Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-08-25

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Για το Κυπριακό και το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 ενημέρωσε σήμερα τον Μιλτιάδη Έβερτ ο υπουργός Εθνικής αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι είναι σταθερή η πολιτική της κυβέρνησης να εμμένει στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής επάρκειας και ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από την πλευρά του ο κ. Έβερτ δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να συναποφασίζουν για τα εθνικά ζητήματα και εξέφρασε ανησυχία για τη δήλωση Πάγκαλου ότι η Κύπρος αποφασίζει για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων και η Ελλάδα παρεμβαίνει μόνο συμβουλευτικά. Για αλγεινές δηλώσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος. Αναφερόμενος στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι απλώς ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Διευκρίνισε ότι το πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου καθορίζεται από το ενιαίο αμυντικό δόγμα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη στο νησί. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Κύπρος αποτελεί αυτοτελή οντότητα, υπάρχει όμως συνεργασία με την Ελλάδα για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε τις δηλώσεις Πάγκαλου ως δείγμα σεβασμού της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αγονο κήρυξε η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, το διαγωνισμό για την πώληση της Ιονικής. Οπως δήλωσε ο γενικός διεθυντής της Τράπεζας κ. Μιχελής οι προσφορές των δύο αμερικανικών εταιριών απρρίφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τους όρους της προκήρυξης, ενώ η προσφορά του Ομίλου Λάτση κρίθηκε ως μη ικανοποιητική ώς προς το τίμημα. Οπως ήδη ανακοίνωσε ο υπουργός εθνικής οικονομίας ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί το αργότερο σε τρεις μήνες. Το ναυάγιο στη διαδικασία πώλησης της Ιονικής οδήγησε σε μεγάλη πτώση των τιμών του Χρηματιστηρίου.

Από τουρκικό περιπολικό προέρχονταν τελικά οι οκτώ σφαίρες που δέχτηκε το πρωί η ψαρόβαρκα του Ελληνοκύπριου Αντώνη Ταμένου από το Παραλίμνι, τη στιγμή που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη. Ευτυχώς ο κ. Ταμένου δεν τραυματίστηκε. Οπως ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της αστυνομίας, στο τουρκικό περιπολικό επέβαιναν πέντε ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες. Πυροβολισμούς, που όμως δεν βρήκαν το στόχο τους, δέχτηκε και ο Νεόφυτος Ψαράς, που βρισκόταν στην ίδια περιοχή, επίσης με την ψαρόβαρκά του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε το επεισόδιο ως προσπάθεια των δυνάμεων κατοχής να αποδείξουν ότι έχουν κρατική υπόσταση. Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης έκανε λόγο για παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διερευνά το επεισόδιο και θα προβεί σε έντονα διαβήματα.

Παράθυρο για την κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του θρησκευτικού όρκου στις δημόσιες υπηρεσίες άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι ορθόδοξοι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να ορκίζονται στα Θεία, εφόσον δεν το επιθυμούν και ότι μπορούν να επικαλούνται το λόγο της τιμής και της συνείδησής τους. Εντονη η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης απέναντι στην απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας, Ο κύριος Γιαννόπουλος εξέφρασε τη λύπτη του για την απόφαση του συμβουλίου επισημαίνοντας ότι όλα τα συντάγματα από ιδρύσεωςτου Νεοελληνικού κρατους προβλέπουν θρησκευτικό όρκο

Η οργάνωση αυτόνομοι πυρήνες εξεγερτικής δράσης, ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε βάρος της Εμπορικής Τράπεζας στην Κυψέλη, από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές ύψους 40 εκατομμυρίων δρχ. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι η οργάνωση τοποθέτησε τον εμπρηστικό μηχανισμός σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη και θα συνεχίσει τις επιθέσεις.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει μεταξύ άλλων σειρά μέτρων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τα οικονομικά εγκλήματα, τους έγκλειστους τοξικομανείς και τη μετατροπή σε πρωτοδικεία των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων. Συζητήθηκε επίσης η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για αυτεπάγγελτη δίωξη των δημοσιογράφων που μεταδίδουν ανώνυμα υβριστικά ή συκοφαντικά συνθήματα.

Μία ανήλικη είναι το τελευτααίο θύμα του "λευκού θανάτου" στη Θεσσαλονίκη. Το πτώμα της βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένο διώροφο κτίριο, στην περιοχή του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς", μετά από τηλεφώνημα αγνώστου στο ΕΚΑΒ. Τα στοιχεία της νεκρής δεν έγιναν γνωστά, ενώ η ηλικία της προσδιορίζεται γύρω στα 16.

Η οργάνωση αυτόνομοι πυρήνες εξεγερτικής δράσης, ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε βάρος της Εμπορικής Τράπεζας στην Κυψέλη, από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές ύψους 40 εκατομμυρίων δρχ. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι η οργάνωση τοποθέτησε τον εμπρηστικό μηχανισμός σε ένδειξη συμπαράστασης στο Νίκο Μαζιώτη και θα συνεχίσει τις επιθέσεις.

Στον ανακριτή Πειραιά απολογείται αύριο ο 36χρονος Παναγιώτης Ψυλιάκος, ο οποίος συνελήφθη στις φυλακές Κορυδαλλού γιατί είχε κρυμένα στο κούφιο τακούνι του παπουτσιού του, 22 γραμμάρια ηρωίνης, που θα την παρέδιδε σε κρατούμενο. Ο Ψυλιάκος είναι πρόεδρος συλλόγου που έχει στόχο να βοηθήσει τοξικομανείς να απεξαρτηθούν. Μέχρι τον προσεχή Μάϊο θα παραληφθούν τα 143 λεωφορεία που θα σταλούν σε δήμους, κυρίως της περιφέρειας, για την μεταφορά μαθητών και υπερηλίκων. Τη σχετική σύμβαση με την Ιταλική εταιρία ΙΒΕΚΟ, ύψους 5,5 δισ δρχ, υπέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας.

Αύριο άλλες δύο ελληνικές ομάδες αγωνίζονται για μια θέση στο Τσάμπιονς λίγκ. Ο Ολυμπιακός που βρίσκεται στην Κύπρο θα αντιμετωπίσει την Ανόρθωση και ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο Ολυμπιακό στάδιο της Στεάουα Βουκουρεστίου. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Ντούσαν Μπάγεβιτς, δήλωσε αισιόδοξος και είπε οτι η πρόκριση βρίσκεται στα χέρια του Ολυμπιακού, παρά το γεγονός ότι το 2-1 του πρώτου αγώνα αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς. Από την πλευρά του ο τεχνικός των "πρασίνων", Βασίλης Δανιήλ, τόνισε ότι οι παίκτες του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυθούν στο 2-2 του πρώτου αγώνα.

Η εθνική μας ομάδα Βόλεϊ των ανδρών δίνει αύριο στο Αμύνταιο τον τέταρτο αγώνα της για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με αντίπαλο την αντίστοιχη της Ουκρανίας. Το ελληνικό συγκρότημα μετά το θρίαμβο του Σαββάτου επί της Ισπανίας με 3-0 στο ίδιο γήπεδο, φιλοδοξεί να αξιοποίησει και πάλι τον παράγοντα έδρα ώστε ν' αυξήσει τις πιθανότητες για πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα γίνει το 1999 στην Αυστρία.

Η εθνική μας ομάδα Χαντμπολ των Νέων στον τέταρτο αγώνα της για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Αυστρία, νίκησε 27-20 την αντίστοιχη της Νορβηγίας. Ετσι διατηρεί στο ακέραιο τις ελπίδες της για την κατάκτηση μιας εκ των πέντε πρώτων θέσεων, που εξασφαλίζουν την πρόκριση στα τελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Μεγαλη πτωση σημειωσε το Χρηματηστηριο στην οδο Σοφοκλεους. Η αγορα εκλεισε στις 2479. 05 μοναδες σημειονωντας πτωση 3. 62 τοις εκατο. Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 310,15 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 172,75, το γαλλικό φράγκο προς 51,56, τη λίρα Αγγλίας προς 508,84, το ελβετικό φράγκο προς 206,93, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,53, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 215,12, τη λίρα Κύπρου προς 588,70 και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) προς 340,73 δραχμές.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03a run on Wednesday, 26 August 1998 - 2:12:08 UTC