Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-10-05

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισε σήμερα στη Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η συζήτηση για να αποφασιστεί εάν θα αρχίσει επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Κλίντον. Η Επιτροπή, στην οποία την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, αναμένεται να ψηφίσει απόψε η αύριο το αργότερο υπέρ της έρευνας.

Διπλωματικός μαραθώνιος για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η Δύση έχει ήδη προειδοποιήσει το Βελιγράδι οτι είναι θέμα χρόνου μία στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ, εάν δεν σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην περιοχή. Συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς έχει απόψε στο Βελιγράδι ο αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε μία προσπάθεια να τον πείσει να αποσύρει όλες τις σερβικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο. Η κρίση στην περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο, και όπως ανακοίνωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Κομισιόν θα στείλει σύντομα εμπειρογνώμονες για να επισκεφθούν τις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι τελευταίες σφαγές Τα δύο σώματα της Ομοσπονδιακής Βουλής στο Βελιγράδι συνεδρίασαν μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο ρώσος πρόεδρος προς τον Μιλόσεβιτς και σε μία κίνηση καλής θέλησης, δέχθηκαν να μεταβεί αποστολή του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο. Σταθερά κατά της στρατιωτικής επέμβασης, έως ότου εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα τάχθηκε για άλλη μία φορά η Ελλάδα. Καταπέλτης όμως για το Βελιγράδι ήταν έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία τις περισσότερες σφαγές στη σερβική αυτή επαρχία διέπραξαν οι Σέρβοι, ενώ για σερβική τρομοκρατία κατά των άμαχων, έκανε λόγο η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στην Ελλάδα, ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, λίγες ημέρες πριν τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, ενώ στη μάχη ρίχνονται και οι πολιτικοί αρχηγοί για να στηρίξουν τους υποψήφιους που έχουν επιλέξει. Ο πρωθυπουργός επισκεύτηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Πειραιά Χρήστου Φωτίου και όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η επίσκεψη γίνεται με την ιδιότητα του κ. Σημίτη ως βουλευτή Πειραιά. Στήριξη στους υποψήφιους για το δημαρχιακό και νομαρχιακό αξίωμα της Θεσσαλονίκης, έδωσε χθες ο Κώστας Καραμανλής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών περικλείει κάποιο μήνυμα, αλλά η κυβέρνηση δεν κρίνεται τώρα αλλά από τις εκλογές του 2000 όταν θα έχει ολοκληρώσει το έργο της.

Συνεχίστηκε και σήμερα, αλλά με μικρότερη ένταση, η αναταραχή στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, καθώς δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα η χθεσινή συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου. Ετσι τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην Ουάσιγκτον, όπου άρχισαν οι εργασίες της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την Ελλάδα στις εργασίες αυτές εκπροσωπούν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος. Στα ασιατικά χρηματιστήρια καταγράφηκαν απώλειες που έφθασαν μέχρι και το 3,6%, ενώ μικτή είναι η εικόνα που εμφανίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στη Φραγκφούρτη η συνεδρίαση άνοιξε με έντονα πτωτικές τάσεις, αλλά στη συνέχεια οι τιμές ανέκαψαν με αποτέλεσμα να σημειώνεται άνοδος. Μικρές πτωτικές τάσεις επεκράτησαν στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ στη Σοφοκλέους σε κάποια στιγμή ο γενικός δείκτης είχε απώλειες που πλησίαζαν το 4% για να κλείσει τελικά με οριακή υποχώρηση 0,15%. Δεν υπάρχει λόγος αλλαγής της οικονομικής πολιτικής εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θα συνεχιστεί η ταλαιωπωρία των Θεσσαλονικέων, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί ύστερα από μια θυελλώδη συνεδρίαση αποφάσισαν παράταση των κινητοποιήσεων, παρά την αντίθετη εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου τους. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος και άλλα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Στην Αθήνα τώρα, παρά το γεγονός ότι η ΕΙΝΑΠ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων, οι γιατροί έξι μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής αποφάσισαν να απέχουν από τις εφημερίες.

Η πλέον βεβαρυμένη πόλη σε βενζόλιο είναι η Αθήνα, σε σχέση με άλλες πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, που συμμετείχαν σε πρόγραμμα καταγραφής του συγκεκριμένου ρύπου, το οποίο υλοποίησε η Νομαρχία Αθηνών, σε συνεργασία με το την Ιατρική Σχολή. Η Αθήνα, σε σχέση με τις υπόλοιπες πέντε πόλεις, είχε από διπλάσιες ως και οχταπλάσιες τιμές σε βενζόλιο, το οποίο είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνος ρύπος.

Με τον καθιερωμένο αγιασμό, χοροστατούντος για πρώτη φορά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, άρχισαν οι εργασίες της Ολομέλειας της βουλής. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε καλή δύναμη στα μέλη του κοινοβουλίου, ώστε, όπως είπε, να λαμβάνουν καλές αποφάσεις για το καλό του έθνους και του λαού. Αίσθηση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος ευλόγησε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της βουλής και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι όμως και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους είπε: "περίμενα να έλθουν κοντά μου αλλά δεν ήρθε κανείς και για να μην έχουμε τραβήγματα, γύρισα στη θέση μου". Ο αρχιεπίσκοπος αντικατέστησε το τροπάριο "Νίκας τοις ευσεβεύσι" με το απολυτίκιο "Εν Ιορδάνη βαφτιζομένου Σου Κύριε". Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης είχε προειδοποιήσει ότι αν έλεγε το Νίκας τοις βασιλεύσι θα γίνονταν επεισόδια. Οι εργασίες της ολομέλειας αρχίζουν αύριο, με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Χρήσιμη χαρακτήρισαν τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό οι συνδικαλιστές, μετά το σημερινό γεύμα που τους παρέθεσε στου Μαξίμου ο Κώστας Σημίτης και στο οποίο παρευρέθη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Συζητήθηκαν η εισοδηματική πολιτική, τα περιθώρια φορολογικών ελαφρύνσεων, τα μέτρα κατά της ανεργίας και η αίσθηση ασφάλειας που πρέπει να εμπεδωθεί στους εργαζόμενους, καθώς και προβλήματα κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα και την ΕΕ. Κατά πληροφορίες, ο κ. Σημίτης μίλησε στους συνδικαλιστές σε ένα γενικό πνεύμα κατανόησης της ανάγκης προστασίας των πλέον αδυνάμων αλλά μέσα στα στενά πλαίσα που επιβάλει η σύγκλιση με την ΟΝΕ.

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να ριχθεί άπλετο φως γύρω από το θάνατο του Ελληνορουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται στην αλήθεια καταγγελίες, που διατυπώθηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή, περί ανάμιξης δύο αξιωματικών της αστυνομίας στο θάνατο του κακοποιού. Κρατάμε απόσταση από όλα και τίποτα δεν αποκλείουμε, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Στον Ερυθρό Σταυρό τώρα η τραγική φιγούρα της υπόθεσης, η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη, συνεχίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Πάντως, οι γιατροί είναι απαισιόδοξοι, μετά τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία της, καθώς η νεφρική και η ηπατική λειτουργία τελούν σε πλήρη παύση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η καρδιά της.

Σε νοθευμένη παρτίδα ηρωίνης, που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τοξικομανών, οφείλονται οι τέσσερις θάνατοι που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στην πόλη, σύμφωνα με τον επικεφαλή της Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ, καθηγητή Δημήτρη Ψαρούλη. Ο κ. Ψαρούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τρεις από τους τέσσερις χθεσινούς θανάτους οφείλονται σε χρήση ηρωίνης με πρόσμιξη άγνωστης ουσίας. Στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα συνελήφθη ο Αγγλος Αρθουρ Γουέστγουντ 50, γιατί στο συνήθη έλεγχο που έγινε στο τρένο το οποίο προερχόταν από τη Βουλγαρία, βρέθηκαν στην κατοχή του 2,5 κιλά ηρωίνης, κρυμένη σε τσάντα με διολό πάτο.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την Παρασκευή φθάνει στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ Σολάνα, ο οποίος το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως δεν θέλησε να διευκρινίσει αν η επίσκεψη αυτή έχει σχέση με το στρατιωτικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και υπό την αιγίδα του κ. Σολάνα. Την Αθήνα όμως θα επισκεφθεί και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ιγκόρ Σεργκιέγεφ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε την επίσκεψη αυτή ως σημαντικό γεγονός, καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση επιδιώκει στενή συνεργασία με τη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα.

Ταχυδρομείται αυτή την εβδομάδα μια νέα παρτίδα 278. 000 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τα οποία είχαν καθυστερήσει κυρίως λόγω λαθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, 1. 870. 000 φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους 622 δις δρχ, περίπου 1. 400. 000 πήραν επιστροφή ύψους 110 δις δρχ και ένα εκατ. φορολογούμενοι παρέλαβαν μηδενικό σημείωμα.

Διαγωνισμό για την πρόσληψη 1. 000 συνοριακών φυλάκων, με αντικειμενικά κριτήρια, για τους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Καστοριάς και Φλώρινας προκήρυξε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Από αυτούς οι 900 είναι άνδρες και οι 100 γυναίκες. Οι υποψήφιοι άνδρες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 32ο έτος της ηλικίας τους και οι γυναίκες το 26ο. Επίσης, θα πρέπει να κατοικούν την τελευταία διετία ή να κατοικούσαν από της γεννήσεώς τους μέχρι και τα 18 τους χρόνια στους παραπάνω νομούς, να είναι απόφοιτοι λυκείου γενικής κατεύθυνσης ή ενιαίου πολυκλαδικού λυκείου χωρίς ειδικότητα.

Ενα κατεστραμμένο αγροτικό αυτοκίνητο και σοβαρές υλικές ζημιές σε τέσσερα σπίτια, ήταν ο απολογισμός ισχυρότατης έκρηξης τα ξημερώματα στον οικισμό Ζαχαριανά της κοινότητας Λουσακίων Χανίων. Την έκρηξη προκάλεσε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο αγροτικό αυτοκίνητο του Νικόλαου Μαλεφάκη, 60 χρόνων. Στο σημείο που τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός άνοιξε κρατήρας. Την υπόθεση ερευνά το αστυνομικό τμήμα Κισσάμου.

Με την απειλή κοντόκανης καραμπίνας λήστεψε το πρωί άγνωστος γεροδεμένος, ηλικίας περίπου 35 χρόνων, το υποκατάστημα της Γιούρομπανκ στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Ο ληστής άρπαξε από τα ταμεία 2,5 εκατομμύρια δρχ και εξαφανίστηκε με μία μοτοσυκλέτα, την οποία οδηγούσε συνεργός του.

Προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, από τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που κάνουν από το Σάββατο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Υδρευσης της συμπρωτεύουσας.

Βόμβα μολότοφ έριξαν άγνωστοι, τα χαράματα, στο αυτοκίνητο του Δημάρχου Δάφνης, Χαράλαμπο Σαραντόπουλο, 42 χρόνων, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 25. Πάντως, η μολότοφ δεν ανεφλέγη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Το συγκρότημα του Βασίλη Δανιήλ σε αγώνα που έριξε την αυλαία της 6ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας, επικράτησε με 1-0 του Αρη στο γήπεδο Χαριλάου, χάρη σε τέρμα που πέτυχε ο Λυμπερόπουλος στο 73ο λεπτό της συνάντησης. Ετσι οι ``πράσινοι`` κατάφεραν να ανέβουν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 15 βαθμούς, ενώ ο Αρης έμεινε στην 6η θέση με 10 βαθμούς.

Με ευρωπαϊκό αέρα ο Πανιώνιος πέρασε σαν σίφουνας μέσα από την Καβάλα, όπου νίκησε με 5-1 την τοπική ομώνυμη ομάδα, για την έκτη αγωνιστική ημέρα του πρωταθλήματος. Τα τέρματα των εξαιρετικών κυανέρυθρων, που θα μπορούσαν να νικήσουν και με μεγαλύτερο σκορ, πέτυχαν τρία ο Χέιλοκ και από ένα οι Φύσσας και Ιωαννίδης. Το γκολ της γηπεδούχου, με το οποίο προηγήθηκε στο 6ο λεπτό, πέτυχε ο Διγγόζης.

Σε διετή αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα τροποποίησε την ποινή των δύο μηνών, την οποία είχε επιβάλει κατ' αρχήν στον Πορτορικανό μπασκετμπολίστα του ΠΑΟΚ, Χοσέ Ορτίθ, η διοίκηση της Ομοσπονδίας μπάσκετ, για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κι αυτό γιατί και η δεύτερη εξέταση που πραγματοποιήθηκε 17 Σεπτεμβρίου, εν αγνοία της ΕΟΚ, ήταν θετική, καθώς ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,09 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,35, γαλλικό φράγκο προς 52,60, λίρα Αγγλίας προς 489,47, ελβετικό φράγκο προς 213,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,83, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 214,01, τη λίρα Κύπρου προς 595,07 και την ECU προς 347,48 δραχμές.

Εικόνα σταθεροποίησης παρουσίασε στο κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης η αγορά του Χρηματιστηρίου αν και στη διάρκεια των συναλλαγών η νευρικότητα ήταν έντονη και οι τιμές των μετοχών παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις. Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1889,69 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,15%, ενώ στο άνοιγμα της αγοράς οι απώλειες του δείκτη προσέγγιζαν το 4%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 43 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,10%, Ασφάλειες άνοδος 0,38%, Επενδύσεις άνοδος 0,26%, Λήζινγκ απώλειες 2,34%, Βιομηχανικές πτώση 0,04%, Κατασκευές άνοδος 0,99%, Διάφορες άνοδος 1,20%, Συμμετοχών πτώση 2,33%. Με άνοδο 1,11% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύννεφα πολέμου έχουν αρχίσει να μαζεύονται στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, καθώς η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει φθάσει σε ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο, αφότου η Αγκυρα άρχισε να κατηγορεί τη Δαμασκό οτι υποστηρίζει τους κούρδους αντάρτες. Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ντεμιρέλ, ο οποίος απείλησε όχι μόνο τη Συρία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών, προειδοποίησε οτι εξαντλείται ο χρόνος για να λάβει η Συρία συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να σταματήσει την υποστήριξή της προς τους Κούρδους. Ρόλο διαμεσολαβητή στην κρίση αυτή ανέλαβε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, η απάντηση όμως της Αγκυρας ήταν κάτι παραπάνω από χαλαρή, σχεδόν αδιάφορη, καθώς η συνάντηση Μουμπάρακ-Ντεμιρέλ αναβλήθηκε δύο φορές, εξαιτίας φόρτου εργασίας του δεύτερου, όπως ανακοινώθηκε, και μάλλον θα πραγματοποιηθεί αύριο. Συνομιλίες για την εκτόνωση της κρίσης είχαν σήμερα στη Δαμασκό ο σύρος πρόεδρος με τον λιβανέζο ομόλογό του, ενώ στην Αθήνα ο Δημήτρης Ρέππας επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία για την κρίση αυτή, υποστηρίζοντας οτι όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλλουν ώστε να υπάρχει κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Κυβερνητική κρίση ταλανίζει από χθες την Ιταλία, μετά την άρνηση των βουλευτών της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, κυβερνητικού εταίρου, να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 1999. Με την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι αγωνίζεται πλέον για να επιβιώσει, καθώς η πλειοψηφία των Κομμουνιστών είναι απαραίτητη και είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Η απόφαση αυτή όμως των κομμουνιστών προκάλεσε διένεξη και στους κόλπους του κόμματος και είναι χαρακτηριστική η κίνηση στην οποία προέβη ο μετριοπαθής προεδρός του, Αρμάντο Κοσούτα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, υποστηρίζοντας οτι πρέπει να γίνει ό, τι είναι δυνατόν για να διασωθεί η κυβέρνηση Πρόντι. Υπό τη σκιά της πολιτικής αυτής κρίσης άρχισε σήμερα στη Φλωρεντία η ετήσια γαλλο-ιταλική σύνοδος.

Η Ευρώπη αποψιλώνεται από τα δάση της και τη βλάστησή της εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας και της ξηρασίας. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο περιγράφεται διεξοδικά σε έκθεση που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία, δύο στα τρία δένδρα στην Ευρώπη έχουν καταστραφεί, ενώ στις 15 χώρες-μέλη, καθώς και σε 15 χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ποσοστό 25,3% όλων των δένδρων έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του φυλλώματός του. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μόνο το 35,1% όλων των δένδρων είναι υγιές και η επιδείνωση της κατάστασης, ιδιαίτερα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη έχει επέλθει τους 12 τελευταίους μήνες.

Στη Ρωσία έχει επέλθει ήδη ο βαρύς χειμώνας και ότι αυτό συνεπάγεται. Θλιβερή πρωτιά είχαν τρία άτομα, τα πρώτα του φετεινού ρωσικού χειμώνα, τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο από το ψύχος που ενέσκηψε στη χώρα, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Κάθε χρόνο, κατά την χειμερινή περίοδο, εκατοντάδες άτομα, κυρίως άστεγοι, χάνουν την ζωή τους εξαιτίας του ψύχους, κυρίως στη Μόσχα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα εκτός από τα δυτικά που θα υπάρχουν νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 14 με 29 και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 28 και 14 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Tuesday, 6 October 1998 - 2:12:07 UTC