Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-27

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με μαζικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις και με επεισόδια σε Αθήνα και Πειραιά, σημαδεύτηκε η σημερινή 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από την οποία υπολειτούργησε ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας. Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία είχαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, τις τράπεζες, τα σχολεία και τα νοσοκομεία, ενώ στον ιδιωτικό τομέα ήταν υποτονική. Επεισόδια δημιουργήθηκαν έξω από τη Βουλή, όταν απεργοί προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροσυμπλοκές. Λίγο νωρίτερα συνδικαλιστές πέταξαν αυγά εναντίον του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Κουτσούκου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός, αποχώρησε από τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Επεισόδια με έναν τραυματία αστυνομικό σημειώθηκαν και στον Πειραιά. Η κυβέρνηση αποδοκίμασε τα επεισόδια, κάνοντας λόγο για ασχήμιες στις οποίες καταφεύγει μια ομάδα απεργών, που βλάπτουν τον αγώνα των εργαζομένων. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, αλλά οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα όρια. Για ακρότητες μιας ασήμαντης ομάδας, με πολιτικές σκοπιμότητες, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και βλάπτουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την απεργία των εργαζομένων στην Ιονική Τράπεζα. Με την απόφαση που εξέδωσε διατάσσεται η διακοπή της απεργίας και η απαγόρευση οποισδήποτε άλλης με τα ίδια αιτήματα. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος και τα μέλη του σωματείου των εργαζομένων στην Ιονική δεν πειθαρχήσουν και συνεχίσουν την απεργία, τότε θα τους επιβληθεί πρόστιμο 400. 000 δρχ την ημέρα. Στο μεταξύ, η ΟΤΟΕ για να καλύψει τους εργαζόμενους κήρυξε νέα 48ωρη απεργία για αύριο και μεθαύριο στην Ιονική Τράπεζα και 48ωρη απεργία Σαββάτο και Κυριακή στο Μηχανογραφικό Κέντρο της Τράπεζας. Παράλληλα, εξήγγειλε δύο 24ωρες παντραπεζικές απεργίες στις 12 και 19 Ιουνίου. Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει. Ο Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης της Ιονικής και κάλεσε τους εργαζόμενους τόσο στην Ιονική, όσο και στην Εμπορική, να συμβάλουν στην ανάπτυξη των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων. Την ίδια ώρα η Εμπορική Τράπεζα θα ζητήσει εξηγήσεις από το διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο ΜΟΥΝΤΙΣ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιονικής και της Εμπορικής εξαιτίας της συνεχιζόμενης απεργίας στην Ιονική.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η Αθήνα τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας, η οποία ζήτησε να δεσμευθούν 17 περιοχές στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και περιοχή κοντά στη Γαύδο, για να πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις τον Ιούνιο. Το θέμα αυτό, μαζί με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Ο υπουργός Αμύνης χαρακτήρισε φυσιολογικό να γίνονται τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο, διευκρίνισε όμως ότι αποτελεί προκλητική επιλογή της Αγκυρας να θέλει να δεσμεύσει περιοχή κάτω από την Κρήτη και σε απόσταση 250 ναυτικών μιλίων από το έδαφος της Τουρκίας. Οι τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο, όπως αυτή κοντά στη Γαύδο, έχουν ένα στοιχείο πρόκλησης, το οποίο δεν πρέπει ν'αφήσει αδιάφορο το διεθνή παράγοντα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για συνεχείς υποχωρήσεις και παραλείψεις, που έχουν αποθρασύνει την Αγκυρα, κατηγορεί η ΝΔ την κυβέρνηση και την καλεί να καταγγείλει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία του Κυπριακού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή με τον ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, παρουσία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S- 300 στην Κύπρο, αλλά και την απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς να διακόψει τις διακοινοτικές συνομιλίες, εκφράζει ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον στη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό που έστειλε στο Κογκρέσο για το διάστημα Φεβρουαρίου -Μαρτίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κλίντον υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και εκφράζει την ελπίδα οτι και οι δυο πλευρές θα παρουσιάσουν νέες ιδέες και θα επιδείξουν πνεύμα ευρηματικότητας στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Κύκλο επαφών με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που πρόσκεινται στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση εγκαινίασε σήμερα ο πρωθυπουργός. Το μεσημέρι είχε συνάντηση που κράτησε περίπου μιάμισι ώρα με το Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι εξέφρασε στον κ. Σημίτη τις ανησυχίες του για ορισμένους χειρισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς όμως να τα αναφέρει. Πρόσθεσε επίσης ότι επεσήμανε στον πρωθυπουργό πως υπάρχουν περιθώρια να εξευρεθούν πόροι για να ασκηθεί μια πιο αποτελεσματική και δίκαιη κοινωνική πολιτική και επανέλαβε ότι παραμένει σταθερός στις απόψεις που εκφράζει το τελευταίο διάστημα για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Στις 8 το βράδυ ο κ. Σημίτης θα έχει συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια. Το μεσημέρι συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Το ταξίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου απο τη Μακεδονία στην οικουμένη "εξερευνούν" 2. 300 χρόνια μετά, επιφανείς Ελληνες, Ευρωπαίοι, Αιγύπτιοι και Ασιάτες αρχαιολόγοι και ερευνητές που καταθέτουν τα συμπεράσματά τους στο Διεθνές Συνέδριο για το Μακεδόνα στρατηλάτη που άρχισε στη Βέροια. "Αλέξανδρος ο Μέγας-Από τη Μακεδονία στην Οικουμένη" είναι ο τίτλος του συνεδρίου την εναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται μεθαύριο οι εισήγησεις δύο αιγύπτιων αρχαιολόγων οι οποίοι υποστηρίζουν οτι ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά βρίσκεται στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Τους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας επισκέφθηκε σήμερα το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, τρίτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος δήλωσε ότι η Ισπανία θα στηρίξει πλήρως την πρόταση της Ελλάδας για ανακήρυξη της Ολυμπίας σε έδρα ενός διεθνούς κέντρου για την ολυμπιακή εκεχειρία. Χαρακτήρισε την πόλη της Ολυμπίας υπέρτατο σύμβολο ομόνοιας μεταξύ των ανθρώπων και πρόσθεσε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να παραμείνουν ο πυρήνας από τον οποίο γεννήθηκε η αδελφοσύνη των λαών. Το πρωί οι υψηλοί καλεσμένοι επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στη συνέχεια το δημαρχείο της πόλης, όπου ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος επέδωσε στον Χουάν Κάρλος το χρυσό κλειδί της πόλης των Αθηνών.

Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-4 που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στις 13. 50 στο πεδίο βολής Σταθούρα Χαλκιδικής. Οι χειριστές του αεροσκάφους σμηναγός Ευάγγελος Οικονόμου και υποσμηναγός Χαράλαμπος Γιαννίκος, χρησιμοποίησαν επιτυχώς τα αλεξίπτωτά τους, περισυνελέγησαν από ελικόπτερο και μεταφέρθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ, εξετάστηκε σε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα προβλέπει δυνατότητα εθελούσιας εξόδου των εργαζομένων, μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια, μείωση του κόστους εργασίας μέσω εξορθολογισμού των υπερωριών, μείωση των δρομολογίων σε ορισμένες γραμμές και αξιοποίηση της περιουσίας του οργανισμού. Στο πρόγραμμα πάντως δεν προβλέπεται να γίνουν απολύσεις.

Μειώνονται σημαντικά από αύριο και για μια εβδομάδα, οι λιανικές τιμές πώλησης των καυσίμων, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠ και το υπουργείο Ανάπτυξης, οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών μειώνονται κατά 2,70 δρχ. το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης κατά 3,80 δρχ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 3 δρχ το λίτρο.

Τραγικό θάνατο βρήκε τη νύχτα ένας 37χρονος και η έγκυος σύζυγός του, όταν το αυτοκίνητό τους, παρασύρθηκε από τρένο, στον Πλαταμώνα, στο νομό Πιερίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Νεκροί είναι ο οδηγός του ΙΧ Γιώργος Μπακλαβάς και η σύζυγός του Χρυσούλα, 34χρονών.

Μακελειό με θύμα 25χρονο τσιγγάνο και ένα 17χρονο να χαροπαλεύει έγινε, χθες αργά το βράδυ, στον οικισμό των τσιγγάνων στη Λάρισα. Τη ζωή του έχασε ο Βασίλης Βιλανάκης, 25 χρόνων, ενώ χαροπαλεύει ο γιος του αρχηγού των τσιγγάνων, Αγγελος Βιλανάκης. Οι δύο τσιγγάνοι πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ ως δράστης φέρεται ο "βασιλιάς των τσιγγάνων" Κώστας Βιλανάκης.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα, που είχε συστήσει στη χώρα μας εταιρία που εξαπατούσε πολίτες με το γνωστό "αεροπλανάκι". Τους τελευταίους μήνες εξαπατήθηκαν 600 άτομα, από τα οποία είχαν αποσπάσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δρχ, με τη δικαιολογία ότι θα τους αποκαταστούσαν επαγγελματικά με μεγάλες αποδοχές. Η σπείρα, διοργάνωνε σεμινάρια σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας για έλληνες και αλλοδαπούς. Συνελήφθησαν οι Ερρίκος Ζήσης, Νίκος Δαρκαδάκης και Φλώρα Καραγιάννη, ενώ ο εγκέφαλος της σπείρας Ηλίας Λαμπρούσης καταζητείται.

Μάχη με αγνώστους κακοποιούς -πιθανόν Αλβανούς- έδωσαν τα μεσάνυχτα άνδρες της αστυνομίας, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την αποβιβασή τους στη βόρεια Κέρκυρα. Τελικά, οι κακοποιοί τράπηκαν σε φυγή πυροβολώντας με Καλάσνικοφ και εγκαταλείποντας ένα σάκκο με 10 κιλά ακατέργαστου χασίς. Εξάλλου, τρεις Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών συνελήφθησαν στην πλατεία Αττικής, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκαν 3,5 κιλά ηρωίνης και 100 γραμμάρια κοκαϊνης.

Είναι το αγαπημένο παυσίπονο των αστροναυτών και πήγε πρώτο στο... φεγγάρι με το διαστημόπλοιο "Απόλλων 11". Αλλά όχι μόνο των αστροναυτών, καθώς 50. 000 τόνοι απ'αυτό καταναλώνονται κάθε χρόνο διεθνώς. Πρόκειται φυσικά για την ασπιρίνη, που σύμφωνα με μελέτες των τελευταίων, προστατεύει και από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως είπαν κορυφαίοι επιστήμονες, που συμμετέχουν σε διεθνές συνέδριο στην Κω για τα 100 χρόνια της ασπιρίνης.

Για αρχαιοκαπηλία συνελήφθησαν ο αγρότης Βασίλης Σιδηρόπουλος, 64 χρόνων και ο ιδιωτικός υπάλληλος Γιάννης Γκινωσάτης. Η συλληψή τους επετεύχθη μετά από πληροφορία, σύμφωνα με την οποία κάποιοι προσπαθούσαν να πουλήσουν στα Σπάτα αρχαία αντικείμενα. Ετσι, αστυνομικοί συνέλαβαν το Σιδηρόπουλο τη στιγμή που παρέδιδε μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα του 4ου πχ αιώνα στον Γκινωσάτη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Ντέμης Νικολαϊδης για να συζητήσει τους όρους της μεταγραφής του στην Αντερλεχτ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αύριο θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και εντός 24ώρου θα υπογράψει το συμβόλαιο συνεργασίας με τη μεγαλύτερη ομάδα του Βελγίου. Οπως έχει διαρρεύσει η ΑΕΚ θα πάρει 1,7 δις δρχ, που αποτελεί ρεκόρ για Ελληνα ποδοσφαιριστή, ενώ ο Νικολαϊδης ένα δις για τέσσερα χρόνια.

Τι είναι αυτό που φταίει λοιπόν; Πως είναι δυνατόν οι Ελπίδες του ποδοσφαίρου μας να βρίσκονται στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και η εθνική Ανδρών, αλλά και οι σύλλογοι να βολοδέρνουν μεταξύ μετριότητας και ανυπαρξίας; Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά απασχολούν τη φίλαθλη γνώμη μετά την περίφημη εμφάνιση και νίκη με 3-0 επί των Ολλανδών. Οι απαντήσεις των αρμοδίων, όπως πάντα, κοινότοπες. Φταίει η νοοτροπία, ο Ελληνας δεν δουλεύει όσο πρέπει, παίρνουν τα μυαλά του αέρα... . Ουδείς μιλάει, για την ανύπαρκτη υποδομή, την κακή οργάνωση, τον παραγοντισμό, τα πρωταθλήματα που παίζονται στα γραφεία, τις μεταγραφές από χώρες δίχως ποδόσφαιρο και φυσικά ότι στην Ευρώπη το κέντρο είναι ο ποδοσφαιριστής και όχι οι παράγοντες και τα σενάρια σκοτεινών κύκλων...

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

"Ο πόλεμος της Ιονικής" επηρέασε αρνητικά σήμερα και την αγορά του Χρηματιστηρίου, με το γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει κάθετη υποχώρηση 3, 75%, κλείνοντας στις 2523,03 μονάδες. Επίσης αρνητικά επηρεάστηκε η Σοφοκλέους απο την πτώση που παρατηρήθηκε σε μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια. Η τιμή της Εμπορικής Τράπεζας σημείωσε υποχώρηση 500 δραχμών, ενώ της Ιονικης ενισχύθηκε κατά 280 δραχμές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 3,61%, Ασφάλειες πτώση 3,33%, Επενδύσεις πτώση 2,77%, Λήζινγκ πτώση 0,09%, Βιομηχανίες πτώση 4,50%, Κατασκευές πτώση 4,35%, Διάφορες πτώση 2,60%, Συμμετοχών πτώση 0,78%. Πτώση 1% σημείωσε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 67 δις δραχμές.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία, που θα σημειώσει άνοδο, στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 29 και στα νησιά 17 με 26 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 28 και 15 με 26 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φυλλορροεί η ειρηνευτική διαδικασία στο Κοσσυφοπέδιο. Επ'αόριστον αναβλήθηκε ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της Σερβίας και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, που επρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Οπως δήλωσε ανώτατη διπλωματική πηγή, η αναβολή αφ'ενός μεν οφείλεται στην πολυήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτειες ο αλβανός ηγέτης, Ρουγκόβα, αφ'ετέρου στην εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, λόγω των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ σερβικών δυνάμεων και αλβανών αυτονομιστών. Στα Τίρανα, ο αλβανός πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, κατηγόρησε για αδιαλλαξία τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Μιλόσεβιτς, καθώς δεν δέχεται διεθνή μεσολάβηση, προσθέτοντας παράλληλα, οτι η αποτελεσματικότερη απάντηση στην απολυταρχική εξουσία του, είναι η επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων. Αίσθηση όμως προκάλεσε η δήλωση του αρχιτέκτονα της ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βοσνία, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος κατέστησε σαφές οτι η Ουάσιγκτον δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση έκρηξης πολέμου στην περιοχή.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη γειτονική Ιταλία, καθώς η διαμάχη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με τις εξουσίες που πρέπει να έχει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει διχάσει τα πολιτικά κόμματα. Απόψε η Κάτω Βουλή θα αποφασίσει με ψηφοφορία για τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που αφορούν τα καθήκοντα του προέδρου. Σε περίπτωση που η ψηφοφορία είναι αρνητική, τότε, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της βουλής, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, ανοίγοντας τον δρόμο για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Τα κεντροαριστέρα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού του Ρομάνο Πρόντι θέλουν να περιορισθούν οι εξουσίες του προέδρου, εν αντιθέσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θέλουν να του δοθούν ευρύτερες εξουσίες.

Στον τριπλασιασμό των επιτοκίων επαναχρηματοδότησης, από το 50% που ήταν τον Φεβρουάριο στο 150%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, προκειμένου να αποτρέψει την υποτίμηση του ρουβλίου, την οποία ο πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριγένκο απέκλεισε παρά τις πιέσεις της αγοράς. Η κίνηση αυτή δείχνει το μέγεθος της κρίσης που διαπερνά την ρωσική οικονομία, εξαιτίας της οποίας το ένα τρίτο του πληθυσμού έχει βυθισθεί στην ανέχεια. Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα συζητηθούν αύριο στην έκτακτη συνάντηση μεταξύ των Γιέλτσιν, του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Παρά το ανθρωποκυνηγυτό που εξαπολύουν, όπως υποστηρίζουν, οι αρχές της Αλγερίες κατά των φανατικών ισλαμιστών, οι ανελέητες σφαγές αθώων πολιτών είναι καθημερινό φαινόμενο. Εντεκα άτομα σφαγιάσθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν σε επίθεση που πραγματοποίησαν ισλαμιστές στην αιματοβαμμένη επαρχία Μπλίντα, νότια της πρωτεύουσας Αλγέρι.

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα μεγάλης ρωσικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο στις 5 Μαϊου σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα σε ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στη θάλασσα Μπάρεντς, το οποίο θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές συνέπειες. Το ατύχημα φυσικά συγκαλύφθηκε επιμελώς από τις ρωσικές αρχές. Οι αποκαλύψεις αυτές δημοσιεύονται μία ημέρα μετά την δήλωση του ρώσου προέδρου, Μπόρις Γιέλτσιν, οτι είναι έτοιμος να αποσύρει τα πεπαλαιωμένα πυρηνικά υποβρύχια που εγκυμονούν οικολογικούς κινδύνους στη ζώνη της Αρκτικής, εάν φυσικά βοηθήσει οικονομικά η γειτονική Νορβηγία.

Φόβους οτι και οι 28 επιβαίνοντες των αεροσκάφους των αερογραμμών της Μογγολίας, το οποίο κατέπεσε σε χιονισμένη βουνοκορφή είναι νεκροί, εκφράζουν ανώτατοι αξιωματούχοι. Το δυστύχημα συνέβη, όταν το κινεζικής κατασκευής δικινητήριο αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε εσωτερική πτήση στην Μογγολία, χάθηκε από τα ραντάρ 13 λεπτά μετά την απογείωση. Αγνωστα παραμένουν ακόμα τα αίτια του δυστυχήματος, σύμφωνα όμως με πρώτες πληροφορίες, το αεροπλάνο ήταν υπερφορτωμένο.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Thursday, 28 May 1998 - 2:12:06 UTC