Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-09-18

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Οι τίτλοι των κυριότερων ειδήσεων του δελτίου μας από την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα:
  • Ραγδαίες εξελίξεις στην Αλβανία. Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα ψήφισε σχεδόν ομόφωνα η βουλή.
  • Το χρόνο διεξαγωγής του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καθορίσει η Κεντρική Επιτροπή, οι εργασίες της οποίας άρχισαν με εισήγηση του πρωθυπουργού.
  • Την Κυριακή συνάντηση Μητσοτάκη - Γιλμάζ στην Κωνσταντινούπολη. Τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με Σημίτη και Κληρίδη.
  • Μπαράζ ληστειών σε βάρος τραπεζών και ενός ιδιώτη από τον οποίον πήραν 35 εκατ. δρχ.
  • Στο 40χρονο Χρήστο Καραμανιώλα ανήκει το πτώμα που βρέθηκε σε πορτ μπαγκάζ στο Καπανδρίτι.
  • Στο εδώλιο και πάλι 40χρονος από την Καβάλα με την κατηγορία της ασέλγειας σε βάρος ανήλικων αγοριών.
  • Για αμερικανικό φονταμενταλισμό, σχετικά με το ροζ σκάνδαλο του Λευκού Οίκου κάνει λόγο η σύζυγος του Γάλλου πρωθυπουργού.
  • Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η χρήση του Βιαγκρά θ'αλλάξει τα σεξουαλικά ήθη, κρούει ο Γάλλος επιστήμονας που το λάνσαρε.
  • Πτώση 0,50% στο Χρηματιστήριο.


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην Αλβανία, μετά την απόφαση που πήρε σήμερα η Βουλή, για την άρση της ασυλίας του Σαλί Μπερίσα. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 108 από τους 113 βουλευτές που ήσαν παρόντες στο κοινοβούλιο, ενώ δεν συμμετείχαν οι 42 βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος του Μπερίσα. Στην ψηφοφορία βρεθηκαν μόνο πέντε άκυρα. Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ποινική διωξή του Μπερίσα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψή του. Ο ίδιος, μόλις έμαθε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε οτι δεν φοβάται τη σύλληψη και ότι θα συνεχίσει να καλεί τους οπαδούς του σε ειρηνικές συγκεντρώσεις, έως ότου πέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, δυτικοί διπλωμάτες επέστησαν την προσοχή της κυβέρνησης Νάνο για ενδεχόμενες συνέπειες από την σύλληψη του Μπερίσα, φοβούμενοι οτι μπορεί να οδηγήσει σε νέες ταραχές. Νωρίτερα, τουλάχιστον 3. 000 οπαδοί του πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπερίσα τους κάλεσε σε λαϊκή εξέγερση και στην υπέρτατη θυσία, όπως την χαρακτήρισε, για την ανατροπή της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα παρατηρείται έντονη διπλωματική κινητικότητα για την εκτόνωση της κρίσης. Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, στην οποία μετέχουν ηγετικά στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΟΑΣΕ και της ΔΕΕ, αναμένεται αύριο στα Τίρανα. Στη διπλωματική αυτή αντιπροσωπεία πιθανόν να συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου

Με εισήγηση του πρωθυπουργού, άρχισαν το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι εργασίες της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα. Στη διάρκεια της Συνόδου θα καθοριστεί ο χρόνος σύγκλησης του 5ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως έχει ήδη αποφασίσει το Εκτελεστικό Γραφείο, θα αφορά τρεις βασικούς άξονες, το ιδεολογικό, το πολιτικό και αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως η διεθνής οικονομική κρίση με επίκεντρο τη Ρωσία, οι εξελίξεις στην Αλβανία, αλλά και στην πορεία του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Σημίτης διευκρίνισε επίσης ότι οι επιστολές που έστειλε στους υπουργούς δόθηκαν στη δημοσιότητα, καθώς διέρρευσε το περιεχόμενό τους ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες και να γνωρίζει ο λαός τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ανά υπουργείο.

Νευρικότητα επικράτησε και σήμερα στις διεθνείς χρηματαγορές, αλλά η πτώση της τιμής των μετοχών ήταν σαφώς μικρότερη από τη χθεσινή. Στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στο Χόνγκ Κόνγκ η πτώση κυμάνθηκε από 1 έως 1,7%. Αντίθετα, με άνοδο 1,2% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκυο, ενώ με την έναρξη της συνεδρίασης ο δείκτης Ντόου Τζόουνς στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωνε άνοδο περίπου 0,60%. Ψυχραιμία επικράτησε στη Σοφοκλέους, καθώς ο δείκτης είχε μικρές απώλειες 0,5% αν και στην αρχή της συνεδρίασης η πτώση έφθανε το 2%. Την εκτίμηση ότι οι επιπτώσεις από την κρίση της Ρωσίας δεν πρέπει να δραματοποιηθούν διατύπωσε ο Ελληνας επίτροπος Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα και τόνισε ότι η μείωση των επιτοκίων είναι ένα από τα κύρια θέματα που πρέπει να μας απασχολεί, ως μέτρο προστασίας των αγορών από την κρίση.

Συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, θα έχει την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται εκεί για το γάμο του Μανώλη Κεφαλογιάννη, στο Φανάρι. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού και ο κ. Μητσοτάκης πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κυρίους Σημίτη και Κληρίδη, καθώς το επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να είναι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Συνάντηση με τον κ. Γιλμάζ αναμένεται να έχει και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των βαλκανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια στις 12 Οκτωβρίου.

Μπαράζ ληστειών σε βάρος δύο τραπεζών και ενός ιδιώτη σημειώθηκε στην Αθήνα με λεία περίπου τα 40 εκατ. δρχ. Η πρώτη ληστεία έγινε στην Τράπεζα Κρήτης στο Μπραχάμι, όπου ο ληστής αφού πήρε από τα ταμεία 2,5 εκατ. δρχ. , έφυγε σαν κύριος από την τράπεζα παίρνοντας μάλιστα ταξί. Λίγο αργότερα δύο δράστες λήστεψαν την Εθνική Τράπεζα στην οδό Πατησίων 288 και αφού πήραν 2 εκατ. δρχ. προτίμησαν να φύγουν πεζή. Το μεσημέρι, δύο δράστες, στην περιοχή των Ανω Λιοσίων, άρπαξαν από τον Κωνσταντίνο Πλατσιδάκη τσάντα που περιείχε 35 εκατ. δρχ, τα οποία λίγη ώρα πριν είχε σηκώσει από την τράπεζα. Το πρωί, η Ασφάλεια ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον 24χρονο αστυνομικό Γιώργο Δερβεράκη, ως έναν από τους δύο δράστες της ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα στην Αχαρνών, την περασμένη Τρίτη. Η αστυνομία εντόπισε τα ίχνη του από το αυτοκίνητο που διέφυγαν οι δράστες και ανήκει στον ίδιο. Ο Δερβεράκης έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Μάιο γιατί φέρεται αναμεμιγμένος και σε υπόθεση απάτης.

Στον 40χρονο Χρήστο Καραμανιώλα ανήκει τελικά το πτώμα που βρέθηκε σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου, στην περιοχή Καπανδριτίου στην Αττική. Το θύμα ήταν δεμένο χειροπόδαρα και έφερε πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα, ενώ σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατός του επήλθε πριν από αρκετές μέρες, καθώς το πτώμα βρισκόταν σε τυμπανιαία κατάσταση.

Ποινική δίωξη για ασέλγεια κατ'εξακολούθηση σε βάρος ανηλίκων άσκησε ο εισαγγελέας Καβάλας εναντίον του Μιχάλη Πασσαλή, 41 χρόνων, ελαιοχρωματιστή από τα Αβδηρα της Ξάνθης. Ο Πασσαλής κατηγορείται ότι αποπλάνησε τρεις μαθητές του Δημοτικού, ηλικίας 10 έως 12 ετών και αφού τους έβαλε στο αυτοκίνητό του και τους οδήγησε σε ερημική τοποθεσία ασέλγησε εις βάρος τους. Σημειώνεται ότι ο Πασσαλής είχε καταδικαστεί και πάλι για ασέλγεια σε 11 χρόνια φυλάκιση το 1991.

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους αν το υπουργείο Υγείας δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, σχετικά με τις εφημερίες, δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατέλαβαν το ένα από τα δύο εφημερεύοντα νοσοκομεία της πόλης, το "Γ. Γεννηματάς". Στην Αττική τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη η απεργία των γιατρών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποφασισμένη να συνεχίσει τη μάχη κατά της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης, ΕΤΑ, παρά τη μονομερή εκεχειρία που κήρυξε η ηγεσία της, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ισπανίας. Οπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, η κυβέρνηση μελετά προσεκτικά την νέα αυτή χειρονομία της ΕΤΑ, θα περιμένει όμως μετά τις περιφερειακές εκλογές στη χώρα των Βάσκων, στις 25 Οκτωβρίου, για να κρίνει αν είναι ειλικρινής η απόφαση των αυτονομιστών να αποκηρύξουν την βία. Ο ισπανός αξιωματούχος, κατέστησε όμως σαφές, οτι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να σταματήσει τις προσπάθειες για την σύλληψη μελών της ΕΤΑ, μόνο και μόνο επειδή η αυτονομιστική οργάνωση υποσχέθηκε να διακόψει επ' αόριστον τον 30χρονο αγώνα της για ανεξαρτησία.

Προς εκτόνωση βαίνει η ένταση που επικρατούσε στις σχέσεις Ιράν- Αφγανιστάν. Η ηγεσία των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν συμφώνησε να απελευθερωθούν πέντε ακόμη Ιρανοί που κρατούνται αιχμάλωτοι σε φυλακές του Αφγανιστάν. Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών κλιμακώθηκε όταν πριν από μία περίπου εβδομάδα βρέθηκαν στο έδαφος του Αφγανιστάν τα πτώματα εννέα ιρανών διπλωματών, τους οποίους παραδέχθηκαν οτι σκότωσαν άνδρες των Ταλιμπάν. Σε αντίποινα, το Ιράν ανακοίνωσε οτι θα αρχίσει στρατιωτικά γυμνάσια και για το λόγο αυτό, συγκέντρωσε χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Από την πλευρά του, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν δήλωσε ότι με απειλές πολέμου δεν πρόκειται να υπάρξει λύση και απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Εθνη να βοηθήσουν για να επιλυθεί η κρίση.

Ενταση όμως επικρατεί και στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, όπου ανεπίλυτο φαντάζει το ακανθώδες πρόβλημα μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστινίων. Ετοιμος να εμποδίσει με όλα τα μέσα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του σε μεγάλης κυκλοφορίας ισραηλινή εφημερίδα. Σήμερα άλλωστε, οι ισραηλινές αρχές ενίσχυσαν τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών περιοχών που είχαν επιβάλει εδώ και μία εβδομάδα, καθώς εκφράζονται φόβοι για επιθέσεις ισλαμιστών ενόψει των εκδηλώσεων για το εβραϊκό νέο έτος που αρχίζει την Κυριακή.

Μεγαλειώδη απεργία πραγματοποιούν στην Προύσα της Τουρκίας, περίπου 7. 500 εργάτες της Ογιάκ-ΡΕΝΟ, θυγατρικής της γαλλικής αυτοβιομηχανίας ΡΕΝΟ και της ΤΟΦΑΣ θυγατρική της ΦΙΑΤ, διαμαρτυρόμενοι για την ανεπαρκή, όπως τη χαρακτήρισαν, συλλογική σύμβαση που το συνδικάτο τους υπέγραψε με την εργοδοσία. Η ΤΟΦΑΣ και η Ογιάκ-ΡΕΝΟ είναι οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Τουρκία με παραγωγή κατά το 1997, 105. 000 και 91. 000 αυτοκινήτων.

Με ένα άρθρο-καταπέλτη σχετικά με το ροζ σκάνδαλο που συγκλονίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαντά η σύζυγος του γάλλου πρωθυπουργού Σιλβιάν Αγκασινσκί στην εφημερίδα Λιμπερασιόν. Η Αγκασινσκί που είναι φιλόσοφος και συγγραφέας, υποστηρίζει οτι η υποκριτική, όπως τη χαρακτηρίζει, έρευνα για την αλήθεια από τον ανεξάρτητο εισαγγελέα, Κένεθ Σταρ εξελίχθηκε σ'ένα είδος "αμερικανικού φονταμενταλισμού" και διαστροφής της δημοκρατικής ζωής, καθώς ο Σταρ επεδίωξε να θέσει τη θρησκεία και τους ηθικούς κανόνες υπεράνω της πολιτικής και της δικαιοσύνης. Πρέπει, τονίζει, η Αγκασινσκί, να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην επιθυμία για διαφάνεια, καθώς ένας κόσμος χωρίς μυστικά ή χώρους για απομόνωση θα ήταν ένας κόσμος χωρίς αξιοπρέπεια. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος βρίσκεται γενικά ο γαλλικός Τύπος, ο οποίος κάνει λόγο για σεξουαλικό Μακαρθισμό, υποστηρίζοντας οτι οι απερίφραστες περιγραφές των συναντήσεων του αμερικανού προέδρου με την Μόνικα Λιουίνσκι που περιέχονται στην έκθεση του Σταρ, θα ήταν κάτι το αδιανόητο στη Γαλλία.

Και ενώ όλοι στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, περιμένουν με ανυπομονησία το θαυματουργό χάπι Βιαγκρά, ο γάλλος επιστήμονας που το λάνσαρε, γυναικολόγος-ψυχίατρος Ρόμπερτ Πόρτο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αλλαγές που θα φέρει στα σεξουαλικά ήθη. Σε μία συνέντευξη- ποταμό, ο γάλλος επιστήμονας αναφέρει μεταξύ άλλων, οτι η ανδρική ανικανότητα οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους, και για το λόγο αυτό το χάπι θα φέρει σεξουαλική επανάσταση, καθώς οι πάντες θα θέλουν να το πάρουν, είτε το χρειάζονται, είτε όχι. Και το χειρότερο, κατ'αυτόν, θα υπάρξουν περιπτώσεις ανδρών που μόνο και μόνο επειδή θα έχουν στήση υπό την επήρεια του Βιαγκρά, θα κάνουν έρωτα με γυναίκες που δεν τους ελκύουν ερωτικά. Αυτό είναι τρελό, τονίζει, καθώς αλλάζει την ανθρώπινη φυσιολογία, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους επιστήμονες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η προώθηση των νομοσχεδίων που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των μεταφορών και των συγκοινωνιών, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή αφορά τα ΕΛΤΑ, δεδομένου ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους και θ'ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για τον ΟΣΕ και τον ΟΑΣΑ. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνεργασία και τη συνεννόηση με τους εργαζόμενους με στόχο την αρτιότερη λειτουργία των οργανισμών.

Την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών στο έργο του αεροδρομίου των Σπάτων, εξέφρασε ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις μεταφορές Νιλ Κίνοκ, που επισκέφθηκε τα Σπάτα. Ο κ. Κίνοκ εκτίμησε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα αφού, όπως είπε, έχει ήδη ολοκληρωθεί το 37% του συνολικού έργου και μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το 50%, ενώ η ποιότητα των εργασιών είναι υψηλού επιπέδου. Για την Ολυμπιακή ο κ. Κίνοκ είπε ότι δεν είναι καθόλου χαμένη υπόθεση, αλλά αντίθετα μπορεί να γίνει μια επιτυχημένη, οικονομικά αποδοτική και δραστήρια επιχείρηση και να είναι παρούσα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κατηγόρησε το βρετανικό μουσείο, ο Γκράχαμ Μπινς, πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Μπλερ ο κ. Μπινς σχολίασε πως δεν έχει καμία σχέση με το παλαιό εργατικό κόμμα και πρόσθεσε ότι "εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε ν'αλλάξει τη γνώμη της κυβέρνησης ως το 2004, όταν εσείς θα έχετε το Μουσείο της Ακροπόλεως έτοιμο".

Υψιστη πράξη ανθρωπισμού, αλλά και πραγματική προσφορά ζωής αποτελούν η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις. Αυτό ήταν το μήνυμα εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Δωρεά και τη Μεταμόσχευση Οργάνων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι μεταμοσχεύσεις βρίσκονται εδώ και τρία χρόνια σε οριακό σημείο, καθώς χρόνο με το χρόνο τα μοσχεύματα λιγοστεύουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσφορά οργάνων στη χώρα μας είναι η χαμηλότερη στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, σ'ότι αφορά τα καρδιακά μοσχεύματα, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς μέσα στο 1997 αξιοποιήθηκαν μόλις 32 δότες, ενώ οι ανάγκες ξεπερνούσαν τις 100.

Ταλαιπωρία το πρωί για τους 40 επιβάτες της πτήσης 117 της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας από Αθήνα προς Τίρανα. Το αεροπλάνο που αναχώρησε με καθυστέρηση περίπου μιάς ώρας, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στα Τίρανα, παρουσίασε βλάβη στο ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τα Γιάννενα και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο. Οι επιβάτες θα αναχωρήσουν με άλλο αεροσκάφος για τον προορισμό τους.

Στόχος βομβιστικής ενέργειας έγινε τα ξημερώματα το κτίριο του Δήμου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Αγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό αποτελούμενο απο 9 μικρές φιάλες υγραερίου και ένα δοχείο με βενζίνη στην έξοδο κινδύνου του κτιρίου. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη και να εκδηλωθεί πυρκαγιά, από την οποία προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της ενέργειας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ψύχραιμα αντέδρασε η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, παρά τη νέα αναταρραχή που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές. Οι τιμές των μετοχών αν και αρχικά σημείωναν μεγάλη πτώση που προσέγγιζε το 2%, στη συνέχεια περιόρισαν σημαντικά τις αρχικές απώλειες. Ετσι ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,50%, στις 2. 173, 58 μονάδες. Οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν τις εξής μεταβολές: Τράπεζες πτώση 1,10%, Ασφάλειες άνοδος 0,37%, Επενδύσεις πτώση 1,34%, Λήζινγκ πτώση 0,21%, Βιομηχανικές άνοδος 0,68%, Κατασκευές πτώση 2,09%, Διάφορες πτώση 0,98%, Συμμετοχών άνοδος 1,75%. Με οριακή άνοδο 0,05% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και έφθασε τα 67,5 δισ. δραχμές.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Ιόνιο πολύ ισχυροί. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι δυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 22 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 27 και στο Αιγαίο 19 με 28 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με παροδική βροχή ή καταιγίδα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 26 και 16 με 21 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Saturday, 19 September 1998 - 0:17:43 UTC