Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-07-03

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο προβλέπει οτι από τις 19 Φεβρουαρίου του 2001, το 28% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από ιδιώτες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε οτι πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, θα υπάρξει διάλογος προκειμένου να ρυθμιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ακόμα αποφασίσθηκε η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 3% από τις 15 Ιουλίου. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης την τοποθέτηση πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων, σε υπεύθυνες θέσεις για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας 2004. Ανάμεσά τους και η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, που θα αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις.

Μικρότερη αύξηση κεφαλαίου κατά 13,2 δισ. δρχ. και έγκριση για τη χορήγηση των νέων κεφαλαίων τον Σεπτέμβριο (και όχι στις 22 Ιουλίου που αιτούσε η ελληνική πλευρά), είναι δύο από τις αρνητικές εξελίξεις που προκύπτουν από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και κυβερνητικών παραγόντων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα θα πρέπει να δοθεί "σκληρή" μάχη προκειμένου, έστω και προφορικά η Ευρωπαϊκή Ενωση να εγκρίνει την πρόθεση του ελληνικού δημοσίου να εγγυηθεί για τα 378 εκατ. δολάρια που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των 12 αεροσκαφών που έχει ήδη παραγγείλει η Ο.Α. Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ολυμπιακής Αεροπορίας όπου, μεταξύ άλλων, έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Εδω πρέπει να αναφερθεί οτι σε περίπτωση που η εγγύηση των 378 εκατ. δολαρίων από το ελληνικό δημόσιο δεν δοθεί έγκαιρα, υπάρχει περίπτωση η Ολυμπιακή Αεροπορία να χάσει τα χρήματα που έχει ήδη προκαταβάλει στις εταιρίες Boeing και Airbus ύψους 20 δισ. δρχ.

"Με 600. 000 άνδρες και 400 μαχητικά αεροσκάφη η Τουρκία διαθέτει πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, για να κινδυνεύσει από τις 6-7. 000 των Κυπρίων στρατιωτών και από μερικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους" τόνισε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, απαντώντας στην ερώτηση αν η εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για πιθανή σύρραξη στην Κύπρο. "Τα δύο θέματα, η εγκατάσταση των πυραύλων και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο" τόνισε και πρόσθεσε: " Το γεγονός ότι στο κυπριακό τίποτε δεν προχωρεί, έχει σχέση με τη στείρα στάση του Ραούφ Ντενκτάς. Ο έμεπειρος Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ , συνέχισε ο Ελληνας υπουργός προσπάθησε επί μήνες να οδηγήσει το κυπριακό σε κάποια πρόοδο. Μάταια. Από τον Ντενκτάς άκουγε μόνο ένα σκληρό και αδιάλλακτο "όχι". Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. "

Σε μείωση των φορολογικών βαρών για τους φορολογούμενους, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις, στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση παράλληλα με τα μέτρα που θα λάβει για τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Τις δηλώσεις έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, τονίζοντας οτι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που μελετάται, επιφυλάσσει μερικές μεγάλες και ευχάριστες εκπλήξεις στους ελληνες φορολογούμενους στην επόμενη διετία. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το περιεχόμενο των εκπλήξεων αυτών δεν θα είναι παροχολογικό και ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα είναι χαριστικά και αποσπασματικά. Στο μεταξύ, με ταχύ ρυθμό προχωρεί η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Ηδη αποστέλλεται η έβδομη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους.

Τους 45 βαθμούς έφτασε σήμερα η θερμοκρασία στο Αργος ενω σε πολλές περιοχές της χώρας κυμανθηκε γύρω στους 42 βαθμους. Στην Αθηνα παρατηρηθηκαν ιδιαίτερα υψηλες τιμές ρίπων ενω στη Θεσσαλονίκη αυξηθηκε ο δείκτης δυσφορίας δηλαδή η σχέση θερμοκρασίας και υγρασίας. Χθες, τρία άτομα υπέκυψαν λόγω της υπερβολικής ζέστης, ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προβλέπεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή το απόγευμα.

Το όλο σκηνικό ήλθαν να συμπληρώσουν οι φωτιές, οι οποίες μαίνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε η φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας και μέχρι στιγμής έχουν καεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους. Σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές σε δασική έκταση στη Βυτίνα Αρκαδίας, στο Δερβένι Κορινθίας και στο χωριό Καρτερόλι κοντά στην Καλαμάτα, η οποία απειλεί κατοικημένη περιοχή, ενώ ήδη έχει κάψει μία αγροικία και ένα ελαιοτριβείο. Αλλες φωτιές μαίνονται στο Λεοντάρι Μεγαλόπολης, έξω από τα Χανιά, στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στη Στενή Ευβοίας, στο Ξυλόκαστρο και στο χωριό Ελάτη έξω από τη Βυτίνα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αναχωρεί αύριο από τον Ανατολικό Αερολιμένα για το Πεκίνο, όπου θα πραγματοποιήσει 9ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομόλογου του κ. Li Peng. Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Κακλαμάνης θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, πάνω σε διμερή και άλλα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος θέματα.

Αυλαία σήμερα για τους μαθητές που εξετάζονταν στα ειδικά μαθήματα. Η αγωνία όμως θα κρατήσει μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, οπότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα των γενικών εξετάσεων. Από τις βαθμολογίες των γραπτών που έχουν διορθωθεί μέχρι τώρα, προκύπτει ότι οι βάσεις θα διατηρηθούν στα περυσινά επίπεδα με ελαφρώς καθοδικές τάσεις στις τρεις πρώτες δέσμες, ενώ δεν αποκλείεται ελαφρά άνοδος στην τέταρτη δέσμη.

Δεκαεννέα πολυτελή αυτοκίνητα, τύπου "Πόρσε", "Μαζεράτι", "Τσερόκι", "Λάντσια" και "Ρόβερ", τα περισσότερα με ξένες πινακίδες, που κυκλοφορούσαν παράνομα στη χώρα, εντόπισαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε συνεργείο αυτοκινήτων στην Καλλιθέα. Τα 15 από τα 19 πολυτελή αυτοκίνητα έφεραν αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας και εντοπίσθηκαν στο συνεργείο που διατηρεί ο Γεώργιος Φλώρος. Ηδη ερευνάται η περίπτωση παραποίησης των αριθμών πλαισίου των αυτοκινήτων και της λαθρεμπορίας. Οι αριθμοί πλαισίου θα αποσταλούν και στην Ιντερπόλ για να διαπιστωθεί εάν τα αντίστοιχα αυτοκίνητα είναι κλεμμένα.

Με τους "Αχαρνής" του Αριστοφάνη εγκαινιάζονται σήμερα τα "Επιδαύρια '98". Το "Ανοιχτό Θέατρο" του Γιώργου Μιχαηλίδη παρουσιάζει απόψε και αύριο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την Αριστοφανική κωμωδία με το Θανάση Βέγγο, στο ρόλο του Δικαιόπολη και τόν Δημήτρη Πιατά στο ρόλο τοθ Λάμαχου.

Σε τροχαίο δυστύχημα, στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Κοζάνης σκοτώθηκε ο δήμαρχο Πτολεμαϊδας, Πέτρος Τότης. Το δυστύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο του δήμου, που οδηγούσε ο Αλεξάκης Νέστορας, 30 χρόνων, συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα. Νεκροί είναι ακόμη ο οδηγός του αυτοκινήτου και η 19χρονη Αικατερίνη Παπασταϊτη, που επέβαινε στη μοτοσικλέτα.

Το νομό Φθιώτιδας θα επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου. Ο κ. Σημίτης θα θεμελιώσει το νέο περιφερειακό νοσοκομείο της Λαμίας και τις νέες εργατικές κατοικίες στην περιοχή της Αμφήλης, καθώς και μία γέφυρα στον Σπερχειό ποταμό.

Τραγωδία χθες βράδυ στη Δεσκάτη Γρεβενών. Τριαντάχρονος αγρότης παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα με το ημιφορτηγο του την τρίχρονη κόρη του Ειρήνη. Το τραγικό δυστύχημα έγινε στην αυλή της μονοκατοικίας της οικογένειας, όταν ο πατέρας Τριαντάφυλλος Οικονόμου κίνησε το φορτηγάκι του με την όπισθεν, χωρίς, προηγουμένως να ελέγξει αν βρίσκεται κανείς πίσω από το όχημα. Προνανάκριση για το δυστύχημα διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Δεσκάτης.

Περίπου εξήμισι εκατ. δραχμές ήταν η λεία δύο ενόπλων οι οποίοι εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στην Καλογρέζα και αφού ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες, πήραν όσα χρήματα υπήρχαν στο ταμείο και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

Εξιχνιάστηκε, από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, η δολοφονία του 25χρονου Αλεξάνδρου Κιλιγκάροφ, ο οποίος είχε βρεθεί μαχαιρωμένος, στις 29 Ιουνίου, σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη. Δράστης είναι ο Ιωσήφ ή Σόσα Τσομικουρίτζε, 31 χρόνων, από τη Γεωργία, ο οποίος εντοπίστηκε και συνελήφθη στη Δράμα, όπου είχε καταφύγει μετά το έγκλημα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δράστη, το θύμα του επιτέθηκε μετά από λογομαχία που είχαν και ο ίδιος για να αμυνθεί, τον χτύπησε με μαχαίρι με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βραζιλία, μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι νίκησε 3-2 την μαχητική Δανία και θα αντιμετωπίσει στον πρώτο ημιτελικό (Τρίτη στο "Βελοντρόμ" της Μασαλίας) τη νικήτρια του αυρινου προημιτελικού Ολλανδίας - Αργεντινής

Η Γαλλία πήρε την πρόκριση κερδίζοντας στο τελευταίο πέναλτι 4-3 την Ιταλία (κανονικός αγώνας 0-0). Η ομάδα του Εμέ Ζακέ στον δεύτερο ημιτελικό που θα γίνει τήν Τετάρτη στο "Σεντ Ντενί" του Παρισιού) θα αντιμετωπίσει την νικήτρια του αυριανού αγω΄να Γερμανίας - Κροατίας

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στην Σοφοκλέους Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2507,05 μονάδες μειωμένος κατά 0,90% μετα την . Σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασε σημαντική άνοδο 4,74% βοηθούμενη απο την χθεσινή θεαματική άνοδο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο στα βόρεια ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες, κατά τόπους έντονες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς αλλά βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε μέτριους και πρόσκαιρα ισχυρούς βοριάδες, που μέχρι αργά τη νύχτα θα επικρατήσουν σ'όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 21 με 37 βαθμούς, στα δυτικά 23 με 39 και στην υπόλοιπη χώρα 24 με 42 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα, πάντως, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση σ'όλη τη χώρα. Αίθριος και πολύ ζεστός θα είναι ο καιρός αύριο στην Αθήνα, με ασθενείς και αργότερα μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 27 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, είναι πιθανό να εκδηλωθεί πρόσκαιρη καταιγίδα, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί, ενώ το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 25 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αμείωτη σφοδρότητα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ σήμερα το πρωί οι σερβικές δυνάμεις έσπασαν τον αποκλεισμό των αλβανών αυτονομιστών στο χωριό Κίεβο, το οποίο πολιορκούσαν . Την ίδια ώρα, σερβικές παραστρατιωτικές μονάδες καταστρέφουν αλβανικά χωριά, σύμφωνα με αφηγήσεις προσφύγων. Ο πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, από την Κίνα όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι σοβαρή και επανέλαβε ότι το καθεστώς του Βελιγραδίου είναι ο κύριος υπεύθυνος για το σημερινό αδιέξοδο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και άλλες δυνάμεις είναι απρόθυμες να διαπραγματευτούν. Αύριο, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέφσκι μεταβαίνει στο Βελιγράδι για να συναντηθεί με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, όπως και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενώ πιθανώς να συναντηθούν και οι δύο διπλωμάτες. Εξάλλου, η ελληνική πλευρά διά του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου παρέχει ανοιχτή υποστήριξη στον Ιμπραήμ Ρουγκόβα και αποδοκιμάζει τη διαφαινόμενη προσπάθεια εκ μέρους χωρών της Δύσης για προσέγγιση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Ελληναω υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνεντευξή στη Γερμανική εφημερίδα Ντι Πρέσσε μίλησε μεταξύ άλλων και για το Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε, απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση στρατιωτικής δύναμης, υποστηρίζοντας , ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, που θα ενέπλεκε στις εχθροπραξίες την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Ο κ. Τσοχατζόπουλος πρότεινε την εκδήλωση παράλληλων πρωτοβουλιών από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ, με τρεις κυρίως στόχους. Ο Ελληνας υπουργός πρότεινε ακομη - Να απομονωθεί ο παράνομος αλβανικός στρατός, γιατί πρόκειται, όπως είπε, για ένα πολύ επικίνδυνο κίνημα, που δεν επιθυμεί πολιτική λύση, αλλά την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μέσω του πολέμου και της καταστροφής. -Να ενισχυθεί η θέση του Ιμπραήμ Ρουγκόβα και, -να γίνει σαφές στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων , με στόχο την επίτευξη μιας διευρυμένης αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Επίσημη διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ τη Δευτέρα, ενώ θα τον συνοδεύουν δύο υπουργοί, βουλευτές και ανώτατοι αξιωματούχοι. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών και αναμενεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των προβλημάτων του Κοσσυφοπεδίου.

Η γυναίκα του πρώην στρατηγού Λεβ Ροχλίν ομολόγησε ότι σκότωσε τον άνδρα της, δημοφιλή βουλευτή και σφοδρό επικριτή του προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν. Ο Ροχλίν βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του με μία σφαίρα στο κεφάλι, ενώ η γυναίκα του καθόταν δίπλα στο πτώμα του αποσβολωμένη. Αλλες λεπτομέρειες για την υπόθεση δεν έγιναν γνωστές, αλλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πίσω από τη δολοφονία του Ροχλίν ίσως κρύβεται η ροπή του προς το αλκοόλ.

Αναχωρώντας από το Χονγκ Κονγκ ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μετά την ολοκλήρωση της εννιαήμερης περιοδείας του σε πέντε πόλεις της Κίνας, δήλωσε πως αυτή η χώρα θα γίνει εντέλει μία δημοκρατία και ότι είχε την κατάλληλη ηγεσία στην κατάλληλη στιγμή, ώστε να ελέγξει το κύμα των αλλαγών. Ο Κλίντον τόνισε ότι πίστεψε τον κινέζο πρόεδρο Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος αρνήθηκε ότι η Κίνα προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 1996 χρηματοδοτώντας προεκλογικές εκστρατείες.

Φονικός καύσωνας πλήττει και την κεντρική και νότια Ιταλία, εδώ και δύο 24ωρα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους εφτά άτομα. Ωστόσο, η Ιταλία, που ζει και αναπνέει στους ρυθμούς του Μοντιάλ παρουσιάζει διαφορετική εικόνα στο Βορρά, καθώς καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν πλημμύρες στη Βαλτελίνα και πτώση της θερμοκρασίας. Πάντως, χθες στο νότο οι θερμοκρασίες έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς το θερμόμετρο έπιασε σε αρκετές περιοχές τους 45 βαθμούς. Ταυτόχρονα πυρκαγιές ξέσπασαν σε νότιες περιοχές και ειδικά στη Σαρδηνία.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Saturday, 4 July 1998 - 3:12:06 UTC