Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-07-06

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σε υφεση βρίσκονται όλες οι πυρκαγιές, 180 τον αριθμό, που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο, αποτεφρώνοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και προκαλώντας το θάνατο δύο ατόμων. Ενω Στην περιοχή της Αττικής κάηκαν 50 περίπου κατοικίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρέππας τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδώσει ευθύνες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμών βάσει οργανωμένου σχεδίου. Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι βρέθηκε ένα ρολόι, που εξετάζεται αν αποτελεί μέρος ωρολογιακού εμπρηστικού μηχανισμού. Σημείωσε ακόμη ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για ανάμιξη ξένου παράγοντα στις πυρκαγιές και ζήτησε από όλους να είναι περισσότερο επιφυλακτικοί και συγκρατημένοι. Σε ό, τι αφορά τις καταστροφές στα σπίτια που έγιναν στο Πέραμα, τη Σαλαμίνα και σε άλλες περιοχές ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι θα δοθεί βοήθημα 200. 000 δρχ σε κάθε πληγείσα οικογένεια, θα τηρηθεί ο νόμος για παροχή άτοκων δανείων και θα δοθεί οικονομική βοήθεια για αναπλήρωση των οικοσυσκευών. Τελος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε οτι η κυβέρνηση ειναι ικανοποιημένη απο την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και των διαφόρων υπηρεσιών δεδομένων των δυσμνών καιρικών συνθηκών.

Διαμετρικά αντίθετη άποψη διατυπώνει η αντιπολίτευση, που κατηγορεί την κυβέρνηση για ανετοιμότητα και αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Κοντά στους πυροπαθείς του Περάματος και της Σαλαμίνας στέκεται και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η οποία θα προσφέρει το ποσό των πέντε εκατομ. δρχ ως οικονομική ενίσχυση, καθώς και κλινοσκεπάσματα, οικιακά σκεύη και άλλα χρήσιμα για τις δύσκολες ώρες που περνούν. Τελος Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών, Γιώργος Κολιοκώστας, με σχετική παραγγελία του προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητά την επίσπευση της προανάκρισης που διενεργείται για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και τα αποτελέσματα της έρευνας να διαβιβαστούν επειγόντως στην εισαγγελία, ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη εφόσον υπάρξουν στοιχεία. Στο Βόλο ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση κατά του Θεμιστοκλή Τουφεξή, 55 ετών, που συνελήφθη μετά από καταγγελίες ότι επιχείρησε να βάλει φωτιά σε δασική έκταση στη Νέα Δημητριάδα. Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο και θα δικαστεί την Τετάρτη. Επίσης στο Κρανίδι συνελήφθη με την κατηγορία του εμπρησμού απο αμέλεια, ο 50χρονος μηχανικός αυτοκινήτων, Νικόλαος Σκαρλάτος, ο οποίος άναψε φωτιά στο κτήμα του για να κάψει ξερά χόρτα. Οι φλόγες όμως του ξέφυγαν και έκαψαν 20 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Ο Ελληνας υπουργός άμυνας κ. Τσοχατζόπουλος θα 'εχει συνομιλίες με επίκεντρο τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο . Ο Ελληνας υπουργός θά συναντηθεί αύριο στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Κοέν, ενώ παράλληλα θα έχει και συναντήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικήςκυβέρνησης. Συνομιλίες θα εχει επίσης και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενω ηδη επισκέφθηκε εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται τα μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16.

Στη Λισαβόνα μετέβη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να επισκεφθεί την παγκόσμια έκθεση ΕΧΡΟ '98 με θέμα "Οι ωκεανοί, μια κληρονομιά για το μέλλον". Σε μήνυμά του προς τους διοργανωτές της έκθεσης ο κ. Σημίτης αναφέρεται στην ειδική σχέση που έχει η Ελλάδα με τη θάλασσα, στην πρόοδο της ελληνικής ναυτιλίας και την προσαρμογή της στις ανταγωνιστικές συνθήκες, ενώ τονίζει παράλληλα την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το σχέδιο ενοποίησης των ταμείων των αυταπασχολουμένων δηλαδή του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ έδωσε σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Το σχέδιο προβλέπει τη διαμόρφωση των κατώτατων συντάξεων στα επίπεδα του ΤΕΒΕ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις στο ΤΣΑ, ενώ δεν θα επηρεάσει, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός, τις συντάξεις του ΤΑΕ. Προωθείται επίσης η ενοποίηση των 47 ταμείων προνοίας των δικηγόρων της επαρχίας, πλην Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, των 12 ταμείων αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων, που θα τεθούν υπό ενιαία διοίκηση και η συγχώνευση στο ΙΚΑ ΤΕΑΜ εννέα προβληματικών επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων, όπως του μετάλλου, των ηλεκτρολόγων, των λιμενεργατών κλπ. Με βάση τις ιδέες αυτές ο διάλογος αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου και το νομοσχέδιο να έρθει στη βουλή προς ψήφιση μέσα στον Αύγουστο.

Παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρου Σουμάκη και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης και παραλαβής τριών υπερσύγχρονων περιπολικών σκαφών και 32 χερσαίων περιπολικών. Τα τρία σκάφη, συνολική αξίας 828. 000. 000 δρχ. , έχουν ολικό μήκος 16. 10 μ. , πλάτος 3,80 μ. , αναπτύσσουν ταχύτητα 46 κόμβων και άνω και διαθέτουν, σύστημα ασφαλούς προσσέγγισης σε αμμώδεις ακτές, για αποβίβαση προσωπικού.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν σήμερα τα ιατρεία του ΙΚΑ, λόγω στάσεων εργασίας που πραγματοποίησαν οι γιατροί του Ιδρύματος, αντιδρώντας στις αναίτιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, απολύσεις των συμβασιούχων συναδέλφων τους.

Θέματα σχετικά με τον προγραμματισμό δράσης του ΠΑΣΟΚ για το επόμενο χρονικό διάστημα συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη η ηγεσία του κόμματος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον συνδικαλιστικό τομέα, ενόψει μάλιστα των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία. Ετσι σύμφωνα με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ το προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν με εντατικούς ρυθμούς οι διαδικασίες σε συνδικαλιστικό και περιφερειακό επίπεδο με τη συμμετοχή όλων των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και της κυβέρνησης. Η πρώτη διαδικασία στο συνδικαλιστικό χώρο θα γίνει στις 15 Ιουλίου σε συνεδρίαση του Τομέα Ανάπτυξης και η πρώτη περιφερειακή στις 16 Ιουλίου στην Θεσσαλονίκη.

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδει η αστυνομία την ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί στην μπουτίκ της Ελένης Αγριμάκη, στην περιοχή Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης. Από την έκρηξη, που ήταν ισχυρότατη, η μπουτίκ καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ζημιές υπέστησαν άλλα 35 καταστήματα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. Πάντως, η ιδιοκτήτρια του καταστήματος ισχυρίζεται ότι δεν είχε διαφορές με κανένα. Πυροτεχνουργοί συνέλεξαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένου να αναλυθούν στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

Για τις 23 Νοεμβρίου αναβλήθηκε για λόγους υγείας η δίκη της Κάτιας Γιαννακοπούλου, 43 χρόνων, η οποία κατηγορείται ότι σκότωσε το 1997 τον Αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη, στη Νέα Σμύρνη.

Δίχως να ξέρουν το γιατί.. . αρπάχτηκαν δύο φίλοι, που διασκέδαζαν σε νυχτερινό κέντρο της Θεσσαλονίκης και είχαν πιει πολύ περισσότερο από το κανονικό, με αποτέλεσμα ο 18χρονος Διονύσιος Μπουντακίδης, από την Τυφλίδα, να μαχαιρώσει τον Γιάννη Λόλη από την Αλβανία. Ο δράστης συνελήφθη λίγο μετά από την αστυνομία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Το διευθυντή του υποκαταστήματος της Γενικής Τράπεζας στην Κέρκυρα Γιώργο Παπαποστόλου, 50 χρόνων αποπειράθηκε να σκοτώσει το μεσημέρι ο συνταξιούχος αστυνομικός Αριστοτέλης Κροκίδης, 65 χρόνων. Ο Κροκίδης επιτέθηκε κατά του Παπαποστόλου με ένα μαχαίρι, αλλά πελάτης της τράπεζας πρόλαβε το μοιραίο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στον ώμο ο διευθυντής. Ο δράστης επιτέθηκε στο διευθυντή γιατί η τράπεζα εκπληστηριάζει ακίνητο του γιου του, επειδή δεν πλήρωνε τo δάνειο.

Θύμα ληστείας, από δύο αγνώστους, έπεσε 35χρονη, στην περιοχή των Κυμίνων Θεσσαλονίκης. Οι δράστες της πήραν κοσμήματα, χρήματα και ένα κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, όπως κατήγγειλε το θύμα, η Μαρία Καραμπάση, οι δράστες ήταν Αλβανοί, ενώ αναγνώρισε τον έναν από τους δύο, ο οποίος λέγεται Ηλίας και εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής. Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ληστών. Εξάλλου, ληστεία από τέσσερις οπλισμένους Αλβανούς εναντίον τριών ομοεθνών τους, σημειώθηκε τα μεσάνυχτα κοντά στην προβλήτα των φέρυ μπωτ Ρίου-Αντιρρίου. Οι δράστες, ακινητοποίησαν τους τρεις άνδρες, που πήγαιναν στην Αλβανία, με κοντόκανη καραμπίνα και τους πήραν 800. 000 δρχ.

Συνάντηση μιας ώρας είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, με την Αθηνά Ωνάση, που βρίσκεται στην Αθήνα με την οικογένειά της για ολιγοήμερες διακοπές. Τη μικρή Αθηνά συνόδευσε στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής ο πατέρας της Τιερί Ρουσέλ, με στόχο, όπως δήλωσε ο ίδιος, να δοθεί η ευκαιρία στην Αθηνά να συνομιλήσει και να πάρει την ευλογία από το νέο προκαθήμενο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας για τον οποίο η οικογένεια της Αθηνάς τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό. Ο κ. Χριστόδουλος προσέφερε στην Αθηνά Ωνάση ένα ασημένιο αντίγραφο αγιορείτικου σταυρού και ένα βιβλίο για τις αποστολικές πόλεις της Ελλάδας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευκολο αναμένεται να είναι το έργο του Ολυμπιακού για να προκριθεί στο τσάμπιονς λιγκ, καθώς κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στον Α'προκριματικό γύρο, το νικητή του ζευγαριού Βαλέτα Μάλτας-Ανόρθωση Κύπρου. Ωστόσο, αντίθετη άποψη εξέφρασε ο προπονητής των ερυθρολεύκων Μπάγιεβιτς, ο οποίος χαρακτήρισε την Ανόρθωση ως ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα. Ο Παναθηναϊκός, για την ίδια διοργάνωση, θα έχει σαφώς πιο δύσκολη αποστολή, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει, εκτός απροόπτου, τη Στεάουα Βουκουρεστίου, μία ομάδα με πλούσιο παρελθόν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 0,99% στις 2531,84 μονάδες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των Τραπεζών ενώ με άνοδο 8% έκλεισε η μετοχή των "Ελληνικών Πετρελαίων" διακινώντας 7,9 εκατ. μετοχές. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 2,16%, Ασφάλειες άνοδος 0,58%, Επενδύσεις άνοδος 1,23%, Λήζινγκ άνοδος 8%, Βιομηχανικές πτώση 0,99%, Κατασκευές άνοδος 0,07%, Διάφορες άνοδος 1,16%, Συμμετοχών πτώση 0,29%. Με άνοδο 0,65% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και στ'ανατολικά βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί με πρόσκαιρη εξασθένηση. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 17 με 34 βαθμούς, στο Ιόνιο 20 με 31 και στο Αιγαίο 23 με 29 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 22 με 34 και 20 με 31 βαθμούς αντίστοιχα θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η παρουσία της πρώτης αποστολής διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο δέν εμπόδισε να συνεχιστούν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Αλβανούς της περιοχής και σερβικές δυνάμεις. Ωστόσο, η παρουσία των διεθνών παρατηρητών σήμερα σε ζώνες που ελέγχονται από Σέρβους δίνουν ελπίδες για ομαλοποίηση, αλλά και τη μείωση των μαχών στην περιοχή. Στο μεταξύ, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ολοκλήρωσε μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, που είχε το Σαββατοκύριακο με τον Μιλόσεβιτς και την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και επιστρέφει στις ΗΠΑ, για να ενημερώσει τον πρόεδρο Κλίντον. Ο Χόλμπρουκ άφησε να εννοηθεί ότι τον προβληματίζει η στάση του Απελευθερωτικού Στρατού, ενώ για μία ακόμα φορά είπε κολακευτικά λόγια για τον Ρουγκόβα. Την ίδια ώρα, η Γαλλία επανέλαβε την έκκλησή της για επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και του Ρουγκόβα.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν δηλώνοντας ότι η Ρωσσική βουλή , η Δούμα θα εγκρίνει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Η Δούμα ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ορισμένα από τα οικονομικά μέτρα που εισηγήθηκε ο πρωθυπουργός Σεργκέι Κιριγένκο, όμως καταψήφισε ορισμένα άλλα, περιλαμβανομένου και του φορολογικού νομοσχεδίου που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Κλίντον θα επισκευθεί την Μόσχα τον Σεπτέμβριο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προτιμούσαν η συνάντηση να γινόταν αφού η Ρωσσική Δούμα επικυρώσει την συμφωνία για τους αφοπλισμούς ΣΤΑΡΤ - 2, στην οποία αντιτίθεντε οι Κομμουνιστές. Στην απόφαση της επίσκεψης συνετέλεσαν η οικονομική κατάσταση στην Ρωσσία και η συνεχιζόμενη κρίση στο Κοσσυφοπεδιο.

Μετά το χθεσινό αυστηρό ανακοινωθέν των Τούρκων Στρατηγών ότι έχουν καθήκον να προστατεύσουν το σύνταγμα της χώρας και να πατάξουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ισμέτ Σεζγκίν προσπάθησε να υποβαθμίσει σήμερα τη διαμάχη ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τον κυβερνητικό συνασπισμό για το ποιος είναι αρμόδιος για το ζήτημα αυτό. Ο Σεζγκίν, ο οποίος είναι και υπουργός Αμυνας, χαρακτήρισε "τεχνητή" τη διαμάχη, τονίζοντας ότι δεν βλέπει να υπάρχει κανένα όφελος από την παράτασή της.

Ελπίδες για θεραπεία αλλά και προβληματισμός επικράτησαν στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο για το AIDS, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του στη Γενεύη. Οι θεραπείες κοστίζουν πολύ ακριβά ακόμη για τους ασθενείς και κατά τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, το 90% των 30 εκατομμυρίων που έχουν μολυνθεί από το θανατηφόρο ιό βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οσον αφορά την επιστημονική πλευρά πολλά ερωτήματα έμειναν χωρίς απάντήσεις, ιδίως οι συνδιασμένες τριθεραπείες που είχαν προκαλέσει μεγάλη ευφορία στο προηγούμενο Συνέδριο το 1996 στο Βανκούβερ του Καναδά.

Τουλάχιστον 27 ινδουιστές προσκυνητές σκοτώθηκαν και 50 τραυματίσθηκαν στη βόρεια Ινδία, όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό. Το φορτηγό έπεσε σε γκρεμό 100 μέτρων στα Ιμαλάια κοντά στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Χιματσάλ Πραντές. Οι επιβάτες του φορτηγού επέστρεφαν από ναό ινδουιστών.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Tuesday, 7 July 1998 - 2:12:07 UTC