Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Enhmervsh toy Typoy apo ton kybernhtiko ekprosvpo 4/1/96

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 04/01/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Καλημέρα σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα διαδικαστικό πριν αρχίσουμε: αύριο δεν θα κάνουμε briefing.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αύριο (05/01) δεν θα έχουμε ενημέρωση. Τη Δευτέρα (08/01) κανονικά στις 13:00. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, απαντώντας προχθές σε μια ερώτηση, μιλήσατε για "εκτροπή". Είχατε συνεννοηθεί σχετικά με τον πρωθυπουργεύοντα, γιατί ο κ. Τσοχατζόπουλος καταδίκασε αυτά που είπατε εσείς.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το θέμα αυτό έχει ήδη κρατήσει αρκετά. Ηταν θέμα του "briefing" και χθες και προχθές. Επομένως, σας παραπέμπω τόσον στις προχθεσινές όσον και στις χθεσινές μου δηλώσεις. Και αρκούμαι σ' αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά είναι καινούργιο αυτό του κ. Τσοχατζόπουλου, χθες το απόγευμα βγήκε ο κ. Τσοχατζόπουλος και μίλησε και είπε ότι δεν εγκρίνει αυτό, ότι δηλαδή δεν συμφωνεί με την "εκτροπή", στην οποία εσείς αναφερθήκατε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησα χθες σε όλες τις ερωτήσεις και εμμένω στις απαντήσεις μου.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Υπάρχει διάσταση μεταξύ της δηλώσεώς σας και εκείνης του κ. Τσοχατζόπουλου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το διήμερο αυτό ερωτήθηκα και απάντησα. Το διήμερο αυτό ερωτήθηκα εφ' όλης της ύλης (πάνω σε όλα αυτά τα θέματα) και απάντησα.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε τί ακριβώς σημαίνει η δήλωση του κ. Τσοχατζόπουλου; Είναι πρωθυπουργεύων και εσείς τον εκπροσωπείτε. Επομένως, τί σημαίνει η δήλωσή του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι απάντησα χθες και προχθές σε όλα αυτά. Και για τη θέση μου απάντησα και για το ρόλο μου απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας διαβάσω επί λέξει τη δήλωση του κ. Τσοχατζόπου- λου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν χρειάζεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, σας παρακαλώ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει: "Είναι αναφαίρετο δικαίωμα, καταστατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος να συγκληθεί σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές και τις συνταγματικές προϋποθέσεις, για να απαντήσει σε οποιοδήποτε θέμα". Εσείς όμως είπατε ότι η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος χωρίς την έγκριση του Πρωθυπουργού, είναι εκτροπή. Ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει άλλα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μην απλουστεύετε και μην επιδιώκετε να υπεισέλθουμε εκ νέου, δια της πλαγίας οδού, στο όλο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού παραπέμπετε στις χθεσινές σας δηλώσεις, είπατε επί λέξει το εξής: ότι εάν η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει την συγκατάθεση του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορεί να συγκληθεί. Επί λέξει το είπατε. Εγώ μάλιστα σας ρώτησα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας καλώ να διαβάσετε προσεκτικά το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του briefing, γιατί στη συνέχεια ακολουθούν και άλλες ερωτήσεις και απαντήσεις. Τα οποία όλα αυτά λύθηκαν χθες με τη συνεδρίαση και την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, το οποίο προσδιορίζει το πλαίσιο των περαιτέρω εξελίξεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, να συμπεράνουμε ότι υπάρχει διάσταση πρωθυπουργεύοντος και Κυβερνητικού Εκπροσώπου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Καμμία διάσταση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς δεν υπάρχει; Αλλα λέει ο ένας, άλλα λέει ο άλλος.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απάντησή μου είναι: Καμμία διάσταση. Αλλη ερώτηση;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας πήρε μήπως ο κ.Τσοχατζόπουλος, μετά από αυτές τις δηλώσεις σας, είτε να το συζητήσετε, είτε να σας πει ότι δεν ήταν σωστές αυτές οι δηλώσεις που κάνατε; Σας πήρε τηλέφωνο ο κ. Τσοχατζόπουλος γι' αυτό το θέμα; Είχατε καμμιά επαφή μαζί του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Με τον κ. Τσοχατζόπουλο...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αναφέρομαι πάντα για μετά τις δηλώσεις σας.

ΧΥΤΗΡΗΣ:...επικοινωνώ συχνά - πυκνά. Και σας καλώ να μελετήσετε προσεκτικά και τις δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου και τις δικές μου. Αλλη ερώτηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ο κ. Τσοχατζόπουλος απορρίπτει την "εκτροπή". Θεωρεί νόμιμη τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ποιό από τα δυο ισχύει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Λοιπόν, άλλη ερώτηση.

ΚΑΚΑΒΑΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ θα ήθελα συμπερασματικά να πω ότι υπήρξατε στόχος επιθέσεων και μάλιστα από συναδέλφους σας, κάποιος δε βουλευτής (δεν θυμάμαι το όνομά του) είπε ότι "ο κ. Χυτήρης εκφράζει μόνο τον εαυτό του". Θα θέλατε να δώσετε μια απάντηση σ' αυτό το θέμα που δημιουργείται;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησα χθες σ' αυτό, δηλαδή για το ρόλο μου.

ΚΑΚΑΒΑΣ: Συμπερασματικά θα ήθελα να δώσετε μια απάντηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Απάντησα για το ρόλο μου χθες. Διαβάστε το χθεσινό "briefing". Να μην τα επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα. Αλλη ερώτηση;

ΣΚΟΥΡΗΣ: Το Εκτελεστικό Γραφείο, χθες, στην απόφασή του, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δρομολογηθεί λύση χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν είναι έτσι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το Εκτελεστικό Γραφείο, χθες, πήρε την απόφασή του. Μια απόφαση σωστή, η οποία καθορίζει το πλαίσιο των παραπέρα κινήσεων, σε ό,τι αφορά και την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σας υπενθυμίζω ακόμη ότι χθες υπήρξε συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και ακολούθησε στη συνέχεια συνεδρίαση και απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Λοιπόν, σας παραπέμπω στη συγκεκριμένη απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και θα σας παρακαλέσω να μείνουμε σ' αυτήν. Ορίστε, ο κ. Κιάος.

ΚΙΑΟΣ: Στο πλαίσιο αυτών που λέτε, σκέπτεται η Κυβέρνηση, το Εκτελεστικό Γραφείο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Κεντρική Επιτροπή, ας τα αθροίσουμε όλα μαζί ή ας καταλήξουμε στην Κυβέρνηση, αν σκέπτεται λοιπόν η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λύση του αδιεξόδου, μέσω διαδικασιών καθαρά κοινοβουλευτικών μέσα από τη Βουλή, είτε με νομοθετημένες ρυθμίσεις (τροποποιώντας ή συμπληρώνοντας νόμους) είτε προτείνοντας λύση μέσω νομοθετημέ- νης ρυθμίσεως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το πλαίσιο των κινήσεων προσδιορίζεται από τη χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Και αφού η απόφαση αναφέρεται σε σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν οι όποιες παραπέρα αποφάσεις.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη κύριε Υπουργέ, αλλά εγώ εννοούσα συγκεκριμένα: υπάρχει ο νόμος 1985 (αν θυμάμαι καλά) βάσει του οποίου αναπληρούται ο Πρωθυπουργός. Μήπως σκέπτεται η Κυβέρνηση να συμπληρώσει το νόμο αυτό, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη διαδικασία αντικαταστάσε- ως του Πρωθυπουργού;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι όποια περαιτέρω απόφαση ληφθεί, θα γίνει μετά από συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως έχει καθορισθεί από την χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Δηλαδή κατά τη διαδικασία δρομολόγησης αυτών των παραπέρα κινήσεων, δεν θα ερωτηθεί ο κ. Παπανδρέου; (Δεν ακούγεται ευκρινώς).

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στην χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου όλα αναφέρονται.

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Δεν αναφέρεται τίποτε.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Προφανώς, ελπίδα μας είναι ότι μέχρι την ημερομηνία της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής θα μπορέσει να ερωτηθεί ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Αν δεν μπορέσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι μια υποθετική ερώτηση. Και αυτό ακριβώς θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή στις 20 Ιανουαρίου.

ΦΙΛΗΣ: Είναι πραγματική η ερώτηση, κύριε Υπουργέ. Εδώ και ενάμιση μήνα δεν έχει καταστεί δυνατόν να ερωτηθεί.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ολα τα τυχόν ερωτήματα που θα έχουν προκύψει μέχρι τότε, θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή στις 20 Ιανουαρίου.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Ο κ. Καστανίδης, χθες, ο οποίος είναι Υπουργός της Κυβέρνησης, έδωσε μία ερμηνεία για τον όρο "εκλείπει". Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτή, ο Πρωθυπουργός είναι απών. Είναι Υπουργός της Κυβέρνησης ο κ. Καστανίδης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σίγουρα. Σεβόμενος κάθε άποψη, επιτρέψτε μου να παραμείνω στην απάντηση που έδωσα, χθες, στο θέμα αυτό.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε αν υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταβεί ο Πρωθυπουρ- γός στις ΗΠΑ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει μία διάσταση απόψεων ανάμεσα σε συνταγματολόγους αλλά και ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα - υπάρχει και εντός του ΠΑΣΟΚ - ως προς την ερμηνεία του συνταγματικού όρου "εκλείπει". Στο ανάλογο πρόβλημα του αν θα ψήφιζε ο αναπληρών τότε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο μακαρίτης Αλευράς, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπήρχε ένα συνταγματικό κενό. Τότε, η Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε προσφύγει στη Βουλή και είχε λυθεί το πρόβλημα με την απόφαση της Βουλής και ψήφισε ο αείμνηστος Αλευράς. Η Κυβέρνηση, η οποία μεριμνά - και πρέπει να μεριμνά, φαντάζομαι ότι θέλει να μεριμνά - για την ορθή λειτουργία των θεσμών, σκέπτεται να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία, δηλαδή μια συζήτηση στη Βουλή, για ένα συνταγματικό πρόβλημα τόσο κρίσιμης σημασίας που δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ και τους βουλευτές του;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν συντρέχει τέτοιος λόγος. Και δεν είναι η Βουλή, ο χώρος στον οποίο μπορεί να συζητηθεί και να λυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα, όπως αυτό στο οποίο αναφέρεσθε.

ΦΙΛΗΣ: Ο καθηγητής συνταγματολόγος κ. Σκουρής (ο οποίος κάθε άλλο παρά αντιπολιτευόμενες απόψεις έχει), είπε ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για να λύσει αυτή τη διαφωνία που υπάρχει και επί πολιτικού επιπέδου, είναι η Ολομέλεια της Βουλής.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι μία άποψη αυτή του κ. Σκουρή, αλλά δεν είναι η επικρατούσα άποψη.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν αισθάνεται την ανάγκη να λύσει αυτό το σοβαρό πρόβλημα, έστω με κάποια συζήτηση στην Ολομέλεια; Τα talk-shows στην τηλεόραση είναι καλύτερος χώρος για τη συζήτηση του προβλήματος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τα talk-shows δεν λύνουν το πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Το συζητούν όμως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το συζητούν, γιατί αυτή είναι η δουλειά τους.

ΦΙΛΗΣ: Η Βουλή...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Βουλή δεν είναι talk-show!

ΦΙΛΗΣ: Μια πρόταση συνταγματικής λειτουργίας δεν θα τεθεί στη Βουλή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είναι το θέμα αυτό για τη Βουλή. Μη συγχέετε τη Βουλή με τα talk-shows.

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα δεν αφορά τη Βουλή, που έχει δώσει εντολή σχηματισμού Κυβερνήσεως;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είναι θέμα αυτό για τη Βουλή. Αλλη ερώτηση;

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επειδή έχουμε κάποια καινούργια στοιχεία. Δηλαδή, τη συλλογή υπογραφών εκ μέρους του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την άμεση σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να συζητήσουν το πολιτικό ζήτημα των ημερών. Επιμένετε στην άποψη ότι ο μόνος αρμόδιος είναι ο Πρόεδρος του Κόμματος ή τα όργανα που τον αντικαθιστούν (δηλαδή το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή) για να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα ή μπορεί τώρα εάν η πλειοψηφία των βουλευτών θελήσει, να έχουμε μια άμεση συνεδρίαση πριν από τις 20 του μηνός;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μένω σ'αυτά που είπαμε χθες για το όλο θέμα. Επίσης, θέλω να σας πω προς διευκόλυνσή σας ότι αυτή τη στιγμή συνεδριάζει το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μαζεύει υπογραφές, όμως.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αλλη ερώτηση έχετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στείλατε επιστολή;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν έχω στείλει ακόμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα στείλετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Περιμένω την απόφαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το οποίο συνεδριάζει αυτή την ώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σκέπτεται η Κυβέρνηση να συγχαρεί, επί τη αποχωρήσει του, τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας κ. Σοάρες, ο οποίος σε ηλικία 71 ετών θεώρησε ότι είναι μεγάλος για να συνεχίσει την πολιτική του καριέρα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Κυβέρνηση, βεβαίως, επιτελεί το έργο της σε όλους τους τομείς. Και επομένως, και στον τομέα αυτόν, τον διπλωματικό. Και επί τη αποχωρήσει και επί τη αναλήψει. Σας ευχαριστώ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.00 run on Wednesday, 10 January 1996 - 2:07:16