Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 23-01-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 23/01/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Σας χαιρετώ. Εύχομαι η ημέρα να είναι καλή και όχι μόνο σε επίπεδο καιρικών συνθηκών!
* Θα ήθελα να σας ενημερώσω κατ' αρχήν ότι ο κ. Πρωθυπουργός δέχεται αυτή την ώρα τον Γάλλο Πρεσβευτή, ο οποίος και του μεταφέρει μήνυμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Ζακ Σιράκ.
* Επίσης, ο κ. Πρωθυπουργός αύριο το απόγευμα στις 7:00 θα επισκεφθεί το γραφείο του στον Πειραιά. Επίσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά δεν θα γίνει λόγω φόρτου εργασίας και υποχρεώσεων του κ. Πρωθυπουργού.
* Να προσθέσω ακόμη ότι υπάρχει συνάντηση των Σοσιαλιστών Πρωθυπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - είναι μια πρωτοβουλία του κ. Βρανίτσκι - η οποία ξεκινάει στις 25 του μηνός, θα γίνει στην Αυστρία σε μια μικρή κωμόπολη κοντά στο Ινσμπουργκ. Εκεί την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει, αναπληρών τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Συγγνώμη κύριε Υπουργέ, γιατί δεν θα πάει ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Λόγω φόρτου εργασίας, γιατί έχουμε μπροστά μας προγραμματικές δηλώσεις. Και νομίζω η προσπάθεια που κάνει ο κ. Πρωθυπουργός να είναι όσο γίνεται πιο έτοιμος, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, δεν του επιτρέπει να λείψει από την Ελλάδα, δεδομένου ότι η συνάντηση αυτή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Θα είναι εκεί ο κ. Τσοχατζόπουλος. Τη συνάντηση αυτή θα απασχολήσουν κυρίως θέματα, τα οποία αργότερα θα απασχολήσουν και την Διακυβερνητική και πιο συγκεκριμένα θέματα τα οποία αφορούν τους τομείς της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Αυτά σε γενικές γραμμές. Είμαι στη διάθεσή σας. Να ξεκινήσω από τον κ. Φίλη που τον βλέπω πολύ καλά, είναι και συμπατριώτης μου!

ΦΙΛΗΣ: Σας ευχόμεθα καλά καθήκοντα!

ΡΕΠΠΑΣ: Να είσαι καλά Νίκο!

ΦΙΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω για ποιό λόγο δεν θα παραστεί στη συνάντηση η Υπουργός Ανάπτυξης κα Βάσω Παπανδρέου, τη στιγμή που τα θέματα που θα συζητηθούν εμπίπτουν στις αρμοδιότη- τές της;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή έχει προηγηθεί και άλλη συνάντηση στα πλαίσια των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια - θα έλεγα καλύτερα - του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις οποίες συναντήσεις αυτές συμμετείχε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Και νομίζω ότι είναι λογικό να συμμετάσχει και στη νέα αυτή συνάντηση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επ' αυτού: Οσάκις δηλαδή χρειάζεται ο Πρωθυπουργός να αναπληρώνεται από κάποιον, θα τον αναπληρώνει ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Είναι ad hoc η εκπροσώπηση της Ελληνικής Κυβέρνησης από τον κ. Τσοχατζόπουλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός χθες είπε πριν φτιάξει την Κυβέρνηση, τον κ. Χαραλαμπόπουλο. Ο κ. Χαραλαμπόπουλος λέει ότι λέει ψέμματα ο κ. Πρωθυπουργός. Τί συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός δεν είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Χαραλαμπόπουλο. Είχε μια συνομιλία με τον κ. Χαραλαμπόπουλο για τον σχηματισμό της Κυβέρνησης και την πολιτική της πορεία. Και πράγματι, ο κ. Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον κ. Χαραλαμπόπουλο για το έργο της Κυβέρνησης και την πορεία της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν ανακοινωθεί η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχαν επικοινωνία. Μένω σ' αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι ο κ. Χαραλαμπόπουλος είπε ότι μετά...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Χαραλαμπόπουλος έχει την άποψή του. Εγώ σας είπα ότι ο κ. Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον κ. Χαραλαμπόπουλο για την πορεία της Κυβέρνησης και το πολιτικό της έργο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιό λόγο ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Χαραλαμπόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, γιατί θεώρησε ότι ήταν χρήσιμες και πολύτιμες οι συμβουλές ή η γνώμη που του εξέφρασε ο κ. Χαραλαμπόπουλος για την πολιτική πορεία και την επιτυχία της Κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να υποβάλω μια ερώτηση με δυο σκέλη: Πρώτον, για τη δήλωση του κ. Αρσένη ότι η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση Σημίτη. Και δεύτερον, πώς σχολιάζετε την ενέργεια του κ. Πεπονή να πάει στο Ωνάσειο...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσένης μετέχει στην Κυβέρνηση, της οποίας Πρωθυπουργός είναι ο Κώστας Σημίτης. Αλλη ερώτηση;

ΜΙΧΑΗΛ: Η δεύτερη ερώτησή μου, κύριε Υπουργέ, είναι ότι ο κ. Πεπονής επισκέφθηκε το Ωνάσειο πριν αναλάβει καθήκοντα και όπως είπε, ζήτησε την έγκριση του Ανδρέα Παπανδρέου...

ΡΕΠΠΑΣ: Η κίνηση αυτή είναι μια κίνηση αβροφροσύνης και θα έλεγα δείχνει το ήθος του κ. Πεπονή. Ηταν κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από οποιαδήποτε άλλη συνταγματική ή νομική διαδικασία, αλλά εν πάση περιπτώσει ο κ. Πεπονής ένοιωσε την ανάγκη να κάνει αυτή τη χειρονομία. Δεν τη σχολιάζω.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα βασικό χαρακτηριστικό της Κυβερνήσεως του κ. Σημίτη είναι η συγκρότησή της με τη λογική των ομάδων. Κατ' άλλους αυτό εκφράζει μια συνθετική ενωτική αντίληψη και κατ' άλλους σημαίνει απαρχή κατακερματισμού. Θέλω να σας ρωτήσω: Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει γραμμή προς ποιά κατεύθυνση, ώστε να διαλυθούν οι ομάδες στο ΠΑΣΟΚ; Και μια και εσείς είσθε Υπουργός Τύπου και ανήκετε στην ομάδα των "επτά", θα την διαλύσετε την ομάδα αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα πρέπει - και είναι γνωστό αυτό σε σας - να ξεκαθαρίσουμε ότι εγώ δεν απαντώ για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, πρέπει να πω ότι στα πλαίσια, μια και είναι κοινή η πολιτική μας λειτουργία, της δραστηριότητας που έχει το ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της Κυβέρνησης, είναι καλό να εκφράζονται ελευθέρως όλες οι απόψεις και να συντίθενται ώστε να υπάρχει μια κοινή πλεύση, γιατί είναι κοινή η προσπάθεια και κοινός ο στόχος. Ασφαλώς, ουδείς συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρχουν σε πολιτικά κόμματα ομάδες με την έννοια των προσωποπαγών μηχανισμών. Αυτό είναι κάτι που μας βρίσκει όλους αντίθετους. Και ο κ. Σημίτης στο παρελθόν έχει μιλήσει ακριβώς γι' αυτό: ότι και αυτός είναι αντίθετος. Αλλά ασφαλώς σε κάθε κόμμα και νομίζω και στα πλαίσια της Κυβέρνησης, καλό είναι να μην υπάρχει "μονοκαλλιέργεια". Να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης των απόψεων. Αυτή είναι η απάντηση.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα και θα διαλύσετε την ομάδα των "επτά";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμμία ομάδα, είτε των "επτά", είτε των "δεκαεπτά", είτε των "τεσσάρων", είτε οποιωνδήποτε άλλων. Υπάρχουν πρωτοβουλίες ανθρώπων, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους. Οι απόψεις τους αυτές νομίζω ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές ακόμη και αν μας βρίσκουν διαφωνούντες.

ΜΑΡΔΑΣ: Και μια ακόμη ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης στηλίτευσε αυτή τη λογική της ομαδοποίησης και μιλάει για δυναμικές μειοψηφίες. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις του κ. Κακλαμάνη, τις οποίες έχει διατυπώσει και στο παρελθόν. Τις ακούμε με πολλή προσοχή. Ο κ. Κακλαμάνης, στη δήλωσή του - πρέπει να επισημάνω - λέει κάτι το πολύ σημαντικό: ότι όλοι αφειδώλευτα και με ειλικρίνεια πρέπει να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση ώστε να εξαντληθεί η τετραετία, γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της χώρας. Και αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία και μας βρίσκει όλους σύμφωνους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, παλαιότερα, στις προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ίσχυε ένας κανόνας: Οτι μέλη της Κυβέρνησης δεν μπορούν να διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική. Ο κανόνας αυτός ισχύει και στη νέα Κυβέρνηση του κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι οποιαδήποτε Κυβέρνηση, απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει, θεωρεί τη συμφωνία των μελών της ώστε να υπάρξει πάνω σε αυτή τη συμφωνία, σε αυτή τη βάση, η συνεργασία τους, προκειμένου να πετύχει τους κοινούς στόχους. Μια είναι η Κυβέρνηση. Οι Προγραμματικές Δηλώσεις θα εκφράζουν το σύνολο των μελών της Κυβέρνησης. Αρα, όλοι οι Υπουργοί θα εργάζονται στην ίδια κατεύθυνση.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι λεγόμενοι "κεντρογενείς" παραπονούνται (χρησιμοποιούν μια ήπια έκφραση) επειδή κανένας εκπρόσωπός τους δεν υπάρχει στην Κυβέρνηση. Μήπως επειδή ο κ. Χαραλαμπόπουλος πήρε μόνο έντεκα ψήφους, γι' αυτό σημαίνει ότι δεν είναι άξια εκπροσώπησης η ομάδα των κεντρογενών στην Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Χαραλαμπόπουλος είναι ένα στέλεχος με ιδιαίτερη αξία και σημασία, το οποίο τιμούμε και σεβόμαστε απολύτως. Ακούμε πάντοτε με προσοχή τις απόψεις του. Οσον αφορά το σχόλιο το οποίο κάνετε, δεν θα έχω κάποια απάντηση να δώσω, με την έννοια ότι δεν συμφωνώ απολύτως με τη λογική σας. Διαφωνώ απολύτως.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ερώτηση έκανα.

ΡΕΠΠΑΣ: Διαφωνώ απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι γεγονός κύριε Υπουργέ ότι...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει αν μπω στη δική σας λογική να συμφωνήσω μαζί σας περί του χαρακτήρα και του στίγματος που έχει καθένα από τα μέλη της Κυβέρνησης. Και αυτό δεν είναι σωστό. Δεν προτίθεμαι να το κάνω, γιατί δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Γι' αυτό το λόγο και μόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζετε τις κριτικές διαφόρων στελεχών, όπως του κ. Κακλαμάνη, του κ. Μπέη και άλλων για τη σύνθεση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σύνθεση της Κυβέρνησης είναι μέλημα του Πρωθυπουργού. Και πιστεύω ότι εκφράζει, με τη σύνθεσή της, η Κυβέρνηση αυτή και την συνέχεια και την ανανέωση, ώστε να πετύχουμε την στρατηγικής σημασίας νίκη, για την οποία μίλησα και χθες. Και πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΡΙΣ: Υπάρχει πρόθεση στην Κυβέρνηση να αλλάξει τις Διοικήσεις των Τραπεζών και Οργανισμών και αν ναι, πού συγκεκριμένα; Και δεύτερον, υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του 8% του ΟΤΕ και του 10% της ΔΕΠ, γιατί είναι κάτι που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ πρόωρο να σας δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις και στα δυο θέματα. Νομίζω ότι εν όψει των Προγραμματικών Δηλώσεων πρέπει να είμαστε λίγο συγκρατημένοι στο να μπούμε σε τέτοιες εξειδικεύσεις για το κυβερνητικό έργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η κατάργηση του Υφυπουργείου Εξωτερικών, είναι υποβάθμιση για τον Απόδημο Ελληνισμό ή αναβάθμιση για να ασχολείται ο κ. Πάγκαλος με αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά η Κυβέρνηση, επειδή έχουν ιδιαίτερο βάρος και ενδιαφέρον, θα συνεχίσει να ασχολείται το ίδιο, εντόνως. Νομίζω ότι υπάρχει συνέχεια, υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική, η οποία έχει δώσει καρπούς με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για το οποίο πολλά γνωρίζετε εσείς, εξ όσων γνωρίζω και εγώ. Και νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με τον κ. Πάγκαλο να διαθέτει τις δυνάμεις εκείνες, οι οποίες πρέπει να διατίθενται, ώστε να πετυχαίνει στο έργο της για την υποστήριξη του Απόδημου Ελληνισμού.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, άκουσα στα ραδιόφωνα σήμερα ορισμένους συναδέλφους σας στην Κυβέρνηση να δηλώνουν ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Ηθελα να ρωτήσω, πριν τις Προγραμματικές Δηλώσεις, αν υπάρχει κάποια άποψη της Κυβέρνησης για το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος;

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπαδέλης είπε σε δηλώσεις του στο FLASH 9,61 ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής, όπως επίσης και ένας πολύ πιστός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο κ. Παρασκευάς Αυγερινός, είπε το ίδιο πράγμα. Εκφράζει αυτό κάτι, πέραν από προσωπική γνώμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι στις προθέσεις μου να σχολιάζω τις απόψεις συναδέλφων, βουλευτών και Υπουργών γενικώς. Για την ιστορία όμως πρέπει να πω ότι ο κ. Παπαδέλης έχει και παλαιότερα εκφράσει τις προσωπικές του απόψεις επί του θέματος και σήμερα δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να επαναλάβει ότι παλαιότερα είχε διατυπώσει αυτή την άποψη. Αλλά, πρέπει να σας πω ότι τέτοιο θέμα δεν απασχολεί την Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απασχολεί την Κυβέρνηση θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι τέτοιο θέμα δεν απασχολεί την Κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Τί θα γίνει με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, θα παραμείνουν οι ίδιοι ή θα αλλάξουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ πρόωρο αυτή την ώρα, για να σας δώσω οποιαδήποτε απάντηση. Είναι πολύ πρόωρο. Αυτή την ώρα, οι νέοι Υπουργοί βρίσκονται στη διαδικασία ενημέρωσης. Νομίζω ότι προηγούνται άλλα θέματα και ασφαλώς θα έρθει και η ώρα που θα αντιμετωπισθεί και το συγκεκριμένο θέμα το οποίο θέσατε.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για το δικό μας Υπουργείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που είπατε "το δικό μας". Αυτό με χαροποιεί. Συμφωνώ απόλυτα. Είναι δικό σας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν απαντήσατε, όμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Είπα ότι είναι πρόωρο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ήρθα λίγο καθυστερημένα, θέλω να ρωτήσω τί ώρα έγινε η συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο; Πριν ή μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ δύσκολο, είτε δια ζυγαριάς, είτε δια ωρολογίου να σας πω αν ήταν μικρότερη από μακρά ή περισσότερη από λίγη ή να σας προσδιορίσω ποιά ώρα ακριβώς έγινε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν ή μετά από την ανακοίνωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε πριν, όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός. Και έγινε συζήτηση για την Κυβέρνηση, για το ύφος, το ήθος και την προοπτική της.

ΜΑΡΔΑΣ: Οι Προγραμματικές Δηλώσεις του 1993, δεσμεύουν την Κυβέρνηση Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Η Κυβέρνηση με τη νέα της σύνθεση - επαναλαμβάνω και πάλι - ότι είναι Κυβέρνηση συνέχειας, είναι Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, επειδή ούτως ή άλλως είναι μία νέα Κυβέρνηση, πρέπει να προβεί σε Προγραμματικές Δηλώσεις. "Κοντός ψαλμός, αλληλούια"!

ΜΑΡΔΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αναφορικά με το Σκοπιανό: η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη παραμένει πιστή στη θέση της Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό είναι γνωστές οι θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Και η Ελληνική Κυβέρνηση σήμερα είναι η Κυβέρνηση η οποία υποστηρίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, έχει διατυπώσει μία προσωπική άποψη όταν δεν ήταν Υπουργός, η οποία είναι σαφώς υπέρ του σύνθετου ονόματος, με τον όρο "Μακεδονία", παράγωγο του όρου, στην ονομασία. Αυτή την προσωπική άποψη του κ. Πάγκαλου, την ενστερνίζεται η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι πλέον Υπουργός Εξωτερικών. Και δεσμεύεται ως Υπουργός Εξωτερικών στις θέσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες σας είπα ότι για το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστές.

ΠΑΡΙΣ: Σε ανταποκρίσεις ξένων πρακτορείων, διπλωμάτες από την Αθήνα, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασαν επιφυλάξεις για τον κ. Πάγκαλο, λόγω διαφόρων προβλημάτων που είχαν ανακύψει στο παρελθόν σε σχέση με τη Γερμανία και την Ιταλία. Θέλετε να το σχολιάσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω λόγο να κάνω σχόλια εγώ, αλλά αυτό που πρέπει να πω - και είναι μία γενική πολιτική αρχή - είναι ότι εμείς ως χώρα έχουμε την αυτονομία μας και ως Κόμμα που συνθέσαμε μία Κυβέρνηση, έχουμε τη δική μας αυτονομία, ώστε να ακούμε με προσοχή τις γνώμες των άλλων, αλλά αυτό το οποίο στην πράξη θα γίνει θα είναι αυτό που αποφασίζουμε εμείς.

ΦΙΛΗΣ: Μία διευκρινιστική ερώτηση: Είπατε ότι ο κ. Πάγκαλος δεσμεύεται από τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, για το θέμα των Σκοπίων, η οποία είναι γνωστή. Ποιά είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστή και έχει διατυπωθεί κατ'επανάληψη.

ΦΙΛΗΣ: Ποιά είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Την γνωρίζετε. Της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που σήμερα είναι Κυβέρνηση με Πρωθυπουρ- γό τον Κώστα Σημίτη.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε συνέχεια της ερώτησης του κ. Πάρι, ανάλογα δημοσιεύματα και πληροφορίες

βλέπουν το φως της δημοσιότητας και στην Κύπρο και μάλιστα υπάρχει μία ανησυχία για ανατροπή του Αμυντικού Δόγματος κ.λπ. Ισχύει η ίδια απάντηση και γι'αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Η κυβερνητική πολιτική είναι ενιαία.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Θα ήθελα να επαναλάβετε τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα Σκόπια.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστή η θέση αυτή και επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αυτή η συζήτηση για το γνωστό πρόβλημα, θα ήθελα να μείνετε στην απάντηση που έδωσα και προηγουμένως.

ΜΑΡΔΑΣ: Η Κυβέρνηση, για το Σκοπιανό, συζητά σύνθετη ονομασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει προσέλθει με συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες παραμένουν οι ίδιες. Πρέπει δε να σας πω, με την ευκαιρία, ότι η επόμενη συνάντηση προβλέπεται να γίνει είτε την εβδομάδα που αρχίζει στις 12 Φεβρουαρίου, είτε την εβδομάδα που αρχίζει στις 26 Φεβρουαρίου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Wednesday, 24 January 1996 - 10:41:41