Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-07-18

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Σ18/07/1998

Συνεχίζεται και σήμερα η ταλαιπωρία των επιβατών στο Δυτικό Αεροδρόμιο. Καθυστερήσεις που φθάνουν μέχρι και τις 4 ώρες σημειώνονται απο το πρωί. Η πτήση για Θεσσαλονίκη -Μιλάνο των 07. 50 καθυστέρησε τέσσερις ώρες , ενώ η πτήση για Κοπεγχάγη περίπου 2,5 ώρες. Καθυστέρηση είχε όμως και η μεσημεριανή πτήση για Θεσσαλονίκη με την οποία ταξίδευε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθησή του οτι τα προβλήματα θα εξαλειφθούν απο μεθαύριο Δευτέρα. Στο μεταξύ, ιδιαίτερα είναι αυξημένη η κίνηση στα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ έχουν εξαντληθεί οι θέσεις στις καμπίνες και για τα ΙΧ. Για την κάλυψη της αυξημένης κίνησης, σήμερα και αύριο θα γίνουν τουλάχιστον 100 δρομολόγια πλοίων.

Να αρθεί η ασυλία του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Βαρσάμη Γιοβανούδα ζητεί με έγγραφο που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Θεσσαλονίκης Κώστας Γκόγκος, προκειμένου να ξεκινήσει η προανάκριση για τη μήνυση, που υπέβαλε εναντίον του η 25χρονη Μαρία Καταβάκη. Υπέρ της τροποποίησης του κανονισμού της βουλής τάχθηκαν χθές ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης . Την Τρίτη τόσο ο κ. Γιοβανούδας όσο και ο συνάδελφός του Γεράσιμος Γιακουμάτος έχουν κληθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματός τους.

Εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 24 χρόνων από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, πραγματοποιούνται σήμερα στην Κύπρο. Στα κατεχόμενα, οι Τούρκοι ετοιμάζουν προκλητικές εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο, ενώ σήμερα αναμένεται να προσγειωθούν στην παράνομη βάση του Λευκόνοικου επτά τουρκικά μαχητικά , τα οποία θα πραγματοποιήσουν ακροβατικές επιδείξεις τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα, αναμένεται και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, ενώ τέσσερις ημέρες μετά ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Γλαύκος Κληρίδης σε εκθεσή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, που δημοσιεύει σήμερα το ΕΘΝΟΣ, αναφέρει οτι σήμερα ο "Αττίλας" στην Κύπρο διαθέτει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και 55. 000 στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να ανέλθουν ανα πάσα στιγμή σε 85. 000.

Στη Λευκάδα περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος στις 9 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του νησιού. Ο κ. Σημίτης νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς στο κτίριο της Νομαρχίας.

Οι πυρκαγιές στον Αγιο Γιάννη στις Αλυκές Θάσου και στα Ζαχλωρίτικα Αιγίου τέθηκαν υπο έλεγχο αργά το βράδυ. Υπο μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στην ορεινή Γορτυνία και στην περιοχή του Πύργου της Ηλείας, ενώ κατασβέστηκε η πυρκαγιά στο Νεοχώρι Ολυμπίας.

Ξεκινούν τα έργα της ζεύξης Ρίου -Αντιρρίου, ενός έργου που είχε οραματιστεί πριν 100 χρόνια ο Χαρίλαος Τρικούπης και το οποίο αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της δυτικής Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αύριο το πρωί θα παραστούν στην τελετή των εγκαινίων του έργου. Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τονίζει οτι το έργο αυτό είναι απο τα πλέον σημαντικά μεγάλα έργα και όπως όλα τα άλλα προγραμματίστηκε και δρομολογήθηκε επί των ημερών της.

Ολο το φάσμα των διμερών θεμάτων, καθώς βεβαίως και εκείνων που αφορούν την κατάσταση στη Βαλκανική και ιδιαίτερα στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου θα εξεταστουν στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στα Τίρανα τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο κ. Πάγκαλος, που θα συνοδεύτεται απο 16 επιχειρηματίες, θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Φάτος Νανο, με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Η ενδέκατη μεταμόσχευση καρδιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Δότης ήταν ένας 38χρονος , θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος και λήπτης ένας αγρότης ηλικίας 50 ετών, που βρισκόταν σε τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας και ζούσε, τους τελευταίους μήνες, με τη βοήθεια φορητής αντλίας ενδοφλεβίων φαρμάκων.

Αύριο ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής εγκαταλείπει το.. . κλαμπ των εργένηδων. Ακριβώς στις 7 το απόγευμα, θα περιμένει στο κατώφλι της Αγίας Παρασκευής, στην Πρώτη Σερρών, την εκλεκτή της καρδιάς του Νατάσσα Παζαϊτη για τη γαμήλια τελετή, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν περίπου 10. 000 άτομα. Η τελετή θα καλυφθεί τηλεοπτικά μόνο από την ΕΡΤ, η οποία θα δώσει αποσπάσματα και στα ιδιωτικά κανάλια.

Οι βασικοί άξονες του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) που θα ισχύσει την περίοδο 2000-2006 εξετάσθηκαν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει ετοιμασθεί ένα συνοπτικό σχέδιο το οποίο θα συζητηθεί από τους κοινωνικούς εταίρους και μέχρι το Μάρτιο του 1999 θα έχει ετοιμασθεί το οριστικό σχέδιο, το οποίο θα αφορά ένα μεγάλο πρόγραμμα, κυρίως δημοσίων, επενδύσεων που θα καλύψει όλες τις υποδομές της χώρας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουλάχιστον 70 άτομα, ανάμεσα στα οποία και 30 παιδιά, πνίγηκαν από παλιρροϊκό κύμα ύψους 10 μέτρων στη βορειοδυτική Παπούα-Γουινέα, μετά από ισχυρό σεισμό στην περιοχή. Το παλιρροϊκό κύμα προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, καθώς σάρωσε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα να αφήσει περισσότερους από 3. 000 άστεγους.

Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας στην Τουρκία για τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, θέμα που είχε προκαλέσει διαφωνίες στις τάξεις της κυβέρνησης, απειλώντας τη ακόμα και με κατάρρευση. Οπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πάρουν τώρα αύξηση 20% και άλλο 10% τον Οκτώβριο.

Στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Ντιακοβίτσα βρίσκεται, τελικά, η Βρετανή Σάλι Μπέικερ, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης στο Κοσσυφοπέδιο, που φερόταν αγνοούμενη από χθες, ανακοίνωσε η Σερβική αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Μπέικερ στην προσπαθειά της να περάσει μαζί με Αλβανόφωνους τα σύνορα προς την Αλβανία, είχε συλληφθεί από γιουγκοσλάβους μεθοριακούς φρουρούς.

Η Αυστραλία συμμετέχει σε μυστικές διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο Ανατολικό Τιμόρ, το οποίο τελεί υπό ινδονησιακή κατοχή από το 1975. Ηδη, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, αναγνώρισε έμμεσα τους αντάρτες. Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για ειρηνική επίλυση του προβλήματος, ενώ ο νέος πρόεδρος της Ινδονησίας Χαμπίμπι, είχε δηλώσει ότι το θέμα του Ανατολικού Τιμόρ θα ρυθμιστεί.

Αίτηση για να συμπεριληφθεί η Νορβηγία στην Βρετανική Κοινοπολιτεία υπέβαλε το 1953 η πολιτική ηγεσία της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά απο έρευνα δύο Νορβηγών ιστορικών. Τα σχέδια ματαιώθηκαν όταν έγινε σαφές οτι δεν ήταν δυνατόν να υπάρχουν στην Κοινοπολιτεία δύο μονάρχες, η βασίλισσα της Αγγλίας και ο βασιλιάς της Νορβηγίας.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος καιρός επικρατεί σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα αναμένεται να αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Αίθριος καιρός επικρατεί στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα αναμένεται να συννεφιάσει πρόσκαιρα . Οι άνεμοι πνέουν μέτριοι και τοπικά, στην Αττική , ισχυροί. Η Θερμοκρασία φθάνει στην Αθήνα τους 32 και στην πόλη της Θεσσαλονίκης τους 30 βαθμούς Κελσίου. Σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και πιθανόν στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά απο 17 έως 34 βαθμούς και στα νησιά απο 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Saturday, 18 July 1998 - 18:12:06 UTC