Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 25-01-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 25/01/96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας.
Να σας διαβάσω μια δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη. Εχει ως εξής:
"Απορώ πώς κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανακάλυψαν το θέμα περί του ποιός μπορεί να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να επικοινωνεί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όποτε το κρίνει απαραίτητο η Κυβέρνηση. Μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια στενή σύνδεση της Κυβέρνησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσουμε το ρόλο του βουλευτή.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, υπάρχει σχετική συνεννόηση και συμφωνία με τον Πρόεδρο του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου ο Πρωθυπουργός να συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όποτε τούτο κρίνεται αναγκαίο".

* Σας ενημερώνω ακόμη ότι ο κ. Πρωθυπουργός δέχθηκε το πρωί τον κ. Λιβάνη. Το μεσημέρι, λίγο πριν, είχε συνάντηση με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και σε λίγη ώρα έχει προγραμματισμένη συνάντηση συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Σκανδαλίδη. Να προχωρήσουμε αμέσως, λοιπόν, στις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή η συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πότε έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεννόηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Κινήματος είναι συνεχής, όταν κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει συνεννόηση για την αντιμετώπιση κάποιου θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή μετά την εκλογή του έγινε αυτή η συνάντηση και έδωσε το "Ο.Κ." να συγκαλεί όποτε θέλει...;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω μετά από την εκλογή του Πρωθυπουργού. Πριν γίνει Πρωθυπουργός ο κ. Σημίτης δεν μπορούσε να μιλά ως Πρωθυπουργός.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός θα συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα όποτε κρίνεται αναγκαίο, μέχρι πότε; Στο διηνεκές;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω η εξουσιοδότηση αυτή ισχύει, ώστε ο Πρωθυπουργός να έχει αυτό το δικαίωμα μέχρις ότου αλλάξει γνώμη ο Πρόεδρος του Κινήματος. Αλλά τέτοιο ενδεχόμενο, δεν νομίζω ότι υπάρχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η επίσκεψη του κ. Λιβάνη είχε αυτό το αντικείμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι, μεταξύ των άλλων, ίσως τους απασχόλησε και αυτό το θέμα , αλλά όχι μόνο αυτό. Ο κ. Λιβάνης είναι στέλεχος του Κινήματός μας, είναι βουλευτής και είχε συνεργασία με τον κ. Πρωθυπουργό, όπως σας είπα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού έχει ως αποδέκτες και μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού είναι δήλωση του κ. Πρωθυπουργού και απευθύνεται προς όποιον την ακούει ή τη διαβάζει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο που σας ρώτησε... ΡΕΠΠΑΣ(χαριτολογώντας): Βλέπω ότι το παιχνίδι σήμερα είναι "ένα - δύο", Σταματόπουλος - Καψαμπέλης, Καψαμπέλης - Σταματόπουλος. Παρακαλώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το συγκεκριμένο που σας ρώτησε: αν απευθύνεται και στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Γιατί υπάρχει πρόβλημα. Γι' αυτό σας ρώτησε ο συνάδελφος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλη ερώτηση; Ο κ. Βαρεμένος.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Για άλλο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Σ' αυτό το θέμα, μπορώ να κάνω μια ερώτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε, αν το επιτρέπει ο κ. Βαρεμένος, γιατί του έχω δώσει ήδη το λόγο. Είπα και χθες - εσείς τα ξέρετε καλύτερα τα θέματα αυτά - πρέπει να υπάρξει κάποια τάξη, ένας τρόπος για να συζητούμε. Αν δίνω το λόγο σε κάποιον, μπορώ να τον αφαιρώ και να τον δίνω σε κάποιον άλλον; Είναι δεκτόν αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ναι, αν είναι για το ίδιο θέμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Οπως στη Βουλή, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, λοιπόν.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας διαβάσετε μια δήλωση του κ. Πρωθυπουργού. Μπορείτε να μας πείτε ποιοί είναι οι λόγοι που του επέβαλαν να κάνει αυτή τη δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δήλωση αυτή αντιμετωπίζει, νομίζω, με πολύ σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, την φημολογία, η οποία αναπτύχθηκε για το συγκεκριμένο θέμα χθες και προχθές, ίσως. Τίποτε άλλο.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας διηγηθείτε τί γνωρίζετε για το θέμα της βραχονησίδας που διεκδικούν οι Τούρκοι και τη θεωρούν δική τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι το ιστορικό της υπόθεσης έχει να κάνει με την προσάραξη στις βραχονησίδες Ιμια, βορειοανατολικώς της Καλύμνου, ενός τουρκικού πλοίου, το οποίο εδέχθη αρωγή, αποτελεσματική θα έλεγα, από Ελληνες. Η Τουρκία θεώρησε ότι έχει δικαιώματα επί της βραχονησίδας. Εμείς δεν θεωρούμε νοητές τις αμφισβητήσεις του εθνικού μας χώρου. Το Υπουργείο μας προχώρησε, στις 10 Ιανουαρίου, σε ρηματική διακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα και η ρηματική αυτή διακοίνωση είχε να κάνει ακριβώς με το αδιαμφισβήτητο της κυριαρχίας μας στον εθνικό μας χώρο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι νησίδες Ιμια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τη ρηματική διακοίνωση έπαψε η τουρκική διεκδίκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, δεν υπάρχει συνέχεια.

ΦΙΛΗΣ: Τί είδους δικαιώματα θεωρεί ότι έχει η Τουρκία επί των βραχονησίδων Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα απαντήσω εγώ για τα δικαιώματα που η Τουρκία θεωρεί ότι έχει επί ελληνικού εδάφους. Εγώ γνωρίζω ότι δεν είναι νοητή οποιαδήποτε διεκδίκηση και δεν αναγνωρίζεται ουδέν δικαίωμα, οποιασδήποτε άλλης χώρας - και της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης - στον εθνικό μας χώρο.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή το πρόβλημα έχει προκύψει από κάποια διεκδίκηση της Τουρκίας, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει - όπως γνωρίζει τί διεκδικεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Κύπρο - τί διεκδικεί και στο θέμα των Ινια.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση επαγρυπνεί και δεν επιτρέπει σε ουδένα να αμφισβητεί την κυριαρχία μας στον εθνικό μας χώρο.

ΦΙΛΗΣ: Μου απαντάτε ξανά με τον ίδιο τρόπο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, και εσείς με ρωτάτε ξανά με τον ίδιο τρόπο που με ρωτήσατε πριν.

ΦΙΛΗΣ: Σας ρωτώ κάτι πληροφοριακό. Δημοσιογραφική ερώτηση κάνω. Και εσείς μου απαντάτε με πολιτική απάντηση. Η ερώτησή μου είναι: Ποίο θέμα έχει εγείρει η Τουρκία για τις βραχονησίδες Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία - όπως είπα και πριν - δεν εδέχθη το δικαίωμα των Ελλήνων να προσφέρουν θαλάσσια αρωγή στο πλοίο της που προσάραξε. Αυτή ήταν η ενόχληση την οποία εξέφρασε εκείνη η πλευρά. Αυτό για μας είναι αδιανόητο. Και με ρηματική διακοίνωση το καταστήσαμε σαφές. Και έγινε δεκτή η διακοίνωση και δεν υπάρχει συνέχεια. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Υπήρξε κάποια νομική αιτιολόγηση αυτής της τουρκικής απαίτησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση. Ουδεμία αιτιολόγηση. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο για το συγκεκριμένο θέμα. Σας παρακαλώ να είστε και εσείς πολύ συγκεκριμένοι για να μπορώ να είμαι κι εγώ συγκεκριμέ- νος. Αλλά πρέπει να πω ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν νομίζω ότι πρέπει να επεκταθούμε περισσότερο, δοθέντος ότι προηγήθηκε συνέντευξη στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει δοθεί, νομίζω, μια πιο αναλυτική απάντηση επί του συγκεκριμένου θέματος.

ΦΙΛΗΣ: Είναι αυτό το σοβαρό εθνικό θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό, έχω ήδη απαντήσει από χθες. Δεν επανέρχομαι.

Τ.ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να σχολιάσετε τις πληροφορίες ότι διατάχθηκε επαγρύπνηση στην περιοχή από το ΓΕΕΘΑ με σήμα του στο ΓΕΑ, στο ΓΕΝ, κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές είναι, πιστεύω, μόνιμες και συνήθεις ενέργειες που κάνουν οι ελληνικές Αρχές και η επαγρύπνηση είναι μόνιμη. Είπα πριν ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση επαγρυπνεί στην προσπάθεια να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας στον εθνικό μας χώρο.

ΚΟΥΙΝ: Μια διευκρίνιση επ'αυτού: Το πρόβλημα ήταν πρόβλημα κυριαρχίας ή πρόβλημα δικαιώματος της Ελλάδας να προσφέρει αρωγή σε πλοία;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι απαντήσατε μόνος σας. Υπάρχει κυριαρχία και το δικαίωμα που προκύπτει λόγω αυτής της κυριαρχίας, είναι αυτονόητο.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι άτομο από το εξωτερικό προσφέρθηκε έναντι ανταλλάγματος να δώσει πληροφορίες για την 17η Νοέμβρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που το ακούω από σας. Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Δεν έχω τίποτα σχετικό να πω.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν το διαβάσατε στις εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σας είπα, το ακούω από σας, από τις εφημερίδες. Δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση στo πλαίσιo των κυβερνητικών οργάνων και δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να σας πω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες είχαμε θύματα της νατοϊκής αποστολής που βρίσκεται στη Βοσνία. Θέλω να ρωτήσω αν απασχόλησε την Κυβέρνηση, δεδομένου ότι στη Βοσνία υπάρχουν και Ελληνες στρατιώτες.

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι ολοκληρώνεται η εγκατάσταση της ελληνικής αποστολής. Η κίνηση αυτή αν θέλετε, είναι στο πλαίσιο της προσωρινής Συνθήκης, η οποία σας είναι γνωστή. Και οι συνθήκες ειρήνης, οι οποίες επικρατούν τώρα στην περιοχή, νομίζω πρέπει να μας ανακουφίζουν και να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας απολύτως κίνδυνος.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή υπάρχει μια θολούρα, χθες και σήμερα γύρω από το θέμα της σύσκεψης του Πρωθυπουργού και εμφανίζονται πολλά σενάρια, μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε αν κάποιο απ'αυτά τα σενάρια που γράφονται σήμερα και χθες στις εφημερίδες, απασχόλησε τη σύσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ζερβονικολάκη, δεν έχω να πω τίποτε παραπάνω, γιατί αν απαντήσω σε σενάρια πρέπει να αναπτύξω το δικό μου σενάριο. Και δεν θέλω να το κάνω.

ΦΙΛΗΣ: Γνωρίζετε τί περιλαμβάνει, το διάβημα που εγράφη ότι επέδωσε ο Βέλγος Πρέσβης στην Αθήνα για την έκδοση του κ. Ασάνιν στο Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα, έδωσα πιστεύω, αναλυτική και λεπτομερή απάντηση χθες, η οποία ήταν απολύτως - απολύτως σαφής. Και παρακαλώ να μείνετε σε αυτήν.

ΦΙΛΗΣ: Αυτή είναι η ελληνική απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Εγώ την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσωπώ.

ΦΙΛΗΣ: Τί είπε το Βέλγιο; Το διάβημα ποιό ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι προέβη σε ένα διάβημα η πλευρά του Βελγίου, στο οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε, όχι μόνο δια λόγου, αλλά με τη συγκεκριμένη πράξη της, για την οποία σας μίλησα χθες. Πράξη η οποία είναι σύμφωνη και με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και με την Ελληνο-βελγική Συμφωνία του 1901, περί του δικαιώματος που έχουμε να εκδόσουμε τον ζητούμενο από περισσότερες της μιάς χώρες, στη χώρα της ιθαγένειάς του. Πράγμα το οποίο κάναμε. Πολύ περισσότερο που στην περίπτωσή μας και το θύμα - όπως είπα - έχει την ίδια ιθαγένεια.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Friday, 26 January 1996 - 16:29:19