Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 96-02-01

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 1.2.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας, καλό μήνα! Να προχωρήσουμε αμέσως στη συζήτησή μας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα μπορούσατε να μας πείτε τί συζήτησαν σήμερα ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση η οποία έγινε, αφορούσε τις τρέχουσες εξελίξεις. Δεν ήταν προγραμματι- σμένη, δεν είχε συγκεκριμένη "ατζέντα" και έγινε απλώς με την αφορμή της μετάβασης στο Προεδρικό Μέγαρο του κ. Πρωθυπουργού, λόγω της ορκωμοσίας της κυρίας Βάσως Παπανδρέου.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, η Ελληνική Κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική του εποικισμού των βραχονησίδων του Αιγαίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη Ελληνική Κυβέρνηση η οποία έχει επιχειρήσει να αναπτύξει και να συγκροτήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Το πρόγραμμα αυτό σας είναι γνωστό. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να πληροφορηθείτε από το Υπουργείο Αιγαίου και το πρόγραμμα αυτό είναι σε εξέλιξη.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω: Πότε θα αναρτηθεί η ελληνική σημαία στην Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι όλες οι απαντήσεις στο θέμα αυτό σας έχουν δοθεί με κάθε λεπτομέρεια. Και εν πάση περιπτώσει, παρακαλώ, τέτοιου είδους θέματα να τα αντιμετωπίζουμε με την δέουσα σοβαρότητα, μακρυά από τους πειρασμούς δημιουργίας εντυπώσεων.

ΜΑΡΔΑΣ: Θα ήθελα, παρακαλώ, να σταματήσετε αυτή τη διάθεση παρατηρήσεων που έχετε, όσον αφορά τις υποβαλλόμενες ερωτήσεις, όσον αφορά το ύφος των ερωτήσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω κύριε Μαρδά...

ΜΑΡΔΑΣ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ, αλλά η ερώτηση είναι πάρα πολύ σοβαρή και απηχεί την αγωνία όλων των Ελλήνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε τί λέτε κύριε Μαρδά τώρα;

ΜΑΡΔΑΣ: Θα αρχίσω και εγώ, να με συγχωρείτε, όπως και εσείς...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ! Εσείς θα κρίνετε την απάντησή μου, όπως εσείς νομίζετε. Εγώ δεν θα επιβάλω κανέναν περιορισμό στην κρίση την οποία θα κάνετε. Αλλά νομίζω ότι αν συζητούμε σ'αυτό το επίπεδο, αδικούμε και τους Ελληνες πολίτες γιατί ουσιαστικώς μπορώ να υποθέσω, είναι σαν να λέμε ότι επί τόσα χρόνια - 48 που είναι υπό την κυριαρχία μας αυτά τα νησιά και δεν υπήρχε εκεί η ελληνική σημαία - οι Ελληνες πολίτες δεν είχαν αγωνία για την τύχη αυτών των νησιών. Παρακαλώ, να μην μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση.

ΜΑΡΔΑΣ: Εγώ σας παρακαλώ!

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη, κύριε Μαρδά. Αλλη ερώτηση;

ΜΑΡΔΑΣ: Μα, δεν ολοκλήρωσα κύριε Υπουργέ...

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, δεν έχω αυτή την διάθεση, αλλά πρέπει και εσείς να αντιλαμβάνεσθε τί σας απαντώ, όπως και εγώ αντιλαμβάνομαι τις ερωτήσεις σας.

ΜΑΡΔΑΣ: Ξεκινάτε με εριστική απάντηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Καμμιά εριστική απάντηση.

ΜΑΡΔΑΣ: Η ερώτησή μου υποβάλλεται, διότι η ανάρτηση της ελληνικής σημαίας αποτελεί πρακτική εκδήλωση επισημοποίησης της εθνικής κυριαρχίας. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω: Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση την άποψη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα του κ. Βερυβάκη, που λέει ότι μετά το επεισόδιο έχουμε περιορισμό του κυριαρχικού δικαιώματος στις βραχονησίδες.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ξεκάθαρη η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι είχε και έχει όλα τα νομικά και πραγματικά επιχειρήματα να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σ'αυτά τα νησιά. Τα είχε και τα έχει. Αυτή είναι η θέση μας.

ΜΑΡΔΑΣ: Και πότε θα το εκδηλώσει αυτό το δικαίωμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα το εκδηλώσει όταν η Ελληνική Κυβέρνηση κρίνει ότι έτσι πρέπει να πράξει. Και πρέπει να σας πω ότι τα εθνικά σύμβολα τα περιφρουρούμε, τα προστατεύουμε από οποιεσδήπο- τε προσβολές και εν πάση περιπτώσει, οι χειρισμοί επί τέτοιων θεμάτων - επαναλαμβάνω και πάλι - πρέπει να μείνουν μακρυά από τους πειρασμούς δημιουργίας εντυπώσεων.

ΦΙΛΗΣ: Συναφής ερώτηση: Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας χθες στη Βουλή, είπε επί λέξει: "Μπορεί όποιος θέλει, να σηκώσει τη σημαία στη βραχονησίδα Ιμια. Δεν το συμβουλεύω βέβαια αυτό. Μπορεί όμως". Ερωτώ: Ισχύει αυτή η τοποθέτηση του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν, κύριε Φίλη. Και είπα ότι η Ελλάδα ασκούσε και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΦΙΛΗΣ: Δεν εννοώ την Κυβέρνηση επισήμως.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος αυτό ακριβώς είπε.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε "όποιος θέλει, μπορεί να σηκώσει την ελληνική σημαία στην Ιμια. Δεν το συμβουλεύω. Μπορεί όμως". Εγώ, για παράδειγμα, μπορώ με ταχύπλοο σκάφος να πάω και να σηκώσω την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να ξέρω εάν εσείς μπορείτε να πάτε. Εσείς το ξέρετε.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχουν εντολές παρεμπόδισης τέτοιων ενεργειών;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμμία τέτοια εντολή δεν υπάρχει. Το συμπέρασμα δικό σας.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, εάν η Κυβέρνηση θεωρεί πετυχημένη την πολιτική της πάνω σ'αυτό το θέμα και δεύτερον, εάν είναι ευχαριστημένη από την τελική έκβαση των πραγμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι οι χειρισμοί που έγιναν ήταν άψογοι. Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Πετύχαμε αφ'ενός να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία της Ελλάδος επί των συγκεκριμένων εδαφών, και αφ'ετέρου να αντιμετωπίσουμε τις εξ αντικειμένου υφιστάμενες πιέσεις να έρθουμε σε μια συνεννόηση, έναν απευθείας διάλογο με την άλλη πλευρά, για τα θέματα τα οποία, κατά την άλλη πλευρά, αποτελούν και το αντικείμενο των διαφορών μας. Πιστεύω λοιπόν ότι οι χειρισμοί ήταν αποτελεσματικοί. Επανήλθαμε σ'ένα καθεστώς, το οποίο επιβεβαιώνει νομικά και πολιτικά και πραγματικά την κυριαρχία τη δική μας επί του συγκεκριμέ- νου εδαφικού χώρου.
-Και να μου επιτρέψετε να πω ότι απέναντι σ'αυτούς τους χειρισμούς, τους πολύ λεπτούς, που με σύνεση και αποφασιστικότητα έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση, είδαμε την αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του κ. Εβερτ, για την οποία ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο με την ευκαιρία αυτή:
* Πιστεύω ότι ο κ. Εβερτ προσήλθε χθες στη Βουλή με μία εκ προμελέτης συνταγή, σκηνοθέτησε τον εαυτό του σε μία παράσταση πατριδοκαπηλείας στο ρόλο του υπερπατριώτη. Και αυτό αποδεικνύεται με το ότι πριν καν ακούσει την ανάπτυξη των επιχειρημάτων από τους αρμόδιους Υπουργούς, προέβη σ'αυτήν την απόφαση - την οποία εξήγγειλε - αποχώρησης του κόμματός του από τη Βουλή. Πιστεύω ότι το έκανε για να κερδίσει εντυπώσεις και μόνο, φερόμενος απολύτως ανεύθυνα. Ευτυχώς για την Ελλάδα, δυστυχώς για τον ίδιο (αλλά αυτό εμάς, δεν μας ενδιαφέρει) κέρδισε πόντους μόνο στο χρηματιστήριο της πολιτικής αναξιότητας ο αρχηγός της Αξιωματικής και ήδη απαξιωμένης αντιπολίτευσης.
* Πιστεύω και πάλι ότι η Κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και καλεί όλο τον πολιτικό κόσμο με συναίσθηση ευθύνης να ανταποκριθούμε στο αίτημα του ελληνικού λαού, το οποίο είναι πάγιο και διαρκές: Δηλαδή, να υπερασπισθούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Κυβέρνηση, πιστεύω, ότι επέτυχε απόλυτα τους στόχους της με τους χειρισμούς, τους οποίους έκανε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μόνο τον κ. Εβερτ είδατε στη Βουλή να τάσσεται εναντίον των χειρισμών της Κυβερνήσεως; Μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο Υπουργοί της Κυβέρνησής σας βγήκαν και κατηγόρησαν άλλους συναδέλφους τους Υπουργούς για τους χειρισμούς. Μέσα στη Βουλή, ο κ. Δροσογιάννης και ο κ. Μπαντουβάς και άλλοι - βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - πάλι κατηγόρησαν την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της. Μόνο η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι αυτή που έκανε πατριδοκαπηλεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά: Οτι στα πλαίσια ενός διαλόγου εκφράζονται οι απόψεις με πρόθεση του εκφραζόμενου κάθε φορά να συνεισφέρει στη συγκρότηση της πληρέστερης και εθνικά πλέον ωφέλιμης θέσης. Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Και αυτό είναι που την διαφοροποιεί από την στάση όλων των άλλων.
* Στο συγκεκριμένο ερώτημά σας: Στο Υπουργικό Συμβούλιο εκφράσθηκε - πρέπει να σας πω και είμαι κατηγορηματικός σ'αυτό - η συμφωνία και η αλληλεγγύη προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς τον Πρωθυπουργό και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, όλων των μελών της Κυβέρνησης προς τους χειρισμούς, στους οποίους ο Πρωθυπουργός και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ προέβησαν. Αυτό το τονίζω κατηγορηματικά. Αφ'ετέρου, πρέπει να πω, ότι και με τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει την ευρύτατη συναίνεση και στηρίζεται σε μια μεγάλη κοινοβουλευ- τική πλειοψηφία, ώστε απρόσκοπτα να μπορεί να συνεχίσει το έργο της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Τζουμάκας, ο κ. Πεπονής, ο κ. Καστανίδης, ο κ. Λαλιώτης μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο διαφοροποιήθηκαν. Δεν ενέκριναν τους χειρισμούς. "Αλληλεγγύη στην Κυβέρνηση, ναι - είπαν - θα συζητήσουμε αργότερα τους χειρισμούς", πρόσθεσαν. Αυτά είπαν οι Υπουργοί που ανέφερα στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας διαβεβαιώνω - επειδή ήμουν παρών στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα μου επιτρέψετε να μιλήσω ως μάρτυς αλήθειας - ότι (πέραν των όσων απάντησα πριν) και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο ΚΥΣΕΑ η απόφαση ήταν ομόφωνη, η οποία ελήφθη.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, μας λένε ψέμματα κάποιοι συνάδελφοί σας, ότι επέκριναν την Κυβέρνηση...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να κρίνω ό,τι λένε "κάποιοι".

ΚΑΜΠΡΑΣ: Συγγνώμη, ή θα πιστέψουμε εσάς ή θα πιστέψουμε εκείνους. Εναν από τους δύο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιοί είναι οι "κάποιοι"...

ΚΑΜΠΡΑΣ: Υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιοί, κύριε Κάμπρα;

ΚΑΜΠΡΑΣ: Δεν μπορώ να πω τα ονόματά τους τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ! Ορίστε, ο κ. Μούρτζης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Εάν μπορείτε κύριε Εκπρόσωπε να σχολιάσετε την εικόνα του κ. Πάγκαλου, ο οποίος συμμετείχε σε κρίσιμες ώρες σε ένα "talk-show" και πληροφορήθηκε από τον παρουσιαστή στον αέρα ότι τον αναζητεί ο Πρωθυπουργός. Μπορείτε να μου σχολιάσετε την εικόνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορώ να σχολιάσω, πολύ απλά, ως εξής το θέμα το οποίο θέσατε: Ο κ. Πάγκαλος θεώρησε ότι ως Υπουργός Εξωτερικών είχε χρέος με την παρουσία του σε μία εκπομπή ευρύτατης τηλεθέασης και ακροαματικότητας να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και για το δίκαιο αυτών των θέσεων.

ΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ, είχε συμβόλαιο με το MEGA ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Υπουργοί δεν έχουν συμβόλαιο με κανέναν, παρά μόνον ηθικό και πολιτικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό που τους αναδεικνύει, κύριε Φίλη. Με κανέναν άλλον.

ΦΙΛΗΣ: Θα έπρεπε ο κ. Πάγκαλος, εάν ήθελε να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, όπως μας λέτε, να καλέσει τους δημοσιογράφους και να δώσει συνέντευξη Τύπου και όχι να παρουσιάζει την εικόνα που μας παρουσίασε...

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, κύριε Φίλη: Με κανέναν άλλον δεν έχουν συμβόλαιο οι πολιτικοί. Δεν είναι εργαζόμενοι στα Ταμεία οιουδήποτε. Εχουν συμβόλαιο μόνο, ηθικό και πολιτικό, με τον ελληνικό λαό που τους αναδεικνύει. Ορίστε, ο κ. Βαρεμένος.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας κάνω μία πολύ απλή ερώτηση: Τον ελληνικό λαό τον κατέχει ένα αίσθημα λύπης, αν όχι ταπείνωσης. Εσείς εδώ, μας περιγράψατε τους κυβερνητικούς χειρισμούς ως αποτελεσματικούς, επιδέξιους και δεν θυμάμαι ποιό άλλο χαρακτηρισμό. Τελικά, τί; Αδυνατεί ο ελληνικός λαός να παρακολουθήσει την επιδεξιότητα και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι ακριβώς αυτό που έγινε τις μέρες που προηγήθηκαν σε σχέση με την ελληνοτουρκική κρίση είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής μας ότι δεν έχουμε να συζητήσουμε επί οποιουδήποτε άλλου θέματος με την άλλη πλευρά, παρά μόνο για το γνωστό θέμα, το νομικό πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Θέση στην οποία παραμένουμε. Και πρέπει αυτό να είναι απολύτως σαφές, γιατί έρχεται στη συνέχεια - θα έλεγα - μιας κριτικής που επί χρόνια πολλά ασκείται, από το 1974, περί "μειοδοτικών πολιτικών" και όπως βλέπετε, μετά από τόσα χρόνια, παραμένουμε σταθεροί σε μια τέτοια θέση. Δεν έχει αλλάξει τίποτε αφ'ενός, αφ'ετέρου θα ήθελα να πω πως υπό το βάρος και τη δημιουργία εντυπώσεων των "show", τα οποία τα τούρκικα κανάλια, κατά τρόπο τριτοκοσμικό - ας μου επιτραπεί να πω - πρόβαλαν τις κινήσεις των δυνάμεων της Τουρκίας, υπό το βάρος αυτών των εντυπώσεων, εμείς δεν θα έπρεπε - πιστεύω - να προσεγγίσουμε ένα θέμα εθνικό, ιδιαίτερα κρίσιμο. Θα πρέπει ψύχραιμα, με σύνεση, με αυτοσυγκράτηση, αλλά ταυτόχρονα με εμμονή στις γνωστές διακηρυγμένες θέσεις μας, αλλά και με αποφασιστικότητα να αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα. Και εγώ πιστεύω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε αυτό ακριβώς. Δεν παραδόθηκε δηλαδή στον πειρασμό των εντυπώσεων, αλλά χειρίστηκε ένα πολύ κρίσιμο θέμα που απαιτούσε με ιδιαίτερα ευαίσθητο τρόπο να το χειρισθεί κάποιος, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και νομίζω ότι τα είχαμε.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Χόλμπρουκ έρχεται στις 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει συμφωνημένη και συγκεκριμένη ημερομηνία. Αν υπάρξει, θα ενημερωθείτε λεπτομερώς. Για τις 10 Φεβρουαρίου το λέτε εσείς, το ξέρετε, δεν το ξέρω. Αλλά εξ όσων γνωρίζω, πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία προς ανακοίνωση.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως, αναμένεται κάποια μέρα να έρθει. Τί θα συζητήσει επί του θέματος με την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε όταν επιστεί η στιγμή της επίσκεψης αυτής. Σας λέω όμως και πάλι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει γνωστές και δεδομένες θέσεις και δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε θέματα τα οποία θεωρεί ότι δεν υφίστανται εν είδει προβλήματος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είναι η συνέχεια των συζητήσεων (9 φορές είπε ο κ. Πάγκαλος ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χόλμπρουκ) δεν έχει συνέχεια μετά τις 9 αυτές τηλεφωνικές επικοινωνίες; Ποιό είναι το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Φαντάζομαι ότι οι αξιωματούχοι, με τις ίδιες αρμοδιότητες σε κάθε χώρα, έχουν μία επικοινωνία μαζί τους για θέματα τα οποία προκύπτουν και αφορούν τις δύο χώρες. Φαντάζομαι λοιπόν ότι μπορεί να υπάρχει και άλλη τηλεφωνική επικοινωνία. Δεν το γνωρίζω, είναι όμως κάτι που δεν το αποκλείω. Και εσείς το βρίσκετε πολύ φυσικό να συμβαίνει.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εννοώ τα επόμενα βήματα μετά τις 9 αυτές τηλεφωνικές επικοινωνίες, τα οποία θα τα συζητήσει εδώ, ποιά είναι; Η Κυβέρνηση, ποιά θεωρεί "επόμενα βήματα" για να συζητήσει με τον κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος έρχεται εδώ ως μεσολαβητής, ως δεν ξέρω τί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν υπάρξει - επαναλαμβάνω - αυτή η επίσκεψη, και προκύψει θέμα συζητήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Αμερικανική Κυβέρνηση μέσω του κ. Χόλμπρουκ και των Ελλήνων αξιωματούχων, θα συζητήσουμε συγκεκριμένα. Η Ελληνική Κυβέρνηση αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να προετοιμασθεί ακόμη καλύτερα ώστε να προβάλει το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Χόλμπρουκ είπε επίσης για κάποια προθεσμία δύο ωρών που έθεσε η Τουρκία προς την Ελλάδα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμμία προθεσμία. Απλώς, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, θα μου επιτρέψετε να πω - εξ όσων γνωρίζω - έπρεπε όταν ξεκίνησε η διαδικασία της απεμπλοκής, να ορισθεί και κάποιος χρόνος, μέσα στον οποίο και οι δύο πλευρές θα έπρεπε να αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Μα, αν αυτό είχε το νόημα προθεσμίας ή όρου...

ΚΑΜΠΡΑΣ: 'Η τελεσιγράφου.

ΡΕΠΠΑΣ:... ή "τελεσιγράφου", όπως το λέτε, θα έπρεπε να έχει υποκείμενο τη μία πλευρά και να αφορά την άλλη πλευρά μόνο. Μα, ο χρόνος αυτός ορίσθηκε για να αποσύρουν και οι δύο πλευρές τις δυνάμεις τους. Αρα, δεν ισχύει αυτό το οποίο είπατε.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Ο κ. Χόλμπρουκ μίλησε για αμερικανική επιτήρηση ως προς την αποχώρηση των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων. Αυτή η αμερικανική επιτήρηση εξακολουθεί ακόμη και τώρα να υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηδη, μετά την απεμπλοκή έχουμε μπει σε μία φάση ηρεμίας και σταθερότητας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει "επιτήρηση", με την έννοια ότι δεν υπήρχε επιτήρηση ούτε και τις ώρες της κρίσης. Απλώς, επειδή οι δύο πλευρές δεν είχαν, για λόγους επιλογών δικών τους...

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Μα, κύριε Υπουργέ, τον όρο "επιτήρηση" δεν χρησιμοποιώ εγώ. Τον χρησιμοποίησε ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ στις δηλώσεις του.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ μιλώ για την Ελληνική Κυβέρνηση. Αυτή είναι δική μας επιλογή, η οποία παραμένει σταθερή. Η δυνατότητα επικοινωνίας με την άλλη πλευρά...

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Υπήρξε, κύριε Υπουργέ, αμερικανική επιτήρηση με αμερικανικά αεροσκάφη...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας επαναλαμβάνω: Δεν θα έλεγα ότι είναι "επιτήρηση". Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχουν σε περιοχές πέριξ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Δεν θα έλεγα, όμως, ότι αυτό αποτελεί "επιτήρηση", όπως το χαρακτηρίσατε εσείς.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Δεν το χαρακτήρισα εγώ, το χαρακτηρίζει ο κ. Χόλμπρουκ.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ σας λέω ότι δεν είχε το νόημα της "επιτήρησης". Απλώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν ένα μεσολαβητικό ρόλο, ώστε να υπάρξει αυτή η συνεννόηση των δύο πλευρών την ώρα της κρίσης και να οδηγηθούμε στην απεμπλοκή.

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Υπάρχουν τώρα τα αμερικανικά αεροσκάφη στο συγκεκριμένο χώρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοείτε, εάν πετούν αμερικανικά αεροσκάφη εκεί;

ΚΑΡΑΣΑΒΑ: Εάν εξακολουθούν να επιτηρούν την κατάσταση αυτή τη στιγμή.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν υπάρχει διαδικασία επιτήρησης από οποιαδήποτε άλλη χώρα - και από τις Ηνωμένες Πολιτείες - γιατί υπάρχει ηρεμία και σταθερότητα. Δεν υπάρχει, όχι.

ΜΑΡΔΑΣ: Υπάρχει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει, όχι. Εξ όσων γνωρίζω εγώ, δεν υπάρχει. Αλλά μπορώ να πληροφορηθώ λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα και να σας απαντήσω αργότερα. Επαναλαμβάνω: Εξ όσων γνωρίζω εγώ, δεν υπάρχει. Ορίστε, η κυρία Πουλίδου, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ρωτήσει.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω: Παρά τα όσα είπατε, και ο κ. Χόλμπρουκ και ο κ. Νάιλς χθες είπαν ότι η επικείμενη επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην Αθήνα δεν έχει άλλο αντικείμενο, πέρα από τα θέματα του Αιγαίου λόγω της πρόσφατης κρίσης. Η Κυβέρνηση, επομένως, με αυτό το δεδομένο, δέχεται αυτόν τον διάλογο; Και είναι ευπρόσδεκτος ο κ. Χόλμπρουκ; 'Η αντιπροτείνει άλλη "ατζέντα" και ποιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν υπάρξει συνεννόηση και υπάρξει συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ, όπως επίσης και ο καθορισμός της "ατζέντας" που θα περιλαμβάνει τα θέματα τα οποία θα απασχολήσουν τις συζητήσεις που θα έχει εδώ ο κ. Χόλμπρουκ, θα μιλήσουμε - επαναλαμβάνω - πιο εκτεταμένα. Εγώ σας λέω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν δέχεται να συζητήσει θέματα τα οποία συνιστούν κατά την εκδοχή οποιουδήποτε άλλου, προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στο Αιγαίο. Γιατί καθ'ημάς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, πέραν της υφαλοκρηπίδας, όπως είπα και πριν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι τον όρο των δύο ωρών...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρησιμοποίησα εγώ τις λέξεις "όρος" ή "προθεσμία" ή "τελεσίγραφο".

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, οι δύο ώρες ετέθησαν είτε υπό την έννοια της "προθεσμίας", είτε υπό την έννοια ενός "όρου". Είπατε λοιπόν ότι αφορούσε και τις δύο πλευρές. Το ερώτημά μου λοιπόν είναι: Το έθεσε η κυρία Τσιλέρ και το αποδεχθήκαμε, ναι ή όχι; Και το δεύτερο ερώτημα: Κάνατε πολλές φορές λόγο σήμερα για σταθερότητα στις ελληνικές θέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, μίλησα για την εμμονή μας στις ελληνικές θέσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά σταθερότητα υπάρχει όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι η ελληνική σημαία θα παραμείνει αναρτημένη και εμείς οι ίδιοι την υποστέλλουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Επανέρχομαι λοιπόν και λέω ότι: Το χρονικό όριο μέσα στο οποίο έπρεπε να ολοκληρωθούν οι κινήσεις ώστε να οδηγηθούμε στην απεμπλοκή, είναι ένα χρονικό όριο που μπορούσε να τεθεί μέσω των συνεννοήσεων, οι οποίες διεξήγοντο με τη μεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα. Μπορεί να ήταν μία ώρα, μπορεί να ήταν δύο ώρες, γνωρίζω ότι ήταν...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη που σας διακόπτω εδώ: Το έθεσε η κυρία Τσιλέρ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν το έθεσε η κυρία Τσιλέρ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έθεσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς όχι. Ασφαλώς όχι. Δεν το συζητούμε αυτό. Λοιπόν, σας λέω πληροφοριακώς ότι το διάστημα αυτό κρίθηκε πως έπρεπε να είναι ένα χρονικό διάστημα δύο - δυόμιση ωρών και τελικώς προσδιορίστηκε ότι έπρεπε να είναι το διάστημα μεταξύ 6ης πρωινής και 8.30 πρωϊνής, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή δυόμιση ώρες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δυόμιση ώρες. Στο θέμα της σημαίας, σας απάντησα ήδη. Και σας λέω ότι τα εθνικά σύμβολα, το κράτος τα χρησιμοποιεί έτσι ώστε και να τα προφυλάσσει από οποιαδήποτε προσβολή και δεν επιτρέπει να γίνονται τα εθνικά σύμβολα αντικείμενο στα χέρια όποιων τα χρησιμοποιούν μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων. Μια τέτοια πολιτική εντυπώσεων, εμάς δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ορίστε, ο κ. Λιάρος.

ΛΙΑΡΟΣ: Μήπως γνωρίζετε γιατί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. Σημίτη στο "Ωνάσειο"; Δεδομένου μάλιστα ότι είχαν ληφθεί μέτρα ασφαλείας, πήγαν κάποιοι άνδρες της ασφαλείας - εξ όσων γνωρίζω - στον 6ο όροφο του "Ωνασείου" και εκεί διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται να γίνει η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε κάποιος λόγος για την αναβολή της συνάντησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε προγραμματισμένη συνάντηση.

ΛΙΑΡΟΣ: Μα, σας ανέφερα συγκεκριμένα περιστατικά, όπως τη λήψη μέτρων ασφαλείας κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι επειδή ακριβώς ήμουν και εγώ δέκτης ενός τέτοιου ερωτήματος, από το πρωί, από συναδέλφους σας, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπήρχε, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε συνεννόηση για μια τέτοια επίσκεψη. Απλά, εικάζω, κάνω την υπόθεση - παρακαλώ μην την αξιολογήσετε - ότι επειδή σήμερα έγινε η ορκωμοσία της κυρίας Βάσως Παπανδρέου ως Υπουργού Ανάπτυξης, μήπως δημιουργήθηκε κάποια παρανόηση εξ αυτού του λόγου, με τα δύο όμοια επίθετα (Ανδρέας Παπανδρέου - Βάσω Παπανδρέου) μήπως δηλαδή θεώρησαν ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει "στον Παπανδρέου". Δεν υπήρξε, πάντως, οποιαδήποτε προσυνεννόηση η οποιαδήποτε "ανιχνευτική" (ας το πω έτσι) προσέγγιση, ώστε να πάμε σε μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν υπήρξε καν κάποια τέτοια σκέψη, ώστε σήμερα να γίνει μια τέτοια συνάντηση. Ορίστε, ο κ. Μούρτης, που δεν έχει ρωτήσει.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιά ώρα περίπου η ελληνική πλευρά πληροφορήθηκε τα της απόβασης των Τούρκων "κομάντος" στη βραχονησίδα και ποιά ώρα εντοπίστηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι γι'αυτά τα θέματα έχετε εκτεταμένη ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας. Είπα και χθες, σε μια σύντομη δήλωση που έκανα και επαναλαμβάνω και σήμερα, αν για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν ευθύνες (γιατί γίνεται μια σχετική έρευνα, όπως έχει ανακοινώσει και ο αρμόδιος Υπουργός), οι ευθύνες αυτές θα αποδοθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ίδιο θέμα: Η στρατιωτική ηγεσία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η στρατιωτική ηγεσία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα υπάρξουν αλλαγές δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα, η στρατιωτική ηγεσία απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης. Οταν μιλάτε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές, μιλάτε για πράγματα, τα οποία πρέπει να μας καταστήσουν όλους μελλοντολόγους, προκειμένου να τα προσεγγίσουμε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δεν υπάρχει παραίτηση του κ. Λυμπέρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει παραίτηση του κ. Λυμπέρη.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν υπήρξε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λυμπέρης μετείχε στο ΚΥΣΕΑ, είχε ουσιαστική συμμετοχή στη διεξαχθείσα συζήτηση. Και στην εξέταση της κατάστασης, στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης, ο κ. Λυμπέρης ανέπτυξε τα επιχειρήματά του. Και πρέπει να σας πω ότι ο κ.Λυμπέρης, στην συζήτηση αυτή, εντόπισε ποιές ήταν οι αδυναμίες σε κάθε χειρισμό και ανέλαβε τις όποιες ευθύνες που μπορούν να προκύπτουν από τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς του. Σας επαναλαμβάνω: Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης. Ορίστε ο κ. Τάκης Μπερμπεράκης.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή έχουν περάσει πάρα πολλές ημέρες, μήπως τώρα μπορείτε να μας πείτε εάν εκείνη η μυστική σύσκεψη του κ. Πρωθυπουργού με τους κυρίους Πάγκαλο και Γείτονα, αφορούσε το θέμα της βραχονησίδας Ιμια;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η συνάντηση εκείνη για την οποία έχουμε ήδη μιλήσει και έχουμε απαντήσει επανειλημμένως σε ένα ερώτημα που πιεστικά εσείς ο ίδιος θέσατε κατ'επανάληψη, ήταν μια συνάντηση που αφορούσε τρέχοντα θέματα. Οχι, δεν αφορούσε το θέμα της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ορίστε, ο κ. Μιχαήλ.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, δεχθήκατε μια κριτική από τον κ. Εβερτ, δεχθήκατε όμως ως Κυβέρνηση και κριτική από αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και εντός της Βουλής, για το γεγονός ότι την κρίσιμη ώρα που έπρεπε να παρθεί η απόφαση (δηλαδή ή συνεχίζουμε την εμπλοκή ή δεχόμαστε την απεμπλοκή) δεν συγκαλέσατε ούτε Συμβούλιο Αρχηγών (να ζητήσετε δηλαδή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το συγκαλέσει) ούτε Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε την ίδια τη Βουλή. Πρώτον, γιατί δεν το κάνατε; Και δεύτερον, θα ήθελα να πληροφορηθώ εάν είχατε υπόψη εναλλακτικές λύσεις που σας πρότεινε ο κ. Αρσένης στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ - όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε χθες - λέγοντας ότι ήδη είχατε προσανατολισθεί όλα τα άλλα μέλη του ΚΥΣΕΑ (και ο ίδιος βεβαίως μετά συμφώνησε) στην απεμπλοκή που ήταν μια πολιτική διαδικασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως γνωρίζετε, εγώ δεν συμμετέχω στο ΚΥΣΕΑ. Για να μην υπάρξει παρανόηση, σας το λέω αυτό, ευθύς εξ αρχής. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω και πάλι κατηγορηματικώς ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήταν ομόφωνη απόφαση. Το Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών δεν είναι ένα θεσμοποιημένο όργανο. Συνέρχεται για να εκφράσουν τη γνώμη τους οι συμμετέχοντες σ'αυτό. Τις αποφάσεις, όμως, λαμβάνει η Κυβέρνηση και για το συγκεκριμένο θέμα, τις αρμοδιότητες τις έχει το θεσμοθετημένο όργανο που σας είναι γνωστό ως ΚΥΣΕΑ. Και πρέπει να σας πω ότι και κατά την κρίση του Μαρτίου του '87 δεν συνεκλήθη το Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών, γιατί τότε έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις. Και τώρα, επειδή έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις, τις αποφάσεις αυτές κλήθηκε να λάβει το ΚΥΣΕΑ, όπως προβλέπεται από τους κείμενους νόμους. Και αυτό έγινε.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωραία, δεν κρίνατε σκόπιμο - επειδή ακριβώς έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις - να συγκαλέσετε το Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών. Ομως, γιατί δεν επικοινωνήσατε με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς, να πληροφορηθείτε τις γνώμες τους και μετά να πάτε στο ΚΥΣΕΑ να λάβετε τις αποφάσεις σας ως υπεύθυνη Κυβέρνηση. Το λέω αυτό, γιατί ο κ. Εβερτ βγαίνει και λέει - και μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευσθεί - ότι τον ενημερώσατε χθες, στις 6.00 το πρωί, όταν πλέον άρχισε η απεμπλοκή...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ... και μέσω τρίτου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω - το είπε ο κ. Πάγκαλος άλλωστε και τη δική του απάντηση χρησιμοποιώ - ότι ο κ. Εβερτ ενημερώνεται μέσω του κ. Πετρουνάκου. Ηταν ενημερωμένος. Ορίστε, ο κ. Μαρδάς.

ΜΑΡΔΑΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ελικόπτερο έπεσε μετά από παρεμβολή ηλεκτρονικών αντιμέτρων. Θέλω να σχολιάσετε την πληροφορία ή να επιβεβαιώσετε, εάν ισχύει η πληροφορία ότι τα αντίμετρα αυτά εξεπορεύθησαν από αμερικανικό αεροσκάφος που κάνει πτήσεις από τη Σούδα ή από Αβαξ του Ακτίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι εκδοχές τις οποίες αναφέρετε. Το ελικόπτερο έπεσε επειδή ακριβώς παρουσίασε αυτή τη βλάβη και υπήρξε και το πρόβλημα υγείας - πρόσκαιρο έστω, αλλά τελικώς δυσμενές, θανατηφόρο - για τον πιλότο.

ΚΑΜΠΡΑΣ: Μα υπήρχε συγκυβερνήτης, που βλέπει τα ίδια όργανα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά γίνονται, όμως, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Και, δυστυχώς, δεν υπήρξε δυνατότητα αντίδρασης.

ΜΑΡΔΑΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως για την επιτήρηση του χώρου της Κρήτης από αμερικανικά αεροσκάφη, προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει χρήση της διάταξης στην ισχύουσα συμφωνία των βάσεων, που δίνει το δικαίωμα επιθεώρησης των εγκαταστάσεων, μετά από εικοσιτετράωρη προειδοποίηση, ώστε να γνωρίζει η Κυβέρνηση το πρόγραμμα πτήσεων των αμερικανικών αεροσκαφών;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα και λαμβάνει όλα τα μέτρα, ώστε να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα. Στα πλαίσια αυτά θα ασχοληθεί η Κυβέρνηση με ο,τιδήποτε έχει σχέσει ως προς την αποτελεσματικότερη υπεράσπιση αυτών των εθνικών συμφερόντων. Τίποτα δεν αποκλείεται. Αλλά τίποτα δεν είναι αποφασισμένο.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Θέλω να κάνω τρεις ερωτήσεις: Πρώτον, ο κ. Χόλμπρουκ λέει ότι οι Τούρκοι απείλησαν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποβιβάσουν και στη βραχονησίδα όπου βρίσκονταν οι Ελληνες, στρατιώτες. Και ότι μετά από αυτό, ο κ. Κλίντον τηλεφώνησε στον κ. Σημίτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση;

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Η ερώτηση είναι: Ισχύει αυτό; Του μετέφερε ο κ. Κλίντον του κ. Σημίτη την απειλή των Τούρκων ότι "αποβιβαζόμαστε όπου να 'ναι και στη βραχονησίδα που βρίσκονται οι Ελληνες";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κλίντον ή η αμερικάνικη πλευρά εν τω συνόλω της (μέσω του κ. Κλίντον και των αρμοδίων Υπουργών) είχε εκείνη την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με την Ελληνική Κυβέρνηση και να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε επίπεδο διαμεσολάβησης, ώστε να υπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση με την άλλη πλευρά. Για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο θέσατε, πρέπει να πω ότι ουδεμία τέτοια θέση εν είδει απειλής της άλλης πλευράς μετέφερε ο κ. Κλίντον ή άλλος Υπουργός. Απλώς, προσέφεραν τον εαυτό τους - θα έλεγα - ως ενιάμεσο, ως "ταχυδρόμο" των απόψεων της μιας πλευράς προς την άλλη.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεύτερον, από κύκλους του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης λέγεται ότι μετά την απόβαση των Τούρκων κομάντος, παρουσιάστηκαν σχέδια από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης για την άμεση εκκένωση της βραχονησίδας από τους Τούρκους κομάντος, αλλά δεν ελήφθη η πολιτική απόφαση. Ενδεχομένως, λέω, αν ισχύει αυτό; Και αν ισχύει, δεν ελήφθη απόφαση επειδή φοβηθήκαμε γενικότερη ανάφλεξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα είναι το εξής: αυτή η προσέγγιση, η αποβίβαση των Τούρκων κομάντος στο μικρό αυτό νησάκι έγινε παρεπιμπτόντως, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει - θα έλεγα - μια συνεννόηση ώστε να πάμε σε μια διαδικασία απεμπλοκής, απομάκρυνσης των δυνάμεων της μιας πλευράς από τις δυνάμεις της άλλης πλευράς. Δεν επηρέασε την εξέλιξη των συζητήσεων αυτό το γεγονός. Και εν πάση περιπτώσει, επανέρχομαι και πάλι στο ότι: οι χειρισμοί που έγιναν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο ΚΥΣΕΑ ήταν ομόφωνες.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση: Εκτός από την άποψη της Κυβέρνησης, που θεωρεί "επιτυχημένους" τους χειρισμούς της, υπάρχει μια γενικότερη - όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό - εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι η χαμένη της υποθέσεως. Με βάση αυτό, μπορείτε να μου εξηγήσετε, γιατί ο κ. Σημίτης ευχαρίστησε τους Αμερικάνους;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση ποιά είναι;

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν τους ευχαρίστησαν ούτε καν οι Τούρκοι, που στο κάτω-κάτω θα είχαν και υποχρέωση οι άνθρωποι να το κάνουν...

ΡΕΠΠΑΣ: Ενα μικρό σχόλιο απλά θα κάνω: ότι κάθε άλλο παρά δικαιολογημένη είναι η εντύπωση αυτή, η οποία έχει επικρατήσει σε ευρύτερους κύκλους. Οτι η Ελλάδα είναι η χαμένη της υπόθεσης", κάθε άλλο. Ισα-ίσα επανήλθαμε σε ένα καθεστώς, όπου - όπως είπα και στην αρχή - τα νομικά και πραγματικά επιχειρήματα είναι μαζί μας. Εχουμε επιβεβαίωση των νομικών επιχειρημάτων με τη συνηγορία και της Ιταλίας, όπως γνωρίζετε.
-Λέει πλέον το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι "πράγματι η Συμφωνία της 28ης Οκτωβρίου του 1932 δεν ήταν απαραίτητο να πρωτοκολληθεί, γιατί ήταν συμπαραχωρούμενο της Συμφωνίας που είχε πρωτοκολληθεί της 4ης Ιανουαρίου του 1932".
-Εχουμε τις θέσεις ευρωπαίων παραγόντων επικεφαλής σημαντικών οργάνων - στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, της Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Προέδρου της COMMISSION - που έδωσαν απόλυτο δίκιο στις ελληνικές θέσεις και χαρακτήρισαν την Ελλάδα ως έχουσα με το μέρος της το δίκιο και την κυριαρχία επί του συγκεκριμένου χώρου.
-Και εν πάση περιπτώσει, θα μου επιτρέψετε να πω, πως αν με διαδικασίες παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας ή εντυπωσιασμού, η Τουρκία, κατά τριτοκοσμικό τρόπο και διαδικασία ήθελε να προσανατολίσει ή να δώσει χαρά στο λαό της, χωρίς όμως να υπάρχει το αντίστοιχο ουσιαστικό αντίκρυσμα, εμείς μια τέτοια πολιτική δεν την πιστεύουμε και δεν πρόκειται να την ακολουθήσου- με. Δέχομαι, όμως, ότι πρέπει να εργασθούμε πιό εντατικά. Πρέπει να εργασθούμε πολύ περισσότερο, ώστε να φτάσουμε κάποια στιγμή να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και σε αυτό το επίπεδο.

ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής μου δεν απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η αναφορά του κ. Πρωθυπουργού δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά είχε να κάνει με την επισήμανση, αν θέλετε, ή την αναγνώριση του διαμεσολαβητικού ρόλου των ΗΠΑ. Ενός ρόλου κρίσιμου και χρήσιμου - θα μου επιτρέψετε να πω - στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί - όπως καταλαβαίνετε - αν δυο πλευρές δεν συζητούν, δεν συνεννοούνται απευθείας πάντα χρειάζεται ο χρήσιμος και ωφέλιμος "τρίτος", ο οποίος θα βοηθήσει ώστε να ανταλλάσσονται οι απόψεις και να αναζητείται και να βρίσκεται η λύση που πρέπει να δοθεί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το ρόλο τον έπαιξαν οι ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ποιόν αναφερόταν ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν έλεγε ότι "έδωσε εντολές που δεν εξετελέσθησαν";

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι το θέμα αυτό αφορά ακριβώς - και μίλησα και εγώ ο ίδιος πριν μου θέσετε την ερώτηση - χειρισμούς που έγιναν κατά τρόπο που μπορεί να δημιούργησε κάποια προβλήματα: όπως είναι η απόβαση των κομάντος, όπως είναι η μη εκδίωξή τους αμέσως, ο έγκαιρος εντοπισμός τους. Αλλά επαναλαμβάνω και πάλι, αν για όλα αυτά υπάρχει ευθύνη, η ευθύνη θα αποδοθεί. Είναι αντικείμενο έρευνας, που - όπως σας ανακοίνωσε και ο αρμόδιος Υπουργός - είναι σε εξέλιξη.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με τις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απευθυνθήκατε στην Ιταλική Προεδρία, είχατε από την Ιταλία κάποια απάντηση είτε συμπαράστασης είτε ερμηνείας των Συμφωνιών του 1932;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι χειρισμοί που κάναμε εμείς, ασφαλώς, αναπτύχθηκαν και σε διπλωματικό επίπεδο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι καλέσαμε όλους τους Πρέσβεις των χωρών της Ενωμένης Ευρώπης και τους ενημερώσαμε για τις θέσεις μας. Για το συγκεκριμένο θέμα ιδιαιτέρως που με ρωτάτε, ανέφερα μόλις πριν ότι η Ιταλία, επισήμως, δια του Υπουργείου Εξωτερικών της διαβεβαιώνει: Οτι πράγματι οι ελληνικές θέσεις είναι οι θέσεις οι οποίες είναι οι σωστές. Οτι η Ελλάδα έχει την κυριαρχία και τα εξ αυτής δικαιώματα στο συγκεκριμένο χώρο. Και αυτό μας ικανοποιεί.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΗ: Ο κ. Χόλμπρουκ στο NATIONAL PRESS CLUB είπε ότι μεταβαίνει στην περιοχή μετά από αίτημα τον δυο κυβερνήσεων. Πότε θέσαμε παρόμοιο αίτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω οτι δεν έχει υποβληθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση κανένα τέτοιο αίτημα.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση: Σκέφτεται η Κυβέρνηση να ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Αρχηγών των Κομμάτων ή κάποιο ευρύτερο τέτοιο όργανο εν όψει και καινούργιων, ίσως, δεδομένων;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η Κυβέρνηση θα κάνει μια εκτίμηση και αποτίμηση της κατάστασης. Και βεβαίως, θα συγκροτήσει ένα σχέδιο, μέσα στο οποίο δεν αποκλείεται τίποτα. Αλλά αυτή την ώρα δεν είναι τίποτα αποφασισμένο.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή προηγουμένως μιλούσατε για το ελικόπτερο, αναφερθήκατε σε λόγους υγείας του χειριστή...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αυτή η ζάλη, ο λαβύρινθος, το "βέρτικο" που λέμε.

ΚΙΑΟΣ: Δεν υπήρξε κάτι άλλο, στιγμιαίο...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Γι' αυτό είπα ότι ήταν στιγμιαίο, αλλά δυσμενές, θανατηφόρο για τον πιλότο.

ΛΙΑΡΟΣ: Επικαλεσθήκατε τη θετική απάντηση υπέρ των αιτημάτων μας της Ιταλικής Κυβέρνησης. Μήπως τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά, εάν είχε ζητηθεί αυτή η άποψη με την πρώτη αμφισβήτηση που έκαναν οι Τούρκοι; Δεν λέω στις 26 του μηνός, όταν προσάραξε το φορτηγό. Στο πρώτο διάβημα που έγινε από τουρκικής πλευράς.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας πω ότι οι ελληνικές υπηρεσίες κινήθηκαν όσο ταχύτερα μπορούσαν και την απάντηση την είχαμε, όταν βεβαίως και οι Ιταλοί έκριναν ότι ήταν έτοιμοι να την δώσουν. Και την έδωσαν τη στιγμή που την έδωσαν.

ΛΙΑΡΟΣ: Πότε τη ζητήσαμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ αρχής. Εξ αρχής μπήκε θέμα. Μην ξεχνάτε, ότι το συμβάν αυτό έγινε προτού συγκροτηθεί και υπάρξει η σημερινή Κυβέρνηση με τις προτάσεις της.

ΛΙΑΡΟΣ: Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν και πριν.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και ήταν Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και είμαστε Κυβέρνηση συνέχειας και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για ό,τι προηγούμενο. Δεν αποποιούμεθα τις ευθύνες μας. Αλλά, βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι, όταν εμείς θέτουμε ένα θέμα προς μια άλλη πλευρά, είναι πια στην επιλογή της άλλης πλευράς να ανταποκριθεί με τους ρυθμούς που εκείνη προκρίνει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εκθειάσατε την παρέμβαση και τη συμβολή της αμερικανικής κυβέρνησης...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν την εκθείασα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει και ο Πρωθυπουργός από του βήματος της Βουλής...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν την εκθείασα. Απλά την επεσήμανα. Παρακαλώ. Είπατε ότι "εκθειάσατε". Συνεχίστε την ερώτησή σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εξήρατε λοιπόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε καν την εξήρα. Απλά τη σημείωσα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς, λοιπόν, σημειώσατε την αμερικανική συμβολή, όπως και ο Πρωθυπουρ- γός από του βήματος της Βουλής κατά τη χθεσινή ομιλία του. Ταυτοχρόνως, όμως, παρατηρούμε ότι η Κυβέρνηση διαψεύδει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Χόλμπρουκ. Διαψεύδει η Κυβέρνηση ότι ετέθη θέμα αμοιβαίας υποστολής των σημαιών. Το διέψευσε ο κ. Υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο κ. Χόλμπρουκ το είχε αναφέρει. Ετσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοκληρώστε την ερώτησή σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ότι δεν έχει δίκιο ο κ. Χόλμπρουκ, όταν λέει ότι μετά από αίτημα των δυο Κυβερνήσεων έρχεται στην Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει αίτημα από την Ελληνική Κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι που δήλωσε ο κ. Χόλμπρουκ. Δηλαδή το διαψεύδετε. Και τρίτον, προηγουμένως, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Βαρεμένου, είπατε κάτι πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου. Αναδείξατε μια σοβαρή πτυχή: ότι, δηλαδή, η απόβαση των Τούρκων έγινε παρεμπιπτόντως και δεν επηρέασε την εξέλιξη των συζητήσεων. Επί λέξει είπατε αυτό, ενώ ο κ. Χόλμπρουκ είπε ότι η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία για αμοιβαία αποχώρηση των δυνάμεων και των δυο χωρών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Ποιά είναι η αντίφαση που διαπιστώνετε;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λοιπόν λέτε ότι οι συζητήσεις δεν επηρεάστηκαν από την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων. Δηλαδή, δεν υπήρξε καν θέμα για την αποχώρησή τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε, έχω απαντήσει σε όλα τα θέματα, τα οποία θέσατε. Αλλά για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω, επανέρχομαι και λέω πολύ απλά και σύντομα τα εξής: ότι η επιχείρηση αυτή, ίσως, είχε νόημα μόνο για την τουρκική κοινωνία για λόγους εντυπωσιασμού. Ετσι και αλλιώς, στα πλαίσια των συνεννοήσεων για την απεμπλοκή θα είχαμε αποχώρηση και αυτών των δυνάμεων. Αν έχουν γίνει, επαναλαμβάνω, για το συγκεκριμένο θέμα - για να δείτε πόσο πλήρης θέλω να είμαι - λάθος χειρισμοί και υπάρχουν ευθύνες, είναι θέμα έρευνας που είναι σε εξέλιξη, και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Απάντησα και σ' αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο είναι αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι ο κ. Χόλμπρουκ έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις. Εχει πει, λεπτομεριακά αν κρίνουμε τις απαντήσεις του, διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές συνεντεύξεις. Αυτό στο οποίο μένω εγώ τώρα...

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα είναι ουσιώδες...

ΡΕΠΠΑΣ: ...και είμαι, νομίζω, πολύ σαφής, έχει να κάνει με το ότι:
-Πρώτον,δεν υπάρχει αίτημα από την ελληνική πλευρά. Αν υπάρξει συγκεκριμένη και συμφωνημένη ημερομηνία, θα ενημερωθείτε και θα συζητήσουμε συγκεκριμένα, τότε.
-Δεύτερον, ότι δεν υπήρξε κανένας όρος. Και στο θέμα της σημαίας, που απάντησα πολλές φορές, επανέρχομαι απλά και μόνο για να πω ότι ο κ. Χόλμπρουκ, ίσως, αναφέρεται στην τελική κατάσταση. Δεν αναφέρεται μ' αυτό που λέει στο ότι ως προϋπόθεση ετίθετο ο όρος των σημαιών.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνήσαμε σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκε στην τελική κατάσταση. Επανήλθαμε, δηλαδή, στο προηγούμενο καθεστώς, όπου και τότε δεν υπήρχαν σημαίες. Αυτή είναι η απάντηση.

ΚΑΚΚΑΒΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τη στάση των εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΟΚ για το συγκεκριμένο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση - επαναλαμβάνω και πάλι - ενημέρωσε με κάθε λεπτομέρεια τους διπλωμάτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θεωρεί ότι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να κάνουν οι χώρες αυτές, αφού είχαν ενημερωθεί από τους Πρέσβεις τους, το έκαναν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως ότι ζητούνται ευθύνες - αν υπάρχουν - στους στρατιωτικούς χειρισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε χειρισμούς, είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε χειρισμούς. Ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος από τους χειρισμούς των κυρίων Αρσένη και Πάγκαλου και θα μείνουν στις θέσεις τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ασφαλώς και είναι ευχαριστημένος, αφού οι αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετείχαν και οι δυο Υπουργοί - όπως είπα - είναι ομόφωνες, που σημαίνει ότι βρέθηκαν σε σύμπτωση απόψεων και ο Πρωθυπουργός και οι δυο Υπουργοί.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε προηγουμένως - και το επαναλάβατε κιόλας - ότι ερευνάται, εάν ορισμένες εντολές που δόθηκαν εξετελέσθηκαν. Υπήρχε εντολή από την πολιτική ηγεσία προς τη στρατιωτική ηγεσία για άμεση απομάκρυνση των Τούρκων από τη βραχονησίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω και πάλι: Για το όλο θέμα που αφορά όλη αυτή την κρίση, αλλά και για τα επιμέρους θέματα - και ένα απ' αυτά τα επιμέρους θέματα, γιατί θέλω να είμαι σαφής, είναι: πρώτον η προσέγγιση και αποχώρηση των Τούρκων στη νησίδα, δεύτερον ο εντοπισμός τους και τρίτον, η απομάκρυνσή τους - τα πράγματα εξετάζονται. Και αν πραγματικά προκύψει ότι υπάρχουν ευθύνες, οι ευθύνες θα αποδοθούν σ' αυτούς που τις έχουν.

ΦΙΛΗΣ: Ανεξαρτήτως του τί θα προκύψει από την έρευνα, ερωτώ: Η πολιτική ηγεσία, το ΚΥΣΕΑ είχε δώσει εντολή για άμεση απομάκρυνση των Τούρκων από τη βραχονησίδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά έχω απαντήσει ήδη, κύριε Φίλη, με λεπτομέρειες και παρακαλώ όταν υπάρξουν τα πορίσματα των ερευνών, για τις οποίες μίλησε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΦΙΛΗΣ: Μια άλλη ερώτηση, παρεμφερής: Είπατε νωρίτερα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα, ώστε το εθνικό σύμβολο, η σημαία, να μη γίνει αντικείμενο εντυπώσεων. Ποιά θα είναι αυτά τα ενδεδειγμένα μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απλά ήταν ένα πολύ απλό σχόλιο. Οτι επί 48 χρόνια δεν κυμάτιζαν οι ελληνικές σημαίες σε αυτά τα νησιά. Και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Νομίζω, λοιπόν, ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, την οποία είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να ξεκινήσει, ώστε να συγκροτήσουμε μια πολιτική, με εθνική στρατηγική, θα δούμε και για το συγκεκριμένο θέμα, τί είναι το πλέον αποτελεσματικό να κάνουμε. Και να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μια διευκρίνιση: Πότε σας απάντησε η Ιταλία με τον ικανοποιητικό τρόπο που είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση αυτή υπάρχει, νομίζω, από χθες.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Η απόβαση των Τούρκων κομάντος στη βραχονησίδα αποτελεί για την Κυβέρνηση κατάληψη εθνικού εδάφους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η απόβαση των Τούρκων ήταν - θα έλεγα - έστω και για λίγο, κατοχή εδάφους, που η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχία επ' αυτού. Και με αυτό το πρίσμα το αντιμετωπίσα- με. Αλλά το έδαφος αυτό πάλι βρίσκεται κάτω από τη δική μας κυριαρχία.

ΜΑΡΔΑΣ: Στις Προγραμματικές Δηλώσεις που ψηφίσθηκαν χθες δεν υπάρχει μια παλιά θέση του ΠΑΣΟΚ, το CASUS BELLI έναντι της Τουρκίας, εάν διαβεί ο Αττίλας τη γραμμή που διχοτομεί την Κύπρο. Θέλω να σας ρωτήσω - γιατί φαντάζομαι ότι αυτό δεν είναι μια αβλεψία - εάν μετά τα νέα δεδομένα, την προχθεσινή κρίση, πρόκειται η Κυβέρνηση να επαναφέρει την απειλή πολέμου, ως πολιτική εθνική θέση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τα μέγιστα για να προωθήσει την εθνική υπόθεση που λέγεται Κυπριακό. Και αυτό το γνωρίζετε. Υπάρχει ήδη σε ισχύ το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου. Και πρέπει να σας πω ότι η ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει επικοινωνία με τον κ. Κληρίδη. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει εκφράσει την ευαρέσκειά της και την πλήρη συμφωνία της στις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και πάλι, όπως επαναδιατυπώθηκαν. Και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, να είστε σίγουροι, ότι θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να έχουμε την πιο προωθημένη και πιο αποτελεσματική - πιστεύω και ελπίζω - αντιμετώπιση για το θέμα αυτό, το οποίο λιμνάζει τόσα χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Thursday, 1 February 1996 - 19:52:38