Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-05-28

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κλιμακώνεται η μάχη στην Ιονική, καθώς οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου, που έκρινε την απεργία τους παράνομη, ζητεί τη διακοπή της και απειλεί με τσουχτερά πρόστιμα τον πρόεδρο και τα μέλη του σωματείου των εργαζομένων. Αύριο, θα συνέλθει το γενικό συμβούλιο της ΟΤΟΕ, προκειμένου να αποφασίσει αν θα καλύψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική, με τη μορφή επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η πώληση της τράπεζας θα προχωρήσει όπως έχει αποφασιστεί και θα μεταχειριστεί κάθε νόμιμο μέσο για την ομαλή λειτουργία της. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως, Γιάννης Κωστόπουλος, σε συνέντευξή του στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" αποκαλύπτει ότι η Τράπεζα Πίστεως εκδηλώνει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 51% της Ιονικής σε τίμημα μεγαλύτερο της λογιστικής της αξίας, έτσι ώστε να αποδείξουμε την εμπιστοσύνη στις ικανότητες του εργατικού δυναμικού της Ιονικής.

Τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει αύριο στο Λουξεμβούργο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, με τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ισμαήλ Τζεμ. Οι συναντήσεις γίνονται στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και με πρωτοβουλία της αμερικανίδας υπουργού, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμμία προγραμματισμένη συνάντηση του Κώστα Σημίτη με τον τούρκο ομόλογό του Μεσούτ Γιλμάζ, κατά τη διάσκεψη κορυφής των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Κριμαία 4 και 5 Ιουνίου.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται από το μεσημέρι οι βασιλείς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και Σοφία, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Το μεσημέρι πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αποχαιρέτησε στην Αθήνα το βασιλικό ζεύγος, αφού ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα. Μετά την άφιξή τους στη Θεσσαλονίκη, οι βασιλείς της Ισπανίας, κατέθεσαν στεφάνι, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης, το απόγευμα επισκέφθηκαν το βυζαντινό μουσείο και ξεναγήθηκαν στις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και Της Του Θεού Σοφίας. Το βράδυ θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους στο κυβερνείο, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Αύριο, θα επισκεφθούν τη Βεργίνα και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για τη Μαδρίτη.

Αρχισε σήμερα η δικαστική μάχη σχετικά με το λεξικό του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη και τα επίμαχα λήμματα τα οποία έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης, Θεόδωρος Ασπασιάδης, για την ερμηνεία της λέξης Βούλγαρος, για την οποία αναφέρει ότι χρησιμοποιείται και ως βρισιά για τους παίκτες και οπαδούς του ΠΑΟΚ. Στις 19 του μηνός θα συζητηθεί και νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης για το λήμμα Πόντιος, για το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει ότι χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει τον αφελή και ανόητο άνθρωπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει θέση στα διαδραματιζόμενα, αλλά είναι υποχρεωμένη να δηλώσει πως δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε πίσω στο Μεσαίωνα, την εποχή που τα βιβλία ρίχνονταν στην πυρά.

Η ΝΔ, όταν γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη που έκανε το πρωί στην εφορία Βύρωνα. Ο κ. Καραμανλής δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για προχειρότητα και έλλειψη συντονισμού που έχει ως αποτελέσμα να ταλαιπωρούνται οι φορολογούμενοι πολίτες και ουσιατικά κατέκρινε το μηχανογραφικό κέντρο για καθυστέρηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων.

Εορτή της Αναλήψεως του Χριστού σήμερα και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών λειτούργησε το πρωί στο ναό της Αναλήψεως στο Νέο Κόσμο και αμέσως μετά επισκέφθηκε το ενιαίο πολυκλαδικό λύκειο της Σιβιτανιδείου, όπου ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος είναι πρόεδρος. Τον προκαθήμενο της εκκλησίας υποδέχθηκαν οι μαθητές, από τους οποίους ζήτησε να μείνουν πιστοί στις παραδόσεις μας, ενώ τους μίλησε και για μόδα λέγοντας τους να φοράνε στο λαιμό ένα σταυρό και να αισθάνονται υπερήφανοι που είναι Ελληνες και ορθόδοξοι.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος κατασκευής των τριών τελευταίων αρματαγωγών για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε να επισπευσθεί ο χρόνος παράδοσης των τριών πλοίων και ανακοίνωσε ότι στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στα τέλη Ιουνίου, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την υλοποίηση μέρους του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, με στόχο να διασφαλιστεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά την κατασκευή πυραυλακάτων, κανονιοφόρου και ενός πετρελαιοφόρου, ενώ θα διερευνηθούν οι δυνατότητες κατασκευής υποβρυχίων σε συμπαραγωγή με άλλες χώρες.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα παιδιά στην Ελλάδα αρχίζουν το κάπνισμα κατά μέσο όρο στην ηλικία των 13,5 χρόνων, ενώ πέρυσι οι Ελληνες κάπνισαν 2% περισσότερα τσιγάρα σε σχέση με πρόπερσι, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος, στις 31 Μαϊου. Στις ηλικίες 12 έως 18 χρόνων ένας στους δέκα καπνίζουν συστηματικά, ενώ 30% έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 86% έχουν γονείς καπνιστές. Επίσης, το 24% προσπάθησε να διακόψει το τσιγάρο, αλλά τελικά μόνο το 1% τα καταφερε για περισσότερο από ένα χρόνο.

Σημαντικές αλλαγές στο γενικό Οικοδομικό Κανονισμό όπως ισχύει σήμερα, σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ με νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή το φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων προσανατολίζεται στην κατάργηση του ΓΟΚ με τη σημερινή του μορφή και την αντικατάστασή του με έναν κώδικα γενικών αρχών, ενώ θα εκπονηθούν ειδικοί ΓΟΚ για κάθε περιοχή, ανάλογα με τα περιβαλλοντικά και χωροταξικά δεδομένα, ενώ θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και για τα διατηρητέα.

Συνάντηση 45 λεπτών είχαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος. Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία των κοινοτήτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γεγονός που αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας.

Νεκρός, με δύο σφαίρες στο κεφάλι, βρέθηκε το πρωί σε ξενοδοχείο της Ρόδου, όπου διέμενε ο δόκιμος αστυφύλακας Ιωάννης Βλάχος, 21 χρόνων, από την Πάτρα. Ο νεαρός αστυφύλακας, σύμφωνα με έρευνες της αστυνομίας, πυροβολήθηκε από το συναδελφό του Γεώργιο Κωστίδη, από τη Θεσσαλονίκη, καθώς συνεπλάκησαν για ασήμαντη αφορμή. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ παραγγέλθηκε νεκροψία. Εξάλλου, άγρια δολοφονημένο βρήκαν στο χωριό Καρτέρι Θεσπρωτίας ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Πρόκειται για το Βασίλειο Αθανασίου,66 χρόνων και τη γυναίκα του Σταματία, 61 χρόνων, τους οποίους οι δράστες, αφού πρώτα τους σκότωσαν μετά τους περιέλουσαν με βενζίνη και τους έκαψαν. Η αστυνομία, στρέφει τις υποψίες της, σε Αλβανούς της περιοχής, χωρίς βέβαια να αποκλείει κάθε εκδοχή.

Τρεις αστυνομικοί σκότωσαν στη Ξάνθη ένοπλο ληστή, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών. Νεκρός είναι ο Ευστράτιος Κυρέλης, 30 χρόνων, από τον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Το περιστατικό συνέβη χθες βράδυ, όταν ο Κυρέλης προσπάθησε να κλέψει βενζινάδικο, έγινε αντιληπτός από διερχόμενο περιπολικό και στην καταδίωξη που ακολούθησε ανταλλάχθησαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός.

Ενα μικρό οπλοστάσιο βρέθηκε στην κατοχή του Νικόλαου Προγουλάκη, 62 χρόνων και των δύο γιων του, στις Βρύσσες Αποκορώνου Κρήτης. Η αστυνομία, σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα σπίτια και τις επιχειρήσεις των τριών συλληφθέντων, βρήκαν τέσσερα Καλάσνικοφ, τρία ακόμα πιστόλια και χιλιάδες φυσίγγια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σημερινές εφημερίδες των Βρυξελλών προαναγγέλουν την μεταγραφή του Ντέμη Νικολαϊδη στην Αντερλεχτ με εκτενή ρεπορτάζ, πλέκοντας το εγκώμιο του παίχτη της ΑΕΚ. "Είναι ο επιθετικός που έψαχνε η Αντερλεχτ" αναφέρει δημοσίευμα, ενώ όπως τονίζεται, η μεγαλύτερη ομάδα του Βελγίου "δεν φέρνει έναν παίχτη να δει το γηπεδό της αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλίσει την αποκτησή του".

Με τον 27χρονο αμυντικό του Πανιωνίου Βόκολο.. . απάντησε ο Παναθηναϊκός στη φυγή του ΓΧ Γεωργιάδη, που αποτελεί πλέον συμπαίχτης του Νταμπίζα και του Κετσπάγια στη Νιουκαστλ. Ο πρώην μέσος του τριφυλιού θα εισπράξει 600 εκατομμύρια για τρία χρόνια, ενώ το νέο απόκτημα των πρασίνων περίπου 60 εκατομμύρια για τρία χρόνια...

Ο Τσάρτας, ένας από τους "διακαείς πόθους" του Μπάγεβιτς, θα είναι το "δέκα το καλό" του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν, αφού πρώτα ξεπεραστούν κάποιες λεπτομέρειες. Ο διεθνής μέσος, μετά από μία όχι και τόσο πετυχημένη καριέρα στα ισπανικά γήπεδα, θα έλθει την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα μας και θα συναντηθεί με τους ιθύνοντες των πρωταθλητών για να συζητήσουν τη μεταγραφή του.

Δεν είναι μόνο ελληνικό προνόμοιο η παραδοξολογία στο ποδόσφαιρο.. . Ετσι, μία εβδομάδα μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ η Ρεάλ απέλυσε το Γερμανό τεχνικό της, Χάινκες, καθώς η απομακρυνσή του είχε προαποφασιστεί απο τη διοίκηση της "Βασίλισσας". Ωστόσο, ο 53χρονος τεχνικός, που είχε δεχθεί πολλά πυρά λόγω της μέτριας πορείας της Ρεάλ στο πρωτάθλημα, είχε τεράστια συμβολή στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ανέκαμψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά τη σημαντική υποχώρηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 549,07 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,03%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 62,6 δισ. δρχ. Με σημαντική άνοδο 4,6% και 3,6% αντιστοίχως έκλεισαν οι μετοχές της Ιονικής και της Εμπορικής. Οι επιμέρους δείκτες σημείωσαν τις εξής μεταβολές: Τράπεζες άνοδος 1,25%, Ασφάλειες άνοδος 2,97%, Επενδύσεις άνοδος 1,55%, Λήζινγκ πτώση 0,07%, Βιομηχανικές άνοδος 0,46%, Κατασκευές άνοδος 1,93%, Διάφορες άνοδος 2,84%, Συμμετοχών άνοδος 1,45%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με μικρή άνοδο 0,45%.

ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'ολόκληρη τη χώρα και στα δυτικά ενδέχεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα αυτά αργότερα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 29 και στα νησιά 17 με 26 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις θα έχει αύριο η Αθήνα και προς το βράδυ ενδέχεται να βρέξει. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 16 με 28 βαθμούς. Συννεφιά, με πιθανή βροχή ή καταιγίδα το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 15 με 26 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ AΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την διεθνή κατακραυγή προκάλεσαν οι πέντε πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποίησε σήμερα το Πακιστάν, ως αντίποινα στις ισάριθμες πυρηνικές δοκιμές που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα η Ινδία. Ιδιαίτερα ενοχλημένος ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε οτι θα εφαρμόσει οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Πακιστάν, αρχής γενομένης από την αναστολή οποιασδήποτε χρηματοδότησης. Την έντονη απογοήτευσή της εξέφρασε και η Ρωσία για την κίνηση αυτή, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Σουηδία ανακοίνωσε οτι θα σταματήσει την εξαγωγή όπλων προς το Πακιστάν, ενώ η Αυστραλία αποφάσισε να διακόψει κάθε οικονομική βοήθεια. Στην Ινδία, την πρώτη διδάξασα, η είδηση δημιούργησε πανδαιμόνιο στους κόλπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγόρησαν την κυβέρνηση οτι με την κίνηση της να ξεκινήσει πρώτη τις πυρηνικές δοκιμές, δημιούργησε μία κούρσα εξοπλισμών.

Ειδική ευθύνη στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, επέρριψαν οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί εξωτερικών τάχθηκαν υπέρ της χορήγησης ενός διευρυμένου πολιτικού καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο, όχι της ανεξαρτησίας και παράλληλα, έδωσαν εντολή σε εμπειρογνώμονες να καταστρώσουν σχέδια για πιθανή ολική ανάπτυξη δυνάμεων στην Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σε περίπτωση που κλιμακωθεί η κρίση στη περιοχή. Στο μεταξύ, η αλβανική αστυνομία κατέσχεσε σήμερα μία ακόμα μεγάλη ποσότητα όπλων που επρόκειτο να διοχετευθούν λαθραία στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά τη Γερμανία, σειρά τώρα έχει η Γαλλία να διαταράξει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, προς τον γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν, οτι θα τραυματισθεί καίρια η φιλία των δύο χωρών εάν η κυβέρνηση του Παρισιού αναγνωρίσει την δήθεν, όπως την χαρακτηρίζει, γενοκτονία των Αρμενίων. Η επιστολή του Γιλμάζ προς τον Ζοσπέν δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Χουριέτ, όπου μεταξύ άλλων, ο Γιλμάζ υποστηρίζει οτι για κάποια γεγονότα που συνέβησαν πριν από 83 χρόνια, αρμόδιοι να αποφασίσουν δεν είναι οι πολιτικοί, αλλά οι ιστορικοί. Παρόμοια επιστολή έστειλε στον γάλλο ομόλογό του και ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Την διαβεβαίωση οτι η χώρα του διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να αποφύγει μία κατάρρευση στις χρηματαγορές της, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση την κεντρικής τράπεζας της χώρας να τριπλασιάσει τα επιτόκια επαναχρηματοδότησης, προκειμένου να στηρίξει το ρούβλι. Ο Γιέλτσιν είχε σήμερα έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της κεντρική τράπεζας, προκειμένου να αποφασίσουν τι μέτρα θα λάβουν για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Χθες ο γενικός δείκτης τιμών έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων, γύρω στο 10% και ο Γιέλτσιν προειδοποίησε οτι θα πέσουν κεφάλια για την εξέλιξη αυτή.

Στις κάλπες προσήλθαν σήμερα περίπου τέσσερα εκατ. Δανοί για το δημοψήφισμα με το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, να επικυρωθεί η συνθήκη του Αμστερνταμ. Το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσει τη στάση χώρας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα όμως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Δανοί θα ταχθούν υπέρ της συνθήκης παρότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τους αναποφάσιστους. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Πολ Ρασμούσεν, προειδοποίησε οτι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η χώρα κινδυνεύει να περιοθωριοποιηθεί. Η προειδοποίηση αυτή έχει αποδέκτη τους ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι έχουν διεξάγει μία ευρεία εκστρατεία υπερτονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις μίας Ευρώπης υπερδύναμης.

Ενταση επικρατεί και πάλι στις σχέσεις Ταϊβάν-Κίνας, μετά την κίνηση της τελευταίας να συλλάβει τέσσερις ταϊβανέζους επιχειρηματίες με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας. Οι επιχειρηματίες παραδέχθηκαν ότι εργάζονταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ταϊβάν και ότι βρίσκονταν σε αποστολές για τη συγκέντρωση πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών πληροφοριών στην κινεζική ενδοχώρα. Το Πεκίνο δεν έχει διευκρινίσει που κρατούνται οι τέσσερις άνδρες και αν θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον τους.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Friday, 29 May 1998 - 0:12:11 UTC