Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BRIEFING 24-04-96

Greek Government Press Release Directory

From: "Hellenic Ministry of Press and Mass Media" <pegasus@compulink.gr>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 24.4.96

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Καλημέρα σας.
* Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη στη Βρετανία. Πρέπει ήδη να έχει αφιχθεί η ελληνική αποστολή στο Δουβλίνο, όπου, όπως γνωρίζετε, το μεσημέρι 12.00 τοπική ώρα ο Πρωθυπουργός έχει συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας. Η επιστροφή θα γίνει σήμερα το βράδυ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί ώρα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η αναχώρηση ήταν προγραμματισμένη για τις 5 μ.μ.τοπική ώρα, που σημαίνει 7 μ.μ. δική μας, συν οι ώρες της πτήσης. Κάντε τους λοιπούς υπολογισμούς μόνοι σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνέντευξη πότε θα δοθεί;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Συνέντευξη υπήρξε χθες στο Λονδίνο και θα υπάρξει και αντίστοιχη στο Δουβλίνο.
** Στη συνέχεια των χθεσινών και προχθεσινών θέματων που συζητήσαμε για το πρόβλημα και την έκταση του προβλήματος των λαθρομεταναστών - είστε ενημερωμένοι - να σας δώσω ορισμένες πληροφορίες - αν χρειάζεσθε - παρά το ότι υποθέτω ότι και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πρέπει να έχει δώσει συνέντευξη στους αρμόδιους συντάκτες. Αλλά για τους χρόνους τους δικούς σας, για να έχουν καλυφθεί και οι δικές σας ανάγκες - πολύ περισσότερο που είναι μαζί μας και οι ανταποκριτές του ξένου Τύπου και γι'αυτά τα θέματα καλό είναι να έχουν και οι ίδιοι τις πραγματικές πληροφορίες - να σας δώσω ορισμένα στοιχεία:
-Εντοπίστηκε, κατά τη διάρκεια συνήθους περιπολίας, στην περιοχή της Σάμου, συγκεκριμένα στην περιοχή Πράσσο της Σάμου, ένα καινούργιο ταχύπλοο με εξωλέμβιο μηχανή χωρίς ενδείξεις, σήματα, σημαίες, ο,τιδήποτε. Χωρίς στοιχεία. Δεν σταμάτησε στις κλήσεις του σκάφους του Λιμενικού. Τράπηκε σε φυγή. Υπήρξαν προειδοποιητικές βολές εναντίον του σκάφους, προειδοποιητικές βολές στον αέρα. Δεν σταμάτησε και πάλι. Στη συνέχεια, οι άνδρες του Λιμενικού, διασφαλίζοντας ότι δεν θα κτυπηθεί κανείς λαθρομετανάστης, έβαλαν κατά της μηχανής του σκάφους - στην περίπτωση αυτή μπορούσε να γίνει αυτό, διότι η μηχανή ήταν εξωλέμβιος - και το ακινητοποίησαν. Ηταν δώδεκα λαθρομετανάστες ιρακινής υπηκοότητας, τρεις άνδρες, τρεις γυναίκες και έξι παιδιά. Ολοι προσάγονται μαζί με το διακινητή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σάμου για τα περαιτέρω.
-Ο καπετάνιος του σκάφους, ο διακινητής των λαθρομεταναστών - κατά δήλωσή του, διότι δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα - ονομάζεται Αμάντζι Τζεόρτζε. Μιλάει τουρκικά και δηλώνει Τούρκος πολίτης από την Κωνσταντινούπολη.
-Να σας θυμίσω μόνο, για τα δικά σας συγκριτικά στοιχεία, ότι την προηγούμενη φορά που υπήρξε τέτοια σύλληψη, ο διακινητής λαθρομεταναστών που ήταν Ρουμάνος, καταδικάστηκε, με την πρωτόδικη απόφαση, σε 44 χρόνια κάθειρξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Σε 44 χρόνια εδώ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Συνολικά, αθροιστικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε ακριβώς;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το πότε μπορώ να το ελέγξω από τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης και να σας το δώσω ακριβώς. Στην προηγούμενη δίκη πάντως που είχαμε, η καταδίκη ήταν αυτή που σας λέω.

ΚΙΑΟΣ: Ο καταδικασθείς παραμένει στις ελληνικές φυλακές ή έχει εκδοθεί;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω τίποτα για έκδοση. Αν θέλετε, μπορώ να διερευνήσω ειδικότερα τα στοιχεία και σε κάποια επικοινωνία αργότερα να σας το πω.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι λαθρομετανάστες απελαύνονται;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι διάφορες κατηγορίες. Δεν υπάρχει με την Τουρκία συμφωνία επαναπροώθη- σης. Εξαρτάται από τις εθνικότητες. Υπάρχει, στη συνέχεια, το στρατόπεδο του Λαυρίου που είναι υπό τον ΟΗΕ. Υπάρχουν προβλήματα πολλά, εν πάση περιπτώσει, απ'όλη αυτήν την κατάσταση, τα οποία και χθες επισημάναμε. Τόσο ως προς τη σοβαρότητά τους, όσο και ως προς την έκτασή τους, η οποία - δεν χρειάζεται να τονίσω - είναι μεγαλύτερη από αυτή που δίνουν τα νούμερα του εντοπισμού και των συλλήψεων. Διότι, προφανώς, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν γίνονται γνωστές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το περιστατικό τί ώρα συνέβη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το περιστατικό έγινε τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Λίγο μετά τα μεσάνυκτα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως υπάρχει διάβημα από την Τουρκία επειδή πυροβολήσαμε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχουμε τίποτε τέτοιο, κύριε Σταματόπουλε. Υποθέτω ότι το θέτετε ως άσκηση χιούμορ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, καθόλου. Το άλλο ήταν πιο σοβαρό που κάνανε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ελπίζω ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις και η Τουρκία να αντιδρά με βάση τα πραγματικά περιστατικά. Δεν βλέπω να έχω εγώ προς ανακοίνωση περισσότερα πράγματα πρωτογενώς. Αν έχετε εσείς ερωτήσεις, να σας ακούσω. Τ.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Για το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε ή θα γίνει κάποια επαφή με την Τουρκία όσον αφορά την ταυτότητα αυτουνού κ.λπ.;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο συλληφθείς ανακρίνεται. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι διαδικασίες των διωκτικών αρχών.

ΚΙΑΟΣ: Για να διερευνήσουμε την προηγούμενη υπόθεση που αναφέρατε, το όνομα του Ρουμάνου...;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Να το κοιτάξω και να σας το πω. Εγώ, απλώς, ενδεικτικά σας το έφερα, όπως το είχα από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με το οποίο, πριν έρθω εδώ, είχα επικοινωνήσει. Θα το ερευνήσω και όποιος έχει ανάγκη περισσότερων πληροφοριών, είτε από εμένα, είτε και από τα αντίστοιχα ρεπορτάζ, μπορεί να τις έχει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει πρόβλημα στην Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό που προωθείται περί ευθύνης Υπουργών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το νομοσχέδιο αυτό, όπως θυμάστε, κατατέθηκε ύστερα από συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν θυμάμαι καλά. Αυτή είναι η απάντησή μου στην ερώτησή σας. Από εκεί και πέρα - επειδή μπορώ να αντιληφθώ το ερέθισμα με βάση το οποίο οδηγείσθε στο να υποβάλετε την ερώτηση αυτή - η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων είναι γνωστή. Τόσο στο εσωτερικό των κομμάτων υπάρχουν διαδικασίες συζήτησης, όσο και στο Κοινοβούλιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ο κ. Βενιζέλος χθες είπε ότι αν δεν εγκριθεί από τον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ ομόφωνα, όταν θα συζητηθεί, θα το αποσύρει.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να έχω την ακριβή δήλωση, διότι ήταν σε μια κλειστή συνεδρίαση, απ'ό,τι βλέπω από το ρεπορτάζ. Κρατώ την πληροφορία που και εσείς θέτετε στην αίθουσα, ότι θα υπάρξει μία συνεδρίαση του ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό αφορά τις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς έχετε υπόψη σας διαφορετικές απόψεις επί του συγκεκριμένου θέματος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τί εννοείτε; Στελεχών; Τα στελέχη έχουν τις απόψεις τους τις οποίες εκφράζουν. Εγώ ρωτήθηκα για την Κυβέρνηση και μίλησα για την Κυβέρνηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συμμερίζεσθε την άποψη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τρεις βουλευτές για λαϊκισμό και υποκρισία; Οι βουλευτές αυτοί ήταν αντίθετοι στις διατάξεις περί αυξημένης πλειψηφίας για παραπομπή Υπουργών.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είμαι εδώ για να συμμερίζομαι ή να μη συμμερίζομαι δηλώσεις Υπουργών. Η γενική δήλωση που γίνεται απ'αυτό το βήμα, είναι ότι τα στελέχη έχουν τις απόψεις τους, τις οποίες εκφράζουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το νομοσχέδιο, κύριε Εκπρόσωπε, πέρασε από τον ΚΤΕ, εγκρίθηκε, πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε ομόφωνα και τώρα θα ξαναγυρίσει στον ΚΤΕ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, το νομοσχέδιο προωθήθηκε ύστερα από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οπως - νομίζω - ότι όλοι συμφωνούμε με βάση το ρεπορτάζ που έχουμε υπόψη μας. Σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και αν κριθεί ότι πρέπει να ξανασυζητηθεί στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας ή όχι, αυτό είναι θέμα άλλης αίθουσας. Δεν είναι θέμα δικό μου.

ΛΙΑΡΕΛΗΣ: Σήμερα, για την Κυβέρνηση, υπάρχει απόφαση να προωθηθεί αμέσως στη Βουλή το νομοσχέδιο περί ευθύνης Υπουργών;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχει απόφαση η οποία είχε ληφθεί τη φορά που συζητήθηκε το θέμα.

ΛΙΑΡΕΛΗΣ: Τότε ελήφθη η απόφαση. Εγώ σας μιλάω για σήμερα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας λέω: Αυτήν την απόφαση γνωρίζω και δεν γνωρίζω να έχει ανακληθεί. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (IRNA): Αυτά τα δώδεκα άτομα, οι λαθρομετανάστες, καταδικάστηκαν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Η διαδικασία είναι στην ανάπτυξή της. Η τυπική έναρξη της διαδικασίας είναι με την παραπομπή τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών. Δεν υπάρχει απάντηση σ'αυτό. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (IRNA): Είναι Κούρδοι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι ιρακινής υπηκοότητας.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Ερχεται σήμερα στην Αθήνα ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κόρνμπλουμ...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πράγματι.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Στην Αγκυρα δήλωσε ότι πιστεύει ότι η στάση της Τουρκικής Κυβέρνησης δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο; Και δεύτερο, εάν η Κυβέρνηση έχει κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις Γκιονενσάι στον ΑΝΤΕΝΝΑ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κόρνμπλουμ, ο οποίος πράγματι έρχεται σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή, θα συναντηθεί αύριο στις 11.00 το πρωί - είναι προγραμματισμένη η συνάντηση - με τον Πρωθυπουργό κ. Σημίτη και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Πάγκαλο. Δεν θέλω να μπω σε περαιτέρω σχόλια, πριν γίνει αυτός ο γύρος των συζητήσεων. Θα ακούσουμε τις απόψεις του, θα παρουσιασθούν οι ελληνικές απόψεις. Το ενδιαφέρον της Ελλάδας σε ό,τι αφορά - και ειδικότερα - την επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστό. Παραμένει πάντα ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα μας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επειδή είμαστε στο Κυπριακό, ο κ. Σημίτης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μέητζορ είπε ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να προωθηθεί και να λυθεί το Κυπριακό. Διερωτώμαι, μείνανε μόνο στην επιθυμία ή μπήκαν στην ουσία του Κυπριακού και συζήτησαν τρόπους για να βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπήρξαν σχετικές ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό χθες, ο οποίος έχει απαντήσει σ'αυτές. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι υπάρχει η διάθεση, αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, είναι σε ανάπτυξη, διάφορες πρωτοβουλίες: η αμερικανική πρωτοβουλία και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πάντα βέβαια με δεδομένο το πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Για τη συνέντευξη του κ. Γκιονενσάι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δεν υπήρχαν νέα στοιχεία στην τηλεοπτική συνέντευξη. Νομίζω ότι είναι μια συνέντευξη που στο γραπτό Τύπο έχει ήδη δημοσιευθεί. Και γνωρίζετε ότι έχει κάνει σχόλιο επ'αυτής ο Υπουργός των Εξωτερικών. Δεν υπάρχει κάτι νέο.
*** Αν δεν έχετε κάτι άλλο εσείς, να αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά ορισμένα δημοσιεύματα ή κάποιο δημοσίευμα εν πάση περιπτώσει, που στο σκέλος που θα ήθελα να επισημάνω άφηνε ερωτηματικά για το τί αποφασίσθηκε στο τελευταίο άτυπο ECOFIN στη Βερόνα. Θα ήθελα μία επισήμανση απλά να κάνω, διότι τα λοιπά είναι ρεπορτάζ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Το άτυπο ECOFIN στη Βερόνα συνήλθε με συμμετοχή των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών. Θέλω να θυμίσω ότι είχε εκδοθεί στις 17 Απριλίου ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί καθώς και τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Και να σημειώσω, επίσης, ότι το μόνο που αποφασίσθηκε είναι η διατήρηση σε ισχύ του μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών για όσες χώρες μείνουν εκτός της τρίτης φάσης της ΟΝΕ. Κάτι που, θα έλεγα, είναι αυτονόητο. Ολα τα υπόλοιπα θα μπορούσα να πω ότι δεν έχουν βάση. Σας ευχαριστώ πολύ.



Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.02 run on Wednesday, 24 April 1996 - 11:13:12