Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-03

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Μεγάλες ελπίδες έχουν εναποτεθεί στην έκτακτη συνάντηση που έχουν σήμερα στην Ουάσιγκτον οι ηγέτες των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου ώστε να βρεθούν τρόποι για την αναστροφή των έντονων πτωτικών τάσεων στις διεθνείς χρηματαγορές. Ο Πρόεδρος Κλίντον ανακοίνωσε χθές οτι σε συνεργασία με τους άλλους ηγέτες και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα θέσει σε λειτουργία ένα νέο μηχανισμό που θα παρέχει οικονομική ενίσχυση σε χώρες που απειλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα διέρχεται τη χειρότερη κρίση του των τελευταίων 50 χρόνων. Στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές σημειώθηκαν χθές μεγάλες απώλειες ενώ στη Σοφοκλέους οι απώλειες του γενικού δείκτη ήταν 7, 32%. Ο δείκτης έπεσε στις 1. 892,62 μονάδες. Στη διεθνή χρηματιστηριακή αναταραχή έχουν χαθεί περισσότερα απο 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εξελίξεις στη Βαλκανική και η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των τριών χωρών σε όλους τους τομείς είναι στο επίκεντρο της διήμερης συνάντησης κορυφής των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας Κώστα Σημίτη και Πέτερ Στογιάνοφ και του Προέδρου της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου, σήμερα και αύριο στους Δελφούς. Το μεσημέρι οι ηγέτες των τριών χωρών ξεκίνησαν τον πρώτο κύκλο των συνομιλιών τους ο οποίος θα συνεχιστεί το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι , οπότε στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη τύπου. Τους κυρίους Σημίτη, Κονσταντινέσκου και Στογιάνοφ θα απασχολήσουν επίσης οι προοπτικές της συνάντησης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Αττάλεια της Τουρκίας στις 12 και 13 του μηνός και η ευρωπαϊκή προοπτική καθώς και η δυνατότητα ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Τη θέση των ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο επανέλαβε ο αμερικάνος προεδρικός απεσταλμένος στο Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη συνάντηση που είχε με τον Ραφούφ Ντενκτάς. Ο κ. Χόλμπρουκ, που θα επισκεφθεί την περιοχή γύρω στο Δεκέμβριο, υπογράμμισε οτι δεν διαπίστωσε αλλαγή στην πολιτική του τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο κ. Ντενκτάς συναντήθηκε επίσης με τον ΓΓ του ΟΗΕ και δήλωσε οτι είναι έτοιμος για συνομιλίες, θέτοντας ωστόσο ως όρο την αναγνώριση του ψευδοκράτους του και επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για συνομοσπονδία. Διπλωματικοί κύκλοι στα Ηνωμένα Εθνη επισημαίνουν οτι η νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα κινδυνεύει να εκφυλιστεί αν δεν καθοριστεί πολύ σαφώς και πολύ σύντομα η ημερήσια διάταξη.

"Το μέλλον της Ευρώπης" με έμφαση στις παραμέτρους της απασχόλησης την επικουρικότητα , τη δημοκρατική νομιμότητα και την "εγγύτητα" στον πολίτη θα συζητηθούν τη Δευτέρα στη Βιέννη απο εκπροσώπους των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης. Τον Κώστα Σημίτη θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Επίσης θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της συνάντησης των αρχηγών κρατών -μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στην Αυστρία.

Συνεχίζει να δίνει τη μάχη της στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού για να διατηρηθεί στη ζωή η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη, θύμα του αιματηρού επεισοδίου στην οδό Νιόβης. Η κατάσταση της υγείας της 25χρονης κοπέλας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση χθές. Σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν η νεφρική και ηπατική λειτουργία της, τελούν σε πλήρη παύση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η καρδιά της, η οποία όμως ακόμη λειτουργεί.

Στην αστυνομική επιχείρηση στην οδό Νιόβης δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για τη στάση του αντεισαγγελέα Σακκά αναφέρεται στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο υπουργός Δικαιοσύνης και του παραδόθηκε χθές. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Σακκάς μετά απο παρότρυνση των αστυνομικών ήταν σε απόσταση 30 μέτρων απο την είσοδο της πολυκατοικίας και δεν απαγόρευσε στους αστυνομικούς να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. Την ευθύνη της όλης επιχείρησης είχε αναλάβει η αστυνομία με δήλωση του υπαρχηγού της κ. Γεωργακόπουλου.

Την αναστολή των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασίσουν στη γενική τους συνέλευση τη Δευτέρα και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκαν οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα μετά την υπόσχεση του υπουργού Υγείας Κώστα Γείτονα οτι εφόσον υπάρξουν πραγματικές ανάγκες με το νέο σύστημα εφημεριών, θα εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα νοσοκομεία.

Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων για τη συνέχιση ή την αναστολή της αποχής των δημοτικών υπαλλήλων από τις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει οτι θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια δραχμές για την υπερωριακή απασχόληση όσων εργαστούν για τις δημοτικές εκλογές. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ όμως ζητά 4 δισεκατομμύρια δραχμές ή 3 δισεκατομμύρια, αλλά αφορολόγητα.

Στους νομούς Καβάλας , Ροδόπης περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Αύριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

Ενας Τούρκος "δουλέμπορος" και 16 Ιρακινοί λαθρομετάστες ανάμεσά τους και 9 παιδιά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κώ. Σύμφωνα με δήλωση των λαθρομεταναστών, κατέβαλαν στον Τούρκο μεταφορέα το ποσό των 3. 000 δολλ. ΗΠΑ εκαστος, για την μεταφορά τους απο τις τουρκικές ακτές.

Προβλήματα δημιούργησε η δυνατή βροχή που έπεσε στην Κέρκυρα το πρωί. Σύμφωνα με το διοικητή του Α'Πυροσβεστικού Σταθμού της Κέρκυρας, Σπύρο Μουρατίδη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάνω απο 50 κλήσεις για πλημμύρες κυρίως στα προάστια της πόλης της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στα Γουδιά, το Κοντόκαλι, τα Δανίλια, τα Κανάλια και το Μαντούκι.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμακώνει την ένταση στα σύνορά της με τη Συρία η Τουρκία η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την πραγματοποίηση μεγάλης στρατιωτικής άσκησης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ δήλωσε στην εφημερίδα "Μιλιέτ" οτι "δεν έχει ορισθεί ακόμη η ημερομηνία των ασκήσεων, αλλά οι στρατιώτες περιμένουν την εντολή". Αλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα, προερχόμενα από αεροπορικές βάσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες πραγματοποιούν πτήσεις σε χαμηλό ύψος κατά μήκος της τουρκο- συριακής μεθορίου.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Αυστραλία, το αποτέλεσμα των οποίων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. Η διαφορά ανάμεσα στο συνασπισμό της απερχόμενης κυβέρνησης Φιλελευθέρων-Εθνικιστών και του κόμματος των Εργατικων αναμένεται να είναι τόσο μικρή ώστε τα επίσημα αποτελέσματα θα κάνουν αρκετές μέρες να ανακοινωθούν.

Μέλη της οικογένειας του πρώην προέδρου της Ινδονησίας, Σουχάρτο, φέρονται αναμεμειγμένα στο εμπόριο ναρκωτικών. Σύμφωνα με μυστική έκθεση της αυστραλιανής αστυνομίας, υπάρχουν σοβαρές κατηγορίες ότι μέλη της οικογένειας Σουχάρτο, είχαν αναμειχθεί στη διακίνηση ναρκωτικών. Ηδη η αστυνομία στη Μελβούρνη έχει συλλάβει τέσσερις Ινδονήσιους, για διακίνηση ναρκωτικών και ένας από αυτούς κατέθεσε ότι εγκέφαλος της σπείρας διακίνησης είναι ο εγγονός του Σουχάρτο.

Οι Λετονοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές και σ'ένα δημοψήφισμα για ένα νέο νόμο περί ιθαγενείας, για το οποίο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να καθορίσει αν η χώρα θα βρεθεί στο πρώτο κύμα των υποψηφίων προς ένταξη στην Ευρωπαϊκη Ενωση χωρών. Ο νόμος περί ιθαγενείας που ισχύει καθιστά χωρίς υπηκοότητα περίπου 680. 000 ρωσόφωνους της Λετονίας, η ιθαγένεια των οποίων χάθηκε το '91 μαζί με τη Σοβιετική Ενωση.

Ο υπουργός Υποδομής και Τηλεπικοινωνικών της Μογγολίας δολοφονήθηκε χθές το βράδυ στην κατοικία του στο Ουλάν Μπατόρ από δύο αγνώστους, ανακοίνωσε σήμερα η μογγολική κυβέρνηση. Ο υπουργός 36 ετών, ήταν πιθανός υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού και η δολοφονία του μοιάζει να είναι "πολιτικό έγκλημα", δήλωσε επίσημη πηγή την οποία επικαλείται το κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί μέχρι ισχυροί, αλλά βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς. Η θερμοκρασία φθάνει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 24, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 28 και στο Αιγαίο τους 29 βαθμούς. Παροδικές νεφώσεις έχει στην Αττική, με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας. Οι άνεμοι πνέουν μέτριοι και το θερμόμετρο στην Αθήνα φθάνει τους 28 βαθμούς. Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες, μέτριους νοτιάδες και θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 23 βαθμούς έχει η Θεσσαλονίκη. Για αύριο στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα έχει τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι και στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Saturday, 3 October 1998 - 16:12:08 UTC