Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-26

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


26. 11. 98

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, με στόχο την ανατροπή των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, διατύπωσαν χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, μετά το τέλος του συλλαλητηρίου που πραγματοποίησαν στην Αθήνα. Η πορεία των περίπου 7. 000 μαθητών, που διακρινόταν από παλμό και μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησε από τα Προπύλαια και μέσω των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας κατέληξε στην πλατεία Κάνιγγος, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει τους δρόμους προς το υπουργείο Παιδείας. Ανάλογα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Το συλλαλητήριο της Αθήνας αμαυρώθηκε από επεισόδια που προκάλεσε ομάδα αναρχικών, η οποία με βόμβες μολότοφ προκάλεσε ζημιές σε έξι αυτοκίνητα και τρεις τράπεζες και πέταξε φωτοβολίδες στους αστυνομικούς. Πλήρη στήριξη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση παρέσχε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι κάθε τι το καινούργιο προκαλεί αντιδράσεις, οι οποίες δεν ξενίζουν και δεν πτοούν την κυβέρνηση. Για χάος που επικρατεί στο χώρο της παιδείας και προκλήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη, κάνει λόγο η ΝΔ που καλεί τον πρωθυπουργό ν'αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίζει με την αγωνία των μαθητών στο βωμό των εσωκομματικών ισορροπιών. Στο μεταξύ, βολές εκ των έσω δέχονται τα μέτρα Αρσένη για την παιδεία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, σε ερώτηση που κατέθεσε τονίζει ότι η μεταρρύθμιση που προτείνεται δεν διαθέτει όραμα, ποιότητα και ουσία και προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο χώρο της παιδείας.

Τέρμα στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών έθεσε για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000 και η κυβέρνηση θα κριθεί σε αυτές. Στη διάρκεια συνέντευξης εφόλης της ύλης, που παρέθεσε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου ο κ. Σημίτης τάχθηκε κατά της διαρχίας στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο. Αναφερόμενος στην οικονομία τόνισε ότι η χώρα μας θα ικανοποιήσει τα κριτήρια για ένταξη στην ΟΝΕ και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα κυμανθεί γύρω στο 4,1 με 4,2%, έναντι 4, 5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη Παράλληλα άφησε ανοιχτό το θέμα εφαρμογής του 35ωρου, αλλά μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Για τους ρωσικούς πυραύλους S-300 ενόψει και της αυριανής κρίσιμης συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι βασικό θέμα παραμένει η επίλυση του Κυπριακού και όχι η πυραυλολογία. Για το θέμα του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης πολιτικού ασύλου από την Ιταλία και χαρακτήρισε βίαιη, έντονη και υπερβολική την αντίδραση της Αγκυρας. Τέλος, επανέλαβε ότι παραμένει ανοιχτό για την Ελλάδα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και ανακοίνωσε ότι το ζήτημα αυτό θα θέσει στη συνάντηση που θα έχει σε λίγες ημέρες με τον νέο Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει το μήνυμα των δημοτικών εκλογών, σχολίασε η ΝΔ, κάνοντας και πάλι λόγο για ανίκανη κυβέρνηση. Ο κ. Σημίτης καθησύχασε και πάλι την πλουτοκρατία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση "Μαθητική Ανταρσία" ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ιπποκράτους, στο κέντρο της Αθήνας. Απο την έκρηξη του μηχανισμού, προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ο θυρωρός της πολυκατοικίας και προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Ο εμπρηστικός μηχανισμός αποτελείτο από δύο γκαζάκια και μπετόνι με βενζίνη. Της έκρηξης δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, παρά το γεγονός ότι στην πολυκατοικία εργάζονται δεκάδες άτομα, καθώς εκεί λειτουργούν πολλά γραφεία. Για άνανδρη επίθεση από ψευτοπαλληκαράδες έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ την επίθεση καταδίκασαν η ΝΔ και ο Συνασπισμός.

Τη θέση του κόμματός του για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι τα γραφεία του ΟΑΣΑ. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για κακή κατάσταση στις συγκοινωνίες, κακές υπηρεσίες, ταλαιπωρία για τον πολίτη και τεράστιο βάρος στις πλάτες των φορολογουμένων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάνει κανένα βήμα εξυγίανσης του φορέα των αστικών συγκοινωνιών. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΣΕ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στη διαδρομή Κορίνθου - Τρίπολης μετά την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, ενώ από αύριο θα λειτουργήσει κανονικά και η γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Την αισιoδοξία της ότι θα υλοποιηθούν οι πρόσφατες συμφωνίες του υπουργείου Ανάπτυξης με τον επιχειρηματικό κόσμο για συγκράτηση των τιμών, διατύπωσε η Βάσω Παπανδρέου εκτιμώντας ότι η πολιτική αυτή θα έχει απτά αποτελέσματα και θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του πληθωρισμού. Η κυρία Παπανδρέου εκτίμησε επίσης ότι στο τέλος του1999 ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα πέσει στο 2%. Στο μεταξύ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για πλαφόν 3,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια.

Με περίπου 45 στρατιώτες θα συμμετάσχει η Ελλάδα στην υπό γαλλική διοίκηση νατοϊκή δύναμη προστασίας των 2. 000 παρατηρητών του ΟΑΣΕ που έχουν εγκατασταθεί στο Κοσσυφοπέδιο για να επιτηρήσουν την πρόσφατη συμφωνία για ειρήνευση στην περιοχή. Αυτό δήλωσε στη βουλή ο υπουργός Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα μέχρι την τελευταία στιγμή, επέμενε πως είναι δυνατόν να υπάρξει ειρηνική λύση στο Κοσσυφοπέδιο και να αποφευχθεί η χρήση στρατιωτικής βίας.

Στη μικρή βραχονησίδα Αρμάθια, κοντά στην Κάσο, αποβιβάστηκαν το πρωί 150 λαθρομετανάστες, κρατώντας σημαίες του Κουρδιστάν και φωτογραφίες του Οτσαλάν. Οι Κούρδοι αποβιβάστηκαν από συριακό αλιευτικό σκάφος, το οποίο τους μετέφερε παράνομα, προφανώς για κάποιο άλλο νησί της Δωδεκανήσου, αλλά προσάραξε στη νησίδα απο άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Την αυτόνομη κάθοδό του στις εθνικές εκλογές αλλά πιθανόν και στις ευρωεκλογές, ανήγγειλε ο διαγραφείς βουλευτής της ΝΔ, Στέφανος Μάνος, με αφορμή παρουσίαση πρότασης νόμου που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών. Ο κ. Μάνος τόνισε ότι το θέμα επανόδου του στη ΝΔ έχει κλείσει μετά την απόφαση του προέδρου και του πειθαρχικού συμβουλίου του κόμματος, να τον διώξουν.

Πραγματικός Γολγοθάς ήταν και η σημερινή μέρα για τους κατοίκους της Αθήνας, το κέντρο της οποίας ήταν απροσπέλαστο, τόσο εξαιτίας της πορείας των μαθητών, όσο και από τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων στα τρόλεϊ. Στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας επικρατούσε χάος, ενώ την κατάσταση επιβάρυνε περισσότερο η βροχή που έπεφτε το πρωί. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στον ΟΣΕ, τον ΗΛΠΑΠ και τον ΗΣΑΠ που διαμαρτύρονται στο νομοσχέδιο για τις συγκοινωνίες. Στο μεταξύ, ακινητοποιημένος είναι από τις 5 το απόγευμα ο ηλεκτρικός, ενώ νέα στάση εργασίας πραγματοποιούν από τις 9 το βράδυ μέχρι τέλος της βάρδιας οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Για αύριο έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία στον ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία και στάση εργασίας στα τρόλεϊ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενταση και μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο Πειραιά, όταν αστυνομικοί, με εντολή του Εισαγγελέα ζήτησαν από την αρμόδια υπηρεσία τις άδειες υπαίθριων μικροπωλητών της Κυριακής. Στα επεισόδια παρενέβη και ο δήμαρχος Στέλιος Λογοθέτης και αφού πρώτα διαπληκτίσθηκε με τους αστυνομικούς, κλείδωσε τα συρτάρια που περιείχαν τους φακέλους των μικροπωλητών. Τελικά, μετά την επέμβαση της Εισαγγελέας Ελισάβετ Βίδρα, ο κ. Λογοθέτης πείστηκε να ανοίξει τα συρτάρια των γραφείων και να παραδώσει τους φακέλους.

Αγριο έγκλημα με θύμα μια 87χρονη αποκαλύφθηκε, στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για την Αικατερίνη Σάβαρη, που βρέθηκε νεκρή από συγγενείς της που πήγαν να της ευχηθούν για τη ονομαστική της γιορτή. Η άτυχη γυναίκα ήταν γυμνή από τη μέση και κάτω και τα χέρια της δεμένα πίσω στην πλάτη. Το πτώμα ήταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατός της επήλθε προ 10ημέρου.

Τρεις άγνωστοι, με την απειλή όπλων, μπήκαν στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Νέα Πέραμο Αττικής και αφού κινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους απέσπασαν 2. 500. 000 δρχ και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της αθλητικής δικαιοσύνης στον ΠΑΟΚ, καθώς ο αθλητικός δικαστής, για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, κατακύρωσε το παιχνίδι στους ερυθρολεύκους με 2-0, ενώ παράλληλα αφαίρεσε και τρεις βαθμούς από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό της έδρας του για πέντε αγωνιστικές. Πάντως, οι ποινές αυτές είναι εφέσιμες.

Να ρίξει τους τόνους και να διαψεύσει τις έντονες φήμες που θέλουν τον Ιορντανέσκου υπ'ατμόν από την εθνική ομάδα, προσπάθησε ο πρόεδρος της ΕΠΟ Αλημίσης, ο οποίος μίλησε και για το ιστορικό του σήριαλ που απασχόλησε τη φίλαθλη γνώμη. Παραδέχθηκε ότι είχε συνάντηση με τον Μελισσανίδη, ο οποίος του έκανε πρόταση για παράλληλη απασχόληση του Ιορντανέσκου σε εθνική και ΑΕΚ, κάτι που απέρριψε, ενώ εκείνες τις ημέρες ο Ρουμάνος τεχνικός του είχε πει ότι δεν ήθελε να σπάσει το συμβολαιό του με την ΕΠΟ...

Απογοητευτική η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών δεν κατάφερε να κάνει δεύτερη νίκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται στην Ιαπωνία, μένοντας έτσι έξω από τη δωδεκάδα. Στο τελευταίο παιχνίδι της η εθνική έχασε από την Ουκρανία με 3-1.

Η ήττα, αλλά κυρίως η άσχημη εμφάνιση κόντρα στη Σλοβενία, για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ, εξόργισαν τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, που ηγείτο της ελληνικής αποστολής στο Μάριμπορ. Ο ισχυρός άνδρας του ελληνικού μπάσκετ, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε με σκληρό ύφος στους διεθνείς μας μετά τον αγώνα και τους ζήτησε να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους για τη συνέχεια.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Καθοδική πορεία ακολούθησαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 2455,16 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,87%. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σήμερα σε μετοχές εταιριών μικρής κεφαλαιοποίησης, ενώ η αξία των συναλλαγών διατήρηθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα στα 49,2 δισ. δρχ. Οι επιμέρους δείκτες παρουσίασαν τις εξής μεταβολές. Τράπεζες πτώση 0,96%, Λήζινγκ πτώση 1,75%, Ασφάλειες πτώση 0,38%, Επενδύσεις πτώση 2,37%, Κατασκευές πτώση 2, 42%, Βιομηχανίες πτώση 0,56%, Διάφορες άνοδος 0,36%, Συμμετοχών πτώση 0, 69%. Με οριακή υποχωρηση 0,02% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγώνα δρόμου κάνει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, προκειμένου να καλύψει το κενό εξουσίας στο οποίο βυθίσθηκε η χώρα μετά την κατάρρευση χθες της κυβέρνησης μειοψηφίας του Μεσούτ Γιλμάζ, ύστερα από ψήφιση πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης, με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο Γιλμάζ δήλωσε οτι έως ότου σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, εκείνος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Ο Ντεμιρέλ από την πλευρά του, σύμφωνα με την παράδοση, συναντήθηκε πρώτα με τον ηγέτη του κόμματος που έχει τη μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο, τον Ρετσάι Κιουτάν, ηγέτη του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής. Ο Κιουτάν δήλωσε έτοιμος να πάρει το χρίσμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο οι πιθανότητες να του ανατεθεί αυτή η αποστολή φαίνονται πολύ λίγες, εξαιτίας της αντίθεσης του στρατού, ο οποίος παίζει το ρόλο του θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, και των φιλο- κοσμικών κύκλων της Τουρκίας στην παρουσία Ισλαμιστών στην κυβέρνηση. Απόψε, ο Ντεμιρέλ αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, και τον επικεφαλής του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετζεβίτ. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης εντός 45 ημερών, ο Ντεμιρέλ οφείλει να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, πιθανότατα τον Απρίλιο του 1999. Αξίζει να σημειωθεί οτι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή είναι το κόμμα της Αρετής των ισλαμιστών, οι οποίοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Αίσθηση όμως προκάλεσε σήμερα η απόφαση δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κρίνεται αθώος ο ισλαμιστής ηγέτης και πρώην πρωθυπουργός, Νετσμετίν Ερμπακάν, από την κατηγορία της ασέβειας κατά του συνταγματικού δικαστηρίου, το οποίο απαγόρευσε τον Ιανουάριο το "Κόμμα της Ευημερίας".

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση της Ισπανίας, μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής των Λόρδων, σύμφωνα με την οποία ο 83χρονος αιμοσταγής δικτάτορας της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ, δεν χαίρει διπλωματικής ασυλίας, απόφαση η οποία ανάβει το πράσινο φως για την έκδοση του από τη Βρετανία στην Ισπανία, προκειμένου να δικασθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οπως δήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ τρέφει την κρυφή ελπίδα, οτι τελικά η Βρετανία θα εμποδίσει μία τέτοια εξέλιξη. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει εφικτό, τότε η Ισπανία θα βρεθεί σε μία ιδιαίτερα δύσκολη θέση, η οποία θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με τη Χιλή. Χαρακτηριστική είναι η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ισπανική κυβέρνηση, σχετικά με την απόφαση της Βουλής των Λόρδων, στην οποία εκφράζεται απλά και μόνο ο σεβασμός στο έργο της δικαιοσύνης, ενώ ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να δηλώσει οτι δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι καλές σχέσεις Ισπανίας-Χιλής.

Η νέα τροπή αυτή στην υπόθεση Πινοτσέτ χαροποίησε ιδιαίτερα την Τουρκία, η οποία όποτε την συμφέρει τα βάζει όλα σε ένα καλάθι. Να αντλήσει διδάγματα από την υπόθεση του Αουγκούστο Πινοσέτ, καλεί σήμερα ο τουρκικός Τύπος την κυβέρνηση της Ιταλίας αναφορικά με το αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σήμερα μάλιστα, η Αγκυρα βρήκε ένα σύμμαχο στην υπόθεση αυτή, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ιταλό υπουργός Εξωτερικών που τάχθηκε κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου από την Ιταλία στον Οτσαλάν, υποστηρίζοντας οτι οι κατηγορίες που του προσάπτονται δεν επιτρέπουν την κατάταξή του στην κατηγορία των πολιτικά διωκωμένων. Στην Αθήνα, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της καλεί την κυβέρνηση να συμβάλει στην ανάληψη σοβαρών πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επίλυση του Κουρδικού.

Ο θάνατος καραδοκεί στο πολύπαθο κρατίτιο Πουντζάμπ της Ινδίας, στο οποίο θεομηνίες, συγκρούσεις και δυστυχήματα είναι στην ημερησία διάταξη. Τουλάχιστον 108 είναι οι νεκροί και περίπου 150 οι τραυματίες, όταν τρένο- εξπρές έπεσε πάνω σε εκτροχιασμένα βαγόνια άλλου τρένου. Ο εκτροχιασμός προκλήθηκε όταν έσπασε ο σύνδεσμος μεταξύ δύο βαγονιών. Τη στιγμή της σύγκρουσης οι περισσότεροι επιβάτες κοιμόντουσαν. Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1995, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 350 άτομα από τη σύγκρουση δύο τραίνων 200 χιλιόμετρα από το Νέο Δελχί.

Μία ζοφερή έκθεση για τον υποσιτισμό στον κόσμο παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Γεωργίας και Διατροφής των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία σημειώνεται ότι συνολικά ο κόσμος υποσιτίζεται όλο και περισσότερο και ότι 40 χώρες αντιμετωπίζουν κρίσιμη κατάσταση στον τομέα της διατροφής. Η έκθεση του FAO για το 1998, που παρουσιάστηκε σήμερα στη Ρώμη, προβλέπει για το τρέχον έτος μείωση της παραγωγής σιτηρών και του ρυθμού ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο, παρότι κάποιες γεωγραφικές ζώνες, όπως αυτή της Αφρικής, εθίγησαν λιγότερο από το φαινόμενο Ελ Νίνιο και από τη διεθνή οικονομική κρίση.

ΚΑΙΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους έντονες θα σημειωθούν αύριο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 4 με 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 16 και στο Αιγαίο 14 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχές, που τη νύχτα θα ενταθούν, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 11 με 16 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Συννεφιά με πιθανή παροδική βροχή θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει από 8 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Thursday, 26 November 1998 - 19:12:09 UTC