Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-15

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τίτλοι των κυριότερων ειδήσεων του δελτίου μας από την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα:
  • Σχετική ηρεμία στην Αλβανία, σε εξέλιξη συνομιλίες του προέδρου με τα κόμματα. Απελευθερώθηκε ο νομάρχης Αργυροκάστρου. Δεν παραιτούμαι, δηλώνει ο Φάτος Νάνο.
  • Σφιχτός και ο νέος προϋπολογισμός, αναζητείται κονδύλι 200 δις δρχ για αντιμετώπιση τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων.
  • Στήριξη στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη παρέσχε ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε το 4ο Λύκειο Γαλατσίου.
  • Με προσωπικό ασφαλείας και αύριο τα νοσοκομεία της Αττικής λόγω απεργίας των γιατρών. Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό από τις στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς.
  • Ληστεία σε βάρος της Αγροτικής Τράπεζας στην Αχαρνών και τις Κρηνίδες Καβάλας με λεία περίπου 7 εκατ. δρχ.
  • Κυνηγητό αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών έξω από την Εδεσσα. Κατασχέθηκαν 205 κιλά χασίς, διέφυγαν οι έμποροι.
  • Στην Ευρώπη κυκλοφορεί οσονούπω το χάπι Βιαγκρά κατά της ανδρικής ανικανότητας.
  • Την ολλανδική Βίτεσε του Νίκου Μαχλά, αντιμετωπίζει απόψε στην Ολλανδία η ΑΕΚ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αύριο στη μάχη Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός για το Τσάμπιονς Λίγκ.
  • Πτώση 1,19% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σχετική ηρεμία επικρατεί σήμερα στην Αλβανία, μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών που πυροδότησε η δολοφονία του Ατζέπ Χαϊντάρι, στενού συνεργάτη του Σαλί Μπερίσα. Χωρίς επεισόδια έληξε η διαδήλωση των οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος στο κέντρο των Τιράνων, ωστόσο, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, σε διάφορες συνοικίες της πόλης ακούστηκαν σποραδικοί πυροβολισμοί. Το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι ο νομάρχης Αργυροκάστρου Γιάννης Ντάκος και ο ανηψιός του, του οποίους ένοπλοι κρατούσαν ομήρους στο Λαζαράτι ζητώντας 25 εκατ. δραχμές λύτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, ενώ δεν χρειάσθηκε να δοθούν λύτρα. Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Μεϊντάνι έχει αρχίσει διαβουλεύσεις με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, σε μία προσπάθεια να εκτονωθεί με πολιτικούς τρόπους η κρίση. Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο, μετά από απουσία δύο ημερών, σήμερα εμφανίσθηκε και σε διάγγελμά του κατέστησε σαφές οτι δεν πρόκειται να υποκύψει σε πραξικοπηματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Από την πλευρά του ο Σαλί Μπερίσα, μιλώντας σήμερα ενώπιον των οπαδών του τόνισε οτι θέλει να αποφύγει κάθε πράξη βίας, ενώ προσπάθησε να εμπλέξει και την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η αλβανική αστυνομία χρησιμοποιεί οχήματα της ελληνικής αστυνομίας. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, να κρατήσουν αποστάσεις από τα γεγονότα στην Αλβανία και να μην αναμιχθούν. Η Αθήνα δεν έχει καμμία απολύτως ανάμειξη στα εσωτερικά της Αλβανίας, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας οτι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή είναι αποτέλεσμα διεθνών πρωτοβουλιών, ενώ τα οχήματα της αστυνομίας τα δώρισε η χώρα μας στην Αλβανία, ύστερα από σχετική διακρατική συμφωνία για την αστυνόμευση των συνόρων και τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Στο τελωνείο της Κακαβιάς αρκετά γυναικόπαιδα πέρασαν σήμερα τα σύνορα για το ελληνικό έδαφος, πληροφορίες όμως αναφέρουν οτι ένοπλοι έχουν στήσει μπλόκα στο δρόμο από Κακαβιά προς Αργυρόκαστρο και ληστεύουν όσους διέρχονται. Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης, ανέλαβε η Γερμανία και η Ιταλία.

Ιδιαίτερα σφιχτός θα είναι και ο προϋπολογισμός του 1999, τα βασικά μεγέθη του οποίου συζητήθηκαν σε σύσκεψη υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρχει στον προϋπολογισμό ένα επιπλέον περιθώριο 200 δις δρχ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις με αφορμή και την κρίση που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές. Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε πως το ποσό αυτό θα αναζητηθεί από περιστολές δαπανών και επανέλαβε ότι στον προϋπολογισμό του 1999 δεν θα υπάρχουν νέοι φόροι.

Πλήρη στήριξη στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέσχε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας επισκέφθηκε το πρωί το 4ο Λύκειο Γαλατσίου και συνομίλησε με μαθητές, καθηγητές και γονείς. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι σήμερα, η αναγκαία γνώση δεν βασίζεται ούτε στην επανάλειψη με μηχανιστικό τρόπο ούτε στην αποστήθιση. Εμείς καθιερώνουμε μια νέα εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία δίνει στο μαθητή την ικανότητα να προσαρμόζεται με τον κόσμο των γνώσεων, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, ν'αναπτύσσει κριτική σκέψη και να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του μαθητή. Αναφερόμενος στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματά του.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, καθώς συνεχίζεται η απεργία των γιατρών που αντιδρούν στο σύστημα των εφημεριών. Τα νοσοκομεία της περιφέρειας από αύριο θα λειτουργήσουν κανονικά, αφού η απεργία των γιατρών έληξε σήμερα.

Ταλαιπωρία όμως αύριο και για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϋ, τον ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία. Τα τρόλεϋ θα ακινητοποιηθούν από τις 10 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι, ο ηλεκτρικός και τα πράσινα λεωφορεία από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τις αστικές συγκοινωνίες.

Τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές της Αττικής, στον Υμηττό και την Πεντέλη, επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε για την πορεία των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Οπως δήλωσε ο κ. Τζουμάκας η πρώτη φάση των έργων θα ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες σε ορισμένες περιοχές και θ'αρχίσει η δεύτερη φάση που περιλαμβάνει φράγματα και παρεμβάσεις με ορθοκορμούς για τη συγκράτηση των υδάτων. Η τρίτη φάση θ'αρχίσει την 1η Νοεμβρίου και περιλαμβάνει σπορά για τεχνητές αναδασώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Τζουμάκας, στην Αττική κάηκαν φέτος πάνω από 200. 000 στρέμματα, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε κατά μέσο όρο 80 πυρκαγιές την ημέρα. Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι καμμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες μέσα στις προθεσμίες του νόμου. Την ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροσταστίας, σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της βουλής ζητά η ΝΔ.

Ανοιχτή πρόσκληση για συζήτηση των πραγματικών προβλημάτων της Αθήνας, χωρίς προσωπικούς διαξιφισμούς, αλλά με αντιπαράθεση προγραμμάτων και προτάσεων απηύθυνε η Μαρία Δαμανάκη, στο δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρουσιάζοντας το συνολικό πρόγραμμα του συνδυασμού της, που έχει ως γενικό τίτλο ``Αθήνα, μια πόλη να ζεις``. Η κ. Δαμανάκη χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ρεαλιστικό, πραγματοποιήσιμο με σαφή χρονικό ορίζοντα και οικονομική αποτίμηση για την υλοποίηση του οποίου, όπως είπε, απαιτείται συνεργασία με την κεντρική εξουσία και τους αρμόδιους φορείς.

Οι Φούρνοι κατοικούνται από Ελληνες και είναι ευρέως γνωστό ότι ανήκουν στην Ελλάδα, δήλωσε από τη Σάμο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αμφισβήτηση της Τουρκίας ότι το νησί είναι ελληνικό. Ο κ. Μπερνς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την έκρυθμη κατάσταση στην Αλβανία, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει θέματα που αφορούν το σκάνδαλο Λιουίνσκι.

Περίπου πέντε εκατομμύρια δραχμές ήταν η λεία ενός ενόπλου που λήστεψε το πρωί το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην περιοχή της Αχαρνών. Κατά την έξοδό του ο δράστης καταδιώχθηκε από οδοκαθαριστή, με αποτέλεσμα να του πέσουν αρκετά χρήματα, τα οποία είχε βάλει στο πουκάμισό του. Σημειώνεται ότι η ίδια τράπεζα, η οποία δεν φρουρείται, έχει γίνει άλλες δύο φορές στόχος ληστών. Ληστεία έγινε και στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στις Κρηνίδες Καβάλας, όπου ένοπλος κουκουλοφόρος άρπαξε από τα ταμεία 2,2 εκατ. δρχ. και εξαφανίστηκε με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού.

Μάχη μεταξύ αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών σημειώθηκε τα ξημερώματα, έξω από την Εδεσσα. Αστυνομικοί εντόπισαν ύποπτο φορτηγάκι και στο σήμα που έκαναν να σταματήσει ο οδηγός του ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη και οι επιβαίνοντες στο φορτηγό άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι ανταπέδωσαν. Τελικά οι κακοποιοί κατάφεραν να διαφύγουν στα γύρω χωράφια, εγκαταλείποντας το φορτηγό στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 205 κιλά χασίς.

Με 22. 000 δρχ είχαν.. . κοστολογίσει μία 22χρονη Ρωσίδα, την οποία εξέδιδαν τέσσερα άτομα, μεταξύ τους και μία γυναίκα, στα Κιμμέρια Ξάνθης. Φίλος της νεαρής Ρωσίδας πήγε στην Ασφάλεια και κατήγγειλε τους μαστροπούς. Συνελήφθησαν, ο 39χρονος Παύλος Μοσχόβης, ο 56χρονος Γιάννης Χατζηηλίας, ο 51χρονος Σταύρος Κωνσταντινίδης, ενώ αναζητείται η 37χρονη Ελένη Κατσαπούκα, ιδιοκτήτρια του μπαρ, στο οποίο εργαζόταν ως σερβιτόρα η νεαρή Ρωσίδα. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Ξάνθης.

Αρχισε να λειτουργεί με φυσικό αέριο ο πρώτος Αεριοστρόβιλος του Σταθμού του Μεγάλου Λαυρίου, ενώ τους επόμενους μήνες θα τεθούν σε λειτουργία και άλλοι δύο αεριοστρόβιλοι καθώς και ο ατμοστρόβιλος του Σταθμού 570 ΜW. Με τη λειτουργία των περιβαλλοντικά καθαρών Σταθμών φυσικού αερίου ελπίζεται να πάρει ανάσα η ευαίσθητη περιοχή της Αττικής.

Στην Αθήνα φτάνει αύριο ο Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών του FBI Λούις Φρη, στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας που περιλαμβάνει επισκέψεις στη Βουδαπέστη, το Ελσίνκι και την Στοκχόλμη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Φρή θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης αρμόδιους, με τους οποίους θα έχει συνομιλίες για συνεργασία στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η σταθερότητα του ρουβλίου και η αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι ο κύριος στόχος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν και ο νέος διοικητής της τράπεζας, Βίκτορ Γκερασένκο. Ο Γκερασένκο δεν έχει ακόμα συγκεκριμενοποιήσει την πολιτική που θα ακολουθήσει, τόνισε όμως οτι η ρωσική οικονομία χρειάζεται ενέσεις ρευστού, χωρίς όμως να διευκρινίσει από που θα προέλθουν τα χρήματα αυτά. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Γεβγένι Πριμακόφ, μετά τη συνάντηση που είχε και αυτός σήμερα με τον Γιέλτσιν, δήλωσε οτι η σύνθεση της νέας του κυβέρνησης θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων δύο ημερών και δεν θα έχει μεγάλες διαφορές με την προηγούμενη. Τέλος, τη θέση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, αρμόδιου για τα οικονομικά θέματα, ανέλαβε ο Αλεξάντερ Σαχίν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντρώου κόμματος, Σπίτι μας η Ρωσία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κούρδων ανταρτών, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, χερσαίες δυνάμεις υποστηριζόμενες από την αεροπορία χτενίζουν την ορεινή περιοχή Φαραζίν, της επαρχίας Χακάρι. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, που συνήθως τα καταδικάζει η διεθνής γνώμη, σήμερα η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με αυτή, η Τουρκία θα προμηθευτεί άρματα μάχης Τσάλεντζερ ΙΙ, αξίας 5 δις δολαρίων, ενώ το βρετανικό πολεμικό ναυτικό ενδιαφέρεται να μετάσχει στα τουρκικά προγράμματα για την κατασκευή φρεγατών.

Χαράς ευαγγέλια για τον ανδρικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης με πεσμένο ηθικό, καθώς υπογράφηκε στο Στρασβούργο η απόφαση που επιτρέπει την κυκλοφορία του χαπιού Βιάγκρα, για την ανδρική ανικανότητα. Το Βιάγκρα θα παρασκευάζεται στην πόλη Αμπουάζ, της κεντρικής Γαλλίας, τα εμπορικά δικαιώματα θα έχουν αντιπρόσωποι της αμερικανικής εταιρίας, Πφάϊτζερ και θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

Προβληματισμό στους ιταλούς σεισμολόγους, έχει προκαλέσει η έντονη ηφαιστιακή δραστηριότητα που παρουσίασε η Αίτνα στη Σικελία με αρκετές δονήσεις και εκπομπές αερίων και στάχτης. Σήμερα το πρωί μια στήλη από στάχτη, ύψους κάπου 100 μέτρων εκτινάχθηκε απο τη βορειοανατολική πλαγιά του ηφαιστείου. Η Αίτνα που βρίσκεται κοντά στη Κατάνη της Σικελίας αποτελεί το υψηλότερο εν ενεργεία ηφαίστειο στην Ευρώπη .

Ευεργετικό αποδεικνύεται το αντικαρκινικό φάρμακο Ταμοξιφέν, στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Αυτό επιβεβαιώνουν αμερικανοί ερευνητές, υποστηρίζοντας οτι ύστερα από έρευνες διαπίστωσαν οτι υγιείς γυναίκες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση καρκίνου του μαστού, περιόρισαν στο μισό τον κίνδυνο, λαμβάνοντας καθημερινά το φάρμακο αυτό. Το Ταμοξιφέν έχει παρενέργειες, όπως ο αυξημένος κίνδυνος θρομβώσεων στο αίμα. Δεν συνιστάται για τις παχύσαρκες, τις καπνίστριες και τις διαβητικές. Ασπίδα όμως κατά της πιο συνηθισμένης μορφής κληρονομικού καρκίνου, αυτού του παχέως εντέρου, αποδεικνύεται, σύμφωνα με ερευνητές και η ασπιρίνη, καθώς μειώνει τη συχνότητα μετάλλαξης των γονιδίων που ρυθμίζουν την αύξηση του κυττάρου. Η ιατρική κοινότητα έχει εδώ και καιρό παραδεχθεί ότι τα άτομα που παίρνουν μία ασπιρίνη σε καθημερινή βάση, προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Ολόκληρα χωριά στην πολιτεία Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, εκφράζονται φόβοι ότι έχουν ταφεί κάτω από τις λάσπες μετά από μία εβδομάδα καταρρακτωδών βροχοπτώσεων. Μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός της θεομηνίας της περασμένης εβδομάδας είναι 121 νεκροί, 30. 000 άστεγοι και περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση, τρόφιμα ή φάρμακα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη μάχη του Αρνεμ θα δώσει η ΑΕΚ απόψε το βράδυ κόντρα στην τοπική Βίτεσε και το.. . ελληνικό αστέρι των Ολλανδών Μαχλά, για ένα θετικό αποτέλεσμα που Θα τις δώσει φτερά να συνεχίσει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η νέα ΑΕΚ του Στεπάνοβιτς, που μέχρι στιγμής έχει απογοητεύσει με την αποδοσή της και στηρίζεται αποκλειστικά στον Ντέμη Νικολαϊδη, θα πρέπει να ξεπεράσει τα προβληματά της και να παίξει επιτέλους σαν ΑΕΚ, την ομάδα μοντέλο των προηγούμενων χρόνων, καθώς τα περιθώρεια έχουν στενέψει για τους παίχτες, τη διοίκηση και φυσικά τον Στεπάνοβιτς, που αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Από την πλευρά της, η ανερχόμενη Βίτεσε με το γήπεδο στολίδι, θέλει να προχωρήσει στη διοργάνωση, καθώς οι διακρίσεις της σε Ολλανδία και Ευρώπη είναι μηδαμινές. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 9 το βράδυ και θα μεταδωθεί από το ΜΕΓΚΑ.

Με αισιοδοξία περιμένουν τις αυριανές τους συναντήσεις για το Τσάμπιονς Λιγκ Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Ο προπονητής των ερυθρόλευκων πιστεύει ότι η ομάδα του μπορεί να νικήσει μέσα στην Πορτογαλία την Πόρτο, ενώ για πρώτη φορά σκέφτεται να χρησιμοποιήσει λίμπερο στην άμυνα τον Καραταϊδη και δύο στόπερ, τους Ανατολάκη - Αμανατίδη. Ο Παναθηναϊκός, που δείχνει να μη φοβάται την ισχυρότατη Ντιναμό Κιέβου του Λομπανόφσκι, θέλει να αιφνιδιάσει τους Ουκρανούς, που ήρθαν σήμερα στην Ελλάδα, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού-Ντιναμό ως γνωστόν θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια, λόγω της συναυλίας των Ρόλινγκ Στόουνς.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Δύο πρόσωπα παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση. Αρχικά οι τιμές των μετοχών σημείωναν αξιόλογη άνοδο που ξεπερνούσε το 1% για να επικρατήσουν, ομως, στη συνέχεια τάσεις ρευστοποίησης και ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με απώλειες 1,19% , στις 2. 198,62 μονάδες. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξης: Τράπεζες πτώση 1,24%, Ασφάλειες πτώση 0,89%, Επενδύσεις πτώση 1,10%, Λήζινγκ άνοδος 4,39%, Βιομηχανικές πτώση 1,32%, Κατασκευές πτώση 0,61%, Διάφορες πτώση 0, 18%, Συμμετοχών άνοδος 0,62%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 1,60%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 60,9 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 25 δισ. αφορούν τη διακίνηση πακέτων της Κεντρικής Ελλάδος και του ΗΡΑΚΛΗ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα ανατολικά και νότια όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 29 και στα νησιά 19 με 28 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 27 και 17 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Wednesday, 16 September 1998 - 0:26:20 UTC