Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-07-07

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Απαράδεκτη αξίωση της Τουρκίας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, που προβάλλει η Αγκυρα σε διάβημα που επιδόθηκε στον Ελληνα πρέσβη. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι πρόκειται για απαράδεκτους ιστορικά και αστήρικτους ισχυρισμούς, οι οποίοι μάλιστα προβάλλονται μετά απ'όσα πράττει η ηγεσία της Τουρκίας, δυναμιτίζοντας για άλλη μια φορά τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει καθε νόμιμο δικαίωμα να φροντίζει για την ασφάλεια των νησιών της απέναντι σε μια απειλητική Τουρκία. Εντος της ημέρας αναμένεται και η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη ρηματική διακοίνωση της Αγκυρας.

Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Κοέν θα έχει σήμερα ο υπουργός Αμύνης, Ακης Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μιλήσει απόψε σε εκδήλωση του ιδρύματος Κάρνεγκι, ενώ παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με το διευθυντή της CIA και θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενδέχεται να συναντηθεί και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Τσοχατζόπουλος με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα είναι τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Δοκιμαστική βολή των ρωσικών πυραύλων S-300 τους οποίους θα προμηθευτεί το φθινόπωρο η κυπριακή κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και Παρασκευή σε περιοχή 1200 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό ιδρυμα της Κύπρου, στη δοκιμαστική βολή θα μετάσχουν και Κύπριοι στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στους πυραύλους. Την άσκηση αυτή θα παρακολουθήσει και ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του.

Το όνομα του Γιώργου Σεφέρη δόθηκε σε δρόμο της Σκάλας των Βούρλων, του προαστίου της Σμύρνης, όπου ο ποιητής πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο δήμαρχος των Βούρλων, που αποκάλυψε σε τελετή την πινακίδα, σημείωσε ότι η συμβολική αυτή πράξη δεν τιμά απλώς τη μνήμη ενός μεγάλου ποιητή, αλλά γίνεται στο πνεύμα της συνεννόησης και του αλληλοσεβασμού των δύο γειτονικών λαών. "Η πινακίδα είναι μια δάδα μνήμης, η οποία θα φωτίζει την ιστορία για εκείνους που δεν ήταν παρόντες εδώ και δεν γνωρίζουν την ιστορία", τόνισε ο Ελληνας πρόξενος στη Σμύρνη, Ανδρέας Φρυγανάς.

Το ελληνικό περίπτερο της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ '98, που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η σημερινή μέρα ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει το βράδυ συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Γκατέρες, ενώ χθες έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Πορτογαλίας.

Οι φωτιές τοθ Σαββατοκύριακου εκτώς των καταστροφών δημιούργησαν και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, ενώ εντελώς διαφορετική γνώμη διατυπώνει η αντιπολίτευση και κυρίως η ΝΔ, η οποία ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, τον οποίο κατηγόρησε για εγκληματική αναισθησία. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μετά τη συνεδρίαση των τομεαρχών, επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων δασοπυρόσβεσης από τη δασική στην πυροσβεστική υπηρεσία και έκανε λόγο για διάλυση του κράτους. Αιχμές κατά του κ. Τζουμάκα αφήνουν και οι δασικοί υπάλληλοι, τους οποίους όμως ο υπουργός κατηγορεί ότι αντιδρούν επειδή τους κόπηκαν υπερωρίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης, άφησε αιχμές κατά δημάρχων για τις δεκάδες ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν σ'όλη τη χώρα και οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες. Κατά τα άλλα ηρεμία επικρατεί στο μέτωπο των πυρκαγιών, εκτός από κάποιες αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου, στον Αγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας και στον Αυλώνα, όπου αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τις επίγειες δυνάμεις. Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος επισκέφθηκε τους πυροπαθείς στην περιοχή του Περάματος.

Με απόφαση του υπουργείου υγείας αποσύρεται από την κυκλοφορία το επιτραπέζιο νερό "Νιγρίτα" και έδωσε εντολή στη νομαρχία Σερρών να προχωρήσει στη διακοπή της εμφιάλωσης και διάθεσης του προϊόντος. Η απόφαση ελήφθη, καθώς από τους επαναληπτικούς ελέγχους στο προϊόν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα έχει καταλήξει σε αποφάσεις και θα ανακοινώσει "πακέτο" ρυθμίσεων για τις αστικές συγκοινωνίες, τα χρέη των οποίων θα διαγραφούν. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας μετά το τέλος σύσκεψης με θέμα το πρόγραμμα εξυγίανσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου το πρόγραμμα έχει τρία σκέλη. Το πρώτο αφορά στο οικονομικό, το δεύτερο στην ανασυγκρότηση και βελτίωση των υπηρεσιών και το τρίτο τις εργασιακές σχέσεις. Για το τρίτο θέμα γίνεται διάλογος μεταξύ της διοίκησης των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ αντιδρούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης που προωθεί η κυβέρνηση και κατέρχονται σε κινητοποιήσεις. Σήμερα απήργησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μόνο τέσσερα δρομολόγια, ενώ τη σκυτάλη παίρνουν της Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ βορείου Ελλάδος. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιζητούν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των συνδικαλιστών στις διαρθρωτικές αλλαγές. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρωθυπουργό, ενώ στις 15 και 16 του μηνός θα γίνουν συνεδριάσεις συνδικαλιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και της κυβέρνησης.

Η πώληση της Ιονικής και της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και τη συμμετοχή των προέδρων της Εμπορικής Τράπεζας και του Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναικού Πρακτορείου ειδήσεων μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα δημοσιευτεί η προκήρυξη πώλησης της Τραπέζης Κεντρικής Ελλάδος, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των προσφορών για την πώληση της Ιονικής.

Μεγάλες ποσότητες ακατάλληλων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τροφίμων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε καταστήματα και ψυγεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, σε ελέγχους που έγιναν από άτομα της αγορανομικής υπηρεσίας κατασχέθηκαν περίπου 37 τόννοι κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, η ημερομηνία κατανάλωσης των οποίων είχε λήξει πριν από 4 χρόνια. Στο Μεγάλο Πεύκο εντοπίστηκε φορτηγό ψυγείο με εννέα τόννους ακατάλληλων οστρακοειδών. Οι έλεγχοι της αγορανομίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 5 το απόγευμα στο Εμπορικό Κέντρο της Πάτρας. Η φωτιά ξεκίνησε από το πολυκατάστημα ``Μουστάκη`` που ανήκει στον όμιλο Κλαουδάτου και απείλησε γειτονικά καταστήματα. Επί τόπου βρίσκεται όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει το κέντρο της πόλης. Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο εργοστάσιο παραγωγής υαλικών "Κρόνος" στην περιοχή της Ελευσίνας. Η φωτιά ξεκίνησε από τον κεντρικό φούρνο του εργοστασίου και λόγω των εύφλεκτων υλικών πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και επεκτάθηκε σ'όλο το κτίριο προκαλώντας μεγάλες ζημιές.

Συνεδρίασε το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ασχολήθηκε με το πόρισμα της πενταμελούς επιτροπής διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου της οικονομικής υπηρεσίας της εκκλησίας της περιόδου 1989-1996. Οπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Σύνοδο η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ληφθούν και οι δέουσες αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα, το οποίο αποτελείται από 450 σελίδες επιρρίπτονται ευθύνες σε κληρικούς και λαϊκούς για κακοδιαχείριση στα οικονομικά της εκκλησίας.

Απο τις 15 Ιουλίου και έως τις 3 Αυγούστου θα πρέπει να καταθέσουν τις αιτήσεις τους οι υποψήφιοι για την κάλυψη των θέσεων, που έχουν προκηρύξει τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας, ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ. Οι αιτήσεις θα υποβάλονται στις νομαρχίες ή επαρχεία, που προκηρύχθηκαν οι θέσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Βραζιλία ξεπέρασε με 4-2 στα πέναλτι (1-1 κανονικός αγώνας) το εμπόδιο της Ολλανδίας, με σημαντικό παίκτη τον τερματοφύλακα Ταφαρέλ που απέκρουσε δύο πέναλτι (του Κοκού και του Ρόναλντ ντε Μπουρ) και πήρε το πρώτο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ της Γαλλίας (την ερχόμενη Κυριακή, 3 η ωρα Νεας Υόρκης στο "Σεντ Ντενί"), όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο για πέμπτη φορά στην ιστορία της (έχει 4 κατακτήσεις και είναι πρώτη στον σχετικό πίνακα). Τα Γκόλ τουύ κανονικού αγώνα ο Ρονάλντο στο 46 και ο Κλούιφερτ στο 86.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την επικράτηση έντονων ανοδικών τάσεων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2597,31 μονάδες με άνοδο 2,59% ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 74,8 δισ. δρχ. Πόλος έλξης των επενδυτών για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν οι Τραπεζικές μετοχές ο δείκτης των οποίων κέρδισε 4,66%. Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Ασφάλειες άνοδος 1,51%, Επενδύσεις άνοδος 0,82%, Λήζινγκ άνοδος 8%, Βιομηχανικές άνοδος 2,33%, Κατασκευές άνοδος 2,18%, Διάφορες άνοδος 2,11%, Συμμετοχών πτώση 1,23%. Με άνοδο 0,78% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

Η τιμή δολαρίου Αμερικής εκλεισε σήμερα στις 307,63 δραχμές

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα εκτός από τα βορειοδυτικά, την Ηπειρο και τη Μακεδονία, όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 17 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 19 με 36 και στα νησιά 22 με 33 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 21 με 36 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει το απόγευμα, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 19 με 33 βαθμούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ένταση επικρατεί και πάλι στη Βόρεια Ιρλανδία, μετά την εμμονή των Προτεσταντών να πραγματοποιήσουν την παραδοσιακή τους ετήσια παρέλαση μέσα από δρόμο του Πορταντάουν, όπου ζουν καθολικοί. Πολιτικοί ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας προεοδοποίησαν οτι η ένταση μπορεί να τινάξει στόν αέρα τίς ειρηνευτικές διασικασίες πού βρίσκονται σε εξέληξη. Ο κλεφτοπόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές, που εχει δημιουργηθεί εδώ και τρεις ημέρες, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Τριμπλ, ενώ ο Τόνι Μπλερ συμφώνησε να συναντηθεί με εκπροσώπους του Τάγματος της Οράγγης, σε μία προσπάθεια να βρεθεί ειρηνική επίλυση στην αντιπαράθεση.

Εκπρόσωποι της Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο συναντώνται αύριο στη Βόννη για να χαράξουν τις γενικές γραμμές μίας ειρηνικής διευθέτησης, καθώς οι προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Μιλόσεβιτς και τους Αλβανούς ηγέτες της περιοχής δεν έφεραν αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι είναι απαραίτητοι περίπου 50. 000 άνδρες για την εφαρμογή μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών αυτονομιστών.

Ενας υπουργός της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα τέσσερα άτομα τις αντιπροσωπείας που συνοδεύει τον πρωθυπουργό Γιλμάζ στα Σκόπια, τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκαν δύο άτομα. Οπως έγινε γνωστό, ο τούρκος πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομολογός του, που τον συνόδευε, είναι σώοι και ασφαλείς. Εχουν τραυματιστεί ο υπουργός Προεδρίας Γιουτσελέν και δύο βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας τους.

Περίπου 10. 000 άνθρωποι απέτισαν σήμερα στη Μόσχα τον ύστατο φόρο τιμής στο στρατηγό Λεβ Ρόχλιν, σφοδρό πολέμιο του προέδρου Γιέλτσιν, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη συζυγό του, μετά την ομολογία της, μολονότι μεγάλη μερίδα Ρώσων πολιτικών και δημοσιογράφων αμφισβητούν την ομολογία της. Μεταξύ των συγκεντρωμένων πολλοί στρατιωτικοί συγκρατούσαν μετά βίας τα δακρυά τους, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι κυμάτιζαν κόκκινες σημαίες. Ωστόσο, η παρουσία του πολιτικού κόσμου ήταν εξαιρετικά μικρή, με εξαίρεση το δήμαρχο της Μόσχας Λουζκόφ, τον ηγέτη των Κομμουνιστών Ζουγκάνοφ και τον υπερεθνικιστή Ζιρινόφσκι.

Φόβοι ότι 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όταν κατέρρευσε γέφυρα υπό κατασκευή στην επαρχία Μπουμαλάνγκα της Νότιας Αφρικής, εκφράζονται από αξιωματούχους. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 13 ατόμων, αλλά πιστεύεται ότι άλλα 12 έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια της γέφυρας. Τα αίτια της κατάρρευσης δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, αλλά ίσως να προκλήθηκε από την πτώση ενός πυλώνα στηριξής της.

Το σύμβολο του Παρισιού, ο Πύργος του Αϊφελ, μπορεί να περάσει σε αμερικάνικα χέρια, εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης της Κτηματικής Τράπεζας της Γαλλίας, την οποία εποφθαλμιά αμερικανικός όμιλος, που διαχειρίζεται τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Τζένεραλ Μότορς. Η τράπεζα ελέγχει με εταιρία της το 70% της εταιρίας εκμετάλευσης του Πύργου. Πάντως, στην περίπτωση αυτή αντιτίθεται έντονα ο δημος της πόλης του φωτός, ενώ ο δήμαρχος Ζαν Τιμπερί τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος όσον αφορά την ιδιοκτησία του μνημείου αυτού.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Wednesday, 8 July 1998 - 2:12:11 UTC