Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos FM: News in Greek, 98-11-27

Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: G.A.E.P.I.S. <http://www.gaepis.org>

* Προσφορά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


27/11/1998 ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Ταχεία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και μείωσή του κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του 1999, προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος και προανήγγειλε μείωση των επιτοκίων σε 15 μέρες. Ο κ. Παπαδήμος κατέθεσε το μεσημέρι στη βουλή την εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας, στην οποία τονίζει την ανάγκη συνέχισης της ακολοθούμενης νομισματικής πολιτικής, έως ότου επιτευχθεί ο τελικός στόχος για τον πληθωρισμό. Ο κ. Παπαδήμος αναγνωρίζει ότι υπάρχει σαφής βελτίωση των δεικτών της οικονομίας, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα στοιχεία αβεβαιότητας τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την προοπτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού σε επίπεδο χαμηλότερο του 2%.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και βεβαίως το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής σύσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τη συμμετοχή των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης των δύο χωρών. Για το καυτό θέμα των πυραύλων συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι του ζητήματος, όπως και οι διάφορες προτάσεις που υπάρχουν σχετικά με τους περαιτέρω χειρισμούς. Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός οι οριστικές αποφάσεις στο θέμα θα ληφθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού υπάρξει προσυνεννόηση με την Ελλάδα και σε συνάρτηση με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν από το διεθνή παράγοντα για μείωση της έντασης και των εξοπλισμών στο νησί. Ο κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακωθεί η τουρκική αδιαλλαξία, με αποκορύφωμα τις προτάσεις που υπέβαλε ο τουρκοκύπριος ηγέτης για συνομοσπονδία. Την πλήρη συμφωνία του με τις δηλώσεις του κ. Σημίτη, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Κληρίδης. Για αυτοπαγίδευση της ελληνικής και Κυπριακής πλευράς σε μια εσφαλμένη απόφαση, έκανε λόγο ο ΣΥΝ, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας αποκάλεσε πολιτικά ένοχο τον πρωθυπουργό για την υποτελή εξωτερική που ακολουθεί. Είναι προφανές ότι ο κ. Σημίτης αναζητά έξοδο διαφυγής από την τελική απόφαση, σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε κάθειρξη 20 ετών συνολικά καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 43χρονη Κάτια Γιαννακοπούλου, η οποία σκότωσε τον 53χρονο αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη. Το δικαστήριο ύστερα από τριήμερη διαδικασία κήρυξε ομόφωνα ένοχη την Γιαννακοπούλου για ανθρωποκτονία από πρόθεση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία. Κατά πλειοψηφία όμως το δικαστήριο με ψήφους 4 (των ενόρκων) κατά τριών (των τακτικών δικαστών) της αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος απέναντι της. Χωρίς τα ελαφρυντικά αυτά η προβλεπόμενη ποινή που θα της επιβαλλόταν, ήταν ισόβια κάθειρξη. Την απόφαση η Κάτια Γιαννακοπούλου τη δέχθηκε κλαίγοντας με αναφυλλητά. Κανένας ωστόσο από το κατάμεστο ακροατήριο δεν μπόρεσε να καταλάβει αν το κλάμα της προέρχονταν από χαρά ή από λύπη.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση έχει όραμα, περιεχόμενο, προοπτική και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μαθητών και τις καταλήψεις των σχολείων, καθώς και τις αρνητικές απόψεις που εξέφρασε, με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης για το θέμα. Ο κ. Ρέππας υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις δεν υποκινούνται, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα θα λυθούν και ότι το κριτήριο πάντοτε θα πρέπει να είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης ζήτησε τη συνδρομή της δικαιοσύνης και των γονέων για να δοθεί το συντομότερο δυνατό λύση στις συνεχόμενες καταλήψεις Λυκείων και Γυμνασίων.

Σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι τελωνειακοί, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος απέρριψε το αίτημά τους να μην περιληφθεί το ταμείο στις συγχωνεύσεις των ταμείων που προωθεί η κυβέρνηση με το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι τελωνειακοί δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν από τη Δευτέρα τις επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες που έχουν εξαγγείλει, ενώ ο υπουργός Εργασίας τους κάλεσε να αναλογιστούν της ευθύνες τους, έναντι του καταναλωτικού κοινού.

Σε σταύλο κρατούσαν κλειδωμένες και τις υποχρέωναν να εκδίδονται, έξι αλλοδαπές, ο 42χρονος γεωργοκτηνοτρόφος Ανέστης Δερμεντζόγλου και η φίλη του Λαρίσα Σαμουρλίεβα, 22 χρόνων, ομογενής από τη Γεωργία. Το ζευγάρι συνελήφθη από την ασφάλεια Κιλκίς, όταν μετά από έρευνα που έγινε στο σταύλο, δίπλα από το σπίτι του Δερμεντζόγλου, στους Ανω Αποστόλους, βρέθηκαν τέσσερις γυναίκες από την Ουκρανία, μία Ρωσίδα και μία Μολδαβή. Οι δύο κατηγορούμενοι υποχρέωναν τις γυναίκες να εκδίδονται σε άνδρες από την ευρύτερη περιοχή, χωρίς τη θέλησή τους, εισπράττοντας 10. 000 δρχ για την κάθε "επίσκεψη".

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα κάτω από τα ερείπια της παλαιάς μονοκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Κουμουνδούρου, στην Αθήνα. Η μονοκατοικία, που ήταν ακατοίκητη και αποτελούσε στέκι τοξικαμανών ή και καταφύγιο για Κούρδους λαθρομετανάστες, κατέρρευσε από άγνωστους λόγους και επειδή προ ημερών ζούσε μέσα μια οικογένεια μουσουλμάνων, κινητοποιήθηκαν άμεσα δυνάμεις της ΕΜΑΚ, που με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ερεύνησαν τα ερείπια, αλλά ευτυχώς δεν υπήρχαν εγκλωβισμένοι.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελεύθεροι, με χρηματική εγγύηση, αφέθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι για την τραγωδία του Θερμαϊκού, που κόστισε, την περασμένη Δευτέρα, τη ζωή, τριών ναυτικών ενώ ένας ακόμη συνάδελφος τους εξακολουθεί να αγνοείται. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου "Γκόλντεν Κρήτη" Ελευθέριος Προέδρου και Παναγιώτης Καβαδδάς, αντίστοιχα και οι υπάλληλοι της ΕΚΟ Χρήστος Γεωργιάδης και Δημήτρης Μασμανίδης, προσήλθαν να απολογηθούν στον ανακριτή, ο οποίος στους δύο πρώτους επέβαλε χρηματική εγγύηση πέντε εκατομμυρίων δρχ και στους άλλους δύο ενός εκατομμυρίου.

Με αίμα βάφτηκε η απόπειρα δύο Αλβανών να κλέψουν κοπάδι αγελάδων από έλληνες κτηνοτρόφους, στο Ορεινό Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα. Οι δύο Αλβανοί έγιναν αντιληπτοί και απείλησαν με όπλο τους αδελφούς Μακρή, οι οποίοι προσπάθησαν να τους καταδιώξουν. Τότε ο Γιώργος Μακρής, 58 χρόνων, πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε τον Τζεζίν Κάζο, 45 χρόνων, ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον αδελφό του, Αφρίμ, 38 χρόνων. Τα μεσάνυχτα ο Μακρής παραδόθηκε στην αστυνομία και είπε ότι οι Αλβανοί του ζήτησαν να πάει στο χωριό Λαζαράτι για να παραλάβει τα ζώα του, αφού προηγουμένως τους παρέδιδε 20 εκατομμύρια δραχμές.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι και οι καταστηματάρχες συζήτησε ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής σε περιοδεία του στο κέντρο της Αθήνας. Οι καταστηματάρχες, του μετέφεραν, οτι υπάρχει μεγάλη οικονομική κρίση, οτι το κέντρο έχει υποβαθμιστεί και υπάρχει πτώση του τζίρου των μαγαζιών. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επισκέφθηκε και τα γραφεία της ΓΕΣΕΒΕ και συζήτησε τα θέματα που απασχολούν τους βιοτέχνες, έκανε λόγο για πορεία παρακμής και απέδωσε στην κυβέρνηση τρομακτικές ευθύνες και την κατηγόρησε πως ούτε θέλει, ούτε μπορεί να αναστρέψει την πορεία.

Δύο νεαροί κουκουλοφόροι με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Ανω Γλυφάδα και αφού απέσπασαν επτά εκατομμύρια δρχ εξαφανίστηκαν. Οι δράστες, εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα που ήταν σταθμευμένη έξω από την τράπεζα. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τη σύλληψή τους, ενώ θα εξεταστεί και η βιντεοταινία που κατέγραψε τη σκηνή της ληστείας.

Για όσους γνωρίζουν το κυκλοφοριακό χάος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα τους φανεί παράξενο ότι ένα αυτοκίνητο έκανε μόλις έξι λεπτά μία απόσταση μισής ώρας. Οταν όμως αυτό το αυτοκίνητο είναι περιπολικό της αστυνομίας, με ικανότατο, απ'ότι φαίνεται οδηγό και μάλιστα μεταφέρει μία ετοιμόγεννη γυναίκα τότε όλα είναι πιθανά. Το πλήρωμα του περιπολικού, που διέπρεψε στην.. . ειδική διαδρομή Πλατεία Βαρδάρη-Ιπποκράτειο, αποτελούσαν οι αστυφύλακες Αριστείδης Κώστογλου και Βασίλης Καρατζοβάλης, ενώ η τυχερή γυναίκα ήταν η Αγαθή Πεταλίδη -Πατσέ, που πρόλαβε στο τσακ το.. . ραντεβού με το υγιέστατο αγοράκι που γέννησε και φυσικά αποτελεί το έπαθλο για όλους...

Ταλαιπωρία και σήμερα του επιβατικού κοινού της Αθήνας, η οποία έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και πράσινα λεωφορεία, καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες. Παράλληλα οι συνάδελφοί τους στα τρόλεϊ θα επαναλάβουν στάση εργασίας απο τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε τα μεσάνυχτα σε καφέ-μπάρ, στη παραλία Καλάμια, στην Κόρινθο. Απο την έκρηξη καταστράφηκε το διώροφο κτίριο, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε γειτονικά καταστήματα και σε σπίτια, καθώς και σε σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα. Οι αρχές αποδίδουν την ενέργεια αυτή σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Σημειώνεται ότι κοντά στο κτίριο που καταστράφηκε, βρέθηκαν αρκετές κηλίδες αίματος, οι οποίες εκτιμάται ότι ανήκουν σ'αυτόν που προκάλεσε την έκρηξη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κατάσταση "εκτάκτου ανάγκης" βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, μετά την βαριά τιμωρία που του επεβλήθη από τον αθλητικό δικαστή. Οπαδοί του δικέφαλου του Βορρά είναι αποφασισμένοι να κατεβούν και πάλι στους δρόμους και μάλιστα αυτή τη φορά να φθάσουν αν χρειαστεί και στα άκρα. Από την πλευρά της, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπέβαλε έφεση στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, κατά της απόφασης, με την οποία τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών, εξορία πέντε αγωνιστικών ημερών από το γηπεδό της και κατακύρωση του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού με σκορ 2-0.

Σε παιχνίδι της χρονιάς μετετράπη η συνάντηση, για το Τσάμπιονς Λιγκ, μεταξύ της Γαλατασαράι και της Γιουβέντους, που θα γίνει οριστικά στις 2 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, μετά την χθεσινή απόφαση της ΟΥΕΦΑ, καθώς οι Τούρκοι οπαδοί βρίσκουν το παιχνίδι αυτό για να.. . εκδικηθούν την Ιταλία για τη στάση της στο θέμα του Οτσαλάν. Η Γιουβέντους ζητά να αναβληθεί ο αγώνας ή ακόμα καλύτερα να γίνει σε ουδέτερο γήπεδο, ενώ από την πλευρά τους, οι παράγοντες της τουρκικής ομάδας υποστηρίζουν ότι δεν θα συμβεί το παραμικρό στο γήπεδο. Πάντως, δύο άσοι της "Μεγάλης Κυρίας", οι Γάλλοι διεθνείς Ζιντάν και Ντεσάμπ, αρνούνται να πάνε στην Κωνσταντινούπολη.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδική τροχιά επανήλθε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση μετά τη μικρή διορθωτική υποχώρηση των δυο προηγούμενων ημερών. Ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με άνοδο 0,95% στις 2. 478,37 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο και έφθασε τα 62,9 δισ. δρχ. Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε μικρή άνοδο 0,58% ενώ η μέση αξία συναλλαγών κυμάνθηκε στα 61,1 δισ. δρχ. εναντι 61,7 δισ. της περασμένης εβδομάδος. Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Τράπεζες άνοδος 0,73%, Ασφάλειες πτώση 0,32%, Λήζινγκ πτώση 0,65%, Επενδύσεις άνοδος 2,77%, Κατασκευές πτώση 0,28%, Βιομηχανίες άνοδος 1,82%, Διάφορες πτώση 0,49%, Συμμετοχών άνοδος 1,84%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή υποχώρηση 0,17%.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου στο θέμα Οτσαλάν, διάλεξαν να παίξουν η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες πρότειναν από κοινού σήμερα την ανάληψη μίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την "πολιτική επίλυση του Κουρδικού. Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση που είχαν στη Βόνη ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάσιμο Ντ'Αλέμα, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σρέντερ ανακοίνωσε την οριστική απόφαση της Γερμανίας να μην ζητήσει από την Ιταλία την έκδοσή του Οτσαλάν, υποστηρίζοντας οτι αυτό που προέχει πάνω από όλα είναι η ασφάλεια της χώρας του, καθώς στη Γερμανία ζουν οι περισσότεροι Κούρδοι και Τούρκοι από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης. Από την πλευρά του, ο Ντ'Αλέμα ζήτησε τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου που θα δικάσει τον Οτσαλάν. Στην Τουρκία, ο υπουργός Αμυνας ζήτησε με επιστολή του στον γγ του ΝΑΤΟ να πιέσει την Ιταλία να της παραδόσει τον Οτσαλάν, ενώ ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ολοκλήρωσε σήμερα την προετοιμασία του φακέλου για την έκδοση του. Ο φάκελος αποτελείται από 900 σελίδες και θα διαβιβασθεί στις ιταλικές αρχές. Την παροχή πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν εκ μέρους της Ελλάδας, ζήτησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν.

Συντονισμένες προσπάθειες για την μη έκδοση του χιλιανού δικτάτορα, Πινοτσέτ, στην Ισπανία προκειμένου να δικασθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πραγματοποιεί η Χιλή. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής μετέβη στο Λονδίνο και απόψε συναντάται με τον βρετανό ομόλογό του, όπου αναμένεται να του ζητήσει την απελευθέρωση του Πινοτσέτ επικαλούμενος "ανθρωπιστικούς λόγους". Αξίζει να σημειωθεί οτι ο νυν χιλιανός υπουργός Εξωτερικών υπήρξε θύμα και αυτός της απάνθρωπης δικτατορίας του Πινοτσέτ και το 1973 είχε αναγκασθεί να εγκαταλείψει τη χώρα του. Από την πλευρά τους, βρετανοί δικαστές συμφώνησαν να δώσουν επιπλέον χρόνο εννέα ημερών στον βρετανό υπουργό Εσωτερικών για να αποφασίσει εάν τελικά θα εκδοθεί στην Ισπανία ο Πινοτσέτ. Την ίδια ώρα στη Χιλή, αυξάνονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οπαδών αλλά και αντιπάλων του δικτάτορα και η αστυνομία προέβη σε μαζικές συλλήψεις.

Συνεχίζεται το κενό εξουσίας στην Τουρκία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες των κομμάτων δεν συναινούν στην πρόταση του προέδρου Ντεμιρέλ να καθυστερήσει η διεξαγωγή των πρόωρων γενικών εκλογών, που έχουν προγραμματισθεί για τον Απρίλιο του 1999, και να σχηματισθεί μια βιώσιμη κυβέρνηση στη χώρα, μετά την πτώση της παρούσης υπό τον Γιλμάζ την Τετάρτη, έπειτα από ψήφιση πρότασης μομφής. Ωστόσο, φήμες θέλουν ως εξαιρετικά βάσιμη την πιθανότητα να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Γιλμάζ-Τσιλέρ. Στο μεταξύ κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμα την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε σήμερα σε λεωφορείο που διέσχιζε την επαρχία Κιρίκαλε, ανατολικά της Αγκυρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα και να τραυματισθούν άλλα 20. Στο λεωφορείο επέβαιναν συγγενείς φανατικών ισλαμιστών που κρατούνται στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης.

Τους 154 έχουν φθάσει οι νεκροί από το χθεσινό σιδηροδρομικό δυστύχημα, στο κρατίδιο Πουντζάμπ στη βόρεια Ινδία και όπως δήλωσαν αξιωματούχοι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί και άλλο, αφού τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ολοκληρώσει προς το παρόν το έργο τους. Πάνω από 200 άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία σε γειτονικές πόλεις. Μεταξύ των πτωμάτων που έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί από τα συντρίμμια είναι 30 γυναίκες και 11 παιδιά. Τουλάχιστον δέκα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα. Η διακίνηση με τρένο είναι ο φθηνότερος τρόπος στην Ινδία, όπου καθημερινά υπολογίζεται ότι με το μεταφορικό αυτό μέσο διακινούνται περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι.

Με 128 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 10 αποχές, η βουλγαρική Βουλή ενέκρινε σήμερα τροπολογία στον Ποινικό Κώδικα της χώρας με την οποία η καταργείται τη θανατική ποινή και αντικαθίσταται με ισόβια δεσμά, χωρίς δικαίωμα αναθεώρησης της καταδίκης. Η απόφαση αυτή έρχεται σε ριζική αντίθεση με την επιθυμία της κοινής γνώμης, καθώς το 75% τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής, αποτέλεσμα της κατακόρυφης αύξησης της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια.

ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές αναμένεται αύριο σ'όλη τη χώρα. Από το μεσημέρι πάντως ο καιρός θα παρουσιάσει διαστήματα βελτίωσης κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί έως πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 3 με 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 16 και στο Αιγαίο 12 με 17 βαθμούς Κελσίου. Βροχές και πιθανόν καταιγίδες αύριο στην Αθήνα, αν και από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρα διαστήματα βελτίωσης. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι ισχυροί με εξασθένηση από το μεσημέρι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 12 με 16 βαθμούς Κελσίου. Βροχές κατά περιόδους ισχυρές, μέτριους και πρόσκαιρα ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 7 με 11 βαθμούς θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.
Cosmos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kosmos2html v1.03d run on Saturday, 28 November 1998 - 3:12:09 UTC