Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-07-31

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις κινούνται σε θετική κατεύθυνση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Πάγκαλος ζήτησε συγνώμη κατά τη συναντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη Νίκολας Μπέρνς. Μάλιστα πρόσθεσε ότι έχει αλλάξει τίποτα στις θέσεις του κ. Πάγκαλου, οποίος είχε επισημάνει ότι η πολιτική των ΗΠΑ και του επικεφαλής της, δεν ακολουθεί και δεν εφαρμόζει πάντοτε τα όσα έχουν εξαγγελθεί.

Μετά από περίπου δέκα μέρες ο πύρινος εφιάλτης φαίνεται να υποχωρεί καθώς σε ύφεση βρίσκονται όλες σχεδόν οι πυρκαγιές, ακόμη και αυτή του Ταϋγέτου, η οποία προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή. Πάντως οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε απιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Η φωτιά που εκδηλώθηκε στην Αταλάντη Λοκρίδας, αντιμετωπίζεται από τις επίγειες δυνάμεις και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από τις πρώτες απογευματινές ώρες η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς, ενώ η τροχαία βρίσκεται επί ποδός για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για τις αυγουστιάτικες διακοπές. Αυξημένη είναι και η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας και το υπουργείο προειδοποίσε τους εκδρομείς να μην πλησιάζουν σε αυτά χωρίς εισιτήριο γιατί έχουν εξαντληθεί. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο αεροδρόμιο, όπου δεν παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, εκτός από τις πτήσεις του εξωτερικού που οφείλεται στην συμφόρηση της εναέριας κυκλοφορίας.

Διακοπές όμως πηγαίνει και η κυβέρνηση. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός ευχθηκε καλή ξεκούραση στους υπουργούς, ώστε να επιστρέψουν με νέες δυνάμεις για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Αναφέρθηκε, επίσης, σε σημαντικούς σταθμούς της περιόδου που πέρασε, φέροντας ως παράδειγμα την αναβάθμιση των σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ την ένταξη της δραχμής στο ΜΣΙ ενώ ως δυσκολία περιέγραψε τα προβλήματα στην Ολυμπιακή.

Και παραμένοντας στο θέμα των διακοπών, δυο ξένοι ηγέτες θα περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα εντός του Αυγούστου και οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας πρόκειται για ιδιωτικές επισκέψεις. Σήμερα έφθασε στην Ελλάδα ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν ο οποίος θα μεταβεί στην Αντίπαρο και κατά τη διάρκεια των διακοπών του θα έχει ιδιωτική συνάνηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μετά τα μέσα του μηνός θα επισκεφθεί την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Αυστρίας κ. Κλίμα ο οποίος θα επισκεφθεί και το Αγιον Ορος ιδιωτικα αλλά κατά την επίσκεψή του αυτή θα τον συνοδεύσει ο πρωθυπουργός.

Τις βασικές αρχές του μικρού πακέτου για το ασφαλιστικό ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι όλες οι ρυθμίσεις βασίζονται στα πορίσματα του κοινωνικού διαλόγου. Στο μικρό πακέτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η ενοποίηση ομοειδών ταμείων, όπως του ΤΑΕ και του ΤΣΑ με το ΤΕΒΕ, των 12 ταμείων αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων, των 47 ταμείων προνοίας δικηγόρων επαρχίας, η συγχώνευση του ταμείου μετάλλου στο ΙΚΑ ΤΕΑΝ και άλλα. Επίσης περιλαβάνεται η σύσταση φορέα ελέγχου των δαπανών υγείας των ταμείων, η προώθηση της μηχανοργάνωσης τους, η επέκταση των μέτρων κατά της εισφοροδιαφυγής και μέτρα αξιοποίησης της περιουσίας των ταμείων. Στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη βουλή μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μέσα στον Αύγουστο, θεσμοθετούνται αντικίνητρα για την εργασία των συνταξιούχων, ενώ στο εξής θα δικαιούνται και οι άνδρες σύνταξη θανάτου της συζύγου τους.

Τέσσερις προσφορές κατατέθηκαν τελικά για την αγορά του 51% των μετοχών της τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος. Οπως έγινε γνωστό, καλύτερη προσφροά αναδεικνύεται αυτή της Τράπεζας Εγνατίας με 17,3 δισ. δρχ. , ακολουθεί η προσφορά της Aspis Bank με 16,1 δισ. δρχ. , η επόμενη προσφορά ανήκει στην Τράπεζα Αττικής με 15,3 δισ. και τελευταία αυτή της Γενικής Τράπεζας με 9 δισ.

Με τη χωροθέτηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004, ασχολήθηκε στη σημερινή του συνεδρίαση το υπουργικό Συμβούλιο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, τα έργα θα γίνουν οπως είχε αποφασιστεί. Δηλαδή το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες, το Κέντρο Ιστιοπλοϊας στον Αγιο Κοσμά, το Κωπηλατήριο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, πιθανότατα στο Σχοινιά και ο Ιππικός Ομιλος και το Ιπποδρόμιο στο Μαρκόπουλο. Γιατ ο Ολυμπιακό λαχείο είπε οτι απαιτείται διεθνής οργανωτική υποδομή και εμπειρία και οτι θα βασίζεται σε αθλητικές ενώσεις και μόνο.

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα η 30χρονη Φιλιππινέζα μπέιμπι σίτερ Μαρίνα Μακλίντ, η οποία χτύπησε μέχρι θανάτου ένα αβάπτισμο μωρό γιατί τη νευρίασε επειδή έκλαιγε. Η Μακλίντ είχε αναλάβει για λίγες ημέρες τη φροντίδα του μωρού και του δίχρονου αδελφού του, επειδή η μητέρα τους απουσίαζε για δουλειές στη Σαλαμίνα. Επειδή όμως το Αγγελούδι έκλαιγε, το χτύπησε και στη συνέχεια το πέταξε με το κεφάλι στο πάτωμα. Οταν η μητέρα του Εύα Γκαμπαγιάν, 33 ετών, επέστρεψε στο σπίτι, το βρήκε νεκρό και ειδοποίησε την αστυνομία. Εναντίον της δράστιδος ασκήθηκε ποινική δίωξη και με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίσθηκε.

Ολες τις εκδοχές ερευνούν άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σχετικά με το θάνατο του 24χρονου επιλοχία Κώστα Κορέλη, το πτώμα του οποίου βρέθηκε τεμαχισμένο, από έκρηξη παλαιού τύπου χειροβομβίδας, μέσα στο αυτοκινητό του, κοντά στο αεροδρόμιο της Χίου. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αυτοκτονία και οι αρχές προβληματίζονται τόσο για την προέλευση της χειροβομβίδας, ο τύπος της οποίας δεν χρησιμοποιείται από τον Ελληνικό Στρατό, όσο και για τα ρολόγια και τα καλώδια που βρέθηκαν στο διαμέρισμά του, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποτελούν εξαρτήματα εκρηκτικών μηχανισμών. Η κηδεία του επιλοχία έγινε σήμερα στο νεκροταφείο της Νίκαιας με στρατιωτικές τιμές.

Κρατούμενη στο Αστυνομικό Τμήμα Δραπετσώνας, γέννησε χθες βράδυ ένα υγιέστατο αγοράκι, με τη βοήθεια των αστυνομικών και τις τηλεφωνικές οδηγίες του εφημερεύοντος γιατρού του κρατικού νοσοκομείου Νικαίας. Πρόκειται για την Γιαννούλα Καλογεροπούλου, 33 χρόνων, που ήταν κρατούμενη για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Μετά τον τοκετό, μάνα και παιδί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο για νοσηλεία και είναι καλά στην υγεία τους.

Τέλος καλό όλα καλά για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, ο οποίος μετά από 17 ημέρες βγήκε σήμερα από το Θεραπευτήριο Υγεία, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης ανευρύσματος κοιλιακιής αορτής. Ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής δεν έκανε δηλώσεις, αλλά τα παιδιά του εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στον κόσμο που τους συμπαραστάθηκε.

Ενα ανδρόγυνο άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε στις 10 το πρωϊ στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών κοντά στο Αίγιο, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν συγκρούσθηκε μετωπικά με φορτηγό. Νεκροί είναι ο Γεώργιος Δελατόλας του Νικηφόρου 67 ετών απο την Αθήνα, και η σύζυγός του Αγγελική.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ==================

Κατευθείαν στα δύσκολα έπεσαν οι δύο ομάδες μας που αγωνίζονται στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο ΠΑΟΚ, άτυχος, έπεσε πάνω στην ισχυρή Ρέιτζερς των πολλών δισεκατομμυρίων, αλλά χωρίς ευρωπαϊκές διακρίσεις, άλλωστε πριν μερικά χρόνια την είχε αποκλείσει και η ΑΕΚ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ, στάθηκε πιο τυχερή, καθώς η κλήρωση με τη Φέρεντσβάρος είναι στα μέτρα της αν βέβαια δείξει σοβαρότητα. Οι ομάδες μας παίζουν 11 και 25 Αυγούστου πρώτα εκτός έδρας.

Μετά τη χθεσινή νίκης της επί της Ιταλίας, η εθνική ελλάδας κέρδισε την σχετικά αδύνατη ομάδα της Σενεγάλης με 68 - 57. Η ελληνική ομάδα έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση στον ομιλό της, για το Μουντομπάσκετ. Στους υπόλοιπους αγώνες της ημέρας τα αποτελέσματα ήταν - Ν. Κορέα - Η.Π. Α 62 - 88 Γιουγκοσλαβία - Ιαπωνία 99 - 54 Βραζιλία - Λιθουανία 62 - 66

Πριν καλά-καλά έρθει στην Ελλάδα τέλειωσε η καριέρα του Ντίκινς στον Ολυμπιακό, καθώς οι ερυθρόλευκοι κατήγγειλαν τη συμφωνία με τον αμερικανό παίχτη, μετά την καθυστερησή του να ενταχθεί στην ομάδα. Ο Ντίκινς έπρεπε να φθάσει στην Ελλάδα την προηγούμενη Τετάρτη.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Περικλής Ιακωβάκης στα 400 μέτρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου εφήβων-νεανίδων που διεξάγεται στο Ανσί της Γαλλίας με 49. 81, επίδοση που αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά για δεύτερη συνεχή ημέρα κινήθηκε η αγορά του Χρηματιστηρίου και οι τιμές των μετοχών απεκόμισαν σημαντικά κέρδη. Η αγορά έδειξε να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδος. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 797,41 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 1,44%. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε σημαντική αύξηση και έφθασε τα 61,8 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 1,22%, Ασφάλειες άνοδος 1,01%, Επενδύσεις άνοδος 2,10%, Λήζινγκ άνοδος 3,60%, Βιομηχανικές άνοδος 2,01%, Κατασκευές πτώση 0,20%, Διάφορες πτώση 0,17%, Συμμετοχών άνοδος 0,65%. Με άνοδο 0,31% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με άνοδο 3,64%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί οι εχθροπραξίες του Κοσσυφοπεδίου να απασχολούν καθημερινά τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη, αλλά μία από τις πληγές του σύγχρονου κόσμου βρίσκεται στην Αφρική και συγκεκριμένα στο δοκιμαζόμενο από το εμφύλιο Σουδάν, όπου τουλάχιστον 200 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από πείνα.. . Πρόκειται για μία χωρίς προηγούμενο κατάσταση, που ξεπερνά τις εφιαλτικές περιπτώσεις του παρελθόντος στην Ουγκάντα και την Αιθιοπία. Η κατάσταση επιδεινώνεται, παρά την τρίμηνη ανακωχή που συμφωνήθηκε στα μέσα Ιουλίου από την κυβέρνηση του Χαρτούμ και τους αντάρτες, καθώς οι προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα δύσκολα φτάνουν στον προορισμό τους από τις ενέδρες ενόπλων συμμοριών.

Μετά από μία δίκη, που διήρκεσε έξι μήνες και στην οποία ζωντάνεψαν στιγμές ασύγκριτης φρίκης, βρετανικό δικαστήριο καταδίκασε εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερα μέλη της ίδιας οικογενείας, σε ποινές που ανέρχονται συνολικά σε 100 χρόνια για βιασμούς και ασέλγεια επί 30... χρόνια σε παιδιά και εγγόνια της ίδιας οικογενείας! Το δικαστήριο, που εξέτασε δεκάδες βιασμούς, για να προστατεύσει τα παιδιά που έπεσαν θύματα της απίστευτης αυτής ιστορίας, δεν αποκάλυψε το όνομα της πόλης όπου διαδραματίσθηκαν τα γεγονότα αυτά. Να σημειωθεί ότι ο παπούς της οικογένειας ήταν αυτός που καλλιεργούσε μία ατμόσφαιρα τρόμου στο σπίτι.

Ελπίδες για μία ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργούνται το τελευταίο 48ωρο, μετά την διαβεβαίωση του Μιλόσεβιτς προς τις ΗΠΑ ότι επιθυμεί την έναρξη συνομιλιών με τους εκπροσώπους των αυτονομιστών Αλβανών το συντομότερο. Προσπάθειες από την πλευρά του καταβάλει και ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ρουγκόβα, ο οποίος κάνει ότι μπορεί για να ελέγξει τον Απελευθερωτικό Στρατό. Ωστόσο, σε σημερινό αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα σε Σέρβους αστυνομικούς και Αλβανούς αντάρτες, σκοτώθηκαν 8 Αλβανοί και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί. Στο μεταξύ, σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει το Κόσοβο, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 240 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τις μεγάλες πλημμύρες που πλήττουν το Μπαγκλαντές. Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που διήρκεσαν δύο εβδομάδες. Ο Ερυθρός Σταυρός απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας προς την ασιατική χώρα.

Και τώρα όλο το ενδιαφέρον γύρω από το ροζ σκάνδαλο που συγκλονίζει το Λευκό Οίκο στρέφεται σε ένα φουστάνι της Μόνικα Λιουίνσκι, στο οποίο, όπως υποστηρίζει η ίδια, υπάρχει σπέρμα του Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον! Μάλιστα, για να διαπιστωθεί η γνησιότητα των όσων λέει η Λιουίνσκι ο ανεξάρτητος εισαγγελέας Κένεθ Σταρ διέταξε διενέργεια εξετάσεων. Ωστόσο, για να είναι δυνατόν η επαλήθευση των όσων λέει η παθούσα, θα πρέπει να δώσει το.. . απαραίτητο υλικό και ο Κλίντον, που θα καταθέσει για την υπόθεση στις 17 Αυγούστου.

ΚΑΙΡΟΣ ======

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με ανέμους βόρειους στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριους και τοπικά ισχυρούς. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 20 με 37 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 22 με 38 και στο Αιγαίο 24 με 34 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 26 με 37 και 23 με 36 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Saturday, 1 August 1998 - 2:12:06 UTC