Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 14-02-96

Greek Government Press Release Directory

From: Hellenic Ministry of Press <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 14.2.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας! Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσετε δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου περί αποχωρήσεως Ελλήνων στρατιωτών από τις βραχονησίδες και ιδιαίτερα για το νησί της Ρω.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ'αυτό το θέμα χθες. Απλώς επανέρχομαι με ένα σχόλιο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση κάνει τα πάντα, ώστε να προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και στα συγκεκριμένα νησιά. Πέραν τούτου, παρακαλώ πάρα πολύ, για τόσο ειδικά θέματα τα οποία αφορούν την εθνική μας άμυνα, ας μην κάνουμε παραπέρα εκτεταμένες συζητήσεις, επειδή οι χειρισμοί απαιτούν λεπτότητα και ευαισθησία. Αυτό που μένει, είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση διασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα στη συγκεκριμένη περιοχή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Το περιεχόμενο των συναντήσεων του κ. Πρωθυπουργού με τον κ. Τσοχατζόπουλο και του κ. Πρωθυπουργού και πάλι με τον κ. Αρσένη αφορά θέματα αποκατάστασης συνεργασίας ανάμεσα σ'αυτούς τους παράγοντες της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η φράση "αποκατάσταση συνεργασίας" εξυπονοεί ότι δεν υπάρχει συνεργασία και πρέπει να αποκατασταθεί. Εχω δηλώσει κατ'επανάληψη ότι υπάρχει συνεργασία. Υπάρχουν απόψεις οι οποίες διατυπώνονται και υπάρχει η σύνθεση των απόψεων, όταν αυτές είναι διαφορετικές. Η συνεργασία του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς του και όχι μόνο, θα είναι μόνιμη και διαρκής. Και κάποια στιγμή - επαναλαμβάνω κάτι που εξ αρχής έχω πει - αυτή η συνεργασία θα πάψει να αποτελεί είδηση.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα συζητήσουν, κύριε Υπουργέ...

ΡΕΠΠΑΣ: ... θέματα αρμοδιότητας των Υπουργών.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: ... θέματα κυβερνητικά ή και θέματα...

ΡΕΠΠΑΣ: Θέματα κυβερνητικά. Οι συναντήσεις αυτές του κ. Πρωθυπουργού εντάσσονται στα πλαίσια της συνεργασίας του με τους Υπουργούς.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Τα θέματα κατανομής των αρμοδιοτήτων στα συγκεκριμένα Υπουργεία, είναι αντικείμενο των σημερινών συναντήσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι η συζήτηση αυτή θα αναφέρεται σε μια σειρά θεμάτων τα οποία απασχολούν τις αρμοδιότητες των Υπουργών, με τους οποίους θα συνεργαστεί ο κ. Πρωθυπουρ- γός. Μεταξύ των άλλων, νομίζω ότι λογικό είναι να αντιμετωπισθεί και το συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πότε ο κ. Καρατζάς θα πάει στην Εθνική Τράπεζα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ευθύς ως η τοποθέτησή του εγκριθεί από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραιτήθηκε ο κ. Μίρκος, τελικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μίρκος - είναι ήδη γνωστό και έχει ειπωθεί - απέρχεται από την Εθνική Τράπεζα και στη θέση του τοποθετείται ο κ. Καρατζάς

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν παραιτήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η Εθνική Τράπεζα έχει κάποιον επικεφαλής και σήμερα. Οταν τοποθετηθεί ο κ. Καρατζάς, ο κ. Μίρκος δεν θα είναι Διοικητής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κύριε Υπουργέ, θα του καταβληθούν οι μισθοί για το υπόλοιπο της θητείας του; Αυτό θέλω να ρωτήσω.

ΡΕΠΠΑΣ: Τί εννοείτε; Οτι δημιουργείται τεράστιο κόστος για το ελληνικό δημόσιο και εσείς κηδόμενοι αυτών των εξόδων, θέλετε να παυθεί σήμερα ο κ. Μίρκος;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα "να παυθεί".

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί υπάρχει ένα άλλο επιχείρημα, ότι ένας μεγάλος πιστωτικός Οργανισμός, όπως η Εθνική Τράπεζα, καλό είναι να έχει τον επικεφαλής της, να μην είναι δηλαδή ακέφαλη, διότι λαμβάνονται αποφάσεις κρίσιμες ανά πάσα στιγμή. Αρα, χρειάζεται να έχει την ηγεσία της.

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είπε ότι δεν ήταν ενήμερος όταν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πήγε και κατέβασε την τούρκικη σημαία και ύψωσε την ελληνική.

ΡΕΠΠΑΣ: Πού το είπε ο κ. Πάγκαλος αυτό;

ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ: Στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, έτσι διέρρευσε.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο διάλογος δεν είναι ακριβής έτσι όπως απεδόθη. Η συζήτηση σε μία Επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών. Δεν σχολιάζω τις συζητήσεις αυτές, είναι μια πάγια αρχή. Αλλά μπορώ να σχολιάσω ως γενική θέση το ότι οι χειρισμοί με την ταχύτητα με την οποία έπρεπε να γίνουν εκείνη την περίοδο της ελληνοτουρκικής έντασης, δεν αποκλείω καθόλου να έχουν οδηγήσει σε μία - θα έλεγα - "μειωμένη γνώση" για την παραμικρή λεπτομέρεια των χειρισμών αυτών από κάποιους παράγοντες της Κυβέρνησης. Δεν το αποκλείω. Είναι κάτι - επαναλαμβάνω και πάλι - που το διατυπώνω ως γενική θέση, για να μην υπάρχει παρανόηση. Γιατί για τις συζητήσεις που κάναμε χθες εδώ, υπήρξαν πολλές παρανοήσεις σήμερα σε δημοσιεύματα και σχόλια και με την ευκαιρία αυτή θέλω να το πω.

ΜΑΥΡΟΣ: Αληθεύει δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας - της ΑΥΡΙΑΝΗΣ συγκεκριμένα - σύμφωνα με το οποίο ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Πάγκαλου πήγε στη Νέα Υόρκη την 27η Ιανουαρίου (τρεις μέρες πριν από την κρίση) ακριβώς επειδή θεωρήθηκε ότι έχει προσβάσεις στην Αμερικανική Κυβέρνηση και γι'αυτό ήταν κατάλληλος να βοηθήσει στους χειρισμούς του θέματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τη λεπτομέρεια του θέματος το οποίο θίγετε. Πιστεύω όμως ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάθε λόγο, στα πλαίσια των χειρισμών και των διπλωματικών ενεργειών της, να αντιμετωπίσει με τον προσφορότερο τρόπο, το πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει. Για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο η εφημερίδα αναφέρει (δεν ξέρω με βάση ποιές πληροφορίες και βάσει ποίων πηγών τις έχει) δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο. Απολύτως κανένα άλλο σχόλιο.

ΜΑΥΡΟΣ: Αν αναμείχθηκε καθ'οιονδήποτε τρόπο ο κ. Λαμπρινίδης (διευθυντής - επαναλαμβάνω - του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Πάγκαλου) εκείνες τις μέρες, τίθεται θέμα (και από εκεί προέρχονται...

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα, κύριε Μαύρο, του Υπουργείου Εξωτερικών, τα αντιμετωπίζει η ηγεσία του Υπουργείου και ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΜΑΥΡΟΣ: Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να ολοκληρώσω - δεν με αφήσατε - την ερώτησή μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ!

ΜΑΥΡΟΣ: Ελεγα λοιπόν, ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης από μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τον Πρεσβευτή μας στην Ουάσιγκτων κ. Λουκά Τσίλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Απολύτως.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω το εξής: Δεν ξέρετε - έτσι μας είπατε - αν ο κ. Πάγκαλος το εγνώριζε, το θέμα που έθεσε ο κ.Ζερβονικολάκης. Ο Πρωθυπουργός το εγνώριζε ή το έμαθε ως τετελεσμένο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός συμμετείχε στην σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ που έλαβε ορισμένες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές είχαν στόχο πολύ συγκεκριμένο: την απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων. Οι χειρισμοί που έγιναν για να οδηγηθούμε σ'αυτό τον στόχο, όπως αποδείχθηκε επιτυχώς, είναι χειρισμοί οι οποίοι είναι γνωστοί. Και νομίζω ότι επί του θέματος υπάρχει υπερεπαρκέστατη ενημέρωση. Παρακαλώ, μην επανερχόμαστε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν αναφερόμαστε στο ΚΥΣΕΑ. Αναφερόμαστε στην παρουσία του στόλου γύρω από...

ΡΕΠΠΑΣ: Κυρία Πουλίδου, επί όλων αυτών των θεμάτων έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις όλη αυτή την περίοδο. Παρακαλώ, μην επανερχόμαστε. Εχουν απαντηθεί όλα τα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη από τη νέα αμερικανική διευκρίνιση για το θέμα της Χάγης;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, από την πρώτη μέρα - θα δείτε τα πρακτικά της συζήτησής μας της 7ης Φεβρουαρίου - έχω δηλώσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με θετικό μάτι...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, εδώ έχουμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, μιλώ συγκεκριμένα. Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω συγκεκριμένα:
* Η Ελλάδα επί πολλά χρόνια έχει μια πάγια και ενιαία θέση: Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη συμφωνία της Διεθνούς Κοινότητας σε μια μόνιμη αναφορά της στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συμφωνίες. Τελικώς, είδαμε ότι σημαντικά όργανα (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξένες Κυβερνήσεις) αλλά και, μόλις τελευταίως, η Αμερικανική Κυβέρνηση διατύπωσε μια θέση υπέρ της ανάγκης να σεβόμαστε όλοι το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμφωνίες. Με αυτή την έννοια, θεωρούμε ότι υπάρχει μια σημαντική προώθηση των ελληνικών θέσεων στη Διεθνή Κοινότητα.
-Για την Ελλάδα, το καθεστώς στο Αιγαίο είναι σαφές και δεν επιδέχεται καμμία αμφισβήτηση. Γι' αυτό ακριβώς, η Ελλάδα δεν προτίθεται να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Βεβαίως, όταν αναφέρεται κάποιος στο Διεθνές Δίκαιο, αναφέρεται ταυτοχρόνως και στις διαδικασίες εφαρμογής του Δικαίου αυτού αλλά και στα όργανα τα οποία διακπεραιώνουν αυτές τις διαδικασίες, ας μου επιτραπεί να πω.
-Η Τουρκία αν πραγματικά (επειδή αυτή δημιουργεί το γνωστό πρόβλημα) δέχεται να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς (κανόνες που σέβονται δηλαδή το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις) ας αναλάβει εκείνη την πρωτοβουλία της προσφυγής. Με αυτή την έννοια, αυτή η πάγια ελληνική θέση, θεωρούμε ότι ικανοποιείται από τη θέση - όπως διατυπώθηκε τελευταίως - της Κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα, με έχουν μπερδέψει οι Αμερικάνοι. Αλλες δηλώσεις έκανε ο κ. Χόλμπρουκ, άλλα είπε ο κ. Κλίντον, μετά ο Εκπρόσωπος, ξανά πάλι ο Εκπρόσωπος. Η τελευταία, που έγινε σήμερα, ικανοποιεί την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση ικανοποιείται. Εγώ δεν εκπροσωπώ την Αμερικανική Κυβέρνηση. Η Αμερικανική Κυβέρνηση εκφράζει τη δική της πολιτική. Θα μου επιτρέψετε να πω όμως, ότι περισσότερο μπερδεμένη από όλους αποδεικνύεται ότι είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία, η οποία θα έπρεπε αυτά τα θέματα να τα αντιμετωπίζει...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά δεν εκπροσωπώ την Νέα Δημοκρατία!

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα πως την εκπροσωπείτε!

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Τάσο, γιατί απολογείσαι;(!)

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απολογούμαι εγώ! Δεν έχω πρόβλημα τέτοιο!

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν την εκπροσωπείτε! Δεν θα είχα κανένα λόγο να σας... εκθέσω, να σας αναθέσω... τέτοιο βάρος!
* Λοιπόν, νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική στο να εξετάσει τη θέση των ξένων Κυβερνήσεων αλλά και την ελληνική αντίδραση σε αυτές τις θέσεις. Και να μην επιδιώκει, προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά κέρδη, να καταφεύγει σε δηλώσεις ή πρακτικές οι οποίες ουσιαστικώς υπονομεύουν την προσπάθεια να δώσουμε την πλέον συμφέρουσα εθνικά λύση σε προβλήματα τα οποία ανακύπτουν εκ των πραγμάτων. Επιτρέπεται η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο μιας αντιπολιτευτικής τακτικής, να "αξιοποιεί" ίσως προβλήματα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς. Πιστεύω όμως ότι στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής αμυνας εις ουδένα επιτρέπεται να επιδιώκει την αποκόμιση τέτοιων μικροκομματι- κών κερδών. Και με αυτήν την έννοια, διαφωνούμε πλήρως με τη στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εν κατακλείδι, είμαστε ικανοποιημένοι από την τελευταία δήλωση των ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, όταν εμείς μιλούμε για την ανάγκη να σεβόμαστε όλοι το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμφωνίες και τη διεθνή έννομη τάξη, είναι δυνατόν να μην είμαστε ικανοποιημένοι, όταν και κάποιοι άλλοι λένε ότι: Ναι, αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες βάσει των οποίων πρέπει να λειτουργεί η Διεθνής Κοινότητα;

ΜΕΓΓΡΕΛΗΣ: Θέλω να επανέλθω σε ένα προηγούμενο θέμα και να σας ρωτήσω: Ποιοί ήταν σε γνώση του γεγονότος ότι την ελληνική σημαία στην Ιμια, την έβαλε, την τελευταία φορά, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κύριε Μεγγρέλη για το συγκεκριμένο θέμα. Και επισημαίνω και πάλι πως πρέπει να μείνουμε στον τελικό στόχο, που επιτεύχθηκε. Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν στόχος που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι ικανοποιήθηκε. Και αυτό, με τη σειρά μας, μας ικανοποιεί όλους γιατί πετύχαμε το στόχο που είχαμε θέσει.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση κύριε Υπουργέ: Οταν λέτε, η Τουρκία να αναλάβει την πρωτοβουλία, εννοείτε μονομερή προσφυγή εκ μέρους της στο Δικαστήριο της Χάγης ή εννοείτε να καλέσει την Ελλάδα για υπογραφή συνυποσχετικού;

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη μέρα είπα ότι το μήνυμα αυτό θεωρούμε ότι απευθύνεται προς την άλλη πλευρά, προς την Τουρκία. Είναι πρωθύστερο να συζητούμε για το τί θα κάνουμε εμείς, χωρίς αυτή την ώρα να έχουμε δεδομένη την πρωτοβουλία εκ μέρους της Τουρκίας. Αν υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία, θα συζητήσουμε πάλι τότε.

ΠΑΡΑΣ: Υπάρχει δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας (συγκεκριμένα, της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ") που κάνει λόγο για παράταση της θητείας. Το δικό σας σχόλιο ποιό είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση αυτή την ώρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θέλω να κάνω δύο ερωτήσεις:
-Η πρώτη ερώτηση είναι αν έχετε κάποιο σχόλιο για τις αποφάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου σε σχέση με τις ευθύνες των καναλιών στην κάλυψη της πρόσφατης ελληνο- τουρκικής κρίσης.
-Και η δεύτερη, αν υπάρχει περίπτωση να αναλάβει Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Τύπου ο κ. Αθανασάκης και αν αυτό αποτελεί άνοιγμα προς την "προεδρική φρουρά".

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γαργαλάκο, είσθε από τους πρώτους (αν όχι ο πρώτος, αν ενθυμούμαι καλώς) που θέσατε αυτό το θέμα:
* Ο κ. Αθανασάκης είναι φίλος, συνεργάτης και σύντροφος σε μια εικοσαετή πορεία. Νομίζω, λοιπόν, ότι τέτοιου είδους θέματα, συνεργασίας μας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται - και τώρα και στο μέλλον - με διαφορετικό πρίσμα από το πρίσμα με το οποίο επί τόσα χρόνια αντιμετωπί- ζουμε τα προβλήματα του Κινήματός μας αλλά και της δημόσιας ζωής στην οποία δραστηριοποι- ούμεθα και οι δύο. Και αυτό δεν είναι άνοιγμα στην "προεδρική φρουρά", θα μου επιτραπεί να πω. Θεωρώ ότι δεν είναι και σωστή αυτή η έκφραση. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θεωρείται ότι επικεφαλής αυτής της "φρουράς" είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι Πρόεδρος όλων μας. Δεν είναι κομματάρχης μιας ορισμένης πλευράς του ΠΑΣΟΚ. Και, παρακαλώ, όποιοι χρησιμοποιούν ένα τέτοιο ορισμό η προσδιορισμό, υποβιβάζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου από το μέγεθος του εθνικού ηγέτη στο οποίο έχει πετύχει να ανέλθει στο ρόλο ενός κομματάρχη. Και εγώ τέτοιο ρόλο δεν δέχομαι για τον Ανδρέα Παπανδρέου.
* Για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), είχα την ευκαιρία με άλλη αφορμή να δώσω μια απάντηση χθες. Επαναλαμβάνω: Το ΕΣΡ είναι μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή. Εχω πείσει τον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να έχω γνώμη για τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεό- ρασης γιατί αυτή η Κυβέρνηση έκανε μεγάλη προσπάθεια - και έχει πετύχει σε σημαντικό βαθμό - να εγκαθιδρύσει και να κατοχυρώσει τη λειτουργία θεσμών, οι οποίοι κατά τρόπο - θα έλεγα - αποτελεσματικό, τακτοποιούν το μέχρι πρό τινος υφιστάμενο χάος σε πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής της χώρας. Το ΕΣΡ ούτε εντολές δέχεται, ούτε κατευθύνσεις. Οι αποφάσεις του είναι αποφάσεις σεβαστές από όλους μας. Και νομίζω ότι τόσο η χθεσινή απόφασή του, όσο και όποια απόφαση λάβει στο μέλλον είναι αποφάσεις που εμείς ως Κυβέρνηση τις σεβόμαστε γιατί τιμούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Σας ευχαριστώ πολύ.



Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Thursday, 15 February 1996 - 4:03:45