώ τα συνδικάτα βρίσκονται σε θέση μάχης. Πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι αυτό για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία διαρκείας, ενώ έχουν μπλοκάρει και το μηχανογραφικό κέντρο της τράπεζας, με θύματα για άλλη μια φορά τους πελάτες που δεν μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους. Ο διοικητής της Τράπεζας, κ. Σταματόπουλος, κατηγόρησε τους εργαζόμενους ότι αν επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους, τελικά θα οδηγήσουν την Τράπεζα σε μείωση της αξίας της. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κατηγορούν την Εμπορική Τράπεζα ότι κρύβεται πίσω από το παιχνίδι μείωσης της τιμής των μετοχών της Ιονικής, στο Χρηματιστήριο. Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής σημείωσε και σήμερα νέα πτώση κατά 450 δρχ. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν αύριο και οι εργαζόμενοι στις άλλες τράπεζες, αρχής γενομένης από την Εθνική. Οι κινητοποιήσεις έχουν τη μορφή κυλιόμενων 24ωρων απεργιών σε κάθε τράπεζα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία η διοίκηση της Εμπορικής θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα πώλησης του πακέτου των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται επίσης οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Την ικανοποίησή του για τις μετοχοποιήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι θα συμβάλουν με θετικό τρόπο στη μείωση του δημόσιου χρέους και την αύξηση της παραγωγικότητας. Ενημερώνοντας τα μέλη της οικονομικής επιτροπής της βουλής, ο κ. Παπαδήμος διαβεβαίωσε ότι από το φθινόπωρο θα υπάρξει γρήγορη μείωση των επιτοκίων τα οποία παραμένουν ακόμη υψηλά στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής μετά την υποτίμηση της δραχμής. Για τον πληθωρισμό ο κ. Παπαδήμος είπε ότι από τα μέσα του θέρους θ'αρχίσει και πάλι την πτωτική του πορεία και στόχος είναι στο τέλος του 1999 να πέσει κάτω από το 2%. Αναφορικά με την Ιονική Τράπεζα δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίησή της αποτελεί τη μόνη λύση επειδή πιθανή συγχώνευση με την Εμπορική θα οδηγούσε σε κύμα απολύσεων.

Σε συμφωνία διετούς διάρκειας για τη νέα σύμβαση εργασίας, κατέληξαν ΓΣΕΕ και εργοδότες, μετά από έξι συναντήσεις. Η συμφωνία προβλέπει αυξήσεις για το 1998 της τάξης του 4,7% σε δύο δόσεις, δηλαδή 2,7% από την πρώτη Ιανουαρίου και 2% από την πρώτη Ιουλίου. Στο τέλος του χρόνου θα δοθεί διορθωτικό ποσό, εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το 3,5%. Για το 1999 θα δοθεί αύξηση 2,8% πάλι σε δύο δόσεις και διορθωτικό ποσό, αν ο πληθωρισμός ξεπεράσει το ύψος της συνολικής αύξησης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην καθιέρωση πέμπτης εβδομάδας άδειας για όσους έχουν ή 15 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, ή 17 χρόνια συνολικά.

Σκληρή απάντηση έδωσε η ελληνική κυβέρνηση σε σχόλια πολέμου, με φόντο τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, που έκανε από την Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει τη δύναμη και θα καθορίσει πότε θα την δείξει, αφού πρώτα γίνει καλή επιλογή του χρόνου, του χώρου και του εχθρού. Οποιος επιλέγει το δρόμο της απειλής χρήσης βίας αποκαλύπτεται και επιβεβαιώνεται ως κύριος αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ειρήνη, τόνισε ο υπουργός Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, διαμηνύοντας στην Αγκυρα να είναι απόλυτα βέβαιη ότι θα υπάρξει αποφασιστική στάση, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν μπορεί να επιτρέψει σε χώρες να διολισθαίνουν σε τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές. Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες να εγγυηθούν την ελληνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας και κάλεσε την Τουρκία ν'αντιληφθεί, επιτέλους, ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε τις δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού της τουρκικής κοινής γνώμης με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι έχει κάνει την Ελλάδα μόνιμο στόχο της και έχει μετατρέψει την επιθετικότητα σε κανόνα συμπεριφοράς. Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, επανήλθε στους γνωστούς ισχυρισμούς περί ελληνικής βοήθειας στους Κούρδους του Πε-Κα-Κα. Σε δηλώσεις του στη Σόφια έκανε λόγο για ευθύνες της Ελλάδας στην υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας. Στην Ουάσιγκτον τώρα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά φέρει την κύρια ευθύνη για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα.

Σφοδρή επίθεση εναντίον της ΝΔ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί υποτιθέμενων σκανδάλων. Δεν υπάρχουν σκάνδαλα, αλλά μόνο σκανδαλολογία τόνισε ο κ. Ρέππας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι καταφεύγει και πάλι στη συνταγή της σκανδαλολογίας, ενώ αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της και να διατυπώσει το πρόγραμμά της για τα προβλήματα της χώρας. Βαδίζουμε στο 1999 και δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο 1989, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος συσχετίζοντας τη σημερινή τακτική της ΝΔ με την τακτική του 1989, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνήθως σχολιάζει και παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, κάτι που δείχνει ένδοια θέσεων και έλλειψη ευθύνης.

Στους δρόμους κατέβηκαν για άλλη μια φορά οι καθηγητές με συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν στην Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι στην κατάργηση της επετηρίδας και ζητώντας να ματαιωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Στο μεταξύ, σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί για το αν τελικά θα διεξαχθούν κανονικά οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, εξαιτίας των κινητοποιήσεων που έχει προτείνει η ΟΛΜΕ την περίοδο των εξετάσεων. Οριστικές αποφάσεις θα λάβουν στις 23 του μηνός οι κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, που αναφέρεται στη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η θέση της κυβέρνησης παραμένει αναλοίωτη σχετικά με το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας μη δημοσίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα μας, τόνισε ο κ. Ρέππας.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την προετοιμασία της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, οι διήμερες εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο ασχολήθηκε το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη. Οπως δήλωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, το Εκτελεστικό Γραφείο ενέκρινε ομόφωνα εισήγηση σχετικά με το περιεχόμενο της Συνόδου, το οποίο αφορά την οικονομία, την κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι Παντελής Οικονόμου και Μανόλης Δασκαλάκης διατύπωσαν επιφυλάξεις, σχετικά με το περιεχόμενο της εισήγησης που αφορά την κοινωνική πολιτική.

Η οργάνωση "Αυτόνομοι πυρήνες εξεγερτικής δράσης" ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση των δύο εμπρηστικών μηχανισμών με γκαζάκια, στα υποκαταστήματα της ΑΣΠΙΣ ΜΠΑΝΚ στην Αργυρούπολη και της Τράπεζας Αθηνών, στον Ωγιο Δημήτριο. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε σε αθηναϊκή εφημερίδα και ανέλαβε την ευθύνη, τόνισε ότι οι εμπρησμοί έγιναν στη μνήμη του Χρήστου Τσουτσουβή και για την απελευθέρωση του Νίκου Μαζιώτη. Από την έκρηξη των μηχανισμών εκδηλώθηκε πυρκαγιά που προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στις δύο τράπεζες. Στόχος εμπρηστών ήταν και το υποκατάστημα της Γενικής Τράπεζας στην οδό Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλος ένας εμπρηστικός μηχανισμός με γκαζάκια, βρέθηκε και εξουδετερώθηκε έξω από το στρατοδικείο.

Σκηνές από την Άγρια Δύση εκτυλίχθηκαν σήμερα στα Μισσύρια Ρεθύμνου όταν η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει τον 42χρονο έμπορο Ζαχαρία Διαμαντάκη στο σπίτι της μητέρας του. Προηγουμένως, ο Διαμαντάκης, που είχε ως όμηρους τη μητέρα του και δύο άλλοδαπές γυναίκες, πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι σκοτώνοντας μία Ρουμάνα, ενώ προσπάθησε να σκοτώσει και μία Βουλγάρα την ώρα που επιχειρούσε να διαφύγει. Ο δράστης, που πυροβόλησε και κατά των αστυνομικών, τελικά συνελήφθη μετά από συντονισμένες προσπάθειες της αστυνομίας, η οποία αναγκάσθηκε να κάνει χρήση χημικών. Ο Διαμαντάκης, που έχει ψυχολογικά προβλήματα, είχε και στο περελθόν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές με παρόμοιες ενεργειές του.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η τροποποιημένη σύμβαση για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, με τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας για το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου. Ο κ. Γείτονας είπε ότι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα λειτουργήσει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Μειώνονται από 3 έως 20% οι τιμές σε 60 φάρμακα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη λίστα των φαρμάκων τα οποία χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, κατά μέσο όρο η μείωση των τιμών ανέρχεται σε 6,5%, ενώ σε ένα φάρμακο η μείωση φθάνει το 40%.

Ταλαιπωρία το βράδυ για το επιβατικό κοινό της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία πραγματοποίησαν στάση εργασίας από τις 10 μέχρι τη λήξη της βάρδιας, με αίτημα να μην υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο γεγονότα της χθεσινής ημέρας με μεγάλες προεκτάσεις στα αθλητικά πράγματα της χώρας μας κυριαρχούν στην αθλητική επικαιρότητα και σήμερα. Μερικά περίεργα αποτελέσματα για το πρωτάθλημα της Α'εθνικής ποδοσφαίρου, αλλά και η μεταγραφή του Πουρσαϊτίδη, με τον τρόπο που έγινε. Η ήττα του ΠΑΟΚ από τον ιδιαίτερα αδύνατο φέτος Εθνικό, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της χώρας, καθώς και στους φιλάθλους του Δικεφάλου του Βορρά, οι οποίοι δεν μπορούν να "χωνέψουν" την απαράδεκτη -αν όχι μεγαλόκαρδη.. .- εμφάνιση των ποδοσφαιριστών της ομάδας τους. Ωστόσο, χθες είχαμε ακόμα ένα παρατράγουδο, καθώς η ΑΕΚ έδινε τα διπλάσια χρήματα για να αποκτήσει τον μέσο της Βέροιας Πουρσαϊτίδη απ'τον Ολυμπιακό και ο νεαρός παίχτης είχε συμφωνήσει με την Ενωση, ξαφνικά και μετά τις έντονες πιέσεις του προέδρου της μακεδονικής ομάδας βρέθηκε να υπογράφει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό! Την ώρα, δηλαδή, που στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιλούν ακόμα και για ελεύθερα συμβόλαια στο ποδόσφαιρο, ο Πουρσαϊτίδης αντιμετωπίστηκε τουλάχιστον ως εμπόρευμα...

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικόνα πλήρους στασιμότητας παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης αν και στη διάρκεια των συναλλαγών οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε αμετάβλητος στις 2494,70 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών εφθασε τα 81,7 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1, 43%, Ασφάλειες πτώση 0,71%, Επενδύσεις άνοδος 1,42%, Λήζινγκ πτώση 2,29%, Βιομηχανίες πτώση 1,03%, Κατασκευές πτώση 0,85%, Διάφορες πτώση 2,18%, Συμμετοχών άνοδος 0,16%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 1, 30%. Η τιμή της μετοχής της Ιονικής έκλεισε με πτώση 405 δρχ. στις 10. 995 δρχ. διακινώντας 185. 000 τεμάχια.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα εκτός από τα βόρεια που ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Το απόγευμα όμως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θ'αναπτυχθούν νεφώσεις, ενώ το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους μέτριους και τοπικά στο Ιόνιο ισχυρούς. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 12 με 28 βαθμούς και στα νησιά 15 με 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 26 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής μικρής διάρκειας στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετροσ την πόλη θα δείξει 13 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ινδονησία, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των φοιτητών που διαδηλώνουν με αίτημα την αποχώρηση του ισόβιου προέδρου Σουχάρτο από την εξουσία, κλιμακώνονται επικίνδυνα και μέχρι στιγμής 21 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο πρόεδρος Σουχάρτο επιστρέφει απόψε εσπευσμένα στη χώρα, από το Κάϊρο όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των 15 αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν οτι η δήλωσή του οτι είναι πρόθυμος να παραιτηθεί προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στη χώρα, είναι μάλλον μία κίνηση εντυπωσιασμού και δεν αποτελεί ένδειξη οτι σκοπεύει να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έπεσε κατακόρυφα, ενώ οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους να μην επισκέπτονται τη χώρα.

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι, για τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει το Πακιστάν στις πέντε πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε χθες και προχθές η Ινδία, προκαλώντας την αγανάκτηση της διεθνούς κοινότητας. Διπλωματικοί κύκλοι της Ουάσιγκτον πιστεύουν οτι και το Πακιστάν, σε μία επίδειξη ισχύος, έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ αναποτελεσματική θεωρείται οτι θα αποδειχθεί η επίσκεψη του αμερικανού απεσταλμένου στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, σε μία προσπάθεια να πείσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε παρόμοια αντίμετρα. Την ίδια ώρα, πολλές χώρες προχωρούν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ινδίας και μάλιστα η Ιαπωνία, εξήγγειλε σήμερα νέα μέτρα κατά της εθνικιστικής ινδουιστικής κυβέρνησης του Νέου Δελχί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η αναστολή κάθε νέας δανειοδότησης, καθώς και η ανάκληση του ιάπωνα πρεσβευτή από το Νέο Δελχί.

Οι χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων 20 μηνών, σημειώθηκαν σήμερα στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων που διαδήλωναν επ'ευκαιρία της 50ης επετείου από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους. Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 180 τραυματίσθηκαν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, σε ραδιοτηλεοπτικό του μήνυμα, τόνισε οτι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει η αιώνια πρωτεύουσα των Παλαιστινίων και υποσχέθηκε στον εξόριστο λαό του οτι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη.

Βελτιώνεται σταθερά η κατάσταση της υγείας του προέδρου της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Ακίν Μπιρντάλ, ο οποίος την Τρίτη δέχθηκε έξι σφαίρες στο στήθος και τα πόδια από δύο αγνώστους, μέσα στο γραφείο του στην Αγκυρα. Ο δράστες παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ σήμερα η αστυνομία σταμάτησε πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών δεκάδων μελών της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεταξύ σήμερα, τέσσερις γυναίκες έκαναν την είσοδό τους στα όργανα του ισλαμικού κόμματος της Αρετής, για πρώτη φορά στην ιστορία των τουρκικών ισλαμικών πολιτικών κομμάτων.

Με μία λαμπρή τελετή κατά την οποία τίμησαν την 50η επέτειο από την έναρξη της αερογέφυρας των Συμμάχων στο δυτικό Βερολίνο, το 1948-49, ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον στη Γερμανία. Ο Κλίντον και ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ απέτισαν φόρο τιμής στους αμερικανούς και βρετανούς πιλότους που μετέφεραν τόννους τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στο δυτικό Βερολίνο στο διάστημα του σοβιετικού αποκλεισμού τα έτη 1948-49.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.02 run on Friday, 15 May 1998 - 0:12:15 UTC