Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-02

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων του δελτίου μας απο την εσωτερική και εξωτερική επικαιρότητα:
  • Ανάσα στο Χρηματιστήριο μετά τη θεαματική άνοδο 5,15% . Επεσαν τα επιτόκια, εισροή 800 εκατ. δολαρίων, σημαντική ενίσχυση της δραχμής.
  • Συζήτηση εφ`όλης της ύλης προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού με έμφαση τα εθνικά θέματα και την οικονομία.
  • Εμμεσες αιχμές κατά των ΗΠΑ, από τον Δημήτρη Ρέππα για τη στάση της Ουάσιγκτον στην πρόταση Ντενκτάς περί συνομοσπονδία στην Κύπρο.
  • Στον ανακριτή αύριο 19χρονος Αλβανός ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε τον 5χρονος Βορειοηπειρώτη στα Τρίκαλα.
  • Περγαμηνές στον Ανδρέα Παπανδρέου από τον Κων. Μητσοτάκη και αιχμές κατά Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή.
  • Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.
  • Ξεκινούν από τον Οκτώβρη επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
  • Μόνο πολιτική στήριξη και όχι χρήματα έδωσε ο Κλίντον στο Γιέλτσιν. Την Παρασκευή η δεύτερη ψηφοφορία στη Δούμα για τον Τσερνομίρντιν.
  • Γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας σε 21 χώρες για την εξάρθρωση δικτύου παιδικής πορνογραφείας μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Βαθιά ανάσα πήραν σήμερα τα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, ενώ εντυπωσιακή ανάκαμψη παρατηρήθηκε και στη Σοφοκλέους. Το θετικό κλίμα που δημιούργησε η μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παρέσυρε και τα άλλα χρηματιστήρια, τόσο τα ασιατικά όσο και τα ευρωπαϊκά, παρά το γεγονός ότι παραμένει ακόμη θολό το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στη Ρωσία. Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο γενικός δείκτης παρουσίασε μεγάλη άνοδο της τάξης του 5,15%, τα επιτόκια στη διατραπεζική αγορά μειώθηκαν αισθητά, στην αγορά συναλλάγματος σημειώθηκαν θεαματικές εισροές ξένων κεφαλαίων που έφτασαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια, οι τιμές των ομολόγων του δημοσίου, παρουσίασαν άνοδο, ενώ η δραχμή ενισχύθηκε σημαντικά τόσο σε σχέση με το δολάριο, όσο και έναντι του μάρκου και της ECU. Στις Βρυξέλλες συνήλθε σήμερα η Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να εξετάσει την διεθνή οικονομική κρίση, που πηγάζει από τη Ρωσία.

Στη Μόσχα Γιέλτσιν και Κλίντον ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους, χωρίς ο αμερικανός πρόεδρος να δώσει καμία υπόσχεση περί οικονομικής βοήθειας στη Ρωσία. Υποσχέθηκε πάντως, ότι θα στηρίξει σθεναρά τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται η Ρωσία είναι να εφαρμόσει τις απαιτούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεράσει τη σοβαρή οικονομική κρίση. Από την πλευρά του, ο Μπόρις Γιέλτσιν τονισε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια αλλά πολιτική υποστήριξη από την Ουάσιγκτον, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή θα διεξαχθεί τελικά στη Δούμα η δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση της υποψηφιότητας Τσερνομίρντιν στη θέση του πρωθυπουργού. Κατά τα άλλα Γιέλτσιν και Κλίντον υπέγραψαν δύο συμφωνίες, η μία για τη μείωση των αποθεμάτων πλουτωνίου και η άλλη για την έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων σε ολόκληρο το κόσμο και το διάστημα.

Συζήτηση εφόλης της ύλης είχαν το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, στην τακτική, όπως χαρακτηρίσθηκε, συνάντησή τους στο προεδρικό Μέγαρο που κράτησε περίπου μία ώρα. Εξερχόμενος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη και εποικοδομητική τη συζήτηση, η οποία, όπως είπε, αφορούσε στις οικονομικές εξελίξεις μετά την τελευταία κρίση στα διεθνή χρηματιστήρια, στο Κυπριακό, προφανώς σε σχέση με την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για την οικονομική κρίση, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την επλίδα, ότι με βάση τις πληροφορίες που έχει από ευρωπαίους τραπεζίτες, ότι δεν θα αργήσει πολύ η εκτόνωση. Οι εξελίξεις μπορεί να μοιάζουν αβέβαιες, είπε ο κ. Σημίτης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά θα είναι αρνητικές.

Εμμεσες αιχμές για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ έναντι της πρότασης Ντενκτάς για συνομοσπονδία στην Κύπρο, διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίους κατηγόρησε κάποιους οι οποίοι χωρίς να κάνουν γνωστό τί θέλουν, λένε απλώς οτι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού, δεν σέβονται τις χώρες που λαμβάνουν μέρος σ' αυτή τη διαδικασία και γυρίζουν τις πλάτες στην πραγματικότητα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε οτι είναι δεδομένο το πλαίσιο και οι βάσεις επι των οποίων πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, βάσει των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Μέσα σε φορτισμένο κλίμα έγινε το μεσημέρι στα Τρίκαλα η αναπαράσταση της δολοφονίας του 5χρονου Βορειοηπειρώτη από τον 19χρονο Ρομέο Νταούτι. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να σκοτώσει τον μικρό και τον χτύπησε κατά λάθος στον αυχένα, ενώ του μάθαινε καράτε. Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας του απήγγειλε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε στον ανακριτή, όπου θα απολογηθεί αύριο.

Την ικανοποίησή του για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ και τη μελλοντική του πορεία, όπως αυτή προδιαγράφεται, εκφράζει σε μήνυμά του, ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Σημίτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 24 χρόνων από την ίδρυση του Κινήματος. Στο μήνυμά του ο κ. Σημίτης τονίζει πως η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ απο τον αείμνηστο ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου, αποτέλεσε ουσιαστική ανατροπή του πολιτικού κατεστημένου στη χώρα μας. Προσθέτει ακόμη ότι ο αγώνας για το μετασχηματισμό της κοινωνίας συνεχίζεται με στόχο μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα.

Επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού και έμμεσες βολές κατά του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΕΡΑ Κρήτης στα Χανιά. Ο πρώην πρωθυπουργός, είπε ότι αμφιβάλλει αν υπάρχει σήμερα στη Βουλή εν δυνάμει πρωθυπουργός, γιατί υπάρχει μια σταθερή υποβάθμιση του επιπέδου της πολιτικής ζωής, η οποία δεν τραβά τις πρώτες δυνάμεις του τόπου". Αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου, είπε ότι υπήρξε πολιτικός του αντίπαλος, χωρίς να είναι προσωπικός εχθρός του, τόνισε πως ήταν ένας αληθινός ηγέτης που ενέπνευσε ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού, και ότι αν ζούσε σήμερα, η κατάσταση θα ήταν ασφαλώς καλύτερη, γιατί θα μπορούσε να κάνει πράγματα τα οποία ο Σημίτης δεν τολμά ή δεν μπορεί ίσως να κάνει. Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του σχέδιου "Καπποδίστριας".

Επείγοντα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία των ορεινών όγκων και των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ξεκινούν από τις αρχές Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με τους περιφερειάρχες και εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν υδατοφράγματα σε ορεινούς χειμάρους, κορμοπλέγματα, ενώ θα γίνει και καθαρισμός των ρεμάτων. Σε ότι αφορά την Αττική, αποφασίστηκε να μην είναι ενιαία η μελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά να γίνει τμηματικά, ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα.

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών τα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα της Ν.Δ. , που τον επισκέφθηκαν. Η επιτροπή, διατύπωσε στον κ. Παπαδόπουλο καταγγελίες ότι γίνεται κυβερνητική προπαγάνδα για έργα στην περιφέρεια με κοινοτικούς πόρους. Ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις, επιφυλάχθηκε να απαντήσει, τονίζοντας στους εκπροσώπους της ΝΔ ότι ο ίδιος δεν είναι αντίθετος με τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο μόλις χρόνια μετά την αποκάλυψη της σπείρας των παιδεραστών, με αρχηγό τον Ντιτρού στο Βέλγιο, που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, η φρίκη είναι ακόμα εδώ. Τουλάχιστον εκατό άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια μίας γιγαντιαίας επιχείρησης των αστυνομικών αρχών σε 21 χώρες, για την εξάρθρωση του διαβόητου δικτύου παιδικής πορνογραφίας μέσω του Ιντερνετ. Βρετανική πηγή αποκάλυψε οτι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 100. 000 άσεμνες εικόνες με πρωταγωνιστές παιδιά, ορισμένα από τα οποία ήσαν ηλικίας μόλις δύο ετών! Το δίκτυο είχε επισημανθεί αρχικά στη νότια Βρετανία, έπειτα από σήμα που έστειλαν οι τελωνειακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ των 21 χωρών συγκαταλέγονται τουλάχιστον δέκα ευρωπαϊκές, ενώ οι υπόλοιπες είναι νοτιαφρικανικές και ασιατικές.

Αναπτερώνονται και πάλι οι ελπίδες για την ειρήνευση στη βόρεια Ιρλανδία. Το Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, ανακοίνωσε το όνομα του μεσολαβητή μεταξύ του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού και της επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών οργανώσεων στην βόρεια Ιρλανδία. Η κίνηση αυτή γίνεται μία μόλις ημέρα πριν από την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη βόρεια Ιρλανδία, και πρόκειται για την δεύτερη σημαντική ανακοίνωση από το Σίν Φέϊν μέσα σε δύο ημέρες. Χθες το κόμμα απηύθυνε έκκληση για οριστικό τερματισμό του ένοπλου αγώνα, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.

Με λύπη εορτάσθηκε σήμερα στο Στρασβούργο η 50η επέτειος από τη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σε ομιλία της η Υπατη Αρμοστής, Μέρι Ρόμπινσον, αφού έκανε λόγο για τα βασανιστήρια, τις σφαγές, τους βιασμούς, τους φόνους, και τις εξαφανίσεις που βυθίζουν στο πένθος χιλιάδες οικογένειες στον πλανήτη, αναφέρθηκε στις απειλές που δέχονται όσοι ενεργούν υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Ρόμπινσον υποστήριξε οτι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην απουσία ενημέρωσης, αλλά στην απουσία κατάλληλης δράσης.

Νέο ράπισμα δέχθηκε σήμερα η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο την καταδίκασε σήμερα επιδικάζοντάς την καταβολή αποζημίωσης ύψους 11. 000 δολαρίων σε έναν Κούρδο, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια τραυματίσθηκε από την αστυνομία την ώρα που βρισκόταν στο περίπτερό του, ενώ από τις σφαίρες σκοτώθηκε ο ανηψιός του, στο Ντιγιαρμπακίρ όπου οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν αγώνα κατά των κούρδων ανταρτών. Το δικαστήριο επικαλέσθηκε οτι δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Εκρινε ωστόσο, ότι η έρευνα που έγινε από τις τουρκικές αρχές δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τουλάχιστον 15 αυτονομιστές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου σκοτώθηκαν σήμερα απο τις σερβικές δυνάμεις κοντά στην πόλη Πριζρέν, ενώ από την έναρξη των συγκρούσεων, πριν από έξι μήνες, έχουν σκοτωθεί περίπου 650 Αλβανοί, 66 αστυνομικοί και 22 σέρβοι στρατιώτες. Υπέρ μιας επέμβασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τάχθηκε εκ νέου ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές από την ισχυρόταταη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε τις νότιες Φιλιππίνες. Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται 140 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ματί των νότιων Φιλιππίνων. Περισσότεροι απο 1. 600 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τον Ιούλιο του 1990 από σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην πόλη Λουζόν των κεντρικών Φιλιππίνων.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της στο θέμα της Ολυμπιακής, με αφορμή τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, σχετικά με την επιβατική κίνηση του εθνικού μας αερομεταφορέα, εξαπέλυσε η ΝΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Ολυμπιακή έχασε το 11% της πελατείας της, μεταφέροντας 455. 000 λιγότερους επιβάτες στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν τόσο την καταταλαιπώρηση του επιβατικού κοινού της Ολυμπιακής και το διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό, όσο και την πλήρη αποτυχία του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης της εταιρίας. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επανέλαβε την πρόταση του Κώστα Καραμανλή για ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος έκανε λόγο για ασυνάρτητη και παιδαριώδη πολιτική που στοχεύει στην ονομαστική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να ενδιαφέρεται για το τι θα γίνει στην Ελλάδα την επομένη της ένταξής της στο Ευρώ. Ο κ. Εβερτ τάχθηκε υπερ της διολίσθησης της δραχμής, ώστε να επανέλθει η ισοτιμία της στα επίπεδα της 15ης Μαρτίου, μετά την υποτίμηση, και μίλησε για γκάφα στη διαδικασία πώλησης της Ιονικής.

Για 2. 500 δρχ δύο Αλβανοί σκότωσαν ένα νεαρό συμπατριώτη τους. Η δολοφονία έγινε σε αγροτική περιοχή κοντά στο χωριό Πετριά Πέλλας, όταν δύο κουκουλοφόροι εισέβαλαν στην αποθήκη που κοιμόταν το θύμα και όταν αντιστάθηκε τον πυροβόλησαν με κυνηγετική καραμπίνα. Στη Θεσσαλονίκη οι διωκτικές αρχές επέφεραν ένα ακόμη κτύπημα στα κυκλώματα των Αλβανών που διακινούν ναρκωτικά στην περιοχή της Μακεδονίας. Αστυνομικοί συνέλαβαν δύο εμπόρους ναρκωτικών στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18 κιλά χασίς.

Ελαφρώς αυξημένες θα είναι από αύριο και για μια εβδομάδα, οι λιανικές τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών. Οπως ανακοινώθηκε, οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών αυξάνονται κατά 0,60 δρχ/λίτρο και του ντήζελ κατά 0,80 δρχ/λίτρο.

Πάνω από 2,2 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν το τρίμηνο Ιουνίου- Αυγούστου με τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας για τα νησιά του Αιγαίου, του Αργοσαρωνικού και την Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας από το λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν 1. 260. 000 για τα νησιά του Αιγαίου και 566. 000 για τον Αργοσαρωνικό, ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας διακινήθηκαν 408. 000 επιβάτες.

Ολοσχερώς καταστράφηκε από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, το νυκτερινό κέντρο ``Βαρελάδικο``, στην Αγιά Κυδωνίας Χανίων. Οι ζημιές στο κέντρο ξεπερνούν τα 300 εκατ. δρχ, ενώ από την αστυνομία συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί ως υπεύθυνοι γιατί προκάλεσαν την πυρκαγιά στη διάρκεια εργασιών. Αναστάτωση, όμως προκλήθηκε και στο κέντρο της Αθήνας από φωτιά που ξέσπασε στο θέατρο "Ακροπόλ" και η πυροσβεστική απέκλεισε τους γύρω κεντρικούς δρόμους για να προλάβει την επέκτασή της.

Πέθανε το πρωί σε ηλικία 83 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Μαναβής. Ο εκλειπών εξελέγη δήμαρχος της πόλης το 1982, ενώ υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ. Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι απο τον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θέματα που αφορούν στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, συζήτησαν το μεσημέρι στο μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Ισπανό πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Η συνάντηση, στην οποία εξετάσθηκε και η πορεία των έργων που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα και κράτησε μισή ώρα, πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και παρέστησαν ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας και εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων του 2004 και μελών της ΔΟΕ. Το απόγευμα ο κ. Σάμαρανκ συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού με τον οποίο υπεγραψε την ιδρυτική πράξη του διεθνούς ιδρύματος ''Πολιτιστική Ολυμπιάδα``.

Αποκαλυπτικός ήταν ο Γιώργος Δώνης, στην απολογία που κατέθεσε χθες στη διοίκηση της ΑΕΚ, για το γνωστό επεισόδιο που είχε την περασμένη Κυριακή στο "Νίκος Γκούμας" με τον προπονητή της ομάδας, Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς. Ο διεθνής επιθετικός της "Ενωσης" παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχει πρόβλημα με τον Στεπάνοβιτς, τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί του και επισήμανε οτι μετανοιώνει όχι επειδή έβρισε τον άνθρωπο Στεπάνοβιτς, αλλά τον προπονητή του, κάτι που θεωρεί αντιεπαγγελματικό. Πάντως, η απόφαση της διοίκησης αναμένεται σήμερα και εφόσον ακουσθεί και η άποψη του Στεπάνοβιτς για το συμβάν, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Δυναμική ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καθώς η Σοφοκλέους κινήθηκε στους ρυθμούς των διεθνών Χρηματιστηρίων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 200,40 μονάδες ενισχυμένος κατά 5,15%, ενώ η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 74,9 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 7,90%, Ασφάλειες άνοδος 5,05%, Επενδύσεις άνοδος 5,90%, Λήζινγκ άνοδος 5,23%, Βιομηχανίες άνοδος 3,06%, Κατασκευές άνοδος 4,91%, Διάφορες άνοδος 3,51%, Συμμετοχών άνοδος 3,50%. Με άνοδο 3,51% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 31 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 33 και στο Αιγαίο 20 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική με μέτριους και τοπικά ισχυρούς βορειάδες, ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί 19 με 32 βαθμούς. Αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 17 με 30 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03b run on Monday, 7 September 1998 - 14:30:49 UTC