Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-25

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


25. 11. 98 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρελθόν αποτελεί η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μεσούτ Γιλμάζ, μετά από 17 μήνες παραμονής στην εξουσία, καθώς στη σημερινή ψηφοφορία στην τουρκική εθνοσυνέλευση, η ολομέλεια έκανε δεκτή την πρόταση μομφής, με ψήφους 314 υπέρ επί συνόλου 528. Ο Γιλμάζ θα υποβάλλει απόψε την παραιτησή του στον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και αυτός με τη σειρά του θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα των Ισλαμιστών, που διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Ηδη έχουν κυκλοφορήσει τα πρώτα σενάρια για το πολιτικό μέλλον της χώρας, με πιο πιθανό αυτό που αναφέρει ότι πρέπει να σχηματισθεί μία κυβέρνηση που θα στηρίζεται από τα κόμματα της Μητέρας Πατρίδας, του Ορθού Δρόμου και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μάλιστα, ως πρωθυπουργός αυτού του σχήματος φέρεται ο ηγέτης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ωστόσο, υπάρχει το θέμα των πρόωρων εκλογών, που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Απριλίου, ενώ ο Γιλμάζ εδώ και δύο ημέρες μιλά για εκλογές νωρίτερα από τον Απρίλιο, κάτι που ο τουρκικός Τύπος τοποθετεί στο Φεβρουάριο.

Στο πάγωμα ή και τη μείωση των τιμολογίων τους για το 1999, συμφώνησαν με το υπουργείο Ανάπτυξης εκατοντάδες επιχειρήσεις βασικών παραγωγικών και εμπορικών κλάδων ενόψει του νέου έτους, του κρισιμότερου για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που θα υπάρξουν αυξήσεις, αυτές θα είναι μέχρι το ύψος του πληθωρισμού. Οπως δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, οι συμφωνίες αυτές διασφαλίζουν σημαντικά το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των παραγωγικών δυνάμεων στις προσπάθειες της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην ΟΝΕ και αποδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής που αποφασίστηκε πρόσφατα για μειώσεις των έμμεσων φόρων και πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Η κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ακόμη ότι οι συμφωνίες που συνήφθησαν προ μηνών με τους επιχειρηματίες του κλάδου διατροφής, καθώς και με τους κλάδους εισαγωγής και εμπορίας ανταλλακτικών, εφαρμόζονται κανονικά. Στο μεταξύ, μεγάλες μειώσεις επέρχονται στις τιμές των υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης μειώνεται κατά 3,20 δρχ το λίτρο, του ντίζελ κίνησης κατά 2,50 δρχ το λίτρο και του ντίζελ θέρμανσης κατά 2,20 δρχ. το λίτρο. Το μεσημέρι οι πρατηριούχοι μετά τη συνάντηση που είχαν με εκπρόσωπο του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν τελικά τις κινήσεις που είχαν προγραμματίσει, αναμένοντας τις αποφάσεις του υπουργείου επί των αιτημάτων τους.

Παραμένει το κλίμα έντασης στο χώρο της παιδείας με αφορμή τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα εξαπλώνεται το κύμα των καταλήψεων, ενώ ποικίλες αντιδράσεις προκέλεσε η παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα των καταλήψεων. Ο υπουργός παιδείας που εγκαινίασε σήμερα τον κύκλο των επισκέψεών του σε σχολεία, αποδοκιμάστηκε και απέδωσε σε παραπληροφόρηση τις αντιδράσεις των μαθητών. Πάντως τόσο ο κ. Αρσένης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τήρησαν αποστάσεις από την εισαγγελική παρέμβαση δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και ότι τα θέματα που προκύπτουν από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συνεννόηση. Στο μεταξύ, αύριο πραγματοποιείται στην Αθήνα νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, ενώ περίπου 200 σχολεία σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη.

Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της κρίσιμης σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, είχε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κυρίους Τζοχατζόπουλο και Πάγκαλο. Η μεθαυριανή σύσκεψη θεωρείται ως ιδιαιτέρως σημαντική, γενικότερα για το Κυπριακό και τη ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και ειδικότερα για το μέλλον των ρωσικών πυραύλων S-300, δεδομένου ότι υπάρχει προβληματισμός στις δυο κυβερνήσεις για τις συνέπειες της μιας ή της άλλης επιλογής. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΑΠΕ, προερχόμενες από κυβερνητικές πηγές στη μεθαυριανή σύσκεψη θα συζητηθούν διεξοδικά τα διάφορα ``σενάρια`` ένα προς ένα, αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. ``Θα ανοίξει η συζήτηση, αλλά δεν θα κλείσει``, σημείωνε χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή.

Σε εισπνοή μονοξείδιου του άνθρακα σε συνδυασμό με έμφραγμα του μυοκαρδίου, οφείλεται σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατος του 30χρονου οικοδόμου από τη Νέα Μαδυτό της Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε νεκρός κάτω από περίεργες συνθήκες, ενώ τα άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειας μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο άτυχος Νίκος Χατζηζήσης εισέπνευσε πιθανότατα μεγάλη ποσότητα μονοξείδιου του άνθρακα, όταν προσπάθησε να επιδιορθώσει τη γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος του σπιτιού του. Το ίδιο δηλητηριώδες αέριο φαίνεται ότι εισέπνευσαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που υπεστησαν σόκ, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορούν να δώσουν ακριβή στοιχεία για τα γεγονότα που προηγήθηκαν.

Κατατέθηκε σήμερα στη βουλή το λεγόμενο μικρό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ενοποίηση ταμείων και αντικίνητρα για την εργασία των συνταξιούχων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σύντομα θα ξεκινήσει και διάλογος για το μεγάλο πακέτο του ασφαλιστικού. Για προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και δείγμα αυταρχικής και αδίστακτης πολιτικής κάνει λόγο η ΝΔ σημειώνοντας ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τον κοινωνικό διάλογο και δεν θίγουν το σκληρό πυρήνα του ασφαλιστικού προβλήματος.

Σε βιομηχανία παραγωγής παιδιών είχε εξελιχθεί μια 36χρονη από τις Σέρρες, η οποία γεννούσε παιδιά αγνώστου πατρός και τα έδινε για υιοθεσία σε άτεκνα πλούσια ζευγάρια σ'ολόκληρη τη χώρα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της κοινότητας Νέου Σκοπού Σερρών η 36χρονη Στέλλα Σ. , που εργαζόταν κατά διαστήματα σε μπαρ, έφερε στον κόσμο τουλάχιστον 10 παιδιά, αλλά δεν μεγάλωσε κανένα ούτε ζει κάποιο από αυτά μαζί της. Ο εισαγγελέας έδωσε εντολή και άρχισε έρευνα για τη διελεύκανση της υπόθεσης, ενώ αρκετοί από το χωριό υποστηρίζουν ότι ορισμένοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι και την περιορισμένη διαννοητική κατάσταση της Στέλλας την είχαν μετατρέψει σε μηχανή σύλληψης και παραγωγής βρεφών.

Θα συνεχιστεί και αύριο η ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν τρεις στάσεις εργασίας από τις 5 έως τις 9 το πρωί, 12 με 3 το μεσημέρι και από τις 10 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα. Στάση εργασίας από τις 5 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα θα κάνουν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την υπόσχεση οτι θα προωθηθεί τροπολογία που θα διασφαλίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΔΕΘ και τη σχέση της με την Θεσσαλονίκη, καθώς και τη διατήρηση του ελέγχου και της ιδιοκτησίας των εγκαταστάσεων της απο το δημόσιο έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης που τον επισκέφθηκαν ενόψει της ιδιωτικοποίησης του τομέα υπηρεσιών της έκθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός είπε στους βουλευτές οτι προωθείται διαδικασία συμμετοχής ιδιωτών στο τμήμα υπηρεσιών της έκθεσης στην οποία θα συμμετέχουν και φορείς της πόλης.

Τριήμερη προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν ζήτησαν και πήραν από τον ανακριτή οι τέσσερις κατηγορούμενοι για την τραγωδία του Θερμαϊκού, που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ναυτικούς. Ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου "Γκόλντεν Κρήτη", Ελευθέριος Προέδρου, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Καβαδάς και οι υπάλληλοι της ΕΚΟ, Χρήστος Γεωργιάδης και Δημήτρης Μασμανίδης κατηγορούνται ότι δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας και δεν μερίμνησαν για τη στεγανότητα του αγωγού του διϋλιστηρίου κατά τη φόρτωση των καυσίμων. Ο συνήγορος των κατηγορουμένων δήλωσε ότι χάρη στους χειρισμούς που έκαναν οι πελάτες του αποφεύχθηκε καταστροφή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Στη Σπάρτη βρίσκεται από το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο Οσιο Νίκωνα και τη συμπλήρωση 1000 ετών απο την κοίμησή του. Αύριο θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία, ενώ το μεσημέρι ο δήμαρχος Σπάρτης θα του απονείμει το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Περίπου 10 τόνους καφέ, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές αξίας 12,5 εκατομμυρίων δρχ έκλεψαν άγνωστοι από τις εγκαταστάσεις εταιριών, που βρίσκονται στο 19ο χλμ της οδού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς. Εξάλλου, άγνωστος οπλοφόρος λήστεψε ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου, στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός ληστής μπήκε στο κατάστημα της Ελένης Κυρχόγλου και με την απειλή κοντόκαννης καραμπίνας αφαίρεσε κοσμήματα αξίας τριών εκατομμυρίων δρχ και εξαφανίστηκε.

Παραδόθηκε στην αστυνομία ο Παύλος Συγγελάκης, που καταζητείτο για τη δολοφονία του Σπύρου Βρατζή και τον τραυματισμό της Νικολίνας Αντωνιάδη, στην περιοχή του Γουδιού στην Αθήνα.

Αποφυλακίζεται με προσωρινή διάταξη της ανακρίτριας Πειραιά, ο εφοπλιστής Βαγγέλης Βεντούρης, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να σκοτώσει το συνάδελφό του Κώστα Αγαπητό. Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι εγγύηση 30 εκατομμυρίων δραχμών, απαγόρευση εξόδου απο τη χώρα και υποχρέωσή του να παρουσιάζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Στοιβαγμένοι, μέσα στην μικρή ξύλινη βάρκα του Τούρκου δουλεμπόρου ήταν 23 Ιρακινοί λαθρομετανάστες, που συνελήφθησαν απο λιμενικούς, ενώ προσπαθούσαν να αποβιβασθούν σε έρημη ακτή της Κώ. Μαζί με τους λαθρομετανάστες συνελήφθη και ο 20χρονος τούρκος δουλέμπορος, στον οποίο οι Ιρακινοί πλήρωσαν 1. 500 δολάρια ο καθένας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tην τρίτη της ήττα σε έξι αγώνες γνώρισε σήμερα η εθνική μας ομάδα του μπάσκετ, στο πλαίσιο του Α' προκριματικού ομίλου του Ευρωμπάσκετ '99. Η ελληνική ομάδα έχασε από τη Σλοβενία στο Μάριμπορ με 79-66 (ημ. 35-32), πραγματοποιώντας απαράδεκτη εμφάνιση ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα. Ετσι, η Ελλάδα με 9 βαθμούς σε έξι αγώνες, βρίσκεται στην τρίτη θέση του Α' ομίλου, έχοντας δύο βαθμούς λιγότερους από τη Γερμανία και την Σλοβενία. Θυμίζουμε ότι στην τελική φάση που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 1999 στη Γαλλία προκρίνονται οι δύο πρώτοι των πέντε ομίλων και οι τέσερεις καλύτεροι τρίτοι.

Το σημαντικότερο βήμα τους για την πρόκριση στους οκτώ του Τσάμπιονς Λιγκ πραγματοποιούν απόψε Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα την Πόρτο και την Ντιναμό Κιέβου. Ο Ολυμπιακός μετά από μία θριαμβευτική εμφάνιση νίκησε την Πόρτο με 2-1 σε αντίθεση με τον Αγιαξ που ηττήθηκε μέσα στην έδρα του από την Κρόατια με 1-0, έτσι τώρα η υπόθεση οκτάδα γίνεται πραγματικότητα!!!

Στον άλλο μεγάλο αγώνα της ημέρας, παρά το ότι ο Παναθηναϊκός νικούσε 0-1 στο Κίεβο την Ντυναμό μέχρι το 72' κατάφερε να χάσει και τώρα οι ελπίδες πρόκρισης στους "8" έχουν ψαλιδιστεί επικίνδυνα. Στο 72' ο Ρεμπρόφ βρέθηκε μόνος αμαρκάριστος στην μικρή περιοχή και με κοντινό πλασέ ισοφάρισε ενώ οκτώ λεπτά αργότερα η Ντυναμό πέρασε μπροστά στο σκόρ. Το αποτέλεσμα ήταν 2-1.

Οδυνηρή ήττα με 3-0 υπέστη από τις ΗΠΑ, η εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών στο 6ο παιχνίδι της, για τη Β' φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Ιαπωνία. Τα σετ: 15-9 σε 49' λεπτά, 15-11 σε 34' και 15-11 σε 34' επίσης λεπτά.

Προπονητής της ΑΕΚ είναι από σήμερα ο Ολεγκ Μπλαχίν. Ο Ουκρανός τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ενωση διάρκειας 18 μηνών. Τα οικονομικά ανταλλάγματα δεν έγιναν γνωστά, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, για τους έξι μήνες και εφ'όσον εξασφαλίσει η ΑΕΚ τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μπλαχίν θα εισπράξει 80 εκατομμύρια δρχ. Ο "Τσάρος", που έχει εργαστεί με επιτυχία και σε άλλες ομάδες της χώρας μας, αλλά δεν μπόρεσε να συμβιβαστεί με τον παραγοντισμό που επικρατεί στα ποδοσφαιρικά μας πράγματα, θα κάνει αύριο την πρώτη του προπόνηση με τους νέους παίχτες του και την Κυριακή θα καθήσει στον πάγκο της ομάδας, στον αγώνα κόντρα στον Αρη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρή υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, εξέλιξη που αποτελεί "διόρθωση" των τιμών των μετοχών μετά απο συνεχή άνοδο πέντε ημερών, στη διάρκεια των οποίων ο γενικός δείκτης τιμών είχε καταγράψει κέρδη 8,30%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2. 476,75 μονάδες μειωμένος σε ποσοστό 0,73%. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανήλθε στα 55,7 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες πτώση 0,80%, Λήζινγκ πτώση 0, 09%, Ασφάλειες πτώση 0,20%, Επενδύσεις πτώση 0,85%, Κατασκευές άνοδος 4,53%, Βιομηχανίες πτώση 1,33%, Διάφορες άνοδος 0,03%, Συμμετοχών άνοδος 0,28%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2,74%.

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 289,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,31, γαλλικό φράγκο προς 50,79, λίρα Αγγλίας προς 481,11, ελβετικό φράγκο προς 206,45, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,33, τη λίρα Κύπρου προς 575,89 και την ECU προς 335,23 δραχμές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλάζει τακτική τώρα η Τουρκία για το θέμα του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν, μετά και την αρνητική θέση που πήραν οι Ευρωπαίοι στο αίτημά της για έκδοσή του και ζητά να δικαστεί σε μία τρίτη χώρα όπως η Γερμανία ή η Ιταλία. Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας δήλωσε ότι έχει συγκεντρώσει επαρκείς αποδείξεις για την καταδίκη του Οτσαλάν σε ενδεχόμενη δίκη του στη Γερμανία. Στην Ιταλία, οι δικηγόροι του Οτσαλάν υποστήριξαν ότι ο ηγέτης του ΠΕ ΚΑ ΚΑ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη εάν η Ιταλία αρνηθεί να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο και ότι είναι διατεθειμένος να περάσει από δίκη για να αποδείξει την αθωωτητά του. Επίσης, ο Οτσαλάν επιθυμεί την αυτονομία του Κουρδιστάν, αλλά χωρίς να θίγεται η εδαφική ακεραιότητα του τουρκικού κράτους και ζήτησε από την Ευρώπη να υποστηρίξει μία ειρηνευτική πρόταση επτά σημείων προς την Τουρκία.

Ανοιξε ο δρόμος για την έκδοση του Χιλιανού δικτάτορα στην Ισπανία, όπου θα δικαστεί για εγκλήματα, βασανισμού και γενοκτονίας στη διάρκεια της 17ετούς διακυβερνησής του, μετά τη σημερινή απόφαση των πέντε διακστών του Ειδικού δικαστηρίου της Βουλής των Λόρδων στο Λονδίνο. Σύμφωνα με την απόφαση, που ελήφθη με τρεις ψήφους υπέρ και δύο κατά, ο Πινοτσέτ είναι αναγκασμένος να παραμείνει στη Βρετανία, μέχρι να αποφασίσει, το αργότερο ως τις 2 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εσωτερικών για το αν θα προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης. Η απόφαση αυτή, προκάλεσε την αντίδραση των υποστηρικτών του Πινοτσέτ στη Χιλή, που απειλούν θεούς και δαίμονες, ενώ την ίδια ώρα στις λαϊκές συνοικίες του Σαντιάγκο, αλλά και στους κεντρικούς δρόμους δακρυσμένα πρόσωπα από συγκίνηση και χαρά μιλούν για δικαίωση και πανηγυρίζουν. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης στη Χιλή δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία BMW ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακαλεί περίπου 7. 000 μοτοσυκλέτες, μοντέλο Κ 1200 RS, που κατασκευάστηκαν πρίν απο τον Σεπτέμβριο του 1997 επειδή ενδέχεται να παρουσιάζουν πρόβλημα διαρροής καυσίμου. Οι κάτοχοι των μοτοσυκλετών αυτών θα τις πάνε στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία για αντικατάσταση της τάπας χωρίς χρέωση.

Απίστευτο, αλλά οι αριστεροί αντάρτες της Κολομβίας καταγγέλουν τα τάγματα θανάτου, που υποστηρίζονται από τον στρατό, ότι επιδίδονται σε ανατριχιαστικές πράξεις κανιβαλισμού, απειλώντας παράλληλα ότι θα αποχωρήσουν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του εμφύλιου που ταλανίζει τη χώρα. Οι παραστρατιωτικοί, σύμφωνα με τους αντάρτες, αποκεφαλίζουν τα θύματά τους με αλυσοπρίονα, τρώνε τα μυαλά τους και πίνουν το αίμα τους! Ανεξάρτητες πηγές δεν έχουν επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των ανταρτών, αλλά είναι συχνό φαινόμενο ο εντοπισμός πτωμάτων που είναι κατατεμαχισμένα με αλυσοπρίονο.. . Να σημειωθεί ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 35. 000 άνθρωποι στην Κολομβία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να άρει υπό όρους το παγκόσμιο εμπάργκο που επεβλήθη στο βρετανικό βοδινό κρέας προ δύο ετών, λόγω της νόσου των τρελλών αγελάδων. Η Ευρωπαική Επιτροπή δεν προσδιορίζει στην απόφασή της ημερομηνία άρσης του εμπάργκο, αλλά σύμφωνα με τον εκπρόσωπο θα τεθεί σε ισχύ σε μερικούς μήνες, αφού προηγουμένως διενεργηθούν οι τελευταίοι κτηνιατρικοί έλεγχοι από ειδικούς της Ευρωπαικής Ενωσης.

ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις προβλέπονται αύριο σ'όλη τη χώρα, ενώ λίγες καταιγίδες θα σημειωθούν στη νότια Ελλάδα και χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 2 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 6 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με τοπικές βροχές και πιθανή καταιγίδα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 16 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις και είναι πιθανόν να βρέξει, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 7 με 12 βαθμούς.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Thursday, 26 November 1998 - 3:12:07 UTC